Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Minden, amit tudni akartál a...

• Please log in to reply
559 válasz a témához

#401 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2006 május 15. - 20:29

a kevés szókincs, a durva fogalmazás, a nyelvhelyesség mellõzése tipikus esetekben (pl. ültünk az iskolába - nagyon nehéz még azt az egy betût odagépelni vagy nem tudja a különbséget a szöveg írója? sose tudom). a fogalmazás korrektsége tanulható, bár végülis a nyelvtan is, de még az anyanyelv kérdése is lehet érzék kérdése, pl. a bátyámnak mondhatok, amit akarok, egyszerûen egyik fülén be, másikon ki, de õ már 30 éves.

#402 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2006 május 15. - 20:34

Ja, ez világos. De a Te füledet is bántják dolgok. Ezért hát ismerd el, hogy másnak is joga van ezt érezni. :)

#403 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2006 május 15. - 20:37

ki vonta kétségbe? :eek:

#404 Pendemonium

Pendemonium

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.407 hozzászólás

Közzétéve 2006 május 15. - 20:42

Az én fülemet is báncsa! :D

#405 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2006 május 15. - 22:38

ki vonta kétségbe?  :eek:

Hozzászólás megtekintése

A szöveg Heritesnek szólt. A #414-re.

Edited by Ernest, 2006 május 15. - 22:39.

#406 esti

esti

Törzsvendég

• Moderátor
  • 1.200 hozzászólás

Közzétéve 2006 május 16. - 17:56

Herites, szerintem nincs igazad. A konkrét példák, amiket említettél, nem a nyelv változását, hanem egy rétegnyelv: az ifjúsági nyelv sajátosságait mutatják. Mert a gáz, az oltás, a csá, a gagyi, stb. túlnyomó tészt az ifjúság által használt szavak. Mi pedig szeretünk eltérni a szokványostól, kicsit argót használni. A szüleim idejében minden "oltári jó" volt, és az emberek "lökték a rizsát". Aztán volt "frankó" is, meg "kafa". Hogy ezek a szavak változnak, hát kisnyúl. Az a baj, ha a vicceskedésbõl helytelenül alkotott szószerkezetek rögzülnek, és az ember nem tud elszakadni tõlük. Ugyanilyen, amikor teljes komolysággal nem engedünk a 21-bõl, túrós a közös lovunk háta, Katalin topog, sorolhatnám.Nem gond, ha a barátodnak azt mondod, hogy "Csumkó, dizájnos a szerkód!". Az viszont gond, ha a egy komolyabb beszélgetés alkalmával a gagyi(=értéktelen hamisítvány) helyett nem tudod azt mondani, hogy ócska, értéktelen, rossz minõségû, stb.

#407 herites

herites

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 869 hozzászólás

Közzétéve 2006 május 16. - 20:14

Ez igaz. Most éppen azon gondolkozok, h 20 év múlva mennyire fog engem zavarni a fiatalok beszédstílusa. Komolyabb beszélegetés? Színházban a társaság bnõ/haverok, étteremben detto, érettségi odébb van, a tanárok beszédjét meg néha mi nem értjül :D

#408 Guest_Yasmin_*

Guest_Yasmin_*
  • Guests

Közzétéve 2006 május 19. - 18:39

Te meg a színház? Csodálom h beendednek. Azt meg ne próbáld bemesélni hogy kiszolgálnak egy étteremben.

#409 Titok

Titok

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.786 hozzászólás

Közzétéve 2006 május 19. - 21:28

Aki úgy érzi hogy tud helyesírni, letesztelheti magát:http://www.szerkeszt.hu/teszt.php:)

#410 Titok

Titok

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.786 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 30. - 19:52

Látom teljesen befagyasztottam a topikot. :dev:Akkor azt mondjátok meg hogy box, vagy boksz?! Mármint a ló lakhelye.

#411 Zsubaba

Zsubaba

Csendes Patak

• Fórumtag
  • 10.126 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 30. - 20:02

Magyarul boksz.

#412 Sütyi

Sütyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.457 hozzászólás

Közzétéve 2006 július 1. - 12:44

Hú de sok hibám lett a teszten. :rolleyes: 34.

