Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Furioso

• Please log in to reply
10739 válasz a témához

#4921 Tánczos Anikó

Tánczos Anikó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 846 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 2. - 9:20

Anikó pont hogy sportirányban indult, jó mozgású, díjlónak megfelelõ lovakat tenyészt.
A sport mellett legyen jó fej, és lehessen gyereket ültetni rá.
A kettõ nem zárja ki egymást.

Köszi Robina! Pont most akartam megírni, hogy ezek szerint valamikor valamit rosszul írtam.... :D
Szerintem a lovasoktatás elengedhetetlen feltétele, a jó mozgású, tiszta jármódokkal rendelkezõ ló.

Amit roli félreérthetett az az lehet hogy többször próbáltam arra célozni, hogy nem mindenki teheti meg anyagilag, idõben...(ahogy jelenleg én sem), hogy versenyeztesse a lovát a tenyésztés mellett, de attól hogy nem minden furiosot viszünk versenyeztetni, még valamilyen hétköznapi használatban ki kell próbálnunk, hogy legalább mi saját magunk képet kapjunk arról mire is alkalmas, milyen a munkakészsége ...stb.
Pl. hozzám attól függetlenül, hogy nem versenyzek hetente 3x jár (szerencsés esetben 4x) díjlovas edzõ. Furfangot így lovagolom.
A kancák is munkában vannak. Kettõ képzés alatt Freezsenél, a többit én lovagolom és korlátozott számban oktatok rajtuk.

Én osztom ezen gondolatokat:
Idézet Bereki:
Akkor megpróbálom fogalmazni, mit tartanék én biggrin.gif ideális típusú furiosonak.

A fajtajegyeket magán viselõ, szilárd szervezetû, korrekt lábszerkezetû (!), feltétlen munkakészségû, jó mozgású (!) kellõ csontozattal és rámával rendelkezõ férvér típusú lovat, aminek egyes (telivérezett ?) egyedei a mai modern lovassportokban is megállják a helyüket.

(Szerintem ez nincs túl messze a fajta kialakulásánál figyelembevett tenyészcéltól)
Igaz, erre a tág megfogalmazásra nehéz szelekciós módszert kidolgozni, de talán nem lehetetlen.......

Idézet N.C.:

-Landgraf-nak-talán másnak is:A fajta kialakulásakor használt megfogalmazások nekem állnak.A luxuskocsilóval a legeredményesebb magyar lovasszakágban-mint tette ezt Fülöp az apaji kancákkal- nyerhetnénk Acheni hajtóderbit, a jó vadászló meg magyar-szinten "elmegy" a rudakon, meg a négyszögben, és képes egész nap cipelni a lovasát. És mint látjuk itt elõbb, talán az idegei is rendben vannak.

De ahhoz hogy ezt elérjük, fenntartsuk, továbbfejlesszük használnunk kell a lovainkat! :)

#4922 Stallion

Stallion

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 75 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 2. - 9:25

Igaz, de Anikónak is igaza van, hogy nem minden áron kell a furiból sportlovat csinálni, illetve nem mindenki tudja eladni a sportlovat, mert egyszerûen nem olyanok a feltételei, hogy egy ilyen irányú tenyésztést tudjon finanszírozni, és menedzselni. Ez egy örökös kettõsség, ami a lovat körülveszi. Pl nekem születik egy kiváló csikóm....

Roli, nem azt mondom, h a furi legyen sportló... véletlenül sem! Ezt döntsétek el Ti... Én arra célzok (h számomra teljesen mindegy), csak végre valamilyen irányba mozduljon már el az egyesület!!!!! Az igaz, h nálam az egyetlen kitörési lehetõséget a sport célú hasznosítás jelenti, de ettõl függetlenül nem akarom én ezt senkire sem erõltetni! Sajnálom, h nem tudjátok kitalálni, h mire legyen jó 1 furdancs.... A fajta kialakulásakor kezdetben megfogalmazott tenyészcél:a vadászló és a luxus fogatló már elavultak, szerintem. Mivel vadászlovagolásra sem veszünk, v tartunk külön lovat, az én luxus fogatlovam pedig 1 patrol... a világ megváltozott!!!!!!!!! Miután a ló kiszorult a mezõgazdaságból, a hadászatból és a szállításból, új szerepét a sportban töltötte be. A világ élvonalát képezõ tenyésztõk megfelelõ idõben ismerték fel ennek fontosságát, így ma õk uralják a világpiacot belátva a tényt, hogy csakis a csúcsminõségre van fizetõképes kereslet.
A csúcsminõség! Legyen a furdancs a legjobb fogatló - Fülöp, Aachen -; vagy legyen díjló - Kövy, Legény - esetleg legyen ugró ló - Czuczi, A.Jutka, A. Fáklya.
Nekem komolyan teljesen mind1, csak hamarabb jutnátok elõre, ha eldöntenétek, merre... mert a ménvizsgarendszer is elavult... '93 óta ugyan az, a világ meg annyit változott!!! Lehet a Furinak is kéne, h talpon tudjon maradni. De ha nem mozdul el a sport irányába, akkor kérem szépen, nem kell ponyvás rudat ugrani a ménvizsgán... akkor legyenek olyan vizsga feladatok, amelyek olyan tulajdonságok meglétét mérik, mint a lovagolhatóság, szervezeti szilárdság...stb. Vagyis a a ménvizsga rendszer is legyen alkalmas a szelektálásra... szerintem

Edited by Stallion, 2010 április 2. - 9:29.

#4923 Tánczos Anikó

Tánczos Anikó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 846 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 2. - 9:34

Nincs kijelölt út... mindenki megy a maga feje után... sztem ez nem jó...
az egyesületnek össze kellene tartania 1 közös cél érdekeben a tenyésztõket.

Ugyanakkor valahol ezzel is egyet értek. Valamilyen szintû iránymutatásra, összefogásra igenis szükség van! Különben minek van ez az egész egyesület :eek:

Legalább az ösztönzés szintjén támogassa a tagtársakat! Ne lebeszélni próbálja a kipróbálásról, mondván az drága......(és ismét hozhatnám a kisbéri egyesületet példának...hogyan állnak a sportban eredményt felmutató lovakhoz, lovasaikhoz, tenyésztõikhez....)

