Ugrás a tartalmakhoz

Akhal

• Please log in to reply
1089 válasz a témához

#441 Guest_melodia_*

Guest_melodia_*
  • Guests

Közzétéve 2008 július 9. - 7:02

A képnél sokkal szebb az életben, na meg bujós ,kedves, és szép mozgású :) származása? azt csak magánban.különben még megpukkad valaki :D

:D :D :D

#442 forkissima

forkissima

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.661 hozzászólás

Közzétéve 2008 július 9. - 18:50

hová is pukkadna bárki a származásától? a lovasok.hu-n fellelhetõ hirdetés alapján származási lapja ugyanis nincs. azaz a ló appendixes, és ennek megfelelõ az ára is. amúgy tényleg :D

'Everything that is done for us, without us, is not ours.'

#443 forkissima

forkissima

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.661 hozzászólás

Közzétéve 2008 július 9. - 21:27

félreértettél, a lóval semmi bajom, téged sem szeretnélek megbántani. Csak nem értem, hogy a származása miért olyan titkos. Milyen vonalú? Ha nincs papírja, akkor a zárt méneskönyv appendixében lehet csak nyilvántartani AT-ként, de nem tisztavérû, AT tisztavérû tenyésztésbe nem vonható, azaz appendixes a ló, így már világos :) ? Ennek megfelelõen teljesen korrekt ár szerepel mellette. Nincs hová pukkadnom, nekem egy appendixes heréltem (Sere vonalú), meg egy tisztavérû kancám (Gelishikli vonalú) van, a következõ AT-m is tisztavérû lesz.

#444 forkissima

forkissima

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.661 hozzászólás

Közzétéve 2008 július 10. - 15:34

akkor sok szerencsét a MAAK-al.

#445 Guest_melodia_*

Guest_melodia_*
  • Guests

Közzétéve 2008 július 11. - 8:45

Nincs Maak-ja mert el lett adva...amíg mi itt csevegtünk ;) :D

Hála Istennek! Remélem, olyannak, aki értékeli a fajtát. Ettõl függetlenül, ha az új gazdája akarja tenyészteni, v honosítani, annak is kell származási lap, azt pedig vagy a MAAK, vagy esetleg vmely tagszervezete adhat....

#446 csacsacsa

csacsacsa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 433 hozzászólás

Közzétéve 2008 július 14. - 13:20

vannak fejlemények! Az Evita nevű lónak az apja http://slawik.com/ga...g2_itemId=53313

:eek: de gyönyörű színe van!
Most Ópusztán is van egy 2éves aranyszőrű méncsikó, Stardust
(tovább/visszalépegetve az albumban vannak még képek róla, bár a képek nem adják vissza annyira a színét, de csodaszép kis ló...)

Edited by csacsacsa, 2008 július 14. - 13:21.

#447 forkissima

forkissima

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.661 hozzászólás

Közzétéve 2008 július 14. - 13:34

vannak fejlemények! Az Evita nevû lónak az apja http://slawik.com/ga...g2_itemId=53313
a tenyésztõje http://www.toechterle.at és az anyja az Magyar országról származik, valószínûleg achal Teke félvér ... de még megtudjuk a többit is ;) Minden esetre sok minden történik az Achal érdekében, :)

ez jó hír. de mi is történik pontosan?

#448 Préri

Préri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 163 hozzászólás

Közzétéve 2008 július 14. - 17:28

Hát igen, az biztos hogy szép! Ilyen színû lovat még nem is láttam!

#449 forkissima

forkissima

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.661 hozzászólás

Közzétéve 2008 július 22. - 11:05

a jó lónak nincs színe. szerintem. :)

#450 barnabee

barnabee

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 516 hozzászólás

Közzétéve 2008 augusztus 6. - 8:11

:confused: na ide is irom a kérdésemet mert magánban nem kaptam választ az illetékestõl :confused: ha a lovam apja AT de az anyuka sodri, a nagyapa szintén AT a nagyanya szintén sodri akkor a lo hány % os AT ??????????

