Furioso
Közzétéve 2010 április 10. - 9:54
Közzétéve 2010 április 10. - 10:59
-.... meddig tart a magántenyésztõ tenyésztési szabadsága és hol kezdõdik a választott tenyésztési szakember felelõssége. ....
Ez a mondat nekem nagyon tetszik!
A szakember felelõssége pont ott van, hogy neki kell ÉRZELEMMENTESEN, a szakmai tudását bevetve a tenyésztést (állományszinten) a kitûzött tenyészcél irányába terelni.....
A magántenyésztõ pedig szabadon dönthet, hogy a rendelkezésére álló források felhasználásával hogyan tudja a saját (mindíg kicsit szubjektív) céljait, elképzeléseit a fajtafenntartás, -fejlesztés keretéhez igazítani.
Bereki hatalmas munkát kérsz tõlem, mert itt most vissza kell olvasnom, és az idõ,nos esõs napokon ok. Most is már tûkön ülök és rohanok a lovaimhoz, csak eddig kajáltam, fózõcskéztem és közben neteztem is. Minden nap este 11 után jövök fel az istállótól. Itt a tavasz, ezzel jár.Magánban fogok válaszolni.
Eddig nem tellett ennyi erõfeszítésedbe véleményt alkodnod rólam......egyébként is csak a nyilvános válaszod érdekel! (Ha esetleg mégis magánüzit küldenél, olvasatlanul törölni fogom.)
Közzétéve 2010 április 10. - 12:17
Ez a mondat nekem nagyon tetszik!
A szakember felelõssége pont ott van, hogy neki kell ÉRZELEMMENTESEN, a szakmai tudását bevetve a tenyésztést (állományszinten) a kitûzött tenyészcél irányába terelni.....
A magántenyésztõ pedig szabadon dönthet, hogy a rendelkezésére álló források felhasználásával hogyan tudja a saját (mindíg kicsit szubjektív) céljait, elképzeléseit a fajtafenntartás, -fejlesztés keretéhez igazítani.
Ezzel egyetértek.
Eddig nem tellett ennyi erõfeszítésedbe véleményt alkodnod rólam......egyébként is csak a nyilvános válaszod érdekel! (Ha esetleg mégis magánüzit küldenél, olvasatlanul törölni fogom.)
Ezzel is egyetértek, hiszen a válasz mindenkit érdekel, hiszen kaphattunk egy beazonosítást röganyótól, amivel kapcsolatban még a kérdésekre is több mint furcsán reagáltak....akkor miért ne olvashatnák róla a bizonyságot mindannyian???!!! Várjuk!![]()
Edited by Tánczos Anikó, 2010 április 10. - 12:17.
Közzétéve 2010 április 10. - 12:35
Közzétéve 2010 április 10. - 12:59
Bocs valószínû vmit félreértettem és Bereki nem a beazonosítóképre írta amít írt!
Engem természetesen a kép érdekelne!
Engem meg a valódi F "B" XIX képe érdekelne!

Közzétéve 2010 április 10. - 13:42
Én sem kívánok megbántani senkit, Bereki Téged végképp nem szeretnélek "öregnek" feltûntetni, de nekem is fel kell tennem egy kérdést, én sem mindig értem a "határvonalakat"Mert , bocsáss meg, most sem akarok senkit megbántani, de itt virtuálisan könnyû az igét osztani, hogy ezt kellene, meg így kellene stb. És vannak akik ezt a való életben gyakorolják 20-30-40 éve, egész könyvtáruk van a múlt tenyésztésérõl, és amikor lelkesen elkezdett írni nektek arról hogy évtizedeken keresztül hogyan milyen párosítással, milyen meggondolások alapján tette ezeket a párosításokat, aminek a végeredménye az általatok is ismert és elismert vagy szeretett ló lett, ti ahelyett( néhány kivételtõl eltekintve, köszönet a köszönetért)csak a hibákat kerestétek benne. Pedig azért lett itt közzétéve, hogy tanuljunk belõle és aki tudja az esetleges tévedéseket korrigálja. De nem a lényeg volt fontos számotokra hanem kizárólag az hogy mibe lehet belekötni az írásokban.. Most nem teszem közzé. Jobb így?