2. Tenyészcél: ... meggyõzõdésem, ha minden egyes tenyészet az egy kancástól a u.n. ménesekig lefektetné a saját tenyészcélját és ahhoz a végletekig, sziklaszilárdan ragaszkodna. Valamint ennek megfelelõen használná az adott egyedeket, és csak a használat során beváltakat tenyésztené tovább már jelentõs elõrelépésnek lehetnénk tanúi. Ahhoz,hogy fajtaszinten megfogalmazott tenyészcél legyen (militaryló, ugróló, díjló, fogatsportló), egyrészt elég rosszul állunk, hogy egy speciális tenyészcélra nem megfelelõ egyedekrõl lemondhassunk, másrészt ennél sokkal kisebb horderejû kérdésekben sem képes az egyesület tagsága közös nevezõre jutni.

Egyetértek ebben Kis Mihállyal! Nem lehet drasztikusan egy irányba terelni "felsõbb irányításra" a tenyésztést.
Látom magam elõtt ahogy Kis Mihály bizonygatja miért fogatló, én bizonygatom márpedig nekem díjló, Robina szerint a lényeg, hogy nagyot ugorjon.... :D Majd végül annyi részre szakad az egész, ahány szakág van :D

Ezzel véletlenül sem azt mondom, hogy úgy jó ahogy van...
Valóban elõre kell lendíteni ezt az egészet!

Mielõtt azt hinnétek, hogy az elõbbi két véleményem ellentmond egymásnak; nem úgy van, azt próbáltam kihozni , hogy a "felsõbb irányításnak" valamilyen arany középútját" kéne képviselnie az egyesületnek, amely valóban elõremutató és ösztönzõ (és tisztában vagyok vele, hogy ez nem egyszerû....)

#4924 Stallion

Stallion

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 75 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 2. - 9:40

Ugyanakkor valahol ezzel is egyet értek. Valamilyen szintû iránymutatásra, összefogásra igenis szükség van! Különben minek van ez az egész egyesület :eek:

Legalább az ösztönzés szintjén támogassa a tagtársakat! Ne lebeszélni próbálja a kipróbálásról, mondván az drága......(és ismét hozhatnám a kisbéri egyesületet példának...hogyan állnak a sportban eredményt felmutató lovakhoz, lovasaikhoz, tenyésztõikhez....)
Egyetértek ebben Kis Mihállyal! Nem lehet drasztikusan egy irányba terelni "felsõbb irányításra" a tenyésztést.
Látom magam elõtt ahogy Kis Mihály bizonygatja miért fogatló, én bizonygatom márpedig nekem díjló, Robina szerint a lényeg, hogy nagyot ugorjon.... :D Majd végül annyi részre szakad az egész, ahány szakág van :D

Ezzel véletlenül sem azt mondom, hogy úgy jó ahogy van...
Valóban elõre kell lendíteni ezt az egészet!

Anikó te is tudod, h ezen szakágakhoz (fogat, díjlovaglás, ugró) nélkülözhetetlen a kiváló mozgás!!! Szelektáljatok erre, legyen csak olyan mén a ménparkban (katalógusban) amelyek ezt (várhatóan, v biztosan) örökítik... (ha már a sport mellett döntötök)
Az elit kategóriás kancákból meg legyenek ménnevelõ kancák...
Tényleg Katyusa él még? Tud valaki vmit róla?

Edited by Stallion, 2010 április 2. - 9:43.

#4925 shutterfly

shutterfly

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 347 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 2. - 9:45

Na, azért egy picit több optimiznust, ha lehetne!

Régen tettünk fel képet, úgyhogy javítok kicsit az átlagon.
Kérnék véleményt errõl a lóról:

Posted Image

Kedves Bereki!

Megtudjuk akkor, hogy ki õ?

#4926 Tánczos Anikó

Tánczos Anikó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 846 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 2. - 9:48

Anikó te is tudod, h ezen szakágakhoz (fogat, díjlovaglás, ugró) nélkülözhetetlen a kiváló mozgás!!! Szelektáljatok erre,

Így már más, ez nem "zár ki" senkit a tenyésztésbõl, mert más szakágban gondolkodna!
A többibe - egyenlõre - még az itt jelenlévõknek nem nagyon van beleszólása......

#4927 ezüstliliom

ezüstliliom

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 639 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 2. - 11:57

...
A magyar viszonyok között mindig jellemzõ volt a felsõbb irány követése a lótenyésztésben, ennek az ideje lejárt. Mindenkinek fel kell nõni. Egyéni döntésünk, hogy egy kevésbé divatos fajta tenyésztésével foglalkozunk. Mint az is, hogy milyen célra tartjuk a lovainkat. Ennek a felelõssége minket terhel mind a családunkkal, mind a lovainkkal szemben. Saját érdekünk, hogy a lótenyésztési tevékenységünk ne csak céltalan lovacskázás legyen. Egy hagyományos fajta esetén a mozgástér korlátozott, de a korlátok közötti eltérõ utak bejárása mindenkinek fennálló lehetõség. Egy életképes, fejlõdõ fajta csak akkor képzelhetõ el ha sok kreatív, innovatív, de egymásra is figyelõ, a fajta iránt maximális felelõsséget érzõ tenyésztõje van.

Hm... Én ugyan jelenleg nem tenyésztek (és ki tudja, fogok-e még valaha :hupp: ), de ha ezt olvasom, akkor inkább ne is. Nem tanultam (sajnos) hosszú évekig lótenyésztést felsõfokon, nem is hagyományozódik a családban szülõrõl gyerekre a tudomány, tehát én csak úgy tudok tenyészteni, ha kapok szakmai segítséget. Ez nem jelenti azt, hogy nem igyekszem minden tudást magamba szívni, de azért az mégsem ugyanaz.
Én egy dologhoz értek a lovakkal kapcsolatban, amit bármikor vállalok: gondozni és nevelni õket belovaglási korig maximális odaadással.

Egyébként meg mindenkinek jó lovazást és pihenést húsvétra! :)

#4928 Stallion

Stallion

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 75 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 2. - 13:11

Így már más, ez nem "zár ki" senkit a tenyésztésbõl, mert más szakágban gondolkodna!
A többibe - egyenlõre - még az itt jelenlévõknek nem nagyon van beleszólása......

