Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Furioso

• Please log in to reply
10739 válasz a témához

#4401 roli

roli

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 402 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 11. - 11:50

A 270 Daimio I-re vezethetõ vissza a Klárika család. 673 Daimio I-10 után származott az egyik legkiválóbb család alapítója Árverõ is.

A Daimio I-10 Árverõ a Furioso X anyai oldala. Ebben nem csak a Daimio xx, hanem a Trabuko xx telivér is szerepel. Egy német úriember azt mondta, (mikor a lovam származását ecseteltük) hogy ez a két telivér garancia a jó ugróképességre. Hát, nem tudom a F X-esek nem igazán szaggatták az istrángot a rudak felett, inkább jó mozgású, elegáns lovak voltak. Lehet, hogy a Furioso II tehet róla?

#4402 shutterfly

shutterfly

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 347 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 11. - 12:04

Abszolút!!!
Eme utolsó mondatot hívják úgy, hogy szelekció, és kiegészíteném azzal, hogy nemcsak a telivér keresztezettekre vonatkozik.

Andrisnak egy fiát jól ismertem (ugye, Bereki? André xx). Igencsak megemelkedett az adrenalinszintem, amikor azt mondta az edzõ, hogy Andrea ma üljön Andréra... De ezen kívül hihetetlen értelmes, becsületes, szorgalmas ló volt.

Blokádnak is közeli ismeretségben voltam egy fiával (Berekinek: Cserkész), akkorát tudott rúgni, hogy lejöttek a csillagok az égrõl, de a pályán 1.30-ig csak hibátlanul tudott végigmenni. Persze versenyben nem én lovagoltam, hanem Papp Tibor. Másik kedvencem volt a Blokád Furioso valahányas mén, magyarul Bacchus, õ a Honvédban versenyzett. Sajnos szomorú véget ért Apajpusztán, nem is sok csikó született utána.

Mókus! Blokád Furioso III-as törzsmén /Bacchus/ egy csikója 2809 Kunszentmiklós Blokád-5 /Bendegúz/ azóta már Blokád V-ös törzsmén, évekig nálam fedezett. Eszményi szépségû, kiemelkedõ mozgású, jó fejû mén volt, aki a környéken született csikói alapján ezen tulajdonságait kiválóan örökítette is.Anyja egy apajpusztai tenyésztésû Furioso kanca Bob Herceg XX után/ Árverõ kancacsaládos/. A mén külleme, származása,telivér vérhányada, típusa okán, lehet hogy megfontolhatnátok a Kibériben való alkalmazását is.
Ha esetleg van képed Bacchus-ról, légy szíves tedd fel, nagyon kíváncsi vagyok rá! Délután én is megpróbálok Bendegúz-ról képet felrakni.

#4403 Robina

Robina

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 523 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 11. - 13:15

- Volt módunk a ménkipróbáláson itt lévõ anyja után JÁRATLAN-nak hívott nagyon szép, elegáns pejt ERNST WEIS nagy tudású és tekintélyû osztrák lovaglótanárnár néhány edzésén lovagolni. Ott sem volt mindenki "furis",de az import dijlovak utáni sóhajtozasra mondta: Ez itt egy igazi hátasló.( Das richtige Reitpferd).

Anyja után Járatlan, akkor õ JÁGÓ lehetett nem? Apáról F XX.
Ha róla volt ez a nagyon jó vélemény, akkor ezt nekünk jó hallani, igaz, Liliom? :)

#4404 ancsapancsa

ancsapancsa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.894 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 11. - 13:37

Bacchussal mi történt? Mit jelent konkrétan,hogy szomorú vége lett?

#4405 shutterfly

shutterfly

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 347 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 11. - 13:45

Ha róla volt ez a nagyon jó vélemény, akkor ezt nekünk jó hallani, igaz, Liliom? :)

Nem akarlak elkeseríteni Robina, de ezt a történetet N.C. nekem már egyszer elmesélte ugyanígy, csak akkor Bendegúz volt a fõszereplõ.
Szia Vén János!

Edited by shutterfly, 2010 február 11. - 13:45.