#451 Kocka

Kocka

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 310 hozzászólás

Közzétéve 2008 augusztus 6. - 10:16

AT

AT

AT

Lovad

AT

Sodri

Sodri

Ha ez a helyzet, minimum 75%-os.

#452 barnabee

barnabee

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 516 hozzászólás

Közzétéve 2008 augusztus 7. - 10:03

köszi Kocka :D

#453 Kocka

Kocka

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 310 hozzászólás

Közzétéve 2008 augusztus 7. - 11:13

köszi Kocka :D

Nincs mit.

#454 melodia

melodia

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 406 hozzászólás

Közzétéve 2008 augusztus 8. - 23:21

http://www.netboard.....php?topic=8335

108007 hsz.

:yeah: :yeah: :yeah:

#455 melodia

melodia

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 406 hozzászólás

Közzétéve 2008 augusztus 31. - 15:03

Hadd' mutassak valakit:

http://gallery.site....Tarik_1_010.jpg

http://gallery.site....Tarik_1_013.jpg

:)

#456 forkissima

forkissima

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.661 hozzászólás

Közzétéve 2008 szeptember 1. - 9:29

na így néz ki egy profin tenyésztett magasfélvér akhal, és ellentétben például Stardusttal, neki nyaka is van. Ha információim nem csalnak, Tarik ráadásul eladó.

#457 ruffian

ruffian

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 168 hozzászólás

Közzétéve 2008 szeptember 30. - 10:56

A Mahócán tenyésztett akhalokról tudtok valamit? A honlapjuk alapján igen tetszetõs jószágok, állatorvosnak a volt évf.társam van megjelölve. A minap láttam Ópusztaszeren egy 100% akhal vérhányadú csikót, és azóta se tudom kiverni a fejembõl. Mennyibe kerülhet egy ilyen lu? Úgy értem, magasabb akhal hányaddal?

#458 forkissima

forkissima

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.661 hozzászólás

Közzétéve 2008 szeptember 30. - 16:29

igen, a tenyésztõ az AT Egyesület elnöke, ott tisztavérû tenyésztés folyik. Tisztavérû az hétszámjegyû összeg, a magas vérhányadúak is fél millió forint felett vannak általában. Ópusztaszeren melyik csikót láttad?

#459 pepszin

pepszin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 153 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 15. - 21:50

Csak gondoltam jelzem, hogy hosszú idõ után végre frissítettem a linkgyxûjteményt, ötleteket továbbra is várok: ahal-tekini.lap.hu

S pár kép:
Posted Image

Posted Image

Posted Image

#460 melodia

melodia

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 406 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 18. - 19:43

Mai kép:

http://gallery.site....oktober_005.jpg

#461 kenter

kenter

Új vendég

• Fórumtag
  • 8 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 29. - 21:54

Ahal tenyésztõkhöz szólok. Szerintetek mennyi egy ahal teher(súly)bíró képessége? Hány kg tömegû lovast lehet max. ráültetni, folyamatos, napi munkában tartva a lovat? Jelenleg 112 kg vagyok, 120-ról fogytam le, 1 hónap alatt, fél év alatt q alá akarok kerülni, ha csak egypár kilóval is. Na és persze az ahal a lóideálom.

#462 melodia

melodia

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 406 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 30. - 9:09

Ahal tenyésztõkhöz szólok. Szerintetek mennyi egy ahal teher(súly)bíró képessége? Hány kg tömegû lovast lehet max. ráültetni, folyamatos, napi munkában tartva a lovat?

Jelenleg 112 kg vagyok, 120-ról fogytam le, 1 hónap alatt, fél év alatt q alá akarok kerülni, ha csak egypár kilóval is. Na és persze az ahal a lóideálom.

Még ha q alá is kerülsz, én inkább javasolok ahal félvért. ( Persze pl Aidyn gond nélkül elbírna folyamatos munkában is, de nem hiszem, h elsõre rögtön egy fed.mént terveztél, és ritka az ekkora ló tisztavérûben. :D ) A félvérek általában tömegesebbek, nagyobbak, - nyilván az anyai vonal függvényében - és ott nagyobb a választék is.

