Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Lovasíjászat

• Please log in to reply
965 válasz a témához

#441 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 26. - 17:21

Köszönöm! :)Én sajnos azért nem írok, mert nincs mirõl. :( Edzésre nem tudtam menni, még vesszõt sem sikerült beszerezni, abban meg nem sok izgalom van, hogy néha-néha feszítgetem az íjamat. :(Na de hogy legyen itt valami élet: Ki hogy edz télen?

#442 Kanga

Kanga

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 74 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 26. - 20:51

Én is tervezgetem, egy íj beszerzését, viszont eddig csak csigást próbáltam,így elég tanácstalan vagyok.Fõleg földi használatra kellene, de szeretném majd lovon is kipróbálni (ha már jól megy földrõl.)Létezik ilyen kombinált típus?Melyiket ajánlanátok? Olyan 30(-35)ezerig mennék el maximum.Hogyan tudom eldönteni, melyikkel bírok jobban?Tudtok-e olyan lehetõségrõl, ahol ki lehet próbálni több típust?Hol olcsóbb beszerezni? Boltban vagy készítõnél?Nagy árkülönbség van az árusító hely szerint?Esetleg van-e ahol hazsnáltat is árulnak? Köszi az infókat!

#443 Artin

Artin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.886 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 26. - 21:12

Kanga! Ha csak földi használatra szeretnéd, akkor gyakorlatilag mindegy, hogy csigásat veszel, vagy reflex-íjat, de lóról csigással igencsak bonyolult lõni. Sõt lóról igazából csak tradicionálissal érdemes, mert még a vadász-reflexek felépítése sem a legalkalmasabb (lehet veük, de az már más...) Tehát ha lóról is szeretnél késõbb, akkor a tradi íjak között érdemes körülnézni. Kombinált típus lehet igazából a vadászreflex (mondom, lóra nemigazán), vagy az ablakos kialakítású tradik, de azokról tudni kell, hogy gyalogos versenyen legtöbbször már vadász-reflex kategóriába sorolják õket (legalábbis a MEDITOP meg a Sziget kupán ha jól emlékszem így volt és egyébversenyekrõl is ezek derengenek).30-35 ezerig túl spéci íjat újonnan nemigen lehet venni, viszont bõven lehet olyat, amit nagyon sokáig el lehet gyûrni és közel sem rossz íjak. :) Kipróbálni egy-egy lövés erejéig néhány boltban ki lehet, de avval sokat persze nem érsz (Asszem legalábbis, hogy a Tüzes Íjászban volt régebben ilyen lehetõség, most nem tudom, mert rég voltam), hisz hozzájuk kell idomulni az íjakhoz szerintem. Hosszab próbára talán csak ismerõsnél, vagy egy olyan edzésen lehet ahova be tudsz jutni és kezedbe adják az íjakat. Ki kell fogni az ilyet igazából... Másról én nem tudok, de ha van ilyen lehetõség akkor szóljatok nekem is!!!GYártótól akkor olcsóbb beszerezni, ha kiszámolva a útiköltséged (vagy a póstaköltség és a kockázat, hogy esetleg sokat kell rá várni) kevesebbre jön ki, mint az árkülönbözet. Ennek utána kell nézni vásárlás elõtt, mert akár súlyos ezreket lehet rajta spórolni.Természetesen az egyes boltok közt is megvan a maguk 1-2 ezres árkülönbségük, így nem biztos, hogy az elsõ helyen kell megvenni.A használtról sajnos nem tudok mit mondani, minden esetre azokat nagyon meg kell nézni (nehogy olyat vegyen az ember ami esetleg repedt, kinnhagyták párszor esõn, napon meg hasonlók, mert utólag meg lehet bánni.(s végûl mindenhez hozzátenném, hogy: szerintem!)

