Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Kutyás kérdések, melyek miatt nem érdemes új topicot nyitni...

• Please log in to reply
846 válasz a témához

#441 Gisari

Gisari

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.724 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 3. - 16:06

Gisari, néha nem nagyon áll meg, amit irsz. A kutyát, mint állatfajt nem az ember hozta létre. Csak a fajtákat tenyésztette ki.

Ne kötözköggyé lécci! ;) A kutya háziállat.
Amibõl a kutya létrejött, akárminek is nevezzük, (legutóbbi információim szerint a szürkefarkas, de ebbõl a szempontból mindegy) nem háziállat volt.
Amit ma kutyának nevezünk, és idõnként embereket harap meg az utcán vagy akárhol, azt az ember hozta létre.

Azt sem lehet kijelenteni, hogy lovasbalesetnél egyértelmûen a lovasiskola lenne a felelõs.

Nem is ezt jelentettem ki. Olvasd el mégegyszer, ott van, hogy "elõfordulhat".

Lehet felelõs a kutyatulaj, de éppannyira lehet felelõs a kutyát provokáló személy is.

Ez igaz. :kocc:

#442 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 3. - 16:54

Nem mondhatjátok, hogy unalmasan telik a hétvége, és ezért csak nekem lehettek hálásak. :dev: A spórolt költség felét kérem, elvégre nem kell kávét inni, én tupírozom fel a vérnyomást. :dev:

#443 Csuti

Csuti

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.848 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 3. - 17:20

Örni: :P Holnaptól munkanapokon reggel lécci ilyet, mert akkor nincs itthon a párom és õ szokta nekem csinálni a fincsi tejeskávét. :kv:

#444 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 4. - 13:59

Gisari , nem kötözködtem. Kijelentettem. :)
A ló is háziállat. Mégsem az ember gyártotta le, csak alakitgatta a neki tetszõ formára.
Pl. ez sem "musztáng" : http://hu.wikipedia....frikai_vadkutya

#445 Gisari

Gisari

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.724 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 4. - 16:19

Na jó, de ez a kutya nem az a kutya, csak úgy hívják. Khm... lódarázs, teknõsbéka, koalamaci... :gm: (persze ennek azért több köze van, de akkor is...)

A formánál jóval többrõl van szó. A kutyán az ember sokkal többet alakított, mint a lovon, és messze nem csak külsõleg. A kutya és a farkas biológiailag egy fajba tartozik, oszt mégse. Szerintem. De errõl van egy pár különbözõ nézet.

az ember gyártotta le

Nem mondtam ilyet.
Ha azt vesszük, hogy a házikutya nem volt, aztán az ember hatására meg "egyszer csak" lett, az hogy hívjuk? Ezentúl azt a kifejezést fogom használni. ;)

#446 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 5. - 18:56

Poroszló...

#447 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 5. - 18:58

És?

#448 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 5. - 19:06

Ha nem érted... :dev:

#449 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 5. - 19:18

Na jó, de ez a kutya nem az a kutya, csak úgy hívják. Khm... lódarázs, teknõsbéka, koalamaci... :gm: (persze ennek azért több köze van, de akkor is...)

A formánál jóval többrõl van szó. A kutyán az ember sokkal többet alakított, mint a lovon, és messze nem csak külsõleg. A kutya és a farkas biológiailag egy fajba tartozik, oszt mégse. Szerintem. De errõl van egy pár különbözõ nézet.
Nem mondtam ilyet.
Ha azt vesszük, hogy a házikutya nem volt, aztán az ember hatására meg "egyszer csak" lett, az hogy hívjuk? Ezentúl azt a kifejezést fogom használni. ;)

Gisari, a kutya az kutya. Mégpedig fajmeghatározás szerint is vannak kutya alkatúak. És a legújabb feltételezések szerint a farkastól származik az egész brancs.
Amit az is fényesen bizonyit, hogy ezeket a fajtákat keresztezni lehet egymással, mert a genetikai állományuk azonos.
(pl. a cseh farkaseb, amit õk tenyésztettek ki - farkasból, vagy Jack London hõsei, a kutya-farkas keverékek.:) )
A kutya és a farkas viselkedésformája nagyon hasonlit egymásra. Amivel nem lenne gond, ha ebbe az ember nem avatkozna bele, a kutya beltenyésztésével, hibás szelekcióval, egyedi nem megfelelõ neveléssel.
Csak egy : a farkas messzire elkerülné az embert, kizárólag végszükség esetén (ha éhes, vagy ha sarokba szoritják) támad.