#463 Nogajijasz

Nogajijasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 374 hozzászólás

Közzétéve 2008 november 2. - 22:54

Szia Melódia!! Azt hallottam,hogy szépen gyarapodott az állományod.Jó látni ,hogy ezekben a nehéz idõkben valaki gyarapítja a fajtát. Idõ közben nekem is volt szerencsém lovagolni egy szép példányon.Úgy gondolom,hogy aki komolyan veszi a lovas hagyományõrzést feltétlen tegyen lépéseket a fajta irányába. Mivel most lettem fórumtag,hadd véleményezzek egy régi vitát a fajta eredetével kapcsolatban, mely szerint vannak olyan rajongói a fajtának akik szerint a Magyaroknak és tul.képpen a hajdani lovasíjász társadalmaknak semmi közük nincs az Akhalok kialakulásához-ellenben az Oroszoknak!! Félreértés ne essék az Oroszoknak igen is van köze a fajtához mivel ma az egyik legaktívabb tenyésztõk. Pl.A Shagya-Arabot Magyar lónak tartjuk,az is,de az Araboktól eredeztethetõ. Apropó a Kurultájon megkérdeztem párat Belsõ Ázsiai vendégeink közül és nem értették,hogy miért piszkálom õket ezzel a magától értetõdõ kérdéssel :yeah: Üdv! U.I.:Hûséges "N"betûs társam eddigi teljesítménye alapján elmondhatom,hogy nem ment kárba a széna! :D Sok víz lefolyt a Dunán...........

Edited by Nogajijasz, 2008 november 2. - 22:57.

#464 forkissima

forkissima

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.661 hozzászólás

Közzétéve 2008 november 3. - 19:27

Ahal tenyésztõkhöz szólok. Szerintetek mennyi egy ahal teher(súly)bíró képessége? Hány kg tömegû lovast lehet max. ráültetni, folyamatos, napi munkában tartva a lovat?

Jelenleg 112 kg vagyok, 120-ról fogytam le, 1 hónap alatt, fél év alatt q alá akarok kerülni, ha csak egypár kilóval is. Na és persze az ahal a lóideálom.

Feribá, te sosem voltál 112 kg. :gm:

#465 efen

efen

Új vendég

• Fórumtag
  • 15 hozzászólás

Közzétéve 2008 november 11. - 18:21

Üdv! Tudom, hogy nem ez a hirdetési oldal de talán érdekel valakit, hiszen köthetõ a fajtához és jó genetikai tulajdonságokkal rendelkezik. Egy ismerõsöm kérésére: 1993-as születésû, nyakon sütött, akhal félvér, fakó kanca eladó Apja: Musztafa Anyja:Baba A kanca rossz szokásoktól mentes, korábban rajtengedéllyel is rendelkezett, azonban egy ideje már nem lovagolják. Tudomásom szerint korábban csikója is volt, árat nem tudok. Érdeklõdni lehet: Balázs János 06-20/9-714-890

#466 melodia

melodia

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 406 hozzászólás

Közzétéve 2008 november 19. - 9:25

#467 markmate

markmate

Új vendég

• Fórumtag
  • 2 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 13. - 19:28

Kedves Fórumozók! Az interneten sikerült megtudnom, hogy egy lelkes magyar csapat lovakat vett Oroszországban(http://www.akhalt-se...news_to_show=98). Mivel érdekel a fajta és lehetõség szerint szeretném megnézni a lovakat kérem jelezze aki tudja, hogy ezt hol lehet megtenni. Persze csak akkor ha a tulajdonosokat ez nem zavarja. Markmate

#468 KisbérisDíjlovas

KisbérisDíjlovas

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.507 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 18. - 15:22

Posted Image

Edited by KisbérisDíjlovas, 2009 január 18. - 15:42.

#469 forkissima

forkissima

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.661 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 21. - 12:54

Kedves Fórumozók!
Az interneten sikerült megtudnom, hogy egy lelkes magyar csapat lovakat vett Oroszországban(http://www.akhalt-se...news_to_show=98).
Mivel érdekel a fajta és lehetõség szerint szeretném megnézni a lovakat kérem jelezze aki tudja, hogy ezt hol lehet megtenni.
Persze csak akkor ha a tulajdonosokat ez nem zavarja.