#444 Ortadon

Ortadon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 175 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 27. - 8:22

Úgy-Úgy!!!Ennyiért vehetsz 1 nem felcicomázott egyszerû, mezei tradi íjat (Grózer, Kassai, Tóth...).Nekem Grózer van, elmentem hozzá, megnéztem, kipróbálgattam az ottlévõket, megrendeltem, elmentem érte, kipróbáltam a sajátomat, beszélgettünk 1 nagyot és 27000-ben van az íjam. (+ vesszõk)

#445 Kanga

Kanga

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 74 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 27. - 14:08

Köszi a válaszokat.Mindenképp tradícionális fajtára gondoltam, a csigás (irányzék nélkülit) csak azért említettem, mert olyat már használtam (2 versenyen poénból elindultam...).A kombinált fajtát úgy értettem, hogy földrõl (kb.80%) + lóhátról (20%) is lehessen jól használni. Tehát fõleg földrõl hazsnálnám, de ki tudja mi lesz késõbb.Elolvasgattam több fórumot és eddig a kassai féle medve ill. Grózer magyar alap tûnik a célnak megfelelõnek. Persze egyiket sem ismerem, de majd megnézem egy boltban. Van esetleg még olyan típus ami jó lovasíjászatra is, és ebbe az árkategóriába mozog?Nem akarom elkapkodni a vételt, inkább keresek lehetõséget, ahol többet is kipróbálhatok. Vagy hátha elkapok egy jó használt íj hirdetést valahol...Max. mekkora húrhosszúságúval lehet lovon is használni? Melyik számít túl hosszúnak? A túl rövid meg fölrdrõl nem jó? Ha gyorsan hozzáerõsödöm lehet állítani az erõsségén vagy akkor újat kell vegyek?

#446 Artin

Artin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.886 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 27. - 14:18

Elolvasgattam több fórumot és eddig a kassai féle medve ill. Grózer magyar alap tûnik a célnak megfelelõnek. Van esetleg még olyan típus ami jó lovasíjászatra is, és ebbe az árkategóriába mozog?

Hozzászólás megtekintése

Esetleg érdemes még megnézni a Grózer Török TRH Lamináltat. Személyes tapasztalatom nincs vele, de eddig kizárólag jót hallottam róla. A Grózer alaphoz képest kissé szokatlana formáj a (vagy csak nekem mert ahhoz vagyok szokva) de viszont gyors és állítólag stabil lövésû íj. Grózer honlapján megnézhetõ, meg több boltban is láttam már. Kicsit ugyan drágább, asszem úgy 37-39 körül mozog, de talán érdemes egy megnézésre.

#447 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 27. - 20:46

Én ezt a törököt nem ajánlanám kezdõnek. Egy kevésbé kemény, és gyors íjat ajánlanék, pl azt amivel én szoktam lõdözni, a Kassai Agár fantázianévre hallgatót. Kicsit hosszú, de lehet vele lóról lõni, vot:http://img.tar.hu/ap...mg/13555507.jpg

#448 francialaci

francialaci

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 792 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 28. - 18:55

Hát én is köszönöm a tanácsokat, mert én is szeretnék egyszer egy ilyet kipróbálni, ill mûveln! Talán 1 év múlva el is kezdem!hány évig kell a földrõl gyakorolni, hogy a lovasíjászattal megpróbálkozon valaki!

#449 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 28. - 21:37

Hát, Laci, én ezt nem mérném években. Nálam egy-két hónap volt (de inkább egy). És amellett, hogy lóról is lövök, próbálok minél többet földrõl gyakorolni - de sajnos korlátozottak a lehetõségeim. :(

#450 Zorka

Zorka

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 61 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 29. - 17:50

Sziasztok!Én is próbálkozom az íjászattal egyelõre csak földrõl de lóról is szeretnékmajd egyszer végülis ló az lenne hozzá csak a bátorságot gyüjtöm hozzá még..

#451 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 29. - 20:59

Van aki tanítson, vagy megmutassa hogyan csináld? Ha van, akkor nincs félnivalód. :) Sok sikert!Ruhát akarok magamnak tervezni (kaftán, nadrág, ing, stb.). Van valakinek fényképe (akár versenyrõl, akár bemutatóról, akár találkozóról, mindegy)?

