Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Kérdezz-felelek

• Please log in to reply
985 válasz a témához

#441 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 4. - 22:58

kegyetlen és semmi értelme

Kegyetlen, de van értelme meleg éghajlat és primitív körülmények esetén. /a leggyorsabban megromló vér minimalizálása a húsban/
Csak már rég nem errõl szól az egész kóserság.

#442 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 5. - 7:24

Miken nem tudtok rágódni! Amíg nem volt kábító pisztoly addig az összes állatnak, kóser mód vagy sem egyszerûen elvágták a torkát oszt punk tum! Én voltam vágóhídon ami a Vatikánnak szállít, kizárólag kóser vágás van, semmi extra nem történt. S nem tépték ki egy marha légcsövét sem! A libatömés pediglen egyáltalán nem halálos vétek, még a libára nézve sem. Nagyanyám is tömte oszt semmi vergõdés nem vot, meg döglõdés. A nagyüzemeknek sem cél az állatkínzás, hisz akkor a bevételt vesztik el. Olyan dolgokra pazaroltok energiát amire felesleges, amit sokat talán nem is láttatok élõben. Menjetek lovagoljatok egy jót :yeah: .

#443 tipara

tipara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.840 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 5. - 7:59

Kivérzés szempontjából tényleg nem mindegy, hogy hogy vágod. De a torok elvágás pont nem a legjobb erre, egy csomó vért visszahörög. A legszebb, legszárazabb, legtisztább húst akkor láttam, mikor mongol csikós barátunk vágott juhot. hozzátenném, annak megvolt a szakrális része is ( mármint semmi külvilág felé szóló maszlag ( hárman voltunk jelen, nem volt körítés, csak a tisztelet az állat, elvett élet iránt)) Ök úgy vágnak, hogy egy kis sebet ejtve benyúlnak és letépik a szívhez visszatérő eret, így az állat a befele vérzik ki teljesen, utána a vért kimerte. A hús, teljesen száraz, szinte hártyásra száradt volt pillanatok alatt. Hozzátenném a birka nem vergődött. Nem volt olyan porcikája a birkának amit nem dolgozott fel. Nem szeretem a juhot, de abból ettem.

Edited by tipara, 2013 január 5. - 8:01.

#444 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 5. - 9:02

Kivéreztetéshez nem a torkot kell átvágni, csak a nyaki ütõeret. Minél nagyobb eret sikerül elvágni, annál rövideb a kivéreztetés, kimúlás ideje. Minél magasabb a pulzusszám, annál gyorsabb. Az érzékelés kiiktatása az idegrendszer mûködésének a gyors megszüntetésével vagy a stressz által termelt hormonok növelésével lehetséges. Mindkettõ bevett gyakorlat. Vadászat alkalmával is fontos a gyors kimúlás (már a zsákmány megkeresése szempontjából is), ezért szokás a szívet (blat) eltalálni. A legtöbb esetben a sokkhatás végez a zsákmánnyal (bõrsokk, hidrosokk). Szívlövésnél 20-30 méternél ritkán megy messzebb a vad. Kivérzési idõk ütõér átvágása esetén kb. : elsõ végtag: 90 s comb: 60-90 s nyak: 30 s gerinc melletti: 10-20 s aorta: 10 s A fajt szándékosan nem írtam.

#445 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 5. - 9:11

Én voltam vágóhídon ami a Vatikánnak szállít, kizárólag kóser vágás van,

Ez hogyan?

Lovat legalább nem esznek! :D

#446 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 5. - 10:10

tipara - szépen írtál!

#447 shepherd

shepherd

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 612 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 5. - 10:23

Sajnálom hogy egy viccnek szánt beszólásommal ilyen vitát generáltam, főleg úgy hogy egy bennfentes sem szól hozzá. Nem baj. Ez a fórum már csak ilyen marad. :) És most mindenki ossza meg, milyen ölési formákat látott. Én élve ettem meg az osztrigákat, mert kérdeztem hogyan lehet őket gyorsan, lehetőleg fájdalommentesen kivégezni, hogy ne halljam a kagylósikolyt, de azt mondták, nagyon messze van az osztriga vágóhíd, ezért együk meg élve. Éjszaka még hallottam bentről a sutyorgást: Te, hol vagyunk vazze, nekem kissé savas ez a környezet! -Ok. Menjünk ki! (Majdnem elfelejtettem. Tegnap este ledöftem egy gesztenyetortát. Semmi vér. Hiába. Nem ma kezdtem.)

