Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Furioso

• Please log in to reply
10739 válasz a témához

#4761 Tánczos Anikó

Tánczos Anikó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 846 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 11. - 13:57

Nem lehetne itt a fórumon mindenki számára elérhetõvé tenni, hogy kicsoda, micsoda Fruzsi?
Szerintem X-6-os csikó?!

Nem, nem furioso :) Apja Laruso H, anyai nagyapa Szigma

#4762 shutterfly

shutterfly

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 347 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 11. - 14:12

Nem, nem furioso :) Apja Laruso H, anyai nagyapa Szigma

Bocsánat nem figyeltem, akkor ezért volt OFF.

#4763 ezüstliliom

ezüstliliom

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 639 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 11. - 15:33

Na, akkor nem maradtam le semmirõl.
Messzebb nem találtatok helyszínt?

Mihez képest messzebb? Békéscsabához pl. viszonylag közel van. :P Nem lehet mindent az ország közepén rendezni.

...
Roli, Bereki, Ezüstliliom, Naatha, Vicomte : Érdekelne hogy milyen szakágban szeretnétek esetleg lovaitokat bemutatni és kipróbálni. Csak furioso lovakat lehet hozni. Ez most róluk szól. :)

Tetszik az ötlet. :yeah: De sajnos nem ígérhetem, hogy lóval megyek. Az én lehetõségeim annyit engedtek, hogy az alap szinten belovaglásig, tenyészszemléig neveljek egy csikót, a másikat még addig sem. :( Talán telik majd fejlõdésre késõbb, de jelenleg nem vagyunk "produkcióképesek".

#4764 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 11. - 17:07

Tetszik az ötlet. :yeah: De sajnos nem ígérhetem, hogy lóval megyek. Az én lehetõségeim annyit engedtek, hogy az alap szinten belovaglásig, tenyészszemléig neveljek egy csikót, a másikat még addig sem. :( Talán telik majd fejlõdésre késõbb, de jelenleg nem vagyunk "produkcióképesek".

Pont ez a lényeg, hogy nem kell profi teljesítményt nyújtanotok. Amatõröknek készült a rendezvény, hogy kipróbálhassátok lovaitokat. Bírálat is lesz, nyugodtan jöhettek.

#4765 Bereki

Bereki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.114 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 11. - 17:35

Húhhhh a vizsgán hideg volt... nagyon fáztunk! A Gyurika meg ügyes volt!!! Csak úgy röpült mint a föcske :) Az persze klasszikus, h pont rosszkor kell ütni "a segítõknek"..... na meg még mindig ezek a ponyvás rudak vannak.... én azon csodálkozom, h még nem küldte el valaki nagyobb hangú mén tulajdonos "ezeket" a francba....

Engem meg egy ennél csöppet részletesebb beszámoló érdekelne a ménvizsgáról! :cool:

#4766 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 11. - 21:06

Mihez képest messzebb? Békéscsabához pl. viszonylag közel van. :P Nem lehet mindent az ország közepén rendezni.

Hogyne. Csak pont Backnight rakja ezt be, aki még pár hónapja arról panaszkodott, hogy milyen messze van a közgyûlés helyszíne. Hogy nincsen tekintettel a dunántúliakra. A másodiknál pedig, hogy végre egy olyan helyszín,ami mindenkinek jó. Most akkor jó, vagy nem jó?? ;)

#4767 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.563 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 12. - 10:51

