Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Babázó

• Please log in to reply
6870 válasz a témához

#401 lisawica

lisawica

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Közzétéve 2007 június 26. - 20:10

Vajon miért kell az embereknek sablonkérdéseket feltenniük, ha meglátnak egy kismamát?

Mit csináltok a notórius pocaksimogatókkal?

:D (én szeretek pocakot simogatni...)
Majd meglátjátok, amikor már kint lesz a baba sokkal rosszabb lesz :D Jönnek majd a notorius babanézõk; -simogatók; -felvevõk; és társaik.
A nénikék akik pont akkor hajolnak be a babkocsiba amikor már végre elaludt az aprónép.
Az após akinek az a hobbija, hogy "felnézi" az alvó babát.
Meg mindenki ezernyi okos tanáccsal, hogy mit hogyan csináljál, és bezzeg az õ idejéven :D :rolleyes: néha kezdem azt hinni, hogy harminc-negyven évvel ezelõtt szuperokos, szobatuiszta, önetetõs csecsemõk születtek, akik sosem sírtak :P
És jönnek majd a megválaszolhatatlan kérdések: mennyit eszik? mennyit sír? mennyit alszik? kire hasonlít? (újszülött korban leginkább Yodára, majd csecsemõként Buddhára)

Hát, most hogy túl vagyunk rajta (két hete)

Gratulálok! :kocc:

#402 emeset

emeset

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.390 hozzászólás

Közzétéve 2007 június 27. - 8:20

Ha már ilyen mit mondjunk, mit csináljunk tanácsok vannak. Én is kérdeznék.
Mit csináltok a notórius pocaksimogatókkal? Már kezdem unni, hogy mindenki simogatni akarja a pocim, kérdezés nélkül nyúl... persze családtag nem zavar egyáltalán, csak azok akikkel egy hónapban egyszer találkozom, meg különben is... elugrani a kezük elõl meg olyan nem is tudom milyen lenne már (bunkóság?)

Mi van Mörji????? Egy kicsit le vagyok maradva :kir: :kir: :kir: Gratulálok a pocakodhoz! :yeah: :yeah:
A pocisimizõket én egy 'légyszi ne!'-vel riaszottam el annakidején. Ennél már csak az volt sokkal rosszabb, amikor ismerõs, ismeretlen nénikék meg akarták puszilgatni a babáim kezét 'hadd puszilgassam meg csak a kezecskéjét! felkiáltással. Na ettõl haraptam, az biztos. Egyszerûen nem engedtem meg, mert a pár hónapos baba gyömöszöli be aztán a szájába a néni-nyálas öklét.....

#403 BoKa

BoKa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.718 hozzászólás

Közzétéve 2007 június 27. - 8:59

Majd meglátjátok, amikor már kint lesz a baba sokkal rosszabb lesz :D Jönnek majd a notorius babanézõk; -simogatók; -felvevõk; és társaik.

Azok legalább nem engem akarnak majd csesztetni :dev:
(komolyan meg: szerintem a gyerek megvédése könnyebb, mint az önmagunké. Végülis tenyésztve is erre vagyunk...)

Meg mindenki ezernyi okos tanáccsal, hogy mit hogyan csináljál, és bezzeg az õ idejéven :D :rolleyes:

Na ettõl viszont már most tényleg félek, hogy pár ilyenre ki fog borulni a bili... Nem is kell messze menni, öreg nénikhez: elég a játszótérre, és a friss, gyakorló anyukákat mondjuk csak a szobatisztaságra szoktatásról meghallgatni. És ha mindezt már úgy is hallom, hogy csak a kutyát sétálltatom a játszótér mellett, az azért már extra brutál, nem?

Jut eszembe: mosható pelusról vélemények?

kire hasonlít? (újszülött korban leginkább Yodára, majd csecsemõként Buddhára)

Ezen meg felröhögtem. Megjegyzem, és majd be is vetem válaszként párszor :D

#404 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2007 június 27. - 9:03

GRatula! Valaki mondja el, hogy miért van a szoptatás körül olyan nagy felhajtás? Még a buta birkabébik is tudnak szopni maguktól... Szóval tényleg nem értem, hogy milyen problémák lehetnek, hogy ennyit kell vele foglalkozni. Tényleg érdekel, mert én elképzeltem, hogy majd jön az okos vízipók és akkor eszik, amennyit kell, nekem meg lesz annyi tejem, amennyi kell és kész. DE rossz, hogy nálunk nincsenek se okos se okoskodó-beleszóló nagyszülõk, hogy legalább kérdezni tudjak :(

#405 BoKa

BoKa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.718 hozzászólás

Közzétéve 2007 június 27. - 9:12

Valaki mondja el, hogy miért van a szoptatás körül olyan nagy felhajtás?
Még a buta birkabébik is tudnak szopni maguktól...

Talán mert nem buta birkabébit akar szoptatni az okos birka anyuka :dev:
Hanem mert okos ember gyereket a buta ember anyuka :dev:

(hogy én milyen baromi humoros vagyok ma :rolleyes: )

#406 Mimi

Mimi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 494 hozzászólás

Közzétéve 2007 június 27. - 9:17

GRatula!

