Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Furioso

• Please log in to reply
10739 válasz a témához

#4961 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 8. - 6:34

Ha jól emlékszem 7 db. :yeah: :kv:

Azért ne túlozzunk. :D :D :D

#4962 lófejû

lófejû

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 77 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 8. - 6:37

Üdv Mindenkinek!

Látogassatok el erre az oldalra, nézzetek szét a fedezõmének között!

Karcagi Kunlovarda

#4963 Miko Erika

Miko Erika

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 89 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 8. - 6:48

Es? 1 furioso.A NSTIX-el mi van?Elpusztult?Akkor talan erthetobb Gyurika sorsa.Neki kellene az apja vervonalat tovabb vinni.Nagy feladat :)

#4964 roli

roli

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 402 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 8. - 7:35

Nyilván nem egy egyednek. De a nagypályás ló mamája két vemhesség között miért ne mehetne körbe a karámban?

Álom-álom, édes álom....

Szóval, az univerzális lovat akarjuk tenyészteni? :dev: A nagypályás ló mamájának mindig vemhesnek kell lenni!!!!Úgy kell tartani, takarmányozni, hogy kis kilencedre benne legyen a köveztkezõ csikó.
Az univerzális ló olyan, hogy ellés elött és utána is 2 órával fogadja a megszokott gyermeklovasát, majd a jól végzett munka után, (miközben meg sem nyikkan sem a csikó, sem a kanca), szépen visszamegy szoptatni. :D

Na, viccet félre téve, szerintem túlságosan leragadunk az elméletnél. A sikeres német tenyésztõktõl sokat kellene tanulni. Mindenki csak annyit lát, és beszél, hogy milyen nagyszerû a német genetika. Szerintem a legjobb német genetika is elsorvad a megszokott magyar tartási, de fõleg takarmányozási!!!! viszonyok között. A tenyészkancákat fõleg legelõn, de mindenképpen más takarmányozási technológián kell tartani, persze nem zárja ki, hogy egy üresen maradt kanca egy évig dolgozzon pl. a lovasiskolában.

Ha jól érztelmezem, akkor olyan furiosot akarunk, amelyik kisüzemi viszonyok között tartva megfelelõ hétköznapi munka mellett tenyészthetõ. Korrekt lábszerkezet, megfelelõ ráma, jó mozgás, esetleg benne rejlõ kiváló ugrókészség, amely tulajdonságokat megfelelõ ménnel fedeztetve elõ lehet csalogatni az utódban. Szerintem ez álomkép! Néhány kérdésem lenne:

A felnevelést legelõre tervezzük, vagy hogyan oldom meg a csikó mindennapos mozgatását, ill. a fiatal kori szocializációját, amelyek nagyon fontosak.
Ha mégis istállóban nevelem fel, akkor milyen ásványianyag és vitamin kiegészítést adok, megvizsgálom-e a takarmányaimat, majd speciális kiegészítéssel elérem azt, hogy ugyanúgy fejlõdjön, mintha legelõn lenne.
A korrekt lábszerkezethez és a megfelelõ rámához ezek a legfontosabbak. Ha azzal takarmányozok, ami éppen sikerült-széna, zab, akkor elcsodálkozhatnunk az eredményen.
Na mindegy. lehet, hogy kötözködésnek tûnik, de korrekt takarmányozás nélkül kár ennyit beszélni a genetikáról, mert ugyan ott fogunk tartani, mint most, csodáljuk a német lovakat, berángatunk Mo-ra egy csomó külföldi genetikát, (amelyek szintén leszerepelnek) ahelyett, hogy ellesnénk azokat a szakmai technológiákat, amelyek sikeressé tették a sportlótenyésztést, majd a saját fajtáinknál kamatoztatjuk a tudást. Ha így lenne, akkor most nem tartanánk ott, hogy MERRE INDULJUNK EL? MI LEGYEN A FAJTÁVAL?

Majd megmondom: induljunk el a kazalhoz, mintázzuk meg, vizsgáltassuk meg és vonjuk le a következtetést, hogy miért nem korrekt a lábszerkezet, vagy miért nem megfelelõ a ráma!

Ezt vitaindítónak szánom, várom a hideget-meleget!

#4965 Robina

Robina

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 523 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 8. - 7:57

Majd megmondom: induljunk el a kazalhoz, mintázzuk meg, vizsgáltassuk meg és vonjuk le a következtetést, hogy miért nem korrekt a lábszerkezet, vagy miért nem megfelelõ a ráma!

Ezt vitaindítónak szánom, várom a hideget-meleget!

Én vizsgáltatok takarmányt. Beltartalmat, fehérjét.
És a nagylovaimnál vizsgáltatok vért is, kb. évente. (Vitamin, ásványi anyag ellátottság, illetve Vészhelyzet-esen: kisrutin, szervek megfelelõ mûködése) Ezek szerint máshol ez nem szokás? :confused:

Állatorvos olt, féregtelenít tervszerûen. Ez se tipikus?

Oszt mégis lett olyan görbelábú csikó, hogy öröm nézni. Akkor mégse függ a korrekt lábszerkezet a mama vérének foszfát-ion tartalmától?

