Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Zablák tudománya

Ez a téma archivált. Nem tudsz archivált témához hozzászólni. Ha szeretnéd újranyitni, keress meg egy moderátort, vagy admint.
2275 válasz a témához

#441 Shagya

Shagya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 404 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 21:04

A könyv maga csak oroszul jelent meg. A skandináv nyelvű oldalról a filmet rendelheted meg, amihez már van angol felirat. De mint említettem, ezt én is szivesen rendelkezésedre bocsátom. (PMben megbeszélhetjük)Egyébként engem is nagyon érdekel a könyv, de sajnos a jelenlegi helyzet szerint még legalább 4 hónapot várni kell az angol nyelvű kiadásra...Ja, és a ló hátuljának pörgetéséről: ha jól értelmeztem az iskolában leírtakat, akkor ezek inkább a kommunikációt fejlesztik a ló és a lovas között. Gyakorlatilag haszontalan, de nagyon látványos trükkök, amiket ha meg tudsz értetni a lóval, akkor jó eséllyel meg tudod majd az összeszedettséget és a többit is tanítani neki. Amikor az online iskolában valaki megkérdőjelezte a hasznosságát a gyakorlatnak arra az volt a válasz, hogy ha úgy érzed magadról, hogy már kész vagy arra, hogy a lovadnak az összeszedettséget megtanítsd, akkor kihagyhatod.A piaffe pedig azért jön hamar az összedettség után (gyakorlatilag vele együtt) mert ez egy olyan mozdulat amit a lónak elvileg nem lehet az összeszedettség nélkül megtanítani. Ezért Nevzorov lényegében arra használja (a spanyol ügetéssel és a balansszal együtt), hogy értelmét adja a ló számára annak, hogy összeszedi magát.

Edited by Shagya, 2006 szeptember 5. - 21:11.

#442 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 21:15

Arra természetesen se én, se más nem adhat választ, hogy kinek van nagyobb igaza.

Én nem is ezt pedzegettem, nem vitatom a módszer eredményességét.

õ elsõsorban a lovassportra, a versenyzésre haragszik és nem pedig a hobbilovasokra. És abból a tapasztalatból kiindulva, amit eddig versenyeken láttam, nagyon is egyet tudok vele érteni.

Hát ez az :D És itt utalnék az RC által mondottakra, hogy nincs egészen rendjén, hogy nekem, vagy bárki másnak szégyenkeznie kelljen azért, mert versenyez.

#443 Shagya

Shagya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 404 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 21:20

Ne azért szégyenkezzen valaki, mert versenyez, hanem ahogyan teszi! Vagy akár úgy is mondhatnám, hogy mindent amit Nevzorov ír, az vegye magára akinek inge. Aki minden versenyen veri a lovát és "fûrészeli" a száját (tehát a sportlovasok majd 90%-a) az igenis szégyenkezhet...

#444 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 21:30

azért ez a 90% nem kevéssé túlzás szerintem. tény, hogy nem lóbarát, de ahogy már sokan mondták: már a hátára ülés sem a boldogság forrása a lónak, innen felesleges továbblépni. ha megmagyarázza az ember, hogy zabla nélkül jobb, abban egyrészt igaza van, épp csak lovas nélkül még jobb a lónak.

#445 Shagya

Shagya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 404 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 21:35

Ez nem magyarázat arra, hogy miért ne törekedhetnénk arra, hogy ha már a hátára ülünk, akkor miért ne tehetnénk úgy, hogy a legkevésbé legyen rossz neki?Hamár több rossz közül kell választani, akkor én a kisebbik rosszra szavazok.

#446 Õz

Õz

Sebész

• Főmoderátor
  • 3.950 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 22:03

*kartotékos mód on*Shagya, menj át légyszi valamelyik suttogós topikba Nevzorov bácsival, vagy nyiss neki "sajátot"; itt meg maradjunk a zabláknál (a zablanélküli kantározási módokat is ideértve, nagyon tágan esetleg a kantár nélküli lovaglási módokat is elemzőleg ideértve...).(Az az egyéni szubjektív érzésem, hogy az, hogy Nevzorov vagy épp Parelli módszereivel mit, hogyan, és mennyi idő alatt lehetséges megtanítani a lónak, pláne hogy eközben milyen kapcsolat alakul ki ló és lovas közt; nem feltétlen van közvetlen és szerves kapcsolatban azzal, hogy mi van avagy éppen nincs a ló szájában ill. fején ezalatt. Lásd még OSH aranymorzsáját a tárgyban.)PS: gondolom, akinek nincs saját lova, ergo kénytelen az általa elérhető bérlovarda általa elérhető szolgáltatását igénybe venni, ha lovazni akar; az helyből állatkínzó. :rolleyes:

#447 ImRe

ImRe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.250 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 6. - 7:15

Ez nem magyarázat arra, hogy miért ne törekedhetnénk arra, hogy ha már a hátára ülünk, akkor miért ne tehetnénk úgy, hogy a legkevésbé legyen rossz neki?Hamár több rossz közül kell választani, akkor én a kisebbik rosszra szavazok.

