Furioso
Közzétéve 2010 február 19. - 13:42
Közzétéve 2010 február 19. - 15:40
Kedves Backnight!Miből gondolod hogy nincsenek belovagolva? Nemcsak hogy be vannak lovagolva, de versenyre is fel vannak készítve. Ezt a témát már megbeszéltük Cserfesnél. Amelyik ménnel fedeztet az ugyan úgy Nagycenken is vizsgázott, mint azt a furis honlapon láttátok. (Iszony) A többi is megfelelt a ménvizsga követelményeinek, de mivel ez nem olcsó dolog , egyenlőre nincs licencük, nem voltak Nagycenken állami ménvizsgán.Nem is fedeztet velük. De a cél az hogy ne kelljen az ország legtávolabbi csücskéből hurcolni a méneket vizsgára. Érdekes, de ezt a megbeszélt témát újra rágjátok, de lóra oda se figyeltetek.
Hidd el senki sem a lovakat minősíti ilyen csekély információk alapján! Véletlenül se érts engem se félre.
Csak úgy érzem (ismét) valamit félreérthetően fogalmaztál, vagy nem a megfelelő szavakat használod.
Ha én vagy a többi fórumozó nem érti, vagy félreérti az nem az én vagy a többiek hibája!
Amit fent írsz az OK, de semmiképp sem illetném "egyesületi ménvizsga" vagy "regionális ménvizsga" kifejezéssel, max. tenyészetlátogatásnak nevezném. Óriási különbség!
Abban is egyet értek (de ezzel azt hiszem maximálisan tisztában vagy) hogy mindannyiunk !!! számára, költségkímélő megoldás lehetne, akár társegyesületekkel összefogásban kihelyezett ménvizsgák szervezése. Akkreditált helyszínen, a megfelelő szakmai küldöttség jelenlétében (nem csak a tenyésztőegyesülettől Mgszh alkalmazottak is), minden egyesületi tag, ménnevelő tenyésztőtárs számára egyenlőképp meghirdetett formában. Az eredményeket ellenőrizhető, értékelhető formában, a kancatartók számára elérhető módon dokumentálni kell. Ahogyan ez volt egyszer Hódmezővásárhelyen, Kalóz és Kópé esetében.
Azt sem szabad elfelejteni, hogy van egy jelenleg hatályos állattenyésztési törvény, amely előírja a ménvizsgát! Senki nem mehet a törvény ellen, és fontos a pontos fogalmazás, mert persze, hogy értetlenséget vált ki az ami nem egészen törvényszerűnek hangzik.
Nagyon sok igazság van abban amit mondasz!Backnight jónak tűnnek a lovak, azokkal nincs is semmi. De szerintem pont az a lényege a ménvizsgának, h 1 helyen, azonos körülmények között, azonos vizsga rendszerben, a ménjelölteket EGYÜTT bírálják és vizsgáztatják. Így kapnak a Bírálok és Tenyésztés Vezetők reális képet az 3-4 éves évjáratról... egymáshoz viszonyítva!!!! Azért szerintem könnyebb 10-ből kiválasztani legjobbakat, mint 1-2-re azt mondani na ezek még beleférnek...... Ezért nem célszerű (szerintem) otthon szemléztetni, otthon "vizsgáztatni" mert az nem a fajta érdekeit szolgálja...
De az is érthető, hogy pl. Békéscsabáról igenis nagy költség Nagycenkre húzni a lovat/lovakat.
Erre jelenthetne a kihelyezett ménvizsga/ménvizsgák megoldást.
De az is fontos szempont szerintem, hogy ménvizsgát nem szabad "akárhol" és "akárhogyan" rendezni. A ménvizsgának meg kell adni a rangját! És mindenképp, mindenki előtt nyilvánosnak, jól meghirdetnetek, mindenki számára "elérhetőnek" kell lennie.
Edited by Tánczos Anikó, 2010 február 19. - 15:42.
Közzétéve 2010 február 19. - 19:46

Gondolom többen ismeritek a fajtaalapító két telivér származási lapját. Amiért most mellékelem, az az, hogy érdemes kissé elgondolkodni a rokontenyésztés, beltenyésztés kérdésén (lsd még Anker Alfonz...) egy-egy tenyésztésben sikeres tenyészállat kapcsán.

