Nem cifrázom, belevágok a közepébe...
A hétvégén a Bakonyban múlattuk az idõt. Méghozzá nagyon kellemesen. Nincs tõlünk ugyan messze ez a vidék, tiszta idõben még látni is a hegyvonulat utolsó lankáit innen, de az "igazi" Bakony mégis csak ott van, ahol Natos él.
De kezdem mégis az elején.
Már az útról láttuk, hogy benn áll a karám fedelesében Jágó, Kikki lova. Hamarosan feltûnt a gyönyörûség; Natos is, Gojko valahol messzebb, hátul, a legelõn tömte a fejét. Idilli hely, nemkevésbé idilli ló-otthon... Megérkeztünk.
Soha nem hittem volna, hogy Natos, (a mûfordító, az intellektuális humorú, nagyszájú, szeretni való, kötekedõ rohadék...) egyben remek háziasszony is. Nem engedi ám, hogy segíts, nyüzsögj a konyhájában, lenyom egy fotelba, és ott kell terpeszkedned, míg õ megterít, feltálal. Ráadásul jókat fõz, és hihetetlenül kreatív szakács.
Igaz, amikor a második fogás - egy hatalmas jénai tál rakott káposzta - tetején a megpirult utolsó réteg tejfölös öntettel - felkerült az asztalra, nem lehetett mindjárt nekiesni, mert Kata nem találta a "kiszedõ lapátot" vagymit. Fecó meg is jegyezte, hogy ez kész szadizmus, odateszik az ember orra alá azt az illatos-guszta valamit, aztán direkt eldugják, amivel merni lehetne belõle... Kikkinek halványan derengett, hogy valamit "csinált vele" az udvaron

de nem tudja hova tûnhetett... Én feltaláltam magam, (mert nem bírtam tovább) és míg a háziasszony keresett más mericskélõ alkalmatosságot, egy villával apránként szedtem a tányéromra, mer' ügyes voltam, meg ugye én is kreatív (és nagyon éhes).
Jól elbeszélgettünk, aztán Fecó meghívást kapott egy tereptúrára, méghozzá Gojkoval (nem csodálom, hogy elõször zavarba jött, hisz tudjuk, Kata nem kínálja fûnek-fának a lovát). Tanácstalanul nézett végig magán, miben is jött... Jól van, a wesco csizmája rajta van, farmer, polo... végülis... ha tényleg megbíznak benne, és úgy itélik meg, hogy õ és Gojko alkalmas kettõs egy Bakonyi kis túrára...hát rajta!
Széles vigyor váltotta fel a tanácstalanságot, szemében a kaland vágya, a "próbatétel" izgalma. Válogattak a nyergek közül, volt egy takaros angol nyereg is, (Fecó életében 10 percet ült w.nyeregben, azután kimondta: - Jóvan, ezt akkor el is adhatod! ) de mégis valamiért a Puskás-nyerget választotta. (Ha kaland, legyen hát kaland!)
Kata felnyergelte Gojkot, Fecó fejébe nyomott egy mulatságos fehér kalapot, és máris
ELINDULTAK , nyomukban Bori-kutyával, aki - mint megtudtuk - a terep-túrák örökös kísérõje.
Mi Katával kocsiba szálltunk, hogy majd az elsõ helyen, ahol felbukkannak, meg tudjam örökíteni a történéseket.
Éppen odaértünk, s
MÁRIS FELBUKKANT a két lovas a messzeségben.
Aztán õk ketten birtokba vették a vadregényes tájat, mi pedig Katával elindultunk egy másik irányba (ahol majd állítólag megint összetalálkozunk velük...

