Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Gidránok - azonos hõfokon a tûzzel

• Please log in to reply
5286 válasz a témához

#441 meggyes

meggyes

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.035 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 16. - 16:03

Majd jol felhivlak es remelhetoleg meg is latogatlak. Nagyon kivancsi vagyok, mi lett abbol a szep szal 2 eves kancabol, amibe beleszerettem nalatok. Megvan meg?Nekem se gidranom, se lovam. Egyelore. :o

Az ido½pont jó de azért telefonon hívjatok!Meggyes!Te is ritkán fordulsz elo½ ezen? a fórumon. Mi van veled? Mióta nállam jártatok azóta híredet sem hallottam, van- e már saját gidránod?

Hozzászólás megtekintése

#442 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 16. - 19:26

Ágimam!A kényeztetés, ha következetes neveléssel párosul sohasem káros.behívás - jutalom ( kényeztetés) lábfelvétel helyesen - jutalom stb. a lényeg hogy a kényeztetés az elsõ alkalom vagyis a viszontlátás öröme után mindíg valamihez kapcsolt legyen. Tudomásul kell venni és alkalmazni kell a feltérteles reflekszeket. Egyszer még sajnálni fogod ez elvesztett egy évet ami a kényesztetésbõl kimaradt de azért fõ a mértékletesség.Én nem azt mondtam hogy te tanítsd hanem, hogy együtt gyakoroljatok így mind a kettõt ki lehet javítani.A Te Herceged pedig ha rossz segítséget adsz számára legfeljebb nem érti mit akarsz tõle azonban az együttlét a közös munka tovább erõsíti kapcsolatotokat.A huszárló attól lett huszárló, hogy együtt kinlódták ki lovasával a harci sikereket és együtt élték meg a kudarcokat is, a hûség és a használhatóság is ekkor derül ki.Bajban a barátot.

Hozzászólás megtekintése

Marhául birom, hogy egy ilyen "szegrõl-végrõl" született, "0"-ás béllegzésû csikóval itten vagyok én a gidránosok között.... :rolleyes: :) :kir:Nekem soha nem volt a lovaimmal kapcsolatban bajom azzal, hogy (a telepapiros angol telivért kivéve) nem törzstiszták, ill. nincs törzskönyvük, Különben sem tudom, hogy ha a kisbéri anyának, a gidrán apának lett volna törzskönyve, s Herceg "tenyésztett" ló lenne, érnék-e vele valamit, hisz továbbtenyészteni nem akarom, eladni mégúgy sem akarom... szépnek meg így is szép... Gidránnak meg - remélem a ti szemetekkel is - eléggé gidrán. Ha meg mégsem, az sem baj. Azt tudom már, hogy ha nem lett volna 9 hónapos korában kiherélve, nehezebb dolgunk lenne most vele. Mert a tûz azért ott van ebben a csikóban. :) Nem is élnék vissza a többiek türelmével , a lovaglással, Herceg beiskolázásával kapcsolatban majd a "Problémák a ló és a lovaglás körül, és azok kezelése " topicban "öntöm ki a szívemet".Csak még ezt... :rolleyes: :D :http://fototar.t-onl...D=872197&SIZE=1http://fototar.t-onl...=1134343&SIZE=1http://fototar.t-onl...=1134403&SIZE=1

#443 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 17. - 7:48

Az a szép száll kanca Szamóca névre halgat és már nincs nállam, a gazdija Tökölön állította tenyésztésbe. ismereteim szerint fogathajtásra szeretne tenyészteni. Kitûnõ idegrendszerû ló lett sajnáltam is megvállni tõlle de hát ez a tenyésztõ sorsa idõnként meg kell vállnia " gyerekeitõl.Az eltelt két év alatt viszont született iiletve cseperedett néhány érdekes! gyerek igy van remény hogy esetleg tudok valami újat ís mutatni. különösen az idei évjárat méltó a figyelemre de van egy - egy korábbi születésû " favorit" is.majd Próbálok képeket feltenni.

#444 Kocka

Kocka

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 310 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 21. - 11:53

Sziasztok!Bianko tényleg komolyan gondoltam, hogy mennék. Szóval Tiszafüreden belül merre is kéne majd menni? Ha nem publikus (bár akkor mi értelme volt meghívásnak????) akkor a privátban kérnék vmi útvonalat, vagy címet. Telefonálni csak pár nappal hamarabb telefonálnék, ha nagyon fontos. (Utálok telofánálni)Még annyi, hogy megpróbálok pár embert "beszervezni" onnan ahova járok lovazni, remélem nem baj.Sziasztok!Kockau.i.: sok helyre szerettem már volna menni, még kb sehova sem mentem, remélem ezzel nem így leszek.szerk oka: eggyel több a betû

Edited by Kocka, 2005 szeptember 21. - 11:56.

