Élõ közvetítés a Mesterek Tornájáról. Furiosok közül Talizmán van lent, mindhárom nap az elsõ számban(Kis kör, 125-130 cm)indul, ha valaki esetleg meg akarja nézni.

Közzétéve 2010 március 26. - 12:01
Közzétéve 2010 március 26. - 15:28
Nekem nem mûködik :(http://www.somogyspo...i...&Itemid=311
Élõ közvetítés a Mesterek Tornájáról. Furiosok közül Talizmán van lent, mindhárom nap az elsõ számban(Kis kör, 125-130 cm)indul, ha valaki esetleg meg akarja nézni.
Közzétéve 2010 március 26. - 17:11
Közzétéve 2010 március 26. - 19:03
Így ok volt, tudtam nézni, de ha kinagyítottam megállthttp://www.somogysportja.hu/
Nekem megnyitja, de itt van akkor egy másik link. Innen is meg lehet nyitni.
Közzétéve 2010 március 28. - 7:56
Közzétéve 2010 március 28. - 20:59
Közzétéve 2010 március 28. - 21:46
Közzétéve 2010 március 28. - 22:11
Csak halkan merem megjegyezni: a ménismertetõjüket volt szerencséd látni?!....ilyen IS lehet egy ménismertetõ...Ha valakinek van kedve, kukkantson be a kisbérisekhez......ilyen IS lehet egy közgyûlés!
Közzétéve 2010 március 28. - 22:30
Csak halkan merem megjegyezni: a ménismertetõjüket volt szerencséd látni?!....ilyen IS lehet egy ménismertetõ...
Közzétéve 2010 március 29. - 9:53
Közzétéve 2010 március 29. - 10:35
Kedves Backnight!Kedves Anikó és Bereki!
Én is csak csendesen jegyzem meg, hogy ezt nem kellett volna. Ti is tudjátok hogy az elmúlt évek a spórolás jegyében zajlottak, az egyesület anyagi stabilitását próbálták helyreállítani. Sikerrel. Az szintén az egyesület vezetésének a javára írható, hogy a furioso unios támogatást fog kapni. Ha valóban megkapjuk ezt nem lehet überelni semmivel. Ha a támogatás beivódik a köztudatba emeli a fajta keresettségét, csikóitokat könnyebben tudjátok eladni.(kanca csikóitokat)Mindenképpen populácio növekedést eredményez és több egyedbõl nagyobb az esély egy egy kiemelkedõ teljesítményt nyújtó ló kitenyésztése is. Sok más fajtát tenyésztõ örülne ekkora segítségnek. Hosszútávon higgyétek el komoly eredménye lesz ennek.
Közzétéve 2010 március 29. - 11:01
Az elsõ 2 mondatomban van a válasz.Kedves Backnight!
A csúsztatásokat elkerülendõ tisztázzuk a dolgokat. Az általad említett uniós támogatást nem csak a Furioso -North star fajta, hanem az összes hagyományos magyar lófajta egyedei is fogják kapni.Nem tudom továbbá, hogy a ménkatalógus minõségének mi köze az uniós kancatámogatáshoz...
Másrészt abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy láttam a Furioso-North Star és a Kisbéri tenyésztõ egyesületnek is a 2010-es ménkatalógusát...hát hagy ne ecseteljem a különbséget...!
Közzétéve 2010 március 29. - 12:05
Nem találom.Az elsõ 2 mondatomban van a válasz.
Közzétéve 2010 március 29. - 13:31
Az szintén az egyesület vezetésének a javára írható, hogy a furioso unios támogatást fog kapni. Ha valóban megkapjuk ezt nem lehet überelni semmivel.
