Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Furioso

• Please log in to reply
10739 válasz a témához

#4521 messi

messi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.935 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 17. - 10:48

Sziasztok furiososok! Nagy örömmel gratulálok az új választási eredményekhez! Sikeres munkát kívánok nektek a következõ évekre! :) :yeah:

#4522 Bereki

Bereki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.114 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 17. - 11:28

-Milyen a jó furi? Kovácsi-Monostori szerint a mezõhegyesi tipusú angolfélvérü :luxuskocsiló és nehéz-vadászló.-Schandl Lótenyésztés 1955.:"Más európai hasonló testnagyságú felvérlovakkal szemben a furioso törzsnek jelentõséget biztosít az a körülmény -..-hogy bennük a nagy tömeggel és testméretekkel a -szövetek szívóssága a vérmérséklet élénksége párosul s így bennük erõ, gyorsaság, kitartás edzettség, szívósság oly szerencséssen egyesül hogy e tekintetben ritkítják párjukat."--Hát ilyen!

Milyen ízesen megfogalmazott mondatok!

Még mindíg tenyészkanca oldalról közelítve próbálom megfogalmazni a gondolataimat.

A kívánatos típus mindig a hasznosítási irány függvénye. "Luxuskocsiló" és "nehézvadászló" ma már furcsa lenne, mint tenyészcél, mégis azt hiszem magunk elé tudjuk képzelni a kor ideális furisoját.

Többször felvetõdött már a itt a fórumon, hogy mi legyen a tenyészcél? Abban biztos vagyok, hogy az ideális tenyészkancának a mai kor követelményeinek is megfelelõ mozgáskultúrával és ezen kívül mindenképp megfelelõ csontalappal kell rendelkeznie. Ha ez megvalósul, a fajtajelleget hûen tükrözõ egyedekbõl kiindulva célpárosításokkal (pl. ugróörökítõ telivér használatával) jó esély van akár az ugrósportban is helytálló utódok létrehozására (Gondoljunk a német sportlovak történetére, ahol a ma sportlóként tenyésztett lovak tenyészkörzeteiben szinte kivétel nélkül rámás, jó mozgású, de eredetileg inkább hámos használatú kancaanyagból alakították ki a maguk fajtáit).

Egy tenyészállatnál (legyen az kanca, vagy mén) a valós tenyészértéket amúgy is csak becsülni tudjuk.
A tenyészérték becslés egy többlépcsõs folyamat, ami voltaképp a genotípus feltérképezése.

A ló közvetlen õsei, oldalági rokanai illetve azok teljesítménye adják az elsõ szinten az információt.

Utána következik az adott állatnak a saját teljesítménye, a küllemi bírálattal együtt.

Ezeket az információkat a célpárosításoknál figyelembevéve még mindíg érhetik az embert komoly meglepetések......tehát maga megszületõ csikó/k a harmadik szint. (Minél több ivadéka van egy kancának, annál biztosabban mérlegelhetjük a valós tenyészértékét.)

(Volt már arra példa, nem is egy a világtörténelemben.....a genetika sajátosságaiból fakadóan sose mehetünk biztosra. Kincsem maga egy csoda volt ugyan, a tenyésztésben mégsem tudott magához csak hasonlót se produkálni.)

Ez ám a kihívás.....és gondolom mindenki célja, vágya: jó lovat, jó furiosot tenyészteni!

Edited by Bereki, 2010 február 17. - 11:29.