#445 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 21. - 14:14

Kocka! A meghívás komoly, az útvonal publikus, Tiszafüreden a tiszaörvényi városrészben a Hunyadi út végén. Részletesebbet ha szükséges telefonon a pontos idõegyeztetéskor.

#446 hutlenke

hutlenke

Új vendég

• Fórumtag
  • 13 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 22. - 9:50

Nekem ven egy marócpusztai lovam Apja telivér(Déva xx)Anyja meg 1 gidrán kanca.Hûtlen régen militaryzott és minõsült az olimpyára(1év alatt)Schaller Gáborral. igaz h hamar felidegesíti magát minden hülyeségen de én semmi pénzért nem adnám el pedig lett volna lehetõség rá.már 14éves és soha nem volt semmi baja még 1szer nem kólikázott még,és az immunrendszere is erõs.sztem inkább legyen pörgõs, életerõs minthogy alig vonszolja magát ló.itt az is a baj h mi magyarok nem becsültük meg a gidránokat és 1re többet visznek ki külföldre mert ott egyre kedveltebb a gidrán.

#447 hutlenke

hutlenke

Új vendég

• Fórumtag
  • 13 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 22. - 10:06

persze az igaz, h nem minden gidrán alkalmas kezdõk számára,hát az enyém se igazán. õ nagyon bizalmatlan volt.2év kellett h összeszökjunk sok versenyen volt az h szinte értékelhetettlen voltam annyira elvitt :-( nem adja föl soha erején felül teljesít:-)

Edited by hutlenke, 2005 szeptember 22. - 10:07.

#448 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 22. - 15:25

hutlenke! Mióta lovagolod a pact? és versenyzel e vele. Szerintem azért ilyen mert olyanok lovagolták eddig akik nem hittek sem a fajtában sem a lóban a holland, német vagy másként európai gondolkodású lovasok nem saját képükre formálják a lovat hanem az egyéniségüket fejtik ki és használják fel a munkában. A gidrán pedig pont ilyen soha fel nem adó fajta. Hûtlen pontos származását megnézném ha a Tkv.számát megadnád.

#449 hutlenke

hutlenke

Új vendég

• Fórumtag
  • 13 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 22. - 18:21

A származási lapon ahol ott van h tkv. száma és neve:ott csak a neve van,de ha kiványcsi vagy leírom neked az egészet.a lovat lassan 3éve lovagolom nem volt 1szerû az eljén de nagyon sokat tanultam tõle:-)

#450 hutlenke

hutlenke

Új vendég

• Fórumtag
  • 13 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 22. - 18:29

csikó korában nagyon erõskezü emberek lovagolták ezért sajnos nem finomkezü lovasok lovagolták de már nagyon sokat változott már sikerül csikózablával lovagolni,csak versenyen kell erõsebb zabla:-(

#451 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 22. - 21:07

hutlenke! Mióta lovagolod a pact? és versenyzel e vele. Szerintem azért ilyen mert olyanok lovagolták eddig akik nem hittek sem a fajtában sem a lóban a holland, német vagy  másként európai gondolkodású lovasok nem saját képükre formálják a lovat hanem az egyéniségüket fejtik ki és használják fel a munkában. A gidrán pedig pont ilyen soha fel nem adó fajta. Hûtlen pontos származását megnézném ha a Tkv.számát megadnád.

Hozzászólás megtekintése

bianko elég rosszul gondolod.Szerintem nem azért 'olyan' ló a Hûtlen ,mert aki/k lovagolták nem hittek a fajtában ,ne viccejj má :) (egyébként,ha nem Sch. G. lovagolta volna H.-t,lehet már a vágóban végezte volna rég) lovagolni nem fajtát szoktak,hanem egyedet. Szerintem ez a párosítás sajnos eléggé 'túlfûtött agyat' eredményezett.Történetesen ismerem egy (apárol) testvérét,azthiszem anyárol is van rokonság köztük.Mind a két ló 'gyagya'.A Hütlen,még sokkal nyugodtabb is mint a tesókája :) A Déva G.-nok közül pont ez a két ló volt a legjobb(saját vélemény,de biztos :) ) képességû. És láttam még más D.-G. gyagyás lovat.

#452 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 23. - 11:49

Pozitív Feri Mi az infod menyi ideig dolgozzott együtt ló és lovas hányszor dobálták ide és oda a lovat és ismered - e SG véleményét úgy általában a gidránról vagy nem az a van hogy aki fizet azt dícsérjük. A fajta elõitélete miatt az egyedet is elvághatják, van rá példa.

