Ha jól emlékszem 7 db. :yeah:
Azért ne túlozzunk.

Közzétéve 2010 április 8. - 6:34
Ha jól emlékszem 7 db. :yeah:
Közzétéve 2010 április 8. - 6:37
Közzétéve 2010 április 8. - 6:48
Közzétéve 2010 április 8. - 7:35
Nyilván nem egy egyednek. De a nagypályás ló mamája két vemhesség között miért ne mehetne körbe a karámban?
Közzétéve 2010 április 8. - 7:57
Majd megmondom: induljunk el a kazalhoz, mintázzuk meg, vizsgáltassuk meg és vonjuk le a következtetést, hogy miért nem korrekt a lábszerkezet, vagy miért nem megfelelõ a ráma!
Ezt vitaindítónak szánom, várom a hideget-meleget!
Edited by Robina, 2010 április 8. - 8:00.
Közzétéve 2010 április 8. - 8:14
Én vizsgáltatok takarmányt. Beltartalmat, fehérjét.
És a nagylovaimnál vizsgáltatok vért is, kb. évente. (Vitamin, ásványi anyag ellátottság, illetve Vészhelyzet-esen: kisrutin, szervek megfelelõ mûködése) Ezek szerint máshol ez nem szokás? :confused:
Mit csinálsz, ha zûr van?
A német modellrõl annyit, hogy a nagypályás kancák 500-2000 db csikójának felnevelése során az istállóból két fele mennek ki a lovak: kis % árverésre, kiképzésre, nagy % olasznak, mert úgy ítélik meg, kár bele a munka, a tartás mert nem hozza vissza. Ez nem biztos, hogy könnyen adaptálható.
Közzétéve 2010 április 8. - 8:34
Közzétéve 2010 április 8. - 8:43
Tudom nem ez a hozzászólásod lényegeÁlom-álom, édes álom....
Szóval, az univerzális lovat akarjuk tenyészteni?A nagypályás ló mamájának mindig vemhesnek kell lenni!!!!Úgy kell tartani, takarmányozni, hogy kis kilencedre benne legyen a köveztkezõ csikó.
Az univerzális ló olyan, hogy ellés elött és utána is 2 órával fogadja a megszokott gyermeklovasát, majd a jól végzett munka után, (miközben meg sem nyikkan sem a csikó, sem a kanca), szépen visszamegy szoptatni.![]()
Na, viccet félre téve, szerintem túlságosan leragadunk az elméletnél. A sikeres német tenyésztõktõl sokat kellene tanulni. Mindenki csak annyit lát, és beszél, hogy milyen nagyszerû a német genetika. Szerintem a legjobb német genetika is elsorvad a megszokott magyar tartási, de fõleg takarmányozási!!!! viszonyok között. A tenyészkancákat fõleg legelõn, de mindenképpen más takarmányozási technológián kell tartani, persze nem zárja ki, hogy egy üresen maradt kanca egy évig dolgozzon pl. a lovasiskolában.
Közzétéve 2010 április 8. - 8:53
Közzétéve 2010 április 8. - 10:33
Edited by hihi, 2010 április 8. - 10:45.
Közzétéve 2010 április 8. - 11:00
Közzétéve 2010 április 8. - 12:41
Ha már a " hiányos tudásnál" tartunk: Hogy lehetséges hogy az általatok Furioso "B"XIX-nek titulált lónak jól látható North Star anyajel van a hátára bélyegezve, holott nem North Star vonalú volt az anyja?
Nem lehetne ezt az alpári hangnemet egyszer és mindenkorra számûzni a fórumról?
Edited by Bereki, 2010 április 8. - 12:46.