#413 Zsubaba

Zsubaba

Csendes Patak

• Fórumtag
  • 10.126 hozzászólás

Közzétéve 2006 július 17. - 12:20

Magyar Értelmezõ SzótárEgyelõre-egyenlõreGyakori tévesztés áldozatai. Az egyelõre annyit tesz: most még, jelenleg, egy ideig. (Kiejtése: "eggyelõre".) Ezt egyelõre hagyjuk, ráérünk holnap is. - Nagyon sokan mondják és írják helyette: egyenlõre. Súlyos hiba! Önmagában ez is értelmes szó, de csak ilyesféle mondatban: A gerendákat egyenlõre (=azonos hosszúságúra) vágtuk; vagy mint Aranynál: Nyom elõttük sincsen, utánuk sem marad; ha maradna is, azt mindjárt egyenlõre söpri az északi szélnek fölözõje. (Toldi estéje)

#414 Borcsa

Borcsa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 408 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 14. - 15:43

Hú de sok hibám lett a teszten. :rolleyes: 34.

Phu.. akkor én már el sem merem mondani... :(Borcsa

#415 Borcsa

Borcsa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 408 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 21. - 13:06

hogy irják helyesen a "battyányiteret"? :)

#416 Zsubaba

Zsubaba

Csendes Patak

• Fórumtag
  • 10.126 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 22. - 13:52

Batthyány tér

#417 zapolya

zapolya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 31. - 11:40

Hogy kell írni helyesen azt, hogy dévédézni? DVD-zni?

#418 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 31. - 11:50

DVD-t nézni :gm: (nem tudom, ezért én átfogalmaznám)

#419 zapolya

zapolya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 31. - 17:08

Szoktam én is ilyet csinálni, de már odáig süllyedtem, hogy szinte minden mondatot átírhatnék, vagy csak nagyon kacifántosan tudnám leírni, hogy még én magam sem érteném, hogy mit is akartam.

#420 Titok

Titok

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.786 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 1. - 10:25

A lovardánkban van egy nagyon helyes idõs úr, dr. Bertók Lóri Bácsi (Széchenyi-díjas egyetemi tanár), aki rettentõen ügyel a hagyományok õrzésére a magyar nyelvben is. Máig nem használ egyetlen idegen szót sem, ha teheti. Telefon = távbeszélõ/távrecsegõ. :)Õ az. :ang:

#421 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 1. - 10:53

Ma ünnep van, ne kötözködjünk. :) Ne mondjuk, hogy nincs idegen szó, csak már beépült és még be nem épült. :) Mert különben nem használhatná a pásztor, kocsma, tánc, pompa, templom, stb szavakat se... Zsiráfról és oxigénrõl ne is beszélve, ezeknek hivatalos magyar nevük is van. :)De hogy ettõl kicsit elvadászgattam a neten, azt köszönöm. Lassan elég jóvá válik a net. Már majdnem anniy középiskolás tudomány van fent, mint kiscserkészeknek szóló.Ez is jó.

Edited by Ernest, 2006 november 1. - 11:15.

#422 Zsubaba

Zsubaba

Csendes Patak

• Fórumtag
  • 10.126 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 1. - 12:22

Szerinted muszály vagy muszáj?

#423 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 15. - 11:07

A nákozás elleni túzásos harc személyi következménye, hogy ezt írom:...ha ide adnéd, vigyáznék ré, és vissza is kapnéd...

#424 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2006 december 17. - 13:01

Ma ünnep van, ne kötözködjünk. :) Ne mondjuk, hogy nincs idegen szó, csak már beépült és még be nem épült. :) Mert különben nem használhatná a pásztor, kocsma, tánc, pompa, templom, stb szavakat se... Zsiráfról és oxigénrõl ne is beszélve, ezeknek hivatalos magyar nevük is van. :)De hogy ettõl kicsit elvadászgattam a neten, azt köszönöm. Lassan elég jóvá válik a net. Már majdnem anniy középiskolás tudomány van fent, mint kiscserkészeknek szóló.Ez is jó.

A zsiráf helyett én is szívesebben látnám a foltos nyakorjánc titulust ;) :yeah: :kv:

#425 Guest_Tut_*

Guest_Tut_*
  • Guests

Közzétéve 2006 december 27. - 21:15

Ha e-mailt írok én mindig használom a helyesírás-ellenõrzõ :kir: programot, ami sokat segít ! :D

#426 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2006 december 28. - 10:45

Ha e-mailt írok én mindig használom a helyesírás-ellenõrzõ :kir: programot, ami sokat segít ! :D

De nem egy abszolútum...kényes, többértelmû kérdésekben néha "betlizik"Az --- ilyet nem illik csinálni ---- kifejezést pl. nem fogadja el, helyette a tesz, végez stb szavakat ajánlja...stílusfordulatot, egyedi szóhasználatot, interpunkciót egyáltalán NEM tolerál... ;)

#427 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 29. - 20:47

Azt tudtátok, hogy azért szederjes, mert régen szederj volt a gyümi neve?

