Kis színesek
Közzétéve 2007 október 6. - 17:47
Közzétéve 2007 október 6. - 18:14
Guest_boomsly_*
Közzétéve 2007 november 18. - 13:39
"Valami változás történt", ezzel nyitottam ki reggel a szemem.
Hosszú percekig néztem a lambériát és erõsen összpontosítottam erre az érzésre: Vajon mi történhetett?
Körübelül 10 perc megeröltetõ gondolkodás után feladtam, jobb lesz felkelni!
Súlyos, ébredés utáni letargiámban botorkáltam lefelé a lépcsõn, majd amikor elértem a legelsõ ablakot, nevezetesen a konyháét, kitekintvén havat láttam. Majd ugyanazzal a beletörõdéssel tovább totyogtam.
Az észlelés és értelmezés között hosszú másodpercek teltek el.
Rögtön nyomtam egy "Rewindet", és az egykori fekete, mára azonban inkább félvér capiccinóra hasonlító, Májköl Dzsekszont megszégyenítõ moonwalkal visszasoroltam az ablak elé.
Havazott!-hasított belém a felismerés. ...és még havazik is!!
Hol a telefonom?!?!?
Nyomkodom a menü gombot, de csak feketeség. A kis kütyü semmire sem reagál!!!!
Vasszon meg az a.... na az!!! Bekapcsolom. Térerõt keres, menüt tölt be, GPS koordinátákat határoz meg, kéri az atom kódokat és közben elmeháborodott trillázást ad ki magából......
Végre sikerül rákényszerítenem arra a funkciójára, amire tervezték: beszélgetek vele, mármint azzal, aki a másik oldalon felvette:
Mentek ma ki?
Már itt is vagyunk. Jössz?
Naná! Várjatok!
Meg se várom, hogy a másik kilépjen a vonalból, máris nekiesek a szekrénynek.
Zokni kézre, nadrág fejbe. Sapka, mint fügefa levél.
Autó az utcán éjjel nappal, mint valami skót ribi, akinek sosem elég a moneyból.
Havat lapátolok, vagyis rugdalom el tõle minnél messzebb. Bevágódom és okoskodom: az autó alatt most száraz a talaj, ha elég nagy lendületet veszek, akkor kiugratok abba az egy, nyomorult kerékvágta sávba, ami az utca kellõs közepén van. Zseni vagyok! Sikerült! Fõleg az, hogy egyszerre érek ki ugyanabba a nyomorult kerék vágta sávba, mint a félkegyekmû, félig vak szomszédom!
Undorító banánzöld tingójával közelít felém, esély sincs, hogy megálljon! Cürük-be be, tolatok, mert az olyan jól megy. Csak nehogy azt higgye, hogy gyõzött!
Az autó lassan hátra megy és még valami történik!!!! Fokozatosan egyre többet látok a szomszéd házából elöttem!!!??
Oneden kapitány felejthetetlen szavai jutnak eszemebe: Sûlyedûûûûûûûûnk!!!!!! Gyerekek és nõk elõre!!!!!!!
A jobb kettes léket kapott! Árokban vagyok! Rögtön szúrom az egyest és próbálkozom. Felelsegesen!
Ülünk a hóban. Elöttem pedig a félkegyelmû, félig vak szomszédom, akit most már utálok, negédes mosollyal átinteget.
Soha nem fogok kiérni??????? Hatalmába kerít a reménytelenség.
Rohanok vissza a garázsba karton lapokért, de mi haszna? Feladván monopól helyzetem, segítséget kérek a közönségtõl! Két szomszéd feszül neki és SIKERÜL!!! Úton vagyok!!!!
Nálam a kamera, ami ritka dolog, csinálok néhány képet! Elemek feltöltve, téma adott: téli lovaglás a szakadó hóban.
Kint vagyok! Nyergelek. Kantár fel, palánta néz rám: hova ez a siettség? Hipsz-hopsz nyeregbe. Kamera elõ. Na akkor most tessék mosolyogni! Ez is felesleges! Kint felejtettem a gépet az autóban, a telepek pedig nem bírták az éjszakai hideget........
Azért a melegben magához tért egy kicsit. hoztam nektek is:
Behavazott trágyás kocsi 1
Behavazott trágyás kocsi 2
A képek minõsége megkoronázta a napot!
Közzétéve 2008 január 17. - 13:50