Azt, meg hogy "az ember gyártotta le", nem te mondtad. Mily meglepõ: én. :)

#450 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 5. - 19:37

A gond ott van, hogy a kutyatartók nagyon nagy része egyszerûen nem ért a kutyákhoz. Még pontosabban hülye hozzájuk.

Igazából szerintem az emberek legnagyobb része, mondjuk úgy 80%-uk tökhülye bármilyen állathoz. Minnél kisebb, annál kevésbé feltûnõ általában. Mert lónál hamarabb észreveszed, ha a tarkódra lép :gm:

#451 Gisari

Gisari

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.724 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 5. - 20:23

Gisari, a kutya az kutya. Mégpedig fajmeghatározás szerint is vannak kutya alkatúak. És a legújabb feltételezések szerint a farkastól származik az egész brancs.
Amit az is fényesen bizonyit, hogy ezeket a fajtákat keresztezni lehet egymással, mert a genetikai állományuk azonos.
(pl. a cseh farkaseb, amit õk tenyésztettek ki - farkasból, vagy Jack London hõsei, a kutya-farkas keverékek.:) )
A kutya és a farkas viselkedésformája nagyon hasonlit egymásra. Amivel nem lenne gond, ha ebbe az ember nem avatkozna bele, a kutya beltenyésztésével, hibás szelekcióval, egyedi nem megfelelõ neveléssel.
Csak egy : a farkas messzire elkerülné az embert, kizárólag végszükség esetén (ha éhes, vagy ha sarokba szoritják) támad.

Azt, meg hogy "az ember gyártotta le", nem te mondtad. Mily meglepõ: én. :)

A kutya alkatúak nem a farkastól származnak, ha már a szõrözésnél tartunk, a farkas is a kutyaalkatúak közé tartozik, egy közös õsük volt valamikor pár millió éve.

De komolyan, most abba mianemjó, hogy a házikutya az ember közremûködésével "keletkezett", "jött létre", vagy "tenyésztõdött", "szelektálódott", "alakult ki", ahogy tetszik? :confused:

A lényeg számomra: ha ember nem lenne, akkor nem lenne házikutya. Pont. Nyilván abban a nemtommelyik hsz.omban nem azt írtam, hogy "házikutya", hanem szimplán "kutya", de azért azt hiszem, egyértelmû volt, hogy mire gondoltam.

#452 zsebi0202

zsebi0202

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.862 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 5. - 20:44

Kérdésem lenne nékem is. Adva az én kis mentett almom. És persze hogy kezdõdnek a gondok. Már észrevettem kettõ napja, az egyik kutyusnak egy kb féltenyérnyi helyen a hátán kijött a szõr. Elõször arra gondoltam, a nagyobbik befogadott kölyök eléggé durva velük, véletlenül kiszakíthatta. De ma már a farokcsonknál is tök kopasz. Étvágya tökéletes, a korának megfelelõen intenzív, csak csomókban hullik a szõre. A bõrnek semmi baja, semmi sérülés, hámlás miegyéb.A többi kölyöknek és felnõttnek szõrileg kutya baja. Jan 1. kaptak féreghajtót, mivel valamelyikbõl(aztán persze belõlük is) hullott szó szerint csomókban a 10 cm-es ronda fehér féreg. Olyanok mintha kicsírázott volna valami. Durván férgesek, kaki nélkül is találtam féregcsomókat. No most a férgek eltüntek a kakiból úgy látom, természetesen két hét múlva ismétlés. A féreghajtó okozhat ilyen tüneteket? Bolhát nem látok bennük, azért bolhacseppezem õket holnap. A másik fiúcska, mert persze mindig velük van a gond, meg ma este úgy döntött nem akar enni. Vagyis evett egy kicsit, aztán bevonult melegedni. Pedig ilyenkor átlag fél órán keresztül esznek, esznek és esznek. Aztán úgy néznek ki, mint aki lenyelt egy labdát. Ezt is okozhatja a féreghajtó?