Megkockaztatva, hogy kimoderalnak ...Ez a kisebbik rossz ez erdekelne. Honnan tudod, hogy ez a kisebbik rosz? Angol stilusban gondosan nevelt es lovagolt lovakbol volt mar szerencsem olyanokhoz, amelyek 25 evesen meg napi rendszeresseggel rendesen lovagolhatoak voltak. A te altalad favorizalt stilus mit tud felmutatni napi rendszeresseggel lovagolt lo eseten?

Edited by ImRe, 2006 szeptember 6. - 7:19.

#448 Natos

Natos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 6. - 7:41

Off. Kicsit már nagyon unom ezt az állandóan gerjesztett "bocsáss meg, lóállat, hogy hátadra ülünk és vasat dugdosunk a szádba, mi vadállatok!" Párezer éve ezt tesszük. Párezer éve használjuk a kutyát, megkötjük, pórázon vonszoljuk, kábítószert szagoltatunk vele, romok közt hullákat kerestetünk vele. Párezer éve a nekünk szolgáló állatokkal vagy jól bánunk vagy nem. Ez a bocsássmegnekemparipa jajgatás olyan keresztény-gerjesztett bûntudat, a bigott minden dugás után fohászkodik, hogy bocsássák meg paráznaságát, aztán mégsem mond le a kefélésrõl. Vagy ne jajgassatok folyton feloldozásárt esedezve, vagy ne izéljetek. Lovat.

#449 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 6. - 7:59

Gyors statisztika: a fórum lakói a zablanélküliség és a pántos póló alatti pántos melltartó kérdésében a legaktívabbak. Büszke vagyok rá, hogy mindkettõt én indítottam (újra). :)

Edited by Ernest, 2006 szeptember 6. - 8:00.

#450 Pluto

Pluto

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.266 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 6. - 7:59

Natos!Ez nagyon tetszett! :D :yeah: :kir:

#451 maugly

maugly

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.943 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 6. - 8:11

Egy nem-off, ám valószínûleg butaság: mit javasolnátok ifjonc ló szájába, vékony vagy vastag zablát?A vékonnyal az a bajom, hogy úgy gondolom, nagyon belemélyedhet a szájába.A vastaggal meg az, hogy esetleg nem lelkesedne egy vésõért az arcában.Azt már bevéstem, hogy lehetõség szerint olívzabla, és legalább egyszertört, de ez a vastagság-vékonyság dilemma kezd teljesen összezavarni, és szeretném többetek véleményét is látni - elnézést, ha harminc oldallal ezelõtt már volt róla szó.

#452 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 6. - 8:24

vastag D-zablát, ha már. a vékony fájhat neki és a D rész miatt nem csípi be a bõrét a szájszegletnél vagy vastag olivot, ugyanezekért. ha lehet, kétszer törtet.

#453 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 6. - 8:43

Kiegészít: az üreges, tehát sûlyra is könnyebb változat. (mert létezik félkilós tömör is)

#454 Shagya

Shagya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 404 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 6. - 8:44

Off. Natos: ennyi erõvel a nõket is tekinthetnénk lélektelen, adhat-vehetõ dolgoknak, amik csak a fajfentartást szolgálják. Vannak helyek, ahol pár ezer éve ez a gyakorlat és Európában is elég "fiatal" a szabad nõ gondolata.

#455 Natos

Natos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 6. - 8:47

Off. Natos: ennyi erõvel a nõket is tekinthetnénk lélektelen, adhat-vehetõ dolgoknak, amik csak a fajfentartást szolgálják. Vannak helyek, ahol pár ezer éve ez a gyakorlat és Európában is elég "fiatal" a szabad nõ gondolata.

Persze, drágám, tekintheti a pasinép, ámde ezzel csak magát minõsítené. És attól még megdugná a nõt, nem? És tekinthetnénk a hapsikat is spermahordozónak. Meg ha lenne áramszedõnk, lehetnénk trolibuszok is. Vagy villamosok. Ki-ki tetszése, habitusa szerint.

