Lehet az egyik "MÁS" te voltál.Megbízhatónak tartottam a helyet , többször vettem tõle zabot . Két érdekesség a dologból még , az egyik hogy kérdeztem kell a vizsgálati papír neki , azt mondta nem mert gond nélkül eladja másnak

Lovardatulajdonosoknak
Közzétéve 2006 február 7. - 20:13
Közzétéve 2006 február 7. - 20:13
Közzétéve 2006 február 7. - 20:37

Közzétéve 2006 február 7. - 20:49

Edited by Ágimam, 2006 február 7. - 20:50.
Közzétéve 2006 február 7. - 20:51
Közzétéve 2006 február 7. - 20:54
Ja. Gondolom az "masszívabb".Trágyát teríts, ne szalmát ("trágyakör"). Fóton fûrészport is kevertek bele, nagyon jó lett.

Közzétéve 2006 február 7. - 21:00
Közzétéve 2006 február 7. - 21:05
Ez a Nyugat-Dunántúl. A Somló-hegy tövében lakunk, de több domb-hegy is van a környéken, csak lóval kicsit messze innét. De vannak szép, hatalmas kiterjedésû erdõk, közvetlen mellettünk egy 150 hektáros természetvédelmi terület, meseszép tájakkal. Gyalog már bejártunk mindent, alig várom, hogy "a lovak is lássák"...Hát ágimam tavly mi is csináltunk, de az nem trágyakör lett, hanem trágya négyzet, vagy hogy hívják, és elfértünk rajta ketten is. Csak aztán utána mire összeszedtük a trágyát, mert nem egykoönnyen száradna bele a talajba. Nálunk homokos pálya van és hál istennek nem túl sokszor fagy meg. A fedelesben meg bizti másképpen van, de hát ahhoz megkéne nyerni a lottót.Ágimam a táj ott milyen(dombos, völgyes)???

Edited by Ágimam, 2006 február 7. - 21:07.
Közzétéve 2006 február 7. - 21:09

Közzétéve 2006 február 7. - 21:25
Én úgy, hogy inkább békén hagyom õket. Pénteken feültünk, de nagyon nem jó a fagyott erdei talaj. Egyenletlen, itt-ott jeges.Így aztán nyergek maradnak a tartón, helyette hétvégén befogom õket és nyargalunk 20-25 kilómétert. Kocsitok nincs?Ti hogy vagytok ezzel? (Bár gondolom nem mindenhol volt egyforma a csapadék és az idõjárás.)
Közzétéve 2006 február 7. - 21:44
Közzétéve 2006 február 7. - 21:46
Közzétéve 2006 február 7. - 21:52
Igen, azt hiszem, én sem kockáztatok. Csak lesz mostmár valami "lónak való" idõ is végre..,Én úgy, hogy inkább békén hagyom õket. Pénteken feültünk, de nagyon nem jó a fagyott erdei talaj. Egyenletlen, itt-ott jeges.Így aztán nyergek maradnak a tartón, helyette hétvégén befogom õket és nyargalunk 20-25 kilómétert. Kocsitok nincs?Ti hogy vagytok ezzel? (Bár gondolom nem mindenhol volt egyforma a csapadék és az idõjárás.)

Közzétéve 2006 február 7. - 22:05
Én ötvenezerért vettem ezt a könnyû kis gumist. Télen nyáron használhatõ. Ha nem alkalmi vétel akkor sem több százezernél, persze levakarandõ zöld deszkával és piros felnikkel.
. De még egy egyes, könnyû kiskocsi, vagy egy homokfutó is egy vagyon... :(

Edited by packa, 2006 február 7. - 22:08.
Közzétéve 2006 február 7. - 22:13
Ági!Néha kénytelen vagyok álomfosztó lenni. Most is.Igen, azt hiszem, én sem kockáztatok. Csak lesz mostmár valami "lónak való" idõ is végre..,
Nagyon sokan ajánlották (a korom miatt is :mad: ) ezt a bekocsizást. Van egy gyõri lovas kis barátom, Francialaci, aki kész arra, hogy tavasszal kocsiba tanítsa a két fiatalt. Meg azt tervezgetjük, hogy házilag csinálunk szánt. (A csengõ már megvan! :yeah: Igazi száncsengõ!
) Merthogy így télen-nyáron meg lenne oldva a mozgatásuk, és nem kéne örökösen "nyári örömmunkatábort" szerveznem a kondijuk érdekében
. De még egy egyes, könnyû kiskocsi, vagy egy homokfutó is egy vagyon... :(

