Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Furioso

• Please log in to reply
10739 válasz a témához

#4561 Stallion

Stallion

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 75 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 19. - 13:42

Backnight jónak tûnnek a lovak, azokkal nincs is semmi. De szerintem pont az a lényege a ménvizsgának, h 1 helyen, azonos körülmények között, azonos vizsga rendszerben, a ménjelölteket EGYÜTT bírálják és vizsgáztatják. Így kapnak a Bírálok és Tenyésztés Vezetõk reális képet az 3-4 éves évjáratról... egymáshoz viszonyítva!!!! Azért szerintem könnyebb 10-bõl kiválasztani legjobbakat, mint 1-2-re azt mondani na ezek még beleférnek...... Ezért nem célszerû (szerintem) otthon szemléztetni, otthon "vizsgáztatni" mert az nem a fajta érdekeit szolgálja... De én nem tenyésztek, ez a Ti dolgotok... amúgy is msp-lóban vagyok inkább otthon, meg hát én csak "végtermék" felhasználó vagyok....

#4562 Tánczos Anikó

Tánczos Anikó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 846 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 19. - 15:40

Miből gondolod hogy nincsenek belovagolva? Nemcsak hogy be vannak lovagolva, de versenyre is fel vannak készítve. Ezt a témát már megbeszéltük Cserfesnél. Amelyik ménnel fedeztet az ugyan úgy Nagycenken is vizsgázott, mint azt a furis honlapon láttátok. (Iszony) A többi is megfelelt a ménvizsga követelményeinek, de mivel ez nem olcsó dolog , egyenlőre nincs licencük, nem voltak Nagycenken állami ménvizsgán.Nem is fedeztet velük. De a cél az hogy ne kelljen az ország legtávolabbi csücskéből hurcolni a méneket vizsgára. Érdekes, de ezt a megbeszélt témát újra rágjátok, de lóra oda se figyeltetek.

Kedves Backnight!
Hidd el senki sem a lovakat minősíti ilyen csekély információk alapján! Véletlenül se érts engem se félre.
Csak úgy érzem (ismét) valamit félreérthetően fogalmaztál, vagy nem a megfelelő szavakat használod.
Ha én vagy a többi fórumozó nem érti, vagy félreérti az nem az én vagy a többiek hibája!
Amit fent írsz az OK, de semmiképp sem illetném "egyesületi ménvizsga" vagy "regionális ménvizsga" kifejezéssel, max. tenyészetlátogatásnak nevezném. Óriási különbség!
Abban is egyet értek (de ezzel azt hiszem maximálisan tisztában vagy) hogy mindannyiunk !!! számára, költségkímélő megoldás lehetne, akár társegyesületekkel összefogásban kihelyezett ménvizsgák szervezése. Akkreditált helyszínen, a megfelelő szakmai küldöttség jelenlétében (nem csak a tenyésztőegyesülettől Mgszh alkalmazottak is), minden egyesületi tag, ménnevelő tenyésztőtárs számára egyenlőképp meghirdetett formában. Az eredményeket ellenőrizhető, értékelhető formában, a kancatartók számára elérhető módon dokumentálni kell. Ahogyan ez volt egyszer Hódmezővásárhelyen, Kalóz és Kópé esetében.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy van egy jelenleg hatályos állattenyésztési törvény, amely előírja a ménvizsgát! Senki nem mehet a törvény ellen, és fontos a pontos fogalmazás, mert persze, hogy értetlenséget vált ki az ami nem egészen törvényszerűnek hangzik.

Backnight jónak tűnnek a lovak, azokkal nincs is semmi. De szerintem pont az a lényege a ménvizsgának, h 1 helyen, azonos körülmények között, azonos vizsga rendszerben, a ménjelölteket EGYÜTT bírálják és vizsgáztatják. Így kapnak a Bírálok és Tenyésztés Vezetők reális képet az 3-4 éves évjáratról... egymáshoz viszonyítva!!!! Azért szerintem könnyebb 10-ből kiválasztani legjobbakat, mint 1-2-re azt mondani na ezek még beleférnek...... Ezért nem célszerű (szerintem) otthon szemléztetni, otthon "vizsgáztatni" mert az nem a fajta érdekeit szolgálja...

Nagyon sok igazság van abban amit mondasz!
De az is érthető, hogy pl. Békéscsabáról igenis nagy költség Nagycenkre húzni a lovat/lovakat.
Erre jelenthetne a kihelyezett ménvizsga/ménvizsgák megoldást.

De az is fontos szempont szerintem, hogy ménvizsgát nem szabad "akárhol" és "akárhogyan" rendezni. A ménvizsgának meg kell adni a rangját! És mindenképp, mindenki előtt nyilvánosnak, jól meghirdetnetek, mindenki számára "elérhetőnek" kell lennie.

Edited by Tánczos Anikó, 2010 február 19. - 15:42.

#4563 Bereki

Bereki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.114 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 19. - 19:46

Megint egy kis "õstörténet" :cool:

Gondolom többen ismeritek a fajtaalapító két telivér származási lapját. Amiért most mellékelem, az az, hogy érdemes kissé elgondolkodni a rokontenyésztés, beltenyésztés kérdésén (lsd még Anker Alfonz...) egy-egy tenyésztésben sikeres tenyészállat kapcsán.

Posted Image

Posted Image

A firkálással a származási lapon az 5 õsi sorig többször elõforduló közös õsöket jelöltem. Ha kicsit belenézünk, egyértelmû, hogy hasonló genetikát hoztak mindketten a fajtába.

A rokontenyésztés, beltenyésztés amúgy is az egyik kedvenc témám. Ha másért nem, hát azért, mert a több, mint 40 évet Leutstettenben töltõ sárvári lovak annak ellenére, hogy zárt populációt alkottak, nem emelkedett számottevõen a beltenyésztettségük. (Úgynevezett Wright-féle koefficiens) Ennek a magyarázata többek közt egy átgondolt tenyésztési technika volt, a saját mének használatánál ügyeltek a lehetõ legtávolabbi rokonsági fokban lévõ egyedek párosítására.