Markmate

Akkor a tulajdonosok nevét is tudod, érdemes velük közvetlenül felvenni a kapcsolatot. Én is tagja voltam a "lelkes magyar csapatnak", az én lovam nem látogatható (nem mutogatom az ahaljaimat, eladó lovam pedig nincs), arra pedig felhatalmazásom nincs, hogy a többiek nevét, címét vagy telefonszámát akár egy nyilvános fórumon, akár magánban kiadjam. Amennyire tudom, nem látogathatóak egyébként a lovak. Aki a legtöbb lovat vette, tervez majd fajtabemutatót a jövõben (egyelõre építkezik), az nyilvános lesz, ahol meg lehet nézni a lovakat.

#470 qvatro25

qvatro25

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 359 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 22. - 9:13

Nem nagyon értem hogy mért van egyes fajták gazdáinál ez a ; Nem mutatom meg, nem lehet fényképezni, nem mutiba készült hozzáállás? Nem az lenne a cél hogy minél többen megszeressék az általunk is szeretett fajtát? Nem vagyunk büszkék rájuk? Persze nem azt mondom hogy tömegesen csõdítsünk mindenkit össze, de akit komolyan érdekel az adott fajta hadd nézzen már körül! Kicsit gáz ez a hozzáállás, szerintem! :mad:

#471 melodia

melodia

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 406 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 22. - 11:03

Nem nagyon értem hogy mért van egyes fajták gazdáinál ez a ; Nem mutatom meg, nem lehet fényképezni, nem mutiba készült hozzáállás? Nem az lenne a cél hogy minél többen megszeressék az általunk is szeretett fajtát? Nem vagyunk büszkék rájuk? Persze nem azt mondom hogy tömegesen csõdítsünk mindenkit össze, de akit komolyan érdekel az adott fajta hadd nézzen már körül!
Kicsit gáz ez a hozzáállás, szerintem! :mad:

Hát sztem meg azon egyszerû tapasztalat eredménye, h az emberek többsége baromi tapintatlan. És abszolút nincs tekintettel arra, h neked dolgod van, nem érsz rá, mennél vhová, jön hozzád vki, stb..... Jó pár év tapasztalatával a hátam mögött mondhatom, vannak, akik - vad idegenként - szépen elmennek hozzád nézelõdni gyerekestõl-családostól úgy, h felhívnak , h "arra van dolgunk, útközben benéznénk..." Aztán jönnek mondjuk fél óra múlva, mondjuk ebédidõben és rohadtul ráérnek az egész du.-odat elcs...ni, csacsogni a semmirõl, kierõszakoskodni, h mind a 2-3-4 velük lévõ - és általában maximálisan neveletlen - gyereket lóra ültesd, és még folytathatnám. Amikor egymás után 3 hétvégéd telik így, rohadtul eleged lesz az egészbõl. Ló és kutya kapcsán egyaránt számtalanszor jártunk így.
Ez pont olyan, mint amikor meghirdetsz egy lovat, aztán kapod csõstül az emaileket, h küldj fényképet. Még arra se veszi a fáradságot, h felhívjon... Az utóbbi idõben, ha hirdetek - bát talán egyszer tettem- odaírom, h aki képet akar nézegetni, hol teheti. Erre nekem 2 tanya , 17 ló és egy komplett gazdaság mellett nincs idõm.
Akit komolyan érdekel, az veszi a fáradságot és elõtte felhív párszor, akkor a telefonból már kiderül, h komolyan érdekli-e, és azután meglátjuk.
A magyarországi ahal állomány egy hely kivételével NEM lovagoltató/vendég fogadó intézményekben található, ezért nem is úgy funkcionál. Van nyílt nap - lásd Mahócán - ill. lesz fajtabemutató, akit érdekel, meg tudja szervezni.
Aki meg csak egy vasárnap délutáni programot akar, bátran mehet az Állatkertbe, vagy a Pici-paci (csak példa!) lovardába, ahol erre vannak berendezkedve....

