Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Lovasíjászat

• Please log in to reply
965 válasz a témához

#401 Keszi

Keszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 258 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 24. - 9:07

A Kassai Lovasíjász Iskola felvidéki Vermes törzselovasíjász világkupát rendez.Idõpont: 2005. október 1. szombatHelyszín: Gúta – Csörgõ, Vágh folyó parti lovasíjász pálya(a gútai városi temetõ és a kanális közötti betonút)A Kassai Lajos által újraélesztett hofoglaláskori harcmodor mára sporttá szelídült. A 2004-ben megalakult Lovasíjász Világszövetség által jóváhagyott szabályok szerint jelenleg 17 ország lovasíjászai versenyeznek.A gútai verseny része a Világszövetség több helyszínen zajló Világkupának, melyre szeretettel várjuk az érdeklõket, akik bepillantást nyerhetnek honfoglaló eleink harcmûvészetébe és hétköznapjaiba egyaránt.Program:900 Versenyzõk felvonulása a folyó menti lovasíjász pályán915 - 1200 Verseny a jelentkezõ lovasíjászok részvételével1200 - 1300 Ebéd1300 - 1500 A gútai Vermes Törzs bemutatkozó edzése (kezdõk, haladók)1500 - 1800 A vendégek megismerkedhetnek a lovakkalés a honfoglaláskori fegyverekkel1800 Kátai Zoltán énekel Napközben: élõ népzene, íjászat, kézmûves portékák vásáraa jurta melletti téren Íjak árusítása, büféInformáció: Vermes István, Kolárovo-Csörgõ 82, tel.: (+421) 907 789 066Én megyek, meg úgy fest Tyda is.

#402 Ortadon

Ortadon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 175 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 28. - 15:35

Merre vagytok mostanaban?Olyan üres a topik.....

#403 Repülõrajt

Repülõrajt

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.523 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 28. - 18:49

Tudja valaki, hogy Bp környékén (vagy végül is akárhol az országban) lesz-e még az idén lovasíjász bemutató?

#404 Sütyi

Sütyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.457 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 28. - 19:03

Várpalotán lesz, de nem hinném, hogy valami nagy durranás lenne.Okt. 8 vagy 9. Ha érdekel, megtudom pontosan.

#405 Repülõrajt

Repülõrajt

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.523 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 28. - 19:05

Köszi! Jó lenne tudni pontosan, ha utána tudsz nézni, megköszönöm!

#406 Sütyi

Sütyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.457 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 28. - 19:13

Okt. 8. (szombat) 14.00-16.00 Bethlen Gábor Hagyományõrség Egyesület végvári vitézi bemutatója a Várkertben (Várpalota) Okt. 9. (vasárnap) 10.00-11.00 Zúgó Nyilak Történelmi Íjász Egyesület Várpalota bemutatója, íjaztatásEz az egész a XX. Várpalotai Napok keretében lesz, bõvebben itt.

Edited by Sütyi, 2005 szeptember 28. - 19:16.

#407 Repülõrajt

Repülõrajt

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.523 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 29. - 20:36

Nagyon köszi!!!

#408 Tyda

Tyda

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 316 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 4. - 22:17

Csak egy gyors jelentés az október elsején Felvidéken, Gútán lezajlott lovasíjászversenyrõl:A versenyt nagy fölénnyel Varga Sándor nyerte, 212,24 pontal (nem vagyok biztos benne, hogy századra ennyi, csak emlékezetbõl irom, mivel az eredményeket még mindig nem rakták fel a netre asszem).Második Virág László, harmadik Ivanics Márta lett.Az idõ gyönyörû volt, összesen ha minden igaz 21 versenyzõ volt jelen.Nagyvonalakban ennyi.Keszi: Ott voltál? Mert ha igen, nagyon elkerültük egymást!