#453 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 23. - 12:40

A kérdés az,hogy mit akarsz hallani? Azt,hogy a Gidránok a 'Magyarok Büszke Sárkányai' és "soha fel nem adó fajta" és ha "ágyú szót hall" megtáltosodva repül a csatába. :) ? Egyébként milyen a 'soha fel nem adó fajta'? errõl az uj tenyészvonalrol szivesen olvasnék. Mivel mostanában nincs olyan gidránra szükség amelyik rohamra indulna a csatába ágyú szóra(dezertõr huszárok hátrányára :) ) ezért az eladható sport(ugró,lovastusa,)célra van(szerintem)a tenyésztés orientálódva.(nehézszóvolt). Ami Marócon egész jól sikeredik.Viszont ez még kevés.Kell egy olyan lovas,mint K.B. aki bemutatja õket.(de ezeket M.-on jobban tudják)Szerencsére egyre jobbak a gidránok .Ez meg már a tenyésztõn múlik,hogy megtalálja azokat az egyedeket,amik a fajtát nem csak szaporitják,hanem elõre viszik.

#454 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 23. - 14:30

Pozitv Feri!A hangzatos jelszavakkal nem mindíg értek egyet, de van szerencém felhívni figyelmedet arra hogy korábban már bátorkodtam leírni, hogy hol és mit tenyésztek. A jelzõket ami idéztél a holland lovasok mondták - adták a nálluk lévõ gidránokon szerzett tapasztalataik alapján. Gondolom Tippmester szavahihetõségét nem vonod kétségbe. A soha fel nem adó fajta pedig létezik még ha gidránnak is hívják mert ugye nem sok fajta büszkélkedhet azzal a megtiszteltetéssel hogy többször is majdnem kipusztították a sportló tenyésztés oltárán való feláldozással.Van velem együtt néhány tradícionális lófajtát tenyésztõ és olyan mint KB akik hisznek abban hogy a magyar fajták is megálják helyüket a világ lovasportjának szinpadán csak azt nem szabad elfelejteni hogy ehhez még akkor is idõ kell ha a tenyésztõk nem fognak mellé. Nem egy lovas kellene hanem több. Elszomosít ha olyat hallok, hogy egy szépreményû gidrán mén mint Sárarany Gidrán XI után súlyos szemsérülés miatt nem bizonyíthatja sportbéli képességeit. Vajon mindent megtettek azért hogy ez ne történjen meg? Jó lenne ha Kajczinger B. mellet megemlítenénk még más Gidránnal versenyzõ lovast is Pl Egyed Lászlót aki Regölöt lovagolja vagy ha tudtok másokat szintén tegyük mások által is ismerté lovukkal eredményeikkel együtt ez a fórum mi egyébrõl is szólna.A tenyésztésem eredményeit pedig szívesen megmutatom neked is. A hangzatos jelzõkre visszatérve azok tartalmát tekintve egy tenyésztõ számára szebb cél nem is lehet mint megfelelni azoknak.

#455 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 23. - 15:32

A 'soha fel nem adó fajta' az valószinûleg az a pár ember aki 'felébresztette csipkerózsika álmábol' a gidránokat. Egyébként perszehogy vannak sok kiváló egyedei is a gidránnak.Senki se vonta kétségbe. " Elszomorit ha olyat hallok,hogy egy szépreményû gidrán mén mint Sárarany Gidrán XI után súlyos szemsérülés miatt nem bizonyíthatja sportbéli képességeit." Minden tenyésztésben vannak balesetek,veszteségek sajnos.Hogy mindent megtettek-e érte azt kérdezd meg az illetékes/ektõl. Azt ismered,hogy "Kaizinger B., ha felül a lovára..." kezdetû nótát? :)egyébként már csak maradna a sablon blablabla..... hogy csak igy tovább,...senki se vesz lovassportra lovat azért,mert gidrán,ha nincs meg hozzá a megfelelõ képessége,ésatöbbiésatöbbi :) jó tenyésztést bianko

#456 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 23. - 18:36

Pozitív Feri! úgy tûnik végmondataid alapján mintha meguntad volna a diskurzust.Nekem úgy tûnt mintha az átlagosnál több ismereted lenne a gidrán körüli illetve a lovassport zajlásáról. Igy méginkább érdekelne honnan az értesülésed hogy senki se vonta kétségbe hogy vannak kiváló egyedei a gidránnak. Nekem nem ez a tapasztalatom. Rengeteg elõítélettel és rosszindulattal találkoztam. Ha egy gidránom az elsõ felülés alkalmával nem hisztizett véletlenül kifogtam azt az egyet, ha a többi türelmesen tanította a gyerekeket 3 - 4 órán keresztül szerencsém volt hogy többet kifogtam, stb. A sport lovasok még csak meg sem nézik õket. Az idén szerintem több gidrán kelt el külföldre mint belföldre. Azt pedig hogy milyen képességeik ( ugró munka, idegrendszer, szervezeti szilárdság ) vannak javasoltam nézd meg nállam.