#452 francialaci

francialaci

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 792 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 30. - 17:24

Milyen íjat vegyek? A nagyságára, ill az erejére gondoltam, hogy ne keljen 2 db-ot venni, mert nincs rá keret. még ezt is ki kéne gazdálkodni. Naszóval??

#453 RIDERMAN

RIDERMAN

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.211 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 30. - 18:26

Hátha veszed egy kis hasznát az alábbiaknak:Én most szereztem egy íjat (már alig van vesszõnk), az az elméletem hogy ez jó 2 helyett, mert a földön nem túl erõs talán 35-38 fontos lehet. Földön tanulni jó. Viszont ha felülök a paci hátára ez már több mint elég. Petya tudja ki gyártotta, nekem bevált merem ajánlani.

#454 Artin

Artin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.886 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 30. - 19:40

Laci!Erõsségre ha lóról is akarod használni, akkor 40# felett ne vegyél, inkább egy jobb gyorsabb 35# körülit ajánlanék. Nagyságra gyakorlatilag mindegy, hisz pl Barefoot a jó példa rá, hogy nagydarab íjjal is el lehet bõven lenni, ha az ember hozzá van szokva, nem beszélve azokról a nagyob asszim íjakról, amiket néha látni lovon is. Ennek ellenére inkább egy közepesebbb méretû darabnak kéne utánanézned. A lényeg hogy ha lehet próbáld ki, hog a tenyeredben hogy áll. A markolat kényelme szerintem nagyon fontos (nekem ez pl a legyagyobb bajom a pici íjakkal, pedig nekem is igen kicsi tenyerem van...) Ezis szokás kérdése persze. KOnkrét darabot viszont nem ajánlanék, nézd át a választékokat és amibe beleszeretsz azt nézd meg jobban. Hameg kinéztél egyet, akkor ha van rá lehetõség a gyártót érdemes meglátogatni, hátha olcsóbb. (Neked pl arról a környékrõl a Grózer nem is olyan vészes táv.)

#455 Kacsa

Kacsa

Csikó

• Fórumtag
  • 58 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 30. - 21:37

Üdv!No asszem most szombaton elmegyek a decemberi Kassai-bemutatóra (ha télen is van, úgy tudom), Smoft te a bemutatókor rendelted meg az íjadat nem? Kb mennyi idõ volt, mire megjött? Bár gondolom ott helyben is meg lehet venni, ill kipróbálni.Még nem próbáltam lõni ezzel az íjjal, csak néhányszor kihúztam egy 34#-os Kassai Magyar III.-ast, ami az Agárnak felel meg, csak azok még nem gyártósoron készültek. Sajna nem tudtam vele lõni, de az erõ és az íj tetszettek. Tudom, Artin te Grózer hívõ vagy és én is jó nagy dilemmában vagyok :), de valahogy vonzódok ehhez az íjhoz, de a tanáromat még megkérdezem, mi a véleménye.Azért félek, mert hallottam, hogy megrepedt az íj, vagy el is tört, a szarvak elállítódtak lövéskör, no ezektõl viszont nagyon félek... Szóval az íjvásárlás egy nagy dilemma...Legutóbb akkkkora sár volt a pályán, majdnem elesett a ló, megijedtem, de a vágtákat kéz nélkül csinálom (lehet nem szabadna, de már nagyon a lovasíjászatot akarom csinálni :)). Azért várom már a tavaszt, akkor jobb edzeni, nincs sár, jó az idõ... De csak most kezdõdik a tél. No jóéjt :P

#456 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 30. - 21:48

Kacsa, akkor rendeltem, amikor bemutatón voltam - mivel én nem a "szomszédban" lakom. :) 1-2 héten belül megérkezett az íj, olyat is lehet, hogy helyben kifizeted és elküldik (bár akkor már vidd el Magaddal). Minden íjat ki lehet próbálni - lõni nem tudom, hogy lehet-e vele, de markolatot, húzást kipróbálni mindenképp. Egyébként a bolt még a faluban van, a völgy annál jóval messzebb (beljebb), mi elõször meg sem találtuk, hogy hol kell bemenni. De a "gyárat" könnyû kiszúrni, majdnem a falu legvégén van.Szerintem egyáltalán nem baj, hogy nyakba dobott szárral vágtázol, hiszen a szárba nem kapaszkodni kell... De azért ha nagyon csúszik a pálya, inkább mellõzd a lovaglást. Én is várom, hogy tavasz - vagy még inkább nyár legyen, mert akkor végre túlleszek az érettségin is. Meg talán addigra már lesz vesszõm. :mad:

#457 Zorka

Zorka

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 61 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 30. - 21:50

Szia Smoft!Hát ez az nincs különben már belevágtam volna az egészbe,Erefelé ez nem olyan menõ mi csak meghívjuk a lovasíjászokat és gyönyörködünk bennük:Amúgy én is Grózer hivõ vagyok

#458 Artin

Artin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.886 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 30. - 21:56

Azért félek, mert hallottam, hogy megrepedt az íj, vagy el is tört, a szarvak elállítódtak lövéskör, no ezektõl viszont nagyon félek... Szóval az íjvásárlás egy nagy dilemma...

Hozzászólás megtekintése

Ezt nem tudom melyik gyártó íjaira hallottad, de hozzátenném a fair play kedvéért, hogy ez nem csak egy gyártónál volt gond. Azt hallottam, hogy ez mind a két nagy gyártónál elõfordult, de nem a gyártási, hanem anyaghiba okozta, és mivel ugyan onnan szerzik be az alapanyagot a gyártók (ha minden igaz!), így mindenkinél megjelent. Kis darabszámra vonatkozik és valószínûleg már jobban figyelnek erre. Remélhetõleg mostani új vásárlású íjnál már nem jön elõ a hiba és a használtaknál meg valszeg már elõjött.

#459 Artin

Artin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.886 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 30. - 22:07

Jah, és még hozzátenném, hogy használt íj vásárlásakor leginkább szerintem a két szarvat kell megnézni két szempontból is:- Nincsenek-e megrepedve eetleges üresen oldás következtében (ha tudod, hogy oktattak az íjjal, inkább nézd meg még egyszer. Okatató íjat magam részérõl nem vennék - én is oktattam már mind saját, mind "központi" íjjal éshát a sajátomat sem ajánlanám már használt íjnak, pedig azt nem adom ki bárkinek.- A másik, hogy milyen az anyag állapota ott. Legutóbb olyan íjat is fogtam a kezemben, hogy felajzás után (ilyenkor mindig leelenõrzöm az íjakat) azonnal le is ajzottam és elraktam nehogy valakinek a kezébe kerüljön, ugyanis a szarv (az idegnek való bevágás felett) gyakorlatilag már nem volt merev. Simán tudtam hajlítani! Magyarul egy erõsebb íjnál már komolyan balesetveszélyes.Tudom, hogy amiket írtam kicsit már szélsõséges példák, természetesen nem csak ezekre a komoyságú szakaszokra kell figyelni, hanem már arra is, nincs e kialakulóban. Nem mindegy ugyanis hogyan bántak az íjjal és hogy vétel után 1, vagy 5 évig tudod gond nélkül használni.Jah! És kérdezzétek meg használt íjnál mindenképp a "kórtörténetét"! Mikor, kinél és miért lett javítva. Nem mindig látszik ugyanis elsõre és egyértelmûen, hogy mondjuk a szar már cserélve volt és ilyenkor az sem mindegy, hogy milyen fára és mekkora szakértelemmel cserélték ezeket az elemeket (fõleg, ha fõelem).

#460 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 2. - 20:48

Artin, érdekesek ezek a dolgok, írj még róla! Kevésbé hozzáértõk hogyan vehetnek észre lappangó rendellenességet az íjukon? Miket kell (ajánlatos) rendszeresebben megnézni, stb.?Zorka, hogyan indulsz el, hogyan kezded el a lovasíjászkodást?