Közzétéve 2006 február 7. - 22:16

Közzétéve 2006 február 7. - 22:21
Közzétéve 2006 február 7. - 22:21
A szánnal egyetértek, a fékezést is nehéz megoldani, meg a havas napok száma sem indokol egy szánkós beruházást.A lószáj... Ültem már néhány puha szájú lovon, akik kocsiban is remekül mennek és ültem egy (!) kocsit csak messzirõl látott gebén, akinek rettenetes szája volt.A bekocsizásról meg csak annyit, hogy nagyon jó kocsisnak kell lenni ahhoz is, hogy egy puha szájú lovat el ne ronts a kocsizással, mert óhatatlan, hogy gyakran jobban meg kelljen fogni a szárat a kocsiban és az nem jó a lószájnak.
Közzétéve 2006 február 7. - 22:22
Nyisd meg újra, már javítottam.Packa, azt az "ezt" nem tudnád kicsit nagyobban belinkelni?
Persze, tudom, hogy ennyiért (is) lehet kapni, csak éppen nekünk most még ez is "nemmegyõs" dolog.
De - mivel a végsõ megoldás valószínû, mégiscsak valami ilyesmi lesz - azon leszünk, hogy idõvel majd alakítsunk egy jó kis könnyû kocsit. Nekem nem kell olyan, amire fél falu felfér, tényleg elég lenne valami homokfutó-féle. Ez a mozgatás, ez a mozgatás. Ki gondolta volna, hogy ekkora nagy kérdés lesz. Ha a jó Isten rendes õrangyalkát küld hozzánk a nyáron, akkor talán - egyenlõre - meg lesz oldva a kondibantartás a "BRILLIÁNS ÖTLETEMMEL" (25. üzi)
.
Közzétéve 2006 február 7. - 22:41
Értelek én packa. ;) Én is láttam hasonlókat. Amúgy ha elkerülhetetlen, mert ritkán ülök a bakra, csak amikor rendesen megfizetnekA szánnal egyetértek, a fékezést is nehéz megoldani, meg a havas napok száma sem indokol egy szánkós beruházást.A lószáj... Ültem már néhány puha szájú lovon, akik kocsiban is remekül mennek és ültem egy (!) kocsit csak messzirõl látott gebén, akinek rettenetes szája volt.A bekocsizásról meg csak annyit, hogy nagyon jó kocsisnak kell lenni ahhoz is, hogy egy puha szájú lovat el ne ronts a kocsizással, mert óhatatlan, hogy gyakran jobban meg kelljen fogni a szárat a kocsiban és az nem jó a lószájnak.

Közzétéve 2006 február 7. - 23:08
Közzétéve 2006 február 7. - 23:10

Közzétéve 2006 február 8. - 8:30
Közzétéve 2006 február 8. - 8:57
Lehet, hogy az ég is jó, ha vigyáz. ;) Azon gondolkodtam az este, hogy mi a francot ugatok én bele, hogy ki miképpen akar kocsizni, szánkózni?Hogy kell-e a "téli mozgatás" egyáltalán azon lehet vitázni. Sok olyan ló van nálam aki egyáltalán nem dologzik nálam mostanában, de szabadon van, rájuk van bízva a mozgás. Hogy visszaesik a kondijuk? És? Az enyém is visszaesik három nadrágban, állig felöltözve könnyebb elesni, mint lehajolni néha, de ez nem azht jelnti, hogy így maradok nyárra is. Akkort kell a lovat mozgatni, ha lovagolni akarod és nem akarsz véletlenül izomlázat ápolni egy hirtelen nagyobb terhelés után például. Amúgy a lóbnak nem hiányzik a mozgatás, mert látom, hogy mit csinálnak. Ha nagyon "feltelnek" a szabadtartás dacára, szaladnak rotyóznak egyet, kicsit lerúgják a csillagot az égrõl, majd két perc múlva bambán állnak, nézelõdnak újra. Másfél hete nem bírtunk már a vérünkkel, mert agyban hiányzott a lovaglás. Kimentünk és végig sétáltunk egy három órás kört, szopós csikóval, olyan lóval aki hónapok óta áll szinte. Keveset ügettünk is, de többnyire sétáltunk csak. Ráadásul aszfalton.Nocsak! Akkor még az ég is vigyáz ránk, hogy most még nincs "tehetség" ahhoz a kiskocsihoz...