Edited by shepherd, 2013 január 5. - 10:34.

#448 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 5. - 10:43

Csikasz, a háztájiban is szenved az a liba töméskor, de a nagyüzemihez képest az wellness kezelés.
És kb 30%-os elhullás is előfordul. Mert beledöglenek, nem bírják, hiszen szó szerint betegre vannak tömve.

És az, hogy régen mi volt, hagyjuk, mert régen az ősember a hajánál fogva ráncigálta az asszonyát, illetve mindenki azzal házasodott később, akinek a szülei szánták, meg égették a boszorkányokat, stb, stb. Azért ezekhez képest is fejlődtünk, ne menjünk már visszafelé.

Van, ahol nem is mennek:

http://nepszava.com/...lal-vagast.html

a videóért tettem ide, azért van különbség a kábításos vágás és e között:

http://szentkoronara...tlensegei-video

hagyományos vágás:

Azt mondja már meg valaki, hogy a kóser mód mitől is higiénikusabb????? És mitől marad az állatban kevesebb vér? Na ne már, hogy beveszitek ezt a maszlagot!

direkt olvastam zsidó irodalmat is, miszerint a tudósok bizonyították, hogy az állat kómában van és csak az idegek rángatják, aha, tisztán látszik.

Edited by agrobe, 2013 január 5. - 10:57.

#449 shepherd

shepherd

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 612 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 5. - 10:53

És az, hogy régen mi volt, hagyjuk, mert régen az õsember a hajánál fogva ráncigálta az asszonyát, illetve mindenki azzal házasodott késõbb, akinek a szülei szánták, meg égették a boszorkányokat, stb, stb. Azért ezekhez képest is fejlõdtünk, ne menjünk már visszafelé.

Így van. Ezért nem kérek a mongol ölésbõl sem, mert ott a létért ölnek, ezért használnak fel mindent, és a remegõs zsíros copákok számítanak jó falatnak a hideg miatt, ami érthetõ. Nekem azért más az igényem a hús felé.
Évekig hordtam a vendégmunkásokat (tehát nem egyszer láttam ;) ) Duisburgba és Gelsenkirchenbe a vágóhídra, rengetegszer láttam milyen egy európai, nagyüzemi vágóhíd. Nem eszem már olyan húst. Bár így vagyok az ipari gyümölcslével is, a békéscsabai élményeim óta.

#450 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 5. - 11:07

mielőtt mindenki (packa pl) lenácizna:

nem azzal van bajom, hogy ezt kik csinálják és milyen engedéllyel, indokkal.

Hanem azzal van bajom, hogy csinálják, és csinálhatják. És lehet ideologizálni (hazudni), de CSAK A VAK, VAGY AKI NEM AKARJA LÁTNI, AZ NEM LÁTJA A KÜLÖNBSÉGET.

és hogy teljes legyek:

http://index.hu/vide...s=tag:libatömés

Edited by agrobe, 2013 január 5. - 11:10.

#451 shepherd

shepherd

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 612 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 5. - 11:16

Nem tudsz vitába rángatni. Már előszörre is értettük még tavaly, mit írtál és nem is vitatkoztunk. Tehát most se. Ha nem akarsz így étkezni, ne tedd az érveidet értjük, és ezt mondom úgy hogy nem eszem kóser kaját, tekintve hogy másik csapatban játszom. :) Véleményem nekem is van, ezért nem akarok képmutató lenni, miszerint az ölést nem bírom, de a húst megeszem. Kerek húsz éve nem ettem meg emlős állat húsát, nagy ritkán a vadászok által ejtett nyúl, vagy őz kivételével. Nem is gondolom, hogy vissza kéne szoknom, a nehéz emészthetőség és az általam látott idősebb húsevőket nézve. Az állatok szenvedtetése nekem sincs ínyemre, bármilyen indokkal magyarázzák is ezt.

