Furioso
Közzétéve 2010 március 31. - 6:51
Közzétéve 2010 március 31. - 9:23
Szerintem ehhez is kell, vagy legalábbis "jól esik" egyfajta felsõbb iránymutatás!
2. Tenyészcél: egy korszerûtlen, használhatatlan lótípus génállományának konzerválása nem lehet az. A fajta egykori tenyésztési szabályzatában és a jelenlegi tenyésztési programban szereplõ leírás annyira tág kereteket szab (távlótól a voltizslóig), hogy nem lehet komolyan venni. Viszont meggyõzõdésem, ha minden egyes tenyészet az egy kancástól a u.n. ménesekig lefektetné a saját tenyészcélját és ahhoz a végletekig, sziklaszilárdan ragaszkodna. Valamint ennek megfelelõen használná az adott egyedeket, és csak a használat során beváltakat tenyésztené tovább már jelentõs elõrelépésnek lehetnénk tanúi. Ahhoz,hogy fajtaszinten megfogalmazott tenyészcél legyen (militaryló, ugróló, díjló, fogatsportló), egyrészt elég rosszul állunk, hogy egy speciális tenyészcélra nem megfelelõ egyedekrõl lemondhassunk, másrészt ennél sokkal kisebb horderejû kérdésekben sem képes az egyesület tagsága közös nevezõre jutni.
3. Vonalmentés, családmentés: szükséges mindkettõ és ezzel nem ellentétes a telivér cseppvérkeresztezés, hanem pont az a szükséges eljárás amellyel a meglévõ jó családjainkat tudjuk fejleszteni, modernizálni. Olyan értékes régi és újabb eredetû kancacsaládjaink vannak, ha az azokban rejlõ genetikai potenciált ki tudjuk aknázni és egy megfelelõ kipróbálási rendszer alkalmazásával a kiváló egyedeket fel is tudjuk ismerni, akkor akár a fajtatiszta, akár a cseppvérkeresztezett egyedek minõsége sokkal jobb lehet. Ez viszont hozzáértés, megszállottság és bizonyos fokú ihletettség nélkül nem megy, a lovaink olyanok amilyennek alkotjuk õket. Ehhez nem felsõ iránymutatás kell, hanem tenyésztõk közötti együttmûködés, és törhetetlen lovasszellem ami a lovainkkal kapcsolatos napi tevékenységben kell, hogy megnyilvánuljon, ill, az egymás megértésében.
Én legalábbis nem csak azért vagyok tag egy egyesületben, hogy nyereghelyen legyen sütve a csikóm

Szerintem az is egyfajta iránymutatás, hogy a mindenkori tenyésztésvezetõ, teny.bizottság....stb. az általad leírt dolgokra ösztönzi a tagságot! Hogy pozitív visszaigazolást ad a lótartók számára, hogy jók az elgondolásai, jó úton halad, tiszteletre méltónak tartja az adott tenyésztõ "saját tenyészcélját", hogy tiszteli a törhetetlen lovasszellemét, a lovaival kapcsolatos napi tevékenységét....(valóban ahogy írtad az egykancástól az u.n. ménesekig).
Az is iránymutatás, hogy a mindenkori vezetõség, tenyésztésvezetõ, teny.bizottság...stb. elõsegíti ösztönzi a tenyésztõk közötti együttmûködést, az egymás megértését...stb. Ez nélkülözhetetlen az elõrelépéshez. És itt újra elérkeztünk egy sokszor lerágott csonthoz: nyilvános kancaregiszter, tagok számára elérhetõ taglista egymás elérhetõségével, idõben és megfelelõ formában kiadott ménelhelyezés...stb.
Ha bármelyik tenyésztõtárs a fajtához kötõdõ rendezvényt, bemutatót, találkozót...stb., bármit szervez tartsuk tiszteletben. Nem kell és nem lehet mindenkinek mindenhova elmenni, de hagy maradjak egy engem is személyesen érintõ példánál, legalább ne "babazsúrozzuk" le egy közgyûlésen ha valaki szervez valamit, anélkül hogy egyen is részt vettünk volna az adott rendezvények közül

