Ugrás a tartalmakhoz

HÍD A SZAKÁGAK KÖZÖTT - elõadássorozat

Ez a téma archivált. Nem tudsz archivált témához hozzászólni. Ha szeretnéd újranyitni, keress meg egy moderátort, vagy admint.
546 válasz a témához

#441 Blue

Blue

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 485 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 2. - 7:31

szeretnék ott lenni :)

#442 messi

messi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.935 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 2. - 8:30

Nem felejtettük a listát, sõt közvéleménykutatunk méga helyszínen, és ezek alapján állítjuk össze az idei õszi - téli tavaszi 'elõadás-kollekciót'! :D

Szuper! Jó opciók voltak, érdemes mindet áttémázni, de gondolom ezen vagytok Ti is.

Még kérdés is jutott eszembe (azt most nem tudom volt-e a listán): a takarmányozás. Esetleg erre is kitérhetnénk egyszer vagy csak érintõlegesen is. A felkészítés során, és akkor amikor teljesíteni is kell a lónak. Gondolom nem egyforma, hanem van benne tudatosság.

szerk.:kieg.

Edited by messi, 2008 október 2. - 8:34.

#443 messi

messi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.935 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 15. - 9:40

Hozzuk fel a témát. Még egy hónap van az új Hídig. :)

#444 mercédes

mercédes

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 204 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 16. - 12:54

Csatlakoznék (azt hiszem Messihez)... Erõszak vagy nem erõszak,illetve mennyi erõszak....suttogás vagy betörés,akarat rákényszerítés.Megkérem a lovam,vagy nincs ellenkezés ,én vagyok a domináns. Hogy látják ezt a kérdést a különbözõ szakágak prominens képviselõi? Elég konkrét ez így?:-)) Most néztem vissza,nem Messi irta,hanem Jaina,nos az õ gondolatát folytattam....

#445 messi

messi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.935 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 16. - 13:13

Merci, mindegy, a téma engem is érdekel. :) :yeah:

#446 juice

juice

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.137 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 17. - 8:57

Kedves Haf-Shire! Témajavaslatok: összeszedettség, támaszkodás, önhordás ; melyik szakág mit ért alatta, mit vár el ezekbõl az egyes szakágak eredete, célja, az ebbõl fakadó sajátosságok pl.: western munkalovaglás, ezért egykezes szárhasználat, a ló viszonylagos önállósága, stb. felszerelések, alkalmazásuk stílusonként pl.: feszítõzabla és sarkantyú használata az angol és a western lovaglásban, fogatos zablák stb. konkrét gyakorlatok lovasok üléshibáinak javítására pl.: székülés, merev csukló, nehéz kéz, merev derék, stb. egyáltalán, az egyes szakágakban van-e különbség a lovas ideális ülésére vonatkozóan Jó lenne, ha az elõadások nem csak egymás után elhangzanának, hanem a különbözõ szakágak reflektálnának egymásra kerekasztal jelleggel szakértõ moderátor vezetésével

#447 Pluto

Pluto

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.266 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 17. - 12:47