Senkit nem akartam én kizárni... nem is tudnék, mert nem vagyok benne, csak termék felhasználó szinten
:D .
Inkább javasoltam, h el kéne indulnotok valamerre... De van még 5letem (kifogyhatatlan vagyok :kir: ) esetleg, ha (ugye bár nincs tavaszi mén elõvezetés, mert ugye az sok pénz) a honlapon lehetõség lenne feltölteni a ménekrõl (lehetõleg minden ménrõl) elõre meghatározott kötelezõ elemekbõl álló video anyagot, könnyebben dönthetnének a tenyésztõ társak... tudom, h élõben sokkal reálisabb kép kapható a lovakról, de én azért dobtam 1 hátast ettõl a videótól (igaz, h nem furdancs: http://www.youtube.c...eature=related)
Még mielõtt valaki meggyanúsít, nem ezzel kell fedeztetni!!!!!!! Csak úgy érzem, ma már hihetetlen sok múlik a menedzselésen... és a honlapon lenne ennek a legjobb helye...
Mindenkinek szeretnék Kellemes Húsvéti Ünnepeket, és jó lovazást kívánni! :kir:

#4929 Tánczos Anikó

Tánczos Anikó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 846 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 2. - 14:49

Senkit nem akartam én kizárni... nem is tudnék, mert nem vagyok benne, csak termék felhasználó szinten
:D .
Inkább javasoltam, h el kéne indulnotok valamerre... De van még 5letem (kifogyhatatlan vagyok :kir: ) esetleg, ha (ugye bár nincs tavaszi mén elõvezetés, mert ugye az sok pénz) a honlapon lehetõség lenne feltölteni a ménekrõl (lehetõleg minden ménrõl) elõre meghatározott kötelezõ elemekbõl álló video anyagot, könnyebben dönthetnének a tenyésztõ társak... tudom, h élõben sokkal reálisabb kép kapható a lovakról, de én azért dobtam 1 hátast ettõl a videótól (igaz, h nem furdancs: http://www.youtube.c...eature=related)
Még mielõtt valaki meggyanúsít, nem ezzel kell fedeztetni!!!!!!! Csak úgy érzem, ma már hihetetlen sok múlik a menedzselésen... és a honlapon lenne ennek a legjobb helye...
Mindenkinek szeretnék Kellemes Húsvéti Ünnepeket, és jó lovazást kívánni! :kir:

Stallion!
Az csak jó ha valakinek vannak ötletei! Szerintem :) (bár sajnos rájöttem ennek nem mindenki örül... :( )
DE javasolnám olvasd el a topik kb. elmúlt 3 évét, úgy kb a 10. oldaltól :D
Csak hogy képben legyél mennyit ötletelgettünk már..., honlap szinten is....menedzselés szinten is....stb.
És mennyi talált azóta meghallgatásra.... :D :dev:

Egyébként igazad van, az élõ informatív honlappal és a menedzseléssel kapcsolatban is. Szerintem.

#4930 Stallion

Stallion

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 75 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 2. - 14:53

Stallion!
Az csak jó ha valakinek vannak ötletei! Szerintem :) (bár sajnos rájöttem ennek nem mindenki örül... :( )
DE javasolnám olvasd el a topik kb. elmúlt 3 évét, úgy kb a 10. oldaltól :D
Csak hogy képben legyél mennyit ötletelgettünk már..., honlap szinten is....menedzselés szinten is....stb.
És mennyi talált azóta meghallgatásra.... :D :dev:

Egyébként igazad van, az élõ informatív honlappal és a menedzseléssel kapcsolatban is. Szerintem.

ok... pótolok :ang:

#4931 Tánczos Anikó

Tánczos Anikó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 846 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 2. - 14:55

Kellemes Húsvéti Ünnepeket Mindenkinek! :)

ok... pótolok :ang:

Hajrá! :yeah: Jó szórakozást! :kir:

#4932 Robina

Robina

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 523 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 2. - 15:52

tudom, h élõben sokkal reálisabb kép kapható a lovakról, de én azért dobtam 1 hátast ettõl a videótól (igaz, h nem furdancs: http://www.youtube.c...eature=related)
Még mielõtt valaki meggyanúsít, nem ezzel kell fedeztetni!!!!!!!

Pedig fedeztetnék, boldogan... :D
Argentinus azért az *sóhajtozós szmájli*

A ménekkel kapcsolatban igazad van, mi felvetettük kb. 2 éve, hogy amíg nincs hivatalos fotózás, miért ne tehetnének föl a ménekrõl a tulajok által küldött képeket, legyen minden ménrõl egységesen pl, felállított kép, meg profil, meg amit még tenne hozzá (használati, v szabadonugró v bármi). Oszt mi történt? Amit látsz. Vagyis: Semmi.

Nekem furijaim vannak, de a fedezõ mének felérõl fogalmam nincs, ki az, mi az, hogy néz ki, mire jó. Ami az én hibám, de nem fogom beutazni az országot kedvtelésbõl. Ha látok valamelyikrõl fotót, videót, és érdekel, elmegyek. De csak Nortsztár gyökkettõ ernégyzet pí a tizenharmadikon öncélúlag biztos nem motivál.

Számomra ez a honlap etalon. Mindent megtudhatsz a ménekrõl. Nemcsak azt, hogy milyen, miben jó, de még azt is, hogy homozigóta színörökítõ-e. Tudom, hogy ez sok pénz lenne. De amíg nincs, addig is lehetne valamit kezdeni, akár önszervezõdõleg, de valamiért az egyesületet ez az ötlet (sem) érdekelte.

#4933 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 2. - 16:58

Nem olyan sok pénz, hidd el. Ez a szakmám.

#4934 Vigasz

Vigasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 712 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 2. - 18:48

sziasztok, hoztam tegnap elõtti képeket :)
síkmunka
ugrómunka
..bár ugrani mi még ne ugrottunk vele, nem nagyon hatotta meg, hogy van elõtte valami.. :ang:

Edited by Vigasz, 2010 április 2. - 19:03.