Valaki mondja el, hogy miért van a szoptatás körül olyan nagy felhajtás?
Még a buta birkabébik is tudnak szopni maguktól...
Szóval tényleg nem értem, hogy milyen problémák lehetnek, hogy ennyit kell vele foglalkozni.
Tényleg érdekel, mert én elképzeltem, hogy majd jön az okos vízipók és akkor eszik, amennyit kell, nekem meg lesz annyi tejem, amennyi kell és kész.
DE rossz, hogy nálunk nincsenek se okos se okoskodó-beleszóló nagyszülõk, hogy legalább kérdezni tudjak :(

Agrobe!
Azért mert nem mindenki úgy áll hozzá mint te,vagy én.
Na persze,van az a kis százalék,akiknek genetikai,vagy bármilyen okbol nem megy a szoptatás,nem termelõdik elég tejük.De szerintem õk vannak kevesebben.
Sajni én úgy tapasztaltam,hogy sok anyukának 0 az önbizalma.
Már eleve úgy állnak hozzá,hogy mi van,ha nem lesz elég tejük,és nem tudják szoptatni a babát??
Na aztán jön az okos védõnõ,és az okos irományok,tanácsok.Szerezzen be az anyuka babamérleget,és mérje mennyit szopizik a baba,minden szopi után.
Ennek sokszor egyenes következménye a stressz,aminek egyenes következménye,hogy elkezd apadni a tej.
Merhogy az anyuka zrikálja magát,hogy úr isten,már megint kevesebb a tejem,mert most csak 110-et szopizott a 140helyett.
Hát kéremszépen,a csecsemõ épp annyit eszik amennyi neki kell,és az áttlag cici,épp annyit tejet termel,amennyi a bébikének kell,csak ezt sokan nem hiszik el.Tök felesleges mérni,fõként ha már a korházbol egy jol evõ babát viszünk haza,és a tejcsi is beindul.
AMúgy kicsifiam 17hónapos,sosem volt mérlegünk,(én a lányomat sem mértem),sosem tudtam épp mennyit szopik.És még most is a napi 2-3-4szopi megvan.
Szóval soha eszembe nem jutott,hogy mi van ha?Lehet ez a titka az egésznek?

#407 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2007 június 27. - 9:34

Nem beszélve a gusztustalan gyerekorvosokról,és védõnõkrõl, akik általában nem arról híresek,hogy az anyatejes szoptatást erõltetik.Abból nem keresnek egy fillért sem,ám a tápszer jó biznisz.
Pl,kicsit kevesebbet eszik a baba.
Jön az orvos,kérdi az amúgy is stresszes anyukát: mennyit eszimk a baba?
Válasz: most 120-at.
Mondjuk 160 lenne az elvárt.
Erre az orvosok többsége: akkor lehet,hogy tápszeres utánpótlásra lesz szükség,fel is írok 4-5 doboznyit.
Már maga a tény,hogy ezzel azt az üzenetet kapod, alkalmatlan vagy a szoptatásra: stresszel
nem eszik annyit: stressz
Ettõl bizony úgy elapadhat,mint a huzat.
De,ha nem hagyja magát az ember,akkor semmi gond nem lehet.

La Leche Liga

ezt most kell olvasni,nem akkor amikor már "gond" van. :)

Edited by hihi, 2007 június 27. - 9:35.

#408 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2007 június 27. - 9:37

Hát remélem, hogy nem lesz gond, nem lehet és készpassz. Párommal mindketten szeretünk enni, szerintem Matyi is fog, majd megbeszélem vele. Anyukámnak sok teje volt, volt tejtestvérem is. Bár nem tudom, emernél milyen a "tejtermelés örökölhetõségi mutatója". Ezt nem tanultuk, csak pl. a butabirkát. De már arra sem emlékszem. :D