#409 Jovanni

Jovanni

Új vendég

• Fórumtag
  • 4 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 11. - 14:45

Tyda. A pontokat egy pár embernél véletlenül elszámolták(ezt te nem tudhattad),így a helyezések egy kicsit áthelyezódtek(1 hely nem változott).Az év végi kiértékelés 20005.12.2.-án lesz a völgyben, a kánok és a törzsfók részvételével.

#410 Jovanni

Jovanni

Új vendég

• Fórumtag
  • 4 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 12. - 12:20

Ja!Nem egészen ide illõ,de én beregisztsáltam még egyszer, mert a régit nem fogadták el(süti)nem értem,hogy miért? :confused: ,de én nem dolgozok 2-szer :kir: így az új regusztrációba a régi nevet jelszót írtam, amit így persze már elfogadtak(jovanni), amit nem értek :confused: de ez kit érdekel.Úgyhogy a lényeg a lényeg(ha valakit érdekel) Süti=Jovanni, vagy ha úgy tetszik Jovanni=Süti :hu: . Csak ennyi így megjegyzés képpen! :cool:

#411 Tyda

Tyda

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 316 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 12. - 19:04

Egy nagyobbacska OFF: Jovanni: Jól gondolom , hogy Te az én öcsém vagyol? :eek: :D Egyébként meg jó lenne, ha leírnád, hogy hogyan változtak a helyezések. jav.oka:Egyszerûen csak béna vagyok :hupp:

Edited by Tyda, 2005 október 12. - 19:06.

#412 Jovanni

Jovanni

Új vendég

• Fórumtag
  • 4 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 14. - 11:37

Nem vagyok béna :nem: !Megírtetted!akkor jó,meer ha nem.. :dev: ! A pontok változását majd megírom,fejból én sem tudom,de talán a Lackó 2. helye sem változott,és a Pityu lett a 3. U.i.:osztán siess haza,jó :P !Jó tanulást,üdv a Lacinak,meg annak akivel találkozol és én ismerem.CSá SMB.voltam

Edited by Jovanni, 2005 október 14. - 11:38.

#413 Tyda

Tyda

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 316 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 14. - 12:29

Akkor most fordítanám Jovanni hozzászólását:Az október elsején Gútán (Felvidék) megrendezzett lovasíjász világkupán (vagy mi) a pontok elszámolása miatt, a helyezések a következõ képpen változtak:1. Varga Sándor2. Virág László3. Vermes István (nála zajlott a verseny)

#414 Ortadon

Ortadon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 175 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 24. - 6:18

Hello! Hello!Mindenki gyakorol vagy iskolában van?

#415 Jovanni

Jovanni

Új vendég

• Fórumtag
  • 4 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 11. - 13:51

Kedves lovasíjászok! Elindul a téli felkészülések ideje.Mindenki sokat edzen,csiszolja a technikáját(lovas és íjász) és az elsõ õszi versenyen majd meglátjuk, hogy hogyan is sikerült a felkészülés! Szép,balesetmentes telet, õsz végét kivánok mindenkinek! Gyakoroljatok!!!!!!!!!

Edited by Jovanni, 2005 november 11. - 13:52.

#416 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 11. - 18:52

Jó is, hogy írtad a téli felkészülést... Igaz, hogy én nem versenyzem, de nem ártana kicsit fejlõdnöm. Sajnos ritkán jutok le a tanyára, vesszõim még nincsenek (de nemsokára már tényleg veszek párat) és az itthoni körülményeim sem a legalkalmasabbak a lövöldözésre. Arra gondoltam, hogy felköltöztetek a padlásra pár célnak megfelelõ eszközt és oda megyek lõni. Csak az a bibi, hogy emeletes társasházban lakunk, és benne van a szabályzatban, hogy a padlás semmire nem használható (mondjuk ez a legkevesebb gond...).Ha meg tudom oldani a helyet, mit tanácsoltok, mit használjak célnak, hogy rögzítsem, stb? Kartondobozokra gondoltam, de nem akarok kárt tenni semmiben, ezért nem állítom õket a fal elé. Márpedig ha belelövök, elszáll mint a sóhaj, és így minden lövés után mehetnék "pályát építeni". Esetleg valami nehezék bele? Vagy talán felkötöm a szemöldökfa-szerûségre, és akkor egybõl lesz lengõcélom (bár ez sem túl szerencsés a fal szempontjából)...Szóval mit tanácsoltok? Ja, ráadásul még a világítást is meg kell oldanom valahogy, de az már csak részletkérdés. :)