A firkálással a származási lapon az 5 õsi sorig többször elõforduló közös õsöket jelöltem. Ha kicsit belenézünk, egyértelmû, hogy hasonló genetikát hoztak mindketten a fajtába.
A rokontenyésztés, beltenyésztés amúgy is az egyik kedvenc témám. Ha másért nem, hát azért, mert a több, mint 40 évet Leutstettenben töltõ sárvári lovak annak ellenére, hogy zárt populációt alkottak, nem emelkedett számottevõen a beltenyésztettségük. (Úgynevezett Wright-féle koefficiens) Ennek a magyarázata többek közt egy átgondolt tenyésztési technika volt, a saját mének használatánál ügyeltek a lehetõ legtávolabbi rokonsági fokban lévõ egyedek párosítására.
Ami még idevágó olvasgatnivaló ha valakit érdekel, egy tanulmány, a mai telivérekrõl:
A telivérek genetikája
Közzétéve 2010 február 19. - 22:56
Backnight jónak tûnnek a lovak, azokkal nincs is semmi. De szerintem pont az a lényege a ménvizsgának, h 1 helyen, azonos körülmények között, azonos vizsga rendszerben, a ménjelölteket EGYÜTT bírálják és vizsgáztatják. Így kapnak a Bírálok és Tenyésztés Vezetõk reális képet az 3-4 éves évjáratról... egymáshoz viszonyítva!!!! Azért szerintem könnyebb 10-bõl kiválasztani legjobbakat, mint 1-2-re azt mondani na ezek még beleférnek...... Ezért nem célszerû (szerintem) otthon szemléztetni, otthon "vizsgáztatni" mert az nem a fajta érdekeit szolgálja...
De én nem tenyésztek, ez a Ti dolgotok... amúgy is msp-lóban vagyok inkább otthon, meg hát én csak "végtermék" felhasználó vagyok....
Tényleg valamit rosszul fogalmazok. Tehát nem otthon, hanem regionális ménvizsgák szervezése a cél. Nézd én 40 km.-re lakom Nagycenktõl, tehát ha ménem lesz, akit vizsgáztatni szeretnék, biztos hogy Cenkre viszem. De azok akik az ország másik csücskében laknak már nehezebben hozzák ide .Vannak olyan helyek amelyek alkalmasak egy ménvizsga lebonyolítására. A Kéktói ménes területe ilyen. Nemcsak Kucsora lovai voltak vizsgán, hanem 2 idegen ló is. 3 tagú bizottság bírálta el a lovakat. Kettõt nem találtak megfelelõnek a hatból és ki is heréltették õket. Mivel Iszony tulajdonkép Fukart lenne hivatott pótolni, ezért rá esett a választás hogy megy Cenkre is állami ménvizsgára. Mind a 4 mehetne, és mind a 4 meg is kapná, csak éppen finanszírozni kellene. De ha nem bírálták volna el, akkor kettõ potyára ment volna Nagycenkre.
Anikó teljesen igazad van. Remélem sikerül megoldani hogy ezek a regionális vizsgák egyenértékûek legyenek a Nagycenken lebonyolított állami ménvizsgával.
Közzétéve 2010 február 20. - 8:21
Közzétéve 2010 február 20. - 8:34

Fõleg ez:
"Másrészt ha a T. méntulajdonosnak nincs annyi pénze, hogy elvigye Nagycenkig a lovat, mibõl fogja versenyekre hordani? "
Ezért kapsz az új lóról egy szebb képet.