A német modellrõl annyit, hogy a nagypályás kancák 500-2000 db csikójának felnevelése során az istállóból két fele mennek ki a lovak: kis % árverésre, kiképzésre, nagy % olasznak, mert úgy ítélik meg, kár bele a munka, a tartás mert nem hozza vissza. Ez nem biztos, hogy könnyen adaptálható.

Edited by Robina, 2010 április 8. - 8:00.

#4966 roli

roli

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 402 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 8. - 8:14

A baj az, hogy a beszerezhetõ kiegészítõk sajnos nem jók. Nálunk egy speciális mikroelemes nyalósó kellett a lovaknak, mert a piacon fellelhetõ kiegészítõk összetétele nem volt megfelelõ. Csak érdekesség képpen: az ország másik felében találtunk egy sóüzemet, amelyik legyártotta az anyagot, 5 tonna volt a legkisebb rendelhetõ mennyiség! Ez 100 lónak 3 évi nyalósója. :D

Én vizsgáltatok takarmányt. Beltartalmat, fehérjét.
És a nagylovaimnál vizsgáltatok vért is, kb. évente. (Vitamin, ásványi anyag ellátottság, illetve Vészhelyzet-esen: kisrutin, szervek megfelelõ mûködése) Ezek szerint máshol ez nem szokás? :confused:

Mit csinálsz, ha zûr van?

A német modellrõl annyit, hogy a nagypályás kancák 500-2000 db csikójának felnevelése során az istállóból két fele mennek ki a lovak: kis % árverésre, kiképzésre, nagy % olasznak, mert úgy ítélik meg, kár bele a munka, a tartás mert nem hozza vissza. Ez nem biztos, hogy könnyen adaptálható.

Na ez igaz! Ha hobbyból ragaszkodunk a selejthez, netán szaporítjuk is, akkor..... szóval ez az univerzális hobbyló esete.

Mit is akarunk tenyészteni?? :dev:

#4967 Robina

Robina

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 523 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 8. - 8:34

Ha már licitálunk :D :D Nekem valami USA-cuccot hozatott a doki. :D

#4968 Tánczos Anikó

Tánczos Anikó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 846 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 8. - 8:43

Álom-álom, édes álom....

Szóval, az univerzális lovat akarjuk tenyészteni? :dev: A nagypályás ló mamájának mindig vemhesnek kell lenni!!!!Úgy kell tartani, takarmányozni, hogy kis kilencedre benne legyen a köveztkezõ csikó.
Az univerzális ló olyan, hogy ellés elött és utána is 2 órával fogadja a megszokott gyermeklovasát, majd a jól végzett munka után, (miközben meg sem nyikkan sem a csikó, sem a kanca), szépen visszamegy szoptatni. :D

Na, viccet félre téve, szerintem túlságosan leragadunk az elméletnél. A sikeres német tenyésztõktõl sokat kellene tanulni. Mindenki csak annyit lát, és beszél, hogy milyen nagyszerû a német genetika. Szerintem a legjobb német genetika is elsorvad a megszokott magyar tartási, de fõleg takarmányozási!!!! viszonyok között. A tenyészkancákat fõleg legelõn, de mindenképpen más takarmányozási technológián kell tartani, persze nem zárja ki, hogy egy üresen maradt kanca egy évig dolgozzon pl. a lovasiskolában.

Tudom nem ez a hozzászólásod lényege :D , de én azért megkérdezném hogy jól értelmezem e, hogy ezek szerint számodra kizárt hogy egy legelõn tartott, csikót nevelõ, vemhes kanca dolgozzon????

Már csak azért is kérdezem, mert ez nálunk így van :D (na nem két órával ellés elõttig és utántól, de ameddig örömmel dolgozik, és amikortól csak lehet :D ) Ja és persze nincs Alpesi legelõnk, csak Alföldi homokos, az is kevés :D , de esznek zabot, tápot, rétiszénát, lucernát...stb. van ahogy Robina írta rendszeres vérvétel, vakcinázás, féreghajtás...
Ha egy kanca többet mozog, könnyebben ellik, a csikók pedig hozzászoknak hogy az ember állandó kapcsolatban van a lovakkal....Nálunk e két dolog összehangolása nem okozott még problémát.

És nem utolsó sorban legalább nekünk magunknak van némi fogalmunk róla, hogy mire is képes az adott kanca, milyen munkában :) Tudom ez nem lehet a minimumcél sem, de a semminél biztos jobb :dev:

#4969 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.563 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 8. - 8:53

-Ehhez majd jövök, csak most készülök a délutánra. De régi mondás: Ló elli a csikót, de zab az anyja.

#4970 shutterfly

shutterfly

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 347 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 8. - 10:33

Ha már a " hiányos tudásnál" tartunk: Hogy lehetséges hogy az általatok Furioso "B"XIX-nek titulált lónak jól látható North Star anyajel van a hátára bélyegezve, holott nem North Star vonalú volt az anyja? Nem lehetne ezt az alpári hangnemet egyszer és mindenkorra számûzni a fórumról?

Edited by hihi, 2010 április 8. - 10:45.