#457 hutlenke

hutlenke

Új vendég

• Fórumtag
  • 13 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 23. - 20:46

Én nem azt mondtam,h a Schaller-nál romlott el,azt nem tudom nála milyen irányban változott meg a ló.csak annyit tudok h többen megnézték és azt mondták,h nagy képességü ló(lehettet volna de 14évesen már késõ) csak rosszul kezdék a lovaglását(nagyon bizalmatlan és nem hátból ugrik)de amikor megkaptam akkor mindenki csak azt mondta h fiatalnak nem való egy ilyen ideggyenge ló,viszont a 3év alatt annyit nyugodott h a Grózner Sz. pl nem ismert rá,mert h amikor õ látta nem bírt megállni.csak nem értem,h miért becsülik le emiatt ezt a fajtát.van egy másik"lovas" akinek szintén gidránja van de õ magyar spórtlónak mondja mert nem vállalja föl mert CIKI én ezt nagyon elítélem:-(

Edited by hutlenke, 2005 szeptember 24. - 9:45.

#458 hutlenke

hutlenke

Új vendég

• Fórumtag
  • 13 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 23. - 20:49

PoizitívFeri:a Hûtlen anyja Gidrán 1-7 Tamara

Edited by hutlenke, 2005 szeptember 23. - 20:49.

#459 meggyes

meggyes

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.035 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 28. - 12:58

Na akkor nemsokara meglatogatlak. Bar Szamocat nem tudod folulmulni. Ha meg igen, hat le a kalappal :D

Az a szép száll kanca Szamóca névre halgat és már nincs nállam, a gazdija Tökölön  állította tenyésztésbe. ismereteim szerint fogathajtásra szeretne tenyészteni. Kitûnõ idegrendszerû ló lett sajnáltam is megvállni tõlle de hát ez a tenyésztõ sorsa idõnként meg kell vállnia " gyerekeitõl.Az eltelt két év alatt viszont született iiletve cseperedett néhány érdekes! gyerek igy van remény hogy esetleg tudok valami újat ís mutatni. különösen az idei évjárat méltó a figyelemre de van egy - egy korábbi születésû " favorit" is.majd Próbálok képeket feltenni.

Hozzászólás megtekintése

#460 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 29. - 8:32

Hutlenke!Én kértem Hûtlen pontos származását, amit leírtál abból nem tudtam megtalálni a méneskönyvben. Annak aki lovának a gidrán származását letagadja mond meg, hogy mi gidránosok a sportban szereplõ gidránok lovasait meg szoktuk jutalmazni és büszék vagyunk rájuk így különösen nincs szégyelni valója. Ha sportlóban nincs szégyelni való sport teljesítménye akkor különösen büszkének kellene lennie hogy magyar lova van.meggyes ! Álld a szavad! Várlak! _- a mielõbbi viszontlátás reményében és állom a szavam. A képek még várnak elõbb a mogul.uni.hu frisítését kell megoldanunk.kocka! akor mi van az okt.08 áll még?

#461 hutlenke

hutlenke

Új vendég

• Fórumtag
  • 13 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 30. - 20:26

Bianko:ezt már én is mondtam neki,de nem foglalkozik vele.ez van.akkor laírom:91-es születésü herélt.úgy is unatkozom:-) Imi xx Imperial xx:s.1960{Hurry xx Bilbao xx{ vp.1974. Bille xx:sp. 1960{Nardus xx Baby Doll xxapja: 2394 Déva xx{ AT802610000 Mossborugh xx Ballymoss xx{Indian Call xx Daisy xx{ s.1972 Decimal Coinage xx{Hook Many xx Kantara xx 1095Gidran I-12 2581Borota:s.1948{BB-3 Baba Gidran I:s.1959{ anyja: 1 Gidran"C" II-Arad{Giran "C" IIGidran I-7Tamara{ 41Gidran IS68007Gi0.1968 Gidran VI Gidran "B" VII:s.1941{20Kozma Gidrán 32 Gidran "B" VII Hetes{ Gazal III M570046b07.s.1957 101 Gazal Gidran Gitár{65 Gidran III s.1943

Edited by hutlenke, 2005 szeptember 30. - 20:26.

#462 hutlenke

hutlenke

Új vendég

• Fórumtag
  • 13 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 30. - 20:27

ajaj én szépen leírtam erre így írja ki :-(végülis ezek a lovak vannak a származásában ha valamire pontosan vagy kiváncsi akkor azt leírom.

Edited by hutlenke, 2005 szeptember 30. - 20:29.

#463 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 1. - 9:25

Megtaláltam az anyját, amezõhegyesi 11 sz kancacsaládból származik, alapítója 819 számú kanca a 6. szabad ménesbõl szül.1815 ben.az apja Déva ismert ugróörökítõ telivér.érdekességként a kancacsalád eléggé népes lett jelenleg 23 felnõtt kancát számlál így egyike a legnépesebb kancacsalûádoknak.Az infokat köszönöm.