Igaz, nem egész alakos

Edited by hihi, 2010 február 20. - 8:36.
Közzétéve 2010 február 20. - 9:47
Közzétéve 2010 február 20. - 10:14

Edited by Robina, 2010 február 20. - 10:18.
Közzétéve 2010 február 20. - 10:34
Közzétéve 2010 február 20. - 10:38

Közzétéve 2010 február 20. - 10:59
Még mindig nem ugyan arról beszélünk!Tényleg valamit rosszul fogalmazok. Tehát nem otthon, hanem regionális ménvizsgák szervezése a cél. Nézd én 40 km.-re lakom Nagycenktõl, tehát ha ménem lesz, akit vizsgáztatni szeretnék, biztos hogy Cenkre viszem. De azok akik az ország másik csücskében laknak már nehezebben hozzák ide .Vannak olyan helyek amelyek alkalmasak egy ménvizsga lebonyolítására. A Kéktói ménes területe ilyen. Nemcsak Kucsora lovai voltak vizsgán, hanem 2 idegen ló is. 3 tagú bizottság bírálta el a lovakat. Kettõt nem találtak megfelelõnek a hatból és ki is heréltették õket. Mivel Iszony tulajdonkép Fukart lenne hivatott pótolni, ezért rá esett a választás hogy megy Cenkre is állami ménvizsgára. Mind a 4 mehetne, és mind a 4 meg is kapná, csak éppen finanszírozni kellene. De ha nem bírálták volna el, akkor kettõ potyára ment volna Nagycenkre.
Anikó teljesen igazad van. Remélem sikerül megoldani hogy ezek a regionális vizsgák egyenértékûek legyenek a Nagycenken lebonyolított állami ménvizsgával.
Én még mindig állítom, hogy az amirõl Te beszélsz nem hívható "vizsgának", mert nem volt hivatalosan meghirdetve, ez csak egy kis "házi rendezvény", és nem szabad hivatalosnak feltüntetni, hiszen sem összehasonlításra nem alkalmas, ahogyan azt a többiek írják, másrészt miért nem volt ez akkor úgy meghirdetve, hogy az összes tagtárs tudjon róla, bárki vihessen lovat aki szeretne, ill. elmehessen nézõnek....???? Nem akarok ide visszatérni, de igaza van Mókusnak az ilyen dolgokról emberek sokaságának jut eszébe a "mutyi melegágya". Úgyhogy még egyszer kérlek fogalmaz pontosan, mert bizony súlyos félreértésekhez vezethet!
Én nem regionális ménvizsgákról beszélek! A kihelyezett ménvizsga alatt én semmiképp sem arra gondolok, hogy "ezer" helyszínen elaprózva "hátsó kertekben" vizsgáztassunk lovakat, lehetõleg minél kevesebb "külsõ" szemlélõvel

Sok mindenben egyetértek a többiekkel, pl. abban hogy egy helyszínen jobban össze lehet mérni a méneket, de szerintem az nem lenne kárunkra, ha a keleti országrészben is lenne egy ilyen centrum.
Közzétéve 2010 február 20. - 11:04
Sok mindenben egyetértek a többiekkel, pl. abban hogy egy helyszínen jobban össze lehet mérni a méneket, de szerintem az nem lenne kárunkra, ha a keleti országrészben is lenne egy ilyen centrum.
Volt.
És ez megint érdekes, bár errõl nem sokat tudni, hogy miért dõlt be Parád, és maradt meg Nagycenk??
Én nem vagyok egy Thomka-fan, de le a kalappal elõtte, ahogy küzd meg próbálkozik, hogy a helyszín megmaradjon, és hogy példás rendben tartja a dolgokat.
Ja, és annyira kapálózunk az állami támogatásért, akkor egy kicsit használhatnánk is azt, amit az állam ad, pl. vizsgahelyszínt

Persze ettõl még lehetne egy új helyszín pl. az Alföldön, de nyilván nagyon jól meg kell választani.
Edited by Robina, 2010 február 20. - 11:07.
Közzétéve 2010 február 20. - 11:11
Bizony le a kalappal elõtte!
Én nem vagyok egy Thomka-fan, de le a kalappal elõtte, ahogy küzd meg próbálkozik, hogy a helyszín megmaradjon, és hogy példás rendben tartja a dolgokat.
Persze ettõl még lehetne egy új helyszín pl. az Alföldön, de nyilván nagyon jól meg kell választani.
Igen az Alföldre gondoltam, és csakis jól megválasztott szempontok alapján.
Arról nem is beszélve, hogy állami támogatást csak és kizárólag akkreditált helyszínen végzett teljesítményvizsgálat után igényelhet az egyesület!
Ja, és annyira kapálózunk az állami támogatásért, akkor egy kicsit használhatnánk is azt, amit az állam ad, pl. vizsgahelyszínt
A részleteket majd Mókus leírja nekünk, ha megkérjük!