Szerintem az is egyfajta iránymutatás, ill. a tagság tisztelete, és ösztönzésére nézve fontos amit Bereki írt, idézem:
"Az megint egy más kérdés, hogy mindenkinek a saját lova a legjobb, legszebb, stb. Ezért a bírálóknak tiszteletben kell tartani a tulajdonosok érzékenységét. Olyan úgysem lesz, hogy mindenki egyformán elégedett a bírálattal, ettõl még lehet/kell beszélni a hibákról, hiányosságokról csak lehetõség szerint maximálisan diplomatikusan........ cool.gif (Ugyanis ez a fajta tisztelet mindenkinek kijár, ha másért nem, hát azért, mert áldozatok árán tartja lovait és nem valószínû, hogy profitál belõle....)"
Én nagyon sok olyan tenyésztõtárssal találkoztam, aki tisztában van saját szakmai korlátaival, sõt tisztában van vele, õ nem szakmabeli, hanem hobbiból tenyészt lovat, de azt minõségben szeretné végezni...stb. Többszõr hallottam már, tagtársaktól, hogy megpróbálom felhívni a tenyésztésvezetõt, mit mond errõl és errõl a ménrõl/ kancáról, mit tanácsol...stb. Nyílván azért tesz/tesznek így, mert bíznak benne hogy a tenyésztésvezetõ, teny.biz. vezetõ...stb. azért van a posztján, mert bíznak benne a tenyésztõk, megfelelõ a tudása, tapasztalata...stb. hozzá. Vannak tenyésztõptársak akik kifejezetten igényelnék a "felsõbb iránymutatást". Õket sem szabad "magukra hagyni"!
Közzétéve 2010 március 31. - 11:24
3. Vonalmentés, családmentés: szükséges mindkettõ és ezzel nem ellentétes a telivér cseppvérkeresztezés, hanem pont az a szükséges eljárás amellyel a meglévõ jó családjainkat tudjuk fejleszteni, modernizálni. Olyan értékes régi és újabb eredetû kancacsaládjaink vannak, ha az azokban rejlõ genetikai potenciált ki tudjuk aknázni és egy megfelelõ kipróbálási rendszer alkalmazásával a kiváló egyedeket fel is tudjuk ismerni, akkor akár a fajtatiszta, akár a cseppvérkeresztezett egyedek minõsége sokkal jobb lehet. Ez viszont hozzáértés, megszállottság és bizonyos fokú ihletettség nélkül nem megy, a lovaink olyanok amilyennek alkotjuk õket. Ehhez nem felsõ iránymutatás kell, hanem tenyésztõk közötti együttmûködés, és törhetetlen lovasszellem ami a lovainkkal kapcsolatos napi tevékenységben kell, hogy megnyilvánuljon, ill, az egymás megértésében.
Elnézést ha nagyon prófétikusra sikeredett ez a hozzászólás.
:yeah:
Sokan megfeledkeznek róla, hogy tenyésztés nem merül ki egyetlen párosítási tervben, hanem generációkban kell gondolkodni.......elõre! Könnyû (?) megítélni utólagosan, hogy egy párosítás jól sikerült, vagy nem, esetleg a második, harmadik generációban kiderül, hogy egy adott kanca, mén tenyészértéke nagyobb lett a vártnál. Ez azonban nem mentesít senkit attól hogy jól körvonalazható koncepcióval nyúljon a témához. Egy, a nagy számok törvénye alapján véletlenül jól sikeredett csikóra is rá lehet húzni, hogy "pont ilyet akartam", de a tenyésztõnek illik a saját lovaival szemben is objektív maradni. (Megint kutyás hasonlatot hozok: egy pointer tenyésztõtõl hallottam, hogy szégyellné magát, ha nem ismerné annyira a kutyáit, hogy még a többszörösen Champion állatairól is ne tudna több javítani való hiányosságot felsorolni, mint bármely külsõ szemlélõ, küllembíró!)
A genetika sokszor megtréfálja az embert, de hosszú távon csak az tud eredményt elérni a (ló)tenyésztésben (is), aki nem váltogatja a tenyészcélt és tisztán látja saját lovai erényeit, hibáit......szerintem.
Edited by Bereki, 2010 március 31. - 11:25.
Közzétéve 2010 március 31. - 13:06
Közzétéve 2010 március 31. - 13:24
-A kisbéri ménkatalógus tényleg más világ, de a legnagyobb értéke az, hogy van. Az ország összes 2010-évi engedéllyel rendelkezõ fedezõménjének az adategyeztetése egyébként január 28.-án megtörtént (alig több, mit 2 hónap ).
Amit végképp nem értek, hogy mondjuk valamiért

Közzétéve 2010 március 31. - 14:12
Közzétéve 2010 március 31. - 14:13
Közzétéve 2010 március 31. - 14:39
Mindig ez jut eszembe, ha kinyitom ezt az oldalt.