Ami még idevágó olvasgatnivaló ha valakit érdekel, egy tanulmány, a mai telivérekrõl:

A telivérek genetikája

#4564 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 19. - 22:56

Backnight jónak tûnnek a lovak, azokkal nincs is semmi. De szerintem pont az a lényege a ménvizsgának, h 1 helyen, azonos körülmények között, azonos vizsga rendszerben, a ménjelölteket EGYÜTT bírálják és vizsgáztatják. Így kapnak a Bírálok és Tenyésztés Vezetõk reális képet az 3-4 éves évjáratról... egymáshoz viszonyítva!!!! Azért szerintem könnyebb 10-bõl kiválasztani legjobbakat, mint 1-2-re azt mondani na ezek még beleférnek...... Ezért nem célszerû (szerintem) otthon szemléztetni, otthon "vizsgáztatni" mert az nem a fajta érdekeit szolgálja...
De én nem tenyésztek, ez a Ti dolgotok... amúgy is msp-lóban vagyok inkább otthon, meg hát én csak "végtermék" felhasználó vagyok....

Tényleg valamit rosszul fogalmazok. Tehát nem otthon, hanem regionális ménvizsgák szervezése a cél. Nézd én 40 km.-re lakom Nagycenktõl, tehát ha ménem lesz, akit vizsgáztatni szeretnék, biztos hogy Cenkre viszem. De azok akik az ország másik csücskében laknak már nehezebben hozzák ide .Vannak olyan helyek amelyek alkalmasak egy ménvizsga lebonyolítására. A Kéktói ménes területe ilyen. Nemcsak Kucsora lovai voltak vizsgán, hanem 2 idegen ló is. 3 tagú bizottság bírálta el a lovakat. Kettõt nem találtak megfelelõnek a hatból és ki is heréltették õket. Mivel Iszony tulajdonkép Fukart lenne hivatott pótolni, ezért rá esett a választás hogy megy Cenkre is állami ménvizsgára. Mind a 4 mehetne, és mind a 4 meg is kapná, csak éppen finanszírozni kellene. De ha nem bírálták volna el, akkor kettõ potyára ment volna Nagycenkre.
Anikó teljesen igazad van. Remélem sikerül megoldani hogy ezek a regionális vizsgák egyenértékûek legyenek a Nagycenken lebonyolított állami ménvizsgával.

#4565 Robina

Robina

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 523 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 20. - 8:21

A regionális vizsgával nekem az a bajom, hogy rendben hogy olcsóbb, mint Cenkre vinni, de nincs meg az a lehetõség, hogy összehasonlítsuk a furikat a többi - KB, sport, egyéb - ménjelölttel. Ráadásul hiába egyforma - elvileg - a követelményrendszer a különbözõ udvarokban, biztos, hogy nem egyforma pl. a talaj, a pálya, stb, vagyis az igazi összehasonlításra nem teljesen jó; azt sem lehet elbírálni, hogy idegen környezetben, más mének között hogyan viselkedik a ló. (Az meg más tészta, hogy van pár olyan infrastruktúrával rendelkezõ lovarda, mint Nagycenk, de ezekben nem furikat tenyészgetnek) Értem, hogy a cél a minél kevesebb költség, de így megint elszigeteljük magunkat. Csak a saját példámból tudok kiindulni: Amikor az én lovacskám jobb volt, mint egy-két agyon sztárolt sportló, elég sokan figyeltek fel rá is, és a fajtára is. Ha mindezt itthon adta volna elõ, látja 8 ember, ott viszont megtapsolta a fedeles tömött tribünje. Másrészt ha a T. méntulajdonosnak nincs annyi pénze, hogy elvigye Nagycenkig a lovat, mibõl fogja versenyekre hordani?

#4566 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 20. - 8:34

Robina, tök jó, hogy vagy, mert így nem nekem kell leírni! :D :D

Fõleg ez:

"Másrészt ha a T. méntulajdonosnak nincs annyi pénze, hogy elvigye Nagycenkig a lovat, mibõl fogja versenyekre hordani? "
Ezért kapsz az új lóról egy szebb képet. :D
Igaz, nem egész alakos :D

Posted Image

Edited by hihi, 2010 február 20. - 8:36.

#4567 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 20. - 9:47

Robina! Itt nem arról van szó hogy nincs pénze elvinni, hanem arról hogy mi tenyésztõk állandóan anyagi gondokkal küzdünk és felesleges kiadásokkal tetézni , ha másképp is meg lehet oldani , minek? Kijelölnénk egy egy területen egy megfelelõ infrastruktúrával rendelkezõ lovas bázist és az érintettek oda vinnék a lovaikat vizsgáztatni. És azt a pénzt is versenyzésre lehet fordítani . Én pont nem vagyok érintett ebben a kérdésben mégis úgy gondolom igazuk van azoknak akik szeretnék ezt a kérdést olcsóbban megoldani. pl. ha Kucsora mind a 4 ménjét elhozta volna Cenkre az kb. 1 millio ft-ba került volna neki. Azért ennyi pénzbõl elég sok versenyre el tud menni.És mivel a cél ugye a lovak eladhatósága akkor inkább versenyre megy, arra használja fel ezt az összeget. Az hogy Riválist megtapsolták neked öröm, de más haszon nemigen volt belõle. Ha ki akarsz emelkedni az átlagból, úgyis csak úgy tudsz hogy elindítod a lovad versenyeken, ha nem teszed akkor egy idõ után elfelejtik, és hiába hivatkozol hogy a cenki ménvizsgán így meg úgy. Aztán a másik értékmérõ ugye a csikók minõsége. Hát ehhez el kell telni egy kis idõnek. Számtalan saját teljesítményû ménnek vannak közepes csikói. Tehát az hogy a mén hogy teljesít még csak reményekre ad okot, majd a csikók bizonyítanak pozitív vagy negatív irányban. De ebben a válságos idõszakban igenis törekednünk kell a költségkímélõ megoldásokra minden oldalon. El nem hiszem hogy Anikó nem fog örülni neki ha a ménjeit 20 km-en belül le tudja vizsgáztatni. 3-4 ember könnyebben utazik bírálni , mint egy ló. Amíg versenyeztünk igen csak számon tartották azt a 4 furioso kancát amivel jártunk a versenyekre és csikóikat már hasban eladtuk, mert jól mentek a kancák, ismerték õket. Az igazi értékmérõ a versenyeken való eredményes szereplés. Beszéltünk már sokszor a tenyész célokról. valaki írta hogy az is lehet cél hogy a fiatalok ezeken a lovakon tanulnak és bontogatják szárnyaikat. Leila kancámat már sokan kidobták, többször vágóba akarták küldeni mivel kakasléptû lett szegény. Nem kellett senkinek , én vettem meg. 5 éve van nálam, emberek tették tönkre, jó származása és ugróképessége miatt, agyonhajkurászták, nem törõdtek vele , aztán eldobták. Számomra ez az eldobott kanca hatalmas érték, mert gyerekek tanultak meg rajta lovagolni biztonsággal. Nincs annál nagyobb érték mint amikor megbízhatsz egy lóban, a 2 és fél éves unokám már futószáron megy rajta , nem is kapaszkodik, csak ül a lovon. Leila az elmúlt 5 év alatt még soha nem ijedt meg semmitõl, én rám figyel, ha mondjuk egy gyerek csúszik le róla abban a pillanatban megáll. És áll mint a cövek. Nagyon nehezen nyertem el a bizalmát , de sikerült és most meghálálja. Remek csikói vannak, ugyan olyan stabil idegrendszerrel és jó képességekkel.(Wotan után).Ezeken a csikókon már most látszik hogy kitûnõ gyereklovak lesznek.