Közzétéve 2008 január 17. - 14:07
Hát a vaszorában általában!Ja és kérdezem a fellelhetõ lóismeret-történészeket: hol lehet a ló lõcse :confused: ?
Közzétéve 2008 január 17. - 14:31
Edited by Porfelhõ, 2008 január 17. - 14:31.
Közzétéve 2008 január 17. - 14:52

Közzétéve 2008 január 17. - 15:04
Közzétéve 2008 január 17. - 15:56
Az is valami?Mondtam, hogy van kettes gitárállványom és bélelt tokom a Fendernek? :yeah:

(Most lyól ellaposítottam a kisszineseket, ráadásul megkívántam a debrecenit, és van is a mélyhûtõben valahol. Azérse' fõzöm péppé!

Közzétéve 2008 január 17. - 16:24

Közzétéve 2008 január 17. - 17:40
Miva', éjjeliõr letté'?Csak hülyeségbõl kerestem rá.
a könyv is jó, meg a melóhely is. Kis gitározás, aztán meg alvás. Király!

Közzétéve 2008 január 22. - 14:51
Guest_Zebrabara_*
Közzétéve 2008 január 22. - 15:08

Edited by Zebrabara, 2008 január 22. - 15:16.
Közzétéve 2008 január 22. - 16:57

Közzétéve 2008 január 22. - 17:04

Közzétéve 2008 január 26. - 23:40

Közzétéve 2008 január 26. - 23:46
Közzétéve 2008 március 20. - 18:34
Él itt, az IC Ranchen, egy nagyon aranyos kis qh kanca (menthetetlenül kancapárti vagyok, Hamiskártyás a csõdörökre esküszik, de remélem majd borogat kamillateával és elmúlik, de ez lényegtelen is lenne), a neve: Holly Molly.
Szent Molly. Alig két éves.
Nagyon tüneményes kis jószág, csinos, pedáns, figyelmes, szorgalmas.
Valamelyik este, sötétedés után sétáltattam a körkarámban. A körkarámról tudni kell, hogy elõbb-utóbb fedett lesz, a váza már elkészült, s a kúpjának csúcsában, egy három méter átmérõjû fémtetõ található.
Ballagtunk Mollyval a legnagyobb békében, köröttünk elült minden zaj, csak a csend honolt, amit néha-néha a Tisza felõl megzavart egy-két vadmadár lármája. A hegyekrõl, fenyõerdõkrõl és a rókagomba feledhetetlen ízérõl meséltem Mollynak. Õ nem mesélt semmirõl...
Így ballagtunk mi az éjszakában - csak úgy -, a csinos kis kanca, meg én - párban, a végtelenül süket és néma csöndben.
Mikoris, a körkarám vázszerkezetének fémkúpjáról elröppent egy fácán. Karmai megcsikordultak a fémen, szárnyainak csattogása belehasított a csöndbe - kis híján összeestem szívinfarktussal.
Szégyen, nem szégyen: nekiugrottam Mollynak. Aki meg sem rebbent.
Onanntól kezdve már azt meséltem, milyen jó, hogy nekik nincs alsógatyájuk. Megkérdeztem azt is, hogy mikor tartja az elsõ natural manhorse kurzusát, mert beneveznék rá, elsõként.
U.i. Dögöljön meg az összes fácán!
Közzétéve 2008 március 21. - 9:06

Közzétéve 2008 április 12. - 6:47

Közzétéve 2008 április 12. - 7:53
Közzétéve 2008 április 12. - 19:56

Közzétéve 2008 április 12. - 20:09
Mindenkinek szép reggelt!!!