#4523 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 17. - 11:50

-Milyen a jó furi? Kovácsi-Monostori szerint a mezõhegyesi tipusú angolfélvérü :luxuskocsiló és nehéz-vadászló.
Ezt 1889-ben irták-Schandl Lótenyésztés 1955.:"Más európai hasonló testnagyságú felvérlovakkal szemben a furioso törzsnek jelentõséget biztosít az a körülmény -..-hogy bennük a nagy tömeggel és testméretekkel a -szövetek szívóssága a vérmérséklet élénksége párosul s így bennük erõ, gyorsaság, kitartás edzettség, szívósság oly szerencséssen egyesül hogy e tekintetben ritkítják párjukat."-Ezt meg 1955-ben-Hát ilyen! Hát ilyen most?! ;)

#4524 Kis Mihály

Kis Mihály

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 91 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 17. - 11:59

A 2009. évi sportlónyilvántartásban három szerepel: 71811 Furioso XIV-36 Rocco (Furioso XIV x 77 Furioso XX-72, Hanna), 16189 Furioso XIV-40 Mágus (Furioso XIV x 70 Furioso XX-41, Judit) fogatsport. 71831 Furioso XXXVI-15 Jujde (4331 Gyanú I x 70 Furioso XX-41, Judit) tavalyi kezdõló, szakágat nem tudom.

#4525 Robina

Robina

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 523 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 17. - 12:06

Számomra etalonként Anker Alfonz: A genetika lóvátétele szolgál. Õ pont Kincsem példáján vezeti le, hogy miért volt õ maga klasszis, és miért nem lett utána jó ivadék. Zanzásítva: Kincsem klasszisa mennyiségi tulajdonságokon alapult, melyek öröklõdését nem lehet még annyira sem "tervezni". Ehhez még jön, hogy a lovaglás oly mértékben szubjektív, hogy sokszor nagyon jó ló világklasszis lovassal semmire nem megy, és egy másikkal pedig megtalálja a közös hangot, majd' minden szerdán hallani Szebényitõl. :) Vagyis érdemes lenne annyit átvenni a szelekciós módszerekbõl Európa boldogabbik felétõl, hogy a nyilvánvalóan alkalmatlant kiszûrjük, a többi lovas, menedzselés, és - sajnos - szerencse dolga. De egy biztos: Ráülni muszáj. :)

Edited by Robina, 2010 február 17. - 12:07.

#4526 Tánczos Anikó

Tánczos Anikó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 846 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 17. - 13:01

Ráülni muszáj. :)

Hát ez biztos :) Csak olvadna már végre el a hó, hogy lehessen rendesen lovazni!

Ki jön április utolsó hétvégéjén az Alföldi Állattenyésztési Napokra? Ki jön lóval?
Mi tervezzük több lóval is. Csipet, Fényfolt, Furfang biztos. Szende, Szamóca valószínû.

#4527 Bereki

Bereki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.114 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 17. - 13:39

A 2009. évi sportlónyilvántartásban három szerepel: 71811 Furioso XIV-36 Rocco (Furioso XIV x 77 Furioso XX-72, Hanna), 16189 Furioso XIV-40 Mágus (Furioso XIV x 70 Furioso XX-41, Judit) fogatsport. 71831 Furioso XXXVI-15 Jujde (4331 Gyanú I x 70 Furioso XX-41, Judit) tavalyi kezdõló, szakágat nem tudom.

Köszi!!!

Nekem sajna 69-nél szakad meg a törzskönyvem: 77 Hanna, 70 Judit kiknek a csikói? (Úgy értem kancaoldalról. Nem bírtam kibogózni, mert úgy tudom, Furioso XX 1995-ben fedezett utoljára Pusztaberényben.....tehát 1996-os születésû lehet a két kanca, amik még itt látták meg a napvilágot....)

Edited by Bereki, 2010 február 17. - 13:40.

#4528 shutterfly

shutterfly

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 347 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 17. - 14:10

Köszi!!!

Nekem sajna 69-nél szakad meg a törzskönyvem: 77 Hanna, 70 Judit kiknek a csikói? (Úgy értem kancaoldalról. Nem bírtam kibogózni, mert úgy tudom, Furioso XX 1995-ben fedezett utoljára Pusztaberényben.....tehát 1996-os születésû lehet a két kanca, amik még itt látták meg a napvilágot....)