#4568 Robina

Robina

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 523 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 20. - 10:14

Azért ha én választhatnék, hogy a saját udvaromba vizsgáztassak, vagy Cenkre vigyem a lovat, oda vinném megint. Azzal hogy olcsóbb a háztáji, még így is vitatkoznék. Odajön 3 ember bírálni. Ezeknek van: - napidíja - utazási díja - étkeztetési díja - szállásdíja amit ki kell csengetnem. Mellette kellenek olyan dolgok, amiket rendes esetben nem használok: - plusz segítõk (aki ha lelovagolja késõbb az iskolalovaimon, akkor is 3-5000 Ft, hisz az a ló kereshetne épp) - felszerelés, pályaelemek - dekoráció - állatorvos - lovasok - mentõ (mint versenyen) - fotós - jegyzõkönyv vezetõ - a nézõknek felállított sátor/tribün/budi - parkoló - stb. És akkor odajött 3 ember, akik bírálatát lehet hogy el se fogadom, mert nem. Cenken odavittem a lovat, a boxdíja, az én szállásom, mind benne volt a ménvizsga árában. Megúsztam 100 000-bõl. Ez elenyészõ a felnevelése, tartása, lovagoltatása mellett. Ha pedig én rendeznék ménvizsgát, alaphangon benne lenne 500 000-ben. Persze ha az egyesület segít, és nem én állom a bírók díját pl., akkor miért ne segíthetne az egyesület abban, ha Cenkre akarom vinni a lovat? Az nem ménvizsga, hogy körbecsujogatják a szabadonugróban, de hát ezt nyilván mindenki tudja. :) Hihi, kösz a fotót, jól néz ki nagyon! :) :)

Edited by Robina, 2010 február 20. - 10:18.

#4569 K.1

K.1

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 541 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 20. - 10:34

Semmiféleképp sem szabad megengedni, hogy külön-külön helyeken vizsgázzanak a mének, mert ezzel elveszik az összehasonlítási lehetõség, nem beszélve arról, hogy mutyizásra kerülhet sor. Ez nem tesz jót egy fajtának. Mindenképpen õsszel kell tartani egy szemlét, ahol javaslatot lehet tenni beutalót lehet adni a nagycenki ménvizsgára. Ami általában tavasszal van és van ideje a ménnek õsztõl tavaszig a felkészülésre. Így a tavaszi idényben már akár fedeztetési szezonra a mén készen áll arra, hogy a papírjai tiszták legyenek és fedezhessen. Egy picit rálátásom van mint kívülálló egy pár ménre, a fiatalok közül. Megmondom õszintén nem értem egyáltalán miért kaptak engedélyt. Ezek a híg silány mének elveszik a kancákat attól a pár jó méntõl, aminek kellene fedezni a megmaradt kancaállományt. Szerintem egy picit túl sok a mén, és ehhez elég kevés a kanca. Szelekcióra van szükség. Amit itt írt Backnight 4 ménrõl, én talán egynek adtam volna engedélyt, a többi borzasztóan silány. De hát az érdekek. És itt jön elõ, hogy miért is regionális vizsgán vizsgáztak. Így természetesen támadhatók is, joggal. Mert ez az én fölfogásomban "mutyi gyanús". Igazán nem akarok példálózni, hogy melyik ménre és ménekre gondolok, aki érintett a dolgokban úgyis tudja, és tisztában is van vele.

#4570 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 20. - 10:38

"pl. ha Kucsora mind a 4 ménjét elhozta volna Cenkre az kb. 1 millio ft-ba került volna neki. " Na, akkor számolj ennek utána. Már megint a levegõbe puffogtatsz. :D :D

#4571 Tánczos Anikó

Tánczos Anikó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 846 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 20. - 10:59

Tényleg valamit rosszul fogalmazok. Tehát nem otthon, hanem regionális ménvizsgák szervezése a cél. Nézd én 40 km.-re lakom Nagycenktõl, tehát ha ménem lesz, akit vizsgáztatni szeretnék, biztos hogy Cenkre viszem. De azok akik az ország másik csücskében laknak már nehezebben hozzák ide .Vannak olyan helyek amelyek alkalmasak egy ménvizsga lebonyolítására. A Kéktói ménes területe ilyen. Nemcsak Kucsora lovai voltak vizsgán, hanem 2 idegen ló is. 3 tagú bizottság bírálta el a lovakat. Kettõt nem találtak megfelelõnek a hatból és ki is heréltették õket. Mivel Iszony tulajdonkép Fukart lenne hivatott pótolni, ezért rá esett a választás hogy megy Cenkre is állami ménvizsgára. Mind a 4 mehetne, és mind a 4 meg is kapná, csak éppen finanszírozni kellene. De ha nem bírálták volna el, akkor kettõ potyára ment volna Nagycenkre.
Anikó teljesen igazad van. Remélem sikerül megoldani hogy ezek a regionális vizsgák egyenértékûek legyenek a Nagycenken lebonyolított állami ménvizsgával.