#4971 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 8. - 11:00

Németo.-ban egy holland állatorvos és takarmányozási szakembertõl kaptunk okítást. Elmondta,hogy a lovaink a sok abrak miatt túl vannak savasodva és igazából a lónak napi 1-1,5kg abrak, széna és legelõ kell+ minden "r" betûs hónapban vitamin kiegészítés...harsányan elkezdtem röhögni és mondtam nekije ,h ez Mo.-on kivitelezhetetlen! :D Ugyanis,ha Északon 3 napig nem esik az esõ akkor évszázados aszályról beszélnek, míg nálunk,ha 3 napig esik az esõ évszázados csapadék rekordok dõlnek meg! :D najó van benne egy kis költõi túlzás. Az tény,h a jóember nem nagyon hitte el,hogy nálunk július közepére kiégnek a legelõk. Náluk meg 3x kaszálnak egy évben. Ami a közös a 2 országban,h mindkét helyen nehéz kiváló réti szénát készíteni! A másik: szelektálás olasznak vagy kiképzésre. Csak a nagy tenyésztõk( Schöckemöhle, Böckmann) csinálják ezt. A kicsik( 2-3 kancával) nagyon megválogatják a kancáikat ill. olyan divatos ménekkel fedeztetnek amiknek a csikóit megveszik. Csak a nagyon szart csikót tüntetik el.

#4972 Bereki

Bereki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.114 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 8. - 12:41

Ha már a " hiányos tudásnál" tartunk: Hogy lehetséges hogy az általatok Furioso "B"XIX-nek titulált lónak jól látható North Star anyajel van a hátára bélyegezve, holott nem North Star vonalú volt az anyja?
Nem lehetne ezt az alpári hangnemet egyszer és mindenkorra számûzni a fórumról?

Arról nem is beszélve, hogy F "B" XIX-nek a Furioso XLIV (remélem jól írtam, tehát 44) volt az apja.......(és nem a VII-es)

Ó, de kár, hogy moderálva lettünk, én a magam részérõl ragaszkodtam volna hozzá, hogy Backnight hozzászólása maradjon.....nem engem minõsít szerintem. (Vagy én voltam alpári? :eek: )

Edited by Bereki, 2010 április 8. - 12:46.

#4973 shutterfly

shutterfly

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 347 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 8. - 12:50

Arról nem is beszélve, hogy F "B" XIX-nek a Furioso XLIV (remélem jól írtam, tehát 44) volt az apja.......(és nem a VII-es)
Ó, de kár, hogy moderálva lettünk, én a magam részérõl ragaszkodtam volna hozzá, hogy Backnight hozzászólása maradjon.....nem engem minõsít szerintem. (Vagy én voltam alpári? :eek: )

Telitalálat kedves Bereki, nem Téged minõsít.

#4974 Bereki

Bereki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.114 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 8. - 15:53

Bár (egyesek szerint) én vagyok a viccbeli nyuszi, aki reszelgeti a karmait és közben HÜLYESÉGEKET BESZÉL :dev: ……megpróbálom (a teljesség igénye nélkül) összefoglalni, milyen egyesületet képzelek el, ami a fajta tenyésztését elõrelendítené.

Mivel az egyesület nem más, mint a tagok, tenyésztõk összessége, ezért a vezetõinek úgy kell a fajta érdekében tevékenykedni, hogy az lehetõség szerint a közös érdekeket tükrözze.

A vezetõink feladata, úgy gondolom, egy elõremutató tenyészcél megfogalmazása, majd a tenyészszemlék, ménvizsgák OBJEKTÍV minõsítésein keresztül valamint egyéb kipróbálások lebonyolításával ennek a gyakorlatba való átültetése.

Mindenképp fontosnak tartom a tagok naprakész információkkal való ellátását, és egy olyan érdekeltségi rendszer kidolgozását, ami minõségi munkára ösztönöz. Sok jó ötlet vetõdött már fel az eddigi hozzászólásokban, pl. a mesterséges termékenyítés lehetõségének megteremtése a genetikailag és teljesítményükben legértékesebb mének után. Nem hiszem, hogy mindent magunknak kell egyedül kitalálnunk, ha átnéztek a kisbéris topikba, ott pl. Mókus77 levezeti, milyen „bomba üzlet” egy termékenyítõ állomás üzemeltetése……

Tehát a meglévõ pénzforrások mellé nem ártana újakat felderíteni (szponzorok?)
Ez különösen a sportkipróbálás érdekében elengedhetetlennek tûnik.

A szakmai rendezvények, a fajta népszerûsítése, marketingje, a külföldi kapcsolatok kiaknázása mindenképp az egyesület feladata.

Összességében egy olyan menedzsmenttel lennék elégedett, amely a fajta állományát egységében átlátja, rendelkezik - rövidtávon - a cél eléréséhez szükséges taktikával, illetve - hosszú távon.- megfelelõ stratégiával. Információkat gyûjt és ezeket a tenyésztõk számára hozzáférhetõvé is teszi. Ha igény van rá, segít a kancatulajdonosoknak a lovukhoz legmegfelelõbb mén megtalálásában.....illetve - az arra érdemes kancák után - ösztönzõleg hat a ménutánpótlás nevelésére.

Ha gondoljátok, innentõl folytassátok, egészítsétek ki ti is a saját gondolataitokkal a fennti listát.......