- Berekinek (talán másnak is):Nekem igen jókor jött a"Fogathajtás".A fajtaleírás igen jól fogható,-május közepén lesz itt egy lovasesemény és igyekszem a betétprogramokat magyar lovakkal megcsinálni, megcsináltatni.Innen jutott eszembe, hogy a fogatsorba menjen arab "táv"-ként. Ez a gyakorlati "haszna", az elméletrõl maj' mingyá'. -A ménvizsgáról: 9 hidegvérû, 5 lipicai(1 nyereg alatt) 6 sport,és North Star IX-60 Gyurika vizsgázott. Gyurika a küllemi - és mozgásbírálaton is jó képet mutatott, a szabadonugróban tolerálta a nehézségeket, szépen és jól ugrott. Lovas alatti munkáját nem láttam.( Ha érdekes még több dolog, lesz majd valaki, aki fölrakja akár magánba is.) -Visszatérve a Fogathajtáshoz( is ): A következõ történet szubjektív- valószínûleg erõsen véleményes is, nem lovakról - emberekrõl -esetekrõl, hanem a rendszerrõl szól: A ménvizsgán az általam eddig látottak alapján a legtöbb "figyelem", idõ, energia a küllemi- és mozgásbírálatra megy el, meg persze mekkorát ugrik. Az, hogy mennyire iparkodik a ló együttmûködni, -úgy érzem- nem igazán derül ki, talán nem alkalmasak rá a körülmények, talán nem is annyira fontos....( Jó társaságba voltam, és mégis: amikor a fekete lipp elbizonytalanodva odadugta az orrát a gazdájához, aszongyák- ni mingyá mögharapja!) A Fehér dr által is fentebb írt" átugorja a bóját" talán az egyik legfontossabb használati tulajdonság:hajlandó a kedvünkért sok mindent megcsinálni, esetenkent úgy is, hogy enyhén szólva nem németes precizitással kapja az instrukciókat. Gondolom, nem csak engem hozott már ki igen szar helyzetbõl a lova. - A ménvizsgára beutalt ménjelöltek elméletileg származás- küllem- mozgásbírálat során a tenyésztõegyesület számára kívánatosak, azért vannak ott. A vizsgán kiderül, hogy (valahogy)fölkészítették, és a vizsgafeladatokat teljesíti. Ez nagyon fontos!!! ..de mást nem mindig sikerül megtudni. -Ha versenyben akarunk maradni, nem kerülhetjük el tenyészállataink minnél szélesebb körû, "valódi"megmutatását.

#4768 Tánczos Anikó

Tánczos Anikó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 846 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 12. - 11:10

- Berekinek (talán másnak is):Nekem igen jókor jött a"Fogathajtás".A fajtaleírás igen jól fogható,-május közepén lesz itt egy lovasesemény és igyekszem a betétprogramokat magyar lovakkal megcsinálni, megcsináltatni.Innen jutott eszembe, hogy a fogatsorba menjen arab "táv"-ként. Ez a gyakorlati "haszna", az elméletrõl maj' mingyá'.

Kedves N.C.! Írnál errõl a rendezvényrõl kicsit bõvebben! Na nem minthogyha le tudnék ugrani Nagycenkre :) , de a topicot nem csak én olvasom és minden érdekes lehet ami a magyar fajtákról szól! :yeah: Meg attól mert nem tudok mindenhova eljutni még érdekel és nyomon szeretném követni, hogy mikor, hol és hogyan.... szerepelnek ezek a lovak!
Milyen betétprogramok lesznek?

-A ménvizsgáról: 9 hidegvérû, 5 lipicai(1 nyereg alatt) 6 sport,és North Star IX-60 Gyurika vizsgázott.
Gyurika a küllemi - és mozgásbírálaton is jó képet mutatott, a szabadonugróban tolerálta a nehézségeket, szépen és jól ugrott. Lovas alatti munkáját nem láttam.( Ha érdekes még több dolog, lesz majd valaki, aki fölrakja akár magánba is.)

Képeket esetleg nem tudtok mutatni?
Nekem írhattok magánt is a témában, számomra érdekes :)

-Ha versenyben akarunk maradni, nem kerülhetjük el tenyészállataink minnél szélesebb körû, "valódi"megmutatását.

Egyetértek...