Közzétéve 2006 február 8. - 9:05
Közzétéve 2006 február 8. - 9:22
Nem igazán akarok beleszólni az egészbe,csak egy apróbetûs megjegyzés:"A zabot betakarítás után,takarmányozásra történõ felhasználása elõtt-mint általában a többi gabonamagot is-az utóérés érdekében 1,5-2 hónapig pihentetni kell." /Takarmányozás a kisgazdaságban,1996./Ha frissen bezsákolják,késõbb lehet penészes.A zabot frissen zsákolták be ezért nem érzett rajta semmi penész vagy doh szag.
Edited by Chilly, 2006 február 8. - 9:23.
Közzétéve 2006 február 8. - 9:49
Biztos vagy benne, hogy ez a helyes sorrend? Elõbb felülés és csak négyévesen bekocsizás? Eddig mindenkitõl azt hallottam, hogy két éves korban meg lehet kezdeni a munkát futószáron, fokozatosan hámmal és valami nehezékkel. Ha már minden flottul megy lehet kocsi elé fogni egy tapasztalt ló mellé. Könnyû kocsiban, nem terhelve. Nyugdíjas kocsisok csak ámulnak a módszer láttán. Szerintük rá a szerszámot és zamek a rud mellé..... :confused: Azzal is vitáznék csöppet, hogy fogaban cincálni kell a ló száját. Azt enyémek (csak az egyik mondható rutinosnak) a legenyhébb mozdulatra fordulnak - ha olyan kedvük van, maguktól isÉn is ültem olyan fogatlovon aminek nem volt elrontva a szája - rendszeresen lovagolták ugyanis. Ha betartjuk a helyes sorrendet: háromévesen belovaglás, négyévesen bekocsizás, akkor kisebb az esélye a száj lebetonozásának, mivel mire a befogásra kerül a sor, a lónak már van szája, érti hogy munka van. Ezzel szemben ha rögtön befogjuk a buta növényevõt, akkor biztos hogy adunk a szájának kiképzést, mert fogatban nicsenek meg azok a lehetõségek, amivel nyereg alatt kikerülöd a ló szájával való frontális ütközést.

Közzétéve 2006 február 8. - 9:52

Közzétéve 2006 február 8. - 9:55
Sajna nekem kicsi a karámom, az a 200m2 csak néhány ágaskodásra és rúgásra futja.Értelek én packa. ;) Én is láttam hasonlókat. Amúgy ha elkerülhetetlen, mert ritkán ülök a bakra, csak amikor rendesen megfizetnek
, nekem sincs ilyen gondom. A lovak fejére lovaglós, nyitott kantár kerül csak, de a téli mozgatásra, épp belovagolt, bekocsizott lovaknál, nem biztos, hogy nem lesz probléma.