#428 Guest_röganyó_*

Guest_röganyó_*
  • Guests

Közzétéve 2006 december 29. - 22:20

Szerintem a szederjes az egy szín, pl. a kékülõ, liluló szájé (oxigén hiány), olyan a színe, mint a szedernek.A szeder gyümölcsös az szedres.

#429 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2006 december 30. - 11:00

Azt tudtátok, hogy azért szederjes, mert régen szederj volt a gyümi neve?

HONNAN kéne tudnunk?!? :gm: Csak tiszta forrás(ból) +jelölést kérnék :D Kételkedem,tehát vagyok! ( EBBõl IS látszik, hogy NEM tudok latinul :D )Szerintem pedig a szederjes 1 MINTÁZAT, akár kék (lila) színben kis, sûrûn, szabálytalanul szórt SÖTÉTEBB pontok (pöttyök) ;)

#430 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 február 25. - 10:35

A csodálatos magyar nyelv....vakló (tájszó, Szomjas a vakló c. erotikus népi antológia)vak ló (nem szorúl értelmezésre) :D

#431 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 26. - 18:12

Tényleg nem szorúl, max szorul...

#432 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 február 28. - 10:33

Az Akadémiai Helyesírási Tanácsadó Szótár...szerént... :rolleyes: Amúgy: Homage á Füst Milán.... :gm:

Edited by feribácsi, 2007 február 28. - 10:34.

#433 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2007 március 20. - 15:41

Jelzem a kakasviadal elavult dolog :rolleyes: , és pláne nem tetszõ ( nekem semmiképp), de jókora gumicsontot ád a virtuális közösségnek, ami egy darabig még szórakoztató is, de egy idõ után nem az.Tegyétek félre vélt/valós, de csupán virtuális sérelmeiteket, és ne vegyetek egymásról tudomást.Don, szeretlek, tisztellek, és tudom h. nem szoktad magad minden hülyeségen felhúzni, ezért is nem értelek. Szerintem voltak itt már jóval kritikusabb emberek is mint C_R... akit lehet hogy megismerni nem is lenne hülyeség. (...hogy nem is lenne hülyeség megismerni) De ugye azt már megfigyelhettük, hogy az újak beilleszkedése - ha kicsit is különbözõ a nézetük - sose döccenõmentes, (v. zökkenõmentes) ebben nem biztos, hogy õk a hibásak, pláne ha belegondolok, milyen is az, amikor mindenbe belekötnek, amibe csak lehet...( én is felhúzom magam rajta)Na, most pedig tessék kötekedni picit velem is, mert úgy érzem lassan, el vagyok hanyagolva.... :dev: (Egyetlenegy mondatszerkezeti vétséget elkövettem, hogy ezzel feribá kedvére tehessek, mi az?)

Mondatszerkezetileg egyetlen. De a vesszõkkel nem vagy jóban... Te kérted, remélem nem veszed kötekedésnek.

#434 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2007 április 18. - 19:33

HONNAN kéne tudnunk?!? :gm: Csak tiszta forrás(ból) +jelölést kérnék :D Kételkedem,tehát vagyok! ( EBBõl IS látszik, hogy NEM tudok latinul :D )Szerintem pedig a szederjes 1 MINTÁZAT, akár kék (lila) színben kis, sûrûn, szabálytalanul szórt SÖTÉTEBB pontok (pöttyök) ;)

..és Röganyó. Amit állítottam, azt azon a kis hátsóudvari izén olvastam, amit netnek hívnak.

#435 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 június 24. - 9:59

..ahogy a nõ!..ahogyan Õ!!... :D

#436 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 augusztus 2. - 14:41

Hááát igen... :hupp:

#437 Zsubaba

Zsubaba

Csendes Patak

• Fórumtag
  • 10.126 hozzászólás

Közzétéve 2007 szeptember 5. - 17:58

A másik ló egy arab kanca 2 éves sötétpely a fején egy csillagból kiinduló hóka.Sütés nincs.

Na ilyet se láttam még... :huh: :eek:

#438 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2007 szeptember 5. - 18:07

pedig már terjed a kór sajnos, láttam már párszor itt is...

#439 mi.kinga

mi.kinga

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 867 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 10. - 12:22

A volt osztálytársam dysgraphiás... A suli legjobb helyesírójaként borzalom volt végignézni az írásán... maLYd, teLY, Juk és még sorolhatnám... míg egy rendes mondatot leír, 5 perc, és teli van hibával... nem lehet könnyû :S

Edited by mi.kinga, 2007 december 10. - 12:23.

#440 Zsubaba

Zsubaba

Csendes Patak

• Fórumtag
  • 10.126 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 10. - 14:07

Jó, csak mivel magyarok vagyunk, és van magyarított formája, használjuk már azt: diszgráfia.