#464 Kocka

Kocka

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 310 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 2. - 12:50

kocka! akor mi van az okt.08 áll még?

Hozzászólás megtekintése

Kedves bianko!(Meg többi fórumos)Megpróbáltam embereket szerezni, hogy ne kelljen egyedül mennem, nem sikerült. De itthon azt mondták vihetem az autót, szóval megyek, ha valaki akar jönni, akkor Kazincbarcika Tiszefüred között felvehetem. Fõ csapásiránynak Kazincbarcika-Miskolc-Mezõkövesd-Tiszafüredet néztem ki (így mondjuk ha valaki pestrõl jönne vonattal akár Miskolcon fel is vehetem). Mikkora menjek kb? Mennyit tudsz róluk beszélni? Remélem akármennyit :). Kb hogy számoljak meddig nem zavarok, azaz mikorra érek majd haza? Jöjjön már más is! Egyedül nem olyan jó...Fényképezni lehet? :)Sziasztok KockaU.I.: üres helyek száma 4, de akkor hátul szorongani fogtok, akit valahol felvettem, ott le is teszem visszafelé.

#465 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 3. - 6:27

Kocka! Fényképezni sõt ha akarod lovagolni is szabad. Az akit a gidránok érdekelnek engem sohasem zavar. A telt. megismétlem 0630 9536 470 elég ha megcsörrented ha kell visszahívlak. A többit személyesen.

#466 Eva

Eva

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.912 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 3. - 7:46

Mint már korábban jeleztem én is szívesen mennék!

#467 Kocka

Kocka

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 310 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 3. - 11:18

Eva!Mikorra tervezel odaérni? Ha lehet akkor legalább egyszerre érjünk oda, ha nem együtt megyünk.bianko!Csütörtök délutánig várnék a telefonálással, hátha addig jelentkeznek még fórumosok, mert mindenkinek jobb lenne szerintem, ha kb egyszerre futnánk be, meg ha kettõnél többen lennénk.Mindenki!A csütörtöki telefonálás után, megírom mi lett a program.Sziasztok Kocka!

#468 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 3. - 15:07

Rendben! Szorítok a szép napos idõért. A ló-lányok és a ló- fiúk már most izgulnak nem szeretnének szégyenben maradni esténként lábbeli igazításokat kérnek még az idei gyerekek is.

#469 Mili-tary

Mili-tary

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 85 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 4. - 14:52

Elolvastam az elmúlt pár hét hozzászólásait. Nem vagyok azonos Mili-taryval,lehetõséget kaptam rá,hogy hozzászóljak. Schaller Gábor vagyok.Hûtlen. Nagyon érdekes és tanulságos a ló története. 1985-ben Kamond - Dabrókán dolgoztam és lovagoltam Kirschner Tamás barátommal eggyütt. Közös ismerõsünk Németh László barátom - aki nemes egyszerûséggel teheneket tartott és ebbõl tartotta el családját-ezt csupán azért tartom fontosnak hogy anyagi lehetõségei és állapota egyértelmûek legyenek,vásátolta Hûtlent 65000+Áfa vételárért. Nem felejtettem le egyetlen nullát sem! A ló Marócpusztán arra várt hogy valaki elszállítsa a kényszervágóra. Bal hátsó lábszárán nem volt bõr,az inak és a csont is szemmel látható volt. Megvásárlása után mintegy 3 hónapig kezeltük. Rendbe jött,bár a sérülés nyomai mindig látszani fognak. Sérült lába olyan valószínütlenül deformált,hogy hihetetlen az a teljesítmény amit Hûtlen produkált.Lovaglását Tamás kezdte meg,akinél türelmesebb,következetesebb belovaglót keveset ismerek. A ló a kiképzés elején kifejezetten lusta és kelletlen volt. Egy idõ után bár inkább egyik napról a másikra rendkívül élénk,mondhatni túlfûtött,ezzel együtt nehezen lovagolhatóvá vált.Mindennapi tanuja és részese voltam a munkának. Semmi olyan esemény nem történ ami ezt magyarázhatta volna. Tamás számtalan versenyt nyert díjugratásban megyei ,területi,országos versenyeken illetvebajnokságokon. Csikózablán kívül a ló szájába sohasem volt semmi extra "fegyver".1998-ban e történet szempontjából érdektelen okok miatt Tamás nem lovagolta tovább lovat. A tulajdonostól Fazekas István kérte el a lovat azzal a céllal hogy a 7 éves lovak tenyészversenyén eredményesen lovagolja. A ló mintegy fél évig volt Fazéknál ,aki talán minden zabla és egyéb alternatív formábahozó módszerekkel próbálta a lovat versenyeztetni,változó eredménnyel.A tulajdonos egy edzés megtekintését követõen úgy döntött,hogy a ló érdekében ezt az együttmûködést azonnal megszakítja.A ló visszakerült a legelõre a tehenek közé,ahol egyébként mindig is nagyon jól érezte magát.1999-ben nem állt rendelkezésre olyan ló amivel akár mataematikai esély lett volna az olimpiai minõsülésre. Elhoztam a lovat. Három évig dolgoztunk együtt.Keserves volt. Keserves,mert rossz állapotban volt a ló. Keserves volt,mert magam finanszíroztam tartást,képzést ,versenyt.A Gazda erején felül segített takarmánnyal,pénzzel. Mikor tudott. És veszekedett a családdal.Hûtlen egy év alatt minõsült az olimpiára. Aztán nem utaztunk. A ló visszament a tehenek közé. Ja,biankó! Nem dicsért meg senki.Aztán a ló eladásra került. Fehérvár-Kunos lovarda. Büszke vagyok arra hogy egy kislány lovagolni tudja. Ez a cél egy ló kiképzése során. Hogy bárki számára lovagolható legyen. Ha arra járok megsimogatom. Mert szeretem. Továbbmegyek! A Gidránt is szeretem. Mert ló. Mindig is szerettem.Kaposváron volt szerencsém sok gidránt lovagolni.RebeccaJácint JátékIgazGarasApróSólyomBalázs Marócra szerzõdtetését én intéztemkiképzését évekig segítettem. Ha volt pénz azért,ha nem akkor meg nem azért.Amikor Fox-Pitt jött,lovagoltam Sóhajt egy hónapig közösen Balázzsal,hogy kelljen a Királynak.Tippmester szavait nem vonom én sem kétségbe. Küzd a ménesért. Foggal körömmel. Nemzeti hõs lett belõle. Jogosan. Hõssé avanzsálták akik dolgoztak az ügyön. Meg a lovak. Hûtlenek,Nimródok.Gidrán Sáfrány....hütlenke... csikózabla!türelmeteket köszönöm!Schaller Gábor