Hogy ne csak a sok beszéd legyön.

Közzétéve 2010 március 31. - 15:36
OFF leszek, vagy talán mégsem.
Mindig ez jut eszembe, ha kinyitom ezt az oldalt.![]()
Hogy ne csak a sok beszéd legyön.
Na, azért egy picit több optimiznust, ha lehetne!
Régen tettünk fel képet, úgyhogy javítok kicsit az átlagon.
Kérnék véleményt errõl a lóról:
Közzétéve 2010 március 31. - 16:34
És ha nekik van lehetõségük egymást megismerni, megtalálni, egymással együttmûködni.....Egy életképes, fejlõdõ fajta csak akkor képzelhetõ el ha sok kreatív, innovatív, de egymásra is figyelõ, a fajta iránt maximális felelõsséget érzõ tenyésztõje van.

Közzétéve 2010 március 31. - 17:33
Na, azért egy picit több optimiznust, ha lehetne!
Régen tettünk fel képet, úgyhogy javítok kicsit az átlagon.
Kérnék véleményt errõl a lóról:
Optimista vagyok, hisz idén is elvetettem mindent.
Vagyis még egy évig hiszek a világ fennmaradásában

Gondolom nem mai gyerek a lószág, nekem kicsit régebbi, ekehúzó típusnak tûnik.
(Ami korántsem degradáló, mert a szent kancám is eke elöl jött.)
Szerintem erõs, kidolgozott, tetszik a mellkasa, a fara.
Az elsõ szögelléseit meredekellem, nekem meredek a csüd és nyitott a csánk. A nyaka se kimondott sporttípus.
Ezek után nyilvánvalóan valaki, akit illene ismernem

Ki õ?
Közzétéve 2010 március 31. - 19:50
Közzétéve 2010 március 31. - 20:01
Magyarul ha a kanca nincs kipróbálva és csak azért van hogy szaporodjon, akkor lehet hogy génmegõrzés van, de azt se tudjuk, mit õrzünk. Ennek mi értelme?
Annak a kancának amelyik bármilyen kipróbáláson (kocsi, nyereg) nem felel meg, a tenyésztésben semmi helye, legyen az bármilyen tisztavérû furiioso. A cél az eladható ló ezt csak úgy tudjuk elérni, ha a fajtát használhatóság és sport irányba fejlesztjük, nem visszafelé a kõkorszakba.
Ezt a jelenlegi koncepciót hogy tenyésszük mert furioso meg van rá támogatás, aztán majd lesz valahogy, el kell felejteni.
Ha jól értelmeztem, a támogatható "nukleusz" állományba kerülés feltételeit az egyesület fogja kidolgozni a fajtára.....
Nyugodtan feltételül lehet majd szabni egy fajtára kidolgozott STV-t, illetve annak teljesítési szintjét. Ez nyilván csak a minimum lenne, hiszen nem mindenki engedheti meg magának a magasabb szintû kipróbálást. Az egyesület meg azt nem engedheti meg magának, hogy egy esetleg remek genetikai értéket képviselõ kanca kiessen a tenyésztésbõl, mert a tulajdonos nem tud tovább nyújtózkodni, mint amaddig a takarója ér.
Edited by Bereki, 2010 március 31. - 20:20.
Közzétéve 2010 március 31. - 20:42
Ha jól értelmeztem, a támogatható "nukleusz" állományba kerülés feltételeit az egyesület fogja kidolgozni a fajtára.....
Nyugodtan feltételül lehet majd szabni egy fajtára kidolgozott STV-t, illetve annak teljesítési szintjét.
Ez elméletileg nagyon jól hangzik. Dicséretes lenne,ha a furisok lennének az elsõk,akik egy ilyen STV-t kitalálnának és használnának.
Közzétéve 2010 március 31. - 20:54
Ez a lényeg :yeah: Tehát valamilyen minimum szintet a kancáknál is fel kell állítani.
Ami nem üti meg ezt a szintet azt ki kell venni a tenyésztésbõl.
Lehet az a ló szép színû vagy bármilyen, ha használhatatlan akkor az selejt. (szörnyû de igaz)
Az is teljesítmény ha gyerek alatt nyugodtan képes elballagni, de legalább használva van.
Edited by bolondtraktoros, 2010 március 31. - 21:00.
Közzétéve 2010 március 31. - 22:17
Az is teljesítmény ha gyerek alatt nyugodtan képes elballagni, de legalább használva van.
... Tehát valamilyen minimum szintet a kancáknál is fel kell állítani...
...ugye nem ez lesz a minimum szint?
Közzétéve 2010 március 31. - 22:22