A 77 Hanna az 58 Haladj-nak a FXX-as csikója. Õt eredetileg Hálásnak hívták, de mivel a ménes történetében már volt egy Hálás / Hágó FIX-es csikója/ átkeresztelték Hannára. A Juditban mát nem vagyok biztos, de mintha a Jártas FXX-as csikója lenne...( nem biztos)

#4529 Kis Mihály

Kis Mihály

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 91 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 17. - 15:06

70 Judit (1994.): Furioso XX x 969 Furioso X-2, Játék. Játék a 26 Járatlan csikója. Juditot Vörös Jóska tenyésztette, tõle lett visszavásárolva. Érdekesség, hogy mivel az akkori bélyegzési rendszerrel nem értett egyet kisbérire bélyegeztette a furikat is.

#4530 Mókus77

Mókus77

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.303 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 17. - 15:21

Örülök, ha ez a kettõ volt a selejt. Akkor hol van a többi jó? Mert ez, mmint Dárius egy közepes lovassal is biztosan ment A1-be, akkor ennek a többi szupersztárnak hol mennek az ivadékaik? :kir: :kir:

... ha jól emlékszem két méncsikóját ismertem a kancán kívül és szerinetm nem csak képességben, hanem intelligenciában is igencsak alul kullogtak....

Itt is látható, mennyire más az elképzelése egy-egy embernek az ideális lóról, furiosoról. Szerintem ez egyáltalán nem baj.

Itt érik az embert a hatalmas meglepetések. Pár évig egy telivér ménesben dolgoztam, és ott találkoztam életem leghülyébb és legtehetségtelenebb csikójával. Mindig utolsónak ért ki a karámba, semmi versenyszellem nem volt benne. Egyszer elszökött az egész ménes, ez az egy szerencsétlen árválkodott a karámban, mert még ahhoz is buta volt, hogy kitaláljon a résen.
Évek múlva véletlenül megláttam a nevét a fedezõmének között. Annyira jól ment volna a pályán, hogy érdemesnek tartották felállítani ménnek? Utánanéztem, és tényleg egész jól mûködött.

De mit tegyek, akkor is jobban kedvelem azokat a lovakat, amelyeken elsõre látszik az intelligencia. Ezért tartok angol félvér lovat, és ezért értem, amit Bereki mondott a ménes kevésbé jó kancáiról.

Örülök, ha ez a kettõ volt a selejt. Akkor hol van a többi jó? Mert ez, mmint Dárius egy közepes lovassal is biztosan ment A1-be, akkor ennek a többi szupersztárnak hol mennek az ivadékaik?

K.1,
ismét visszajutottunk a kipróbálás lerágott csontjához. Amikor azt látom, hogy a kisbéri fajta egyik legjobban magasztalt ménje a Szemafor Szélhámos, amelyik két ménvizsgán is csak marokkózott a rudakkal, akkor én pedig azt kérdezem: mi lenne, ha a többire is felült volna valaki???

#4531 Bereki

Bereki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.114 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 17. - 15:35

70 Judit (1994.): Furioso XX x 969 Furioso X-2, Játék. Játék a 26 Járatlan csikója. Juditot Vörös Jóska tenyésztette, tõle lett visszavásárolva.

A 77 Hanna az 58 Haladj-nak a FXX-as csikója. Õt eredetileg Hálásnak hívták, de mivel a ménes történetében már volt egy Hálás / Hágó FIX-es csikója/ átkeresztelték Hannára. A Juditban mát nem vagyok biztos, de mintha a Jártas FXX-as csikója lenne...( nem biztos)

Köszönöm mindkettõtöknek! Már kezdtem befonni a hajam, hogy miért nem találom ezt a két lovat.... :eek:

Akkor már csak azt kéne tudni, hol muzsikálnak ezek a jószágok, mármint Rocco és Mágus, ugyanis nem csak a szerintem ütõs Furioso X-Furioso XX kombinációi, hanem F X-re rokontenyésztettek is (gondolom herélt mind a kettõ :( )

Edited by Bereki, 2010 február 17. - 15:41.