Kedves Haf-Sire, Nagyon tetszienek Juice témái, csatlakoznék hozzájuk és néháyn egyéb téma: A támaszkodás támakörénél érdekelne a rollkur kérdése. F) – EDZÉSPROGRAMOK FELÉPÍTÉSE – szakáganként (pl. ugorjon-e egy díjló? mennyit járjunk terepre? dolgozzon-e nyereg alatt egy fogatló? és ha igen, mennyit?) G) – BIZALOM – fiatal ló esetében a bizalom elnyerése (már csikókortól!), majd a lovasba vetett bizalom a belovaglás kezdetén, illetve rosszz élményekkel bíró ló bizalmának visszaszerzése, felépítése (a lovas, vagy egyes szituációk iránt) H) – LOVAS NÉLKÜLI MUNKÁK – kapcsolat, körkarám, futószárazás, munka hosszúszáron, szabadon ugratás stb. Kiegészítve azzal, hogy a "bizalom" témakörnél nagyon érdekelne a félõs, ijedõs ló kezelése, hogyan lehet hatni bizonyos módszerekkel, képzéssel a ló bizalmára és önbizalmára. Gondolok itt például arra, hogy vajon nevelehetõ-e a ló ilyen téren és növelhetõ-e egy ló önbizalma és a lovasba vetett bizalma. Például a military szakágban (gondolom) igen fontos, hogy egy ló ne legyen beszari, hisz félõs lóval a terepszakasz igen nehezen, vagy sehogy sem teljesíthetõ. Tehát erre gondolok, hogy egy félõs, ijedõs ló "bátorítható-e". Mennyire függ ez a lovastól, és mennyire a ló személyiségétõl (tudom, hogya alapvetõen vannak jobban félõs lovak). Lehet-e bizonyos feladatok, helyzetek gyakorlásával félõs lóból bátrabb lovat képezni. Egyes szakágaknál mennyire elvárás illetve kiválasztási szempont az hogy egy lónak helyén van-e a szíve. A lovas nélküli munkák terén pedig örülnék ha kitérne a program arra is, hogy az egyes szakágak milyen módon, gyakorisággal alkalmazzák, ha egyáltalán alkalmazzák, a kiképzés során a földrõl való munkát (itt gondolok az egyes patanyomfigurák, hátulja körüli fordulat, vállat be stb. földrõl való tanítására). Illetve nagyon örülnék, ha a futószáras témán belül kapnánk bemutatót, magyarázatokkal a helyes duplafutószárazásról, és arról, hogy milyen esetekben, mire való és miben segíthet a dupla futószárazás. Nagyon köszönöm. Pluto

#448 Haf-Shire

Haf-Shire

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 108 hozzászólás

Közzétéve 2008 november 4. - 14:37

Köszönöm a témákat mindenkinek, aki hozzászólt. Most csak felhozom a topic-ot, mert jövõ hét végén már aktuális...

#449 messi

messi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.935 hozzászólás

Közzétéve 2008 november 4. - 15:38

Haf-Shire, mennyi hely van még jelentkezõk szempontjából? A múlt szezonban elég hamar betelt. Ugyanolyan az érdeklõdés?

Edited by messi, 2008 november 4. - 15:39.

#450 Haf-Shire

Haf-Shire

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 108 hozzászólás

Közzétéve 2008 november 4. - 21:58

igen, érdeklõdés ugyanolyan, de most jobban tudunk helyeket biztosítani, jobban elõkészítettük.

#451 Bokorugró

Bokorugró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.786 hozzászólás

Közzétéve 2008 november 4. - 22:21

Jut eszembe... Bokor+1 fõ jelentkez.

#452 Taxis

Taxis

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 318 hozzászólás

Közzétéve 2008 november 9. - 10:01

Taxis /Takács Katalin/+1 fõ

#453 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2008 november 9. - 13:25

jól tudom, hogy a mostani fõ téma a lovashibák? mi ezért mennénk.

#454 Jaina

Jaina

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 110 hozzászólás

Közzétéve 2008 november 9. - 15:30

hû, remélem még nem maradtam le! Jaina + 1 fõ jelentkez :) :yeah:

#455 Haf-Shire

Haf-Shire

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 108 hozzászólás

Közzétéve 2008 november 9. - 15:57

Eddig mindenki regisztrálva

#456 sheriff

sheriff

Egyszerû fórumtag, semmi extra

• Fórumtag
  • 4.846 hozzászólás

Közzétéve 2008 november 10. - 8:10

Én megyek. Viktorral van egy kis beszélni valóm, de egyébként is régóta el akarok már jutni a HÍD-ra. Mindig is érdekelt ez a rendezvény sorozat, csak mindig közbejött valami más.