Annak ellenére, hogy sajnos tudom, hogy ez a tény nem mindenkinek egyértelmû :(
Errõl nekem is eszembe jut egy kutyás példa: vannak akik megmûttetik a kutya hangszálait hogy ne tudjon ugatni!...Talán nem ezen az úton kéne továbblépnünk

De biztos bennem van a hiba, mert számomra evidencia, hogy a lovat használjuk. Mi nem azért kezdtünk furiosoval foglalkozni, mert azt "génmegõrizni kell"

Azokat az embereket viszont nagyon nagyra tartom, akik anyagiakat és idõt nem kímélve felvállalják nagy állományok tartását, tenyésztését, ha mindezt jól átgondoltan, átláthatóan, megfelelõ szakmai háttérrel teszik, egyaránt szem elõtt tartva a génmegõrzés, használhatósság és piacképesség szempontjait. Azt hiszem nekik nagyon fontos szerepük van/lesz a fajta fennmaradásában, fejlõdésében.
Edited by Tánczos Anikó, 2010 március 31. - 22:24.
Közzétéve 2010 április 1. - 10:00

Edited by Stallion, 2010 április 1. - 10:01.
Közzétéve 2010 április 1. - 10:49
Ismételten felhívnám a figyelmeteket... csak lassan már félve kicsit... (h nem talál megértõ fülekre - SZEMEKRE
)
H döntsétek már el, h merre mozduljon el a Furioso... Mit akartok, mi legyen belõle?! Sport? Fogat? Ugró? Ha ezt eldöntitek majd egyszer (egy messzi-messzi galaxisban), akkor majd a kitûzött cél elérése érdekében hozzárendelhetõk a megfelelõ eszközök! Ergo sport kipróbálás, telivér, ménvizsga rendszer, kanca családok.... stb.
Akkor megpróbálom fogalmazni, mit tartanék én

A fajtajegyeket magán viselõ, szilárd szervezetû, korrekt lábszerkezetû (!), feltétlen munkakészségû, jó mozgású (!) kellõ csontozattal és rámával rendelkezõ férvér típusú lovat, aminek egyes (telivérezett ?) egyedei a mai modern lovassportokban is megállják a helyüket.
(Szerintem ez nincs túl messze a fajta kialakulásánál figyelembevett tenyészcéltól)
Igaz, erre a tág megfogalmazásra nehéz szelekciós módszert kidolgozni, de talán nem lehetetlen.......
Közzétéve 2010 április 1. - 11:50
Közzétéve 2010 április 1. - 11:53

Közzétéve 2010 április 1. - 12:12
Olvasóként voltam jelen eddig de most lenne kérdésem.
Múlt hét csütörtökön hatósági ellenõrzés keretében elõírták számomra a lovaim chippel történõ ellátását, a furiosókat is közöttük vannak. Hivatkozva az alábbi rendeltre.
26.cikk
(2) A legkésõbb 2009. június 30-ig született, de a
93/623/EGK vagy a 2000/68/EK határozatnak megfelelõen
nem azonosított lóféléket legkésõbb 2009. december 31-ig
azonosítani kell e rendelettel összhangban.
Ezt a rendeletet 2009. július 1-jétõl kell alkalmazni.
Akkor nem kell sütéssel jelölnöm a furikat?
Az én olvasatomban ez a régi O-s sütés helyett van......
De lehet, hogy tévedek.
Persze, ha valaki lemond a hagyományos "márkajelrõl" gondolom a származási lappal rendelkezõ csikók is jelölhetõk így.
Edited by Bereki, 2010 április 1. - 12:13.
Közzétéve 2010 április 1. - 12:17
Legenda és a Dideri...

Edited by Stallion, 2010 április 1. - 12:19.
Közzétéve 2010 április 1. - 13:33
Közzétéve 2010 április 1. - 14:19
A hatóság minden lóra elõírta a chippel történõ jelölést a 6 hónapostól a 17 évesig. Sütött lovakról van szó, magyar sportló, kisbéri, furiosó, sportpóni.
:eek:
Közzétéve 2010 április 1. - 15:10
Közzétéve 2010 április 1. - 15:11
Milyen hatóság?Nálunk nincs ilyesmi. A furioso süti õket, errõl is szavaztunk.A hatóság minden lóra elõírta a chippel történõ jelölést a 6 hónapostól a 17 évesig. Sütött lovakról van szó, magyar sportló, kisbéri, furiosó, sportpóni.
Közzétéve 2010 április 1. - 15:21