#4769 Tánczos Anikó

Tánczos Anikó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 846 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 14. - 16:53

Tegnap éjszaka megérkezett hozzánk Flótás, méncsikó (apja: F XIV-133 Bóbitás, anyja: NSt VII-110 Furmint):
Posted Image

Ma hajnalra megérkezett Bíborka kancacsikó is (apja: F XXVII Fáraó, anyja: F XXX-130 Bársony)
Posted Image

Flótás ma:
Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Bíborka ma:
Posted Image
Posted Image

#4770 estee

estee

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 647 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 14. - 17:07

gratula a kis tüncikékhez :)

#4771 Bereki

Bereki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.114 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 14. - 17:53

Tegnap éjszaka megérkezett hozzánk Flótás, méncsikó (apja: F XIV-133 Bóbitás, anyja: NSt VII-110 Furmint)
Ma hajnalra megérkezett Bíborka kancacsikó is (apja: F XXVII Fáraó, anyja: F XXX-130 Bársony)

Húúú, gratulálok a csikókhoz! Szépen összehangolták a kancáitok az ellést..... :)

#4772 Vicomte

Vicomte

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 144 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 14. - 19:09

Anikó! Gratulálok a kiscsikókhoz!!!! :yeah: Gyönyörûek! :ang: (pláne az újabb Baján féltesó... :D) Hosszú, egészséges életet kívánok nekik!

#4773 ezüstliliom

ezüstliliom

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 639 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 16. - 9:01

Csatlakozom az elõttem szólókhoz: boldog, hosszú életet nekik! :yeah:

#4774 Stallion

Stallion

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 75 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 16. - 12:18

Grat!!!! Gyönyörûek!!!!!!!

#4775 Stallion

Stallion

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 75 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 17. - 0:23

Jön a jó idõ... indul a verseny szezon... Én nagyon jót edzettem ma :D teljesen ki vagyok cserélve :kir: Ki aktívkodik még a lózatkáival?

#4776 LeGrand

LeGrand

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 69 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 17. - 7:14

Nekem a tél nagy része edzésekkel telt, úgyhogy most majd 1-2 hét terepen sétálgatós, karámos aktív pihenés(ami most részben kényszer, mert vakbélgyulladás szerû valamivel pár napra kórházba kényszerültem:(), de utána, elõreláthatólag április végén indul a versenyzés :)

Anikó gyönyörûek a csikók, gratu hozzájuk ;)

Posted Image
Egy elmaradhatatlan Tüsi:)

#4777 ezüstliliom

ezüstliliom

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 639 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 17. - 17:36

Remélem, már jobban vagy. Csinos kis istállója van ennek a Tüskének. :) Erre még csak most kezd a talaj úgy, ahogy felszáradni, úgyhogy most kezdjük majd a munkát.

#4778 Stallion

Stallion

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 75 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 17. - 18:15

Nekem ma ugró edzésem volt, holnap díjlovagló.... pénteken meg TEREP, 20 fok lesz :kir: Úgy várom... már :D

Edited by Stallion, 2010 március 17. - 18:15.

#4779 Vicomte

Vicomte

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 144 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 17. - 18:30

Ajsa ma (még egyben van):
(kicsit koszos, ennél jobban nem tudtam levakarni a sarat és a tonnányi szõrt amit épp ledob)

Posted Image

Posted Image

Bajánról nem teszek be képet, mert sikerült extra idétlenre nyírnom a frizuráját (valahogy úgy néz ki, mint az Apocalypto címû film harcosai), szóval most pár hétig nem szalonképes a megjelenése.

Én Ajsával múltkor sötétedés elõtt csak "kéz a kézben" mentem sétálni (csak vezettem + egyik kutyámat vittem), annyira nincs idõm lovagolni. Már én is várom, hogy mehessek végre hosszú terepeket a langyos tavaszi idõben :ang: !

Tüskének tényleg nagyon szép az istállója! Szabad tudni, hol van ez helyileg (nem fogom lemásolni és ugyan ilyet építeni :dev: )

#4780 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 17. - 19:54

Gratulálok a csikókhoz! Nagyon édesek! Mennyit vártok még? Más: érdekelne, hogy halad az új elnökség munkája.

#4781 Bereki

Bereki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.114 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 17. - 21:08

érdekelne, hogy halad az új elnökség munkája.