)
Gyönyörû, varázslatos, megejtõ szépségû táj ez.
Ha belépsz ide, egyszerre fog el a vad ujjongás, és a csendes szemlélõdés vágya, mindegy, hogy felvidulni, vagy elmerengeni akarsz, a varázs hegyek- és völgyek tárt karokkal várnak, bármilyen hangulatodban. És gyógyítanak. Esküszöm, gyógyítanak! Jó, lehet, kell hozzá egy barát is, aki elhatározza, kiszekál depis gubódból, egy vágyódás, remény, hogy ez a nap akkor is szép lesz, ha cigány purdék potyognak az égbõl... de aztán a többit elvégzi
MAGA A BAKONY .
Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem az olyan tág, szabad tér, aminek hátterében szelíd hegyormok lapulnak, már önmagában katarktikus élményt ad. (Azt hiszem, nem tudnék az Alföldön élni.)
Erre mifelénk is vannak szép mezõk, hatalmas erdõségek, s nem véletlen, hogy annó (20 éve) ezt a Somló alján megbúvó kis falut választottam otthonomul. A Somlónak is van egy sajátságos, titokzatos, varázslatos (mondhatnám misztikus) atmoszférája, de a bakonyi hegyek-völgyek váltakozó derûje, a gyógynövényektõl hemzsegõ, hatalmas fennsíkok üdesége felülmúlja az "én hegyem" egyetlen nagy "tetõ-rétjét" (ahova hosszú, meredek út vezet, és ahova nemmellesleg én már csak akkor tudnék felmászni, ha valaki hátulról véges-végig tolna... :( ).
Amikor elõször kiszálltunk a kocsiból, szinte a lélegzetem is elakadt. Olyan volt a táj, mintha egy berendezett szinpad várna, hogy táncra perdülj... Tudtam is volna, ha nem lettünk volna mindketten gumicsizmában

, bár ez Natost nem zavarta, megadta magát a fennsíknak, aztán jó messzire elsétált, és valami történhetett vele "ott lenn", mert visszafele jövet valahogy más volt a mosolya... élettelibb, teljesebb, felszabadultabb...
Engedtük, hogy átjárja a lelkünket a hegyek friss fuvallata, az illatok, a zene, melyet a csend és a madárcsicsergés harmónikus, tökéletesen komponált mûvé alakított.
Két dolog zavart ebben a meditációs hangulatomban. Az egyik, hogy (szigorúan szerintem!) Kata egy õrült, életveszélyes ember, ha autóba ül, raly-pályának véli az ismerõs vidéket, és lehet, hogy a mutató leparkolt a nullán, én mégis úgy éreztem, 120-al söprünk hegyrõl le, völgybõl fel...
Nem tehettem mást, megadtam magam az "egyéletem-egyhalálom"-feelingnek, és szétröhögtük az agyunkat "száguldozás" közben. (
DILIRÉGIÓ, 7411. üzi)
Egyszer még
TALÁLKOZTUNK
Kikkiékkel, (jóvan, legalább élnek még...) aztán - mert kíváncsi voltam az Álomvölgyre - , Katának több sem kellett, elrakétáztunk Borzavár felé.
Már úgy éreztem, órák óta ralyzunk árkon-bokron keresztül, és aggódtam kicsit, mi van velük. Végre hazaérvén - láttam, hogy üres a karám, és felturbózva kezdett dobogni a szivem. Fecó (két hónapos lótanulással maga mögött) egy számára ismeretlen, fiatal lóval, idegen tájakon, idegen nyeregben... és már mikor elmentek...
Nem találtam a helyem. Elindultam arra, amerre kilovagoltak. Szedtem egy csomó virágot, idõztem Natos-lóval a karámban, aki türelmetlen nyerítéssel hívta társait, bóklásztam vagy fél órát... õk még mindig nem jöttek.
Elindultam vissza, mikor egyszer csak meghallottam Bori kutya lihegését a hátam mögött, vidáman ugrált körbe, s mögötte a messzeségben végre megpillantottam a két férfit...
HAZAÉRTEK 1.
2.
Lenyergelés után kiderült, hogy
GOJKO egy jólvevelt, megbízható, jóindulatú, élettel teli, ( turbó) lovacska, akivel egy álom volt a csaknem két órás terep-túra, Fecó teljesen beleszeretett. Hazafelé végig róla és az egész csodálatos útról, meg Kikkirõl, az õ Jágo-járól áradozott, meg arról, mekkora önbizalmat nyert ezzel a felkínált lehetõséggel, hogy kipróbálhatta magát, hogy bizonyságot nyert sokmindennel kapcsolatban... )
Aztán még elültettünk egy csomó fát-bokrot, gyógynövényt, amiket itthonról vittem Katának, (reménykedve, hogy a napokban leesett tengernyi csapadék segít a megeredésben), vele meg kivágattam a karámban "viruló"
CSATTANÓ MASZLAGOT (pedig ez volt az egyetlen növény, amit nem legeltek le a lovak...

), aztán szelíd erõszakkal szétválasztottuk a két beszédbe belemelegedett fiút, hogy elbúcsúzhassunk.
Megint egy gyönyörû emlékkel több, amit eltehetek a többi szépség közé, ami feltöltött friss energiákkal, és amire mindig jó lesz emlékezni.
Edited by Ágimam, 2007 augusztus 14. - 20:00.