Közzétéve 2010 március 29. - 13:42
Hát azért sokan vagyunk akik "ennyi pénzért" bizony kitöltjük azt az igénylõlapot...Egyébként a második évtõl az a bizonyos 50e ft az kb.135e ft/ 500 euro / lesz a nukleusz állományokra, amin lehet vitatkozni, hogy sok vagy kevés, de az biztos hogy pont 500euro-val több mint a nulla, ami eddig járt. Azért ennyiért már érdemes lesz kitölteni azt az ûrlapot / ami elektronikus lesz szerintem/.Dehogynem. Egy komoly összegû, hatékonyan elosztott uniós támogatással. 50 ezer forint évente lovanként NUKLEUSZ állományra? Amikor egy nukleusz kancának mindenféle komoly követelményeknek kell(vagy talán csak kellene...???) megfelelni (genetika, tartási körülmények, kipróbálás, létszámtartási kötelezettség)?!
Ez a támogatás annak jó, akinek sok kancája van, és talán a támogatás segítségével további 5 évig nem hal éhen. A kisbéri is kap, de én 2 kancáért (pláne, ha esetleg nem is nukleusz minõsítésûek, és az már csak 29 eFt/db) lehet, hogy még az igénylõlapot se fogom kitölteni.
Én is láttam a Furioso-North Star ménkatalógust. A küllemével semmi probléma, attól nem lesz jobb vagy rosszabb egy fajta vagy egy egyesület, hogy képes vagy képtelen, csicsás vagy fekete-fehér könyvben sorolja fel a ménjeit. De nem tetszik, amerre a katalógus iránymutatása szerint a fajta halad. Az talán csak a dühös kismalac felfortyanása, hogy az egész katalógus legjobb sporteredményekkel rendelkezõ ménje, Boszporusz csak az "Elfogadott" kategóriában szerepel. Ez magyarázható azzal, hogy sajnos a rossz szervezeti szilárdsággal rendelkezõ kancák után komoly küllemi problémák jöttek elõ a csikóiban (nálam telivérezett kancák után 5 felnõtt csikójából egyetlen egyben sem jött elõ a csánkprobléma). De azt már igencsak fogcsikorgatva néztem, hogy az összes telivér és anglo-arab mén csak célpárosításra engedélyezett. Miközben nincs még egy olyan magyar fajta, amelynek ekkora kiáltó szüksége lenne a jó angol telivérre.
Edited by shutterfly, 2010 március 29. - 14:09.
Közzétéve 2010 március 29. - 16:45
Hát azért sokan vagyunk akik "ennyi pénzért" bizony kitöltjük azt az igénylõlapot...Egyébként a második évtõl az a bizonyos 50e ft az kb.135e ft/ 500 euro / lesz a nukleusz állományokra, amin lehet vitatkozni, hogy sok vagy kevés, de az biztos hogy pont 500euro-val több mint a nulla, ami eddig járt. Azért ennyiért már érdemes lesz kitölteni azt az ûrlapot / ami elektronikus lesz szerintem/.
A ménkatalógusról pedig: Boszporusz nemcsak a Furioso- North Star fajta, hanem a Kisbéri Félvér legnagyobb sportteljesítménnyel rendelkezõ ménje is, a baj csak az vele hogy Furioso North Star felmenõt nagyítóval sem nagyon találunk a származásában. Egy Angol Telivér/ Bob Herceg / apa és egy Holsteini anyai nagyapa /Fokos/után nevelt mént ajánlani a Furioso fajtában szerintem nem szabad. A Furioso -North Star -nak nem ez az útja. Az Angol telivér használatával alapvetõen egyetértek, de egyvalamit látni kell, ez a fajta identitását, fajtaazonosságát tekintve a 24.-ik órában jár. Itt most nem segít az Atv, vagy az arab, itt most egy átgondolt, szakmailag megalapozott koncepciót kell kidolgoznunk a fajtatiszta! ménutánpótlásunk elõállításának kérdésére. A fajtának a megmaradt jó minõségû fajtatiszta ménállománnyal és a legkiválóbb fajtabéli kancákkal kellene a jövõ ménutánpótlását megoldani, és ha ez sikerült, utána kiváló Angol telivérekkel a tömeges, fajtatiszta kancaállományon nemesítõt elõállítani. De amig a megfelelõ mennyiségû és minöségû! fajtatiszta ménutánpótlás, illetve kancaanyag nem áll a rendelkezésünkre felesleges az angol telivér használatáról beszélni.
Edited by Mókus77, 2010 március 29. - 16:48.