#409 Mimi

Mimi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 494 hozzászólás

Közzétéve 2007 június 27. - 10:16

Agrobe,bizti nem lesz gond! Te nem az a típus vagy,aki már most azon aggodna,hogy mi lsz ha? Amúgy meg igen.Nagyon nagyban,hozzájárulhat a védõnõ,gyerekorvos a dolgokhoz. Épp most van a neten egy anyuka 1hónapos babábval. Jól szopizó babát vitt haza a korházból.A gyerkõc heti 20-30dkg-at hízik.Ehez viszont nem eszik annyit mint az áttlag.Vagyis beéri a 150helyett 110-el is.Van ilyen,az én fiam is ilyen. Amin én kiakadtam,és nem használ semmiféle jó tanács. A heti 20-30 hízáshoz a gyerekorvos tápszert írt fel,mert lehet azért sír a baba,mert éhes. Na az ilyen gyerekorvost,és védõnõt tudnám jól megráncigálni. Mellesleg a kedves anyukát,mi a neten világosítottuk fel,hogy hahóka,tedd már el azt a fránya mérleget.Bõven elég heti 1-2x mérni. És csokolom de,egy 1hós baba nem feltétlenül azért sír mert éhes. Simán lehet,hogy csak a pocakja fáj,vagy túlette magát.Erre nem az a megoldás,hogy tömjük már meg még tápival is az amúgy jól szopizó babát. Ja meg a kedvencem,az egyik ciciben kevesebb tej termelõdik,és tuti nem lesz elég úgy a tej a babának. No és akkor mi van??Van aki ikreket szoptat,és ott 1gyerekre 1 cici jut,és mégis jól laknak. Amugy én sokat gondolkodom azon,csak nincs róla infóm. Hogy pl. a benszülötteknél ez hogy mûködik??Hogy náluk is,van e ilyen probléma,hogy nincs tejük. Az összes infóm ami van róluk,az annyi,hogy sok esetben,még 2-3-4évesen is szoptatják a gyermekeiket.És gondolom nincsenek csodaszereik a sivatagban,vagy a dzsungelben.Nincsenek gyógyszerek,és nincs csecsemõmérleg. Mellesleg,pl.mióta az eszemet tudom,nagyon ritkán hallottam olyanrol,hogy egy kutya,vagy macska,ne tudta volna szoptatni a kicsinyeit.Ha mégis,akkor az valami mûtét,vagy más miatt volt. Õk is épp úgy emlõsõk mint mi. Bár az is igaz,hogy nem a könyvekre,és a szabályokra hagyatkoznak,hanem az ösztöneikre

#410 BoKa

BoKa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.718 hozzászólás

Közzétéve 2007 június 27. - 10:31

Mimi, akkor azon is gondolkodj, hogy a "benszülötteknél" (milyen benszülöttekre gondolsz tulképp? Én is az vagyok, európai benszülött,magyar benszülött) mekkora a halandóság. Miben tudnak pl meghalni az újdszülöttek, vagy a szülõ nõk.

#411 Mimi

Mimi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 494 hozzászólás

Közzétéve 2007 június 27. - 10:39

Mimi, akkor azon is gondolkodj, hogy a "benszülötteknél" (milyen benszülöttekre gondolsz tulképp? Én is az vagyok, európai benszülött,magyar benszülött) mekkora a halandóság. Miben tudnak pl meghalni az újdszülöttek, vagy a szülõ nõk.

:D ,nem szoktam gondolkodni
Na viccet félretéve.Valójában sosem olvastam a hasonló statisztikai adatokról.Csak kíváncsi lennék rá,hogy más kultürákban is,ilyen hûhót csapnak-e a szoptatás körül??Vagy ott tök természetes dolog.Bár olyat hallottam,hogy más kultúrában is szoptatják egymás gyermekét,ha épp arra van szükség.
Amúgy,hogy miben tudnak meghalni?Gondolom,fertõzésekben.De ahoz nem kell egy sivatagi benszülött törzset nézni.Az van itt Európában is,a steril,jól felszerelt korházakban is

#412 lisawica

lisawica

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Közzétéve 2007 június 27. - 19:47

Hát lehet, hogy én kifogtam Mo. egyetlen normális védőnőjét :D de őt soha nem érdekelte, hogy melyik gyerekem mennyit szopik. Havonta (!) egyszer megmértük a babát és kész. Úgyhogy dunsztom sincs, hogy mikor mennyit szopiztak. Eleget, hiszen egyik se halt éhen :D Különben gyereke válogatja, Márk imádott szopizni, alig akart elkezdeni enni 10 vagy 11 hónapos volt mire 1 étkezést teljesen le tudtam váltani, Krisztián viszont imád enni - amióta eszik egyre kevésbé érdekli a tejci, 3 hete töltötte e 6 hónapot, és már egyszer "csak" eszik és nem szopizik. :D Szerintem ennek semmi jelentősége nincs tudják ők, hogy mi kell nekik. Agrobe! A kisbaba sokkal "éretlenebbül" születik mint a kisbirka, valahol azt olvastam, hogy még 9 hónapot kéne az anyaméhben töltenie, hogy kb. olyan szinten legyen mint egy "ma született bárány" :) így meg kell tanítani szopni :) Ez nem ördöngősség, 1-2 nap alatt profin bele lehet jönni - ennyit meg (milyen nagyszerű a természet) simán kibír akár éhezve is, mert ekkor égeti a barna zsírszövetét. Azért a benszülött népeknél sokkal nagyobb a csecsemőhalandóság, mint nálunk. Én nem hasonlítanám össze. Különben van állatoknál is, hogy nem tud szopztani az anya, vagy nincs elég teje, minden külső ok nélkül. Ritkán.

Edited by lisawica, 2007 június 27. - 19:49.