Ha vígasztal, ezzel nem vagy egyedül......... :confused:

#4782 KisbérisDíjlovas

KisbérisDíjlovas

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.507 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 17. - 21:10

Láttátok , hogy Aranyági Talizmán eladó ?

#4783 LeGrand

LeGrand

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 69 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 18. - 8:16

Csinos kis istállója van ennek a Tüskének.

Bezonyám :D A legjobb jár neki. :) Megtanulta kinyitni a ablakot, úgyhogy állandóan nézelõdik...olyan mint valami rossz vénasszony. :gm:

Tüskének tényleg nagyon szép az istállója! Szabad tudni, hol van ez helyileg

Gyöngyös mellett van, 3 éve épült a hely. Még alakulóban van, de már így is megfelelõ :) Szerencsém van, mert egyébként a környéken nincs másik normális lovarda, olyan meg, ahol fedeles is van a megyében is csak 2-3 ha van. Ráadásul kocsival 5 perc alatt kint vagyok rendes, betonos úton :) :D

#4784 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 18. - 8:55

Ha vígasztal, ezzel nem vagy egyedül......... :confused:

Jah.....

#4785 Tánczos Anikó

Tánczos Anikó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 846 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 18. - 10:35

Sziasztok! Köszönöm a jókívánságokat a csikók nevében is :) Az ivarzásszinkronizálás mûködött :D , bár nem tettünk érte semmit, egyszerûen egyszerre sárlottak hárman. Április 3-5-én voltak fedeztetve, úgyhogy Bársony és Furmint is túlhordta a csikót, Parázs a harmadik még mindig játszik az idegeinkkel :mad: Lehet megvárja a hétvégi 20 fokot... Összesen még 3 csikónk lesz idén. (Parázsé Fáraótol és két Furfang csikó, de õk nyári csikók lesznek)

Edited by Tánczos Anikó, 2010 március 18. - 10:42.

#4786 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.563 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 18. - 14:53

-Táncos Anikónak:Közben a honlapon megjelent valami a ménvizsgáról. -A lovasrendezvény:( Remélem, nem bûnözök reklámozással!) Az idei Nemzeti Vágta Széchenyihez"kötõdik", így Széchenyi István emlék- + jubíleumi- év + Nagycenk= egyik elõfutam(elõdöntõ,elõselejtezõ?) helyszíne. Idõpont: Május 16., helyszín:Méntelep pályája. Engem a polgármesterünk szabadított rá a dologra -mondjuk úgy a helyi lovasok részérõl-hogy próbáljunk egy olyan régimódi cenki lovasnapot csinálni belõle. Mivel én se fizetni, se parancsolni nem tudok, így "csak" a kapcsolatok, hál'Istennek azok mûködnek,alakul. A környékbeli lovasok jól föltakarnak. Lesz huszárcsapat (talán zászlószentelés is), csinálunk "lósort" kispónitól az 1,82-es hidegvérûig 7-8 ló, fogatsort 8-9? egyes, kettes szekér, hajtókocsi eszterházi,társaskocsi(gumis), talán fiákker és egy szembeüléses hintó.Megy ló kumetban is. Bemutató jelleggel magasugratás, persze csikósbemutató .A döntõ elõtti blokk szándékom szerint: Nemzeti Kincsünk a magyar ló:még hucul kéne , amúgy lassan összeáll elõlovagolva- hajtva a fajta-paletta. megpróbáljuk megmutatni, mire is jók a lovaink.

#4787 ancsapancsa

ancsapancsa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.894 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 19. - 16:05

Érdekes dolgot találtam: A Kincsem Park háború utáni elsõ versenynapján volt egy úgynevezett Gazdaverseny,900 méteres távon futották,díjazása 300,150 és 80 pengõ. A nyerõ ló Tom Mix nevû 3 éve sötétpej mén,apja Furioso XXXVI.,anyja Csalfa II. Van valakinek esetleg infoja errõl a lóról vagy õseirõl?