Közzétéve 2010 február 20. - 11:17
Közzétéve 2010 február 20. - 11:19
Edited by hihi, 2010 február 20. - 11:36.
Közzétéve 2010 február 20. - 11:22
Közzétéve 2010 február 20. - 11:22
Tiszta hülyeség amit írtok.
Véleményt cserélni próbáltunk.
Eszerint kár volt .

Közzétéve 2010 február 20. - 11:26
Nagycenk megszüntetésére véletlenül se gondoltam. De ha egy másik távoli helyszín a létét veszélyeztetné, akkor nyilván csak akkor szabad benne gondolkodni, ha ez kizárható!Szerintem nem kell másik helyszínben gondolkodni. Sajnos nekem is nagyon messze van Nagycenk, de ugyanolyan értékünk, mint akár a furioso, és ezt csak úgy tudjuk megõrizni, ha oda visszük a lovaikat vizsgázni, munkát adnunk nekik és ezzel megõrizzük, mert különben ez az érték is elmúlik. Akkor majd tényleg gondolkodhatunk, hogy mit csináljunk.
"ugyanolyan értékünk, mint akár a furioso"- maximálisan egyetértek!
Nem akarok "hazabeszélni"

Közzétéve 2010 február 20. - 11:51
Más: Hetekkel ezelõtt többször szóbakerült a tengerentúlra került Gazfickó pályafutása. Novák Pali megkért tegyem közzé a rendelkezésére álló információkat.
"Gazfickó eredményeit a lovasa, ill a tulajdonosa küldte meg a Magyar Lovas Szövetségnek 2002 év végén, vagy 2003 elején. Nemsokkal ezután Dobos Antal ismét eljött Kanadából reményteli fiatal furiosokat keresett, és talált is. Vál- Maríannapusztán választott ki magának két hároméves méncsikót, de valószínûleg a szállítási költségek jelentõs megemelkedése miatt nem vitte el õket. "

És végül a származási lapja:

(Tudom, hogy így rosszul látszik, de nagyítsátok ki, mert némileg kapcsolódik az elõzõ hozzászólásomhoz, a rokontenyésztés témakörébõl. A mén apja és anyai dédapja megegyezik, illetve a Furioso "B" XX tm az anyjában 3-szor ismétlõdik.)
Jó szórakozás ám a származási lapok utólagos böngészése egy-egy kiragadott egyedet vizsgálva. Sok esetben vissza lehet vezetni, melyik õsnek köszönhetõ az illetõ ló saját teljesítménye. (Nekem Gazal VII tûnik gyanúsnak

Utalva az elõzményekre csak ismételni tudom, hogy a tenyésztés számára azok a lovak kiemelkedõ fontosságúak (legyen az kanca, vagy mén) amelyek nem csak származásukban, küllemükben, saját teljesítményükben kivállóak, hanem az utódaikra is stabilan örökítik a kívánatos tulajdonságaikat, tehát a tenyészértékbecslés harmadik lépcsõjénél sem véreztek el.
Közzétéve 2010 február 20. - 11:59
Nem akarok "hazabeszélni", de állnak még szép, erre alkalmas történelmi épületek üresen (Örkénytábor....)
Van most pályázat, nem tudom, lehetséges lenne-e, hogy pl. a KB, Gidrán, Furi egyesület összeállna (már itt bukott

Lovas turisztikai jogcím alatt fut, a 200 000 Euro feletti lovas pályázatok támogathatók. (Istálló, fedeles, infrastruktúra, parkosítás, kerítés, kiszolgáló épületek, akadálymentesítés is támogatható) A támogatás a projekt összköltségének 35-85%-a vissza nem térítendõ formában. Képzeljétek, ha pl a 3 egyesület képes lenne leülni, átbeszélni, és beadni Örkénytábor felújítására, mûködtetésére mint kiképzõ és kipróbáló bázis a hagyományos fajták számára. Nyitott lehetne más lovaknak is, de pénzért, vagy akármi. Ráépítve turisztikával, terápiás lovaglással...
Bilibe lóg a kezem...