Közzétéve 2010 április 8. - 12:50
Telitalálat kedves Bereki, nem Téged minõsít.Arról nem is beszélve, hogy F "B" XIX-nek a Furioso XLIV (remélem jól írtam, tehát 44) volt az apja.......(és nem a VII-es)
Ó, de kár, hogy moderálva lettünk, én a magam részérõl ragaszkodtam volna hozzá, hogy Backnight hozzászólása maradjon.....nem engem minõsít szerintem. (Vagy én voltam alpári? :eek: )
Közzétéve 2010 április 8. - 15:53
Közzétéve 2010 április 8. - 16:00
Közzétéve 2010 április 8. - 16:42
. olyan divatos ménekkel fedeztetnek amiknek a csikóit megveszik. .
Közzétéve 2010 április 8. - 16:49
Közzétéve 2010 április 8. - 17:17
Közzétéve 2010 április 8. - 18:13
Ezt most olvastam el,és most mondjam, mennyi baromságot írtam eddig???:
".......
a. Díjugratás elõadó: Hugyecz Pál (Hugyecz Mariann szponzora)
b
Közzétéve 2010 április 8. - 19:10
Közzétéve 2010 április 8. - 19:10
Csak nem kvalifikálódtak a lovastornászok????? :eek: :eek: ;) ;)
Közzétéve 2010 április 8. - 19:29
Közzétéve 2010 április 8. - 19:33
Sok jó ötlet vetõdött már fel az eddigi hozzászólásokban, pl. a mesterséges termékenyítés lehetõségének megteremtése a genetikailag és teljesítményükben legértékesebb mének után. Nem hiszem, hogy mindent magunknak kell egyedül kitalálnunk, ha átnéztek a kisbéris topikba, ott pl. Mókus77 levezeti, milyen „bomba üzlet” egy termékenyítõ állomás üzemeltetése……
Közzétéve 2010 április 8. - 19:50
Idézeten kívül: én nem tehetek arról, hogy az állatorvosi összetartó lobbi kibulizta magának, hogy csak õk termékenyíthetnek. Ha én magam berakhatnám, kérnék érte mondjuk 5 ezer forintot, míg az állatorvosok ciklusdíja 20 ezernél kezdõdik, plusz taxi-tarifás kiszállás.
Közzétéve 2010 április 9. - 6:28
Ami azért is bosszantó, mert pl. szarvasmarha termékenyítést lehet végezni megfelelõ képesítés megléte - ami persze NEM állatorvosi végzettség - esetén is....
Edited by roli, 2010 április 9. - 6:49.
Közzétéve 2010 április 9. - 8:57
Szintén a vezetõség feladata!
Ezekhez a dolgokhoz jogilag bejegyzett vezetõség szükséges. A legutóbbi közgyûlésen megválasztott vezetõség beiktatása még mindig nem történt meg. Így jogilag olyan mintha nem is léteznénekBár (egyesek szerint) én vagyok a viccbeli nyuszi, aki reszelgeti a karmait és közben HÜLYESÉGEKET BESZÉL
……megpróbálom (a teljesség igénye nélkül) összefoglalni, milyen egyesületet képzelek el, ami a fajta tenyésztését elõrelendítené.
Mivel az egyesület nem más, mint a tagok, tenyésztõk összessége, ezért a vezetõinek úgy kell a fajta érdekében tevékenykedni, hogy az lehetõség szerint a közös érdekeket tükrözze.
A vezetõink feladata, úgy gondolom, egy elõremutató tenyészcél megfogalmazása, majd a tenyészszemlék, ménvizsgák OBJEKTÍV minõsítésein keresztül valamint egyéb kipróbálások lebonyolításával ennek a gyakorlatba való átültetése.
Mindenképp fontosnak tartom a tagok naprakész információkkal való ellátását, és egy olyan érdekeltségi rendszer kidolgozását, ami minõségi munkára ösztönöz. Sok jó ötlet vetõdött már fel az eddigi hozzászólásokban, pl. a mesterséges termékenyítés lehetõségének megteremtése a genetikailag és teljesítményükben legértékesebb mének után. Nem hiszem, hogy mindent magunknak kell egyedül kitalálnunk, ha átnéztek a kisbéris topikba, ott pl. Mókus77 levezeti, milyen „bomba üzlet” egy termékenyítõ állomás üzemeltetése……
Tehát a meglévõ pénzforrások mellé nem ártana újakat felderíteni (szponzorok?)