Backnight Te (és mások is) sokszor hangoztatjátok azt, hogy MI (ez sem tudom pontosan kit/kiket takar????) fiatalok, és TI öregek (szintén nem tudom mindig pontosan kit/kiket takar).
Meddig számít valaki fiatal gyenge kezdõnek, és mikortól a "fajta nagy öregjének"?

Mivel a fentebbi sorokat Berekinek címezted, ezért leírnám én Berekit azért nem sorolnám a tapasztalatlan és kevés tudású gyenge kezdõk sorába

Mellesleg úgy tudom nem választja el korban több évtized (20-30-40 év) pl. Kucsora Istvántól, így a tapasztalatait sem az elmúlt években kezdte gyûjtögetni

Másrészt Te magad azt írod, hogy "aki tudja az esetleges tévedéseket korrigálja".
Én úgy érzem Te a korrekciót hibakeresésnek és sértésnek veszed. Ez okozza ezeket a félreértésekhez vezetõ feszültségeket. Körünkben több fajtával foglalkozó agrármérnök, lótenyésztõ szakmérnök ...stb. van. Ha õk rámutatóan, köntörfalazás nélkül javítanak valamit, azon nem szabad megsértõdni, mert persze, hogy õk meg lekezelõnek veszik, ha nem tartjátok õket a "hibajavításra méltónak".
Remélem érthetõ voltam!
Ja és a félreértések elkerülése végett: véletlenül sem magamat akartam a sokat megélt és tapasztalt szakmai nagyságok körébe emelni!

Még remélem nem vagyok öreg, csak középkorú és ezért remélem még lesz lehetõségem tanulni! Többek közt ezért is fontos számomra, hogy egy jól mûködõ tenyésztõegyesület tagja lehessek, ahol akár ennek a lehetõsége megadatik

Edited by Tánczos Anikó, 2010 április 10. - 13:44.
Közzétéve 2010 április 10. - 14:37
... Furiosot tenyésztünk vagy sportlovakat? Mi itt néhányan inkább furiosot és a meglévõ génállományt menteni. Természetesen tudom hogy mit akartok, eladható, tetszetõs küllemû és magas teljesítményt produkáló lovat. Mi is.
Gondolkodóba estem, és ez mindig veszélyes.
Mit is és miért is tenyésztünk?
Amikor a mezõhegyesi (bábolnai, kisbéri, stb.) ménest alapították, akkor hihetetlen kereslet volt a lovakra. Az I. világháború végéig a ló a katonaság napi eszköze, szükséglete volt, kincs, aminek elõállítása komoly figyelmet igényelt. Ennek nyomán alakultak ki a fajtáink, nem azért, mert annyira lófajtákat akart valaki kialakítani. A nagy mennyiség, a használati tulajdonságok ismeretének szükségessége hozta magával a szelekciót, és így alakult ki a különbözõ célokra használható lovak összessége, amelyek egymás között keresztezve magukhoz hasonló utódokat adtak, tehát a tenyésztés a genetikai lehetõségekhez képest kiszámítható lett.
Aztán jöttek a harci, mezõgazdasági és szállító gépek, és lassan megfordult a világ a lovak megítélése szempontjából. 100 év alatt eljutottunk oda, hogy nem a használathoz tenyésztünk lovat, hanem a lovunkhoz próbálunk valami használatot kiizzadni. Legalábbis azok a tenyésztõk, akik látnak. Ez nemcsak a furioso-north star fajtára vonatkozik, hanem az összes hagyományos fajtánkra a lipicait kivéve.
Úgy érzem, hogy maga a génmegõrzés nem lehet cél, és csakis akkor elfogadható, ha valamilyen használati igénnyel, kereslettel társul. Mit szólt volna a bécsi udvar, ha 1820-ban a mezõhegyesi (kisbéri) ménes vezetõsége azzal a követeléssel fordult volna felé, hogy támogassa egy olyan lóállomány fenntartását, amelynek egyértelmû használati célja nincs, a kereslet is esetleges, de megõrzi egy (két-tíz) fajta jellegét az utókor számára. Valószínûleg a ménes teljes vezérkara jobb esetben az idegszanatóriumban, rosszabb esetben Szibériában találta volna magát.
Jöhet a nyakamba a víz.
Közzétéve 2010 április 10. - 15:26
Én sem kívánok megbántani senkit, Bereki Téged végképp nem szeretnélek "öregnek" feltûntetni, de nekem is fel kell tennem egy kérdést, én sem mindig értem a "határvonalakat"
![]()
Backnight Te (és mások is) sokszor hangoztatjátok azt, hogy MI (ez sem tudom pontosan kit/kiket takar????) fiatalok, és TI öregek (szintén nem tudom mindig pontosan kit/kiket takar).
Meddig számít valaki fiatal gyenge kezdõnek, és mikortól a "fajta nagy öregjének"?![]()
Mivel a fentebbi sorokat Berekinek címezted, ezért leírnám én Berekit azért nem sorolnám a tapasztalatlan és kevés tudású gyenge kezdõk sorába![]()
Mellesleg úgy tudom nem választja el korban több évtized (20-30-40 év) pl. Kucsora Istvántól, így a tapasztalatait sem az elmúlt években kezdte gyûjtögetniMellesleg milyen örömmel osztja meg tudását, képanyagait, véleményét...stb. velünk. Ezért lehet jól tanulni tõle, szerintem.
Másrészt Te magad azt írod, hogy "aki tudja az esetleges tévedéseket korrigálja".
Én úgy érzem Te a korrekciót hibakeresésnek és sértésnek veszed. Ez okozza ezeket a félreértésekhez vezetõ feszültségeket. Körünkben több fajtával foglalkozó agrármérnök, lótenyésztõ szakmérnök ...stb. van. Ha õk rámutatóan, köntörfalazás nélkül javítanak valamit, azon nem szabad megsértõdni, mert persze, hogy õk meg lekezelõnek veszik, ha nem tartjátok õket a "hibajavításra méltónak".
Remélem érthetõ voltam!
Ja és a félreértések elkerülése végett: véletlenül sem magamat akartam a sokat megélt és tapasztalt szakmai nagyságok körébe emelni!![]()
Még remélem nem vagyok öreg, csak középkorú és ezért remélem még lesz lehetõségem tanulni! Többek közt ezért is fontos számomra, hogy egy jól mûködõ tenyésztõegyesület tagja lehessek, ahol akár ennek a lehetõsége megadatik
Ó jajj! Hiszen nem is indultam a választásokon, nem kell ám értem kampányolni!