#472 qvatro25

qvatro25

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 359 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 22. - 11:18

Nem úgy gondoltam hogy útközben beugrós,családos,lovagolgatásos buli. Hanem komoly érdeklõdõ, aki megszeretné ismerni nézni az adott fajtát élõben is mert sokan max fényképen vagy tvn keresztül találkoztak csak vele. Ez alapján nem biztos hogy helyesen tud dönteni tényleg neki való-e ez a fajta! Amúgy király hogy van fajtabemutató.(bár szerintem nem ugyanaz mint a saját környezetében megfigyelt ló)

#473 melodia

melodia

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 406 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 22. - 11:22

Csak lesz, ha sikerül összehozni....de szeretnénk. :)
A mieink ( a kancák) ilyenek voltak októberben:

http://gallery.site....oktober_005.jpg

#474 forkissima

forkissima

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.661 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 22. - 14:21

Nem nagyon értem hogy mért van egyes fajták gazdáinál ez a ; Nem mutatom meg, nem lehet fényképezni, nem mutiba készült hozzáállás? Nem az lenne a cél hogy minél többen megszeressék az általunk is szeretett fajtát? Nem vagyunk büszkék rájuk? Persze nem azt mondom hogy tömegesen csõdítsünk mindenkit össze, de akit komolyan érdekel az adott fajta hadd nézzen már körül!
Kicsit gáz ez a hozzáállás, szerintem! :mad:

Szerintem meg te vagy egy neveletlen pokróc, akinek fogalma sincs arról, mire való a diszkréció. Elég alap, hogy teljesen ismeretlen embereknek nem adom ki a barátaim, ismerõseim telefonszámát, egy nyilvános fórumon pláne nem, fõleg, hogy tudom, a tenyészetük nem látogatható és ezer a dolguk.

Ne általánosíts a fajta tenyésztõire nézve, annyit írtam, hogy az én lovaim nem látogathatók, nekem ebben a formában nem célom a fajta népszerûsítése, fényképezésrõl meg szó nem volt, és igen, ahhoz is illik engedélyt kérni. A fajtáról rengeteg információ van az interneten, az alapján is el lehet kezdeni szeretni, vagy le lehet menni Ópusztaszerre, az nyitott tenyészet. Az meg mindennek a teteje, hogy fanyalogsz, hogy majd "csak" a fajtabemutatón láthatsz ilyen lovat (nem kevés munka lesz azt összehozni, de már látom, hálás a közönség) és nem a természetes környezetében.

Hadd legyek egy kicsit cinikus, eldönteni, hogy neki való-e a fajta? Tudod mi a tapasztalat? Jönnek a magyar "vásárlók", akik ingyen meg reklámcélra szeretnének ahalt, mindenféle világmegváltó tervekkel, csak a tisztavérût lehetõleg félvér árban, a félvért az ára feléért stb.

Egyébként ez egy érzékeny, nagyon intelligens fajta, érzékeny, intelligens emberek kezébe való. Tuskóknak nem mûködnek...

#475 tipara

tipara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.840 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 22. - 14:27

forkissima: hozod ellenálhatatlan stílusod. Csak egy kérdés az elõzõ írásod tükrében: Akkor minek tartasz olyan fajtát, ami nem mûködik neked?

#476 tipara

tipara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.840 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 22. - 15:04

Nem értem, hogy miért kell egy a fajta iránt érdeklõdõt így elhajtani. Mi sem lovagoltatásból élünk igaz nem akhaljaink vannak, de a jószándékú érdeklõdõknek eddig mindíg szivesen megmutattuk a lovakat, igaz néha van egy két nehéz eset ember, de õket sikerült leszabályozni. A lovak meg valahogy nem koptak el a fényképezéstõl, meg a simogatástól.