#4788 Széphajnal

Széphajnal

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.862 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 20. - 9:17

Tom Mix-et én csak a telivért ismerem,akit az öreg Esch R.-lovagol :kir:

#4789 Csendes

Csendes

Új vendég

• Fórumtag
  • 19 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 20. - 15:24

A szürkén szerintem már nagyjából túl vagyunk......... de az a félig spanyol félig furdancs hátterû....... és még fedengedélye is van.......... na az kéééééééééééééész!

Húhhhh a vizsgán hideg volt... nagyon fáztunk! A Gyurika meg ügyes volt!!! Csak úgy röpült mint a föcske :) Az persze klasszikus, h pont rosszkor kell ütni "a segítõknek"..... na meg még mindig ezek a ponyvás rudak vannak.... én azon csodálkozom, h még nem küldte el valaki nagyobb hangú mén tulajdonos "ezeket" a francba....

Ponyvás rudak! 1993-óta használatos szabadonugróban a ménvizsgákon. Aki a ménjét felkészíti a vizsgára az tudhatja, hogy ez szerepelni fog az ugrófolyosón, fel lehet rá készülni otthon is, és nem lesz "meglepetés"! A ponyvás rúd zárt akadály képet mutat, meghívóbb a lószámára, akár oxer,triplibár,vagy szólóba rakjuk, készségnek és képességnek megfelelõen általában a lovak túlugorják magukat, kevésbé flegmák vagy láblógatók.Jóbban lehet látni a lovat az ugrás felett. A 80-as években ez kõfal volt rudakkal kombinálva! Ha a ló nincs felkészítve, akkor akár a közönség ottléte is problémát okoz, vagy egy díszlet elem...és akkor lehet mondani...!Ezen technikai elem nem csak itthon használatos, a könnyebb építhetõség miatt lett kitalálva. A nagy versenyeken is vannak úgynevezett "új" elemek,vagy akadályok melyeket lehet kritizálni vagy felkészülni.
1989. évi kettesfogathajtó vb. balatonfenyves : -maratonpályán az egyik akadályba, karámban élõ "szûrkemarha"volt betéve- az ilyen estre fel nem készült fogatok megálltak, idõt vesztettek! 1992. Risenbech négyes vb.-vizes akadályban mûkacsák úszkáltak, volt csodálkozás. 1996. Nemzetközi arab ménvizsga (szakáganként kell kreditrendszerben vizsgázni) Bábolna:-ugrópályán egy tojató fészkes ugrófal bent ülõ mûtyúkokkal-ezen az ugráson vagy nagyon jól érezte magát a lovas és tapsolt a közönség, vagy leküzdhetetlen volt számukra, és nem volt értékelhetõ az ugrószám! Ugrott a ménvizsga egy évre! Nem volt óvás! Sõt, minden nemzet elfogadta a levizsgázott méneket tenyészállatnak!

#4790 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 20. - 21:30

röganyó!

Küldtem volna magánt, ha nem lett volna tele a postafiókod! :hupp:

Egy kérdést intéznék a furiozo tenyésztõkhöz!

Ki ismeri vagy tud valami közelebbit a lentebb említett két ménrõl?

Panyola Furiozo (ha minden igaz egy szürke ménrõl van szó)

Kunszentmiklós North Star (elképzelhetõ, hogy Páli Sanyibácsi tenyésztette)

Nem biztos, hogy helyesen írtam a neveket, úgy hogy az esetleges hibáért elõre elnézést kérek.

A válaszok jöhetnek magánban, vagy ha nagyon nem zavar benneteket itt a TOPIC-on át is. ;)

#4791 röganyó

röganyó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 619 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 21. - 0:25

Bocsi, h. itt jelzek Qkesznek, de egy hete rossz a levelezõ programom. QKESZ! Ürítettem a postaládából, írhatsz, köszönöm. Majd a lányom gépén fogom olvasni. A minap 96 üzenet várt rám. Szerencse, hogy még idõben olvastam, amikre reagálni kellett. Az én gépemen szörnyû, hogy mi volt. De már legalább tudok dolgozni és van internet. Mehetnek az adóbevallások és az MVH-s monitoring. Fizetem havonta az UPC-nek a "fertõtlenítést", de lovam lett, csak éppen trójai. FROCLEE! A gingkok a déli ablakban pompáznak, a kelés eleje már két leveles. Nem mertem a pincébe levinni, így hamar megindult a csírázás. Családi döntés: a bejárattal szembeni 1 km-es mezsgyén fogjuk elültetni és RÓLAD nevezzük el a fasort. Nagyon köszönjük!!!!