#4935 Robina

Robina

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 523 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 2. - 18:52

sziasztok, hoztam tegnap elõtti képeket :)
síkon
nem síkon
..bár ugrani mi még ne ugrottunk vele, nem nagyon hatotta meg, hogy van elõtte valami.. :ang:

Spec nem mindenki rokona az internetes nagynéninek.
Regisztráció nélküli kép nincs?

#4936 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 2. - 19:15

Zsolt gazda :D

#4937 Vigasz

Vigasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 712 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 2. - 19:24

Spec nem mindenki rokona az internetes nagynéninek.
Regisztráció nélküli kép nincs?

de van kérlek, átszerkesztettem ........

#4938 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 2. - 19:41

Nekem tetszik!

#4939 röganyó

röganyó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 619 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 3. - 8:21

A 4889. szám alatti hsz-hoz:

Forrás: A LÓTÖRZSKÖNYVEZÉS ÉVKÖNYVE 1954-1955
MEZÕGAZDASÁGI KIADÓ
BUDAPEST 1955
Írta: BABOCSAY SÁNDOR
RUMPOLD GYULA
1956
123-124. oldalak

"Furioso "B" XIX.
A törzsmén apja Furioso XIV., Mezõhegyesen 1940-ben 16 éves korában került felállításra. Felállítását a kiváló sütvényi Klára családból való származásával indokolták. Anyja 247. Furioso XXXIX. Mezõhegyesen született anyakanca, ugyancsak egy sütvényi kancacsalád alapítóra, "Pillangó"-ra vezethetõ vissza.
A megnyerõ küllemû mén jó minõségû kancákat fedezett, az ivadékok megfelelõek. A törzsmén kissé kevés mélységgel bír. Tetszetõs nyakalakulással nagyon jó felsõvonallal, jól dûlt lapockával rendelkezik. Ivadékai tömegesebbek, de apjuk finom, nemes külemét örökíti. Általában a kétéves kor betöltése után mélyülnek le, kemény szervezetûek, de kissé igényesebbek. A mén termékenyítõképessége nagyon jó.
17 ménivadékából ez ideig három nyert beosztást mint fedezõmén. Legjobb ménivadéka az éves korban Csorvás községben felvásárolt 3718. Furioso "B" XIX-1., anyja Prágmajor Orgona, mely jelenleg a bõszénfai törzstenyészet kancája.
11 kancaivadékából, 9 Mezõhegyesen az évjáratban van. Törzskanca ivadéka még nincsen.
A törzsmén az 1952-53. tenyészévben nagyobbrészt jó minõségû használati kancákat fedezett, 1955. és 1956. évjárata azonban már több eredeti törzskancától való."

A teljes terjedelem az eredeti írást tartalmazza. Nem kell rárepülni a helyesírási hibákra, mert azok annak idején úgy íródtak helyesen.

A maga korában másként értékelték, mint a topik hsz-aiban. Valószínûleg nem értettek hozzá. :hupp: És ezekrõl az alapokról folytatjuk... Jó, hogy õk pont olyanok voltak, amilyenek. :)

A késõbbi évekbõl származó írásokkal folytassátok, ha kedvetek van. Jöhetnek akár az ivadékok, vagy azok csoportos és egyedi képei.

#4940 ancsapancsa

ancsapancsa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.894 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 3. - 14:16

Telivér ménekhez:érdemes lenne a lóversenyzésbe visszahozni a gát és akadályversenyeket(nem tudom,lesz-e idén egyáltalán).Az ott eredményes,ugróképességet mutató egyedek kerülhetnének a sportlótenyésztésbe. Tenném hozzá,a mén idegrendszerét alaposabban kéne nézni,mivel sok esetben ideges,sõt síkversenyre emiatt nem nagyon alkalmas lovakat ugratnak be. Ki lehetne szûrni családokat,ménvonalakat.Pl.tudomásom szerint April Sunshine nevû ló militaryban versenyez,testvére,April Sky pedig gátversenyeket nyert(ez a mén tudtommal fiatalon vágóra került). My Boy több eredményes sportlovat adott,telivér utódai közül pár gáton jeleskedett.

#4941 Bereki

Bereki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.114 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 3. - 14:46

"Furioso "B" XIX.
A törzsmén apja Furioso XIV., Mezõhegyesen 1940-ben 16 éves korában került felállításra. Felállítását a kiváló sütvényi Klára családból való származásával indokolták. Anyja 247. Furioso XXXIX. Mezõhegyesen született anyakanca, ugyancsak egy sütvényi kancacsalád alapítóra, "Pillangó"-ra vezethetõ vissza.

Most ezt a választ nem nagyon értem!

Nem gondolom, hogy a képen F "B" XIX lenne......

Kinagyítom az eredeti fotóról a bélyegzést:

Posted Image

A megfejtéssel is adós maradok, mert ugye nem azt kérdeztem, ki ez a ló, hanem, hogy kinek mi a véleménye a küllemérõl? :cool:

Annyit tudok, ami a képrõl leolvasható, F 1 (vagy 7) az apajel és alatta egy North Star anyajel. Egy hagyatékból elõkerült régi fényképrõl van szó, ami talán a '40-es évekbõl való, se helyszín, se pontos dátum nem volt hozzá.

Ami miatt megmutattam, az pont az a szándék, hogy eljátsszunk egy kicsit: ki, hogyan itéli meg ezt a kb 70 évvel ezelõtti mént.
A nem túl elõnyös beállítás ellenére van néhány pozitívum, ami nekem pl. tetszik. Egy szilárd szervezetû, bár nekem kissé rövid lovat látok a képen, aminek ennek ellenére a felsõ vonala, (képzeletben lejjebb vettem a kakasító nyakát :D ) marja, fara szimpatikus. Ezen kívül a csontozat harmóniában van a ménjelleggel, a fejét azért el tudnám fogadni egy számmal kisebb kiadásban is. :D

Más: Nekem is megérkezett az idei Ménelhelyezési kiadványom. Ha röganyó válasza ehhez a témához kapcsolódna, logikusabb lett volna számomra, mégpedig azért mert a fennti sorok egy korabeli fedezõmén plasztikus jellemzését tartalmazták, aminek alapján magam elé tudom képzelni az illetõ lovat, fogalmat alkothatok a genetikai értékérõl és a tenyésztésben betöltött addígi szerepérõl.