A "mi" és a "ti" nem generációs, hanem világnézeti különbségekre utal szerintem. Vannak az "ortodox" tenyésztõk és van az "újhullámos" tábor.
Nem is lenne ezzel semmi baj, ha nem nevekkel példálóznánk, hanem érv állna érv ellen.....A vitakultúra része, hogy képes-e valaki ezt belátni.
Gondolkodóba estem, és ez mindig veszélyes
Úgy érzem, hogy maga a génmegõrzés nem lehet cél, és csakis akkor elfogadható, ha valamilyen használati igénnyel, kereslettel társul. Mit szólt volna a bécsi udvar, ha 1820-ban a mezõhegyesi (kisbéri) ménes vezetõsége azzal a követeléssel fordult volna felé, hogy támogassa egy olyan lóállomány fenntartását, amelynek egyértelmû használati célja nincs, a kereslet is esetleges, de megõrzi egy (két-tíz) fajta jellegét az utókor számára. Valószínûleg a ménes teljes vezérkara jobb esetben az idegszanatóriumban, rosszabb esetben Szibériában találta volna magát.
És míly meglepõ, megint Mókus77-el értek egyet.....(számomra õ egy nagy öreg

Edited by Bereki, 2010 április 10. - 15:29.
Közzétéve 2010 április 10. - 16:33
számomra õ egy nagy öreg
)
Eddig nem tudtam, miért szeretlek! Hát az õszinteségedért!
Egyébként pedig jövõ héten elõreláthatólag megjelenik az õshonos fajták támogatási rendelete. Szám nélkül már fenn van az interneten, az FVM honlapján.
Edited by Mókus77, 2010 április 10. - 16:37.
Közzétéve 2010 április 10. - 16:36
Közzétéve 2010 április 10. - 16:51

Közzétéve 2010 április 10. - 18:26
...