#4406 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 11. - 13:50

Na, ezt má' nem bírom követni. :D

#4407 ezüstliliom

ezüstliliom

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 639 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 11. - 13:56

Kis Mihálynak köszönöm!
-ezüstliliomnak: Ez új és idegen világ még nekem, a betûket se találom mindig nemhogy a megfelelõ kifejezésmódot. De igyekszem-már megvan az Ó is.
A "KATI" példával csak emlékeztetni szeretnék kipróbált tenyésztési eljárásokra, igyekeztem úgy választani,hogy lehetõleg ne bántsak meg sok embert.
- Volt módunk a ménkipróbáláson itt lévõ anyja után JÁRATLAN-nak hívott nagyon szép, elegáns pejt ERNST WEIS nagy tudású és tekintélyû osztrák lovaglótanárnár néhány edzésén lovagolni. Ott sem volt mindenki "furis",de az import dijlovak utáni sóhajtozasra mondta: Ez itt egy igazi hátasló.( Das richtige Reitpferd).
- Az utolsó sor (mert idézni még nem tudok):Sajnos elõfordul,hogy valaki az eltérõ szakmai véleményt megtámadásként éli meg,én több témat érintettem : igy az a virtuális megkövezés reálisnak tûnik. :)

Én is köszönöm Kis Mihálynak és Neked is. :)

Ez a Járatlan Jágó anyja is? Vagyis a mén Jágó testvére? Azt hittem, mikor zárójelben bocsánatot kértél, hogy rosszul értettem a német kifejezést, de akkor mégsem. :cool:

Egyre gondoltunk. :kocc: Vagyis majdnem. Odáig azért nem mertem elmenni a találgatásban, hogy netán maga Jágó az a mén. :rolleyes:

#4408 KisbérisDíjlovas

KisbérisDíjlovas

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.507 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 11. - 14:17

2445 Furioso XIII-7 1987.évi gpej I/II osztályzatú állami fedezõmén. Méretei: 171/182, 196, 22 cm.
Származása:
Apja: 1662 Furioso VI-52 / Fontos / F XIII-as törzsmén
Anyja: 1443 Csinos, 117 North Star "A" XXI-11 után
Képet sajnos nem találtam róla.

Köszönöm :)

#4409 Mókus77

Mókus77

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.303 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 11. - 14:18

Mókus! Blokád Furioso III-as törzsmén /Bacchus/ egy csikója 2809 Kunszentmiklós Blokád-5 /Bendegúz/ azóta már Blokád V-ös törzsmén, évekig nálam fedezett. Eszményi szépségû, kiemelkedõ mozgású, jó fejû mén volt, aki a környéken született csikói alapján ezen tulajdonságait kiválóan örökítette is.Anyja egy apajpusztai tenyésztésû Furioso kanca Bob Herceg XX után/ Árverõ kancacsaládos/. A mén külleme, származása,telivér vérhányada, típusa okán, lehet hogy megfontolhatnátok a Kibériben való alkalmazását is.
Ha esetleg van képed Bacchus-ról, légy szíves tedd fel, nagyon kíváncsi vagyok rá! Délután én is megpróbálok Bendegúz-ról képet felrakni.

Debizony, hogy megfontolhatnánk a kisbériben való használatát! Majd utánanézek, hogy hol van.
Sajnos nincs képem Bacchusról, akkoriban Bereki volt a fõ fotósunk (na, ezt jól letoltam magamról).

Ancsapancsa, részleteket nem tudok, de volt egy lány a Honvédban, aki szerelmes volt ebbe a lóba, tõle hallottam a következõt. Amikor már nagyon elõrehaladott tüdõtágulata volt a ménnek, akkor szerette volna kimenteni Apajról, de mivel megbecsült törzsmén (??!!) volt, nem vihette el, hát viszonylag fiatalon elpusztult.

Bereki,
lehet, hogy te emlékszel, hogy Cserkész Blokád-ivadék volt, de nekem sajnos gõzöm sincs, hogy melyik North Star mén után született Szeles (alias Gumi).

#4410 roli

roli

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 402 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 11. - 14:26

Én is köszönöm Kis Mihálynak és Neked is. :)

Ez a Járatlan Jágó anyja is? Vagyis a mén Jágó testvére? Azt hittem, mikor zárójelben bocsánatot kértél, hogy rosszul értettem a német kifejezést, de akkor mégsem. :cool:
Egyre gondoltunk. :kocc: Vagyis majdnem. Odáig azért nem mertem elmenni a találgatásban, hogy netán maga Jágó az a mén. :rolleyes:

Jágó az a mén, akinek az anyja Járatlan, tehát az anyja utáni neve Járatlan.