#413 Mimi

Mimi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 494 hozzászólás

Közzétéve 2007 június 28. - 8:31

Lisawica! A hugomnak 3lánya van.A nagy az úgy szopizott ahogyan a nagykönyvben le van írva.Bár igaz,ugyi elsõ gyerek és sok okos tanácsra halgatva csinált mindent.Õ 14hónapig szopizott. A középsõ,pedig a mai napig makacs jellem.Õ 8hósan úgy gondolta,köszi ennyi elég volt :) A kicsi,most 11hós,és szenved vele,mert nem akar igazán enni,csak szopni.Szó szerint,úgy kell belevakolni a fõzeléket,gyümölcsöt :D Szóval tök mások a gyerekek,és tudják,hogy nekik mi a jó. Amúgy,én is kifogtam a jó védõnõket.A lányomnál egy nyugdíjas néni volt.Õ a nyakamra járt,hogy fejjek már,mert kéne egy babának a tej de,nagyon. A fiamnál,meg jött a védõnõ,duma duma.És közölte,hogy hát õ sok újat nem tud mondani :D Jött kettõ hét múlva,megnézte a fiamat,és akkor meg azt közölte,hogy hát mérni sem igazán kell,mert láthatóan kerekedett 2hét alatt. AMúgy én sem mértem,csak 2x mikor épp olyan helyen voltunk vendégségben,ahol volt mérleg.No és méreckedni is havonta jártunk,szerintem nem is kell töbször,ha minden ok. Hmm,hát bocsi de,rosszul fejeztem ki magam.Én nem akarom a csecsemõhalandóságot összehasonlítani.Csak úgy érdekelne,hogy más kúltúrákban,hogy mûködik a szoptatás.No de,majd megpróbálok a neten utánaolvasgatni,hátha találok valami okosat. Azt tudom,hogy az állatoknál is elõfordul,hogy nem tudnak szoptatni.Csak annyira ritkán hallani errõl.Vagy csak nem igazán figyelünk rá.

#414 lisawica

lisawica

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Közzétéve 2007 június 28. - 19:12

Csak úgy érdekelne,hogy más kúltúrákban,hogy mûködik a szoptatás.No de,majd megpróbálok a neten utánaolvasgatni,hátha találok valami okosat.

Szerintem úgy, hogy nem foglalkoznak vele. Ha éhes a gyerek megszoptatják - sõt valahol olvastam, hogy a nagyanyák, nagynénik is szoptatják a kicsit, és amikor már tud a gyerek nyúlni akkor bele-bele kóstol a szülõk ételébe, és lassan rászokik :D Tuti nem pepcselnek a turmixolással, pépesítéssel :D :P :gm:

#415 Guest_Zebrabara_*

Guest_Zebrabara_*
  • Guests

Közzétéve 2007 június 29. - 6:59

Ha éhes a gyerek megszoptatják - sõt valahol olvastam, hogy a nagyanyák, nagynénik is szoptatják a kicsit,

Nagyanyák???? Nekik honnan van tejük????? Mert a nagynéni az oké, ha ott is éppen van gyerek...

#416 lisawica

lisawica

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Közzétéve 2007 június 29. - 20:01

Nagyanyák???? Nekik honnan van tejük????? Mert a nagynéni az oké, ha ott is éppen van gyerek...

Juhok, kecskék, tehenek, kutyák, farkasok, stb, is tudnak úgy tejelni, hogy nem szülnek elõtte. Gondolom az ember is. Végülis a prolactin az agyalapi mirigyben termelõdik, nem a méhben, vagy a petefészekben.

#417 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 június 30. - 19:08

Juhok, kecskék, tehenek, kutyák, farkasok, stb, is tudnak úgy tejelni, hogy nem szülnek elõtte. Gondolom az ember is. Végülis a prolactin az agyalapi mirigyben termelõdik, nem a méhben, vagy a petefészekben.

A gondolat szabad! a természet már kötöttebb... :rolleyes: (bizonyos föltételeknek teljesûlniök kell... :gm: )

#418 Guest_Zebrabara_*

Guest_Zebrabara_*
  • Guests

Közzétéve 2007 július 2. - 7:02

Kecskénél, kutyánál mûködik, azt tapasztaltam, de nem hallottam, hogy embernél is van ilyen... Nohát!

#419 Mimi

Mimi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 494 hozzászólás

Közzétéve 2007 július 2. - 9:20

Kecskénél, kutyánál mûködik, azt tapasztaltam, de nem hallottam, hogy embernél is van ilyen... Nohát!

Igen embernél is van ilyen.Nem egy írás szól arrol,hogy örökbefogadott gyermeket,szoptatott a sosem szûlt örökbefogadó anya.Bár nyílván a fejlett országokban ez nem igazán fordul elõ,mert jó biznisz a tápszereladás de,a fejlõdõ országokban,állítólag még ma is elõfordul nemegyszer.