#4532 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.563 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 17. - 15:40

LANDGRAFnak: Közeledünk, má' hogy idõben-1988. Magyar lovaskönyv(egyébként szerintem igen jó válogatás) többek közt ezt írja: "...nagy testû és tetszetõs, nemes félvér.Fajtatisztán és angol telivérrel párosítva is kiváló sportlovakat ad. Tenyésztésében csak arra kell ügyelni, hogy a telivérkeresztezés ne rontsa a fajta genetikai értékét, vagyis az F1-eknek csak a legkiválóbb kancái kerüljenek a fajtába. A Fajta testtömegét mindenképp meg kell õrizni, mert az elfinomított állományban a legnehezebb tömeget bevinni."

#4533 Bereki

Bereki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.114 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 17. - 15:50

70 Judit (1994.): Furioso XX x 969 Furioso X-2, Játék. Játék a 26 Járatlan csikója. Juditot Vörös Jóska tenyésztette, tõle lett visszavásárolva. Érdekesség, hogy mivel az akkori bélyegzési rendszerrel nem értett egyet kisbérire bélyegeztette a furikat is.

Tényleg a többi Vörösnél levõ Furioso X-es csikóval mi lett?
(Volt nála évekig bértartásban egy Csacsogó nevû kanca is (Furioso X - 28. Csacska). Nyilván nem tenyésztési szándékkal tartotta a tulajdonosa.......azért is nagy kár, hogy a fajta szempontjából elveszett.)

#4534 Kis Mihály

Kis Mihály

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 91 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 17. - 16:08

Múltkor szóba került, hogy a mezõhegyesi ménes kilenc kancát bérelt a sárvári uradalomtól. Ezek közül kettõ alapított önálló kancacsaládot. A képen látható mén ilyen kancacsaládból való. Apja: Hadfi North Star I, anyja: Sirály, Furioso XV után. A kancacsalád levezetése a következõ - kanca (apja) -: Sirály (Furioso XV) - 93 Holló II (420 Filter) - 57 Holló (FuriosoII) - 395 Furioso I (Furioso I) - 361 North Star "B" X (North Star "B" X) - 475/187 Furioso "A" XXVI (Furioso "A" XXVI) - Sárvár Csalitos (...) - Íme (North Star XI-15). A Sárvár Csalitos a II. világháború után került elõ, sajnos a források az apját illetõen nem egyértelmûek. A mén a szentesi törzstenyészet utolsó évjárataiból való, eredményes ménvizsgája után Romániába lett exportálva több pusztaberényi származású csikóval és kancával együtt. Tudomásom szerint ott nyom nélkül felmorzsolódtak.

Posted Image

Fotó: Pintér László

Köszönöm mindkettõtöknek! Már kezdtem befonni a hajam, hogy miért nem találom ezt a két lovat.... :eek:

Akkor már csak azt kéne tudni, hol muzsikálnak ezek a jószágok, mármint Rocco és Mágus, ugyanis nem csak a szerintem ütõs Furioso X-Furioso XX kombinációi, hanem F X-re rokontenyésztettek is (gondolom herélt mind a kettõ :( )

Természetesen heréltek, Rocco Szabó Pálnál volt Solton, Mágus most is Novák Mihálynál van Tiszaalpáron.

Tényleg a többi Vörösnél levõ Furioso X-es csikóval mi lett?
(Volt nála évekig bértartásban egy Csacsogó nevû kanca is (Furioso X - 28. Csacska). Nyilván nem tenyésztési szándékkal tartotta a tulajdonosa.......azért is nagy kár, hogy a fajta szempontjából elveszett.)

Csacsogónak volt egy Furioso XX-as csikója Cserfes. Ennek a Motesice Furioso Mítosz csikója Szlovákiában fedezõmén.