Edited by shepherd, 2013 január 5. - 11:16.

#452 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 5. - 11:20

sheperd-szerintem mi pont nem vitázunk ezen. Ahhoz, hogy együnk, az állatot meg kell ölni, én is megteszem, ha kell, élve rohadt nehéz levest fõzni belõlük, mert mindig lerúgják a fedõt, és a panírozás is mókás lenne. :D De! Semmiféle ürüggyel nem elfogadható számomra az, ha a halál nem a lehetõ legkíméletesebb. ( az itthon általam levágott tyúkokat is "kábítom", amennyire tudom). Az állatkínzás az állatkínzás nekem, legyen az a vágóhídon, vagy otthon az, hogy 1 méteres láncon van a kutya. Az állat szenvedése a lényeg.

#453 shepherd

shepherd

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 612 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 5. - 11:29

sheperd-szerintem mi pont nem vitázunk ezen.

Ahhoz, hogy együnk, az állatot meg kell ölni, én is megteszem, ha kell, élve rohadt nehéz levest fõzni belõlük, mert mindig lerúgják a fedõt, és a panírozás is mókás lenne. :D

:D
Így van, én könnyebb szívvel verem fejbe a halat, fagyasztom a rákot. Nem vágok más állatot. Nem is eszem.
No meg hát jó kis csiga. :D
Gyerekkorom is úgy telt, hogy falusi lévén segíteni kellett a disznóvágáson és engem stresszelt hogy a mindennapi vakargatás, simogatás, cucukázás után nagyapám lazán ledöfte.
Én nem így élek és nem is fogok. Meg mint mondtam, nem is szeretem a nehéz húsokat. Tehát összességében szerencsés vagyok, mert az állatsajnálatom nem párosul a hurka utáni sóvárgással. Az azért kemény lehet. :)

#454 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 5. - 11:32

Az a "védekezés" érdekes azért, amit a zsidók (bocsi ezt nem tudom máshogy írni, csak ilyen antiszemitán)írásában olvastam, hogy a vágáskor csak az ideg miatt kapálódzik az állat. A kábított állatban nincsenek idegek, az miért nem vergődik, miért nem ordít? Ott van, látszik, hallatszik, magyarázza már el valaki ezt nekem! "A kóser vágás A vér és az "élő állatból kivágott húsdarab" tilalma szabja meg az állati élet elvételének a zsidó törvény szerinti, szigorú, szinte megszentelt módját. Ez egyetlen módon történhetik: a nyaki verőér egyszerű, gyors átvágásával. A vér kiömlik, az agy vérellátása egy pillanat alatt megszűnik, az állat elveszti az eszméletét. Ami hátravan, már csak izomreflex, amit az állat - akár a kómában lévő ember - nem érzékel, és a gyors halál. Ezt az állatélettan szakemberei is tanúsíthatják. A tudomány bizonysága szerint - amire szükség volt, mert a vágásnak ez a módja támadások kereszttüzébe került - ez a fajta halál annyira irgalmas, amennyire csak emberi eszközökkel kimutatható, és sokkal könyörületesebb más módszereknél. A fájdalommentes halál biztosításának szigorú feltételei törvényünk részei. Ha egyetlen előfeltételt is elhagynak, a hús tréfli lesz, és nem ehetjük meg. A halálos vágás egyetlenegy metszés lehet. Még egy fűrészelő mozdulatnak, egy második vágásnak, egy kábító csapásnak vagy más, fájdalmat okozó cselekedetnek sem szabad előfordulnia. A kés csakis borotvaéles és tükörsima lehet: egyetlen fellelhető csorba miatt a hús alkalmatlannak minősül. Az állatnak a halálos vágás pillanatában mozdulatlannak kell lennie, hogy a kés pontosan működjék. Szakképzett mészárosok végezhetik ezt a munkát, akik minősítő vizsgán bizonyítják ügyességüket és technikai tudásukat. Hasonlóan nagy tudású felügyelők vigyázzák minden mozdulatukat. A mészáros és a felügyelő - héberül sohet és másgiách - ősrégi, szilárd céhek tagja. A foglalkozás és a képzettség gyakran apáról fiúra száll. Az ellenőrök megvizsgálják a tetemet, hogy nem láthatók-e rajta olyan betegség nyomai, amelyik miatt már évezredek óta nem kósernak tekintendő a hús. Az eljárásnak ez a része kétségkívül egészségügyi jellegű, amely évszázadokkal előzte meg korát. A nemzedékek során ennek segítségével alakultak ki a zsidó közösségek kiemelkedően jó egészségügyi statisztikai mutatói."