A hagyományos ménlisták azonban ehhez még csak közelítõ információval sem szolgálnak. Csak papíron nem lehet értelmes párosítást készíteni! Hol van ezeknek a méneknek az eddígi teljesítménye, esetleg ivadékaikról mit lehet tudni.....valamint szégyen, hogy nincs katalógus-képes fénykép minden egyes ménünkrõl!!!!

(A célpárosításra engedélyezetteknél meg talán illett volna a fajta megjelölést is feltüntetni.....)

#4942 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.563 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 3. - 22:28

-Blacknighnek: A decemberi gyülésre én sem tudtam elmenni, írtam egy levelet-- amit a tenyésztésvezetõnk volt szives felolvasni, itt is köszönet érte!-annak egyik részeben figyelmeztettem a chip elkerülhetetlenségére. Az is a mi bánatunk, hogy arról a napról nem pont erre emlékszünk. -Más: a mének pl színörökítéséhez: a "fekete" elõl lemaradt a "nyári", pedig mint tudjuk ,ez a pej szín egyik árnyalata, megjelenési formája. -A 4939-hszhoz: Nagyon örülök, hogy az én elképzelésemmel teljesen azonos írással találkozom .. A kiválasztott idézetbõl és a hozzáfûzött megjegyzésbõl egyértelmû, milyen fontosnak tartja a tenyésztésbe-állítás elõtti kipróbálást., fõleg törzsmén besorolása esetén. Erre számos írás nagy hangsúlyt fektet, a klasszikusok mellett pl a Ló Teljesítményvizsgálati Kódex, a mienk után jövõ kisbéris része is. - Remélem, nem kisebbíti fajtánk iránti érdeklõdését, ha azzal találkozna esetleg, hogy egy mén elõbb kap törzsmén-besorolást, mint a fedeztetési engedély feltételét képezõ méntörzskönyvi számot. Ez még a mi enyhén szólva is megengedõ szabályaink szerint is Pegazushoz illõ ugrás. -Remélem, az sem hatna kedvszegõnek, ha ne adj isten olyan szóbeszéd jutna el Önhöz, hogy a példaként hozott íráshoz hasonló igényes munkák -gyakorlatilag megjelenésük idejétõl független- elutasítása ellenére valaki színében és származásában fajtába "nem illõ", nyilvános kipróbáláson részt nem vett( Pedig ez már Széchenyinél is elvárás!) csõdõrrel gondolkozik szaporítani. -Visszatérve hozzászólásához: csak biztatni tudom, amennyiben lehetõségei engedik, kapcsolódjon be a . tenyésztésbe Igaz hogy rabszolga-munka, de önként választott, és olyan érzelmi gazdagságot,szabadságot ad amiben csak a LÓ mellet-,mögötte - rajta ülve lehet részünk. Biztos vagyok benne, hogy az Ön által idézett, képviselt értékrend megvalósításával szép sikereket fog elérni mint a tenyésztés, mint a tartás, mint a kiképzés terén!

#4943 röganyó

röganyó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 619 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 3. - 23:26

A fenti hsz-t én írtam, nem a férjem. Ha vele van baja, azt vele tisztázza. A lovát nem egyedül bírálta. A magam részérõl annyit, hogy idézetemet és írásomat abszolút félremagyarázza ("Jó, hogy õk pont olyanok voltak, mint amilyenek. Smile") VAgyis nem kell egyes mondatokat kiemelni, hanem a szövegkörnyezetükkel együtt kell vizsgálni. Tehát ez a mondat is hozzátartozott, és így már mást jelent, mint nélküle. Nincs akadálya, hogy versenyezzenek, külföldrõl hozzanak mént, stb... Inkább azon gondolkodjanak, a jövõben pontosan mit akarnak megvalósítani és hogyan. Nem igaz, hogy az Egyesület bárkit is akadályoz bármiben. Ez a folyamatos kötözködés egyeseknek lételeme. Semmi esély párbeszéd kialakítására. Valóban nincs itt értelme bármire is ragálni, ha még egy idézetet sem lehet betenni anélkül, hogy ne kötözködés lenne a vége.

#4944 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 4. - 7:28

Tegnap délután kiraktam a csõdört a kertbe kicsit legelni. Leültem egy székre egy kávéval, és néztem. Már ezért megéri,esküszöm. :D Ennél már csak az jobb, amikor az ablakból kinézve ezt látod...vagy esetleg beköszön a buksi fejével a nyitott ablakon.

#4945 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 4. - 7:50

Tegnap délután kiraktam a csõdört a kertbe kicsit legelni. Leültem egy székre egy kávéval, és néztem. Már ezért megéri,esküszöm. :D Ennél már csak az jobb, amikor az ablakból kinézve ezt látod...vagy esetleg beköszön a buksi fejével a nyitott ablakon.

Belekössek...? :D :D :D

#4946 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 4. - 7:57

Naná! :D De ebbe uccsetucc! :D (és a kanca már ugrik!)

#4947 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 5. - 11:02

Forrás: A LÓTÖRZSKÖNYVEZÉS ÉVKÖNYVE 1954-1955
MEZÕGAZDASÁGI KIADÓ
BUDAPEST 1955
Írta: BABOCSAY SÁNDOR
RUMPOLD GYULA
1956
123-124. oldalak

"Furioso "B" XIX.
A megnyerõ küllemû mén jó minõségû kancákat fedezett, az ivadékok megfelelõek. A törzsmén kissé kevés mélységgel bír. Tetszetõs nyakalakulással nagyon jó felsõvonallal, jól dûlt lapockával rendelkezik. Ivadékai tömegesebbek, de apjuk finom, nemes külemét örökíti. Általában a kétéves kor betöltése után mélyülnek le, kemény szervezetûek, de kissé igényesebbek. A mén termékenyítõképessége nagyon jó.
17 ménivadékából ez ideig három nyert beosztást mint fedezõmén. Legjobb ménivadéka az éves korban Csorvás községben felvásárolt 3718. Furioso "B" XIX-1., anyja Prágmajor Orgona, mely jelenleg a bõszénfai törzstenyészet kancája.
11 kancaivadékából, 9 Mezõhegyesen az évjáratban van. Törzskanca ivadéka még nincsen.
A törzsmén az 1952-53. tenyészévben nagyobbrészt jó minõségû használati kancákat fedezett, 1955. és 1956. évjárata azonban már több eredeti törzskancától való."
A teljes terjedelem az eredeti írást tartalmazza. Nem kell rárepülni a helyesírási hibákra, mert azok annak idején úgy íródtak helyesen.