Közzétéve 2010 március 29. - 20:02
Miért is nem kellett volna?! Nem értem!Kedves Anikó és Bereki!
Én is csak csendesen jegyzem meg, hogy ezt nem kellett volna.
Pontosan errõl beszéltem.
Másrészt abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy láttam a Furioso-North Star és a Kisbéri tenyésztõ egyesületnek is a 2010-es ménkatalógusát...hát hagy ne ecseteljem a különbséget...!
A választ én sem találom....Az elsõ 2 mondatomban van a válasz.
Egyetértek shutterfly-val. Az ilyen csúsztatásokra semmi szükség, és senkit sem lehet ezzel jobb fényben feltüntetni, SÕT...Kedves Backnight!
A csúsztatásokat elkerülendõ tisztázzuk a dolgokat. Az általad említett uniós támogatást nem csak a Furioso -North star fajta, hanem az összes hagyományos magyar lófajta egyedei is fogják kapni.Nem tudom továbbá, hogy a ménkatalógus minõségének mi köze az uniós kancatámogatáshoz...
Természetesen ebben is van igazság! De azért a Ti ménismertetõtök 30 év múlva is könyv marad, örömmel fogom levenni a polcomról (ha még élek
Én is láttam a Furioso-North Star ménkatalógust. A küllemével semmi probléma, attól nem lesz jobb vagy rosszabb egy fajta vagy egy egyesület, hogy képes vagy képtelen, csicsás vagy fekete-fehér könyvben sorolja fel a ménjeit. De nem tetszik, amerre a katalógus iránymutatása szerint a fajta halad. Az talán csak a dühös kismalac felfortyanása, hogy az egész katalógus legjobb sporteredményekkel rendelkezõ ménje, Boszporusz csak az "Elfogadott" kategóriában szerepel. Ez magyarázható azzal, hogy sajnos a rossz szervezeti szilárdsággal rendelkezõ kancák után komoly küllemi problémák jöttek elõ a csikóiban (nálam telivérezett kancák után 5 felnõtt csikójából egyetlen egyben sem jött elõ a csánkprobléma). De azt már igencsak fogcsikorgatva néztem, hogy az összes telivér és anglo-arab mén csak célpárosításra engedélyezett. Miközben nincs még egy olyan magyar fajta, amelynek ekkora kiáltó szüksége lenne a jó angol telivérre.
Közzétéve 2010 március 29. - 20:59
Mint írtam, csak csendesen jegyeztem meg, hogy egy színvonalas katalógus nem kevés pénzbe kerül és mi spóroltunk,mert az elõzõ vezetés üresen adta át a kasszát. Ennyi, nem kívánom értelmetlenül csak magáért a vitáért ezt tovább folytatni Anikó.Miért is nem kellett volna?! Nem értem!
Egyesek hibáit, esetleges mulasztásait...stb. nem lehet és nem szabad azzal takarni, hogy nem engedjük, hogy mások (esetleg a tagság) észrevegye azt, ami más egyesületeknél jó, szép, mûködik...stb. Imre nálunk mindkét egyesületben tag a kisbériben és a furiosoban is. A kisbériben csak egy kancával, de még így is a saját bõrünkön érezzük a különbséget! A különbséget a tagokhoz való hozzáállásban, a segítõkészségben, egymás tiszteletében, a valahova tartozás érzésében...stb. Ne várd el tõlem, hogy ezt letagadjam, hogy eltitkoljam, hogy kedvességbõl játszam a vakot! Nem hiszem hogy az bárkinek vagy bárminek segítségére válna! Az építõ jellegû kritikát csak az nem fogadja, aki nem akar fejlõdni!
Pontosan errõl beszéltem.
A választ én sem találom....
Közzétéve 2010 március 29. - 21:03
Ezt senki sem kívánjaEnnyi, nem kívánom értelmetlenül csak magáért a vitáért ezt tovább folytatni Anikó.
Edited by Tánczos Anikó, 2010 március 29. - 21:05.