#4975 ancsapancsa

ancsapancsa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.894 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 8. - 16:00

Azt kérdezném,hogy az apaji törzsállomány,ami a gengszterváltás után szétszóródott,hova került? Vannak-e még onnan származó családok?

#4976 bolondtraktoros

bolondtraktoros

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 63 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 8. - 16:42

. olyan divatos ménekkel fedeztetnek amiknek a csikóit megveszik. .

Nem a divat a lényeg, hanem hogy megveszik a csikóját. És annak veszik meg a csikóját, ami valami teljesítményt fel tud mutatni.
A nagyon szar csikókat meg eltüntetik, genetika ide, genetika oda.

#4977 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 8. - 16:49

Egyébként a sperma mélyhûtésrõl: akár tárgyalni is lehet olyan egységekkel, hol van ilyen- hogy szorítsanak egy kis helyet néminemû bérleti díjért, vagy pl csak ott lehet náluk termékenyíteni a kancát...vagy kapnak részesedést...valamit. Csak már történne valami....

#4978 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 8. - 17:17

Ezt most olvastam el,és most mondjam, mennyi baromságot írtam eddig???:

".......

Aktualitás: A magyar válogatott versenyzõi 2010-ben 3 szakágban fogják
hazánkat képviselni az év legnagyobb lovas versenyén, a Kentuckyban megrendezésre
kerülõ Alltech FEI Lovas Világjátékokon!
Sajtótájékoztató ideje: 2010. április 14., szerda
Helyszín: Teleky-Wattay Kastély, Pomáz (Cím: Pomáz, Templom tér 3.)
Program
10.30 Érkezés, regisztráció
11.00 Az Alltech elnökének meghívója az Alltech FEI Lovas Világjátékokra [color=#FF0000](videó üzenet)
Dr. T. Pearse Lyons, Alltech, tulajdonos és elnök
11.10 A válogatott keret bemutatása
a. Díjugratás elõadó: Hugyecz Pál (Hugyecz Mariann szponzora)
b. Díjlovaglás elõadó: Ács Róbert (kvalifikálódott versenyzõ)
c. Lovastorna elõadó: Tóthné Héczey Katalin (lovastorna szakági elnök)
11.25 Voltizsünnep 2010 Családi Lovas Program a Nemzeti Lovardában
elõadó: Tasnádi Gábor (Voltizsünnep 2010 fõszervezõ,
MLSZ lovastorna szakág szakbizottsági tag)
....."

Itt olvashatjátok az egészet:

http://www.lovasszov...ghivo_04-14.pdf

Csak nem kvalifikálódtak a lovastornászok????? :eek: :eek: ;) ;) :cool:

#4979 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 8. - 18:13

Ezt most olvastam el,és most mondjam, mennyi baromságot írtam eddig???:
".......

a. Díjugratás elõadó: Hugyecz Pál (Hugyecz Mariann szponzora)
b

aztat én nem tudhatom.viszont jobban hangzana a szponzor helyett pl. "édesapja" szó használat. de csak szerintem persze. :D

#4980 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 8. - 19:10

Most tessék a vastag betûsre koncentrálni kéremszépen. Ne kalandozzunk,ne kalandozzunk. :D Aki okos, az érti is, hogy miért idéztem be.... ;) :D

#4981 Delta

Delta

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 72 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 8. - 19:10

Csak nem kvalifikálódtak a lovastornászok????? :eek: :eek: ;) ;) :cool:

De igen, csak nálunk ez azért annyira nem különleges, vagyis aki nemzetközin 6 pont felett ér el, az kvalifikálódik. Az meg azért nem olyan nagy kívánalom...Az elérhetõ eredmény már inkább kérdés - és ennek anyagi vonzatai...

#4982 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 8. - 19:29

Nos, a válasz igen frappáns,de sosem tagadtam, hogy könnyû kijutniuk nemzetközi versenyekre. Pont ez a lényeg. Könnyû kvalifikálódni= könnyû kijutni= könnyebb a lovat kijuttatni. A díjugratásban esély nincs rá, de a lovastornában lámlám, ki lehet jutni egy Világjátékokra.

#4983 Mókus77

Mókus77

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.303 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 8. - 19:33

Sok jó ötlet vetõdött már fel az eddigi hozzászólásokban, pl. a mesterséges termékenyítés lehetõségének megteremtése a genetikailag és teljesítményükben legértékesebb mének után. Nem hiszem, hogy mindent magunknak kell egyedül kitalálnunk, ha átnéztek a kisbéris topikba, ott pl. Mókus77 levezeti, milyen „bomba üzlet” egy termékenyítõ állomás üzemeltetése……

Hogy ne kelljen ugrálni a témák között, idézem magam:

"A mesterséges termékenyítés pontosan a drágább mivolta miatt nem terjedt el a lónál. Olyan iszonyatos szabályok vonatkoznak rá, hogy hülye az, aki Magyarországon ló mesterséges termékenyítõ állomást tart fenn (autentikus forrás vagyok ezzel kapcsolatban: 3 ménem van, és csak mesterségesen termékenyítünk). 30 ezer forint a sperma, ebbõl azonnal 6 ezer az ÁFA, és 5 ezer a Lótenyésztõ Szövetségé. Marad 19 ezer. Ha egy mén mondjuk 15-öt termékenyít, az 285 ezer Ft egy évre. Ha 26 ezernek veszed a havi lótartást (nálam tavaly annyi volt), az évi tartásköltség 312 ezer. És jön hozzá az éves ellenõrzés (40 ezer), a hirdetés, különben egyet se fedez a lovad (legalább 40 ezer), a sok spermahigító, fecskendõ, nejlonzacskó, katéter, meleg víz, nikecell doboz, szállítás szívességbõl, szóval a világ üzletérõl beszélünk. A kancatulajok meg sírnak, hogy milyen drágák vagyunk. " Idézeten kívül: én nem tehetek arról, hogy az állatorvosi összetartó lobbi kibulizta magának, hogy csak õk termékenyíthetnek. Ha én magam berakhatnám, kérnék érte mondjuk 5 ezer forintot, míg az állatorvosok ciklusdíja 20 ezernél kezdõdik, plusz taxi-tarifás kiszállás.

Ez persze még nem a mélyhûtött sperma, csak a friss. A mélyhûtött spermát meg lehet csinálni, lehet évtizedekig tárolni, de nálunk (a kisbéri és a gidrán fajtában, ahol idén 6-7 méntõl tervezünk mélyhûteni) is felmerül a kérdés, hogy ki fogja ezeknek a régi méneknek a spermáját több 100 ezer forintért berakatni.

#4984 Bereki

Bereki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.114 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 8. - 19:50

Idézeten kívül: én nem tehetek arról, hogy az állatorvosi összetartó lobbi kibulizta magának, hogy csak õk termékenyíthetnek. Ha én magam berakhatnám, kérnék érte mondjuk 5 ezer forintot, míg az állatorvosok ciklusdíja 20 ezernél kezdõdik, plusz taxi-tarifás kiszállás.

Ami azért is bosszantó, mert pl. szarvasmarha termékenyítést lehet végezni megfelelõ képesítés megléte - ami persze NEM állatorvosi végzettség - esetén is....

#4985 roli

roli

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 402 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 9. - 6:28

Ami azért is bosszantó, mert pl. szarvasmarha termékenyítést lehet végezni megfelelõ képesítés megléte - ami persze NEM állatorvosi végzettség - esetén is....

Ez Magyarország! Nem az a cél, hogy mûködjön valami, hanem az, hogy ha mûködik, az egy szûkebb körnek pénz a többi költségére. Amúgy a marha termékenyítés sem egyszerûbb, de az nem akkora buli, ráadásul gumicsizma kell hozzá!!! :dev:

Landgrafnak: Tökéletesen egyet értek! Ne hasonlítsuk a két ország természeti adottságait össze, nem érdemes! Ebbõl aztán sok minden következik...

Anikónak: Persze mûködhet így is, én vitaindítónak szántam: Tehát még egyszer a kérdés: Milyen is legyen a jó furioso? :D Német sikertörténetek alapján tenyésztett extra sportló, vagy esetleg a hétköznapi ember számára is használható, tradícionális magyar fajta? Van középút, mert bolondtraktoros szerint csak a kiváló teljesítményû ló eladható? Tehát kipróbált, garantáltan jó sportló!

Ki mondja meg a frankót?

Mókus történetéhez: Igaza van Berekinek, ehhez nagyon sok pénz kell, de azért vannak a pályázatok, stb., hogy pénzt lehessen hozzátenni a génmegõrzéshez. Szintén a vezetõség feladata!

Edited by roli, 2010 április 9. - 6:49.

#4986 Tánczos Anikó

Tánczos Anikó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 846 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 9. - 8:57

Szintén a vezetõség feladata!

Bár (egyesek szerint) én vagyok a viccbeli nyuszi, aki reszelgeti a karmait és közben HÜLYESÉGEKET BESZÉL :dev: ……megpróbálom (a teljesség igénye nélkül) összefoglalni, milyen egyesületet képzelek el, ami a fajta tenyésztését elõrelendítené.
Mivel az egyesület nem más, mint a tagok, tenyésztõk összessége, ezért a vezetõinek úgy kell a fajta érdekében tevékenykedni, hogy az lehetõség szerint a közös érdekeket tükrözze.

A vezetõink feladata, úgy gondolom, egy elõremutató tenyészcél megfogalmazása, majd a tenyészszemlék, ménvizsgák OBJEKTÍV minõsítésein keresztül valamint egyéb kipróbálások lebonyolításával ennek a gyakorlatba való átültetése.

Mindenképp fontosnak tartom a tagok naprakész információkkal való ellátását, és egy olyan érdekeltségi rendszer kidolgozását, ami minõségi munkára ösztönöz. Sok jó ötlet vetõdött már fel az eddigi hozzászólásokban, pl. a mesterséges termékenyítés lehetõségének megteremtése a genetikailag és teljesítményükben legértékesebb mének után. Nem hiszem, hogy mindent magunknak kell egyedül kitalálnunk, ha átnéztek a kisbéris topikba, ott pl. Mókus77 levezeti, milyen „bomba üzlet” egy termékenyítõ állomás üzemeltetése……

Tehát a meglévõ pénzforrások mellé nem ártana újakat felderíteni (szponzorok?)
Ez különösen a sportkipróbálás érdekében elengedhetetlennek tûnik.