#477 melodia

melodia

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 406 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 22. - 15:10

Egy kis háttérinfó forkissima hozzászólásához: õt is, engem is hívtak fel konkrétan ezzel a célzattal, és más ahalost is: adjunk tv lovat "kipróbálásra", cserébe az illetõ reklámozza a fajtát.... ez nem vicc volt.... Jah, és van egy évek óta visszatérõ ismerõsöm, aki uez pepitában, évrõl évre felhív, h ha lenne olyan lovam, aki vmiért már nem tetszik (?), akkor kis pénzért õ átvenné, aztán majd lesz vele vmi. Olyan "C" kategóriás vágóár körül....De csak felnõtt ló kéne, mert õ csikóval "nem vacakol" és persze ne legyen semmi baja... Ennél jobban csak azokat szeretem, akik felajánlják, h szívesen lejárnának hétvégéken segíteni LOVAGOLNI!!!! a lovakat..... Egyszer, egyetlen egyszer felültettem az egyik ilyen ajánlkozót, mivel ismerõs volt. Elfordítani sem tudta a lovat lépésben, a karámban. Erre jött a szöveg, h ez a ló milyen bunkó....- felültem én, és hosszú száron ment a ló nyolcasokat a pacák és a haverja körül.... De ettõl persze az ismerõsök közt 2 napon belül körbeért, h az ahalok bunkók és keményszájúak... Szóval sajnos az embert az ilyesmik cinikussá és gyanakvóvá teszik.Persze ilyen dolgok elõfordulnak az ismertebb fajták tenyésztõinél is, csak a ritkább, kuriózumszámba menõ fajtáknál talán gyakrabban. Egyébként pedig tényleg nem való mindenkinek, pl. a türelmetlen, vagy a "majd én megmutatom" embereknek semmiképp. Én is küldtem már el vevõt,és nem azért, mert felvet a pénz... De a nem megfelelõ ember negatív reklám a fajtának és tönkreteszi az illetõ ló életét. Erre pedig senkinek nincs szüksége.

#478 tipara

tipara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.840 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 22. - 15:45

Egy kis háttérinfó forkissima hozzászólásához: õt is, engem is hívtak fel konkrétan ezzel a célzattal, és más ahalost is: adjunk tv lovat "kipróbálásra", cserébe az illetõ reklámozza a fajtát.... ez nem vicc volt.... Jah, és van egy évek óta visszatérõ ismerõsöm, aki uez pepitában, évrõl évre felhív, h ha lenne olyan lovam, aki vmiért már nem tetszik (?), akkor kis pénzért õ átvenné, aztán majd lesz vele vmi. Olyan "C" kategóriás vágóár körül....De csak felnõtt ló kéne, mert õ csikóval "nem vacakol" és persze ne legyen semmi baja... Ennél jobban csak azokat szeretem, akik felajánlják, h szívesen lejárnának hétvégéken segíteni LOVAGOLNI!!!! a lovakat..... Egyszer, egyetlen egyszer felültettem az egyik ilyen ajánlkozót, mivel ismerõs volt. Elfordítani sem tudta a lovat lépésben, a karámban. Erre jött a szöveg, h ez a ló milyen bunkó....- felültem én, és hosszú száron ment a ló nyolcasokat a pacák és a haverja körül.... De ettõl persze az ismerõsök közt 2 napon belül körbeért, h az ahalok bunkók és keményszájúak...
Szóval sajnos az embert az ilyesmik cinikussá és gyanakvóvá teszik.Persze ilyen dolgok elõfordulnak az ismertebb fajták tenyésztõinél is, csak a ritkább, kuriózumszámba menõ fajtáknál talán gyakrabban.
Egyébként pedig tényleg nem való mindenkinek, pl. a türelmetlen, vagy a "majd én megmutatom" embereknek semmiképp. Én is küldtem már el vevõt,és nem azért, mert felvet a pénz... De a nem megfelelõ ember negatív reklám a fajtának és tönkreteszi az illetõ ló életét. Erre pedig senkinek nincs szüksége.

Ebben a formában igazad van, de azért mert valakit érdekel ez a fajta és mondjuk mincs rahedli pénze, hogy helybõl vegyen magának egyet azért még nem kéne ilyen durván elhajtani.
Nekünk is volt egy aranyos sztorink ( nálunk inkább a túristákkal voltak problémáink, sokan azt hiszik, hogy attól hogy kijönnek hébe hóba a Bükkbe, ott már minden az övék)
A két, akkor még jóformán teljesen vad zsábi fennt volt a kis karámban ( nálunk nem voltak kerítések) nem mesze voltunk tõlük a mezõn. Túrista hölgy megy, átadja a párjának a hátizsákját bemászik a lovak karámjába és elkezd suttogót játszani és keríteni a lovakat. Odamentünk, közöltük,jónapot és hogy ezek még elég vad lovak és egyébként a mieink. Erre szónélkül kimászott, felvette a hátizsákot és köszönés nélkül továbbáltak.
Lehet én az ilyen esetek miatt kezdtem el értékelni az e helyett odajövõ érdeklõdõket.
Nálunk az ilyen hívatlan bejelentkezetlen látogatókkal voltak inkább problémáink.