Közzétéve 2010 március 29. - 21:07
Engem pl. az is érdekelne, hogyan lehet egy most márciusban STV I-es vizsgát tett 4 éves fiatal mén tõrzsmén (nem ajánlott, hanem törzsmén) besorolású :eek:
Edited by Bereki, 2010 március 29. - 21:08.
Közzétéve 2010 március 29. - 21:39
Mint írtam, csak csendesen jegyeztem meg, hogy egy színvonalas katalógus nem kevés pénzbe kerül és mi spóroltunk,mert az elõzõ vezetés üresen adta át a kasszát.
Közzétéve 2010 március 30. - 6:44
Közzétéve 2010 március 30. - 8:44
Ahhoz, hogy ez így legyen feltétlen szükség van erre:Sziasztok!
Mókusnak igaza van, jobban látja kívülrõl az egész egyesületet, mint mi. Feltenném sokadszor a két kedvenc kérdésemet:: Hol vannak az ajánlott!!! ATV mének?, Mikor lesznek a legalább valamilyen sportkipróbálás után ma még élõ, (legalább a törzsménjeink) szaporítóanyagai konzerválva. Ha erre költünk, megéri spórolni!
Egye fene ha a katalógus nem kemény borítású, de a benne szereplõ mének spermája még évtizedekre rendelkezésre áll...
Én úgy látom egy szakmailag magasan képzett, tapasztalt és elfogulatlan tenyésztési bizottság a záloga a fajta jó irányba terelésének........
Közzétéve 2010 március 30. - 8:54
Pár helyen szeretnék én is pontosítani.Pár helyen szeretnék pontosítani.
Jelenleg tárgyalások folynak arról, hogy megemelik a támogatás összegét. A várható eredmény 50%-os: vagy igen, vagy nem. Abban a pillanatban, hogy megemelik az összeget, teljesen megváltozik a kép.
Bocsánat, hogy ledegradáltam 2 nem nukleusz kancára járó 60 ezer forintot, de amennyi tortúra van vele (MVH, APEH, Sóhivatal ellenõrzése, kötelezõ képzés, létszámtartási kötelezettség), egyszerûen nem éri meg.
Másik pontosítás: mint mondtam, lehet, hogy a sértettség szól belõlem Boszporusz mellett (aki a kisbéri fajtának is a legnagyobb teljesítményû ménje), de az barokkos túlzás, hogy nagyítóval kell keresni a származásában a furiosót. A kancacsaládja ugyanis furioso, méghozzá a legjobb teljesítményû (apajpusztai) állományból, és tudtommal egy fajta alapköve a ménvonalak mellett, sõt a ménvonalak ELÕTT a kancacsalád.
De ezt nekünk itthon még tanulni kell, és ez a lecke sokkal nehezebb, mint a mének értékelése. Pont ez a legnagyobb bajunk a kisbéri-félvér fajtában, és ezzel vannak elõttünk a gidránt tenyésztõk: nekik megvannak a kancacsaládjaik, és talán már kezdik is sejteni, hogy mi van bennük. Miközben a német és angol tenyésztõk gyerekei ezt a tudást a kisujjukból rázzák ki, hiszen a papa, nagypapa ezt meséli nekik már a bölcsõben a Piroska és a farkas helyett.
Ha a Furioso-North Star fajta tenyésztõi a fajtatisztaságban keresik a kiutat, természetesen elfogadom. Valóban nem a telivér fogja megmenteni a fajtát, de nem is az állami támogatás, hanem az a sportoló, aki ráül és megmutatja, mi van benne. A l'art pour l'art génmegõrzésnek valódi, szõrös lovakkal semmi értelme sincs, ahhoz elég 400 darab embriót lefagyasztani, és késõbb, ha szükség lesz rá, fel lehet olvasztani.
Nekem már mindegy, úgyis elvágtam magam, tehát a következõt is megkérdezhetem. Azt írod, "amig a megfelelõ mennyiségû és minöségû! fajtatiszta ménutánpótlás, illetve kancaanyag nem áll a rendelkezésünkre" -- ha most nincs (pedig volt!Tudom, láttam!), akkor honnan lesz?
Edited by shutterfly, 2010 március 30. - 9:16.