Közzétéve 2008 április 17. - 12:54
Közzétéve 2008 április 17. - 13:27
Közzétéve 2008 április 17. - 15:17

Edited by Foltoscsikó, 2008 április 17. - 15:20.
Közzétéve 2008 április 17. - 15:40

Közzétéve 2008 május 6. - 13:55
Szokásos délutáni családi sétakocsikázásnak indult a dolog, legyõzve lustaságunkat befogtuk a lovakat. Nekik is jót tesz ha kéthetente csinálnak valamit, nekünk meg pláne jót tesz a kocsi zörgését, a patadobogást, a lovak prüszkölését és a madárcsicsergést hallgatni. Simán odaértünk a Kutyakaparóba, bár a lovakon látszott, hogy szeretnének kiszaladni a világból, de viselkedtek ekkor még. Iszogattuk a mézes barackot, persze a gyerekek narancslét és csipszet kaptak, mikor arra lettünk figyelmesek, hogy az addig a kocsma elõtt nem túl békésen álldogáló két ló beugrik vágtába, megvalósítja régóta dédelgetett álmát és nekiiramodik a nagyvilágnak. Kár, hogy a kocsit is vitték, mert ennek-annak nekivágódott a nagy rohanásban. Álltunk tátott szájjal egy-két másodpercig, majd hárman elindultunk, hogy a vágtató lovakat lefussuk, sajnos a közeli kanyar után már nem is láttuk õket. Visszamentem a gyerekekre vigyázni, két barátnõm meg futott... Bár esélyük nem volt, cserébe van viszont (fél)eszük és szerencséjük. Az arra járó elsõ autóst leintették, és most már azzal követték a lovakat. Mikor beérték õket, megpróbáltak eléjük állni, de erre sem lassítottak, legalább már nem vágtattak, hanem csak ügettek. Ügetõlovak lévén ebben a jármódban is haladósak, sõt... Ekkor pattant ki az isteni szikra barátnõm fejébõl, valószínûleg a gyermekkorában végignézett rengeteg vadnyugati film hatására, hogy fusson a kocsi mellett, majd megpróbálja elkapni a kocsit és felhúzni magát rá. Óriási szerencséjére sikerült neki, mert ha nem sikerült volna, akkor miután átment rajta a kocsi hátsó kereke, még mi is agyonütöttük volna. A hátsó ülés elõtt találta magát, így neki tudott támaszkodni az elsõ ülés háttámlájának és húzni a szárakat. Egy-két perc alatt megállította a lovakat. Utólag csak azt bánta, hogy nem jutott eszébe, hogy a hátsó fellépõre húzza fel magát... No comment.
Közzétéve 2008 május 11. - 21:08
Közzétéve 2008 augusztus 23. - 23:42
Mostani írásomat egyik utóbbi terepem ihlette.
Lovaglás a nagy büdös szemétdombon.
Szikrázó napsütésben határoztam el, hogy ma egy rég nem lovagolt útvonalamon fedezzem fel a csömöri táj szépségét, hisz Pest felé erõsen beszûkült a táj az épülõ ring okán, a gyümit meg már mindketten unjuk. Nyergelés után tehát elfordultunk a kis erdõ felé, hogy a perzselõ napsütés elõl árnyékot találjunk.
A dombtetõn még a megszokott kis úton haladtunk, de balra már egy új, bár leginkább harmadik világot idézõ tanya mellett haladtunk, "kapujában" a "tilos a behajtás" feliraton még jót röhögtem, hisz a bent látható irdatlan szemét és építési törmelék, ablak, ajtó nélküli, hézagos tetejû és rothadó raklap-keítésû portára ha invitáltak volna sem mentem volna be.
Ahogy a fáktól sötétlõ hajdan hangulatos kis út bejáratához értünk elkezdtem nyugtalankodni. Elõttem fejmagasságban növényzet, az út tele tégla és egyéb törmelékkel. Elfordultunk hát a párhuzamos kis rétre, ahol magas gazban ugyan, de relatíve sima talajon ügethettünk egy darabig. Amikor a rétnek vége szakadt ismét az erdõbe fordultunk, ahol lépés-ügetésben próbáltam minél hamarabb túltenni magunkat az ág, és indaerdõn. Sebaj, vége lesz és onnan a régi, azóta kiirtott akácos mellett, a fenyves peremén hosszú vágtaszakaszunkon emlékezhetek azóta Spanyolhonban élõ Menyus barátomra hajdani térd-a-térdben vágtáinkra.