#461 Artin

Artin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.886 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 2. - 21:31

Smoft! Sajnos én is a kevésbé hozzáértõk táborát erõsítem, ezek olyan dolgok, amiket azért írtam le, mert már találkoztam velük. Hogy ezeken kívûl még miket lehetne nézni? Nemigen tudom. Maz azt, hogy én mit néznék meg.Ami tuti, hogy a szarvakat minden lövés (mármint persze nem darabra, hanem alkalomra értve) elõtt érdemes megnézni, mert az a legbalesetveszélyesebb rész szerintem. Ugyan az ideg talán könyebben szakadhat, de talán kisebb a sérülésveszély akkor. Szarv nálunk tört már (nem voltam ott, így nem tudom a részleteket), azt hiszem, hogy üresen oldás miatt egy 43#-os jópáréves íjnál. Azóta javítva lett és máig használjuk. A szarvak rendszeres ellenõrzése egyébként fõként akkor lehet indokolt (szerintem), ha az íj a tárolásakor nincs "szem elõtt", tehát pl ha az ember nem otthon tartja, hisz akkor nem tudhatja esetlegesen milyen fizikai behatások érik, amíg nincs ott. Én így tartom a magamét, így inkább minden kézbevétel elõtt megnézem a kritikus pontokat. Magam részérõl egyébként minden egyes íjat kihúzok, miellõtt bárki kezébe beadnám. Biztos, ami biztos...A repedések egyébként általában egyértelmûen látszódnak, ha szabad felületen vannak, ilyenkor csak azt érdemes jobban megnézni, hogy az a fában van, vagy csupán a lakkozáson, ami nem jelent különösebb problémát. Legalábbis közvetlent nem, de közvetetten ronthatja az idõállóságot, hisz a lakkozás repedésin bejuthat a nedvesség (esõ, különösen párás levegõ miatt) és az viszont okozhat már komoly gondokat hosszú távon. A nem látható helyeken (részemrõl ezért sem szeretem a végig lebõrözött testû íjakat), tehát a bandázs és a bõrözött részek alatt. Ezeken a helyeken maximum a fülünkre tudunk hagyatkozni, hisz közel helyezett füllel jó eséllyel kisebb nyikorgást, vagy hasonló árulkodó hangokat meghallhatunk. A másik amire figyelni kell az természetesen a már korábban említett ideg, de erre nem érzem szükségét litániát írni, hisz ha valaki úgy érzi, hogy esetleg gond lehet a jelen állapotával, akkor max rendel egy újat a gyártótól. Ezen az úton pont a típushoz/erõsséghez tartozót kap és nem kerül többe egy jobb minõségû vesszõnél.No, remélem talál mindenki hasznos infót magának ezekbõl és kérek mindenkit, aki valamit másképp gondol írja meg, hisz abból mindenki csak tanulhat. Különösen vonatkozik ez a kérés azokra, akik otthon vannak esétleg az íjkészítésben.

Edited by Artin, 2005 december 2. - 21:32.

#462 Kacsa

Kacsa

Csikó

• Fórumtag
  • 58 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 3. - 15:02

Megrendeltem az Íjam :) :kocc: A boltban ki volt rakva egy rakás Agár, van egy polc ahol fajtánként, fel voltak sorolva az íjak, láttam egyet, amibe beleszerettem azonnal, kék selyem-bandázs és világosbarna szín, a neten is néztem ezt, de nem tetszett, viszont élõben gyönyörû, csak 38#-os volt, ezért abból a színûbõl rendeltem egy 34-eset, kb 2 hét múlva jön meg, csak túlélem ezt az idõ-intervallumot... Utána elmentünk a nyílt napra, sajnos képeket nem tudtam csinálni, mert a fényképezõ a kocsiban maradt... grrr De smoft már írt egy beszámolót, szinte ugyanolyan volt. A bemelegítésben én is részt vettem :P

Edited by Kacsa, 2005 december 3. - 15:03.