#4792 Stallion

Stallion

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 75 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 21. - 10:25

Ponyvás rudak! 1993-óta használatos szabadonugróban a ménvizsgákon. Aki a ménjét felkészíti a vizsgára az tudhatja, hogy ez szerepelni fog az ugrófolyosón, fel lehet rá készülni otthon is, és nem lesz "meglepetés"! A ponyvás rúd zárt akadály képet mutat, meghívóbb a lószámára, akár oxer,triplibár,vagy szólóba rakjuk, készségnek és képességnek megfelelõen általában a lovak túlugorják magukat, kevésbé flegmák vagy láblógatók.Jóbban lehet látni a lovat az ugrás felett.....

A 3-4 éves fiatal mén csikókat nem lehet felkészíteni erre a sokkra, max. ha bent készülnek méntelepen... Én egyetlen hazai versenyen sem láttam ( még Kiskunhalason sem) ponyvás rudat akadályban... Igen, persze... szürkemarha, mûkacsa, mûtyúk... legyen a kettesfogathajtó "VB" -n!!!! Világbajnokságon!!!!!!!!! Ahol nem 3-4 éves lovak mennek!!!!!!!!!!! Ezért NE legyen a fiatal szinte képzetlen csõdõr csikóknak berakva az a szar, mert ezért tartunk itt, mert megítélni sem tudjuk reálisan a fiatal ménjeinkrõl, h milyen képessgékel rendelkeznek..... Sajnos megadják a fed engedélyt ezeknek "a csodáknak", amik át szállnak az ilyen ponyvás rudakon és fedeztenek is velük.... közben meg kiderül, h B2ben (ahol normál rudas akadályok vannak) minden ugrást leradíroz a pályán, mert LÁBLÓGATÓÓÓÓÓS és FLEGMAAAAAA........................... És mindenki tök örül, van egy "jó mén", aki "jól" vizsgázott, van egy "jó csikó", akinek jó az apja.... és vannak "boldog tenyésztõk" és tulajdonosok....... és egy büszke tenyésztõ egyesület....
És így örültök TI egymásnak, közben meg a hagyományos fajták meg a sportló is MEGHAL........................
Kellene már tenni valamit ezzel a Ménvizsgával.... 93-óta "ilyen tökéletes" közben meg az idõ megy.... Lehet csak én érzem így, de a régi rendszer nem alkalmas arra, hogy a tenyésztési koncepció szerint szelektáljon!!!!!!!

Edited by Stallion, 2010 március 21. - 10:33.

#4793 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 21. - 11:01

Csak egy kérdés: Mióta meghívósabb és kellemesebb a zárt ugrás,mint egy triplibar?
Mi ebben a nehéz? csak oda kell vezetni és csinálja magától...amelyik nem,annak nem érdemes engedélyt adni!csak izelítõ...

Edited by LANDGRAF, 2010 március 21. - 11:07.