#453 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 5. - 20:55

Gisariéra:

1.,Lécci keress rá a gugliban. :) "a legujabb kutatások szerint a farkas az őse..."
2.,Jó megállapitás: a házikutyát az ember tenyésztette ki. A kutyát (általánosságban) nem.

3.Konklúzió:

A lényeg számomra: ha ember nem lenne, akkor nem lenne házikutya.

:D

(én úgy irtam volna, ha ház nem lenne, nem lenne házikutya. :P bocs. :) )

Zsebi:
A szőrhullás lehet gomba is. legyengült immunrendszernél gyakori .
a helyedben sürgősen kezelném valami gomba ellenes szerrel, ha nincs más otthon, betadinos lemosás is ér valamit. aztán majd a doki ad valami jobbat.
de ne a bolhacseppel együtt használd.
A féreghajtót nem ártana 2-3 nap mulva is ismételni, mert maradhatnak bent bujkálók. Aztán 2-3 hétre ismétlés.

Okozhat a hirtelen kiürült féreg is étvágytalanságot, meg a férgek által kibocsátott toxinok, de sajnos a legyengült immunrendszer miatt bármi más durvább fertőző betegség is. Gondolom, nem voltak oltva sem még..
Figyeld a székletüket, hasmenés esetén azonnal kezelni kell, mert egy kiskutyát a kiszáradás viszi el.

Ja, igen: az is okozhat étvágytalanságot, hogy a félórás telezabállással megterheli a gyomrát. Sőt hurutot is okozhat. A kölyökkutyákat naponta többször, kisebb adagokkal kell etetni, legyengülteket pl. 3-5-ször.
attól függ, mennyi idősek.

Edited by Kistáltos, 2010 január 5. - 20:58.

#454 Gisari

Gisari

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.724 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 5. - 20:59

Gisariéra:

1.,Lécci keress rá a gugliban. :) "a legujabb kutatások szerint a farkas az õse..." a házikutyának. :gm:
A kutyaalkatúaknak nem. Fordult a kocka. :dev:
"Mégpedig fajmeghatározás szerint is vannak kutya alkatúak. És a legújabb feltételezések szerint a farkastól származik az egész brancs. "

2.,Jó megállapitás: a házikutyát az ember tenyésztette ki. A kutyát (általánosságban) nem.

Namostan: abban a hozzászólásomban, amiben arról volt szó, hogy mivel az ember tenyésztette ki a kutyát, ezért õ felelõs érte, ugyan mibõl gondoltad, hogy nem a házikutyáról van szó, fõleg, mivel már fél oldalon keresztül arról volt szó, mellesleg ez a topik is arról szól?

Legközelebb bele lehet kötni valamelyik lovas topikban, hogy "hát senki nem mondta, hogy nem a przewalskiról beszélünk..."

3.Konklúzió:
:D

(én úgy irtam volna, ha ház nem lenne, nem lenne házikutya. :P bocs. :) )
Házikutya wigwamban, igluban, cölöpházban, kapualj alatt is lehet. Ez a fajmeghatározás.
De lehet ragozni: ha ház nem lenne, nem lenne házikutya. Ha ember nem lenne, nem lenne ház. Ha nem lenne ember, nem lenne ház, nem lenne házikutya. -> Ha nem lenne ember, nem lenne házikutya.

Jajj, de sok idõm van... :rolleyes: :gm:

Edited by Gisari, 2010 január 5. - 21:05.

#455 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 5. - 21:02

igazad van. :D

#456 Gisari

Gisari

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.724 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 5. - 21:08

Nemááá!! Akkor most mehetek tanulni a vizsgámra. Pfujjj! :o :nem:

#457 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 5. - 21:12

Nektek semmi se jó? :D :D :D

#458 Bokorugró

Bokorugró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.786 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 5. - 21:13

...
A féreghajtó okozhat ilyen tüneteket?
Bolhát nem látok bennük, azért bolhacseppezem õket holnap.
A másik fiúcska, mert persze mindig velük van a gond, meg ma este úgy döntött nem akar enni. Vagyis evett egy kicsit, aztán bevonult melegedni. Pedig ilyenkor átlag fél órán keresztül esznek, esznek és esznek. Aztán úgy néznek ki, mint aki lenyelt egy labdát.
Ezt is okozhatja a féreghajtó?