A maga korában másként értékelték, mint a topik hsz-aiban. Valószínûleg nem értettek hozzá. :hupp: És ezekrõl az alapokról folytatjuk... Jó, hogy õk pont olyanok voltak, amilyenek. :)

A késõbbi évekbõl származó írásokkal folytassátok, ha kedvetek van. Jöhetnek akár az ivadékok, vagy azok csoportos és egyedi képei.

A leírás a képen látható ménre vonatkozik.

Na, azért egy picit több optimiznust, ha lehetne!

Régen tettünk fel képet, úgyhogy javítok kicsit az átlagon.
Kérnék véleményt errõl a lóról:

Posted Image

Gyönyörû ez a mén!!!!

Edited by Backnight, 2010 április 5. - 11:06.

#4948 Bereki

Bereki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.114 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 5. - 12:03

-A 4939-hszhoz: Nagyon örülök, hogy az én elképzelésemmel teljesen azonos írással találkozom .. A kiválasztott idézetbõl és a hozzáfûzött megjegyzésbõl egyértelmû, milyen fontosnak tartja a tenyésztésbe-állítás elõtti kipróbálást., fõleg törzsmén besorolása esetén. Erre számos írás nagy hangsúlyt fektet, a klasszikusok mellett pl a Ló Teljesítményvizsgálati Kódex, a mienk után jövõ kisbéris része is.
- Remélem, nem kisebbíti fajtánk iránti érdeklõdését, ha azzal találkozna esetleg, hogy egy mén elõbb kap törzsmén-besorolást, mint a fedeztetési engedély feltételét képezõ méntörzskönyvi számot. Ez még a mi enyhén szólva is megengedõ szabályaink szerint is Pegazushoz illõ ugrás.

Lehet, hogy csak én vagyok így vele, de néha kellene egy tolmács, mert nem vagyok gondolatolvasó és a hozzászólásokben lévõ utalások nekem nem mindíg kristály tiszták....

Húhhhh a vizsgán hideg volt... nagyon fáztunk! A Gyurika meg ügyes volt!!! Csak úgy röpült mint a föcske :) Az persze klasszikus, h pont rosszkor kell ütni "a segítõknek"..... na meg még mindig ezek a ponyvás rudak vannak.... én azon csodálkozom, h még nem küldte el valaki nagyobb hangú mén tulajdonos "ezeket" a francba....

Tehát, ez esetben errõl a ménrõl (is) van szó? /Norh Star IX-60, North Star XIII Gyurika/

Kérném, hogy magyarázza meg nekem valaki, hogy jelenleg (MOST) ki osztja ki a törzsményszámokat? :huh: Hiszen egyesületi szempontból két (fél) vezérkarunk van e pillanatban.......

A leírás a képen látható ménre vonatkozik.
Gyönyörû ez a mén!!!!

Könyörgöm! Van valakinek jobb képe errõl a lóról? Vagy mi alapján sikerült azonosítani? A bélyegzése volt iránymutató????? Akkor viszont mit keres rajta a North Star anyajel?

Edited by Bereki, 2010 április 5. - 12:04.