#4794 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 21. - 14:26

Álmodozzá'má' :D

#4795 Csendes

Csendes

Új vendég

• Fórumtag
  • 19 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 21. - 14:54

A 3-4 éves fiatal mén csikókat nem lehet felkészíteni erre a sokkra, max. ha bent készülnek méntelepen... Én egyetlen hazai versenyen sem láttam ( még Kiskunhalason sem) ponyvás rudat akadályban... Igen, persze... szürkemarha, mûkacsa, mûtyúk... legyen a kettesfogathajtó "VB" -n!!!! Világbajnokságon!!!!!!!!! Ahol nem 3-4 éves lovak mennek!!!!!!!!!!! Ezért NE legyen a fiatal szinte képzetlen csõdõr csikóknak berakva az a szar, mert ezért tartunk itt, mert megítélni sem tudjuk reálisan a fiatal ménjeinkrõl, h milyen képessgékel rendelkeznek..... Sajnos megadják a fed engedélyt ezeknek "a csodáknak", amik át szállnak az ilyen ponyvás rudakon és fedeztenek is velük.... közben meg kiderül, h B2ben (ahol normál rudas akadályok vannak) minden ugrást leradíroz a pályán, mert LÁBLÓGATÓÓÓÓÓS és FLEGMAAAAAA........................... És mindenki tök örül, van egy "jó mén", aki "jól" vizsgázott, van egy "jó csikó", akinek jó az apja.... és vannak "boldog tenyésztõk" és tulajdonosok....... és egy büszke tenyésztõ egyesület....
És így örültök TI egymásnak, közben meg a hagyományos fajták meg a sportló is MEGHAL........................
Kellene már tenni valamit ezzel a Ménvizsgával.... 93-óta "ilyen tökéletes" közben meg az idõ megy.... Lehet csak én érzem így, de a régi rendszer nem alkalmas arra, hogy a tenyésztési koncepció szerint szelektáljon!!!!!!!

Kedves Stallion! Szerinted a ponyvás rúd a rákfenéje mindennek, mert az írásodból ez olvasható. A ménvizsgán a fajtákra vonatkozó Teljesítmény Vizsgálati Kódex alapján döntenek, annak megfelelõen, hogy a tenyésztõ egyesület mit határoz meg. Ha az egyesület tagsága a fajtára nézve más vizsgálati paramétert határoz meg, akkor azt be lehet vezetni, közgyûlési döntéssel és az ellenõrzõ hatóság azt emeli be a kódexbe, ez alapján fogják az engedélyeket kiadni. A mén vizsga feladatai nem titkosak, a feltételekrõl információt lehet kérni, így felkészítve lehet a lovat bemutatni. Az tény, a lovakat nem jól készítik fel a vizsgára, nem fektetnek kellõ hangsúlyt ezen próbára. Nagy kár.
Nézd meg a Landgráf által közzétett filmet, ez a Diaradó nevû lovacska, az ugrófolyosóba beosztóval ellátott palánk,deszka,rúd kombinációból álló zárt képet mutató ugrást teljesít, a ponyvás rúd ugyan csak ilyen képet mutat ha szembõl nézed, próbáld ki! Ez a ló a ponyvás rudat is megugraná, mert fel van készítve. A pálya ugráson nem lehet látni csak sima rudakból álló ugrást,minden akadály zárt nem átlátható. Egyébként a ménvizsga nem csak a szabadon ugróból áll! A fiatal lovakat is fel lehet készíteni bármilyen feladatra amit fizikálisan és mentálisan bírnak, ilyen a ménvizsga feladat sor is, de ha nem fektetünk kellõ idõt rá akkor tényleg "sokk" éri az állatokat. Kíváncsi vagyok a te elképzeléseidre, egy komplett vizsgára vonatkozólag, hogy ne "haljon" meg senki és semmi!

#4796 Stallion

Stallion

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 75 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 21. - 14:59

Húúúú Landgraf ez tényleg szép lenne nálunk is.... de ezt majd akkor fogják így levezényelni nálunk Magyarországon, ha a kinti lovak már olyan jók lesznek, h a pályarajzot előre kell majd beléjük táplálni.... ergo akkor is totál le leszünk maradva :gm: Csendes: Ha tényleg érdekel elküldöm az e-mail címedre a véleményemet erről a STV-1-es rendszerről ...

Edited by Stallion, 2010 március 21. - 15:00.