#4535 Bereki

Bereki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.114 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 17. - 16:39

Múltkor szóba került, hogy a mezõhegyesi ménes kilenc kancát bérelt a sárvári uradalomtól. Ezek közül kettõ alapított önálló kancacsaládot. A képen látható mén ilyen kancacsaládból való. Apja: Hadfi North Star I, anyja: Sirály, Furioso XV után. A kancacsalád levezetése a következõ - kanca (apja) -: Sirály (Furioso XV) - 93 Holló II (420 Filter) - 57 Holló (FuriosoII) - 395 Furioso I (Furioso I) - 361 North Star "B" X (North Star "B" X) - 475/187 Furioso "A" XXVI (Furioso "A" XXVI) - Sárvár Csalitos (...) - Íme (North Star XI-15). A Sárvár Csalitos a II. világháború után került elõ, sajnos a források az apját illetõen nem egyértelmûek. A mén a szentesi törzstenyészet utolsó évjárataiból való, eredményes ménvizsgája után Romániába lett exportálva több pusztaberényi származású csikóval és kancával együtt. Tudomásom szerint ott nyom nélkül felmorzsolódtak.

Csacsogónak volt egy Furioso XX-as csikója Cserfes. Ennek a Motesice Furioso Mítosz csikója Szlovákiában fedezõmén.

Huhh!

Azt már meg sem merem kérdezni, Cserfes hol van?

Ez az "Bogár" családbeli Íme a mai állományban a 22 Illem ágon Bûvölõ Intõben , illetve 26 Járatlanon keresztül az elõbb említett Játék nevû kancában és persze Jágóban található meg (6 generációnyira)

#4536 Robina

Robina

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 523 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 17. - 17:44

Ti használnátok fedeztetésre ezt a mént?

Posted Image

#4537 Bereki

Bereki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.114 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 17. - 18:01

Picit nagyobban nem lehetne?
Bár valószínûleg akkor se tudnék érdemben nyilatkozni róla.

Egyrészt azért, mert ez a mozdulat nekem semmi különöset nem sejtet, másrészt az anatómiájából a nyergelés miatt néhány dolog nem látszik igazán......azon kívül, hogy szépen egyensúlyban mozog.

A fara és a nyaka tetszik, (Bár jobb szeretem, ha a ha a csánk fele kissé jobban lehúzódik a combizom...)
Most gondolom jön a slusszpoén, hogy õ egy nagy ugróörökítõ. :dev:

#4538 Robina

Robina

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 523 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 17. - 18:17

Nincs akkora poén még... :dev:

Õ Waterdance xx, ír tenyésztésû telivér, militaryban versenyzik, és most kapott a holsteini fajtában fedengedélyt.

Szintén telivér, ugyanonnan:
Armand xx

Posted Image

#4539 Bereki

Bereki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.114 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 17. - 18:24

Õ Waterdance xx, ír tenyésztésû telivér, militaryban versenyzik, és most kapott a holsteini fajtában fedengedélyt.

Hát, telivérnek biztos nem tippeltem volna :D ....bár talán azért nem láttam azt a mutogatós ügetést, ami pl. a német lovakra amúgy jellemzõ.......

#4540 Mókus77

Mókus77

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.303 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 17. - 20:17

Posted Image

Ha Holsteinben jó, akkor talán nálunk is. Én kacérkodom vele, a fed. díja se ijesztõ.

#4541 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 18. - 11:17

Kucsora István szeretné bemutatni Nektek a vizsgázott méneket(regionális vizsgán), melyekrõl korábban írtam:(remélem el tudjátok olvasni.)
Posted Image
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

#4542 Robina

Robina

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 523 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 18. - 11:34

Tudom, hogy OFF, de annyira poén
Febr. 14.-én (Valentin-napon) született borjú egy hatalmas szív alakú folttal a homlokán:

Posted Image

Modiknak bocs... :ang:

#4543 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 18. - 11:47

Nagyon jóóóó!!!!! :D :D :yeah:

#4544 Mókus77

Mókus77

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.303 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 18. - 13:23

Kucsora István szeretné bemutatni Nektek a vizsgázott méneket(regionális vizsgán), melyekrõl korábban írtam:(remélem el tudjátok olvasni.)

Nálatok van olyan, hogy regionális ménvizsga? Vizsgázhat olyan mén, ami még nincs belovagolva? Nekünk minden lovat Nagycenkre kell hordani vizsgázni, és a belovagolatlan mének bemutatását szemlének hívják, ami nem jár fedeztetési engedély kiadásával, csak ménvizsga-beutalóéval.