#417 Tyda

Tyda

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 316 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 11. - 19:14

smoft szerintem próbáld ki azt, hogy egy deszka alapra erõsítesz kb. 10 cm vastagon kartonpapírokat. Ha a lecezés elég vastag, mondjuk ugy 2-3 cm, akkor nem megy át rajta a vesszõ, + elég nehéz is lesz ahhoz, hogy ne szálljon el. És szerintem ezt már nemkidöntheted a falnak, hacsak nem 70 fontos csigással lövöldözöl :D

Edited by Tyda, 2005 november 11. - 19:14.

#418 Pampalini

Pampalini

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 344 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 11. - 19:15

Több dobozt hajts össze laposra és azokat tedd egymás mögé, akkor megfogja a vesszõt sérülésmentesen és még ki is bír pár szár lövést. Én is olyanon gyakorlok otthon...

#419 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 11. - 21:00

Otthon barkácsolt céltáblára egyik legjobb megoldás a következõ: Két db kétcolos deszka mindkét végére lyukat fúrsz, veszel két db méteres menetes szárat, átfûzöd a deszkák végén, a két deszka közé pedig dobozokból 20 centi szélesre vágott darabokat teszel élével. A dobozokat a belsõ hullámos rész hajtására merõlegesen kell szeletelni, így nem gyûrõdik fel a lövésektõl. Ha jól megszorítod a menetes szárakkal, akkor biztosan megfogja a vesszõt, ha már sok a lövés a táblában, utána lehet húzni, át lehet rendezni kicsit az anyagot és mehet tovább a lövöldözés.

#420 Petya

Petya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.943 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 11. - 21:29

Tipp:polifom lapokat veszel, ha nincsen a közeledben Praktiker vagy nem számsz 4-5 ezret a dologra akkor vegyél polifoam matracot (összetekerhetõ sportboltban kapható verzio)Fel kell vágni akkorára amekkora táblára szükségetek van és egymáshoz ragasztani lapjával és deszka hátlapra tenni.Nem viszi át a vesszõ és legalább 1000 lövést kibír ha 1416 cm vastagra csináljátok. Érdemes kipróbálni a kartonpapír helyett.P.

#421 Rosinante

Rosinante

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.081 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 11. - 21:57

Nem viszi át a vesszõ és legalább 1000 lövést kibír ha 1416 cm vastagra csináljátok. P.

Hozzászólás megtekintése

Az tényleg strapabíró lehet. :huh:

#422 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 11. - 22:13

Tipp:polifom lapokat veszel, ha nincsen a közeledben Praktiker vagy nem számsz 4-5 ezret a dologra akkor vegyél polifoam matracot (összetekerhetõ sportboltban kapható verzio)Fel kell vágni akkorára amekkora táblára szükségetek van és egymáshoz ragasztani lapjával és  deszka hátlapra tenni.Nem viszi át a vesszõ és legalább 1000 lövést kibír ha 1416 cm vastagra csináljátok. Érdemes kipróbálni a kartonpapír helyett.P.

Hozzászólás megtekintése

Nem, ez nagyon veszélyes, mert a szokás hatalma miatt majd belelõsz a polifoamot a hátán hordó túrázóba.

#423 Ortadon

Ortadon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 175 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 12. - 8:40

Én a Brico-ban vettem darált polifoam-ból táblát. Mérete 80*170.Ezt elfeleztem és a két egyforma - majdnem szabvány méretû - darabot egymáshoz varrtam dróttal, így a vastagsága 10 cm, széle-hossza 80-85 cm.A Grózer 35#-os magyar íjjal a vesszõk félig mennek át rajta, DE nem sérülnek egyáltalán, tehát érdemes duplázni a vastagságot, vagy még tehetsz közé nem használatos szõnyeget - rongy, padló, lábtörlõ - és az egészen átfûzöl 1 szál "bálamadzagot" és már meg is van az akasztód.És mindez mennyibe került?Kemény 1499 forintomba és 10 perc drótfûzögetésbe.Nekem bevált!Üdv!