Közzétéve 2010 április 1. - 15:33
Milyen hatóság?Nálunk nincs ilyesmi. A furioso süti õket, errõl is szavaztunk.
Ritkán szoktam ide írni, inkább csak olvasok (és gyakran szörnyülködöm), de erre muszály reagálnom, mielõtt a tenyésztõk elhiszik, hogy nem kell a chip-es jelölés.
DE IGEN kötelezõ, CSAK a jó magyar szokás szerint, nem jelent meg hozzá még a végrehajtási rendelet, és ezért tapogat szinte mindenki a sötétben, miközben már alkalmazni kellene.
Attól, hogy chip-pel jelölik meg a csikót, az egyesület akár dönthet úgy, hogy továbbra is elõírja a sütést is!
Közzétéve 2010 április 1. - 16:30
Közzétéve 2010 április 1. - 16:47
Közzétéve 2010 április 1. - 17:20
Azt még csak kikövetkeztettem, hogy az idézõjeles A vagy B mit jelent, de mi lehet a: "fedez: természetesen (dk)" ?
Illetve érdekesek megint a helyesírási hibák, mind a kísérõlevélben, mind a katalógusban is, ahhoz képest, hogy ennyi ideig készült és elég kevés szó van benne. Pölö szegény Iszony, aki szükre. Mi lett volna, ha tágra?

És tényleg, szépek a magyar fajták, minden nehézség ellenére.
Vagy épp azért.

Ja, és a párom világbajnok tárcsás húst csinál. Csak jelzem.

A furioso süti õket, ....
Ez az ici-pici pedig mind megette.

Közzétéve 2010 április 1. - 19:12
Úgy látom összedõlt a világ! Én is olvastam a Lovasok.hu-n errõl anno. De akkor ha kötelezõ,minek szavaztunk errõl a közgyûlésen? Az elsõ kérdés az volt chip vagy sütés? a Második, hogy milyen térképet tegyünk rájuk?Ritkán szoktam ide írni, inkább csak olvasok (és gyakran szörnyülködöm), de erre muszály reagálnom, mielõtt a tenyésztõk elhiszik, hogy nem kell a chip-es jelölés.
DE IGEN kötelezõ, CSAK a jó magyar szokás szerint, nem jelent meg hozzá még a végrehajtási rendelet, és ezért tapogat szinte mindenki a sötétben, miközben már alkalmazni kellene.
Attól, hogy chip-pel jelölik meg a csikót, az egyesület akár dönthet úgy, hogy továbbra is elõírja a sütést is!

Közzétéve 2010 április 1. - 22:59
Közzétéve 2010 április 2. - 6:54
-Rubinának:Ha jól eltalálja a fûszerezést, lehet szó a F-XLIV-rõl!
Igaz