Ez különösen a sportkipróbálás érdekében elengedhetetlennek tûnik.
A szakmai rendezvények, a fajta népszerûsítése, marketingje, a külföldi kapcsolatok kiaknázása mindenképp az egyesület feladata.
Összességében egy olyan menedzsmenttel lennék elégedett, amely a fajta állományát egységében átlátja, rendelkezik - rövidtávon - a cél eléréséhez szükséges taktikával, illetve - hosszú távon.- megfelelõ stratégiával. Információkat gyûjt és ezeket a tenyésztõk számára hozzáférhetõvé is teszi. Ha igény van rá, segít a kancatulajdonosoknak a lovukhoz legmegfelelõbb mén megtalálásában.....illetve - az arra érdemes kancák után - ösztönzõleg hat a ménutánpótlás nevelésére.
Ha gondoljátok, innentõl folytassátok, egészítsétek ki ti is a saját gondolataitokkal a fennti listát.......
Közzétéve 2010 április 9. - 9:21
Közzétéve 2010 április 9. - 10:36
Közzétéve 2010 április 9. - 15:07
Közzétéve 2010 április 9. - 16:46
Én közvetlenül az ügyészségre írtam, minden iktatási számot stb. ráírtam, hogy azonnal tudják azonosítani, hogy hova tartozik. Tájékoztattam hivatalosan az ügyészséget a z utolsó közgyûlés határozatáról és kértem az új elnök bejegyzését. Az ügyészség úgy tudom ezt tárgyalta, de részleteket nem tudok. Viszont már be lett adva a bejegyzési kérelem, tehát már nem rajtunk, hanem a bíróság munkatempóján múlik. Folyamatban van. Kedves Ezüstliliom, ne idegeskedj! A rendes évi közgyûlésen kell majd ismét sok mindenrõl dönteni, azért mert nem látványos az elnökség dolgozik, ezt Anikóék is tudják igazolni gondolom.Ezekhez a dolgokhoz jogilag bejegyzett vezetõség szükséges. A legutóbbi közgyûlésen megválasztott vezetõség beiktatása még mindig nem történt meg. Így jogilag olyan mintha nem is léteznének
A decemberi közgyûlés után beadott beadványok sorsáról is lehetne tájékoztatni a tagságot, hiszen a létrejött béketeremtõ konszenzus jogilag csak akkor léphet életre, ha a beadványokat a beadványtevõk visszavonják. Úgy tudom ezt Backnight megtette, a másik beadvány sorsáról nem tudok.
Én errõl többet írni nem kívánok, úgy érzem ezt nem tõlem kell elvárnotok, más elnökségi tag és felesége is regisztrált/ill. aktív tagja a fórumnak, úgy érzem a jelen helyzetre nálam sokkal nagyobb rálátással rendelkeznek. Így a korrekt tájékoztatást én is szívesen olvasnám tõlük! Elõre is köszönettel! Anikó
Közzétéve 2010 április 9. - 19:58
Én már teljesen elvesztettem a fonalat. Remélem, van még, aki érti, mirõl megy az eszmecsere N.C. és Röganyó között.
Közzétéve 2010 április 9. - 20:35
Én - asszem - ismerem a sztorit.
Sõt, a testvérét birtoklom is, bár nem teljesen ugyanazon szereplõkkel.
Közzétéve 2010 április 9. - 21:37
Így már sokkal világosabb!
Közzétéve 2010 április 9. - 22:40
Közzétéve 2010 április 9. - 22:43
Ne haragudj nem értelek.-Részemrõl a kiindulópont a tenyészállat megítélésének, tenyésztésbe állításának elméleti és gyakorlati kérdései, különös tekintettel a fedezõ- illetve törzsménfelállításra.(És talán egy picit az írástudók felelõsségére...)