#457 Jaina

Jaina

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 110 hozzászólás

Közzétéve 2008 november 10. - 8:59

Eddig mindenki regisztrálva

:D

#458 Haf-Shire

Haf-Shire

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 108 hozzászólás

Közzétéve 2008 november 11. - 10:05

szombat időbeosztás: 10.00 - fogathatás (40 perc) 10.40 military - (40 perc) 11.20 lovastorna (30 perc) 11.50 lovasíjászat (40 perc) 12.30 - 14.00 ebédszünet, melegedés 14.00 távlovaglás (30 perc) 14.30 reining (45 perc) 15.15 díjlovaglás (45 perc) 16.00 díjugratás (45 perc) 16.45 zárszavak

Edited by Filly, 2008 november 11. - 12:53.

#459 Haf-Shire

Haf-Shire

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 108 hozzászólás

Közzétéve 2008 november 11. - 12:23

És egy módosítás: a díjlovaglás és a díjugratás helyet cserélnek, az ugrás zárja a napot. PS: miért nem találom a hozzászólás módosítása gombot???????? (ezen most megtaláltam, az elõzõn továbbra sincs javítási lehetõség...)

Edited by Haf-Shire, 2008 november 11. - 12:23.

#460 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2008 november 11. - 12:23

Mert már csak 1 órán belül lehet módosítani. Mindjárt megcsinálom helyetted.

#461 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2008 november 11. - 12:48

jól tudom, hogy a mostani fõ téma a lovashibák? mi ezért mennénk.

#462 Bokorugró

Bokorugró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.786 hozzászólás

Közzétéve 2008 november 11. - 12:48

Én azt szeretném megkérdezni, hogy van-e gyermek belépõ. :) És ha igen, akkor mennyibe kerül? Elõre is köszönöm!

#463 Haf-Shire

Haf-Shire

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 108 hozzászólás

Közzétéve 2008 november 11. - 12:52

Köszönöm a cserét Filly! Most ugyanezt meg kéne tenni a lovastornával és a távlovaglással. Kösz. :gm: Külön gyerek belépõ nincs. 6 éves korig ingyenes.

Edited by Haf-Shire, 2008 november 11. - 12:52.

#464 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2008 november 11. - 12:53

:ang:

#465 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2008 november 11. - 12:54

na, még egy kis idõ, és hátha elõrébb jön a dijlovaglás meg a dijugratás is...

#466 messi

messi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.935 hozzászólás

Közzétéve 2008 november 11. - 19:09

Jó, hogy elõre vettétek a fogathajtást. Pont ma gondolkodtam, hogy azzal kellene nyitni. :) Viszont most tudatosul: végig gyakorlati bemutatók lesznek, elmélet külön nem? Szerintem ez is jó döntés, jobb a gyakorlatban végignézni + hallani az elméletet. :)

#467 Haf-Shire

Haf-Shire

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 108 hozzászólás

Közzétéve 2008 november 11. - 19:54

Igen, nem lesz külön elmélet. Viszont minden gyakorlat végén llesz idõ kérdésekre, amikre a választ az elõadók megpróbálják szintén gyakorlatban bemutatni. Talán így még érthetõbb lesz...

#468 bartorsi

bartorsi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 276 hozzászólás

Közzétéve 2008 november 11. - 20:06

Én is jelentkeznék, ha még lehet! + 1 fõ valószinû

#469 Eva

Eva

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.912 hozzászólás

Közzétéve 2008 november 15. - 19:27

No, hazaértünk :) Átfagyva, de a szokásos jó érzésse, bár nekem úgy tûnt kevesen voltunk. Remélem lesz összefoglaló dvd, mert ismét meg kellett állapítanom, hogy megjegyezni csak nagyon kevés dolgot vagyok képes :) Egy kérdés azért eszembe jutott, ezt szívesen feltettem volna, ha korábban megfogalmazódik. Felvetõdött a helyes, stabil ülés kapcsán, hogy Dallos Zsófi 5 évet töltött futószáron mielõtt kengyelt és szárat kapott volna 9 évesen. Kérdésem: mit tegyen az, aki húsz-harminc stb... éves korában "fertõzõdik" meg és kezd el tanulni lovagolni. Nem szeretne versenyezni, de saját és lova éppségét fontosnak tartva, már nem olyan ruganyos testtel tanulna. Hogyan-milyen módszerekkel lehet ilyen korban elérni egy megfelelõ stabil ülést?