Egyébként megtaláltam a dk-t.
Díjkedvezmény.
Ott volt a jelmagyarázat a nyomdai információk alatt. :confused: Jól látható helyen. De legalább ott volt, csak én találtam meg negyedjére.
Közzétéve 2010 április 2. - 7:05
Egyébként megtaláltam a dk-t.
Díjkedvezmény.
Pedig azt hittem ez a dk rövidítés a "fedez de kit" rövidítése.
Ennél már csak egy dm rövidítés lenne jobb "de minek".
Közzétéve 2010 április 2. - 7:30
Ismételten felhívnám a figyelmeteket... csak lassan már félve kicsit... (h nem talál megértõ fülekre - SZEMEKRE
)
H döntsétek már el, h merre mozduljon el a Furioso... Mit akartok, mi legyen belõle?! Sport? Fogat? Ugró? Ha ezt eldöntitek majd egyszer (egy messzi-messzi galaxisban), akkor majd a kitûzött cél elérése érdekében hozzárendelhetõk a megfelelõ eszközök! Ergo sport kipróbálás, telivér, ménvizsga rendszer, kanca családok.... stb.
Szerintem, aki tenyészt, tudja, hogy mi a tenyészcél, legalábbis remélem. Ha pl. valaki eldönti, hogy sport irányba tenyészti a fajtát, mert ez lesz az eladható, akkor ne felejtse el, hogy a szaporítás fázisa a sportirányú tenyésztésben csak egy kis részidõ. A sportra alkalmas lovat úgy kell felnevelni, kiképezni, versenyeztetni, hogy az majd jó pénzért elkeljen egy nívós versenyen. Ne higyje senki, hogy egy ilyen hírdetésre özönleni fognak a vevõk: Kiváló sport típusú furiosok eladók! Tel....
Közzétéve 2010 április 2. - 7:42
Szerintem, aki tenyészt, tudja, hogy mi a tenyészcél, legalábbis remélem. Ha pl. valaki eldönti, hogy sport irányba tenyészti a fajtát, mert ez lesz az eladható, akkor ne felejtse el, hogy a szaporítás fázisa a sportirányú tenyésztésben csak egy kis részidõ. A sportra alkalmas lovat úgy kell felnevelni, kiképezni, versenyeztetni, hogy az majd jó pénzért elkeljen egy nívós versenyen. Ne higyje senki, hogy egy ilyen hírdetésre özönleni fognak a vevõk: Kiváló sport típusú furiosok eladók! Tel....
Nincs kijelölt út... mindenki megy a maga feje után... sztem ez nem jó...
az egyesületnek össze kellene tartania 1 közös cél érdekeben a tenyésztõket. Én tudom, h a Aranyágik sportra lettek, a Szentesiek meg munkakészségre szelektálva. Ezzel nincs is baj! De nem minden furi Aranyági, h azt lehessen mondani, a tenyésztõ egyesület arra felé mozdult el... Így nem lehet sikeresen menedzselni a fajtát sem, mert "ami mindenre jó... az semmire sem jó"... szerintem
Edited by Stallion, 2010 április 2. - 7:44.
Közzétéve 2010 április 2. - 8:35
Nincs kijelölt út... mindenki megy a maga feje után... sztem ez nem jó...
az egyesületnek össze kellene tartania 1 közös cél érdekeben a tenyésztõket. Én tudom, h a Aranyágik sportra lettek, a Szentesiek meg munkakészségre szelektálva. Ezzel nincs is baj! De nem minden furi Aranyági, h azt lehessen mondani, a tenyésztõ egyesület arra felé mozdult el... Így nem lehet sikeresen menedzselni a fajtát sem, mert "ami mindenre jó... az semmire sem jó"... szerintem
Igaz, de Anikónak is igaza van, hogy nem minden áron kell a furiból sportlovat csinálni, illetve nem mindenki tudja eladni a sportlovat, mert egyszerûen nem olyanok a feltételei, hogy egy ilyen irányú tenyésztést tudjon finanszírozni, és menedzselni. Ez egy örökös kettõsség, ami a lovat körülveszi. Pl nekem születik egy kiváló csikóm. Ki fog vele versenyezni? Én biztosan nem, fizetek egy jó lovast, elhordom versenyezni, ha esetleg lefutotta a néhány évét és nem kelt el, akkor hazaviszem, tartom lovagolgatom, majd lesz megint kettõ, a végén vágóáron elkezdek megszabadulni tõlük, mert nem bírom fenntartani a lovakat. Totális veszteség. Ha pl. megpróbálnék gyerekeket lovagoltatni rajtuk, kiderülne, hogy nem is jó tenyészcélt fogalmaztam meg, mert arra lehet, hogy alkalmatlan az összes. 10 év alatt elbukom a z összes befektetett pénzem dupláját. ennek mi értelme? :confused:
Tehát a tenyészcéllal óvatosan kell bánni mindenkinek, amíg a takarója ér. :guny:
Valahol Bereki írta le legközelebb a célt. Elõszöris a kiváló kancacsaládokat "meg kellene menteni" amit én úgy értelmezek, hogy rögzíteni kellene néhány kiváló kancautóddal. Ha megvan a kellõ kancaállomány, akkor lehetne célpárosításokat csinálni, kiváló sportlovat.
Ha lenne olyan tag, aki pl. a kiváló csikókat fel tudná nevelni, lenne egy olyan hely, ahol ki is képeznék õket, versenyeztetnék, stb.... Szóval, nagyot lehetne elõrelépni összefogással, ja és persze sok-sok pénzzel... :(
Közzétéve 2010 április 2. - 9:05
Igaz, de Anikónak is igaza van, hogy nem minden áron kell a furiból sportlovat csinálni, illetve nem mindenki tudja eladni a sportlovat, mert egyszerûen nem olyanok a feltételei, hogy egy ilyen irányú tenyésztést tudjon finanszírozni, és menedzselni.
Anikó pont hogy sportirányban indult, jó mozgású, díjlónak megfelelõ lovakat tenyészt.
A sport mellett legyen jó fej, és lehessen gyereket ültetni rá.
A kettõ nem zárja ki egymást.