Közzétéve 2010 április 10. - 20:08
Mit is és miért is tenyésztünk?
Csak kérdezném: A kisbéri ennyivel jobban áll? Van tenyészcél, eladható ló, iránymutató, együttmûködõ, gyengéd, oltalmazó, mégis határozott vezetõség, mely a tagok közmegelégedésére tevékenykedik?

Persze bírlak és sokszor van igazad...
Közzétéve 2010 április 10. - 20:54
Csak kérdezném: A kisbéri ennyivel jobban áll? Van tenyészcél, eladható ló, iránymutató, együttmûködõ, gyengéd, oltalmazó, mégis határozott vezetõség, mely a tagok közmegelégedésére tevékenykedik?
Ezt ki mondta? Én biztosan nem!!!
A gyengéd, oltalmazó, mégis határozott vezetõség nagyon tetszik, majd javaslattal élek a vezetõségünk felé, hogy ez a tenyészcél a vezetõséget illetõen.

Közzétéve 2010 április 12. - 9:18
Közzétéve 2010 április 12. - 9:38
Pont te számoltad ki - ha jól emlékszem - valahol teljesen jogosan hogy egy 7-8 éves belovagolt ló elõállítása mennyibe kerül. Alaphangon 2 millió. Ezen az áron pedig csak kiváló, kipróbált ló megy el. Bármit eladhatsz 200,000-ért de ez csak veszteséget termel.
Ez nem lehet cél.
Sajnos a hobbyt az emberek hajlamosak nem számolni, és ezért van néha vitám sok tenyésztõvel. Nekem sajnos ki kell számolni, mert erre folyamatos utasítást kapok. Mi kettõs könyvelésben tenyésztjük a sportlovat (bocs, a munkahelyemrõl beszélek, ahol alkalmazott vagyok, nem a 2 db furiosomról) és biztosan állíthatom, hogy a tenyésztés veszteséges, pedig tõlünk a Böckmann is vásárolt lovat. Szóval elég jól lehet eladni a lovat (ez egy 7000 eurós ló volt ezelött 3 éve kb., teljesen nyers 3 éves heréltbe beleszeretett és megvette), csak az a baj, hogy ennél sokkal magasabb az önköltsége. Nem szaporítom, egyszer már leírtam, ha a ló 1 M-t ér, arra hiába akarod a 25% ÁFA-t rárakni, ezt csak elbukni fogod, ez a bruttó, amit ér. Sorolhatnám azokat a könyvelési veszteségeket, amivel az ember otthon a kis tenyészetében nem is számol, pedig, senkit nem akarok megbántani, de ha egy õstermelõ a piacon nem ad számlát, akár meg is bûntethetik.
Csak arra szertetnék még reagálni, hogy ha csak a kiválót lehetne eladni, akkor mindenki mercedessel, vagy ferrarival járna, pedig akad, csak német autóból sok más kategória is. Tehát az a jó, amire van kereslet. Lehet, hogy aki azt állítja, hogy csak a nagypályás lovat lehet eladni, esetleg roszz marketinget csinál, vagy talán nem is ismeri azt a kört, ahol egy átlag feletti, de a német elithez képest mégiscsak egy középkategóriás lovat használnak. Nem biztos, ne essetek nekem, csak találgatok.

Szóval, megint csak azt írnám még,

Közzétéve 2010 április 12. - 9:43

Edited by Bereki, 2010 április 12. - 9:50.
Közzétéve 2010 április 12. - 9:49
Jesszus! Ma front van?
Az, ebben biztos vagyok!

Közzétéve 2010 április 12. - 10:00
Bereki hatalmas munkát kérsz tõlem, mert itt most vissza kell olvasnom, és az idõ,nos esõs napokon ok. Most is már tûkön ülök és rohanok a lovaimhoz, csak eddig kajáltam, fózõcskéztem és közben neteztem is. Minden nap este 11 után jövök fel az istállótól. Itt a tavasz, ezzel jár.Magánban fogok válaszolni.
Backnight, esõnap van, ...........úgy látom, felétek is szakad!

Jöhet a TÉNYEKRE alapozott kritika.
Közzétéve 2010 április 12. - 10:55
Eltûnõdtem, van- e egyáltalán létjogosultsága a hasonló gyökerekkel rendelkezõ magyar félvér fajtáinknak, ha alapvetõen párhuzamos a tenyészcél és ugyanazért a piaci szegmensért "szállunk harcba"? (Vagy célszerûbb lenne a gidránt, kisbérit, furiosot egybeolvasztani......