#4411 Bereki

Bereki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.114 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 11. - 14:26

Posted Image

#4412 estee

estee

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 647 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 11. - 14:36

Bereki, mikori a kép? (csak kiváncsi vagyok, hogy mióta "divat" a feszítõ tulzott használata, és nem gonoszkodásból, hanem szakmai szempontokból kérdezem )

#4413 roli

roli

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 402 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 11. - 14:43

Bereki, mikori a kép? (csak kiváncsi vagyok, hogy mióta "divat" a feszítõ tulzott használata, és nem gonoszkodásból, hanem szakmai szempontokból kérdezem )

kb 10 éve! :D

#4414 ezüstliliom

ezüstliliom

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 639 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 11. - 14:49

Jágó az a mén, akinek az anyja Járatlan, tehát az anyja utáni neve Járatlan.

Ezt értem, de ezek szerint Te nem értetted, amit én kérdeztem. :) Arra lennék kíváncsi, hogy az a Járatlan, akirõl õ beszélt, ugyanaz a Járatlan-e, amelyik Jágó anyja, illetve, hogy az a mén, akirõl beszélt, Jágó-e vagy az õ anyai testvére.

Egyébként én már teljesen belezavarodtam a mének neveibe. Mi a ...-nak kell ugyanannak a ménnek három/négyféle nevének lenni??? :confused: Csak hogy ne tudja a "kinnfentes", hogy ugyanarról a lóról beszélnek, amikor Járatlannak, Jágónak vagy Furioso XXXII tm.-nek hívják??? :mad: :P

#4415 Bereki

Bereki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.114 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 11. - 15:04

Jogos az észrevételed, csak semmi infom nincs a képrõl..... :(

Jut eszembe, The Bart xx volt már?

Posted Image
(Hajba Nándor fényképe)

Egyébként én már teljesen belezavarodtam a mének neveibe. Mi a ...-nak kell ugyanannak a ménnek három/négyféle nevének lenni??? :confused: Csak hogy ne tudja a "kinnfentes", hogy ugyanarról a lóról beszélnek, amikor Járatlannak, Jágónak vagy Furioso XXXII tm.-nek hívják??? :mad: :P

Ez ugye ebben az esetben a régi Sárvári nevezéktan következménye (is).

Járatlan nevû kanca méncsikói csak sorszámot kaptak eredetileg.....ez a mén amúgy Járatlan IV (ez volt a csikókori használati neve)

Jágó pedíg a sportneve lett..... :D

#4416 shutterfly

shutterfly

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 347 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 11. - 15:04

2000 õszén készült a kép Bugacon az I. Furioso fesztiválon. A feszítõ zabla egyáltalán nincs élesre csatolva. Ezen a lovon egy nagykantár van, korrektül csatolt feszítõ zablával. Lehet, hogy a homlokvonala egy kicsit a függõleges mögé került, de a ló egy nagyon szép nyújtott ügetést mutat be.

#4417 roli

roli

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 402 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 11. - 15:09

Ezt értem, de ezek szerint Te nem értetted, amit én kérdeztem. :) Arra lennék kíváncsi, hogy az a Járatlan, akirõl õ beszélt, ugyanaz a Járatlan-e, amelyik Jágó anyja, illetve, hogy az a mén, akirõl beszélt, Jágó-e vagy az õ anyai testvére.

Na, akkor már én sem értem! :D :yeah:
Tudod! Vág az eszem, mint a borotva! :D

Edited by roli, 2010 február 11. - 15:10.

#4418 Bereki

Bereki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.114 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 11. - 15:10

Bereki,
lehet, hogy te emlékszel, hogy Cserkész Blokád-ivadék volt, de nekem sajnos gõzöm sincs, hogy melyik North Star mén után született Szeles (alias Gumi).

Ilyenkor kihívásnak érzem, hogy megleljem a választ....valahol megvan az a régi sportlónyilvántartás, ami elég khmmm módon került a birtokunkba Kiskunhalason. (Emlékszel rá? Szép, stencilezett példány, pár oldal hiányzik csak belõle..... :dev: ) Esküszöm, elõbányászom!!!

#4419 roli

roli

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 402 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 11. - 15:15

A The bart-nak volt egy kancacsikója a neve talán Ilka volt v. valami ilyesmi. Elkerült Bugacra. Tud róla valaki? Egy nagyon ígéretes kancacsikó volt.