Szerintem az étvégytalanságot, sõt hányást simán okozhatja a férgehajtó. Lehet, hogy érzékeny rá. Nekem a macskám hányja össze magát egy bizonyos féreghajtótól.
A szõrhullást nem tudom, de arra tippelek, hogy lehet ez egy allergiás reakció is akár.

#459 zsebi0202

zsebi0202

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.862 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 5. - 21:15

Köszönöm, tulajdonképpen szinte mindig van elõttük kaja, valamilyen oknál fogva a látványom a zabálásra ösztönzi õket. Lehet akkor friss langyonsan viszem. Épp néztem, eddig szoptak is mellette, talán már az anyának nincs annyi teje, ezért a lelkes zabálás, ezzel csak pár napja tisztelnek meg. Ezért kötöttem a féreghajtóhoz. Ma mertem elõször forralt tehéntejet adni nekik, eddig áztatott kutyatápot kaptak, arra is gondoltam, de azt már régebb óta eszik, eddig nem volt gond. Reggel ha a kisfickó szintén nem akar enni, hazahozom kicsit, lehet a kis szõrnélküli szõrmók is jön. Sajnos az itteni állatorvosnak a beceneve sintér, ebbõl érezhetõ a tehetsége állatilag. Pénzileg viszont nagyon ügyes. Jó sokat elhord belõle. Így lehet ha rosszabbodna azonnal bebuszozunk Egerbe, még kis kosárkában elférnek. Az oltásról egyébként kérdeztem, de sajnos örülök ha 9 kutyát etetek, ez már a leendõ álomgazdi reszortja lesz. És a sors fintora, pont a kis szõrhullósat vinnék, már decemberben jelentkeztek érte, de még kicsi volt az elvitelre. :( Így meg nem adom ki, csak egészségesen.

#460 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 5. - 21:17

A féreghajtó elpusztítja a férgeket, amik aztán a bélbõl ürülnek, a gyomorból meg emésztõdnek. Viszont az elpusztult féreg toxint, méreganyagot bocsát ki magából. Ez kölyökkutyánál, sok féreggel, komoly probléma lehet.

#461 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 5. - 21:25

Az oltással az a baj, hogy már akkor elkéstél vele, mikor hazavitted a kutyát. Ugyanis a kölyköket csak akkor védi az anyatejbõl kapott anyag, ha a szuka rendszeresen oltva van. (én évente oltom õket, kb 6-7 féle virus ellen) Akkor is csak kb. 6-8 hetes korg tart ki az immunanyag, tehát kb. ekkor oltunk. A kiskutyát is veszélynek teszed ki, ha nem (legalább! ) két oltással adod oda, meg a leendõ gazdit is kellemetlen helyzetbe hozod (hiszen valószinû, beteg kutyát fogsz neki adni). A legjobb megoldás lenne mielõbb (ha hasmenés és étvágytalanság nem lép közbe) beoltani, az anyja alatt, mégegyszer ismételni, és esetleg a tulajtól kérd el az árárt. Igy jobb lenne mindenkinek. De a kutyusoknak bizti. Szerintem. :) További tanácsok: fõtt ételt kézmelegen adj, egy kölyköt az is megterhel, ha hideg a kaja. A tápot ne áztasd, hamar megposhad. az én 40 dekás 20 centis 4 hetes csivi kölykeim vigan rágják az apró szemû kölyöktápot, szárazon.

#462 Gisari

Gisari

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.724 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 5. - 21:28

Poroszló...

Ki érti? :rolleyes:

Ja, közben leesett, hogy a lódarázs folytatása... :D

Edited by Gisari, 2010 január 5. - 21:39.