A szakmai rendezvények, a fajta népszerûsítése, marketingje, a külföldi kapcsolatok kiaknázása mindenképp az egyesület feladata.

Összességében egy olyan menedzsmenttel lennék elégedett, amely a fajta állományát egységében átlátja, rendelkezik - rövidtávon - a cél eléréséhez szükséges taktikával, illetve - hosszú távon.- megfelelõ stratégiával. Információkat gyûjt és ezeket a tenyésztõk számára hozzáférhetõvé is teszi. Ha igény van rá, segít a kancatulajdonosoknak a lovukhoz legmegfelelõbb mén megtalálásában.....illetve - az arra érdemes kancák után - ösztönzõleg hat a ménutánpótlás nevelésére.

Ha gondoljátok, innentõl folytassátok, egészítsétek ki ti is a saját gondolataitokkal a fennti listát.......

Ezekhez a dolgokhoz jogilag bejegyzett vezetõség szükséges. A legutóbbi közgyûlésen megválasztott vezetõség beiktatása még mindig nem történt meg. Így jogilag olyan mintha nem is léteznének :dev:

A decemberi közgyûlés után beadott beadványok sorsáról is lehetne tájékoztatni a tagságot, hiszen a létrejött béketeremtõ konszenzus jogilag csak akkor léphet életre, ha a beadványokat a beadványtevõk visszavonják. Úgy tudom ezt Backnight megtette, a másik beadvány sorsáról nem tudok.

Én errõl többet írni nem kívánok, úgy érzem ezt nem tõlem kell elvárnotok, más elnökségi tag és felesége is regisztrált/ill. aktív tagja a fórumnak, úgy érzem a jelen helyzetre nálam sokkal nagyobb rálátással rendelkeznek. Így a korrekt tájékoztatást én is szívesen olvasnám tõlük! Elõre is köszönettel! Anikó

#4987 roli

roli

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 402 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 9. - 9:21

Igen, a régi mondás: Az idõ telik, a becsület fogy! Rengeteg munka lenne, de ....

#4988 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.563 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 9. - 10:36

-ancsapancsának: Utánanézek, van egy KK( bocs, ezek nem fordítanak egymásnak hátat! ) kanca Fertõszentmiklóson. - A 4943.hsz-hoz: Ha már volt szíves a lovamat megemlíteni:" Lovát nem egyedül bírálta", engedje meg a tárgyszerûség kedvéért a következõ megjegyzést: Az ominózus kijelentés nem Bírálaton vagy utána - felém vagy a T.B. felé szóban vagy írásban, - hanem ménvizsga elõtt a vizsgahelyszín vezetõjéhez telefonon. -Roli vitaindítójához, folytatva a"Ló elli a csikót, de zab az anyja!" régi igazság. A tenyésztés- tartás- fölnevelés- kiképzés-(ha akarunk vele foglalkozni- úgy az értékesítés is) egy folyamat részei, részegységei, egy út , ami elvezet jó esetben az elképzeléstõl annak megvalósulásáig.Ha vágyunk egy bizonyos származási kõrhöz tartozó, szép jó, nagy, használható Ló, akkor ennek az útnak minden lépését meg kell tenni. Ha bárhol hibázunk, hibás eredményt kapunk- a lánc ereje akkora, amekkora a leggyengébb láncszem ereje. Az adott részegység megfelelõ ismerete és alkalmazása szükséges, de nem elégséges Jó alap nélkül el sem szabad kezdeni a házépítést, de ha nem rakunk rá tetõt, szétázik az egész. -Azt gondolom, ez Fórum is alkalmas lehet a szakmai munkára, rövid tagságom ellenére már tudom, hogy a szükséges tudás minden területen jelen van!

#4989 ezüstliliom

ezüstliliom

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 639 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 9. - 15:07

Én már teljesen elvesztettem a fonalat. Remélem, van még, aki érti, mirõl megy az eszmecsere N.C. és Röganyó között. Mi a lófüttyért nincs még mindig beiktatva az új vezetõség??? Mégis ki a ... akadályozza még mindig az érdemi munkát??? És nekem ne mondja senki, hogy ezek olyan információk, amik nem tartoznak ennek a topiknak az olvasóira, mert mostmár tényleg elvesztem a türelmemet!!! Kedves vezetõségi tagok! Régiek és újak! Legyenek szivesek minket valamilyen formában tájékoztatni a dolgok állásáról! Jól olvastam az egyesületi levélben, a hódmezõvásárhelyi rendezvényen vasárnap (ápr. 25.) lesz a tenyésszemle? Mert egész hétvégén nem tudok ott lenni, de arra kíváncsi lennék.