#470 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2008 november 15. - 19:28

Szerintem ugyanez is lehet a metód. Csak, lehet, hogy tovább tart egy kicsit.És ami fontos, idõrõl idõre visszaülni a futószárra.

#471 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2008 november 15. - 19:43

Vagy állandóra maradjon futószáron (rajta lehet a legtöbbet keresni), esetleg szerezzen be magának egy hintalovat. Pár tucat év alatt garantáltan stabil ülése lesz.

Edited by packa, 2008 november 15. - 19:43.

#472 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2008 november 15. - 19:52

Azért a kengyel nélküli futószárazásnak vannak korlátai. Kis oda nem figyeléssel még rontani is lehet... Magyarul, ahhoz kell egy fanatikusan minõségre törekvõ, értõ futószárazó, meg egy tanítvány, aki hajlandó idõt és verítéket nagy tömegben áldozni. Ilyen ma általábnan nincs is.

Edited by Ernest, 2008 november 15. - 20:44.

#473 Olguspaci

Olguspaci

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 43 hozzászólás

Közzétéve 2008 november 15. - 19:54

Énis most értem haza.Szerintem nagyon jó volt az elõadás,leszámítva,hogy reggel lemerült a kocsi akksija,így BKV-val mentem..ésmivel a kényelem nagy úr persze,senki sem jött velem.Úgyhogy egyedül kicsit furcsa volt..De a következõn is szívesen:D

#474 Jasmine20

Jasmine20

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.200 hozzászólás

Közzétéve 2008 november 16. - 6:27

Én tegnap fél 10re értem haza és akkor már nem naon volt kedbem pötyögni de most bepotolom. Immáron harmadszor is érdemes volt lemenni. Sokat tanultam és megbizonyosodtam néhány dologról amit azt hittem h rosszul csináltam és hál istennek nem(lóhûtés). Színvonalas rendezvény volt, bár ha öszinte akarok lenni akkor az nem nagyon teccett ahogy a Lázár leszolta azt a lipp. fogatot... :( de összeségében szuper volt. Alig várom a következõt! :D

#475 Méz

Méz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.207 hozzászólás

Közzétéve 2008 november 16. - 18:52

Színvonalas rendezvény volt, bár ha öszinte akarok lenni akkor az nem nagyon teccett ahogy a Lázár leszolta azt a lipp. fogatot... :(

Kié volt a fogat?

#476 Mogyoró

Mogyoró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 66 hozzászólás

Közzétéve 2008 november 16. - 19:01

Üdv!

A tegnapi Híd után fogalmazodott meg bennem is az amit elõttem felvetett Eva, nos igen egy idõsebb, igényes hobbylovast, hogy is lehet igazi " zárt, egyensúlyi" és elengedett ülésre megtanítani ? 5 év futószár? Nemá! A legtöbb lovardában - amit én ismerek- a legnehezebb munkának a futószárazást tartják, minél gyorsabban igyekeznek kilöködni a kezdõt a lovardába, mert így 1 óra alatt 2-3 lovas is tud együtt lovagolni, kevesebb ráfordítással. Itt már a lovason múlik, hogy ki tudja-e erõszakolni az oktatójából, hogy még alaposabban figyeljen és javítsa ki õt. Valószínû, ha az oktató nem partner ebben és a pillanatnyi helyzet megoldását veszi figyelembe, hiába a lovas igyekezete:rögzülnek a hibák, kapaszkodik a kéz, megfeszül a lovas. Aztán 2-3 alkalommal késõbb azt hallja a lovas, hogy ne légy merev, ne, kapaszkodj...stb. Mehetne vissza futószárra, de itt kezdõdik- folytatódik az oktató érdeke: hát õ már egyedül is tud, mégha nem is jól, jöhet vele együtt még 1-2 lovas...
Aztán még aza kérdés is felmerült bennem, hogy aki mégis igyekszik saját magát javítva, figyelve minél jobb lovassá fejlõdni, de a teste már nem a régi, nem olyan ruganyos, elengedett, milyen gyakorlatokkal, tornával tud némileg javítani ezen. ( mint már írtam, idõsebb kezdõ lovasokra gondoltam.)