#463 zsebi0202

zsebi0202

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.862 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 5. - 21:31

Hát, a kutyust nem hazahoztam a kölykökkel, hanem az üresen álló házamban vannak elhelyezve. Addig meg, akkor kb 3 hetesek lehettek, egy gödörben tengõdtek az anyjukkal. Persze, én is gondoltam, hogy beszélek az itteni állatvédõkkel, esetleges oltás ügyben. Az egyik mikor kérdeztem tudna-e segíteni örökbefogadási szerzõdés ügyben, kerek-perec közölte nem regisztrálták a kutyákat, magasról letojnak magyarul. Marika néni meg már szegénykém annyit segít a AVE-nál, hogy attól félek így egy esélytelenebb kutyust fosztok meg az esélytõl. Már küldött élelmet, az anyát is segít ivartalanítani. A kölykök meg szerzõdéssel lesznek kiadva, ahol kötelezzük õket a rendszeres orvosi ellátásra. Azt gondoltam, amikor viszi kötelezõen beszúratom még itt a dokival, aztán a többit már õ vállalja papírilag, remélhetõleg meg is teszi. Természetesen ha itt maradnak még egy ideig, mindenképpen megoldjuk valahogy az oltásokat. Eddig egy gazdi jelentkezett, aki még az ivaralanítást is bevállalta és aláír minden papírt.

#464 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 5. - 21:39

Igen, én arra értettem, hogy amikor 3 hetesen az anyával hazavitted õket. :) Én már akkor az anyába szuriztattam volna, aztán a kölykökbe. Próbáld meg az oltást, mert akkor hiába kinlódtál, ha végignézed, hogy pusztulnak el parvoban... Meg gondolj az uj gazdira: befogad egy kiskutyát valaki (végre),megszereti, és kezelheti hetekig véget nem érõ hasmenéssel, infúziókkal, rákölti az oltás többszörörsét, és jelen esetben igen kevés esélye lesz, hogy mégis túléli a kölyök.

#465 Õz

Õz

Sebész

• Főmoderátor
  • 3.950 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 5. - 21:48

Úgy nézem, nekem már csak egy momentum maradt: (tehén)tejet neeeeee adj nekik! Attól is hányogathat, puffadhat a kutyakölyök nyugodtan.

#466 zsebi0202

zsebi0202

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.862 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 5. - 21:49

Na, akkor az oltások meglesznek. Ennyit itteni állatorvosunkról. Bár van 13 éves süket kutyusunk is, mindig mindent elõször szakemberrel beszélek meg. A válasza az oltásokra az volt, elég a kötelezõ tavaszi, esetleg MIATTUNK érdemes. Hátha valamit hazahozunk a kutyusoktól? Az, hogy a parvó veszélyezteti így elszeparálva is a kölyköket meg sem fordult a fejemben. Ma már késõ van, de holnap elõveszem a telefont és kérek segítséget. Bizony épp azon filózom mégis átmegyenk a két kis betegért. Csak az motoszkál a fejemben talán anyával és a többiekkel jobban érzik magukat.

#467 Õz

Õz

Sebész

• Főmoderátor
  • 3.950 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 5. - 22:23

Veszettséget és leptospirózist kaphatsz el a kutyáktól. Mindkettõt abban az esetben, ha õk maguk betegek. Ha õk maguk már betegek, akkor a beoltásuk sem véd a ti fertõzõdésetek ellen. (a veszettséget egyébként veszett állat vérétõl/nyálától, a leptospirosist pedig fertõzött sertés, szarvasmarha, rágcsáló, kutya vizeletétõl kaphatják el. Ha ilyesmivel érintkezel, akkor te is ugyanúgy elkaphatod a kutyák nélkül is, mint õk.) Féreghajtani, bolha ellen kezelni akkor már érdemesebb az ember-egészségügyi szempontokból. Apropó, említettél bolhacseppet. Mindenképp nézd meg a használati utasításban, hogy mekkora kortól/testtömegtõl lehet rárakni a kiskutyákra! Oltásokra visszatérve, ha valóban szeparáltan tudod tartani a kis családot, akkor a parvo és a többi szokásos fertõzõ betegség nem veszélyezteti õket; de ha nincs anyai immunitás (persze az mindig kérdéses, mert ha a mama nem oltott, akkor lehet hogy a fertõzésen átesve szerzett védelmet valamikor korábban), akkor 4-6 hetes korban már el lehet kezdeni oltatni õket, ennyivel is elõrébb lesznek. Amíg nincs 1-2 ismétlõ oltásuk is, addig úgyis csak részleges védettségük van, szóval az elkülönítésbõl addig úgysem engedhetsz... Most gondolom, feldobtalak.