Közzétéve 2006 február 8. - 10:08

Közzétéve 2006 február 8. - 10:39
Akkor én is elfogadom, és részletesen rá fogok "keresni".Elõlegben azért áruld már el, hogy mit ír az úr a bekocsizandó csikó koráról, mert nagyon nem mindegy, hogy 2 vagy 4 éves az a lú. :confused:Én igen. Restellem, de engem a bekocsizásban csak csak az intuícióim vezettek, Pettkó Szandtner Tibor, A magyar kocsizás c. könyvén kívül.Mindezektõl függetlenül azért elvagyok a bakon és néhány lovammal hasonlóan közlekedem az általad leírtakhoz. Igaz, hogy ezt csak inkább a szüreti felvonulásokon kamatoztatom fõleg.
Közzétéve 2006 február 8. - 11:54

Közzétéve 2006 február 8. - 13:16
Értem. Finoman arra célzol, hogy mi a fenét dumál lóhajtásról olyan alak, aki egy alapmûvet sem volt képes elolvasni.Azt hiszem a Pettko könyv alapmû, aminek ott kell lenni akkor is a polcon, ha valaki sosem akar a bakra ülni. A másik, amit nagyon szívesen ajánlok Széchenyi Dénes könyve a Gondolatok... Antikvár példányként nagy ritkán hozzáférhetõ. Nekem az õsszel szerencsém volt, mindössze három hónap türelem kellett hozzá.

Közzétéve 2006 február 8. - 13:18
Közzétéve 2006 február 8. - 13:23
Hát igen... Csak lehet, hogy én ezen nem nevetnék...Tudom, hogy rohadtul nem ebbe a topikba való, de ha a fogathajtásosba írom, a kutya se olvassa, tehát itt kapjátok :gm:3 éve szereztem meg a kettesfogathajtó licenszet Ausztriában. Volt pár gyakorlati óra a vizsga elõtt. Az egyikre a tanár (többszörös osztrák kettesfogathajtó bajnok) hozott egy fénymásolt köteget, egy német nyelvû irományt a fogathajtás alapjairól. Az ábrák feltûnõen ismerõsek voltak, és amikor beleolvastam, kiderült, hogy a Pettkó-Szandtner-könyv németül megjelent kiadásaÉrtem. Finoman arra célzol, hogy mi a fenét dumál lóhajtásról olyan alak, aki egy alapmûvet sem volt képes elolvasni.

Közzétéve 2006 február 8. - 13:57
Hát igen ... valószínûleg máshol van az ingerküszöbünk. Én olyanoktól lestem el ezt azt, akiknek évtizedes tapasztalataik vannak. Tudom ezek a tapasztalatok mit sem érnek egy licensszel szemben (pláne ha osztrák), de nekem megteszik. Meg az is igaz, hogy õk nem is nevezik magukat fogathajtónak... Miként én sem.Hát igen... Csak lehet, hogy én ezen nem nevetnék...Tudom, hogy rohadtul nem ebbe a topikba való, de ha a fogathajtásosba írom, a kutya se olvassa, tehát itt kapjátok :gm:3 éve szereztem meg a kettesfogathajtó licenszet Ausztriában. Volt pár gyakorlati óra a vizsga elõtt. Az egyikre a tanár (többszörös osztrák kettesfogathajtó bajnok) hozott egy fénymásolt köteget, egy német nyelvû irományt a fogathajtás alapjairól. Az ábrák feltûnõen ismerõsek voltak, és amikor beleolvastam, kiderült, hogy a Pettkó-Szandtner-könyv németül megjelent kiadása
Mondtam, hogy köszi, nem kell, megvan az eredeti
A lényeg ebbõl csak az, hogy Ausztriában IS a mai napig IS a Pettkó-Szandtner-könyv a fogathajtók bibliája...
Közzétéve 2006 február 8. - 15:33
Közzétéve 2006 február 8. - 16:18
Köszi a linket, már én is megtaláltam. Lassan azt is megtanulom, hogy itt nem nagyon érdemes kérdezni, mert a hozzám hasonló amatõrök meg sem mernek nyikkanni, a profik meg annyit segítenek, hogy nevetgélés helyett inkáb olvassak ezt, meg azt Kocsit se vezessen akinek nincs F-I-es licensze és nem olvasta Prost könyvét.Packa, a jó pap is holtig tanul. Szakirodalomból sem szégyen, ráadásul az említett könyv címe: A magyar kocsizás . ITT meg is rendelhetõ.Az évtizedes tapasztalat mellett is találsz majd benne hasznosítható dolgokat. Akár azt pl., hogy mi a bekocsizás helyes idõpontja ;)