#479 Mahóca

Mahóca

Új vendég

• Fórumtag
  • 24 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 22. - 15:57

Meglendült a Topic! Ez nagy Öröm, de szerintem a fajtához nem méltó az eldurvult személyeskedés. Bizony mi szoktunk tartani nyílt napot, ahol szerényen megvendégeljük a hozzánk látogatókat. ( pl. csülökpörkölt bográcsban) Ettõl függetlenül elõre egyeztetett idõpontban sokan tették már tiszteletüket tenyészetünkben. Nem voltak terhünkre. Persze a betoppanókra sem eresztjük rá a kutyákat, de nekik tudni kell, hogy az intim szféránkba és a munkánk sûrûjébe lépnek be esetleg. A fajtának nem kell egyébként külön reklám. Aki meglátja ezeket a csodákat , úgyis örökre beleszeret... Legyetek egymáshoz kedvesebbek! -megéri.

#480 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 22. - 16:23

"Egy kis háttérinfó forkissima hozzászólásához: õt is, engem is hívtak fel konkrétan ezzel a célzattal, és más ahalost is: adjunk tv lovat "kipróbálásra", cserébe az illetõ reklámozza a fajtát.... ez nem vicc volt.... Jah, és van egy évek óta visszatérõ ismerõsöm, aki uez pepitában, évrõl évre felhív, h ha lenne olyan lovam, aki vmiért már nem tetszik (?), akkor kis pénzért õ átvenné, aztán majd lesz vele vmi. Olyan "C" kategóriás vágóár körül....De csak felnõtt ló kéne, mert õ csikóval "nem vacakol" és persze ne legyen semmi baja... Ennél jobban csak azokat szeretem, akik felajánlják, h szívesen lejárnának hétvégéken segíteni LOVAGOLNI!!!! a lovakat..... Egyszer, egyetlen egyszer felültettem az egyik ilyen ajánlkozót, mivel ismerõs volt. Elfordítani sem tudta a lovat lépésben, a karámban. Erre jött a szöveg, h ez a ló milyen bunkó....- felültem én, és hosszú száron ment a ló nyolcasokat a pacák és a haverja körül.... De ettõl persze az ismerõsök közt 2 napon belül körbeért, h az ahalok bunkók és keményszájúak... Szóval sajnos az embert az ilyesmik cinikussá és gyanakvóvá teszik.Persze ilyen dolgok elõfordulnak az ismertebb fajták tenyésztõinél is, csak a ritkább, kuriózumszámba menõ fajtáknál talán gyakrabban. Egyébként pedig tényleg nem való mindenkinek, pl. a türelmetlen, vagy a "majd én megmutatom" embereknek semmiképp. Én is küldtem már el vevõt,és nem azért, mert felvet a pénz... De a nem megfelelõ ember negatív reklám a fajtának és tönkreteszi az illetõ ló életét. Erre pedig senkinek nincs szüksége." Ilyen emberek mindenhol vannak, legyetek türelmesebbek, hiszen aki itt érdeklõdik, azt már valami megérintette, lehet hogy csak egy kiváncsi "kisgyerek" de lehet egy jövõbeli akhalos. Szrt ezek a lovak csodálatosak, bár élõben még soha nem láttam, majd ennak is eljön az ideje. Lovastanyásként sokféle emberrel találkozom, s tudom milyen az ha beesik valaki, ezt is kezelni kell. Sok sikert kivánok a fajta szerelmeseinek, s remélem egyszer személyesen is lejutol Mahócáékhoz és megeszem azt a csülökpörkõltet :) . Béke veletek.