Robina, az OFF nagyon édes!

#4545 Stallion

Stallion

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 75 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 18. - 13:51

Mókus... most a 7en valamelyik nap adták az m1-en George Orwell - Állatfarm címû filmjét. Ajánlom figyelmedbe, valahogy ez volt a lényege: "minden állat egyenlõ, de a disznók egyenlõbbek" ... Kunc-kunc :gm:

Edited by Stallion, 2010 február 18. - 13:53.

#4546 Tánczos Anikó

Tánczos Anikó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 846 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 18. - 15:10

Nálatok van olyan, hogy regionális ménvizsga? Vizsgázhat olyan mén, ami még nincs belovagolva? Nekünk minden lovat Nagycenkre kell hordani vizsgázni, és a belovagolatlan mének bemutatását szemlének hívják, ami nem jár fedeztetési engedély kiadásával, csak ménvizsga-beutalóéval.

Kedves Backnight!
Ez engem is érdekelne! Eddig én is úgy tudtam, ahogy Mókus!
Mikor volt ilyen a tavalyi évben? Hol volt meghirdetve (honlapon és a lovas újságokban biztos nem, azt tudom!?)
Engem különösen érdekel, mert érintett volna duplán is!
Egyik mént Hódmezővásárhelyről vittük Nagycenkre, a másikat Túrkevéről. Ha lett volna helyben, ill. közelebb mi sem utaztatjuk fölöslegesen. Ez nekünk is idő és plusz anyagi ráfordítás?!
Egy ideig volt szó kihelyezett ménvizsgáról az Alföldi Állattenyésztési Napokkal egy időben, de az végül nem valósult meg.

Eddig egyetlen egy kihelyezett ménvizsgáról tudok, mikor Kalóz STVI-es, Kópé STVII-es ménvizsgát tett 2007-ben.

Többen kérdezték magánban mikor és hol volt ilyen és milyen szervezettségi keretek közt. Örömmel olvasnák itt a választ!
A nevükben is előre köszönöm a tájékoztatást!

Edited by Tánczos Anikó, 2010 február 18. - 15:11.

#4547 Bereki

Bereki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.114 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 18. - 15:47

Stallion! Cseppet sem vagyok türelmetlen, de ha jól dereng képeket is igértél nekünk..... :)

Edited by Bereki, 2010 február 18. - 15:48.

#4548 Kis Mihály

Kis Mihály

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 91 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 18. - 16:44

Kedves Mindenki!
Az elmúlt hetekben felmerült a Furioso XXII-es törzsmén, valamint Revans és Romhány is. Összeszedtem egy kis képanyagot meg a gondolataimat is. Így talán sikerül bemutatnom egy ma is élõ, bõszénfai eredetû tradicionális kancacsaládunkat. Az 50-es évek elején nyilvánvalóvá vált, hogy a legnagyobb II. világháborús veszteségeket ez a fajta szenvedte el. A fajta regenerálása érdekében a Bõszénfai Kísérleti Gazdaságba prágmajori és népies eredetû kancákat összpontosítottak. Ezek közül anyáról testvérek voltak a 307 Elekmajor Csacska II és a 334 Elekmajor Csakis. Származásuk négy generációig ismert volt. Máig élõ családot a 334 Elekmajor Csakis alapított. Néhány reprezentáns a közülük:

Furioso XXII (Futkosó). Apja Furioso VIII, anyai leszármazása: 501 Furioso VI (Romhány) - 374 Furioso "A" XXVIII (Revans) - 334 Elekmajor Csakis. Fedezett Szolnok megyében, Bugacon, Válon (Vígh Lászlónál), utoljára Zalaszentgróton (Fõzõ Attilánál).
Posted Image
Fotó: Pintér László