#4990 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 9. - 16:46

Ezekhez a dolgokhoz jogilag bejegyzett vezetõség szükséges. A legutóbbi közgyûlésen megválasztott vezetõség beiktatása még mindig nem történt meg. Így jogilag olyan mintha nem is léteznének :dev:

A decemberi közgyûlés után beadott beadványok sorsáról is lehetne tájékoztatni a tagságot, hiszen a létrejött béketeremtõ konszenzus jogilag csak akkor léphet életre, ha a beadványokat a beadványtevõk visszavonják. Úgy tudom ezt Backnight megtette, a másik beadvány sorsáról nem tudok.

Én errõl többet írni nem kívánok, úgy érzem ezt nem tõlem kell elvárnotok, más elnökségi tag és felesége is regisztrált/ill. aktív tagja a fórumnak, úgy érzem a jelen helyzetre nálam sokkal nagyobb rálátással rendelkeznek. Így a korrekt tájékoztatást én is szívesen olvasnám tõlük! Elõre is köszönettel! Anikó

Én közvetlenül az ügyészségre írtam, minden iktatási számot stb. ráírtam, hogy azonnal tudják azonosítani, hogy hova tartozik. Tájékoztattam hivatalosan az ügyészséget a z utolsó közgyûlés határozatáról és kértem az új elnök bejegyzését. Az ügyészség úgy tudom ezt tárgyalta, de részleteket nem tudok. Viszont már be lett adva a bejegyzési kérelem, tehát már nem rajtunk, hanem a bíróság munkatempóján múlik. Folyamatban van. Kedves Ezüstliliom, ne idegeskedj! A rendes évi közgyûlésen kell majd ismét sok mindenrõl dönteni, azért mert nem látványos az elnökség dolgozik, ezt Anikóék is tudják igazolni gondolom.

#4991 Robina

Robina

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 523 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 9. - 19:58

Én már teljesen elvesztettem a fonalat. Remélem, van még, aki érti, mirõl megy az eszmecsere N.C. és Röganyó között.

Én - asszem - ismerem a sztorit.
Sõt, a testvérét birtoklom is, bár nem teljesen ugyanazon szereplõkkel. :gm:

#4992 Bereki

Bereki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.114 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 9. - 20:35

Én - asszem - ismerem a sztorit.
Sõt, a testvérét birtoklom is, bár nem teljesen ugyanazon szereplõkkel. :gm:

Így már sokkal világosabb! :kir:

#4993 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 9. - 21:37

Így már sokkal világosabb! :kir:

Nekem nem. :D szóval? valaki?

#4994 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.563 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 9. - 22:40

-Részemrõl a kiindulópont a tenyészállat megítélésének, tenyésztésbe állításának elméleti és gyakorlati kérdései, különös tekintettel a fedezõ- illetve törzsménfelállításra.(És talán egy picit az írástudók felelõsségére...)

#4995 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 9. - 22:43

-Részemrõl a kiindulópont a tenyészállat megítélésének, tenyésztésbe állításának elméleti és gyakorlati kérdései, különös tekintettel a fedezõ- illetve törzsménfelállításra.(És talán egy picit az írástudók felelõsségére...)

Ne haragudj nem értelek.

#4996 Bereki

Bereki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.114 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 10. - 7:58

Nekem nem. :D szóval? valaki?

Én is csak vicceltem.....
Lehet, hogy sose tudjuk meg, minthogy azt sem: mi a hivatalos bélyegzése Furioso "B" XIX-nek, ami alapján röganyóék azonosították a lovat? Ezt a kérdést fel fogom még párszor tenni, amíg nem kapok rá (hülyézésmentes) választ.

#4997 bolondtraktoros

bolondtraktoros

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 63 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 10. - 7:58

Anikónak: Persze mûködhet így is, én vitaindítónak szántam: Tehát még egyszer a kérdés: Milyen is legyen a jó furioso? :D Német sikertörténetek alapján tenyésztett extra sportló, vagy esetleg a hétköznapi ember számára is használható, tradícionális magyar fajta? Van középút, mert bolondtraktoros szerint csak a kiváló teljesítményû ló eladható? Tehát kipróbált, garantáltan jó sportló!

Pont te számoltad ki - ha jól emlékszem - valahol teljesen jogosan hogy egy 7-8 éves belovagolt ló elõállítása mennyibe kerül. Alaphangon 2 millió. Ezen az áron pedig csak kiváló, kipróbált ló megy el. Bármit eladhatsz 200,000-ért de ez csak veszteséget termel.
Ez nem lehet cél.

#4998 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.563 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 10. - 8:15

-Igazad van, Ezt az eszmecserét Bereki fényképére írt hozzászólás indította meg. Lehet, hogy túlreagáltam. Ez esetben elnézést kérek a hozzászólás írójától. -A probléma elõl nem akarok kitérni , de végig kell gondolnom, meddig tart a magántenyésztõ tenyésztési szabadsága és hol kezdõdik a választott tenyésztési szakember felelõssége. Hol a határ, mivel szabad vagy nem szabad, és mivel kell foglalkoznom nekem , mint a lótenyésztõ egyesület tagjának. -Elnézést, igen lassan írok . Az elõbbit Blacnihtnek válaszolta.

#4999 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 10. - 9:03

Én is csak vicceltem.....
Lehet, hogy sose tudjuk meg, minthogy azt sem: mi a hivatalos bélyegzése Furioso "B" XIX-nek, ami alapján röganyóék azonosították a lovat? Ezt a kérdést fel fogom még párszor tenni, amíg nem kapok rá (hülyézésmentes) választ.