#424 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 12. - 17:03

Köszi a tippeket! :)

#425 arikan

arikan

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 13. - 19:04

Sziasztok!Lovas, és lovasíjász versek találhatók a gportal.hu/csepiijaszok oldalon.Szerintem elég jók...Sziasztok

#426 Kacsa

Kacsa

Csikó

• Fórumtag
  • 58 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 13. - 19:25

Üdv! Ismeri valaki Pámer Lászlót? Csak azért, mert én nála tanulok, Pécsett :)

#427 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 13. - 21:12

Egyelõre nem (én legalábbis)... De Te majd megismerteted velünk. ;)

#428 Pampalini

Pampalini

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 344 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 17. - 16:53

Elõre is bocsánatot kérek a következõkért, de nem akarok külön topicot nyitni ennek, hátha az itt lévõk közül valakit érdekel.Volna egy eladó tárogatóm, ha valakit érdekel kérem kizárólag magánüzenetben jelezze szándékait.

#429 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 17. - 16:58

Megjelent Kelemen Zsolt Lóháton fegyverben címû könyve (a Zöld Újság novemberi számának információja). Látta már valaki? Hol lehet kapni és mennyiért?

#430 Artin

Artin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.886 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 17. - 17:10

Megjelent Kelemen Zsolt Lóháton fegyverben címû könyve (a Zöld Újság novemberi számának információja). Látta már valaki? Hol lehet kapni és mennyiért?

Hozzászólás megtekintése

A Libriben 3490 ft-ért árulják! http://www.libri.hu/...067309820991438

#431 Kozifru

Kozifru

Csikó

• Fórumtag
  • 1.455 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 18. - 9:50

Én már megkaptam a könyvét szülinapomra.VAnnak benne érdekes és nagyon jó dolgok,de más a felfogása mint nekünk (edzõtársaim).

#432 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 18. - 14:10

de más a felfogása mint nekünk

Hozzászólás megtekintése

Az nem baj. Minél többet látsz, annál többet tanulsz.

#433 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 18. - 17:22

Én valamivel olcsóbban rendeltem a Bookline-on (már egy ideje - lehet, hogy csak akkor volt valami akció). Néhány ismerõsöm szerint erõsen megkérdõjelezhetõ dolgokat ír benne - de mivel sem szakértõ nem vagyok, sem idõm nem volt belemélyedni, nem tudom, mennyire igaz. Mindenesetre szépnek szép. :)

#434 Kacsa

Kacsa

Csikó

• Fórumtag
  • 58 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 19. - 19:41

Én a Kassai könyvét olvastam nem semmi az az ember nagyon tisztelem Pámer tanárúr :)Pámer László"A pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában tanít. Öt éve foglalkozik hucul lovak oktatásával, lovasíjászattal, huszárhagyományõrzéssel." Nagy bajsza van és hosszú haja :) Csak úgy kiváncsiságból kérdeztem, hátha ismeri valaki, elsõ lovagláson ráültet a lóra szõrén és úgy tanít sokkal jobb módszer, mint a futószár, második "edzésen" már vágtattunk is, mostanában szeretném a lovasíjászatot kezdeni :)

#435 Kacsa

Kacsa

Csikó

• Fórumtag
  • 58 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 21. - 19:47