Borostyán Vígh László egyik tenyészet alapító kancája. Apja 1608 Furioso VI-41, anyai leszármazása: Batyu (apáról 257 Tiszasüly-120) - Baba (apáról 358 Rustam xx) - 399 North Star "A" XXI - 315 Furioso "A" XXVII - 334 Elekmajor Csakis. A kanca két tenyészkanca ivadékával gazdagította a tenyészetet, valamint a Karcag North Star-72 után Vál North Star Fantom nevû ivadéka fedezõmén.
Posted Image
Forrás: www.champex.hu

Fáni, apja North Star V, anyja Borostyán. Fáni vadászlovaglásokon, és a Váli szemléken jó lovagolhatóságról, és megbízható készségrõl tett tanúbizonyságot. Egy kancacsikója és egy méncsikója található Válon.
Posted Image

Fáncsi, apja Karcag North Star-72 (North Star V után), anyja Fáni. A North Star V-ös törzsménre rokontenyésztett egyed. Egy kancacsikója a Furioso XXXV (Franky) után már a tenyésztést szolgálja Válon.
Posted Image

Furioso-165, Futó, apja Furioso XXII, anyja Fáni. Jelenleg sportkipróbálás alatt áll, startszáma 71959, 2009. évi kezdõló. Apjának egyetlen fennmaradt ménivadéka, különös értéke a családra való rokontenyésztettsége.
Posted Image

A család egy másik ága is él. A képen látható egyed Csodaszép apja Hadfi North Star I, anyai leszármazása 17 Rozi (apáról Furioso XV) - 91 Inez (apáról 420 Filter) - 52 Labda (apáról North Star I) - 374 Furioso "A" XXVIII Revans - 334 Elekmajor Csakis. A kanca OMÉK-on díjazott volt, teljes testvére Origo néven a bugaci állományt fedezte. A család ezen ágából még egy egyed található Hódmezõvásárhelyen Vincze Sándornál. Nyuszifül, apja Hadfi North Star I, anyai leszármazása 1504 Nusi (apáról North Star VI) - 91 Inez.

Posted Image
Forrás: www.lovasok.hu

Ez a család is bizonyítja, hogy a fajta rengeteg tartalékkal rendelkezik, amelynek kiaknázása és megõrzése csak rajtunk múlik.

#4549 Tánczos Anikó

Tánczos Anikó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 846 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 18. - 18:01

Robina! Ugye Csodaszép került hozzátok nemrég?

#4550 Robina

Robina

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 523 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 18. - 18:13

Bizony, nálunk van! :)

#4551 Miko Erika

Miko Erika

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 89 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 18. - 19:08

Sziasztok! En is OFF leszek egy kicsit,csak egy hir erejeig.89 eves koraban feb.14-en elhunyt Dick Francis iro,es ex-champion jockey(345 versenyt nyert).Es amiket irt!Nekem a Csonttores a kedvencem. :)

#4552 Stallion

Stallion

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 75 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 18. - 23:57

Igen- igen Bereki ígértem képet lesz is! Kicsit bonyolultnak ígérkezett, de rá jöttem! Ha szép napos idõ lesz erre felénk 7végén úgy is csinálok még párat :) Friss, napra kész képek pár vidám furiról :kir: Na jó azért a kedvencemet már rakom is :D

Edited by Stallion, 2010 február 19. - 0:33.

#4553 Stallion

Stallion

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 75 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 19. - 0:13

Na jó egy kicsit hazai pályára játszom... :)
Nagycenk North Star- 50 Legenda (nekem csak Pötty) piaffe lépéseket tesz!!!! Nagyon büszke vagyok rá, mert nyeregbõl lerövidítve tanulgatjuk, nem pedig földrõl ütve....... /mondjuk lehet ezért megy "sokat" elõre :) /
Remélem mosolyt csalok mások arcára is, legalább a kép hangulatával......

Posted Image

További szép napot! Kitartás ma már péntek van....... :D

Edited by Stallion, 2010 február 19. - 0:34.