A részleges hasonlóságot a szintén nemzeti kincsnek nyilvánított három magyar pásztorkutya fajtával - puli, pumi, mudi - szeretném szemléltetni. (Amelyek ráadásul igazoltan egymásból "hasadtak ki" és tettek szert a fajtává válás során egyedi küllemi és temperamentumbeli sajátosságokra.)
Ha jól belegondolunk a génmegõzés a kutyáknál sem jelent egy helyben toporgó génkonzerválást, hanem bizonyos irányba igenis fejlõdnek ezek a fajták, miközben egyértelmû, hogy eredeti funkciójuk, fõleg tömeges felhasználásuk gyakorlatilag megszünt.
A puli ezek közül a legkorábban ismertségre és népszerûségre szert tett fajta, ami mára a tenyésztõi szelekció hatására - számomra - egy dekoratív szõrtípussal rendelkezõ kiállítási/családi kutyává vált. Amikor pár éve belecsöppentem a mudizás és terelõversenyzés világába, meglepõdtem, hogy milyen kevés (törzskönyvezett) puli indul a terelõversenyeken......sõt, késõbb az ösztönpróbákon is bebizonyosodott, hogy ennek a fajtának a génkészletébõl a küllemre való tenyésztés következtében (és a kipróbálás hiányában) nagyrészt elveszett a terelõösztön. A pumik ennél sokkal jobb helyzetben vannak és a sort jelenleg a mudik vezetik, ami persze nem statisztikailag bizonyíott tény, csupán az aktív és agilis gazdák által mutogatott, szerepeltetett kutyákra vonatkozik. Viszont a mudi, mint fajta pár éve még itthon is szinte ismeretlennek számított de a jó - spontán - reklám hatására sokan érdeklõdnek már iránta és kifejezetten a terelõkutyás, vagy agility versenyek iránt fogékony gazdák keresik és választják maguknak......KÜLFÖLDÖN is!
Miközben a terelés és agility nemzetközi porondján a border collie-k tarolnak, komoly menedzsmenttel és kiképzési módszerekkel a hátuk mögött!
Tehát kinek a pap, kinek a papné......nem kell kishitûnek lenni, viszont egy, a fajtagondozást komolyan vevõ lótenyéstõ egyesület, aktív tagsággal igenis képes lehet elindulni a helyes úton......szerintem!

Közzétéve 2010 április 12. - 11:28
Csak arra szertetnék még reagálni, hogy ha csak a kiválót lehetne eladni, akkor mindenki mercedessel, vagy ferrarival járna, pedig akad, csak német autóból sok más kategória is.
De ha meg tudná fizetni, bizony csak Mercire cserélné a Trabit.
Viszont lószempontból Ford áron állítod elõ a Trabit is, és azt eladni vastagon veszteség.
És ha Mercit akarsz gyártani, de nem lett annyira jó, akkor is eladhatod Ford áron. De ha Trabit célzol, és elcse**ed, fizetsz, hogy elvigyék?
Magyarul (már én is belegabalyodtam) ha jó lovat akarsz csinálni, és nem lesz ultraklasszis, de használható, az már eltömi a hobbipiacot. Ha hobbilovat akarsz csinálni, és nem lesz hobbilónak jó, mert használhatatlan/gyenge/rossz lábszerkezetû stb, akkor kalbász?
Tudom, hogy a németeknél, hollandoknál is esik ki olyan, ami csak kolbásznak jó. De annak a költsége bejön az extrák eladásánál.
A hobbiló/plüssló zsákutca. Ha amellett hogy használható, van még egyéb tulajdonsága is, arra lehet marketinget építeni. A fent említett fríz, haflingi egykutya: nem sokra jók, de van olyan jellegzetes, csak rájuk jellemzõ tulajdonság, amire építeni lehet egy stratégiát. De miért vegyen valaki furit? Miért nem kb-t, bla-bla, akármilyen más melegvérût? Erre kéne választ találni. (immár 4 éve ragozzuk ezt)
Ja, és ne felejtsük el azt, amit frízéknél csináltak: Nagyon keményen kivagdalták a felhígultakat, a röntgen alapján kifogásolhatókat, mént kancát egyaránt. Itt meg akarnád csinálni a piac érdekében, hogy ne menjen ki szemét, hogy sikítanának a genetikavédõk?
Vagy õrizzük a genetikát és elfogadjuk, hogy ez veszteséges, vagy próbálunk a piac fele menni. Ennyi a kérdés összesen.
Közzétéve 2010 április 12. - 13:16
Közzétéve 2010 április 12. - 14:49
De ha meg tudná fizetni, bizony csak Mercire cserélné a Trabit.
Viszont lószempontból Ford áron állítod elõ a Trabit is, és azt eladni vastagon veszteség.
És ha Mercit akarsz gyártani, de nem lett annyira jó, akkor is eladhatod Ford áron. De ha Trabit célzol, és elcse**ed, fizetsz, hogy elvigyék?
Azért a merci gyártást hagyjuk meg a németeknek, ne kísérletezzünk, mert sokak életébe kerülhet. Amúgy a kínaiak megpróbálták, óriási botrány lett belõle.