#420 BoKa

BoKa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.718 hozzászólás

Közzétéve 2007 július 2. - 20:57

Az anyuka ruhái Elsõ gyermek esetén (1.): Azonnal kismamaruhákat kezdesz hordani, amint megállapítják a terhességet. Második gyermek esetén (2.): Ameddig csak lehet, a rendes ruháidat hordod. Harmadik gyermek esetén (3.): A kismamaruháid a rendes ruháid. Felkészülés a szülésre 1.: Vallásos áhítattal gyakorlod a légzéstechnikát. 2.: Nem gyakorolsz, mert emlékszel, hogy a múltkor sem segített. 3.: A 8. hónapban elõjegyzed magad epidurálra. Babakelengye 1.: Elõre kimosod, színek szerint rendezed, és precízen összehajtogatod a babaruhákat. 2.: Ellenõrzöd, hogy még tiszták-e, és csak a legsötétebb foltokat tartalmazóktól válsz meg. 3.: Miért NE viselhetnének a fiúk is rózsaszínût?! Aggódás 1.: Az elsõ nyugtalan nyösszenésnél vagy fintornál felkapod. 2.: Akkor veszed föl, ha üvöltése felzavarná az elsõszülöttet. 3.: Megtanítod a hároméves elsõszülöttet, hogyan tologassa a babakocsit. Cumi 1.: Ha a cumi leesik a földre, elteszed, majd otthon elmosod és kifõzöd. 2.: Ha a cumi leesik a földre, a cumisüvegbõl vett folyadékkal leöblíted. 3.: Megtörlöd a pólódban és visszadugod a szájába. Pelenkázás 1.: Óránként bugyrot cserélsz, akár kell, akár nem. 2.: 2-3 óránként pucolod a dedet, ahogy szükség van rá. 3.: Igyekszel még azelõtt kicserélni a bugyrot, hogy a többiek a szag miatt panaszkodni kezdenének vagy kifolyna. Pelenka tisztítás 1.: Mosás, szárítás, vasalás. 2.: Mosás, szárítás. 3.: Szárítás. Babaprogramok 1.: Eljártok babatornára, babaúszásra, babazenére és babamese-klubba. 2.: Eljártok babatornára. 3.: Eljártok a közértbe. Mert, kell a kimozdulás! Kimozdulás 1.: Elsõ alkalommal óránként rácsörögsz a bébiszitterre. 2.: Mielõtt elmennél otthonról, még meghagyod a számodat, ahol elérhetnek. 3.: Meghagyod a bébiszitternek, hogy csak akkor hívjon, ha vér folyik... Otthonlét 1.: Hosszú órákat töltesz el naponta csupán azzal, hogy a gyermekben gyönyörködsz. 2.: Naponta többször rájuk nézel, nehogy az idõsebb összenyomja, böködje vagy megüsse a kicsit. 3.: Minden nap igyekszel némi idõt eltölteni a gyerekek látókörén kívül. Lenyelt pénzérmék 1.: Ha elsõszülötted lenyel egy pénzérmét, rohantok az ügyeletre és vered az asztalt röntgenért. 2.: Ha másodszülötted lenyel egy pénzérmét, gondosan figyeled a pelenka tartalmát, hogy távozott-e. (És csak akkor aggódsz, ha a lenyelt 2 Ft-os helyett két 1 Ft-ost találsz.) 3.: Ha harmadszülötted lenyel egy pénzérmét, levonod a zsebpénzébõl.

#421 emeset

emeset

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.390 hozzászólás

Közzétéve 2007 július 3. - 8:50

Cumi
1.: Ha a cumi leesik a földre, elteszed, majd otthon elmosod és kifõzöd.
2.: Ha a cumi leesik a földre, a cumisüvegbõl vett folyadékkal leöblíted.
3.: Megtörlöd a pólódban és visszadugod a szájába.

Ezt így ismertem:
1.: Ha a cumi leesik a földre, elteszed, majd otthon elmosod és kifõzöd.
2.: Ha a cumi leesik a földre, vízzel leöblíted.
3.: Ha a cumi leesik a földre, füttyentesz a kutyának, hogy hozza vissza.
:D
  • Almamag kedvelte

#422 lisawica

lisawica

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Közzétéve 2007 július 5. - 21:08

Otthonlét
1.: Hosszú órákat töltesz el naponta csupán azzal, hogy a gyermekben gyönyörködsz.
2.: Naponta többször rájuk nézel, nehogy az idõsebb összenyomja, böködje vagy megüsse a kicsit.
3.: Minden nap igyekszel némi idõt eltölteni a gyerekek látókörén kívül.

Azért a másodszülötben is lehet gyönyörködni :) :ang:

Edited by lisawica, 2007 július 5. - 21:41.