#463 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 3. - 15:48

Kacsa, gratulálok! :)Nekem nyikorog az íjam, miközben kihúzom, de szerintem csak a bõrborítás miatt ilyen (remélem). Már jó rég nem lõttem vele (kb három hete utoljára)... Hiányzik - legyen már nyár! :)

#464 Kacsa

Kacsa

Csikó

• Fórumtag
  • 58 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 4. - 21:34

Smoft,Kassai honlapján vannak képek a kaftánokról, találtam szabásmintát, de nem túl jók, itt: SzIP-RuhákDe ha találtál jobbat, vagy van valakinek, azt szívesen megnézném én is :) Én is akarok, szerencsére anyukám meg tudja csinálni, csak nem biztos, hogy edzésen mindig hordanám, de mindneképp örülnék, ha lenne. Tavasszal meg olvad a hó, akkor is jó nagy trutymó lesz, de legalább nem sötétedik olyan hamar, egy elõnye van ennek, hogy a sár miatt nem a pályán megyünk, hanem a tanárom "Völgyében", terepen, ott füves és nem csúszik annyira

#465 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 4. - 21:56

Köszi, Kacsa, de ezt a SZIP-eset már Az õsök szellemének fája c. témában megvitattuk egyszer - mellesleg én nem is tudok a szabásmintákon kiigazodni. A Kassai-kaftánokkal meg az a bajom, hogy szerintem olyanok, mint a fürdõköpenyek, úgyhogy olyanom biztosan nem lesz. De tényleg köszi. :)Van varrónõ ismerõsöm, akinek a volt osztályfõnöke egy népmûvészeti suliban tanít, úgyhogy nemsokára lesz vele egy találkozóm, amikoris remélhetõleg segítséget kapok a tervezéshez. Mert nem csak kaftánt akarok, hanem inget, nadrágot, mellest (mellény), stb. :) De addig is jól jönne pár fénykép... :)

#466 Artin

Artin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.886 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 4. - 21:59

Nekem nyikorog az íjam, miközben kihúzom, de szerintem csak a bõrborítás miatt ilyen (remélem).

Ez szerencsére egészen más, ettõl nem kell félni. :) Kacsa! Gratu! Esetleg képet tudnál feltenni, vagy belinkelni az íjadról?

#467 Kacsa

Kacsa

Csikó

• Fórumtag
  • 58 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 5. - 19:49

Igen, mindenképp fogok feltenni képeket, amint megjön, egy-két hét, végülis böjt-idõszak van... Advent stb.. Legalább várok valamire és folyik a nyálam, de legalább elmondhatom magamról, hogy papíron van íjam :) Lovas-íjászos, lovasíjászos képeket csak tavasszal, télen nem is nagyon viszem majd ki., nincs értelme, nincs rá idõ és elvesznek a vesszõk a sárban :)Egyébként tök jófej a Kassai-boltban az eladónõ :) Már ezért megérte elmenni... Még azt is tudta, hol a Völgy wáóó :))) No viccen kívül, szerintem néhányszor eljárok a Völgybe, de nem leszek szemellenzõs Kassai-tanítvány.

Nekem nyikorog az íjam, miközben kihúzom, de szerintem csak a bõrborítás miatt ilyen (remélem).Ez szerencsére egészen más, ettõl nem kell félni. smile.gif

Ettõl kellemesen megjiednék, ez mitõl van?

#468 Kacsa

Kacsa

Csikó

• Fórumtag
  • 58 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 10. - 22:54

Kár, hogy nincs szombaton a posta nyitva, akkor már nálam lehetne az íjam :mad:

#469 Petya

Petya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.943 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 10. - 23:29

RIDERMAN !Amit tõlem vettél azt Sebõk Attila kizárólag nekem gyártotta és 40fontos. Tipikus lovasíjász íj. Bevált egyébként??? P.

#470 RIDERMAN

RIDERMAN

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.211 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 12. - 9:24

RIDERMAN !Amit tõlem vettél azt Sebõk Attila kizárólag nekem gyártotta és 40fontos. Tipikus lovasíjász íj. Bevált egyébként??? P.