Edited by agrobe, 2013 január 5. - 11:35.

#455 juice

juice

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.137 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 5. - 11:33

:D
Így van, én könnyebb szívvel verem fejbe a halat, fagyasztom a rákot. Nem vágok más állatot. Nem is eszem.
No meg hát jó kis csiga. :D

"az a ...hal" ;)

#456 shepherd

shepherd

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 612 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 5. - 11:37

Az a "védekezés" érdekes azért, amit a zsidók (bocsi ezt nem tudom máshogy írni, csak ilyen antiszemitán)írásában olvastam, hogy a vágáskor csak az ideg miatt kapálódzik az állat.

A kábított állatban nincsenek idegek, az miért nem vergõdik, miért nem ordít?
Ott van, látszik, hallatszik, magyarázza már el valaki ezt nekem!

Azért az se igaz, hogy a falusi disznóölések mindenhol stresszmentesek az állatnak. Sok helyen nem kábítanak. Mivel itt élek, látom, hallom. Nem csak a zsidók vágása necces.
Nekem ne mondja senki, hogy a stresszelt állat húsában semmilyen káros biokémiai folyamat nem megy végbe.
Tudom nehéz hozzájutni egy orgazmus közben elhalálozott állat húsához, de biztosan más az íze is. :D

#457 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 5. - 11:41

Biztosan sok helyen nem kábítanak háznál. Ahol mi vesszük, ott kábítanak. Nem is lett volna egyszerû lefogni a 245 kg-os malackánkat legutóbb. Akkora volt, mint egy ló.

#458 Peter13

Peter13

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.855 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 5. - 12:25

Baszott unalmas mar ez a koservagas-tema. Valtsunk. Mit szolltok a csecsemök körülmetelesehez? tötö, fifkusz.. halljuk szakertö velemenyeteket!

#459 shepherd

shepherd

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 612 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 5. - 12:36

Az indiánok is csinálták, ráadásul felnõtteken, csak elnézték az anatómiai atlaszt.

#460 Kocalovas

Kocalovas

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.337 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 5. - 13:09

Nekem ne mondja senki, hogy a stresszelt állat húsában semmilyen káros biokémiai folyamat nem megy végbe.

Éppen attól lesz olyan finom, házias íze. Ezt minden macska tudja!

A régi szép idõkben heréléshez sem érzéstelenítettek, és meg lehetett enni utána a fincsi herepörköltöt! De ebben a barbár korban...

#461 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 5. - 13:36

Menjetek a ..csába, jól eltemettétek a kérdésem a gyilkolási szokásaitok taglalásával. :mad: Most már nem vágom le azt a tyúkot sem, amit tegnap megrágcsált az egyik csivava, és ma nem akar lábra állni. Ott fog kiszenvedni egyedül. :o Szóval, a kérdésem: ...

#462 Kocalovas

Kocalovas

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.337 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 5. - 14:13

Most már nem vágom le azt a tyúkot sem, amit tegnap megrágcsált az egyik csivava, és ma nem akar lábra állni. Ott fog kiszenvedni egyedül. :o

Szerintem is inkább a csivavát vágd le! Sokkal finomabb, édeskés húsa van, mint a tyúknak. Kínában igazi csemegének számít.

#463 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 5. - 14:26

Jobbat tudok: szívesen végignézném, ahogy lerágják a csontodról a húst. Eltartana egy darabig, olyan, mint mikor hangyabolyba kötözik az embert.