#423 BoKa

BoKa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.718 hozzászólás

Közzétéve 2007 július 5. - 21:10

Azért a másodszülötben is lehet gyönyörködni :) :ang:

Azta! Tiszta Lisa, de tényleg. Le se tagadhatnád :)

#424 lisawica

lisawica

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Közzétéve 2007 július 5. - 21:40

Azta! Tiszta Lisa, de tényleg. Le se tagadhatnád :)

Fõleg a tokánk hasonlít :D :gm: :dev:

#425 BoKa

BoKa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.718 hozzászólás

Közzétéve 2007 július 5. - 22:29

Ez még mindig jobb válasz, mint ha azt mondod, hogy a fogatok :D :D

#426 Pottock

Pottock

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.495 hozzászólás

Közzétéve 2007 július 6. - 9:35

még egy kisbaba lett a családban öcsémen kívül.. megszületett bátyám kislánya is :) 3620g, 50cm és Elena-nak hívják :) azt tudni kell, h õ nem Magyarországon él, és azért nem lett magyar neve..(igaz, ha itt született volna, akkor sem biztos, h magyar neve lesz )

#427 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2007 július 6. - 11:46

Gratula nekik! Valaki tudna adni egy olyan babakelengyelistát, amin tényleg csak a szükséges dolgok vannak???? Mit kell bevinni a kórházba, mamának babának, mik kellenek a z elsõ idõkben. (ne legyen benne mellszívó, meg bébiõr, mérleg és hasonló drága, ámde felesleges ökörségek)

#428 BoKa

BoKa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.718 hozzászólás

Közzétéve 2007 július 6. - 11:51

A mellszívó azért nem feltétlenül ökörség... Szerintem. Az kell. Max nem a 30e ft-os, hanem a kézi :)

http://www.google.hu...;q=babakelengye

Edited by BoKa, 2007 július 6. - 11:55.

#429 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2007 július 6. - 11:59

Attól függ, ügyes vagy-e. Nekem a mellszívó olyan véraláfutásokat csinált... :huh: Ezért aztán megtanultam kézzel nagyon klasszul és kíméletesen kifejni a maradékot, én erre esküszöm. (Kicsit késõbb meg már nem volt gond a felesleggel, mert a két és fél éves bátyó kissámlis móccerrel megoldotta a többlet-kérdést. Még most is "állítja", hogy emlékezik az anyatej ízére... :rolleyes: :kir: )

#430 Guest_Zebrabara_*

Guest_Zebrabara_*
  • Guests

Közzétéve 2007 július 6. - 12:05

A nõvérem ahol szült (tök sima állami kórház, Szlovákiában), oda nem vihetett be semmilyen privát dolgot, jóformán a fogkefén kívül. Még köntöst is ott adtak neki kincstárit, anyukámat meg, aki a sofõr és kísérõ szerepében tündökölt, szépen hazaküldték a precízen összecsomagolt táskával...

#431 lisawica

lisawica

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Közzétéve 2007 július 6. - 12:18

Szerintem is alaposabban, jobban lehet kézzel fejni - igaz a mellszívó kényelmesebb :)

A legtöbb kórházban adnak ruhát a kisbabának, így csak annyi ruhát kell bevinni, amennyiben hazahozod a kisbabát :) (1 body, 1 rugdalózó, 1 sapka) esetleg még egy vékony pokróc.

Érdemes még kesztyűt bevinni - nekem mindkettőre rá kellett adni, mert véresre karmolták a saját arcukat. Kis vékony pamutkesztyűket lehet kapni, de egy zokni is megteszi :)

Otthonra szerintem kell: babakocsi, kiságy, kiskád. Kiságyból szerintem érdemes 140 cm-est venni, amiből később rendes gyerek-ágyat lehet csinálni, babakocsit meg lehet használtan venni az interneten - egy gyerek úgyse tudja tönkretenni :)

Ruha: mivel eleinte úgyse lesz koszos a gyerek, szerintem 5-6 body és uennyi rugdalózó bőven elég (minnél egyszerűbb - legjobb a fehér (szerintem) mert azt ki lehet hypózni). Pulcsi, kisnadrág, trikó, stb. és egyebek szerintem feleslegesek, mert csak felgyűrődnek, és nyomják a babát. 1-2 sapi. 4-5 textil pelenka (büfiztetéshez). Ágynemű nem kell csak lepedő + hálózák (ebből 2 elég, amíg az egyiket használod a másikat ki tudod mosni + megszárítani). Ha hideg lesz akkor egy szellőztető zsák jól jön, vagy egy puha pokróc - ha van a babakocsihoz mózes + lábzsák akkor bőven elég a pokróc is.

Más szerintem nem kell. Fürdetőkrémet, posikenőcsöt, testápolót úgyis ír majd fel a gyerekorvos.

Magadnak vigyél a kórházba: fürdőköpenyt, papucsot, betétet, hálóinget, pizsamát, könyvet, vizet és szölőcukrot a szüléshez, ruhát amiben hazajössz (lehet terhesruha is, úgyis lesz még akkor egy adag pocak), tisztálkodó cuccot. Parafinolajat (!) - ez a legtutibb ugyanis a szülés utáni sima kakiláshoz, a kórházban meg úgyis csak hashajtót adnak.

Ha viszont van mellszívó akkor érdemes azt is bevinni, mert már a kórházban, a tejbelüvés alatt jól fog jönni.