Szerintem a sportlótenyésztést sem kell minden körömszakadtával megpróbálni leutánozni....

Közzétéve 2010 április 12. - 15:11
Az elnökség nem tud érdemi munkát végezni, amíg nincs beiktatva, mégis rajtuk kérik számon - akik errõl nem tudnak -, ha a tisztújító közgyûlés után valami nem úgy alakul, ahogy kellene, fõleg, ha egyáltalán nem alakul sehogy....
Kedves Ezüstliliom, ne idegeskedj! A rendes évi közgyûlésen kell majd ismét sok mindenrõl dönteni, azért mert nem látványos az elnökség dolgozik, ezt Anikóék is tudják igazolni gondolom.
December eleje óta toporgunk egyhelyben!!!
Ne érts félre! Nem Téged okollak, ha Te már visszavontad, de valami még akkor sincs rendben ezek szerint.
Ugye? Ki vagyunk segítve.
Így már sokkal világosabb!
Én - asszem - ismerem a sztorit.
Sõt, a testvérét birtoklom is, bár nem teljesen ugyanazon szereplõkkel.

Közzétéve 2010 április 12. - 15:47
Közzétéve 2010 április 12. - 16:24
Kinyilatkoztatás helyett elõállnék néhány kontra érvvel:

2571 Furioso XLIV-7 (a késõbbi F "B" XIX) apja értelemszerûen F XLIV (44).....ennek semmi nyomát nem lelem a fotón levõ ló bélyegzésén, hacsak nem a 7-est tekintjük csikószámnak, viszont akkor hol az apja száma?
Anyja pedig a röganyóék által bemásolt idézet szerint is: 247 Furioso XXXIX
Tehát a kérdésem változatlanul él: mit keres a lovon a North Star anyajel? :eek:
Egyéb megoldási lehetõségek - bár alapvetõen nem a ló azonosítása volt a feladat -, pl.:
1304 Furioso VII-9 (a késõbbi Furioso "A" XXV)

Ennek a lónak legalább Furioso VII volt az apja és North Star volt az anyja: 187 North Star XX "személyében".
(Furioso VII-rõl amúgy tudni kell, hogy két törzsménszámot is viselt életében, ugyanis az újrakezdett törzsménszámok közül pl. a F III, F IV, F V, F VII a sütvényi ménesben használt számok voltak.......F VII Mezõhegyesen F XL volt, ha jól tudom.....tehát ez a logika is sántíthat, mert ha F "A" XXV Mezõhegyesen született akkor valószínüleg F 40 lenne a ló apajele, illetve száma....)
Mivel azonban azt sem tudjuk, miért készült ez a fénykép, nyilván több az esély, hogy még csak nem is törzsménrõl van szó, hanem F VII egy fedeztetési állomáson álló köztenyésztésben levõ fia van a képen......szerintem.