#4420 estee

estee

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 647 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 11. - 15:17

2000 õszén készült a kép Bugacon az I. Furioso fesztiválon. A feszítõ zabla egyáltalán nincs élesre csatolva. Ezen a lovon egy nagykantár van, korrektül csatolt feszítõ zablával. Lehet, hogy a homlokvonala egy kicsit a függõleges mögé került, de a ló egy nagyon szép nyújtott ügetést mutat be.

nem írtam helytelen csatolásról egy betût se. köszönöm ismerem a nagykantárt, közelrõl is, annyit irtam hogy TULZOTT HASZNÁLAT, amit tartok is mert itt már nem egy kicsit van a függöleges mögött a ló homlokvonala, hanem nagyon. örülnék ha szavaim nem kerülnének kiforgatásra,

egyébként most ezt böngészem éppen:

http://www.gatewoodf...mous/index.html

tudom nem furi, de érdekes ám :)

#4421 shutterfly

shutterfly

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 347 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 11. - 15:21

A The bart-nak volt egy kancacsikója a neve talán Ilka volt v. valami ilyesmi. Elkerült Bugacra. Tud róla valaki? Egy nagyon ígéretes kancacsikó volt.

Irkának hívják, az Intõnek a The Bart XX csikója. Megvan még, de ha jól tudom évek óta nem vemhesül.

Edited by shutterfly, 2010 február 11. - 15:21.

#4422 Mókus77

Mókus77

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.303 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 11. - 15:29

Ilyenkor kihívásnak érzem, hogy megleljem a választ....valahol megvan az a régi sportlónyilvántartás, ami elég khmmm módon került a birtokunkba Kiskunhalason. (Emlékszel rá? Szép, stencilezett példány, pár oldal hiányzik csak belõle..... :dev: ) Esküszöm, elõbányászom!!!

Lehet, hgy a hiányzó pár oldal nálam van? Remélem nem, mert akkor sose lesz meg.

#4423 roli

roli

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 402 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 11. - 15:38

Irkának hívják, az Intõnek a The Bart XX csikója. Megvan még, de ha jól tudom évek óta nem vemhesül.

:mad: Nagyon kár érte! Amúgy lett valaha csikója, vagy használták valamire?

#4424 kedves

kedves

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.169 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 11. - 15:49

Jogos az észrevételed, csak semmi infom nincs a képrõl..... :(

Jut eszembe, The Bart xx volt már?

Tessék egy Furi fia tavaly. Kicsit meghempergett fotó elõtt:

Posted Image
Trónörökös

Két mén csikója:
Posted Image
Tévedés

Posted Image
4 éves (nincs név)

Edited by kedves, 2010 február 11. - 16:07.

#4425 Bereki

Bereki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.114 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 11. - 15:51

Lehet, hgy a hiányzó pár oldal nálam van? Remélem nem, mert akkor sose lesz meg.

Nem hinném..... :D
Akkor felfedem a titkot: az értékes listára a pottyantós budin tettem szert.....a hiányzó oldalak meg...... :gm:
(1983-84 körül, az akkori bejelentett sportlovak származással, egyesülettel együtt fel voltak benn sorolva)

Trónörökös
Két mén csikója:
Tévedés
4 éves (nincs név)

Megint haldoklik a gallery? Csak piros x-eket látok. :(

Edited by Bereki, 2010 február 11. - 15:52.

#4426 kedves

kedves

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.169 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 11. - 16:04

Megint haldoklik a gallery? Csak piros x-eket látok. :(

Nem tudom, én látom õket.

#4427 shutterfly

shutterfly

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 347 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 11. - 16:22

2809 Kunszentmiklós Blokád-5[u]

Posted Image
Fotó: Kormos László 2007. Csongrád

Posted Image

#4428 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.563 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 11. - 16:28

-Nem JÁGO, a báttyja, szégyellem,nem tudom pontosan , nem merem leirni. A" CSACSKÁ"val voltak itt,3 és 4 évesen, apáról testvérek.Ha igyse, akkor este megkeresem. -Bendegúz hasonló, de másik történet:azt WEIS a saját lovasával CSapó Gáborral edzette úgy tudom hosszabb idõn at,és igen szerette, abszolút értelemben is kivállónak tartotta.