#470 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 4. - 18:56

Üdv. Schaller GáborNem is hiszed mekkora örömömre szolgáltál azzal hogy megszóllaltál,lehet hogy gidrános mivoltomban komplett hülye lettem de szavaid igazolják legjobban hogy az az ló egy hányadtatott sorsú. A körülmények közötti áldozatvállalásotok mindenképpen tiszteletet érdemel.Azt is elfogadom sõt ismerem a tényeket hogy amenyire módodban állt segítetted mid a Tippmester, mind Balázs munkáját. magam részérõl tisztában vagyok azzal is hogy a mai világban egy olyan általam is tiszteletben álló lovasnak mint te az egzisztenciális kérdés és egy - egy fajta érdekében tett áldozatvállalás gyakran egybemosódik csakúgy mint Tippmesternél....Én nem godolom hogy nemzeti hõs lenne inkább, azt hogy egy olyan ember aki a maga területén olyat akar csinálni amiben hisz és amit érdemesnek art arra hogy hozzá a nevét adja. Te is és én is.ilyen embernek tartjuk magunkat. Az általad felvázolt " Hûtlen " sors kicsit a mi sorsunk a Gidrán fajta a magyar lovas sorsa is.Én nem hiszem hogy minden gidrán Sóhaj, Hûtlen, Ima, Nimfa,Sáfrány,Noé, Fáraó, Agressor, Falnic, Illatos, Gidrán XI - Miska, Semmi stb. és azt hiszem te többet sorolnál fel, de hogy vannak tehetséges és eredményes lovak a gidrán fajtában ezt te is elismered. Azt azonban már igazán nem értem, hogy hogyan nem találtok olyan gidránt magatok alá amely elröpítene benneteket is arra a hõn áhított dobogóra. Vagy ez csak anyagi kérdés mit Fox Pitt - nél. Vagyis van tehetséges ló de mivel nem fizetnek érte ezért fika. Akkor legalább a tárgyilagosság kellene hogy megjelenjen. Alig kétszáz kanca évente kevesebb mint hetven csikó cirka ..... állomány , de találni lehet és ha rátalálsz légy bûszke rá bárki is tenyésztette. Én úgy kínálok fiatal lovat sport lovasnak hogy ha kipróbálta és nincs tovább fejlõdési lehetõség cseréljünk, a közös áldozat jelenjen meg az árban, keressünk közösen támogatót de mivel magyar fajta így sem érdekli.A Hûtlen mostani lovasa írta Gidránt lovagló sport lovas letagadja a ló származását, és azt mondja Magyar sportló - Igaza van a gidránok közöt is van magyar sportló és ezt nektek kell legjobban tudnotok.Nem tudom összefutunk - e valahol ? Így szeretnék gratulálni és sok sikert kívánni lovas pályádon és önzõen kívánok minél több és jobb gidránt alád. Milli-tary neked is köszönöm a lehetõséget ezt szerettem volna már elõbb elérni hogy olyan lovasok szóllaljanak mek akik nem beszéltek azzal, aki hallot arról hogy...stbegyszóval. mindketõtöknek kösz.

