Gisari, néha nem nagyon áll meg, amit irsz. A kutyát, mint állatfajt nem az ember hozta létre. Csak a fajtákat tenyésztette ki.
Ne kötözköggyé lécci! ;) A kutya háziállat.
Amibõl a kutya létrejött, akárminek is nevezzük, (legutóbbi információim szerint a szürkefarkas, de ebbõl a szempontból mindegy) nem háziállat volt.
Amit ma kutyának nevezünk, és idõnként embereket harap meg az utcán vagy akárhol, azt az ember hozta létre.
Azt sem lehet kijelenteni, hogy lovasbalesetnél egyértelmûen a lovasiskola lenne a felelõs.
Nem is ezt jelentettem ki. Olvasd el mégegyszer, ott van, hogy "elõfordulhat".
Lehet felelõs a kutyatulaj, de éppannyira lehet felelõs a kutyát provokáló személy is.
Ez igaz. :kocc:

Kutyás kérdések, melyek miatt nem érdemes új topicot nyitni...
Közzétéve 2010 január 3. - 16:06
Közzétéve 2010 január 3. - 16:54

Közzétéve 2010 január 3. - 17:20

Közzétéve 2010 január 4. - 13:59

A ló is háziállat. Mégsem az ember gyártotta le, csak alakitgatta a neki tetszõ formára.
Pl. ez sem "musztáng" : http://hu.wikipedia....frikai_vadkutya
Közzétéve 2010 január 4. - 16:19

A formánál jóval többrõl van szó. A kutyán az ember sokkal többet alakított, mint a lovon, és messze nem csak külsõleg. A kutya és a farkas biológiailag egy fajba tartozik, oszt mégse. Szerintem. De errõl van egy pár különbözõ nézet.
Nem mondtam ilyet.az ember gyártotta le
Ha azt vesszük, hogy a házikutya nem volt, aztán az ember hatására meg "egyszer csak" lett, az hogy hívjuk? Ezentúl azt a kifejezést fogom használni. ;)
Közzétéve 2010 január 5. - 18:56
Közzétéve 2010 január 5. - 18:58
Közzétéve 2010 január 5. - 19:06

Közzétéve 2010 január 5. - 19:18
Gisari, a kutya az kutya. Mégpedig fajmeghatározás szerint is vannak kutya alkatúak. És a legújabb feltételezések szerint a farkastól származik az egész brancs.Na jó, de ez a kutya nem az a kutya, csak úgy hívják. Khm... lódarázs, teknõsbéka, koalamaci...
(persze ennek azért több köze van, de akkor is...)
A formánál jóval többrõl van szó. A kutyán az ember sokkal többet alakított, mint a lovon, és messze nem csak külsõleg. A kutya és a farkas biológiailag egy fajba tartozik, oszt mégse. Szerintem. De errõl van egy pár különbözõ nézet.
Nem mondtam ilyet.
Ha azt vesszük, hogy a házikutya nem volt, aztán az ember hatására meg "egyszer csak" lett, az hogy hívjuk? Ezentúl azt a kifejezést fogom használni. ;)
Amit az is fényesen bizonyit, hogy ezeket a fajtákat keresztezni lehet egymással, mert a genetikai állományuk azonos.
(pl. a cseh farkaseb, amit õk tenyésztettek ki - farkasból, vagy Jack London hõsei, a kutya-farkas keverékek.

A kutya és a farkas viselkedésformája nagyon hasonlit egymásra. Amivel nem lenne gond, ha ebbe az ember nem avatkozna bele, a kutya beltenyésztésével, hibás szelekcióval, egyedi nem megfelelõ neveléssel.
Csak egy : a farkas messzire elkerülné az embert, kizárólag végszükség esetén (ha éhes, vagy ha sarokba szoritják) támad.
Azt, meg hogy "az ember gyártotta le", nem te mondtad. Mily meglepõ: én.

Közzétéve 2010 január 5. - 19:37
Igazából szerintem az emberek legnagyobb része, mondjuk úgy 80%-uk tökhülye bármilyen állathoz. Minnél kisebb, annál kevésbé feltûnõ általában. Mert lónál hamarabb észreveszed, ha a tarkódra lépA gond ott van, hogy a kutyatartók nagyon nagy része egyszerûen nem ért a kutyákhoz. Még pontosabban hülye hozzájuk.

Közzétéve 2010 január 5. - 20:23
Gisari, a kutya az kutya. Mégpedig fajmeghatározás szerint is vannak kutya alkatúak. És a legújabb feltételezések szerint a farkastól származik az egész brancs.
Amit az is fényesen bizonyit, hogy ezeket a fajtákat keresztezni lehet egymással, mert a genetikai állományuk azonos.
(pl. a cseh farkaseb, amit õk tenyésztettek ki - farkasból, vagy Jack London hõsei, a kutya-farkas keverékek.)
A kutya és a farkas viselkedésformája nagyon hasonlit egymásra. Amivel nem lenne gond, ha ebbe az ember nem avatkozna bele, a kutya beltenyésztésével, hibás szelekcióval, egyedi nem megfelelõ neveléssel.
Csak egy : a farkas messzire elkerülné az embert, kizárólag végszükség esetén (ha éhes, vagy ha sarokba szoritják) támad.
Azt, meg hogy "az ember gyártotta le", nem te mondtad. Mily meglepõ: én.
A kutya alkatúak nem a farkastól származnak, ha már a szõrözésnél tartunk, a farkas is a kutyaalkatúak közé tartozik, egy közös õsük volt valamikor pár millió éve.
De komolyan, most abba mianemjó, hogy a házikutya az ember közremûködésével "keletkezett", "jött létre", vagy "tenyésztõdött", "szelektálódott", "alakult ki", ahogy tetszik? :confused:
A lényeg számomra: ha ember nem lenne, akkor nem lenne házikutya. Pont. Nyilván abban a nemtommelyik hsz.omban nem azt írtam, hogy "házikutya", hanem szimplán "kutya", de azért azt hiszem, egyértelmû volt, hogy mire gondoltam.
Közzétéve 2010 január 5. - 20:44
Közzétéve 2010 január 5. - 20:55
1.,Lécci keress rá a gugliban.