Közzétéve 2010 április 10. - 7:58
Nekem nem.
szóval? valaki?
Közzétéve 2010 április 10. - 7:58
Anikónak: Persze mûködhet így is, én vitaindítónak szántam: Tehát még egyszer a kérdés: Milyen is legyen a jó furioso?Német sikertörténetek alapján tenyésztett extra sportló, vagy esetleg a hétköznapi ember számára is használható, tradícionális magyar fajta? Van középút, mert bolondtraktoros szerint csak a kiváló teljesítményû ló eladható? Tehát kipróbált, garantáltan jó sportló!
Közzétéve 2010 április 10. - 8:15
Közzétéve 2010 április 10. - 9:03
Nem lehülyéztelek. Csak adtam egy tippet. Én fiatal korom óta végzek történelmi kutatásokat , csak azért mert érdekel néhány dolog, nem derogál most vénségemre se könyvtárakba, levéltárakba akár több száz km-t elmenni. Most is találtam nagyon érdekes anyagokat lótenyésztéssel kapcsolatban.Én is csak vicceltem.....
Lehet, hogy sose tudjuk meg, minthogy azt sem: mi a hivatalos bélyegzése Furioso "B" XIX-nek, ami alapján röganyóék azonosították a lovat? Ezt a kérdést fel fogom még párszor tenni, amíg nem kapok rá (hülyézésmentes) választ.
Közzétéve 2010 április 10. - 9:41
Nem lehülyéztelek. Csak adtam egy tippet. Én fiatal korom óta végzek történelmi kutatásokat , csak azért mert érdekel néhány dolog, nem derogál most vénségemre se könyvtárakba, levéltárakba akár több száz km-t elmenni. Most is találtam nagyon érdekes anyagokat lótenyésztéssel kapcsolatban.
Csak egy példa. Amikor elõször voltam Hódmezõvásárhelyen voltam a Hód Mezõgazda irodáiban. Elámultam milyen szép , régi patinás épületben van, a volt Huszárlaktanyában, képes voltam csak azért, hogy errõl a kérdésrõl többet megtudjak bemenni a levéltárba és utána nézegetni a múltjának.
Most is néztem a lótenyésztéssel kapcsolatban mennyi anyag van még ott amit nem is ismerünk. Én sem, pedig ahhoz hogy itt a világot megváltsuk kellene. Mert , bocsáss meg, most sem akarok senkit megbántani, de itt virtuálisan könnyû az igét osztani, hogy ezt kellene, meg így kellene stb. És vannak akik ezt a való életben gyakorolják 20-30-40 éve, egész könyvtáruk van a múlt tenyésztésérõl, és amikor lelkesen elkezdett írni nektek arról hogy évtizedeken keresztül hogyan milyen párosítással, milyen meggondolások alapján tette ezeket a párosításokat, aminek a végeredménye az általatok is ismert és elismert vagy szeretett ló lett, ti ahelyett( néhány kivételtõl eltekintve, köszönet a köszönetért)csak a hibákat kerestétek benne. Pedig azért lett itt közzétéve, hogy tanuljunk belõle és aki tudja az esetleges tévedéseket korrigálja. De nem a lényeg volt fontos számotokra hanem kizárólag az hogy mibe lehet belekötni az írásokban.. Most nem teszem közzé. Jobb így? Állandóan jöttök a német példával, már elõdeink is próbálkoztak adaptálni a német lovakat, értsétek meg hogy nekünk teljesen más körülmények, idõjárás, éghajlat, rög és nem utolsó sorban lehetetlen anyagi körülmények között kell tenyésztenünk. Furiosot tenyésztünk vagy sportlovakat? Mi itt néhányan inkább furiosot és a meglévõ génállományt menteni. Természetesen tudom hogy mit akartok, eladható, tetszetõs küllemû és magas teljesítményt produkáló lovat. Mi is.