#4949 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 5. - 16:39

Nézzétek mit találtam, nem kifejezetten furioso, de benne van és inkább csak érdekesség: Az ország gyûlés felsõházának JÍO. ülése 1940. évi december hó 18<-án, szerdán. záértõ!) A bankhoz, a pénzügyi dolgokhoz nagyon érthet, de a lóhoz — úgy látszik — abszolúte nem. A becslést egy egészen kezdõ községi állatorvos eszközölte. Nagyon fontos volna a honvédelmi törvénynek erre vonatkozó szakaszát akként megváltoztatni, hogy minden lósorozáshoz, minden beváltáshoz egy szakember is kerüljön. Ezt nagyon könnyû volna megoldani akként, hogy a vármegye lótenyésztõ bizottmányai delegáljanak oda tagot, hogy ilyen lehetetlenségek ne történjenek. Arra, hogy milyen károk származnak ebbõl, a következõ példát említem. Egy ilyen beváltott ló, amelyet elõször 700' pengõre, másodszor pedig 280 pengõre becsültek, megdöglött a katonaságnál. Most az a tulajdonos fog érte kapni 280 pengõt. Ezek mind lehetetlen eljárások, amelyek a gazda kárára ; vannak, amelyeken pedig nagyon könnyû segíteni. Tudvalevõ, hogy annakidején behívták a patkolókovácsokat. Lovat alig lehetett vasalni és így többen vas nélkül vitték be a lovaikat. Ezek után a lovak után az elsõ hónapban nem napi 1.80 pengõt fizettek, hanem csak 1 pengõt, tehát naponta 80' fillérrel kevesebbet. Egy 31 napos hónapban tehát 24.80 pengõt számoltak el egy vasalásért. Különösen kis lótenyésztõkkel, kisgazdákkal szemben lehetetlen az ilyen eljárás. Bocsánatot kérek, hogy részletekkel foglalkozom, (Halljuk! Halljuk!) de ezek a részletek rámutatnak azokra a helytelen rendelkezésekre, amelyeiket sokszor tapasztalunk. Ha már a lóról voltam bátor beszélni, méltóztassanak megengedni, hogy egy pár lótenyésztési kérdést is felhozzak. Nemrégiben egy erõs kritika hangzott el, amely, miután kifogá-solja lótenyésztésünk nívóját és irányítását, azt mondja, hogy lótenyésztésünkben a legteljesebb rendszertelenség folyik. T. Felsõház, ezt kénytelen vagyok megcáfolni, mert igenis, lótenyésztésünk a legnagyobb céltudatossággal történik. Ml nem tehetünk arról, hogy minden második évtizedben kirabolják az országnak vagy az ország egy részének lóállományát. Az ország szorosan elhatárolt tenyészkörzetekre van osztva azért, hogy a faji jelleg fenntartassék és kifejlesztessék. Szigorúan annak az elvnek alapján tenyésztünk, hogy elsõsorban olyan lovat tenyésszünk, amely a hadseregnek szükséges, de amellett gazdasági lónak is alkalmas legyen. Természetesen arra is tekintettel kell lenni, hogy a külföld milyen igényekkel van lovainkkal szemben, mert ez tenyésztésünk ki-fizetõségének a kérdését érinti. Nagy elismeréssel vagyok a kormány iránt, amely most is nagy összegeket szánt a lótenyésztés emelésére az egyes országrészek örvendetes visszatérése után. így Erdélyben három mén telepet állított he és> 2000 kancát szánt tenyésztési célokra. De minden téren ugyanazon az elven, ugyanazon az alapon állunk, amelyet a rendszeres magyar lótenyésztés megalapítója, a halhatatlan, emlékû és érdemû Kozma Ferenc fektetett le. Ezen az alapon intézte a lótenyésztés ügyeit Plósa Béla ny. államtitkár úr, aki a magyar lótenyésztés élén állott és ezen az alapon intézi a mai vezetõség, a lótenyésztési fõosztály, iáién Odesoalchi Bélával és kitûnõ munkatársaival. Nagyon csökkenti azonban a lótenyésztési kedvet és szinte lehetetlenné teszi a lótenyésztést a nagyon alacsonyan megállapított katonai pótlóár. Ez oda fog vezetni, hogy nagyon sokan «, akiknek a lótenyésztés nemcsak passziójuk, hanem bizonyos jövedelmet is akarnak belõle szerezni, át; fognak térni a hidegvérû lovak tenyésztésére és nem maradnak meg a.melegvérû tenyésztésnél, pedig a melegvérû ló szükséges a hadseregnek, a hidegvérû nem felel meg, csak nagyon kis mértékiben. Ha egy tenyésztõ a hidegvérû lovat kétéves korában eladja, minthogy a hidegvérû ló már kétéves korában használható és értékesíthetõ, és ugyanazt az árat, sõt többet kap meg érte, tinin t amennyit a melegvérû lóért 4 éves korában, akkor egészen természetes, hogy ezt fogja tenyészteni és a melegvérû lótenyésztésünk teljesen tönkre fog menni. Egy pár adatot volnék bátor felsorolni, amelyeket, méneseink egyikének vezetõje állított össze a melegvérû lótenyésztés kérdésé ben arról, hogy mennyibe kerül egy lónak a felnevelése. Megjegyzem, hogy szinte túlreális ez az Összeállítás, mert bár a zabot még 20 pengõben számítja, de a szénát már csak 6 pengõben, holott ilyen áron ma szénát kapni nem lehet, a takarmányrépát pedig 1 pengõben. Az õ összeállítása szerint az elsõ év végéig egy melegvérû csikó felnevelése 910 20 pengõbe kerül, a második évben 44070, a harmadik évben 376, a negyedik évben 407 pengõbe és az ötödik év elején, tehát addig, amíg teljeskorú lesz a ló, 11486 pengõbe, összesen tehát 2248 pengõ 76 fillérbe. Egy másik, talán legjobb lótenyésztõnk, illetõleg ebben a szakmában legkiválóbb emberünk, aki gyakorlatilag is évtizedeken át foglalkozott ezzel a kér1 déssel, a következõképpen állítja Össze, — ezt még akkor állította össz<* mielõtt a- munkabéremelések és a nagy anyag-áremelkedések megtörténtek, úgyhogy a zabot is csak 15 pengõ értékkel vette fel — azt mondja, hogy egy másféléves csikó felnevelési költsége 728 pengõ .13 fillér, egy két és féléves csikóé 995 pengõ 38 fillér, egy három és féléves csikóé 1262 pengõ 63 fillér, egy teljeskorúé pedig 1629 pengõ 88 fillér. Ha mármost ehhez hozzáadunk az anyagok, a takarmányok és a munkabérek drágulása címén 30%-ot, akkor itt is 2118 pengõ felnevelési költség jön ki, holott a tenyésztõ 800 pengõt kap hátaslóért. A tüzér hátasíoért pedig 900 pengõt kap a tenyésztõ. De van egy másik, szintén nem célravezetõ intézkedés is. Azelõtt tudniillik ha a katonaság tartásra kiadott lovakat, akkor az az ellenszolgáltatása volt a vállalkozónak, hogy öt év múlva, ha pedig kitûnõen tartotta a lovat, négy év múlva a tulajdonába ment át a ló. Ezt most megváltoztatták és most csak nyolc, illetõleg hétévi tartás után kapja meg a lovat. Ennek az a következménye, hogy nagyon sok kiváló kanca kora miatt kiesik a tenyésztésbõl, mert olyan korban ,iut magántulajdonba, amikor már utána tenyészteni csak a legritkább esetben lehet. A másik következménye pedig az, hogy olyan vállalkozók veszik ki ezeket a lovakat, akik nem tudják megfelelõen, iigy tartani, ahogyan azelõtt a kitûnõ lótartó gazdák tartották, hanem lehasználják azokat azonnal. Méltóztassanak meggondolni, milyen kár származott ebbõl. Az idén a bevonulások alkalmával behívott ilyen lovaknak körülbelül a 30—40%-a menetképtelen volt, nem lehetett használni. Ez az intézkedés tehát teljesen célt tévesztett.

Edited by Backnight, 2010 április 5. - 16:40.

#4950 roli

roli

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 402 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 6. - 6:24

:D Sziasztok! Kicsit vissza kellett olvasnom, mert kaptam magánüzeneteket, és nem egészen értettem, valószínûleg félreértettetek. Szóval arra utalnék, hogy szerintem mindenki leragad annál, hogy van néhány kancája és töpreng rajta, hogy mivel fedeztesse, vagy esetleg van egy ménje és azon agyal, hogyan fedezhetne minél többet. Röviden: a sport irányú tenyésztés nem ér véget a csikó elõállításánál. Szakszerûen kell felnevelni, ki kell képezni és folyamatosan "slungban" kell tartani. Nehogy valaki azt mondja, hogy a nagypályás lóval hétköznap gyerekeket fog lovagoltatni, mert az enyhén szólva vicces. Az az igazi univerzális ló. :D

#4951 Bereki

Bereki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.114 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 7. - 8:33

Nehezen tudom elhinni, hogy senki sem tudja a választ két egyszerû kérdésemre: - ki dönti el és milyen alapon, hogy egy mén törzsményszámot kaphasson? - röganyó válaszában F "B" XIX-nek azonosította az általam feltett lovat. Milyen egyéb információk (esetleg fénykép) alapján? (Backnight is válaszolhat!) Türelmes vagyok, néha fel fogom tenni a kérdéseimet, amig nem kapok választ, de remélem ezt senki nem tekinti kötegedésnek. Miért lenne az, ha egyszerûen érdekelnek a válaszok........remélem ez nem túl nagy probléma.