#456 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 6. - 8:47

Még mauglynakHa nem oliv, vagy D, a szájbecsípés ellen gumikarika véd, ezt utólag is rá lehet tenni a már meglévõ zabládra. ( A sima karikásnál is csak akkor csíp be, ha öreg (vagy rossz kialakítású és a sok használattól élesre kopott a karika lyukjának széle)

Edited by Fec, 2006 szeptember 6. - 8:55.

#457 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 6. - 8:53

igaz, az üregességet kihagytam.kieg fect: én (személy szerint) nagyon sokat vacakoltam a gumikarikákkal, egyszerûbb egy már passzentos oliv vagy d vétele. késõbb sem kell kidobni, ha jól van belovagolvaés olyan az állatállomány, egy életre elég lehet neki ez a zabla.

#458 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 6. - 9:00

Persze, persze, csak azért tartom mégis fontosnak tudatba hozni, mert sok helyen látok ramaty állapotú zablákat (persze mindenre költenek miközben nyafognak) és tulajdomnviszonyok miatt esetleg a bérlovas max annyit tehet, hogy magával visz egy pár gumikarikát azt esetleg rászerelheti. Szóval bonyolult, de egy lehetõség.

#459 maugly

maugly

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.943 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 6. - 9:12

Köszönöm szépen mindannyiótoknak. :)

#460 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 6. - 9:16

HH, akkor még a zöldek is a nyakunkra szállnak, hogy beavatkoztunk. :)Egyébként az evolúció engem is kiszelektált volna. :) Majd tessék kimoderálni ezeket az offoló vén csirkefogókat.

#461 Natos

Natos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 6. - 9:17

HH, akkor még a zöldek is a nyakunkra szállnak, hogy beavatkoztunk. :)Egyébként az evolúció engem is kiszelektált volna. :) Majd tessék kimoderálni ezeket az offoló vén csirkefogókat.

Hátja, képesek itt nyáladzani a zablán :)(Ahelyett, hogy mennének bûnbocsánatért... :P )

Edited by Natos, 2006 szeptember 6. - 9:18.

#462 Natos

Natos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 6. - 9:36

A fenti mind igaz, ámde ha valaki fakezû (mint pl. én), és csikója van (mint nekem), aki elég értelmes és puhaszájú (mint Gojko) akkor praktikusabb a vastag :) Maugly, majd megmutatom pénteken.

#463 Pendemonium

Pendemonium

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.407 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 6. - 9:44

A tapasztalatom azt mongya, hogy lova válogatja, milyen zabla a jó, meg az, hogy mit szeretnénk elérni vele. Nagyon sok csikót lovagoltam be, amikor elöszõr ülök egy csikón, sokkal jobban reagál, ha a kötõfékbe kapcsolom a szárat, mintha az elöszõr a szájában lévõ csikózablára. Az a magyarázata, hogy a kötõfékkel már vezették, azt már ismeri. A kancámat általában "sidepull"lal lovagolom, mert fõleg terepre járok és pihenõknél könnyebben legel, de ha többet szeretnék vele elérni, kéne valami zabla hozzá.

#464 maugly

maugly

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.943 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 6. - 10:41

Tyûha, ez egyre csûrcsavaribb!Az az érzésem, kezdek túl nagy feneket keríteni az egésznek. Jól körbenézek a házatok táján, oszt próbálok okosan dönteni. :vakarja-a-fejét:

#465 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 6. - 10:44

Off. Kicsit már nagyon unom ezt az állandóan gerjesztett "bocsáss meg, lóállat, hogy hátadra ülünk és vasat dugdosunk a szádba, mi vadállatok!" Párezer éve ezt tesszük. Párezer éve használjuk a kutyát, megkötjük, pórázon vonszoljuk, kábítószert szagoltatunk vele, romok közt hullákat kerestetünk vele. Párezer éve a nekünk szolgáló állatokkal vagy jól bánunk vagy nem. Ez a bocsássmegnekemparipa jajgatás olyan keresztény-gerjesztett bûntudat, a bigott minden dugás után fohászkodik, hogy bocsássák meg paráznaságát, aztán mégsem mond le a kefélésrõl. Vagy ne jajgassatok folyton feloldozásárt esedezve, vagy ne izéljetek. Lovat.

naeztjólelteszemsokhelyrejóleszmég

#466 Guest_Horseman_*

Guest_Horseman_*
  • Guests

Közzétéve 2006 szeptember 6. - 18:54

No Comment.Szép konklúzió :DElolvastam a fentieket.Kijelentéseket, érveket.Õ mondja, úgy legyen vala!Hess innen, lókínzó bigottja!Szájba vas, lóhátra ember,Kínzók hada tûnj már el.Ki elõbb lovára ülni merészel,Utánna összeszedettséget, hogy képzel?Nem mondta neki senki?Ló az, nem Puli, Nezorov bácsi!:)

#467 Guest_Horseman_*

Guest_Horseman_*
  • Guests

Közzétéve 2006 szeptember 6. - 19:07

Shagya egy kérdés:Lovad Ancsa milyen körülmények között van tartva? Ezalatt azt értem, hogy napközben több lóval van a karámban kint este meg istálló?Milyen gyakran dolgozol vele?Csak kíváncsiság....