Még mindig nem ugyan arról beszélünk!
Én még mindig állítom, hogy az amirõl Te beszélsz nem hívható "vizsgának", mert nem volt hivatalosan meghirdetve, ez csak egy kis "házi rendezvény", és nem szabad hivatalosnak feltüntetni, hiszen sem összehasonlításra nem alkalmas, ahogyan azt a többiek írják, másrészt miért nem volt ez akkor úgy meghirdetve, hogy az összes tagtárs tudjon róla, bárki vihessen lovat aki szeretne, ill. elmehessen nézõnek....???? Nem akarok ide visszatérni, de igaza van Mókusnak az ilyen dolgokról emberek sokaságának jut eszébe a "mutyi melegágya". Úgyhogy még egyszer kérlek fogalmaz pontosan, mert bizony súlyos félreértésekhez vezethet!

Én nem regionális ménvizsgákról beszélek! A kihelyezett ménvizsga alatt én semmiképp sem arra gondolok, hogy "ezer" helyszínen elaprózva "hátsó kertekben" vizsgáztassunk lovakat, lehetõleg minél kevesebb "külsõ" szemlélõvel :D , hanem arra, hogy esetleg az ország keleti felén is lehetne egy helyszínt erre akkreditáltatni, ahol természetesen nem csak furik vizsgázhatnának. Ez nem olyan egyszerû, hogy szerinted "Kucsora István tanyája erre alkalmas". Érdemes utánakérdezni Fekete Balázsnál milyen fontos szempontjai voltak az akkreditációnak 2007-ben: pl. lépéshosszmérésnél megfelelõ keménységû, hosszú és simaságú talaj, küllemi bírálathoz, kemény vízszintes talaj, megfelelõ szabadon ugró folyosó, megfelelõ minõségû talajú és felszereltségû lovaspálya elõlovaglásoz, ugráshoz....

Sok mindenben egyetértek a többiekkel, pl. abban hogy egy helyszínen jobban össze lehet mérni a méneket, de szerintem az nem lenne kárunkra, ha a keleti országrészben is lenne egy ilyen centrum.

#4572 Robina

Robina

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 523 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 20. - 11:04

Sok mindenben egyetértek a többiekkel, pl. abban hogy egy helyszínen jobban össze lehet mérni a méneket, de szerintem az nem lenne kárunkra, ha a keleti országrészben is lenne egy ilyen centrum.

Volt.
És ez megint érdekes, bár errõl nem sokat tudni, hogy miért dõlt be Parád, és maradt meg Nagycenk??
Én nem vagyok egy Thomka-fan, de le a kalappal elõtte, ahogy küzd meg próbálkozik, hogy a helyszín megmaradjon, és hogy példás rendben tartja a dolgokat.
Ja, és annyira kapálózunk az állami támogatásért, akkor egy kicsit használhatnánk is azt, amit az állam ad, pl. vizsgahelyszínt :D

Persze ettõl még lehetne egy új helyszín pl. az Alföldön, de nyilván nagyon jól meg kell választani.

Edited by Robina, 2010 február 20. - 11:07.

#4573 Tánczos Anikó

Tánczos Anikó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 846 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 20. - 11:11

Én nem vagyok egy Thomka-fan, de le a kalappal elõtte, ahogy küzd meg próbálkozik, hogy a helyszín megmaradjon, és hogy példás rendben tartja a dolgokat.

Persze ettõl még lehetne egy új helyszín pl. az Alföldön, de nyilván nagyon jól meg kell választani.

Bizony le a kalappal elõtte!

Igen az Alföldre gondoltam, és csakis jól megválasztott szempontok alapján.

Ja, és annyira kapálózunk az állami támogatásért, akkor egy kicsit használhatnánk is azt, amit az állam ad, pl. vizsgahelyszínt :D

Arról nem is beszélve, hogy állami támogatást csak és kizárólag akkreditált helyszínen végzett teljesítményvizsgálat után igényelhet az egyesület!

A részleteket majd Mókus leírja nekünk, ha megkérjük! :)

#4574 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 20. - 11:17

Robina, harmadszor írom le hogy nem OTTHON, hanem kijelölt arra alkalmas lovas bázisokon. Minden régióban. Te hoztad a lovad 150 km-ről, másnak meg 400-450 km-ről kell fizetni a szállítási költséget. Az sem mindegy hogy bérelned kell oda vissza vagy van saját futód. Tiszta hülyeség amit írtok. Ha vannak kijelölt vizsgáztatóhelyek, az ugyan olyan mint Nagycenk. Azelőtt volt vizsgáztatás Parádon és Pesten is.

#4575 K.1

K.1

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 541 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 20. - 11:19

Szerintem nem kell másik helyszínben gondolkodni. Sajnos nekem is nagyon messze van Nagycenk, de ugyanolyan értékünk, mint akár a furioso, és ezt csak úgy tudjuk megőrizni, ha oda visszük a lovaikat vizsgázni, munkát adnunk nekik és ezzel megőrizzük, mert különben ez az érték is elmúlik. Akkor majd tényleg gondolkodhatunk, hogy mit csináljunk.

Edited by hihi, 2010 február 20. - 11:36.

#4576 Tánczos Anikó

Tánczos Anikó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 846 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 20. - 11:22

Backnight! Kérlek ezt ne! Pontosan ezért fontos a pontos fogalmazás. Amirõl Te beszélsz Kucsoránál az semmiképp sem lehetett hivatalos vizsga. Hiszen nem akkreditált a helyszín, nem volt meghirdetve...., fogalmazz pontosan és akkor nem születnek számodra bántó válaszok és nincs felesleges feszkó!

#4577 Robina

Robina

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 523 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 20. - 11:22

Tiszta hülyeség amit írtok.

Véleményt cserélni próbáltunk.
Eszerint kár volt . :D :D :D

#4578 Tánczos Anikó

Tánczos Anikó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 846 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 20. - 11:26

Szerintem nem kell másik helyszínben gondolkodni. Sajnos nekem is nagyon messze van Nagycenk, de ugyanolyan értékünk, mint akár a furioso, és ezt csak úgy tudjuk megõrizni, ha oda visszük a lovaikat vizsgázni, munkát adnunk nekik és ezzel megõrizzük, mert különben ez az érték is elmúlik. Akkor majd tényleg gondolkodhatunk, hogy mit csináljunk.