#4429 Kis Mihály

Kis Mihály

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 91 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 11. - 16:37

A Jágó bátyja a Furioso VI-2 volt Szabolcsban morzsolódott fel.

#4430 Kis Mihály

Kis Mihály

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 91 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 11. - 16:58

Kedves Mindenki!

A heves érdeklõdésre való tekintettel, és mivel az érintettek felhatalmaztak rá. Megkísérelek korrekt tájékoztatást adni a hányatott sorsú sárvári, hercegi, pusztaberényi, bugaci ménes sorsáról.

Egy kis kronológia:

1.1821 a ménes törzskönyvének elsõ bejegyzései ebbõl az évbõl származnak. A sárvári kancacsaládok alapítói a ménes állományában találhatók, a mai kancaállomány a Helena és a Bogár családba sorolható. Kancaoldalról ettõl az idõponttól az állomány zártnak tekinthetõ.
2.1821-1860 a tenyészcélt alapvetõen keleti mének alkalmazásával valósítják meg.
3.1860-1885 az angol telivér mének nagyobb arányú alkalmazása, gyakorlatilag a kor divatjának megfelelõen keleti alapokon nyugvó magasvérû félvért tenyésztettek.
4.1885-1908 az igények változásával ill. az elfinomodás kiküszöbölésére nóniusz és angolfélvér mének alakítják az állományt.
5.1908-1944 kizárólag mezõhegyesi félvér ill. saját tenyésztésû mének használata.
6.1929-1936 a sárvári uradalomtól a mezõhegyesi állami ménes kilenc kancát bérel a fajta regenerációja érdekében: Csatka, Extra, Express, Gyarló, Íme, Vám, Vasi, Varjú, Zala. Ezek közül Vám és Íme napjainkig fennmaradt önálló kancacsaládot alapított. A Vám családból három törzsmén származott Furioso I, Furioso XI, Furioso XII.
7.1944. a ménest Lajos Herceg Leutstettenbe menekíti.

Posted Image

Ludvig von Bayern Wiesbadenben 1946. I.díj Forrás: www. Leutstettener.de
8.1944-1980 Leutstettenben csak a saját tenyészkörbõl származó méneket használnak. A beltenyésztés kiküszöbölésére esetenként angol telivér cseppvér keresztezésre került sor. Ennek eredményeként létrejött egy genetikailag elszigetelt, tisztavérû furioso-north star állomány, amelyet jellegében jelentõsen alakított a hegyvidéki környezet, ill. a szigorú hátascélú szelekció.
9.1982 A ménes állománya felszaporodott, ennek hatására Lajos Herceg egy jelentõs részét a Magyar államnak adományozta, amely a MÉM döntése következtében a Balatonnagybereki ÁG Pusztaberényi ménesében került elhelyezésre.
10.1992 a BNB ÁG privatizációjával a ménes is külföldi tulajdonba került. Ettõl az idõponttól kezdve a ménes helyzete fokozatosan romlott.
11.1999 a ménes egyben értékesítésre került. Az új tulajdonos a bugaci Farmer Kft. (Antal István) volt.
12.1999-2009 a kezdeti biztató jelek után a ménes kezelése mind szakmai, mind egyéb szempontokból sem volt kielégítõ, így a furioso-north star fajta életében nem tudta betölteni a neki járó szerepet.