#468 Natos

Natos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 6. - 19:56

No Comment.Szép konklúzió :DElolvastam a fentieket.Kijelentéseket, érveket.Õ mondja, úgy legyen vala!Hess innen, lókínzó bigottja!Szájba vas, lóhátra ember,Kínzók hada tûnj már el.Ki elõbb lovára ülni merészel,Utánna összeszedettséget, hogy képzel?Nem mondta neki senki?Ló az, nem Puli, Nezorov bácsi!:)

Ugye, a lóval némiképp kiegyensúlyozottabb a viszonyod, mint a költészettel? Õszintén remélem.

#469 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 6. - 20:01

Hogy milyen zabla jó a lónak úgy általában, arra tényleg az a válasz, hogy semmilyen.Azt is nyugodtan kijelenthetjük, hogy sok ló leéliaz életét, úgy, hogy megtanulja biztonságosan hordozni a lovasát, de mondjuk nem lép maga alá tökéletesen, nem támaszkodik klasszikusan, de puha kézzel lovagolható biztonsággal. Még vassal a szájában is, anélkül, hogy ombudsmanhoz fordulna.Az ilyen ló szájába a legjobb a minél vastagabb puha zabla.Vessen meg érte bárki, de szerintem az üreges zabla leginkáb a buxára fejti ki legjobban a hatását.Azt a készítõk gyártók találták ki nekünk. De lehet, hogy tévedek.Akinek halovány elképzelése van arról, hogy mit kell érteni azon, hogy lovagláskor a kéznek, csak jelzõ illetve figyelmeztetõ szerepe legyen, az tanítsa a lovát vékony western csikózablával, s lovagoljon relatív lógó szárral. De aki ezt vágja, az nyugodtan lovagolhat bosal, laza mechanikus hackamore, illetve side pull használatával. Aki pedig komolyabb munkára készítené fel a lovát, az forduljon szakemberhez, s majd õ megmondja mi kell neki, s mi a lovának.

Edited by realcowboy, 2006 szeptember 6. - 22:43.

#470 Natos

Natos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 6. - 20:04

Strébercé! :P

#471 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 6. - 20:12

kitakarítottam

Edited by realcowboy, 2006 szeptember 6. - 22:43.

#472 Guest_Horseman_*

Guest_Horseman_*
  • Guests

Közzétéve 2006 szeptember 7. - 8:18

Köcc kedves volt :( Ember fia próbálkozik....ember lánya meg reménykedik...

#473 aroon

aroon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.679 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 7. - 10:46

Vettem a lovamnak, egy westernes "kapukilincset". De még megállni sem tudtam vele. Maradok a csikó zablánál, mert az bejött.

#474 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 7. - 10:55

Vettem a lovamnak, egy westernes "kapukilincset". De még megállni sem tudtam vele. Maradok a csikó zablánál, mert az bejött.

Mert biztosan nem volt elég nagy. :D

#475 aroon

aroon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.679 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 7. - 10:56

Nem-e. Mint a nagytemplomon. Itt van elöttem, de nem jó semmire.

#476 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 7. - 11:00

Nem-e. Mint a nagytemplomon. Itt van elöttem, de nem jó semmire.

De legalább szép, nem? Ló mit szólt? Legalább csóválta a fejét? :D

#477 aroon

aroon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.679 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 7. - 11:02

Nem nem, mikor kipróbáltam, kitátotta a száját, és ronyolt ezerrel.

#478 Old Shatterhand

Old Shatterhand

A nagy vadász

• Fórumtag
  • 4.354 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 7. - 11:06

Az azért nem a kézifékkel ekvivalens... :D

#479 aroon

aroon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.679 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 7. - 11:11

Ezt tudom. :D De nem is akarom kínozni, mert nem szereti.

#480 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 7. - 11:13

Az azért nem a kézifékkel ekvivalens... :D

Ja. Csak ha közben jó hangosan mondják, hogy hóóóóóóó..... :D