#4554 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 19. - 8:19

A család egy másik ága is él. A képen látható egyed Csodaszép apja Hadfi North Star I, anyai leszármazása 17 Rozi (apáról Furioso XV) - 91 Inez (apáról 420 Filter) - 52 Labda (apáról North Star I) - 374 Furioso "A" XXVIII Revans - 334 Elekmajor Csakis. A kanca OMÉK-on díjazott volt, teljes testvére Origo néven a bugaci állományt fedezte. A család ezen ágából még egy egyed található Hódmezõvásárhelyen Vincze Sándornál. Nyuszifül, apja Hadfi North Star I, anyai leszármazása 1504 Nusi (apáról North Star VI) - 91 Inez.

Posted Image

Ez a család is bizonyítja, hogy a fajta rengeteg tartalékkal rendelkezik, amelynek kiaknázása és megõrzése csak rajtunk múlik.
[/quote]

Ez a ló eladó ráadásul. Mendén van, én fényképeztem.

#4555 Robina

Robina

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 523 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 19. - 8:26

Posted Image

Ez a ló eladó ráadásul. Mendén van, én fényképeztem.

Nem eladó :)
Két hete megvettük, és Balatonkeresztúron van. ;)

#4556 Mókus77

Mókus77

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.303 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 19. - 11:06

Mókus... most a 7en valamelyik nap adták az m1-en George Orwell - Állatfarm címû filmjét. Ajánlom figyelmedbe, valahogy ez volt a lényege: "minden állat egyenlõ, de a disznók egyenlõbbek" ...
Kunc-kunc :gm:

Ja, értem. Ezt a tételt már hallottam, mivel éltem pár tíz évet az átkosban.
De sajnálom, hogy nem láttam a filmet!

#4557 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 19. - 11:09

Nem eladó :)
Két hete megvettük, és Balatonkeresztúron van. ;)

Van róla portré is. :D

#4558 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 19. - 11:50

Mibõl gondolod hogy nincsenek belovagolva? Nemcsak hogy be vannak lovagolva, de versenyre is fel vannak készítve. Ezt a témát már megbeszéltük Cserfesnél. Amelyik ménnel fedeztet az ugyan úgy Nagycenken is vizsgázott, mint azt a furis honlapon láttátok. (Iszony) A többi is megfelelt a ménvizsga követelményeinek, de mivel ez nem olcsó dolog , egyenlõre nincs licencük, nem voltak Nagycenken állami ménvizsgán.Nem is fedeztet velük. De a cél az hogy ne kelljen az ország legtávolabbi csücskébõl hurcolni a méneket vizsgára. Érdekes, de ezt a megbeszélt témát újra rágjátok, de lóra oda se figyeltetek.

Edited by Backnight, 2010 február 19. - 11:51.

#4559 furiosojr.

furiosojr.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.299 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 19. - 12:21

Miből gondolod hogy nincsenek belovagolva? Nemcsak hogy be vannak lovagolva, de versenyre is fel vannak készítve. Ezt a témát már megbeszéltük Cserfesnél. Amelyik ménnel fedeztet az ugyan úgy Nagycenken is vizsgázott, mint azt a furis honlapon láttátok. (Iszony) A többi is megfelelt a ménvizsga követelményeinek, de mivel ez nem olcsó dolog , egyenlőre nincs licencük, nem voltak Nagycenken állami ménvizsgán.Nem is fedeztet velük. De a cél az hogy ne kelljen az ország legtávolabbi csücskéből hurcolni a méneket vizsgára. Érdekes, de ezt a megbeszélt témát újra rágjátok, de lóra oda se figyeltetek.

Figuránál a kép alatti szövag: "Korábbi sérülése miatt belovaglása most van folyamatban"

Edited by furiosojr., 2010 február 19. - 12:23.

#4560 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 19. - 12:26

Figuránál a kép alatti szövag: "Korábbi sérülése miatt belovaglása most van folyamatban"

Na erre meg én nem figyeltem. De akkor csak ennél az egynél, a többi már régóta be van lovagolva. De mint írtam az egyesületi vizsgán csak annyi volt hogy megfelelt, amelyik fedez az Nagycenken is vizsgázott.