#4797 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 21. - 18:15

Húúúú Landgraf ez tényleg szép lenne nálunk is.... de ezt majd akkor fogják így levezényelni nálunk Magyarországon, ha a kinti lovak már olyan jók lesznek, h a pályarajzot elõre kell majd beléjük táplálni.... ergo akkor is totál le leszünk maradva :gm:

Csendes:
Ha tényleg érdekel elküldöm az e-mail címedre a véleményemet errõl a STV-1-es rendszerrõl ...

Ez egy nyilvános fórum. Tedd meg légyszíves,hogy a véleményedet itt mondod el...szerintem senki sem bánná! :)
Csendesnek is igaza van abban,hogy a felkészítés fontos dolog. Az meg a véleményem,hogy nem csak a tulajdonosoknak kell felkészülni,hanem a személyzetnek is. Tény,hogy a belinkelt videókon szereplõk egy évben több lovat ugratnak szabadon,mint nálunk 10 év alatt. Persze ez is tanulható...

#4798 The Oldenburgi

The Oldenburgi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.562 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 21. - 21:08

nos, tisztelt Furisok, visszatérek közétek egy kis idõre.
elöljáróban megemlíteném Barnabás lovacskámat, akit pont két éve adtam el... jól van, köszöni szépen, erdõkerülõnek van alkalmazva. :)

most viszont úgy hallottam, hogy errõl a lóállatról eset pár szó néhány hete.
nem akartam lóvásárlásra adni a fejem, de ez a ló megtetszett, ráadásul Furioso, tehát már egy lépés elõnye van a többi számomra tetszetõs lóval szemben. :)
megpróbáltam visszaolvasgatni, de nem találtam meg a róla szóló hozzászólásokat. megtenné nekem valaki, hogy linkeli? nagyon megköszönném.
egyébként igyekszem nem nagyon belelovalni magam a lóvételbe, kivételes alkalom lenne.
de nagy a valószínûsége, hogy inkább egy zongorára ruháznék be a pianínóm mellé. de ez már más tészta. :)

#4799 froclee

froclee

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.663 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 21. - 21:15

http://www.paci.hu/f...&...st&p=794505

#4800 estee

estee

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 647 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 21. - 22:04

szerintem a rudak és a szemböl fénylõ, és zörgõ, földig le nem érõ ponyva nem ugyanaz, és ez közel sem maga a PROBLÉMA, ez csak egy tünete a betegségnek, ha lehet így mondani. Stallion véleménye eddig is érthetõ volt szerintem, a változtatási javaslatait meg nyilván nem itt fogja leírni,mert a vélemény és az effektív munka két külön kategória... a másik gond, hogy azért itt PSI lovakat linkelni sem hiszem, hogy jó ötlet, mert ugye itt a Makó és Jeruzsálem esete áll fenn. arról nem is beszélve, hogy majd akkor lehet összehasonlítani a német lovakkal a magyar lovakat, amikor a német rendszer és a magyar rendszer azonosan mûködik, mert ugye akkor a mérce már azonos szintû lenne, és az állomány minõsége határozná meg az eredményeket. Amíg viszont ilyen az STV 1, addig kár. és akkor a 30, 70 és 100 napos tesztekrõl ne is beszéljünk, mert mire itthon lesz ilyen, én már járókerettel fogok járni...ha még élek egyáltalán. Már ha marad ez a szemlélet, hogy lebegjen-lobogjon a ponyva, ugorják csak túl magukat. meg nyereg alatt is csak saját lovassal bírálják el a lovakat, ne üljön rájuk esetleg képzettebb tesztlovas, aki a lovagolhatóságot föntrõl pontozza. Amit meg LANDGRAF irt ugye arrol, hogy kint annyi lovat készítenek fel a vizsgákra, mint itthon 10 év alatt.. hát igen, a lóval való bánásmódról is van mit tanulniuk a segítõknek. A ménszemlén most a tattiban fogta az ember a fejét egy párszor. akkor csap az ember az ostorral, amikor a ló a levegõben van. okos.... Kérdem én, hogy akar itt mindenki felzárkózni, ha az alapjaiban gyenge rendszert meg nem akarják feljavítani?????