Hozzászólás megtekintése

Nagyon jó kis eszköz mit ne modjak, 30 lépésrõl a körbálás lucernán átment a kõrisfa vesszõ. A túloldalon lógott ki majdem félig, lehet hogy túlhúzom az íjat...... Egyébként vettem még egy garnitura carbon vesszõt, nagyon jó pontos 25-30lépésrõl, gyakorolni ideális. A baj inkább az, hogy 35-40 lépés után elviszi a szél mert túl könnyû. Lassan lassan majd megpróbálom lóhátról is (végül is az az igazi), de sajna most olyan rossz a talaj, hogy féltem az íjat (íjjal még sosem estem lóról, ez még vissza van) Szóval, egyszó mint száz hálás vagyok Sebõk Attilának, hogy ilyen jó íjat gyártott "Neked".........ui: találtam ideget 1200-ért, baró tegezt csináltam a farmerem szárából.....most a hétvégén egy kis "házi" versenyt is tartottunk tök jó volt........

Edited by RIDERMAN, 2005 december 12. - 9:26.

#471 Kacsa

Kacsa

Csikó

• Fórumtag
  • 58 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 12. - 19:47

Nem bántam meg, hogy ezt az íjat vettem, még csak a szobámban próbáltam ki ( :gm: ) és nagyon jó, egy #-tal kisebbet adtak, de jobb is így. Keményedést nem éreztem, nekem jó, hogy ilyen hosszú húzású, szal tök jó. képek még csak a telefonommal vannak, de aki kiváncsi ezekre, itt megnézheti: Képeim, majd lesznek fent szebbek is :)

#472 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 12. - 22:27

Kõrisfa vesszõ??? Hát te olyat honnan vettél?

#473 Pampalini

Pampalini

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 344 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 13. - 10:49

Kõrisfavesszõ, kõrisfa vesszõ....De ez a körbálás lucerna keresztüllövése :hu: egy kicsit mesés, hacsak nem elírás leledzik a hozzászólásban: körbála kontra kisbála. :)

#474 RIDERMAN

RIDERMAN

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.211 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 13. - 11:40

Kõrisfavesszõ, kõrisfa vesszõ....Lehet, hogy kõris favesszõDe ez a körbálás lucerna keresztüllövése  :hu:  egy kicsit mesés, hacsak nem elírás leledzik a hozzászólásban: körbála kontra kisbála.  :)

Hozzászólás megtekintése

Etetéshez felállítjuk a körbálát mert akkor lehet le teherni róla a lucernát . Egy ilyen "felállított" bálára tûztem a céltáblát. Ami egyégként kartonpapírból volt amig szét nem ment. A vesszõt egyébként Petyától kaptam 78,5 cm hosszú a súlyát nem mértem. Csak amikor láttam, hogy a céltáblán áthaladva eltünt, hiába kotorásztam utána, a bála túloldalán láttam kilógni. Kihúztam hát a tollak nem verdestek örömükben, de azért megmaradtak. Hát ennyi. Illetve a kisbála nem kõralakú (felénk)

#475 Petya

Petya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.943 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 15. - 21:12

Pedig átviheti, fõleg ha nem a gömbölyödõ felére lõsz :-)Kõrisfa vesszõt jó drágán, de lehet kapni. Én nem szeretem, bár elpusztíthatatlan darab, de kicsit nehéz. Csak az abaj vele, hogyha lövök akkoe kilóg a súlya miatt a sorból és teljesen másra áll rá a kezem, így félrelövök vele.P.ui: tavasszal vagy veszek egy csigás alpine archery íjat vagy csináltatok még egyet a Sebõk Attilával.A csigás alpine egészen extrémül néz ki ha a kiegyenlítõk és célzõ stb minden rajta van :D lovon még extrémebbül nézhet ki :-))

#476 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 15. - 22:55

Az motorra való. Van valahol Szár Karcsiról egy kép, ahol csigással lõ krosszmotorról - na az extrém :)

#477 arikan

arikan

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 19. - 12:19

Abszolút nem vág most ide, de ti próbáltátok már átlõni a bõrpáncélt?Mi igen. Átviszi. És nem csak a 85fontos párduc....Nálatok mi a helyzet? Tapasztalatok?