2.,Jó megállapitás: a házikutyát az ember tenyésztette ki. A kutyát (általánosságban) nem.
3.Konklúzió:
A lényeg számomra: ha ember nem lenne, akkor nem lenne házikutya.

(én úgy irtam volna, ha ház nem lenne, nem lenne házikutya.

Zsebi:
A szőrhullás lehet gomba is. legyengült immunrendszernél gyakori .
a helyedben sürgősen kezelném valami gomba ellenes szerrel, ha nincs más otthon, betadinos lemosás is ér valamit. aztán majd a doki ad valami jobbat.
de ne a bolhacseppel együtt használd.
A féreghajtót nem ártana 2-3 nap mulva is ismételni, mert maradhatnak bent bujkálók. Aztán 2-3 hétre ismétlés.
Okozhat a hirtelen kiürült féreg is étvágytalanságot, meg a férgek által kibocsátott toxinok, de sajnos a legyengült immunrendszer miatt bármi más durvább fertőző betegség is. Gondolom, nem voltak oltva sem még..
Figyeld a székletüket, hasmenés esetén azonnal kezelni kell, mert egy kiskutyát a kiszáradás viszi el.
Ja, igen: az is okozhat étvágytalanságot, hogy a félórás telezabállással megterheli a gyomrát. Sőt hurutot is okozhat. A kölyökkutyákat naponta többször, kisebb adagokkal kell etetni, legyengülteket pl. 3-5-ször.
attól függ, mennyi idősek.
Edited by Kistáltos, 2010 január 5. - 20:58.
Közzétéve 2010 január 5. - 20:59
Gisariéra:
1.,Lécci keress rá a gugliban."a legujabb kutatások szerint a farkas az õse..." a házikutyának.
![]()
A kutyaalkatúaknak nem. Fordult a kocka."Mégpedig fajmeghatározás szerint is vannak kutya alkatúak. És a legújabb feltételezések szerint a farkastól származik az egész brancs. "
2.,Jó megállapitás: a házikutyát az ember tenyésztette ki. A kutyát (általánosságban) nem.
Namostan: abban a hozzászólásomban, amiben arról volt szó, hogy mivel az ember tenyésztette ki a kutyát, ezért õ felelõs érte, ugyan mibõl gondoltad, hogy nem a házikutyáról van szó, fõleg, mivel már fél oldalon keresztül arról volt szó, mellesleg ez a topik is arról szól?
Legközelebb bele lehet kötni valamelyik lovas topikban, hogy "hát senki nem mondta, hogy nem a przewalskiról beszélünk..."
3.Konklúzió:
(én úgy irtam volna, ha ház nem lenne, nem lenne házikutya.bocs.
)
Házikutya wigwamban, igluban, cölöpházban, kapualj alatt is lehet. Ez a fajmeghatározás.
De lehet ragozni: ha ház nem lenne, nem lenne házikutya. Ha ember nem lenne, nem lenne ház. Ha nem lenne ember, nem lenne ház, nem lenne házikutya. -> Ha nem lenne ember, nem lenne házikutya.
Jajj, de sok idõm van...![]()
![]()
Edited by Gisari, 2010 január 5. - 21:05.
Közzétéve 2010 január 5. - 21:02

Közzétéve 2010 január 5. - 21:12

Közzétéve 2010 január 5. - 21:13
Szerintem az étvégytalanságot, sõt hányást simán okozhatja a férgehajtó. Lehet, hogy érzékeny rá. Nekem a macskám hányja össze magát egy bizonyos féreghajtótól....
A féreghajtó okozhat ilyen tüneteket?
Bolhát nem látok bennük, azért bolhacseppezem õket holnap.
A másik fiúcska, mert persze mindig velük van a gond, meg ma este úgy döntött nem akar enni. Vagyis evett egy kicsit, aztán bevonult melegedni. Pedig ilyenkor átlag fél órán keresztül esznek, esznek és esznek. Aztán úgy néznek ki, mint aki lenyelt egy labdát.
Ezt is okozhatja a féreghajtó?
A szõrhullást nem tudom, de arra tippelek, hogy lehet ez egy allergiás reakció is akár.
Közzétéve 2010 január 5. - 21:15
Közzétéve 2010 január 5. - 21:17
Közzétéve 2010 január 5. - 21:25

Közzétéve 2010 január 5. - 21:31
Közzétéve 2010 január 5. - 21:39

Közzétéve 2010 január 5. - 21:48
Közzétéve 2010 január 5. - 21:49
Közzétéve 2010 január 5. - 22:23
Közzétéve 2010 január 5. - 22:53
Közzétéve 2010 január 5. - 23:26
Közzétéve 2010 január 5. - 23:54

Közzétéve 2010 január 6. - 1:38
Közzétéve 2010 január 6. - 6:44
Közzétéve 2010 január 6. - 10:29
Közzétéve 2010 január 6. - 10:31
Közzétéve 2010 január 6. - 10:45

Közzétéve 2010 január 6. - 10:51

Edited by Unicorn, 2010 január 6. - 10:56.
Közzétéve 2010 január 6. - 11:08

Közzétéve 2010 január 6. - 11:14
Közzétéve 2010 január 6. - 11:22
Közzétéve 2010 január 6. - 11:24