Nagycenk megszüntetésére véletlenül se gondoltam. De ha egy másik távoli helyszín a létét veszélyeztetné, akkor nyilván csak akkor szabad benne gondolkodni, ha ez kizárható!

"ugyanolyan értékünk, mint akár a furioso"- maximálisan egyetértek!

Nem akarok "hazabeszélni" :) , de állnak még szép, erre alkalmas történelmi épületek üresen (Örkénytábor....)

#4579 Bereki

Bereki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.114 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 20. - 11:51

A fennti témához csak egy megjegyzésem lenne: MINDEN fajta ménjelöltje Nagycenken vizsgázik......nyilván hasonló problémákat vetve fel az utaztatás, stb. A többi egyesület vajon miért nem tiltakozik? Ha nekik megfelel, talán nekünk sem kellene kapálódzni ellene.

Más: Hetekkel ezelõtt többször szóbakerült a tengerentúlra került Gazfickó pályafutása. Novák Pali megkért tegyem közzé a rendelkezésére álló információkat.

"Gazfickó eredményeit a lovasa, ill a tulajdonosa küldte meg a Magyar Lovas Szövetségnek 2002 év végén, vagy 2003 elején. Nemsokkal ezután Dobos Antal ismét eljött Kanadából reményteli fiatal furiosokat keresett, és talált is. Vál- Maríannapusztán választott ki magának két hároméves méncsikót, de valószínûleg a szállítási költségek jelentõs megemelkedése miatt nem vitte el õket. "

Posted Image

Posted Image

Posted Image

És végül a származási lapja:

Posted Image

(Tudom, hogy így rosszul látszik, de nagyítsátok ki, mert némileg kapcsolódik az elõzõ hozzászólásomhoz, a rokontenyésztés témakörébõl. A mén apja és anyai dédapja megegyezik, illetve a Furioso "B" XX tm az anyjában 3-szor ismétlõdik.)

Jó szórakozás ám a származási lapok utólagos böngészése egy-egy kiragadott egyedet vizsgálva. Sok esetben vissza lehet vezetni, melyik õsnek köszönhetõ az illetõ ló saját teljesítménye. (Nekem Gazal VII tûnik gyanúsnak :D hiszen róla köztudott, hogy a német tenyészkörzetekben is maradandót alkotott.) Azzal viszont szintén tisztában kell lenni a genetika iránti alázatból, hogy a megismételt párosítások sokszor nem adják a várvavárt eredményt.......
Utalva az elõzményekre csak ismételni tudom, hogy a tenyésztés számára azok a lovak kiemelkedõ fontosságúak (legyen az kanca, vagy mén) amelyek nem csak származásukban, küllemükben, saját teljesítményükben kivállóak, hanem az utódaikra is stabilan örökítik a kívánatos tulajdonságaikat, tehát a tenyészértékbecslés harmadik lépcsõjénél sem véreztek el.

#4580 Robina

Robina

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 523 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 20. - 11:59

Nem akarok "hazabeszélni" :) , de állnak még szép, erre alkalmas történelmi épületek üresen (Örkénytábor....)

Van most pályázat, nem tudom, lehetséges lenne-e, hogy pl. a KB, Gidrán, Furi egyesület összeállna (már itt bukott :D) és megpályázná.
Lovas turisztikai jogcím alatt fut, a 200 000 Euro feletti lovas pályázatok támogathatók. (Istálló, fedeles, infrastruktúra, parkosítás, kerítés, kiszolgáló épületek, akadálymentesítés is támogatható) A támogatás a projekt összköltségének 35-85%-a vissza nem térítendõ formában. Képzeljétek, ha pl a 3 egyesület képes lenne leülni, átbeszélni, és beadni Örkénytábor felújítására, mûködtetésére mint kiképzõ és kipróbáló bázis a hagyományos fajták számára. Nyitott lehetne más lovaknak is, de pénzért, vagy akármi. Ráépítve turisztikával, terápiás lovaglással...

Bilibe lóg a kezem... :D

#4581 Mókus77

Mókus77

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.303 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 20. - 12:32

A jelenleg érvényben lévõ Állattenyésztési Törvény és a Teljesítményvizsgálati Kódex elõírja a fedezõmének részére a központi sajátteljesítmény-vizsga letételét. A vizsgára a lovakat az egyesületek utalják be. Maga a vizsga az illetõ egyesület és az MgSzH (korábban OMMI) szakembereinek részvételével folyik, a hitelesítést az MgSzH végzi. A vizsgán belül vannak bizonyos kötelezõ feladatok és olyanok, amelyeket az egyesület a maga speciális igényei szerint ír elõ.
A vizsga helyszíne nem meghatározott, de bizonyos követelményeknek meg kell felelni, amit az MgSzH hagy jóvá. Más kérdés, hogy nem könnyû Nagycenken kívül bármi más vizsgahelyszínt elfogadtatni, de elvi lehetõség természetesen van rá.
Ha az egyesület kímélni akarja a tagok pénztárcáját, valamint a lehetõ legjobban szeretné megítélni a ménjeit, akkor a vizsga több lépcsõben folyik. Az elsõ lépcsõ a szemle, ahol az egyesület szakemberei eldöntik, hogy a ló mehet-e ménvizsgára. Ennek szükségességét, mikéntjét, elbírálását az egyesület maga alakítja ki. Ez lehet országos vagy regionális szintû, de ez nem ménvizsga. Mi a magunk részérõl igyekszünk minél inkább központosítani a szemléket, ma már csak 2 helyen (Nyíregyházán tavasszal és Üllõn õsszel) lehet mént engedélyeztetni. Ezt egyéb érvek mellett a kis létszám is indokolja.

A magam részérõl azt tartanám jónak, ha egy fajtában évente 2 ménvizsga lenne, az egyik Nagycenken, a másik egy másik helyszínen, vagy Budapest közelében, vagy Kelet-Magyarországon (pl. a Hortobágyon). Lehetõleg több egyesület összefogásával, hogy ne 4 ménnek rendezzünk vizsgát nagy felhajtással és költséggel.

#4582 Csendes

Csendes

Új vendég

• Fórumtag
  • 19 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 20. - 14:02

Nem eladó :)
Két hete megvettük, és Balatonkeresztúron van. ;)

Gratulálok Robina ! "Csodaszép" jó választás, remélhetõleg végre a fajtát teljes mértékben tudja majd szolgálni általad!