#478 RIDERMAN

RIDERMAN

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.211 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 19. - 14:22

Még nem de csak idõ kérdése.............Már elég sok mindenre löttünk (már ami kéznél van, páncél még nincs), szõnyeg zsák, kartonbábú, pille palack, még céltáblára is.Petyának igaza van a favesszõk sem egyforma súlyúak, de ha még hozzáveszem a könnyû carbon vesszõket, akkor lehet ám mindenfele lõni..........

#479 Kanga

Kanga

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 74 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 27. - 21:48

Szülinapomra megkapom az íjat :yeah: Pénteken elmegyek tájékozodni az íjász boltokban (Kerecseny-Visegrádi utca, Oktogon-Tüzes íjász), megnézem mindegyik típust (kipróbálni gondolom nincs lehetõségem), aztán amelyik szimpi, kényelmes azt a típust választom. Aztán megnézem több boltban, hol mennyi, és az olcsóbb helyen megveszem.Ha jól értelmeztem, az eddig infó gyûjtések alapján a következõk jöhetnek számításba:- Grózer Török TRH Lamináltat- Grózer magyar alap- Kassai Agár(- Kassai Sólyom II - drága)- ??? (van ami még jó lenne ebbe az árkategóriában?)Kassai medve/ölyv/farkas nem alkalmas lovasíjászatra?Remélem mindegyikbõl lesz a boltban...Kb.30-35fontos lehet a nekem való.(?)Azért van még néhány kérdésem: :confused: A húrhosszúságnak mennyinek kell lennie lovasíjászatnál?Van esetleg max. íj méret, hogy minél nézzek rövidebbet?Utolsó kérdés még az lenne, hogy milyen típusú vesszõket vegyek hozzá? Kezdetben sokat fogok törni, így vegyek inkább olcsóbb típust? Vagy azzal nem tudok jól gyakorolni? Fém vagy fa legyen? Milyen tollazatú?Köszi az infókat! ;)

Edited by Kanga, 2005 december 28. - 12:31.

#480 Kacsa

Kacsa

Csikó

• Fórumtag
  • 58 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 28. - 20:52

A Grózer török nekem eléggé fura egy íj, a húzáshossza jó nagy, de én nem hiszem, hogy olyat vennék (Artin tudna ebben segíteni, az biztos), a Magyar Alap szimpatikusabb, egyébként a török sokkal drágább is pl a Kassai Agárnál (több mint 10ezer Ft különbség). A Kassai Agár nekem bevált (a reklám helye :)), 32" (140 cm húrhosszúság), ennél nem hiszem, hogy több kéne, az átlagnak 130-140 cm a "kényelmes". Az íj mérete leginkább a testmagasságodtól függ, lovon a nagyobb íj nyílván jobban zavar(hat), ha esetleg az íj szarva megüti a lovat lövésnél, az elég kellemetlen lehet, ha nincs hozzászokva szegény paci (és Te az esésekhez :D ):). Én favesszõket vettem és csináltam magamnak néhányat, szerintem olyan vesszõ nincs amivel ne lehetne jól gyakorolni, a tollak legyenek rajta épek, bár ahogy láttam a Kassai Völgyben, minden lovasíjász alumínium-vesszõket használt, de azok drágábbak. Szerintem a fa vesszõk teljesen jók gyakorlásra. A tollazathoz nem nagyon értek :) én 3 tollút csináltam, ill. vettem, négy tollúval még sohasem lõttem, viszont toll nélkülivel már igen :). Nem tudom, mivel a lovasíjász nem lõ túl messzire, 3 tollú vesszõ megfelel (itt is csak személyes tapasztalatot tudok mondani bocsi), pulykatollakkal (a mûanyag nekem nem tetszik). Gondolom nem tudsz elmenni a gyártókhoz, azért az íjászboltban sokat tudnak segíteni, de tényleg jó volt nekem is elmenni Kaposmérõre a "gyökerekhez" :).Hát ezen a fórumon nem én vagyok a rangidõs, a lovasíjászatban sem (még :dev: ), de remélem tudtam valami használható információt nyújtani.Boldog Új Évet Mindenkinek!

Edited by Kacsa, 2005 december 28. - 20:54.