No, az emlékezésnek pár vágtaugrás után végeszakadt, lévén a kiirtott akácos nem bozóttá, de átláthatatlan akácgyomtengerré változott, mely mélyen belógott az útra. Mentol az ágak elõl a fejét kapkodta, én hol egyik, hol másik oldalon lógva próbáltam kikerülni a tüskés ágakat amennyire lehet a lovam nyakára hasalva. Gyorsan felvettem ügetésbe, majd ismét lépésbe, hogy egy tisztább területen próbáljuk meg a vágtát ismét. Ennek is vége lett rövidesen, Mentol pedig félreérthetetlenül jelezte, pont elege lett ebbõl. Megfordult és indult volna vissza, de optimista lévén visszafordítottam, hátha... Engedelmesen fordult ismét elõre, ügettünk picit tovább, majd a látvány megállított. Okos lovam tétovázásomat látva ismét szépen hazafordult és nem ellenkeztem. Pusztán nekilendülését mérsékeltem, mert nem szerettem vona lefejelni egy bozótost, vagy mit.
Morogtam kicsit, hisz ez a terület egy ritka szép erdõ volt pár éve, most pedig egy bujánzó gondozatlan dzsuva, pár 50 méterente kupac ( értsd pótkocsinyi) szeméttel feldobva.
Az erdõ végén úgy határoztam kifordulok egy hajdani rétre, lévén untam már a hasalást és dûlöngélést. A vállaim és hátam legott össze volt karistolva, a lovam nemkülönbül, hát vágytuk már a sima mezõt.
A mezõn vállig érõ gaz és vaddohánytenger fogadott. Mentolnak már minden mindegy lévén ment volna toronyiránt, de nekem gyanús volt a talaj. Pár lépés és balsejtelmem beigazolódott. Hepe-hupa kõkemény valamikori mélyszántás, szemétdombok, autógumik. Ezek közt lavíroztunk csigaként, megtorpanva bukdácsolva. Egy örökkévalóságnak tûnt, mire kiértünk az útra, ami ugyan kõkemény, kavicsos, de legalább sima. A romantikus lovaglást már picit unva elhatároztam, indulhatunk is visszafelé.
Még egy rövid vágta - azt gondoltam az utolsó - és séta hazafele.
Igenám, csak a gaz és szeméthegyek felõl soha nem látott, komolyan agyonverhetetlen undorító repülõ és mászó valamik támadtak ránk. Egy-két éve láttam ezeket elõször, de csak egyet-egyet és fõleg a (még) szemetesebb völgyekben. Most igen komoly mennyiségben támadnak és már harapták is a lovam, aki a bõrébõl akart rögtön kimászni. Kergettem a férgeket, mire rám is rámtaláltak, szár rég Mentol nyakában, gyerünk édesem innen el, de gyorsan. Vágtázunk a szerencsére ismert és sima mezõn, két kézzel kergetem a dögöket hol magamról, hol a lóról, õ meg csak száguld a szárral a nyakában. Egy idõ után elõásom a szárakat, felveszem, de pár rohadék még mindig elõkerül a ló hasa alól és egyszerüen nem lehet agyonverni. Mik ezek? Vágta ismét, rovarkergetéssel fûszerezve. Pár százas után lassítunk, szerencsére lemaradtak az élõsdik, de jó pár perc amíg mindketten megnyugszunk. Rémálom terepünk a végéhez közelít, ezt Mentol is örömmel konstatálja, én meg pláne.
Hazaérkezés után gyorsan lemosom a lovat, kap egy kis sok nasit, hogy "elfelejtse" ezt a remek élményt.
Ebbe az irányba többet nem megyünk az biztos, marad tehát a gyümi. Amíg valaki azt is ki nem nevezi illegális szemétlerakóvá.
Közzétéve 2008 augusztus 25. - 9:05