Közzétéve 2010 február 20. - 12:32
A vizsga helyszíne nem meghatározott, de bizonyos követelményeknek meg kell felelni, amit az MgSzH hagy jóvá. Más kérdés, hogy nem könnyû Nagycenken kívül bármi más vizsgahelyszínt elfogadtatni, de elvi lehetõség természetesen van rá.
Ha az egyesület kímélni akarja a tagok pénztárcáját, valamint a lehetõ legjobban szeretné megítélni a ménjeit, akkor a vizsga több lépcsõben folyik. Az elsõ lépcsõ a szemle, ahol az egyesület szakemberei eldöntik, hogy a ló mehet-e ménvizsgára. Ennek szükségességét, mikéntjét, elbírálását az egyesület maga alakítja ki. Ez lehet országos vagy regionális szintû, de ez nem ménvizsga. Mi a magunk részérõl igyekszünk minél inkább központosítani a szemléket, ma már csak 2 helyen (Nyíregyházán tavasszal és Üllõn õsszel) lehet mént engedélyeztetni. Ezt egyéb érvek mellett a kis létszám is indokolja.
A magam részérõl azt tartanám jónak, ha egy fajtában évente 2 ménvizsga lenne, az egyik Nagycenken, a másik egy másik helyszínen, vagy Budapest közelében, vagy Kelet-Magyarországon (pl. a Hortobágyon). Lehetõleg több egyesület összefogásával, hogy ne 4 ménnek rendezzünk vizsgát nagy felhajtással és költséggel.
Közzétéve 2010 február 20. - 14:02
Nem eladó
Két hete megvettük, és Balatonkeresztúron van. ;)
Gratulálok Robina ! "Csodaszép" jó választás, remélhetõleg végre a fajtát teljes mértékben tudja majd szolgálni általad!
Közzétéve 2010 február 20. - 14:09
Bereki!
A magam részérõl azt tartanám jónak, ha egy fajtában évente 2 ménvizsga lenne, az egyik Nagycenken, a másik egy másik helyszínen, vagy Budapest közelében, vagy Kelet-Magyarországon (pl. a Hortobágyon). Lehetõleg több egyesület összefogásával, hogy ne 4 ménnek rendezzünk vizsgát nagy felhajtással és költséggel.
Nem tudom, hogy amit írtál az rám is vonatkozik e, ezért ha nem akkor tekintsd tárgytalannak amit írok

Én pontosan olyan megoldásra gondoltam, mint amit Mókus is leírt!
Közzétéve 2010 február 20. - 14:24
Örkénytábor ügyében elindult egy helyi "mozgalom" a kistérségi önkormányzatok összefogásával együtt. Ennek egyik mozgatórugója, elmondhatom én voltam...közben várandós voltam harmadik gyermekünkkel, majd szültem és babáztamVan most pályázat, nem tudom, lehetséges lenne-e, hogy pl. a KB, Gidrán, Furi egyesület összeállna (már itt bukott
) és megpályázná.
Lovas turisztikai jogcím alatt fut, a 200 000 Euro feletti lovas pályázatok támogathatók. (Istálló, fedeles, infrastruktúra, parkosítás, kerítés, kiszolgáló épületek, akadálymentesítés is támogatható) A támogatás a projekt összköltségének 35-85%-a vissza nem térítendõ formában. Képzeljétek, ha pl a 3 egyesület képes lenne leülni, átbeszélni, és beadni Örkénytábor felújítására, mûködtetésére mint kiképzõ és kipróbáló bázis a hagyományos fajták számára. Nyitott lehetne más lovaknak is, de pénzért, vagy akármi. Ráépítve turisztikával, terápiás lovaglással...
Bilibe lóg a kezem...