Közzétéve 2010 március 30. - 9:20
Úgy tûnik Bereki kimondta (legalábbis számomra
Félreértés ne essék, ha valaki, én mindig az angol telivér használata mellett vagyok/voltam ( ezt már egyszer a kisbéris topic-ban megbeszéltük ), és most is van olyan kancája a fajtának, ami "ordít" a telivér után, de ha fajtatiszta ménutánpótlásunk koncepciójának megalkotásáért nem teszünk semmit, mint ahogy az elmúlt 20 évben sem nagyon tettünk, akkor lassan nem lesz mire használnunk a telivért, és nem lesz mire azt mondanunk, hogy Furioso-North Star.
Közzétéve 2010 március 30. - 9:28
A fajtatiszta állományokról pedig az a véleményem, hogy jelen pillanatban még mindig rendelkezésünkre áll az a kancaanyag ( nincs túl sok belõle ), amivel a fentebb említett célokat meg lehetne valósítani. Ha most ezt a kevés, tényleg jó kancát átkeresztezzük telivérrel, akkor oda jutunk, hogy néhány éven belül nem lesz fajtatiszta ménutánpótlásunk. Ha az a néhány, még tényleg megfelelõ minõségû fajtatiszta ménünk utánpótlás nélkül elpusztul, mit rakunk majd az Atv F1-es kancáinkra ? Angol telivért újra? Anglo-arabot ? Az Furioso- North Star lesz még ?
Félreértés ne essék, ha valaki, én mindig az angol telivér használata mellett vagyok/voltam ( ezt már egyszer a kisbéris topic-ban megbeszéltük ), és most is van olyan kancája a fajtának, ami "ordít" a telivér után, de ha fajtatiszta ménutánpótlásunk koncepciójának megalkotásáért nem teszünk semmit, mint ahogy az elmúlt 20 évben sem tettünk, akkor lassan nem lesz mire használnunk a telivért, és nem lesz mire azt mondanunk, hogy Furioso-North Star.
Igaza van shutterflynak, abban hogy még addig kell lépni, amíg van mire mondani, hogy Furioso-North Star.
Én személy szerint nem látok ellentmondást pl. roli és shutterfly sorai közt, ez a kettõ (fajtatiszta minõségi! ménutánpótlás és a jó telivér szerintem egyaránt nélkülözhetetlen, de az is biztos, hogy az elõzõ hiányában hiába van (lenne) jó telivérünk)
Közzétéve 2010 március 30. - 9:40
Edited by Stallion, 2010 március 30. - 9:40.
Közzétéve 2010 március 30. - 11:02
Szerintem nem érdemes azon dilemmázni addig , h legyen-e telivér vagy sem, amíg nem dönti el az egyesület, h mit tenyésszen...
Tenyészcél, kijelölt út nélkül nem lehet felvirágoztatni, menedzselni 1 fajtát... Nem tudjuk hova, merre megyünk...
Elõször is felkenné tenni a kérdéseket, h: Mit képvisel a furi? Milyen 1 jó furi? Mire használható 1 jó furi? és pláne h milyen legyen 1 jó furi?
Ameddig nem fogalmazza meg az egyesület, vagyis nem mondja meg, h melyik toronyirányt megyünk... addig nem lesz elõre lépés... :(
szerintem ezeket döntsétek el elõször... aztán kiderül h legyen-e telivér
Közzétéve 2010 március 30. - 11:06
A fajtatiszta állományokról pedig az a véleményem, hogy jelen pillanatban még mindig rendelkezésünkre áll az a kancaanyag ( nincs túl sok belõle ), amivel a fentebb említett célokat meg lehetne valósítani. Ha most ezt a kevés, tényleg jó kancát átkeresztezzük telivérrel, akkor oda jutunk, hogy néhány éven belül nem lesz fajtatiszta ménutánpótlásunk. Ha az a néhány, még tényleg megfelelõ minõségû fajtatiszta ménünk utánpótlás nélkül elpusztul, mit rakunk majd az Atv F1-es kancáinkra ? Angol telivért újra? Anglo-arabot ? Az Furioso- North Star lesz még ?