#4583 Tánczos Anikó

Tánczos Anikó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 846 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 20. - 14:09

A magam részérõl azt tartanám jónak, ha egy fajtában évente 2 ménvizsga lenne, az egyik Nagycenken, a másik egy másik helyszínen, vagy Budapest közelében, vagy Kelet-Magyarországon (pl. a Hortobágyon). Lehetõleg több egyesület összefogásával, hogy ne 4 ménnek rendezzünk vizsgát nagy felhajtással és költséggel.

Bereki!
Nem tudom, hogy amit írtál az rám is vonatkozik e, ezért ha nem akkor tekintsd tárgytalannak amit írok :) , de én véletlenül sem "tiltakozom" Nagycenk ellen, eddig minden minket érintõ ménvizsgára mindenféle aggály nélkül vittük oda lovainkat! :)
Én pontosan olyan megoldásra gondoltam, mint amit Mókus is leírt!

#4584 Tánczos Anikó

Tánczos Anikó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 846 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 20. - 14:24

Van most pályázat, nem tudom, lehetséges lenne-e, hogy pl. a KB, Gidrán, Furi egyesület összeállna (már itt bukott :D) és megpályázná.
Lovas turisztikai jogcím alatt fut, a 200 000 Euro feletti lovas pályázatok támogathatók. (Istálló, fedeles, infrastruktúra, parkosítás, kerítés, kiszolgáló épületek, akadálymentesítés is támogatható) A támogatás a projekt összköltségének 35-85%-a vissza nem térítendõ formában. Képzeljétek, ha pl a 3 egyesület képes lenne leülni, átbeszélni, és beadni Örkénytábor felújítására, mûködtetésére mint kiképzõ és kipróbáló bázis a hagyományos fajták számára. Nyitott lehetne más lovaknak is, de pénzért, vagy akármi. Ráépítve turisztikával, terápiás lovaglással...

Bilibe lóg a kezem... :D

Örkénytábor ügyében elindult egy helyi "mozgalom" a kistérségi önkormányzatok összefogásával együtt. Ennek egyik mozgatórugója, elmondhatom én voltam...közben várandós voltam harmadik gyermekünkkel, majd szültem és babáztam :) , így nem tudtam érdemben ezzel foglalkozni, az addig összeállt anyagot több helyi lovasnak (szakembereket elõtérbe helyezve ) átadtam, de úgy érzem ennek ellenére áll azóta egy kicsit a dolog. A gyerkõc most már nagyobb, remélem lesz idõm újra elindítani a dolgot. Természetesen az eddig kialakult tervekben alapvetõen a tradicionális lófajták álltak a központban, de errõl Mókussal ha jól tudom Imre már beszélgetett egy régebbi kisbéris közgyûlés után.
Örkénytábor épületeibõl viszonylag sok megmaradt (pl. kis fedeles), de nemzetbiztonsági okokból, nem biztos, hogy újra lovasítható, jelenleg is honvédségi terület. Örkény polgármestere, gondolkozott anno (remélem nem felejtette :D ) alternatív megoldásokon: más helyszínen hasonló központot létrehozni. Ennek a térségnek ez az egyetlen világhírû kulturális öröksége. Örkényt mai napig errõl ismerik a világban. Ezen a környéken más nem nagyon van, turisztikai szempontból is kiemelkedõ fontosságú lehetne a ló.

Persze ezek még csak álmok....., de álmok nélkül céljaink sem lehetnek....

Kedves Csendes!
Üdv itt!
Bemutatkoznál nekünk pár mondatban!

#4585 Robina

Robina

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 523 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 20. - 15:01

Gratulálok Robina ! "Csodaszép" jó választás, remélhetõleg végre a fajtát teljes mértékben tudja majd szolgálni általad!

Köszönöm. :)
Én is nagyon bízom benne.

#4586 Csendes

Csendes

Új vendég

• Fórumtag
  • 19 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 21. - 14:48

Örkénytábor ügyében elindult egy helyi "mozgalom" a kistérségi önkormányzatok összefogásával együtt. Ennek egyik mozgatórugója, elmondhatom én voltam...közben várandós voltam harmadik gyermekünkkel, majd szültem és babáztam :) , így nem tudtam érdemben ezzel foglalkozni, az addig összeállt anyagot több helyi lovasnak (szakembereket elõtérbe helyezve ) átadtam, de úgy érzem ennek ellenére áll azóta egy kicsit a dolog. A gyerkõc most már nagyobb, remélem lesz idõm újra elindítani a dolgot. Természetesen az eddig kialakult tervekben alapvetõen a tradicionális lófajták álltak a központban, de errõl Mókussal ha jól tudom Imre már beszélgetett egy régebbi kisbéris közgyûlés után.
Örkénytábor épületeibõl viszonylag sok megmaradt (pl. kis fedeles), de nemzetbiztonsági okokból, nem biztos, hogy újra lovasítható, jelenleg is honvédségi terület. Örkény polgármestere, gondolkozott anno (remélem nem felejtette :D ) alternatív megoldásokon: más helyszínen hasonló központot létrehozni. Ennek a térségnek ez az egyetlen világhírû kulturális öröksége. Örkényt mai napig errõl ismerik a világban. Ezen a környéken más nem nagyon van, turisztikai szempontból is kiemelkedõ fontosságú lehetne a ló.

Persze ezek még csak álmok....., de álmok nélkül céljaink sem lehetnek....

Kedves Csendes!
Üdv itt!
Bemutatkoznál nekünk pár mondatban!

Tisztelet mindenkinek!
Maradok továbbra is "csendes"!
Sok témát megforgattok ezen fórumon, ami fontos és jó! Kommunikálni kell, mert ez idáig ez nem mûködött. Úgy érzem, hogy itt több információhoz lehet jutni mint az egyesületi lapon, sok olyan anyag bekerül amit mindenki használhatna. Itt egy feldobott téma sokakat megmozgat, néha a végletekig (pl a közgyûlés). Ezen téma tanulságos volt most mindenkinek-Miként mûködünk!?-tény, hogy nem jól. Jelenleg ez idáig hiányzott a kompromisszum, ami az egyesületi mûködés alapja és a közös döntések elfogadása a tagok részérõl. A régi vezetés hibáit ki kell szûrni, a jó dolgokat tovább vinni.
A mén kérdés, akkor lesz igazán érdekes, ha az állami ménpark elfogy.Tehát kell róla beszélni, ki tart, ki és milyen formában vizsgáztat stb..!A fenn maradásunk egyik sarkalatos pontja lesz és az "unios" pénzek elnyerése, leosztása.
Mindenkinek további szép napot!