#468 zsebi0202

zsebi0202

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.862 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 5. - 22:53

Sajnos a mamáról annyit tudok, hogy szokott sétálni pórázon, mert szó nélkül jött velünk az elsõ pillanattól, sõt, késõbb rájöttem szépen leül ha megyünk és teszem rá a pórázt, és ugyanígy ha megérkeztünk. Hogy oltották-e arról sajnos nincs infó. Kocsiból kitett kutyus lehet, óriási szerencsével hogy összetalálkoztunk.Szépen kitették a szûrét vemhesen. Más kutyákkal nem találkozunk séta közben, de fogalmam nincs, a parvó fertõz-e más módon, pl. pisi-kaki szagolgatás. Szegénykém mostanában alig sétál, és bizony nagyon nehezményezi. A fertõzésektõl ilyen téren nem tartok a családom irányába, már régebb óta a faluban csavarog, így ez kilõve. A bolhacseppet meg levágta a hölgy egy csíkról, használati utasítás óne, de úgy kértem hogy szoptató anyáról és kölykeirõl van szó. Csak súlyilag tudom mennyit belõle. Eddig nem mertem a féreghajtóval együtt, még ahhoz is kicsinek gondoltam a kölyköket, de a férgek nyilvánvalóak lettek, így halaszthatatlan lett a dolog.

#469 Õz

Õz

Sebész

• Főmoderátor
  • 3.950 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 5. - 23:26

Féreghajtó (paszta, praktikusan) kéthetes kortól(!) kéthetenként mehetne (kellene is, hogy menjen). Bolhairtó ha csíkról vágták akkor valszeg exspot (tán rá is van írva valahol), ha az, akkor emlékeim szerint szintén két hetes kortól (elaléltam, amikor megláttam leírva) használható - szóval az jó. Ha tényleg az. Parvot pisitõl, kakitól, pisi-kaki nyomától, akár egy év után is(!) el lehet kapni; és felnõtt kutya csinálhat olyat, hogy nem betegszik meg tõle ámde szaporodik a szervezetében a vírus, és ürül -> a fogékonyakat fertõzi. Szóval ha anyuka nincs megbízhatóan beoltva, akkor õ sem mehet olyan helyre, ahol más kutyák elõfordulnak; amíg együtt van a kölkökkel.

#470 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 5. - 23:54

és a második oltás után mennyi idõvel alakul ki olyan védettség a parvo ellen, hogy mehessen más kutyákhoz is? meg a másik, hogy itt a környéken nagyon sok a kutya, nem tudom úgy sétáltatni, hogy valami pisit ne találjon, bár most a hóban nehezebb ellenõrizni. ne sétálgassunk sokat addig? holnap vagy holnapután tudom elvinni a második oltásra (amúgy mi sokkal jobban vagyunk, eszünk, rendes széklet, nincs hányás, a köhögés is csillapodott sokat, csak hidegben, kint jön elõ. most az atkákat kenegetjük :gm: )

#471 tötõ Zsó

tötõ Zsó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 12.966 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 6. - 1:38

Lehet tudni, hogy mi volt ez nálatok pontosan Uni?

#472 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 6. - 6:44

kérdeztem, h vigyek-e be mintát, hogy beküldje megnézetni, de azt mondta a dokinéni, nem kell. nem tudja, a giordát kiejtette, más ötlete volt pár, de egyik se állt meg a lábán. de érdekes volt. picit lefogyott benne, most próbáljuk visszaszedni. fú de jó volt hajnal 6 elõtt a friss hóban futkosni a kutyával. mindent a szobatisztaságért. asszem, visszaalszom.