Nem lehülyéztelek. Csak adtam egy tippet. Én fiatal korom óta végzek történelmi kutatásokat , csak azért mert érdekel néhány dolog, nem derogál most vénségemre se könyvtárakba, levéltárakba akár több száz km-t elmenni. Most is találtam nagyon érdekes anyagokat lótenyésztéssel kapcsolatban.
Csak egy példa. Amikor elõször voltam Hódmezõvásárhelyen voltam a Hód Mezõgazda irodáiban. Elámultam milyen szép , régi patinás épületben van, a volt Huszárlaktanyában, képes voltam csak azért, hogy errõl a kérdésrõl többet megtudjak bemenni a levéltárba és utána nézegetni a múltjának.
Most is néztem a lótenyésztéssel kapcsolatban mennyi anyag van még ott amit nem is ismerünk. Én sem, pedig ahhoz hogy itt a világot megváltsuk kellene. Mert , bocsáss meg, most sem akarok senkit megbántani, de itt virtuálisan könnyû az igét osztani, hogy ezt kellene, meg így kellene stb. És vannak akik ezt a való életben gyakorolják 20-30-40 éve, egész könyvtáruk van a múlt tenyésztésérõl, és amikor lelkesen elkezdett írni nektek arról hogy évtizedeken keresztül hogyan milyen párosítással, milyen meggondolások alapján tette ezeket a párosításokat, aminek a végeredménye az általatok is ismert és elismert vagy szeretett ló lett, ti ahelyett( néhány kivételtõl eltekintve, köszönet a köszönetért)csak a hibákat kerestétek benne. Pedig azért lett itt közzétéve, hogy tanuljunk belõle és aki tudja az esetleges tévedéseket korrigálja. De nem a lényeg volt fontos számotokra hanem kizárólag az hogy mibe lehet belekötni az írásokban.. Most nem teszem közzé. Jobb így? Állandóan jöttök a német példával, már elõdeink is próbálkoztak adaptálni a német lovakat, értsétek meg hogy nekünk teljesen más körülmények, idõjárás, éghajlat, rög és nem utolsó sorban lehetetlen anyagi körülmények között kell tenyésztenünk. Furiosot tenyésztünk vagy sportlovakat? Mi itt néhányan inkább furiosot és a meglévõ génállományt menteni. Természetesen tudom hogy mit akartok, eladható, tetszetõs küllemû és magas teljesítményt produkáló lovat. Mi is.

#5000 Bereki

Bereki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.114 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 10. - 9:41

Nem lehülyéztelek. Csak adtam egy tippet. Én fiatal korom óta végzek történelmi kutatásokat , csak azért mert érdekel néhány dolog, nem derogál most vénségemre se könyvtárakba, levéltárakba akár több száz km-t elmenni. Most is találtam nagyon érdekes anyagokat lótenyésztéssel kapcsolatban.
Csak egy példa. Amikor elõször voltam Hódmezõvásárhelyen voltam a Hód Mezõgazda irodáiban. Elámultam milyen szép , régi patinás épületben van, a volt Huszárlaktanyában, képes voltam csak azért, hogy errõl a kérdésrõl többet megtudjak bemenni a levéltárba és utána nézegetni a múltjának.
Most is néztem a lótenyésztéssel kapcsolatban mennyi anyag van még ott amit nem is ismerünk. Én sem, pedig ahhoz hogy itt a világot megváltsuk kellene. Mert , bocsáss meg, most sem akarok senkit megbántani, de itt virtuálisan könnyû az igét osztani, hogy ezt kellene, meg így kellene stb. És vannak akik ezt a való életben gyakorolják 20-30-40 éve, egész könyvtáruk van a múlt tenyésztésérõl, és amikor lelkesen elkezdett írni nektek arról hogy évtizedeken keresztül hogyan milyen párosítással, milyen meggondolások alapján tette ezeket a párosításokat, aminek a végeredménye az általatok is ismert és elismert vagy szeretett ló lett, ti ahelyett( néhány kivételtõl eltekintve, köszönet a köszönetért)csak a hibákat kerestétek benne. Pedig azért lett itt közzétéve, hogy tanuljunk belõle és aki tudja az esetleges tévedéseket korrigálja. De nem a lényeg volt fontos számotokra hanem kizárólag az hogy mibe lehet belekötni az írásokban.. Most nem teszem közzé. Jobb így? Állandóan jöttök a német példával, már elõdeink is próbálkoztak adaptálni a német lovakat, értsétek meg hogy nekünk teljesen más körülmények, idõjárás, éghajlat, rög és nem utolsó sorban lehetetlen anyagi körülmények között kell tenyésztenünk. Furiosot tenyésztünk vagy sportlovakat? Mi itt néhányan inkább furiosot és a meglévõ génállományt menteni. Természetesen tudom hogy mit akartok, eladható, tetszetõs küllemû és magas teljesítményt produkáló lovat. Mi is.

A "tippet" meg is köszöntem......

Esetleg részletezhetnéd, mik azok a hülyeségek, amiket írogattam? Konkrétan!