Közzétéve 2008 augusztus 25. - 9:19
Közzétéve 2008 augusztus 25. - 12:42

Közzétéve 2008 augusztus 25. - 13:58
Ezt azért én nem feltétlen könyvelném el negatívan. Szerintem nem baj az, ha marad némi élõvilág is itt-ott, nem biztos, hogy tényleg mindent sterilizálni kell. Mert tényleg tök jó, ha nincs rovar, csak akkor madár sem lesz, mert éhenhal, stb.Nyáron 2300 kilómétert motoroztam Ausztriában és alig volt bogár a ruhámra, sisakomra kenõdve. Ha meg elmegyek Miskolcig úgy nézek ki, mint akit lehánytak bogárbéllel.
Persze a sitthalmok és parlagon hagyott gazos területek meg megint egy másik kérdés. Csak nem bírtam az idézett mondatot szó nélkül hagyni...
Közzétéve 2008 augusztus 25. - 14:07
Közzétéve 2008 augusztus 25. - 20:07

Közzétéve 2008 november 9. - 21:10
Ma tõlem szokatlan alapossággal pucolgattam a felszerelésemet. Tisztogatás, ápolás, fényesítgetés. Az elköszönés ugyanis legalább annyira fontos, mint az elsõ köszöntés.
Nyeregbe ültünk és elindultunk abba az irányba, melyet nagyon rég nem élveztem. A kis erdõ ugyanis nyáron már járhatatlan. A lombok behajlanak az útra, képtelenség a sûrûben lovagolni. Reménykedtem, a nyári rossz élmény helyett végigjárhatom emlékezni azt az utat, amelyhez annyi kedves emlék köt. Megannyi barát, hosszú túrák emléke és elsõ írásomat, a "Lovasembert" is ez a terep ihlette. Elhatároztam, pont azt az útvonalat választom.
Rengeteg változás történt, de most ez nekem nem látszott. A kis rét, ahol Menya a bálákat ugratta sok évvel ezelõtt balra mosolygott. Az eredei út is járható volt, kellemes nedves homkján még port sem vert a lovak patája. A hegygerinchez érve az ismerõs hosszú vágtaszakasz fel az erdõig újra csak régi emlékeket idézett, ahol a szûk úton oly sokat vágtáztunk szorosan egymáshoz simuló lovakkal. Új fák, új bozótos, új fakitermelés. A sûrû bozót mögött a kis fenyõcsoportokat fürkésztem, ismerõsként üdvözöltek. Fel végig, majdnem Mogyporódig. Beérve a fenyvesbe az régi pompájában üdvözölt minket. Kis kanyarral fordultunk visszafele, lassan ereszkedve lefelé utoljára nézve tág szemekkel az erdõt.
Befordultunk a kanyargós völgybe, melynek vége az a mezõ, ahol Boka fejeseket ugrált a fûbe - önkéntelenül is elmosolyodtam. Visszafelé az utolsó dombon ereszkedve a várost kerestem, de elrejtõzött a ködben. Lényegtelen, hisz az minden arcát megmutatta a közel hat év alatt, éjszakai fényeket, naplementét ;) , verõfényt, havat, zúzmarát, szakadõ esõt, szélvihar által kavart port.
A Favorit felé bejárt terepek túlnyomó többségét hiába is keresnénk. Azokat lovagolni többé nem lehet - átadta helyét a körgyûrûnek és egyéb vonatkozó utaknak. Az öt fasor közül kettõ ha járható régi hosszában, de nem tudok erre autózni úgy, hogy jobbra ne vetnék egy pillantást a kopasz fasor középsõ facsoportjára.
Furcsa, hogy többet nem járok erre lovon. Itt ismertem meg hûséges lovamat, ezen a terepen ismertem meg Páromat, számtalan élmény köt minden kis kavicshoz, fához és bokorhoz, árokhoz melyeket a vaksötét éjszakában lovagolva is biztonsággal kerültünk ki megszámlálhatatlan alkalommal.
Ezért furcsa, kicsit szomorú érzés döntésünk, jóllehet nem kételkedünk annak helyességében. Kata több mint tíz éve járja ezt a vidéket számos lovon lovagolva és Zseton lova Neki is itt került a birtokába.
A régi barátok közül senki nincs már ezen a vidéken, lovardánk utolsó olyan lova, mely az elsõk egyike volt, Mentol hétfõn alszik boxában utoljára.
Várják, várnak minket új, ismeretlen tájak és talán régi barátokkal is találkozhatunk ismét...

Közzétéve 2008 november 10. - 7:59
Közzétéve 2008 november 10. - 19:46