Az elmúlt év során Antal Istvánnak a ménes értékesítésére tett kísérleteit siker koronázta. A ménes a pálfai székhelyû PT- Agro Kft (Korsós Zoltán és családja) tulajdonába került, a vállalkozás kiterjedt mezõgazdasági tevékenységet folytat. Amelyben már eddig is megtalálható volt egy sporttípusú kancaállomány, amely fedeztetésére 2009 elején behozatalra került az e fórum oldalain is említett Salamon nevû mén.
A bugaci kancák 2009 tavaszán ideiglenesen Borbáspusztára Horváth Sándor telepére kerültek. A tápláltsági és szaporodásbiológiai állapotuk kifogásolható volt. Ennek következtében az új tulajdonos, a szakmai és állategészségügyi stáb legnagyobb erõfeszítései ellenére a huszonkét kancából tizennégy vemhesült csak. A használt mének Furioso XXXVI (Gyanú), Furioso XLI (Johnson), The Bart Furioso II (Trónörökös). A nem vemhesültek között található sajnos: Havas, Hangulat, Jászol, Irka, Honos, Haladék, Pohár stb. Jelenleg Pálfán kialakításra került egy minden igényt kielégítõ ménesi infrastruktúra, amely méltó a ménes rangjához. A ménes irányítását Vén János látja el aki két évtizedes tapasztalattal rendelkezik ezen a téren (Állampuszta, Tök), valamint jelenleg is aktív fogathajtó a tavalyi B kategóriás kettesfogathajtó bajnokság ötödik helyezettje. A szakmai munkában, és a párosításokban ifj. Horváth Sándor és Domokos Gábor folyamatos segítségére támaszkodhatnak.
A tulajdonos célja a ménes megõrzése, genetikai potenciáljának kiaknázása, fejlesztése úgy, hogy azzal a fajtatisztasága ne sérüljön. Valamint a születendõ csikók alkalmasak legyenek sportcélokra (alapvetõen nemzetközi szintû fogatló) és tenyészállatoknak, amelyek elõsegítik a fajta fejlõdését. Közös véleményünk, hogy csak az elegáns, jó küllemû, jó mozgású, szilárd szervezetû, kiváló munkakészségû, teljesítõképes, jó származású (fajtatiszta, elfogadott nemesítõktõl származó) lovak érdemlik meg azt, hogy Furioso-North Starnak nevezzük õket.

#4431 ezüstliliom

ezüstliliom

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 639 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 11. - 17:37

-Nem JÁGO, a báttyja, szégyellem,nem tudom pontosan , nem merem leirni. A" CSACSKÁ"val voltak itt,3 és 4 évesen, apáról testvérek.Ha igyse, akkor este megkeresem.

Köszönöm. :)

Itt a válasz, Roli: Jágó anyai testvérérõl van szó, vagyis mindkettõnek Járatlan az anyja. Legalábbis én így értem.

A Jágó bátyja a Furioso VI-2 volt, Szabolcsban morzsolódott fel.

Ez azt jelenti, hogy elpusztult? :( Egy ilyen ló... Ez nagyon szomorú.

Köszönöm a sárvári ménesrõl a beszámolót! Az új tulajdonosoknak pedig sok sikert! :yeah:

...
Ez ugye ebben az esetben a régi Sárvári nevezéktan következménye (is).

Járatlan nevû kanca méncsikói csak sorszámot kaptak eredetileg.....ez a mén amúgy Járatlan IV (ez volt a csikókori használati neve)

Jágó pedíg a sportneve lett..... :D

Köszönöm, legalább azt értem, hogy mi az oka, de akkor sem tartom ezt jó gyakorlatnak. Számomra követhetetlen, mint ahogy ezek a számozott nevek is, pedig nem áll tõlem messze a számok világa különben.

#4432 Almelita

Almelita

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.361 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 11. - 21:38

[quote name='Backnight' date='2010.02.10, 23:22' post='788957']
A mént ismerem, Zalaszentgróton van felállítva.

Backnight!

Köszönöm az infot! :)

Edited by Almelita, 2010 február 11. - 21:39.

#4433 Bereki

Bereki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.114 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 12. - 8:30

És ezt mondjuk izombiopszia minta vételbõl is kiderül? Mert tudom, h próbálkoztak anno cenken ménvizsgán is ezzel a módszerrel, de ezek eredményeit nem mindig lehetett egyértelmûen értékelni az eltérõ felkészítési körülmények miatt.

Merõ véletlenségbõl kedvenc biológiai blogomon is érintik a telivérek izomfehérjéinek kérdését....

Génre, helyre, befutóra

Edited by Bereki, 2010 február 12. - 8:43.

#4434 enying20

enying20

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 126 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 12. - 8:36

Bereki,

Halvány emlékeim szerint 1985 táján Papp Tibor OB-n is versenyzett Cserkésszel, még 140-en is biztos ló volt. A mént az 1987-es sportlónyilvántartás szerint Jónás József tenyésztette Nagycserkeszen, apja: 510 Blokád-6, anyja: 306 Csillag 5062 Dicséret-2 után.
Vajon mi lett a ló sorsa?

#4435 Bereki

Bereki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.114 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 12. - 8:42

Halvány emlékeim szerint 1985 táján Papp Tibor OB-n is versenyzett Cserkésszel, még 140-en is biztos ló volt. A mént az 1987-es sportlónyilvántartás szerint Jónás József tenyésztette Nagycserkeszen, apja: 510 Blokád-6, anyja: 306 Csillag 5062 Dicséret-2 után.
Vajon mi lett a ló sorsa?