Ps.: amit senki nem szokat mondani:
- az utófájások vannak olyan rosszak mint az előfájások, így az első pár napban nem lessz mennyei öröm a szoptatás (a baba szopik - oxitocin termelődik - a méh összehúzódik)
- ne betétet vigyél, hanem Tena Lady-t és abból is nagyot!
- a mellbelövés fájdalmas, és nagyon jó ilyenkor egy picit fejegetni

Edited by lisawica, 2007 július 6. - 12:22.

#432 BoKa

BoKa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.718 hozzászólás

Közzétéve 2007 július 6. - 12:25

Hashajtót?? :o Én biztos nem használnék bolti fürdetõkrémet, meg popsikenõcsöt, csak doki által felírt patikait. Olcsóbb és jobb is, szerintem. Már amennyit én eddigpróbáltam ezekbõl :D ( = 0 db-ot :D ) Lópokrócot is lehet? Lehetõleg használtat persze :D De Agrobe, nincs még ehhez korán? Vagy nem lehet elég korán elkezdeni? Vagy esetleg bezsongtál kicsit? ;) :kocc: Zebrabara: ez azért elég meredek... Akkor Szlovákiában is ennyit a baba-mama barát kórházakról..

#433 lisawica

lisawica

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Közzétéve 2007 július 6. - 12:28

Én a gyógyszertári fürdetőkrémet rühellem. :mad: Csúszik tőle a gyerek mint az állat (mintha egy szappant próbálnál meg kivenni a kádból :D) - úgyhogy én azt 1-2 próbálkozás után nem használtam. Eleinte sima vízzel fürdettem, minden nélkül, amikor pedig kicsit nagyobbak voltak akkor Gabi szappanmentes babafürdetővel. (Márk volt a próbababa :D : minden más terméktől kipirosodott a bőre (Nivea Baby, Jonsson, Baba, stb.) Popsikenőcsöt, testápolót viszont csak a gyógyszertárit használunk.

Edited by lisawica, 2007 július 6. - 12:31.

#434 BoKa

BoKa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.718 hozzászólás

Közzétéve 2007 július 6. - 12:38

Nekem a nõvérem az elsõ gyerekénél is csak gyógyszertári fürdetõkrémet használt. Sõt, mivel neki is érzékeny a bõre, ekcéma, meg ilyenek, magára is. Nem tudom mi a neve, nem gyógyszerész által készített tégelyes, hanem tubusos. Én egyedül a szagát nem csíptem, szeritem ecetes hal szaga van, de tesómnak az is bejött :D ÉS attól nem voltak csúszósak, egyik se, ellenben baromi olcsó.

#435 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2007 július 6. - 13:01

Korai??? szerintem már nem. Elvileg már most is életképes, ha megszületne. A mellszívót szerintem azért hülyeség ilyenkor megvenni, mert lehet, hogy egyátalán nem is kell! Ha meg kell akkor veszünk-így értettem. TEhát olyanok érdekelnek, ami biztos, hogy kell, lehet, hogy fejőép is kell, , ha holstein fríz géneket örököltem-nem fogok kézzel fejegetni, ha minden eből dőlni fog a tej. DE ha nem kell, akkor fájón érintene az a 10-20 esetleg 40 ezer Ft. Így vagyok az orrszívóval is, ami sok listán rajta van, meg a légzésfigyelővel is, ha egészséges lesz és én is éber leszek, akkor nem kell, de ha lesznek légzésproblémái, akkor nem fogok gondolkodni, a mérleg szintén ez a téma, ha látom, hogy gyarapszik, akkor nem fogom méregetni, majd a védőnőnél ugyis megtörténik. Előre semmilyen babakozmetikumot se akarok, mert ki tudja, hogy mire lesz érzékeny, mire nem. Cora éjjel nappal nyitva van, ha venni kell boltit, ha meg csak a patikai jó, az kiderül a kórházban, majd apa megveszi akkor. Köszi Lisa, ilyenre gondoltam, a netenés a boltokban összeállított babakelengyéken még a jó eget is megvetetnék velünk. Bezzeg póniló egyiken sincs rajta... :D

Edited by agrobe, 2007 július 6. - 13:05.

#436 BoKa

BoKa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.718 hozzászólás

Közzétéve 2007 július 6. - 13:21

Még semmit nem vettél meg, vagy már a kórházba bevivendő cuccokat állítod már be a sarokba? A mellszívó ha jól tudom azért nem csak azért kell, hogy több legyen a tejed ( :confused: ) És van tök új 5000-ért, sőt pár száz forintért is :)

Edited by BoKa, 2007 július 6. - 13:22.