#4587 Széphajnal

Széphajnal

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.862 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 21. - 20:06

Posted Image

Egy Röttgeni Atv.fedmén:Soldier Hollow

#4588 Bazsi5678

Bazsi5678

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 538 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 21. - 20:10

Posted Image

Egy Röttgeni Atv.fedmén:Soldier Hollow

:hu: szép. nem alacsony egy kicsit?

#4589 Tánczos Anikó

Tánczos Anikó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 846 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 21. - 20:32

Ezen téma tanulságos volt most mindenkinek-Miként mûködünk!?-tény, hogy nem jól. Jelenleg ez idáig hiányzott a kompromisszum, ami az egyesületi mûködés alapja és a közös döntések elfogadása a tagok részérõl. A régi vezetés hibáit ki kell szûrni, a jó dolgokat tovább vinni.

Milyen igaz...!

#4590 Széphajnal

Széphajnal

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.862 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 21. - 20:46

A ló,vagy a feddíja? :D
Egyébként aszonygyák kistermetû.5000 ojróért fedez.
Csak azért tettem be a képet,mert szerintem gyönyörû,akármekkora is legyen.

Edited by Széphajnal, 2010 február 21. - 20:47.

#4591 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.563 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 22. - 11:24

-Új vendégként nagyon csendesen jegyzem meg:Anyukám azt mondta, hogyha bemegyek valahová, akkor köszönjek szépen és mutatkozzak be. -A honlappal mi a baj? Már megjelent rajta a meghívó!!! -A ménvizsgához:-Elég rég nézem kívülrõl-belülrõl a ménkipróbálás,-majd ménvizsgarendszert.Szerintem is kell "központi"vizsgáztatás:-kiképzés-felkészítés-szállítás,idegen hely-ló-ember és még jól is kéne menni...Ez így együtt mégis más, mintha otthon ugrik egy jó nagyot. -Helyszín:Jogos lehet az igény még egy,másik országrészbeli helyszínre(maga a monopólium sem mindig kizárólagosan szerencsés.) -Azt gondolom, nem kell"félteni" hagyományos fajtáinkat,dagad a kebel , amikor megy a Bobherceg-unoka, vagy a pályán a gimnazista sráccal az Oszkár.(Hogy nem nagyobb a különbség, azért fájjon a sportlovasok feje.) Nagycenknek a hátránya lehet elõny is:a hatát megszûnt.Volt már itt más nemzeteket is érintõ ménvizsga két fajtában.Tudom, nem szerencsés most, nekem véleményt mondani a "mûködésérõl", az udvar tényleg mindig föl van gereblyézve. -elnevezés:Törzsménutódnál természetesen F XXXII-55,de a Furioso-87 Oszkárhoz elõ kell venni a nyilvántartást. Az egyezményes ménesek és a népies nómenklatúrája:Kunszentmiklós-Blokád, Karcag-North Star, H.m.v.hely-Furioso azért valamennyire eligazít Ha már hagyományos fajta.

#4592 szandikah

szandikah

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 112 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 22. - 18:42

Sziasztok! Nos ezekhez a dolgokhoz alapból nem tudok sokat hozzászólni..:P Viszont jöttem egy fedezõ ménnel..no nem képpel, s így is csak három õsével.. Szerintetek milyen a származása (mégha csekély is)? Nos lehet, majd írok nekik, bár nem tudom, hogy kiadják-e a mén további felmenõit. :) 3403 - Karcag North Star-73 Fajta: furioso-norht-star Szül. év: 1994 Szín: sötétpej Apa: North Star IV Anya: 6002 Bella Nagyapa: 1342 Ramzes IV-31 Canada már szépen cseperedik, s kezd egyre jobban lóra hasonlítani :D Ma kapott féreghajtót. Ha gondoljátok hozok képet róla, kiváncsi vagyok a véleményetekre, az anatómiáját tekintve, bár tudom, hogy még igen fiatal ehez, de azért hátva találtok valamit =)

#4593 Bereki

Bereki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.114 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 22. - 21:50

Canada már szépen cseperedik, s kezd egyre jobban lóra hasonlítani :D Ma kapott féreghajtót. Ha gondoljátok hozok képet róla, kiváncsi vagyok a véleményetekre, az anatómiáját tekintve, bár tudom, hogy még igen fiatal ehez, de azért hátva találtok valamit =)

Képek jöhetnek minden mennyiségben! :yeah:

#4594 ezüstliliom

ezüstliliom

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 639 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 23. - 13:11

Ha arab telivér, akkor szerintem nem igazán várhatsz tõle 180 cm marmagasságot. :dev:

Tisztelet mindenkinek!
Maradok továbbra is "csendes"!
...

Üdv a topikban, Csendes! :)
A pár szavas bemutatkozáson ne azt értsd, hogy a valódi nevedre, lakcímedre stb. vagyunk kíváncsiak, csak azt, hogy milyen kötõdésed van a lovakhoz és ezen belül a furiosokhoz. Lovagolsz, tenyésztesz, versenyzel, van a tulajdonodban ló, esetleg pont furioso? Ezek közül talán nem titok minden. ;)

...
Nos lehet, majd írok nekik, bár nem tudom, hogy kiadják-e a mén további felmenõit. :)
...

Már miért lenne titok egy fedezõmén származása? :huh: :confused:

#4595 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.563 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 23. - 14:29

-Amíg nem jön p.l.Kis vagy valaki más:North StarIV=946Orosháza North Star-6, apja 555ONorth Star AXIX-2.anyja 18 Kati -AndrisXX x 15 Kicsi(1134Szeged-8 x Kicsi(SD1O-670-42). Legény néven évekig válogatott díjlovaglásban Kövi Andrással, Rajz Kati is lovagolta. -Bellát nem tudom , érzésre lehet Béres Attiláé. De majd kiigazítanak!