Félreértés ne essék, ha valaki, én mindig az angol telivér használata mellett vagyok/voltam ( ezt már egyszer a kisbéris topic-ban megbeszéltük ), és most is van olyan kancája a fajtának, ami "ordít" a telivér után, de ha fajtatiszta ménutánpótlásunk koncepciójának megalkotásáért nem teszünk semmit, mint ahogy az elmúlt 20 évben sem tettünk, akkor lassan nem lesz mire használnunk a telivért, és nem lesz mire azt mondanunk, hogy Furioso-North Star.
Edited by Bereki, 2010 március 30. - 11:08.
Közzétéve 2010 március 30. - 11:42
Visszatérve a "vissza kell zárni a sorokat" c. agybajhoz, azért az "eredeti" vonalakat, kancacsaládokat se Mózes hozta le a kõtáblákkal. Kialakultak, tájjelegû kancák * telivér. Ezeknek az F1-eit mivel fedeztették?
Még valami: ezért is tartom lényegesnek az állományszintû, objektív(!!!!!) értékelést. A törzskönyvi nyilvántartásban lévõ furiosok mind beférnek (létszám szerint!) a támagatható "nukleusz" keretbe, ez azonban nem zárja ki, hogy kijelöljön az Egyesület egy "elit" kancaréteget........más kérdés, hogy nem lehet senkit kötelezni bizonyos mének használatára, de valami érdekeltségi rendszert azért kidolgozhatna a tenyésztõi bizottság a "ménnevelõ kancák" megtámogatására. Mondjuk bizonyos keretbõl átvállalni a fedeztetés költségeit.
Innentõl persze marad az örök kérdés: mi legyen a megszületett - remélhetõen - kíválló genetikai értékû méncsikóval? Ki fogja felnevelni?????? Millió elvarratlan szál és sajna kopírozható megoldást sem tudok említeni, de hátha van valakinek használható ötlete!
Edited by shutterfly, 2010 március 30. - 11:40.
Közzétéve 2010 március 30. - 12:07
Közzétéve 2010 március 30. - 12:14
Hátrányban van a fajta olyan szempontból, hogy nincs egy nagylétszámú ménes, ahol a tenyésztéstõl a kipróbálásig normális szakmai munka folyna. Elég nehéz úgy a kancacsaládokat, mondjuk rangsorolni, hogy szét van szórva az országban az állomány. Kíváncsi vagyok arra a szakemberre, aki felkeresi az összes kancát, majd rábeszéli a tulajdonost, hogy a "jó" furioso kitenyésztésének érdekében pl. az ország másik felébe kellene vinni a kancát fedeztetni, az éppen kedvenc, pedig legjobb indulattal is vágóló....... stb. stb.
De azért jó munkát a tenyésztõi bizottságnak, remélem elõre lehet lépni valamit. :kocc:
Edited by Bereki, 2010 március 30. - 12:42.
Közzétéve 2010 március 30. - 13:02
Hátrányban van a fajta olyan szempontból, hogy nincs egy nagylétszámú ménes, ahol a tenyésztéstõl a kipróbálásig normális szakmai munka folyna. Elég nehéz úgy a kancacsaládokat, mondjuk rangsorolni, hogy szét van szórva az országban az állomány. Kíváncsi vagyok arra a szakemberre, aki felkeresi az összes kancát, majd rábeszéli a tulajdonost, hogy a "jó" furioso kitenyésztésének érdekében pl. az ország másik felébe kellene vinni a kancát fedeztetni, az éppen kedvenc, pedig legjobb indulattal is vágóló....... stb. stb.
De azért jó munkát a tenyésztõi bizottságnak, remélem elõre lehet lépni valamit. :kocc:
Közzétéve 2010 március 30. - 15:48
Közzétéve 2010 március 30. - 15:55
Közzétéve 2010 március 30. - 16:39
Közzétéve 2010 március 30. - 17:41
Sajnos pont Talizmánt nem tudtam nézni, sõt tegnap egyáltalán nem a Mesterek Tornáját, hogy szerepelt tudja valaki?
Közzétéve 2010 március 30. - 22:03