Üdv!No végigolvastam ezt a topicot, jófejek vagytok és sokat lehet itt tanulni :) Fontos! (Legalábbis nekem..:)): Karácsonyra szeretnék egy saját íjat, nagyon sokat összehasonlítottam olvasás és tapasztalat alapján, végül két versenyzõ maradt versenyben: A Kassai-féle Magyar Agár vagy a Grózer-féle Magyar Alap B nevezetû...Körülbelül ugyanakkora a húzáshosszuk, szerintetek melyik érné meg? (Nem feltétlenül ez a kettõ közül, de nekem ezek a legszimpatikusabbak). Úgy tudom, lovasíjászatra kb 32#-os íj kell, vagyis az ajánlott. :) És mégvalami: A pécsi esetrõl lehet tudok infót szerezni, mivel pécsi vagyok és ismerem a balesetet okozó srácot.. (szegény gyerek, de úgy tudom pénzbüntetéssel és íj-bevonással megúszta, de fenáll a lehetõség, hogy intézetbe zárják... :hupp: :huh: ). De majd utána kérdezek, ha érdekel.Kassainak van ez a vizsgája az edzõtáorokra: 10 km terepfutás, 2 óra szõrén ügetés és 500 lövés leadása, ha ezt megcsinálod, elvileg onnanfogva tanulhatsz nála és utána jönnek a rangok

Edited by Kacsa, 2005 november 21. - 19:48.

#436 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 21. - 20:38

Hm... Ez a pécsi eset elég tanulságos és megrendítõ volt ahhoz, hogy ne csináljunk belõle pletykát...A Kassai-teszt most már külön van férfiaknak és nõknek (nõknek mindenbõl kb fele annyit kell teljesíteni) - mondjuk én nem vagyok olyan kondiban, hogy meg tudjam csinálni. A két óra szõrén ügetés még hagyján (ja, és nem ám körbe-körbe: gyakorlatokat kell végezni a lóval)... :gm:Azért az, hogy milyen erõs legyen az íjad, leginkább Tõled függ. Nekem pl. 33#-os van. Nem vagyok túl erõs, mégis lovasíjászat közben mégsem zavar (pedig talán kicsit erõs is még). Szerintem, ha döntöttél a típus mellett, mindenképp vegyél kézbe, próbálj ki több erõsségût is - akkor majd érezni fogod, hogy melyik kell.

#437 Kacsa

Kacsa

Csikó

• Fórumtag
  • 58 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 21. - 21:08

Pl Tóth mongol íjjal próbálkoztam az 32#-os volt de rövid húzású nem nagyon tetszett, de az ereje kb jó volt és erõset lõtt a dobozon, szal Kassai vs Grózer :))) Elõször anyukámmal kell megbeszélni, na az keménydió lesz (Bár látja, hogy komolyan csinálom) Az tetszik, hogy a Kassai honlapján tök egyedire tudod csinálni az íjat, egyik nap majd benézek a helyi íjász-boltba körülnézni Jóéjt

#438 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 21. - 21:14

Ha már döntöttél, javaslom hogy keresd fel a készítõt. Sokkal több íjat kipróbálhatsz, lehetnek egyedi óhajaid-sóhajaid - és nem utolsó sorban valamivel olcsóbb az íj (ezt szerintem Anyukád értékelni fogja :)).Az én véleményem az, hogy Grózer szebb, mutatósabb; Kassai "lovasíjászabb" - külsõre. A belsõhöz meg egyedi érzés kell. Próbálgass mindkét féle íjat, és amelyiknél érzed, hogy "ez az", azt válaszd. :)

#439 Artin

Artin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.886 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 21. - 21:14

Kacsa! Ha a késõbbiekben komolyabban a Kassai irányzat felé akarsz elmenni, akor talán jobban megérné Kassai íjat venned. Ez most ugyan sokaknak fura lehet az én számból (hiszen köztudottan ellenérzéseim vannak, de ez itt most nem ennek a hleye, hisz sokszor sok vita volt már a témában), fõleg hogy íjak kapcsán is Grózer hívõ vagyok.

#440 Kacsa

Kacsa

Csikó

• Fórumtag
  • 58 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 25. - 23:05

De csend vansmoft tök érdekes és szép a honlapod sok olvasnivaló van ott :) Lehet a Kassai íj mellett döntök majdan vala