Örkénytábor épületeibõl viszonylag sok megmaradt (pl. kis fedeles), de nemzetbiztonsági okokból, nem biztos, hogy újra lovasítható, jelenleg is honvédségi terület. Örkény polgármestere, gondolkozott anno (remélem nem felejtette

Persze ezek még csak álmok....., de álmok nélkül céljaink sem lehetnek....
Kedves Csendes!
Üdv itt!
Bemutatkoznál nekünk pár mondatban!
Közzétéve 2010 február 20. - 15:01
Gratulálok Robina ! "Csodaszép" jó választás, remélhetõleg végre a fajtát teljes mértékben tudja majd szolgálni általad!
Köszönöm.

Én is nagyon bízom benne.
Közzétéve 2010 február 21. - 14:48
Örkénytábor ügyében elindult egy helyi "mozgalom" a kistérségi önkormányzatok összefogásával együtt. Ennek egyik mozgatórugója, elmondhatom én voltam...közben várandós voltam harmadik gyermekünkkel, majd szültem és babáztam
, így nem tudtam érdemben ezzel foglalkozni, az addig összeállt anyagot több helyi lovasnak (szakembereket elõtérbe helyezve ) átadtam, de úgy érzem ennek ellenére áll azóta egy kicsit a dolog. A gyerkõc most már nagyobb, remélem lesz idõm újra elindítani a dolgot. Természetesen az eddig kialakult tervekben alapvetõen a tradicionális lófajták álltak a központban, de errõl Mókussal ha jól tudom Imre már beszélgetett egy régebbi kisbéris közgyûlés után.
Örkénytábor épületeibõl viszonylag sok megmaradt (pl. kis fedeles), de nemzetbiztonsági okokból, nem biztos, hogy újra lovasítható, jelenleg is honvédségi terület. Örkény polgármestere, gondolkozott anno (remélem nem felejtette) alternatív megoldásokon: más helyszínen hasonló központot létrehozni. Ennek a térségnek ez az egyetlen világhírû kulturális öröksége. Örkényt mai napig errõl ismerik a világban. Ezen a környéken más nem nagyon van, turisztikai szempontból is kiemelkedõ fontosságú lehetne a ló.
Persze ezek még csak álmok....., de álmok nélkül céljaink sem lehetnek....
Kedves Csendes!
Üdv itt!
Bemutatkoznál nekünk pár mondatban!
Tisztelet mindenkinek!
Maradok továbbra is "csendes"!
Sok témát megforgattok ezen fórumon, ami fontos és jó! Kommunikálni kell, mert ez idáig ez nem mûködött. Úgy érzem, hogy itt több információhoz lehet jutni mint az egyesületi lapon, sok olyan anyag bekerül amit mindenki használhatna. Itt egy feldobott téma sokakat megmozgat, néha a végletekig (pl a közgyûlés). Ezen téma tanulságos volt most mindenkinek-Miként mûködünk!?-tény, hogy nem jól. Jelenleg ez idáig hiányzott a kompromisszum, ami az egyesületi mûködés alapja és a közös döntések elfogadása a tagok részérõl. A régi vezetés hibáit ki kell szûrni, a jó dolgokat tovább vinni.
A mén kérdés, akkor lesz igazán érdekes, ha az állami ménpark elfogy.Tehát kell róla beszélni, ki tart, ki és milyen formában vizsgáztat stb..!A fenn maradásunk egyik sarkalatos pontja lesz és az "unios" pénzek elnyerése, leosztása.
Mindenkinek további szép napot!
Közzétéve 2010 február 21. - 20:06

Egy Röttgeni Atv.fedmén:Soldier Hollow
Közzétéve 2010 február 21. - 20:10
Egy Röttgeni Atv.fedmén:Soldier Hollow

Közzétéve 2010 február 21. - 20:32
Milyen igaz...!Ezen téma tanulságos volt most mindenkinek-Miként mûködünk!?-tény, hogy nem jól. Jelenleg ez idáig hiányzott a kompromisszum, ami az egyesületi mûködés alapja és a közös döntések elfogadása a tagok részérõl. A régi vezetés hibáit ki kell szûrni, a jó dolgokat tovább vinni.
Közzétéve 2010 február 21. - 20:46
A ló,vagy a feddíja?
szép. nem alacsony egy kicsit?