#471 furioso

furioso

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.414 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 4. - 19:18

... Azt azonban már igazán nem értem, hogy hogyan nem találtok olyan gidránt magatok alá amely elröpítene benneteket is arra a hõn áhított dobogóra. Vagy ez csak anyagi kérdés mit Fox Pitt - nél.

Hozzászólás megtekintése

Én úgy gondolom egyrészt elhatározás, döntés kellene, hogy a fajtával mi a szándékuk azokak, akiknek ez a dolga. Másrészt, ha a döntés az, hogy támogatják a sportcélú felhasználást, akkor az évenkénti szaporulatot - megfelelõ korban - a lehetõ legszélesebb körben ki kellene próbálni, hogy mihez mutat tehetséget, s miután ez eldõlt, az egyes egyedeket abban az irányban felkészíteni, s versenyeztetni, a mind jobb eredmények elérése érdekében. S a dolog itt bicsaklik meg. Mert nincs pénz a kipróbálásra, a szakmailag megfelelõ felkészítésre, a fokozatos, rendszeres versenyeztetésre, stb. Így aztán a tenyésztõk a vak szerencsében bízhatnak csak, hogy majd csak felszínre kerül egy-egy tehetséges egyed, akinek a megfelelõ felkészítésére, a fokozatos, rendszeres versenyezetésére megint csak nincs elegendõ pénz. Ördögi kör ez...S sajnos, amíg nincsenek megfelelõ eredmények, addig az eladás is alacsony szinten marad, majd csökken a tenyésztõ kedv, mert nem lehet megfelelõ áron értékesíteni a szaporulatot, s a sor folytatódik...

#472 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 4. - 19:35

Szia furioso! Nagyon igazat szóltál, azonban mégis ha a sport lovasok elõítéleteiket levetve most a gidránról beszélünk és nem a furiosóról de válogatnának és vennének Trad,magy. lovat és együttmûlködnének a tenyésztõvel akkor haladna a szekér.Mert ugye a tenyésztõ az ugy tutujgassa az kanca csikóját,neveljen egészségeset és szépet hogy aztán azt mondják rá anélkül hogy meggyõzõdnének rólla mert beszéltek valakivel aki hallott arról hogy volt valaha valakinek egy gidránja de az sem az volt, amely ilyen meg olyan rossz tulajdonságokkal rendelkezett így aztán a gidrán semmire sem jó, agyas jószág.Pénz pedig nem csak itt nincs,ez nem lehet állandó kifogás. Azt kellene elérni hogy itt ne külföld lenne az elsõ aki felismeri - elismeri a tehetséget és learatja a babérokat mint Fox Pitt. Bár tagadhatatlan a maga tudását azért hozzá kellett tennie. De miért nincsenek ilyen képzett lovasaink? Vagy vannak?. A fajta KBG. fenntartó egyesület Kb 25 millát költ magára évente ebbõl nem jutna egy - egy ló támogatására na nem bagóra hane ténylegesre gondolok.

Edited by bianko, 2005 október 4. - 19:38.

#473 Mili-tary

Mili-tary

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 85 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 4. - 20:41

biankó! Elolvastam az utolsó hozzászólásodat... Azt kell gondoljam,hogy nem vagy teljesen tisztában egy-két dologgal. Vagy nemes egyszerüséggel félrevezettek,vagy hagytad magad félrevezetni. Elhitted azt amit olvashattál,hallottál.Azt írod hogy elismeri a tehetséget és learatja a babérokat...Mármint Fox-Pitt.Fox-Pitt fel lett kérve Sóhaj lovaglására. Videó ki Angliába. Ezt követõen Fox-Pitt Marócra asszonyostúl. Titkosítva persze. Teljes hírzárlat. Alig voltunk ötvenen. Sponzor állta a költségeket. Ló remek,jöhet az együttmûködés. cca félmillió havonta + a versenyek költségei.Learatta? Mit. A lóval a Balázs elõzõ évben 17. lett a 6 évesek kategóriájában.Fox-Pitt 20. Mirõl beszélünk? Ne érts félre ,ez egy hatalmas dolog ,hogy egy világsztár egy magyar lóval versenyez. De ez egy piac. Õ szolgáltat. Szolgáltat annyiért egy hónapban amennyit egy év alatt nem keres meg Balázs és én együtt egy-egy ló lovaglásával.Most hétvégén Balázs a Világkupadöntõn szerepel Nimfával. Elsõ magyarként történelmet írhat. Hallunk errõl? Nem. Ez nem hír. Ha egy nagy név menne vele a csapból is ez folyna.Meg kell becsülnünk a fajtát,a nemzeti értéket. Azt a lovast sem ártana egy kicsit aki értékesíthetõvé formálja a genetikai értéket.Balázsnak májusban van a születésnapja. Jó ideje mindig Marócon összejövünk ilyenkor. Idén harmincan voltunk.Vettünk neki egy használt Stübben nyerget.Összedobtuk. Nem volt nyerge.Mégiscsak a sztárok között versenyez. Én szégyellem.Mirõl beszélünk.....?