#4596 roli

roli

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 402 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 23. - 16:41

Sziasztok! van egy érdekes magántörténetem, aki valamilyen támogatást vesz igénybe, tanuljon belõle! 2009-ben SAPS támogatást vettem igénybe kb. 10 ha termõföld után. Ebbõl kb 4 ha a szántó. Kockázatot jelentek vele valakinek, vagy valakiknek, mindegy, mert mint utólag kiderült kockázatelemzés alapján a kölcsönös megfeleltetés alapelveinek betartásának ellenõrzésére jelöltek ki. ( ha én 10 ha-al kockázat vagyok, akkor a többezer ha-os cégcsoportok tulajdonosai mégis mekkora kockázatot jelentenek, ezt nem értem, de nem is kell, hogy megértsem :yeah: ) Következõ: értesítés nélkül elvégezték az ellenõrzést 2009. augusztus elején, és az egyik kaszálómban, amirõl június 2. felében lett az anyaszéna betakarítva enyhe fokú gyomosodást állapítottak meg. Errõl tegnap 2010 febr. 22-én kaptam egy határozatot, miszerint nem a helyes mezõgazdasági gyakorlatnak megfelelõen jártam el, és valószínüleg 5%-os támogatás megvonásban részesülök. (mivel ez a parcella 0,98 ha és a többiben nem volt eltérés) Az anyaszéna betakarítása után aszály volt és egyszerûen nem volt mit kaszálni. Ez néhány gyomot nem zavart és vígan vegetált a területen. Miután már egyértelmû volt, hogy nem lesz sarjúszéna szeptemberben letakarítottam a füveseket, az általam jónak hitt helyes mezõgazdasági gyakorlatnak megfelelõen, de sajnos már késõn, ugyanis ezt az anyaszéna betakarítása után 8 héttel kellett volna elvégezni! De ki gondolt erre, hogy valaki odaoson lefényképez néhány szál gazt és 7 hónappal késõbb megállapítják a "bûnösségemet". :huh: A támogatásokat az amúgy felesleges kiadások enyhítésére találták ki (jövedéki adó, ÁFA, biztosítás, mûszaki vizsga a gépeken stb), miért lenne érdeke egy nemzetnek, hogy a paraszt ne kapjon minél több támogatást, hiszen általában nem a játékgépbe, hanem a traktorba tankolja a paraszt a pénzt, befizetve ezzel gázolaj literenként közel 200 Ft adót!!! Nem értem!!! :confused: Szóval én a következõket hiányolom: Kiértesítem az illetékest, hogy fel tudjon készülni egy ilyen ellenõrzésre, hiszen le tudtam volna augusztusban is szárzúzózni a gyomot, ha egyáltalán eszembe jut, hogy JÉ!!! a kaszálóban nem csak fûfélék vannak! :hu: Ha már nem érztesítettek, akkor talán úgy kellett volna kezdeni, hogy T. Állampolgár! Ilyen és ilyen eltéréseket találtunk, kérem x idõn belül korrigálja! Nem! határozat, bírság, és én azt hittem, hogy jól dolgoztam, hiszen szépen letakarítottam a területeimet! MEGALÁZÓ bánásmód! Ez már csak így van és vigyázat, így is marad!!! :guny: Mindenki tanuljon belõle, mert pl. az állattartásnál is elég izgalmas követelmények vannak, pl. férõhely, megvilágítás, jelölések, stb. Szóval van egy olyan érzésem, hogy mi megint túllihegünk valamit, hiszen Ny-Európában is gazdálkodnak a parasztok, mégsem b-ogatja õket senki. Igaz, a zöld rendszám alapján kifizetik az éves biztosítást és nem hordják a gépeket mûszaki vizsgára, mert ott tudják, hogy rosssz géppel nem lehet dolgozni. Azt hiszem, hogy még jócskán van mit tanulnunk a többi morálisan is fejlettebb országtól! :(

Edited by roli, 2010 február 23. - 16:52.

#4597 Bereki

Bereki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.114 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 23. - 17:17

Következõ: értesítés nélkül elvégezték az ellenõrzést 2009. augusztus elején, és az egyik kaszálómban, amirõl június 2. felében lett az anyaszéna betakarítva enyhe fokú gyomosodást állapítottak meg. Errõl tegnap 2010 febr. 22-én kaptam egy határozatot, miszerint nem a helyes mezõgazdasági gyakorlatnak megfelelõen jártam el, és valószínüleg 5%-os támogatás megvonásban részesülök. (mivel ez a parcella 0,98 ha és a többiben nem volt eltérés)

Az anyaszéna betakarítása után aszály volt és egyszerûen nem volt mit kaszálni. Ez néhány gyomot nem zavart és vígan vegetált a területen. Miután már egyértelmû volt, hogy nem lesz sarjúszéna szeptemberben letakarítottam a füveseket, az általam jónak hitt helyes mezõgazdasági gyakorlatnak megfelelõen, de sajnos már késõn, ugyanis ezt az anyaszéna betakarítása után 8 héttel kellett volna elvégezni!

Szerintem benne voltál még a 8 hétben......

(Amúgy szerintem is baromság az egész, de ha már ragaszkodunk a tényekhez jó lenne utánanézni a dátumoknak. :gm: )

#4598 Bereki

Bereki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.114 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 23. - 18:18

-Amíg nem jön p.l.Kis vagy valaki más:North StarIV=946Orosháza North Star-6, apja 555ONorth Star AXIX-2.anyja 18 Kati -AndrisXX x 15 Kicsi(1134Szeged-8 x Kicsi(SD1O-670-42). Legény néven évekig válogatott díjlovaglásban Kövi Andrással, Rajz Kati is lovagolta.
-Bellát nem tudom , érzésre lehet Béres Attiláé. De majd kiigazítanak!

Enying20 képtárából:

Legény

Foki Karcsival

#4599 szandikah

szandikah

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 112 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 23. - 18:51

Írtam nekik, hogy elszeretném kérni a fedmén származási lapját =) Majd megírom, hogy mit irtak.
Nos akkor hozok képeket, hogy én is színesítsem itt a dolgokat ;)
Posted Image

Posted Image

:yeah: :yeah:

#4600 Széphajnal

Széphajnal

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.862 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 23. - 21:51

Ha arab telivér, akkor szerintem nem igazán várhatsz tõle 180 cm marmagasságot. :dev:

Angol telivér! :)