Egyébként aszonygyák kistermetû.5000 ojróért fedez.
Csak azért tettem be a képet,mert szerintem gyönyörû,akármekkora is legyen.
Edited by Széphajnal, 2010 február 21. - 20:47.
Közzétéve 2010 február 22. - 11:24
Közzétéve 2010 február 22. - 18:42

Közzétéve 2010 február 22. - 21:50
Canada már szépen cseperedik, s kezd egyre jobban lóra hasonlítani
Ma kapott féreghajtót. Ha gondoljátok hozok képet róla, kiváncsi vagyok a véleményetekre, az anatómiáját tekintve, bár tudom, hogy még igen fiatal ehez, de azért hátva találtok valamit =)
Képek jöhetnek minden mennyiségben! :yeah:
Közzétéve 2010 február 23. - 13:11
Ha arab telivér, akkor szerintem nem igazán várhatsz tõle 180 cm marmagasságot.
szép. nem alacsony egy kicsit?

Üdv a topikban, Csendes!Tisztelet mindenkinek!
Maradok továbbra is "csendes"!
...

A pár szavas bemutatkozáson ne azt értsd, hogy a valódi nevedre, lakcímedre stb. vagyunk kíváncsiak, csak azt, hogy milyen kötõdésed van a lovakhoz és ezen belül a furiosokhoz. Lovagolsz, tenyésztesz, versenyzel, van a tulajdonodban ló, esetleg pont furioso? Ezek közül talán nem titok minden. ;)
Már miért lenne titok egy fedezõmén származása?...
Nos lehet, majd írok nekik, bár nem tudom, hogy kiadják-e a mén további felmenõit.
...

Közzétéve 2010 február 23. - 14:29
Közzétéve 2010 február 23. - 16:41

Edited by roli, 2010 február 23. - 16:52.
Közzétéve 2010 február 23. - 17:17
Következõ: értesítés nélkül elvégezték az ellenõrzést 2009. augusztus elején, és az egyik kaszálómban, amirõl június 2. felében lett az anyaszéna betakarítva enyhe fokú gyomosodást állapítottak meg. Errõl tegnap 2010 febr. 22-én kaptam egy határozatot, miszerint nem a helyes mezõgazdasági gyakorlatnak megfelelõen jártam el, és valószínüleg 5%-os támogatás megvonásban részesülök. (mivel ez a parcella 0,98 ha és a többiben nem volt eltérés)
Az anyaszéna betakarítása után aszály volt és egyszerûen nem volt mit kaszálni. Ez néhány gyomot nem zavart és vígan vegetált a területen. Miután már egyértelmû volt, hogy nem lesz sarjúszéna szeptemberben letakarítottam a füveseket, az általam jónak hitt helyes mezõgazdasági gyakorlatnak megfelelõen, de sajnos már késõn, ugyanis ezt az anyaszéna betakarítása után 8 héttel kellett volna elvégezni!
Szerintem benne voltál még a 8 hétben......
(Amúgy szerintem is baromság az egész, de ha már ragaszkodunk a tényekhez jó lenne utánanézni a dátumoknak.

Közzétéve 2010 február 23. - 18:18
-Amíg nem jön p.l.Kis vagy valaki más:North StarIV=946Orosháza North Star-6, apja 555ONorth Star AXIX-2.anyja 18 Kati -AndrisXX x 15 Kicsi(1134Szeged-8 x Kicsi(SD1O-670-42). Legény néven évekig válogatott díjlovaglásban Kövi Andrással, Rajz Kati is lovagolta.
-Bellát nem tudom , érzésre lehet Béres Attiláé. De majd kiigazítanak!
Enying20 képtárából:
Legény
Foki Karcsival
Közzétéve 2010 február 23. - 18:51
Nos akkor hozok képeket, hogy én is színesítsem itt a dolgokat ;)

:yeah: :yeah:
Közzétéve 2010 február 23. - 21:51
Ha arab telivér, akkor szerintem nem igazán várhatsz tõle 180 cm marmagasságot.
Angol telivér!