#474 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 5. - 15:43

Mily-tari! Aról beszélünk. Én legalábbis arról beszélek, hogy a nádszálakat a forintokat úgy kellene koncentrálni hogy annak legyen értelme! Nem tudom neked mennyi éremed van - e fajtában, menyire hiszel bennemit áldozol rá, de az általam említettekrõl nem a megfelelõ koklúziót vontad le. Sóhaj megnyerete terepversenyt. Balázs akit tisztelek becsülök .stb nyerje meg õ is a maga versenyeit, de segítsük hozzá. ne spontán módon. az elõbbi hozzászólásomban le írtam az egyesület 25 milából gazdálkodikerre miért nem jut?Az én hozzájárulásomat ha kértétek volna hozzátehettétek volna mint ahogyan Korábban hozzátehették ha szóltak.Honnan tudja egy áldozatkész gidrán tenyésztõ hogy ki az a Mi.... , csak megértenétek te is meg tippmester is aki tudja ki vagyok hogy nehezebb eltörni egy vesszõ köteget sõt lehetetlen mint egyetlen szálat.Most nem jó végén fogtad meg .....Gondolod hogy azért macerálom a fórumot, Tippmestert és stb hogy nincs mivel szórakoznom ? 25 egész gidránt tartok el kísértem a jövõt és hiszek abban hogy a magyar egy lovas nemzet a tények bármit is mutatanak.A napokban találkozok ( remélem ) néhány fórumossal remélem úgy mennek elt õk is mint meggges és még sokan mások.1998 óta annyit sikerült elérnem a gidrán tenyésztésben, hogy legalább ma már gidrán tenyéstõk döntenek jól vagy rosszul a fajta fenntartó egyesületben a gidrán sorsáról.A városunkban Tiszafüreden pedig ha közéleti személyiség vagy külföldi vendég érkezik büszkén mutogatják a gidránt mint hungarikumot.1998 ban újjal mutogattak a környékbeli lovasok Õ az a hülye aki gidránt vett ma évente 10 - 15 gyerek tanul a gidránokon lovagolni és imádják õket. ( majd õket próbálják más nézetre bírni ) A sóhaj körüli haddelhadot pedig nem kell túl dimenzionálni azt hiszed ez a világon másutt másképp van? Nincs új a nap alatt! A jó bornak jó cégér kell! A dolgokkal pedig egészen tisztában vagyok, csak nem mindenrõl publikus beszélni, ha tudsz valamirõl de nem szabadna tudnod tettesd magad tudatlannak, legalább úriember maradsz, ha mások hülyének néznek is.

#475 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 5. - 15:50

Rosinante! te hol látsz gidránokat és csillagokat ?

#476 Rosinante

Rosinante

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.081 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 5. - 16:24

Gidránt a látóteremben, amennyiben a legelõ éppen beletartozik, csillagokat az égen, ill. ha orrba vernek (esetenként madárkákat is.)Esetleg fel lehetne tenni a kérdést konkrétabban? :)

#477 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 5. - 16:53

Rosinante! Egésszen pontosan érteted a kérdést vagy nem ? Hol? vagy nem publikus.Én abban a percben ha látom lovaimat mindkettõt.

#478 Rosinante

Rosinante

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.081 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 5. - 17:02

Ehh. :) Marócon lovaztam 4 évig (mellesleg találkoztunk is ;) ), és van egy gidrán csikóm, bár finoman fogalmazva nem az ideális típust testesíti meg. :D

#479 Mili-tary

Mili-tary

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 85 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 5. - 17:11

biankoKöszönöm,hogy nekem cimezted elöbbi hozzászólásodat de azt még a Schaller Gábor irta (bár elfelejtette aláirni :mad: ),de tartalmával természetesen teljes mértékben egyet értek.

#480 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 5. - 18:34

Mili-tary!Amit leírtam méginkább áll. A sóhaj nem ment végig a pályán? és stbA gidrán .................................... kit érdekel is a Fox pitt? és a neki fizetett pénz Azt hiszed a magyar focisták attól hogy pénz kapnak megverik az angol válogatottat? na ne viccelj. Dolgoznunk kellene az eredményekért és együtt örülni a sikereknek függetlenül annak hogy ló vagy lovas éri el. Te nem érted a lényeget.A fõ hogy magyar!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!