Tudom, hogy a Híd versenyágakat hívatott összekötni és a cél a lovakkal való minél magasabb szintû munka bemutatása mindenkinek, de valaki képviselhetné a legnagyobb tömeget jelentõ hobbylovasokat is.
Totál alapvetõ infoktól, a mindennapi istállói rutin részleteitõl indulva, a nem versenyszerû, de mindenképpen igényes alapú lovaglásig mindenrõl lehetne szó. Amit V.F említett a mai lovasokról: nincs tudásuk, csak bátorságuk, - nos azt gondolom ez sajnos így igaz( tisztelet a kivételeknek, akik azért nincsenek kevesen, csak nem elegen).

#477 messi

messi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.935 hozzászólás

Közzétéve 2008 november 16. - 19:05

Szerintem is jó volt a Híd. :) A fogatosokat jó, hogy elõre tették és klassz, hogy nem a fedelesben, hanem a pályán láthattuk. Szerintem a szervezés is jó volt, bár jóval több emberre számítottam. Újdonság volt a biztonsági õr, aki árgus szemekkel kereste a kitûzõket. :) Helyes, ne legyenek belógosok. A kajaszervezés is jó volt, a hosszú sor ellenére aránylag hamar jutottunk étekhez és még bent is le lehetett ülni, nem kellett fagyoskodni. Habár az idõ is kegyeibe fogadott és a napon kifejezetten kellemes volt. Dallos Zsófi végre nem Druppyval jött - ebédszünetben mondtam, hogy bárcsak végre valami más lóval is láthatnánk - hát tessék. :) Találkoztam jópár fórumossal, jól éreztem magam. :) Köszönet a szervezõknek! :ang: (Kb. mikor lesz a következõ Híd? Még idén vagy már csak jövõre számíthatunk?)

#478 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2008 november 16. - 19:36

Nagyon jó volt, igen. De én is azt érezetem, hogy itt a legtöbben azok a hobbylovasok voltak többségben, akik szeretnének még tanulni. De nekik fontos lenne az alapokról is hallani, (fõleg a hibákról!). Nagyon jó volt nézni az ugrásváltást, szivem szerint elnézném egész nap, amit tudnak a "Nagyok". De valószinü,hogy mi erre a szintre nem fogunk eljutni, mert (kérdéseink alapján) még van mit javitanunk (és tanulnunk) az alapokon is. Kis tanitványaimat elvittem, és próbáltam nekik "fordítani", hogy még õk is megértsék - talán maradt a fejükben valami. (Ma már nem húzták annyira a lovak száját :yeah: ) Remélem, nekik is példaképük lesznek ezek az emberek. (Talán azért volt 5 évig futószár, mert nem volt egy jól képzett póni kéznél, csak 2m-es ló :dev: Bár én szabadon engedem a gyerekeket, hogy ne unják meg a fsz.-at, de szükség szerint visszaülnek futószárra)

#479 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2008 november 16. - 19:50

Miért akarjátok lerombolni ezt a nagyszerû gondolatot, ami a HÍD?

#480 Mogyoró

Mogyoró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 66 hozzászólás

Közzétéve 2008 november 16. - 20:41

Inkább csak egy újabb téma, kérdés felvetés a hobby lovazás bevonása.