#473 Õz

Õz

Sebész

• Főmoderátor
  • 3.950 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 6. - 10:29

7-10 nap. Ne sétáljon. Lementek, egy relatív tiszta ponton pisi, kaki; hazamentek. (Most a havazással mázlid van, mert a hóban egyrészt látszik - nem fehér - ha "nyomok" vannak, másrészt a több cm hó alatti fertõzõ anyag azért, ha nem ássa ki a kisded, kevésbé fertõzheti meg.) És ez még csak a parvo, a szopornyica, hepatitis (stb) elleni stabil védettséghez a kombináltból kellene kettõ.

#474 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 6. - 10:31

azt szeretnék neki adatni, a sima parvo után azt most nem lehet? most nem kérdezem meg, miért nem azt adtak neki ott... (kutyám topic, btw)

#475 Õz

Õz

Sebész

• Főmoderátor
  • 3.950 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 6. - 10:45

(Láttam :) ) A legmodernebb oltási sor úgy néz ki, hogy kezdetnek tisztán a hagyományok meg a megnyugvás kedvéért 6 hetes korban kapjon a kutya egy parvot (már csak azért is, mert ilyenkor még elég faja anyai immunitása van a kölyköknek, a tenyésztő meg mindenáron be akar ad/at/ni nekik valamit; és ezért még nem kár); és utána 8 hetes majd 10-11 hetes korban jöhet egy-egy kombinált, amit a biztonság kedvéért 12 hetes kor után, olyan 13-14 hét körül újra, harmadjára is meg kellene ismételni, mert addigra már garantáltan kitakarodnak az anyai ellenanyagok - de a második kombi után már lehet közösségbe vinni a kutyát. A "klasszikus" sorozatok meg úgy festenek, hogy 6 hetes kortól kéthetente a.) parvo, parvo, kombinált, kombinált b.) parvo, kombinált, parvo, kombinált. Talán utóbbi a szélesebb körben elterjedt. Mivel ti asszem már mindenképp túl vagytok a szűken vett csecsemőkoron, a telepi parvo-c után mindenképp jöhet egy kombi (az amúgy is jöhetne), és én nem vacakolnék további parvo-oltásokkal, hanem 2-3 héttel az első után kapásból ismételném a kombináltat. A kolléganő mondott valamit arról, hogy szerinte mennyi idős lehet az eb? (Illatos útnak a kikerülő könyvek alapján az a technológiája, hogy aki kölyökkorú, azt parvo ellen oltják, aki 3 hónap feletti, azt meg oldalba csűrik egy veszettség+kombinálttal. Köztes megoldást még nem láttam.)

#476 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 6. - 10:51

azt mondta, alakra, felépítésre szerinte is 3 hónap, a fogai gyanúsak, de õ arra gyanakodott, hogy valahonnan nagyon szabadulni akart, ez magyarázná a körmei hiányát is (amik amúgy szépen nõnek vissza, a maradó fogai is jönnek). amúgy ez is érdekes, nálunk sehonnan nem akarta kikaparni, se kirágni magát. a gatyám rámegy erre a kettõre? a kombiban van veszettség? mintha régen lett volna. és tetszett? :D meg van elégedve a doktornõ az eb állapotával? (én nem, mehetne rá egy kis plusz, poci van, de a segge egészen csontos) kutyához nem engedem, de itt a szemmel láthatóan friss havon engedtem ma kétszer is játszani kicsit, egyáltalán nem turkál a hó alá. miénk volt az elsõ lábnyom rajta (és még mindig zuhog ugye). délután menekülni kell majd a gyerekek elöl (szánkózódombnál lakunk). jajjajaj, kérdés. most akkor a második kombi után 7-10 napig ne menjen kutya közelébe? akkor a 2. parvo nem kivárása (szerinted nem kell ugye) azt jelenti, hogy elég volt neki egy vagy van valami a kombiban is, ami elég kiváltani a 2. parvot?

Edited by Unicorn, 2010 január 6. - 10:56.