#4952 roli

roli

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 402 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 7. - 10:35

Bár semmi közöm hozzá, de én azt hinném, hogy a teny.bizottság ajánlása alapján kap törzsmén besorolást az állatka.

#4953 Bereki

Bereki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.114 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 7. - 11:11

Bár semmi közöm hozzá, de én azt hinném, hogy a teny.bizottság ajánlása alapján kap törzsmén besorolást az állatka.

Igen, a józan ész ezt diktálja.....de KIK azok a tenyészõi bizottsági tagok, akik a fennti ló (Gyurika) esetében meghozták a döntést és MILYEN ÉRVEK alapján?

#4954 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 7. - 11:41

Nehezen tudom elhinni, hogy senki sem tudja a választ két egyszerû kérdésemre:

- ki dönti el és milyen alapon, hogy egy mén törzsményszámot kaphasson?
- röganyó válaszában F "B" XIX-nek azonosította az általam feltett lovat. Milyen egyéb információk (esetleg fénykép) alapján?

(Backnight is válaszolhat!)

Türelmes vagyok, néha fel fogom tenni a kérdéseimet, amig nem kapok választ, de remélem ezt senki nem tekinti kötegedésnek. Miért lenne az, ha egyszerûen érdekelnek a válaszok........remélem ez nem túl nagy probléma.

Én nem tudok többet mondani a leírtaknál. Bartók László ismerte a lovat képrõl, kikereste és megmutatta a feleségének, aki bemásolta az ott írottakat nektek, neki nagyon sok szakmai anyaga van még az 1800-as évekbõl is.Ez az élete. Mindig mondtam hogy sokat lehet tanulni Tõle. A törzsméneket szerintem is a Tenyésztõi Bizottság dönti el, nézd meg a honlapon kik a tagjai. A bírálati szempontok között a származás és a küllem biztos hogy sokat számít, talán döntõ is.

#4955 Robina

Robina

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 523 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 7. - 11:54

Nehogy valaki azt mondja, hogy a nagypályás lóval hétköznap gyerekeket fog lovagoltatni, mert az enyhén szólva vicces. Az az igazi univerzális ló. :D

Nyilván nem egy egyednek. De a nagypályás ló mamája két vemhesség között miért ne mehetne körbe a karámban?

A törzsméneket szerintem is a Tenyésztõi Bizottság dönti el, nézd meg a honlapon kik a tagjai. A bírálati szempontok között a származás és a küllem biztos hogy sokat számít, talán döntõ is.

Mennyivel többre mennénk, ha a teljesítmény is sokat számítana.
Vagy legalább valamit.

#4956 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 7. - 12:01

Robina, azt mondják az okosok a genetika nem vész el, csak.......esetleg késõbb ......... Tehát származás alapján van várható teljesítmény is. Ugyan akkor, van olyan ló amelyiknek a saját teljesítménye kiemelkedõ, de utódaiban ezt nem tudja örökíteni. Az Alapszabály rögzíti egyébként a génmegõrzést az eredeti mezõhegyesi elvek alapján. A furiosoban mindig vannak kiugró nagypályás egyedek. A lólétszámhoz képest nem is kevés.

#4957 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 7. - 12:08

"A furiosoban mindig vannak kiugró nagypályás egyedek. A lólétszámhoz képest nem is kevés." Backhnigt, szerintem ne kezd el újra,mert ezt már megtárgyaltuk párszor. ;) ;)

#4958 shutterfly

shutterfly

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 347 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 7. - 13:03

"A furiosoban mindig vannak kiugró nagypályás egyedek. A lólétszámhoz képest nem is kevés."
Backhnigt, szerintem ne kezd el újra,mert ezt már megtárgyaltuk párszor. ;) ;)

Ha jól emlékszem 7 db. :yeah: :kv:

#4959 Bereki

Bereki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.114 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 7. - 13:10

Én nem tudok többet mondani a leírtaknál. Bartók László ismerte a lovat képrõl, kikereste és megmutatta a feleségének, aki bemásolta az ott írottakat nektek, neki nagyon sok szakmai anyaga van még az 1800-as évekbõl is.Ez az élete. Mindig mondtam hogy sokat lehet tanulni Tõle. A törzsméneket szerintem is a Tenyésztõi Bizottság dönti el, nézd meg a honlapon kik a tagjai. A bírálati szempontok között a származás és a küllem biztos hogy sokat számít, talán döntõ is.

Jó lenne látni AZT a képet, aminek alapján azonosítva lett a ló.....esetleg a bélyegzése valóban megegyezik?
(TUDOM, hogy röganyó is olvas bennünket, tehát nem feltétlenül tõled várom a megerõsítést)

Ha csupán származás és/vagy küllem alapján lehetne tenyészteni, akkor a németek jó sok felesleges munkát csinálnak maguknak a 100 napos tesztjeikkel, meg a sokféle magas szintû kipróbálási módszereikkel. :D

#4960 Miko Erika

Miko Erika

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 89 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 7. - 20:01

Sziasztok! A sokat vitatott Gyurika kapcsan jegyeznem meg, hogy az import Furioso menek is szinte azonnal kaptak torzsmen szamot, ahogy megerkeztek, legalabb is azok mindenkeppen, akikkel en kapcsolatba kerultem anno.(NSTV, NSTVII) Es mi lett?A VII-es menutod nelkul ment el, az V-os utan pedig egy torzsmen, es egy fedezomen utod maradt. Es halkan hozzatennem, hogy torzstenyeszetbe lettek beosztva, tehat egy kicsit tobb kancat fedeztek talan mint az atlag...