#437 Kriszti2

Kriszti2

:)

• Fórumtag
  • 641 hozzászólás

Közzétéve 2007 július 6. - 13:30

Szerintem a legfontosabb, hogy meglegyen a baba helye(ágyikója) és meglegyenek a ruhái és az a lista, amit a védõnõ ad a szülés elõtt, azon tényleg csak a gondozáshoz legalapvetõbb dolgok szerepeltek. Mellszívót egyszer használtam életemben, de a látványtól (ugyanis ott a vákum beszippantja egy vékony csõbe az addig nyönyörû ciciket)rosszul lettem és lebegett elõttem egy horrorisztikus jövõ, ahogy a bokámig lógnak a melleim, így mindenféle szippantgatást, maszikolást :D befejeztem. A tej mennyisége napokon belül beállt a baba igényeire és eszembe se jutott többé fejni (még ezt a szót is útálom) és 9 hónapig szoptattam mindkét fiamat. Én cumipárti vagyok. Ha valaki nincs különösebben ellene, azt nem árt beszerezni, többfajtát is, mert Matykó fiam a tizediket fogadta el. De a cumi egy hiperaktív gyereknél -nekem csak olyanom van :D- áldás. A megfigyelésem az, hogy a cumiellenes kismamák 90%-a a második héten betömi a gyerek száját a cumival:). Fürdetés: Szerintem a kiskád is kihagyható, nekünk volt ugyan, de csak két hétig használtuk, aztán belefektettük a nagykádba. Ha elfeküdt pont a füléig ért a víz és nagyon élvezte, hogy nem fogjuk, járt keze-lába. Állítólag fejleszti az egyensúlyérzéket. Hajrá, jó babázást:)

#438 Kriszti2

Kriszti2

:)

• Fórumtag
  • 641 hozzászólás

Közzétéve 2007 július 6. - 13:48

"Hát lehet, hogy én kifogtam Mo. egyetlen normális védõnõjét :D de õt soha nem érdekelte, hogy melyik gyerekem mennyit szopik. Havonta (!) egyszer megmértük a babát és kész. Úgyhogy dunsztom sincs, hogy mikor mennyit szopiztak. Eleget, hiszen egyik se halt éhen :D
Különben gyereke válogatja, Márk imádott szopizni, alig akart elkezdeni enni 10 vagy 11 hónapos volt mire 1 étkezést teljesen le tudtam váltani, Krisztián viszont imád enni - amióta eszik egyre kevésbé érdekli a tejci, 3 hete töltötte e 6 hónapot, és már egyszer "csak" eszik és nem szopizik. :D
Szerintem ennek semmi jelentõsége nincs tudják õk, hogy mi kell nekik.
Agrobe! A kisbaba sokkal "éretlenebbül" születik mint a kisbirka, valahol azt olvastam, hogy még 9 hónapot kéne az anyaméhben töltenie, hogy kb. olyan szinten legyen mint egy "ma született bárány" :) így meg kell tanítani szopni :) Ez nem ördöngõsség, 1-2 nap alatt profin bele lehet jönni - ennyit meg (milyen nagyszerû a természet) simán kibír akár éhezve is, mert ekkor égeti a barna zsírszövetét."

Én se mértem soha a gyerekeimet, sõt le is szoktam beszélni a méricskélésrõl a barátnõimet is. Amíg az orvos nem mondja, kár stresszelni a gyerek súlya miatt.
A szoptatás nagyon jó dolog, de elsõ gyereknél nem egyszerû rájönni arra, hogy hogyan is tartsa az ember a babát. Jó, ha van egy barátnõd, aki már rutinos és bejön a kórházba segíteni.
Ja és egy apró trükk: Az elsõ pár hétben nagyon fájdalmas tud lenni a szoptatás a kisebesedés miatt.
Az aloe first csodákra képes!

Edited by Kriszti2, 2007 július 6. - 13:49.

#439 BoKa

BoKa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.718 hozzászólás

Közzétéve 2007 július 6. - 13:54

Nővérem szerint se kell a kiskád. Viszont az első pár hétben beledobni a mélyvízbe, hát.. :D Jó, a 20e ft-os kiskádak baromságok, de 1-2 e-t megér szerintem, még akkor is, ha csak pá hétig fürdik abban a gyerek. Sebesedés: és a bimbóvédő? Az ér valamit? Ezek az "apró trükkök" azokat, amiket első gyereknél azért még nem feltétlenül lehet tudni, és ha akkor kell szaladgálni krém, vagy védő, vagy bármi után, az szerintem szar lehet. Ráadásul sokszor pár száz forintos tételekről van szó..

Edited by BoKa, 2007 július 6. - 13:56.

#440 lisawica

lisawica

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Közzétéve 2007 július 6. - 19:07

Én pl. ha elutazunk valahova a mosdókagylóban szoktam fürdetni a gyereket - pont jól belefér amíg még pici :D Én sose használtam bimbóvédõt, nekem azt mondta a védõnõ, hogy szopizás után pár csepp anyatejet kenjek el a bimbón, az segít begyógyítani a repedéseket, sérüléseket, és nem is volt nagy gond az elsõ fogak kibújásáig :dev: van viszont egy barátnõm aki csak bimbóvédõvel tud szoptatni, annyira fáj a cicije (6 hetes a babája). Elméletileg pont annyi tejed lesz, amennyi a babának kell - így fejni igazából felesleges - akkor érdemes, ha nagyon sok tej van, vagy ha raktározni akarsz :D (elméletileg 3 hónapig áll el a fagyasztóban).