#477 Õz

Õz

Sebész

• Főmoderátor
  • 3.950 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 6. - 11:08

Pesti viszonylatban 4500tól 8ezerig terjednek a kombi oltások, amennyire tudom. Darabonként. A skála felső vége értelemszerűen jobb fizetőképességű környékeken lévő rendelőkben érvényesül. A "veszettség+kombinált" oltás egy külön kategória; általában éves kor alatt nem is szeretjük adni, meg a veszettség-oltásra vonatkozó jogszabályi előírások miatt nem is lehetne - az első két veszettségoltását a kutya (3-4 hónapos ill. 9-10 hónapos korában) monovalens, azaz egy komponensű vakcinával kell, hogy megkapja. (az Illatos út ezirányú tevékenységét inkább ne feszegessük.) A kombinált oltások mindig, kivétel nélkül tartalmaznak parvo-komponenst is, ezért nem kell külön a parvot ismételgetni feltétlenül. És igen, ha biztosra akarsz menni, akkor addig nem nagyon kéne közösségbe vinni :( Jól néz ki a kis rosszcsont :) A fog-dolog számomra azért misztikus kicsit, mert attól hogy a tejfogak bármilyen okból idő előtt kihullanak, még nem kellene elkezdeni nőni a maradandóknak... Mindegy, majd 1.ha befejezi a fogváltást 2. ha befejezi a növekedést, úgyis ki derül, mennyi idős kb és mi lett belőle. Testalkatra, mozgásra mondjuk (amennyire így fotóról utóbbi megállapítható) elég vezslás :)

#478 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 6. - 11:14

nekem is nagyon vizslás, már nem is tudom, mit látott dogosat benne a dokinõ. a fogai nem csak kihullottak, hanem némelyik le volt törve. volt itt minden. akkor most kérjek külön egy kombit és majd egy veszettséget mondjuk 1 hét múlva és akkor 2 hét múlva mehetek vissza kombót ismételni, veszettséget meg majd nyár végén?

#479 zsebi0202

zsebi0202

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.862 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 6. - 11:22

Jelentem jobban vagyunk mindannyian. Én egy nyitott szemmel átaludt éjszaka után (már túl három kávén) és a kutyuskák a reggeli evésen átesve jobban érezzük magunkat. Szemmel láthatóan. Anyuka iszonyat rosszul veszi hogy nem sétálhat, ezerrel elkezdjük a gazdikeresést minden fórumon. Éjszaka megálmodtam, hogy mivel már nem szoptat, megejtjük az ivartalanítást anyucin a kölykök oltásával egyetemben. Sajnos reggelre elpusztult újszülött kisgidánk. Elég kis gyengének született, így nem lepett meg. Minden rosszban van valami jó, a mama reggel több liter tejet leadott. Ezt kapták a kutyuk higítva forralt vízzel. Kérdésem az lenne, az elõtejet csak forralva adjam vagy mehet natúrban, ill kell-e higítanom x arányban. Gondoltam kamillatea higításra, de mivel a kamilla eleve szárít, hasmenésre gondolom nem illene. És igen, exspot a bolhaírtó. Akkor nyomathatom nyugodtan. Este megkapják, a féreghajtás meg innentõl bevezetve kéthetente. Féreghajtóm jelenleg univerm total van itthon. Ezt finomságban csempésztem be porrá törve.

#480 Õz

Õz

Sebész

• Főmoderátor
  • 3.950 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 6. - 11:24

(Megjegyzem, a hajam szokott égnek állni azoktól a gazdiktól akik összekeverik a rendelőt a sarki vegyesbolttal :dev: ) Kockafejű törvénybuzi létemre azt gondolom, hogy pirinyót lényegesebb, hogy az alapimmunizálása rendben legyen a kutyának, mint hogy veszettség oltás büszke birtokosa legyen. És mivelhogy azért az immunrendszernek nem árt, ha két oltás között van 10-14 (de inkább 14) nap ideje dolgozni; az lenne a nyerőbb megoldás, ha megkapná rendben a két kombit, és majd utána - két héttel a második után - a veszettséget. Nem fog tőle összeomlani a világ, ha pár hónapot csúszik az abszolút legalitáshoz képest. És aztán ezt az első veszettséget kell "fél éven belül" (mondja a rendelet) megismételni, utána pedig évente. (még uninak válaszoltam mindezeket!)