Edited by Bereki, 2010 április 12. - 16:37.
Közzétéve 2010 április 12. - 18:25
Közzétéve 2010 április 12. - 20:33

Közzétéve 2010 április 12. - 21:17
Ha már ilyen tenyésztésben jártas, mélyen kimunkált - hatalmas tudású, génmegõrzés mellett voksoló nagy tiszteletnek örvendõ személyek is ténykednek itt a fórumon, kérem adjanak már információt sütés alapján (
ugye Bereki?!) és mutassák már be pár szóval a bo. F 99 jo. 167 lovat.
Itt kérdezz!!!
http://www.furiosono...6/func,listcat/
Közzétéve 2010 április 12. - 21:34
Közzétéve 2010 április 12. - 21:43
Kinagyítom az eredeti fotóról a bélyegzést:
Értem....
szóval csak is Bereki tehet fel kérdést sütésekkel kapcsolatban, én nem....
Akkor vagy szerzek képet a lóról (mert ugye Berekinek volt képe, ergo elindult a dolog) vagy én váltom Berekit, ha már lejátszotta a meccset...
Edited by Stallion, 2010 április 12. - 21:44.
Közzétéve 2010 április 12. - 22:02
![]()
Forrás: http://www.napiszar.com
Politikai szlogen: Ökotaxi – Lehet Más a Közlekedés.
Újság hirdetésnek: Egy lóerős hibrid meghajtású cabrio zaporozsec eladó!
A raj csávóknak: Csajozós verda
Városban gyorsan közlekedőknek: Egyenes úton kihúzatni ameddig bírja, aztán a kanyarba Driftelni...
avagy
“Itt épül Európa” :yeah:
Edited by Stallion, 2010 április 12. - 22:53.
Közzétéve 2010 április 12. - 22:24
JÓ kérdés!És ki válaszol? :confused:
És ki lesz a moderátor?! És mi alapján?!
Közzétéve 2010 április 12. - 23:18
Kérem aki tud ilyet írjon a tanczosaniko@gmail.com emailcímre!
Köszönöm
Közzétéve 2010 április 13. - 8:35
Közzétéve 2010 április 13. - 8:44
Miért? Itt ki válaszol? Mindenesetre az a fajta honlapja, több esély van a válaszra. Ezentúl ha kérdéseink vannak, vagy problémáink , vagy javaslatunk akkor egyszerûen meg van a helye hova írhatunk. Itt többször is olvastam hogy tenyésztéssel kapcsolatban tennétek fel kérdéseket. Hát most meg lehet tenni.És ki válaszol? :confused:
Közzétéve 2010 április 13. - 8:47
Miért? Itt ki válaszol? Mindenesetre az a fajta honlapja, több esély van a válaszra. Ezentúl ha kérdéseink vannak, vagy problémáink , vagy javaslatunk akkor egyszerûen meg van a helye hova írhatunk. Itt többször is olvastam hogy tenyésztéssel kapcsolatban tennétek fel kérdéseket. Hát most meg lehet tenni.
Például Te sem válaszolsz az elõzõ kérdésemre (miféle hülyeségeket írogattam eddíg?) pedig még mindíg esik az esõ.......

Közzétéve 2010 április 13. - 9:13
Kucsora István javaslatára indult el a fórum az egyesület honlapján, de mivel elnökségi ülésen született a határozat elsõ kézbõl értesülhettél róla. A helye már meg volt, errõl Dózsa Tamás gondoskodott. Tehát kívánságotok meghallgatásra talált, itt bármilyen szakmai kérdéseiteket feltehetitek, vagy javaslataitokat az egyesület vezetése felé. Célirányosan.JÓ kérdés!
És ki lesz a moderátor?! És mi alapján?!
Egyébként Kucsora István kérte írjam ide Õt hívhatjátok telefonon szakmai kérdésekkel kapcsolatban 06703823919, legjobb tudása szerint mindenkinek válaszol. Az internetet nem tudja használni a tanya sajátosságai miatt. Ezt már többször írtam, azért írom hogy telefonon elérhetõ.
Kucsora István ajánlott egy 12 éves erre a célra 1000 %-osan megfelelõ törzskancát, kéri keressétek telefonon 06703823919. Képet megpróbál küldetni a mél címedre, de ez egy kicsit nehézkes, így lehet nem sikerül azonnal.Ismerõsöm keres fogyatékkal élõ gyermekek terápiás célú lovagoltatására alkalmas furioso kancát, 500.000 Ft értékhatárig.
Kérem aki tud ilyet írjon a tanczosaniko@gmail.com emailcímre!
Köszönöm