#464 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.563 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 5. - 14:46

- Ez az öt-hat nekem is új! :eek:

#465 juice

juice

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.137 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 5. - 15:07

Megint új téma :) A wi-fi router jelszavát hol kell átállítani? Valamelyik szomszédom rákattant a netemre és új jelszó kellene. Elõástam a kábelt, amivel össze lehet kötni a routert a géppel, de nem találok hozzá menüpontot. Remélem, nem a telepítõ CD-je kell, mert az ismeretlen helyen tartózkodik. Köszi :)

#466 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 5. - 15:28

a wifi routeren, ahova a hazai IPddel tudsz bemenni. ott lesz egy ilyen menüoldal. nem kell a telepítõ cd.

#467 juice

juice

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.137 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 5. - 15:33

Köszi :) és bocsi, de ezt kifejtenéd bõvebben, mert így nem értem :( hol találom a vezérlõfelületét a routernek?

Edited by juice, 2013 január 5. - 15:33.

#468 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 5. - 15:46

keress rá a routered manualjára a guglin és ott megtalálod a részletes leírást. de honnan tudja a szomszéd a jelenlegi jelszavadat?

#469 mi.kinga

mi.kinga

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 867 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 5. - 15:49

Milyen wi-fi routered van? Ha Linksys, akkor lehet, hogy tudok segíteni. Van egy elvileg 8 számjegyû kód, amit a böngészõbe kell beilleszteni és ott belépni.

#470 juice

juice

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.137 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 5. - 15:55

keress rá a routered manualjára a guglin és ott megtalálod a részletes leírást.
de honnan tudja a szomszéd a jelenlegi jelszavadat?

feltörte, gondolom, mert én nem adtam meg neki :)

Milyen wi-fi routered van? Ha Linksys, akkor lehet, hogy tudok segíteni. Van egy elvileg 8 számjegyû kód, amit a böngészõbe kell beilleszteni és ott belépni.

D-Link D-524
ezek szerint kezdjem el keresni, hová lett felírva a 8 jegyû kód annakidején, amikor exem beüzemelte :)

#471 mi.kinga

mi.kinga

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 867 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 5. - 16:22

Ezt találtam: ftp://ftp.dlink.hu/di/di-524/documentation/DI-524_man_hu.pdf
Akkor ha a kód nem lett megváltoztatva, már csak a név és jelszó kell.

#472 juice

juice

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.137 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 5. - 16:35

Köszönöm szépen a segítséget :ang:

#473 ppr

ppr

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.052 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 6. - 13:56

Tudom nehéz hozzájutni egy orgazmus közben elhalálozott állat húsához, de biztosan más az íze is. :D

Ha jól emlékszem sertés-tenyésztés gyakorlaton a Duroc fajtájú kanokra mondták, hogy természetes módon nem fedeztetnek velük, mert a szívük jó eséllyel nem bírja az ilyen túlzott izgalmat és a mozgást egyszerre.

Szóval a probléma nem megoldhatatlan. ;)
Az ízét tekintve is lehet igazság abban amit írsz, mivel ezek az egyedek egytõl-egyig kanok. :D

#474 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 6. - 17:14

Tuti ne ma duroc, azok igen ellenálló jószágok. Inkább a pietrain-re tippelnék

#475 furiosojr.

furiosojr.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.299 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 7. - 9:53

Van, ahol nem is mennek:

http://nepszava.com/...lal-vagast.html

Antwerpen mióta Hollandia? (lásd a cikk, és a kép illusztráció) :)

#476 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 7. - 12:33

Ezt tõlük kérdezd. :D De amúgy tovább olvastam és engedik, csak 40 mp múlva, ha még vergõdik az állat, akkor el kell altatni. Mondjuk ennek semmi értelmét nem látom egyik oldalról sem, de ez nem az én bajom...

#477 shepherd

shepherd

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 612 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 7. - 18:43

Ezt tõlük kérdezd. :D De amúgy tovább olvastam és engedik, csak 40 mp múlva, ha még vergõdik az állat, akkor el kell altatni. Mondjuk ennek semmi értelmét nem látom egyik oldalról sem, de ez nem az én bajom...

Ismerek lényeket, akik rendszeresen napokig véreznek, mégis életben maradnak. Tehát csak a 40mp-et várjam ki legközelebb és klumpával fejbe?? :D

#478 juice

juice

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.137 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 7. - 18:46

Csak ha vergõdik :D

#479 shepherd

shepherd

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 612 hozzászólás