Jé. Színformalista vagyok.
Látom a belinkelt oldal nem kavart nagy port, pedig NEM csak fogatlovakról van benne szó.......sõt.
A lovak kiválasztása címû cikkbõl idéznék:
"A formalizmus csapdája:
Korábban – ma már talán kevésbé – sokszor estek a lótenyésztõk a formalizmus (a szinformalizmus) csapdájába. Amikor a szépséget, a „szépségideált” minden egyéb érv nélkül a valóságos teljesítmény elé helyezték.
Kerülendõ, nagy hiba!
Forrás: Horn Péter (munkatársa: Fehér Károly): Állattenyésztés (1) Mezõgazda Kiadó, 1995.
Bodó Imre – Hecker Walter: Lótenyésztõk kézikönyve, Mezõgazda Kiadó, 1992."
Nem szeretném újraindítani a vitát a szürke színrõl a fajtában, de akkoriban még nem fórmoztam, így egy gondolat erejéig szeretném körülírni a véleményem.
Mivel én kutyát is tenyésztek - magyar vizslát - eszembejtott egy szemléletes párhuzam.
A standard szerint színe: "zsemlesárga különbözõ árnyalatai"
Ez gondolom nem újdonság........vajon mi jutna eszünkbe, ha játnánk egy mondjuk fekete kutyát? Biztos nem az, hogy jé, egy magyar vizsla! Esetleg kiderülne, hogy remek adottságai vannak, kíválló vadászkutya, stb. sõt, papír szerint mégiscsak vizsla........nyilván egyértelmû lenne hogy valami más fajta bekeverésével nemesítettek rajta. (Ez a fekete szín öröklödésmenete miatt - domináns a sárgával szemben - teljesen egyértelmû).
Azonban vizslában is történtek cseppvérkeresztezések, többek közt pointerrel, aminek célja többek közt a vadmegállásra valom hajlam erõsítése, a vágtában való keresés fixálása és egyes anatómiai hibák kijavítása volt (vizslában a pointer olyan, mint lótenyésztésben az angol, vagy arab telivér)
Igen ám, de a pointer fehér foltokat is örökít, ami pedíg a magyar vizslában nem kívánatos.
Mivel ezektõl a jegyektõl generációk múlva is meglehetõsen nehéz megszabadulni, a mai standard így fogalmaz:
"Kisebb fehér folt - max. 5 cm átmérõjû -, vagy tûzés a mellen, toroktájékon és az ujjakon nem tekinthetõ hibának."
Tehát, a tarkák nem, de az ilyen kisebb jeggyel rendelkezõ kutyák továbbtenyészthetõk, gond nélkül törzskönyvezhetõk.
Ismerek olyan ortodox felfogású vizslást, aki ennek ellenére az alomban megszületõ kölykök közül a legkisebb fehér jegyet sem tûri meg, az ilyen kölyköket selejtezi........tehát tulajdonképp színformalista, mert lehet, hogy a legjobb adottségú kutyáknak nem ad esélyt a felnevelkedésre......
Végsõ soron Mókus77 véleményével értek egyet, aki úgy foglalt állást (bocs, nem keresem ki a hozzászólását), hogy a kockázatok és mellékhatások mérlegelésével

lehet szürke egyedekkel tenyészteni, de ha a csikó nem a fajtában (eredetileg) elfogadott színû, akkor ne kapjon furioso bélyegzést.......
Uff én beszéltem!