Tibi 81-85-ig versenyzett vele, Gödöllõn meghívásos versenyen kitartásos magasugratást is nyert vele, de bevallom, nem emlékszem, hány centin......(Mókus?)

#4436 Mókus77

Mókus77

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.303 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 12. - 9:15

Tibi 81-85-ig versenyzett vele, Gödöllõn meghívásos versenyen kitartásos magasugratást is nyert vele, de bevallom, nem emlékszem, hány centin......(Mókus?)

Gödöllõn május 1-én 1.80-on, aztán Nagycenken még egyszer. Megkérdeztem az autentikus forrást ( Papp Tibi). Akkor neki Cserkész csak a 2. számú lova volt. Hoppá, Kártyás, az 1. számú ló nem valami Furi-féle vala?
Ma kiugranánk a gatyánkból az örömtõl, ha olyan lovaink lennének, mint Cserkész -- kisbériben az ajánlott mének között lenne.

Enying20,
én az egyetem után a végekre kerültem (cecei ménes), így sajnos nem tudom, mi lett Cserkész sorsa, de már akkor kehes volt, amikor versenyzett. Tibi a lelkemre kötötte, hogy azt is írjam meg, hogy hányszor estem le róla a trágyakörön, mert a kehessége miatt csak sétálni lehetett vele, és igencsak tele volt. Hát nem tudom, hányszor, de átlag naponta egyszer...

#4437 Bereki

Bereki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.114 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 12. - 9:21

Gödöllõn május 1-én 1.80-on, aztán Nagycenken még egyszer. Megkérdeztem az autentikus forrást ( Papp Tibi). Akkor neki Cserkész csak a 2. számú lova volt. Hoppá, Kártyás, az 1. számú ló nem valami Furi-féle vala?

Add át üdvözletem az "autentikus forrásnak"!

Kártyáson is szántott az agyam - mivel Hatvanban még Horkay Gábor lova volt, esélyes -, de amíg a "WC-papír" nem kerül elõ, nem tudok nyilatkozni..... :D

#4438 kedves

kedves

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.169 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 12. - 9:35

Szóval akkor a The Barth "vonal kezdemény":

Remélem most látni:

Posted Image
Trónörökös

Posted Image
Tévedés

Posted Image
Posted Image
A névtelen.

Valaki jelezzen vissza, hogy most látszik e! Amíg esetleg módosítani is tudok!

Edited by kedves, 2010 február 12. - 9:44.

#4439 Kis Mihály

Kis Mihály

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 91 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 12. - 9:53

Egy pár kép segítségül a Bendegúz megítéléséhez.

Posted Image
Suzy (Bacchus x Furioso VI Szibill) Tenyésztõ: Páli Sándor.
Posted Image
Furioso XXVI x Borbála Tenyésztõ: Páli Sándor
Posted Image
Betty (Etele x Borbála) Tenyésztõ: Páli Sándor
Posted Image
Blokád V-27 (Bendegúz x Széplány, Aldato Furioso I után)

Látszanak!

A névtelent Titánnak hívják, az anyja Fintor Furioso XXVI után, elsõ négyesfogat szezonjára készül.

Edited by Kis Mihály, 2010 február 12. - 9:55.

#4440 Bereki

Bereki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.114 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 12. - 9:56

Elsõsorban Mókusnak.....de nem is annyira OFF itt ez a kép.

Emlékeim szerint a volt NDK-ban rendezett baráti versenyen készült ez a képem a GEAC csapatáról.

Posted Image

Gaál Imre: Szeles (North Star valahányas apaságú stpm), Rácz József: Nabucco telivér sh, Abay Pál: Cserkész (510 Blokád-6 - 306 Csillag) fm, Papp Tibor: Kártyás ph talán furioso is van benne (?)

Ezek a lovak EGYTÕL EGYIG magyar tenyésztésû, magyar származású állatok voltak, amelyekkel az egyetemi csapat (80-as évek) mind az igen erõs budapesti területben (BLK, Mezõhegyes!, Honvéd stb) mind az országos bajnoki fordulókon évekig méltó ellenfele volt a többi "nagy" egyesületnek.......

Edited by Bereki, 2010 február 12. - 10:27.