Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Zablák tudománya

Ez a téma archivált. Nem tudsz archivált témához hozzászólni. Ha szeretnéd újranyitni, keress meg egy moderátort, vagy admint.
2275 válasz a témához

#401 Shagya

Shagya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 404 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 11:40

A pillárok azért vannak ott, mert a Haute Ecole-nak, aminek az elemeit bemutatja és aminek saját iskoláját is nevezi, a régi jelképei. Arról nem is beszélve, hogy amikor szabadon játszik a lovakkal, akkor a pillárok jó lehetőséget adnak arra, hogy biztonságos helyről lehessen filmezni.Egyébként de Nevzorov is úgy tanult lovagolni, hogy használt zablát. Később ébredt csak rá, hogy tulajdonképpen teljesen fölösleges, sőt kifejezetten káros.Az említett mutatványok pedig nem előre tanult programok, de nyilván benne van, hogy a lónak valahogy meg kell tanítani. A kérdés hogy hogyan tanítod meg. Addig vered amíg meg nem csinálja? Vagy éppen szétrángatod a száját, hogyha nem hajlandó reagálni a jelzésedre? Vagy megpróbálod másképp, szelíden, kommunikáció útján mindenfajta büntetést mellőzve.A pálca szerepe pedig egyszerű. Olyan szerepet tölt be, mint a zenében a karmester kezében levő. Mi is annak a szerepe? Jeleket adni. Persze lehet, hogy van olyan karmester, aki rácsap a hegedűs fejére, hogyha hamisan játszik, de most ne ebből induljunk ki...

ugyeugye mondtam már a legelején hogy ollyan kozákképű. vagy az öregapja legalább. Attól tanulhatta.

Nem nyert. Mario Lurashi tanította :) Egy francia úriember.

Edited by Shagya, 2006 szeptember 5. - 11:40.

#402 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 11:51

Na a francia meg az orosz lovastisztek mindig együtt sültek-fõttek. Kivéve Napóleonkor.

#403 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 11:52

Mario Lurashi tanította :) Egy francia úriember.

Egy nagytudású idomár kaszkadõr, ha nem csalódom. Aki ládába csomagolja a lovat, meg tüzet gyújt a hátán. Amúgy fenomenális a pasi tényleg.És egyáltalán nem hatásvadász mutatványos.

#404 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 11:53

Ja meg pitykéztek hol a Moulen -ban hol a Krasznajaban.

#405 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 11:53

fõleg, hogy lurasChi.megjegyzem, szerintem nem zárja ki ettõl még a felvetést, hogy a nagyapjától is tanult valamit. hogy az kozák volt-e, az egy más kérdés. jó esetben az ember otthon is tanul, nem csak a tanáraitól.

#406 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 11:57

És hol van ilyenkor már a topicnyitó úriember Alain_delon?

#407 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 11:57

Hánemhát! Az tegye fel a kezét aki mindent otthon tanult. Vagy fordítva.

#408 Old Shatterhand

Old Shatterhand

A nagy vadász

• Fórumtag
  • 4.354 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 12:05

OS: az utolsó mondatod nagyon igaz, de ilyesmit más szavakkal írtam már én is. Csak én inkább azt hangsúlyozom, hogy a zablával csak okosan lehet bánni, de a ló számára fájdalommentesen semmiképpen!

Simán lehet.Tudod mit? Még feszítõvel is. Te javasoltad: vegyél a szádba egy zablát. Enyhén húzd, mozgasd meg. Nem fog fájni. Persze ha nics fogad - mint ahogy a lónak sincs ott, ahol - más érzés. De magától nem fáj. A lónak ráadásul enyhén más a fájdalomküszöbe.Ezt a hátratolt nyelvet viszont elképzelni sem tudom. Hacsak nincs teljesen rossz helyen a vas. Hacsak a nyelve alá nem veszi az állat és úgy cipel tûzön-vizen át...

Edited by Old Shatterhand, 2006 szeptember 5. - 12:08.

#409 Pluto

Pluto

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.266 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 12:15

de nyilván benne van, hogy a lónak valahogy meg kell tanítani.

Na pont ez érdekelne engem.Hogyan tanítja meg a spanyol lépést pálca használata nélkül, például?Az ülés például nem túl természetes poziciója a lónak. Valahogy rá kellett vennie, hogy megtegye. Szépen nézett a szemébe? Ha ennyire eltávolodunk a dolgoktól akkor ez is valahol erőszak, hogy olyan dolgot kérek a lótól amit maga sosem csinálna meg.Furcsa, lehet teljesen tévedek, de valahogy ezekről a dolgokról tényleg a cirkusz és a szemfényvesztés jut eszembe. Mert ha mondjuk kijönne a lovamhoz, akit nem ismer és sosem látott, és zabla meg minden nélkül neki is meg tudná tanítani a dolgokat úgy hogy én nézem és tényleg nem használ semmit és pálcával se csap oda egyáltalán, csak karmesterkedik a levegőben, akkor talán elhinném.A furcsa az, hogy ha ennyire jó, akkor miért nem ez a fajta belovaglási, lovaglási módszer terjedt el?Nem kötekedem, de tényleg érdekel. Kiváncsi lennék egy ilyen Nevzorov showra, amire nem ő hozza a lovat, hanem csak úgy kap egy ismeretlen lovat.

Edited by Pluto, 2006 szeptember 5. - 12:16.

#410 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 12:19

Meglepne valakit is, ha azt mondanám, hogy szerintem a bécsiek jobbjai olyan élesen elhatárolnák magukat Nevzorovtól, mint jegesmedve a sötétzöld álcázó festéktõl?

#411 ImRe

ImRe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.250 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 12:23

Nem a sutyorgos topicban volt par honapja a Shagya + Nevzorov vs az egesz vilag merkozes?

Edited by ImRe, 2006 szeptember 5. - 12:23.

#412 Shagya

Shagya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 404 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 12:27

Pluto: Feltételezem meg tudná oldani, hiszen a saját lovait is folyamatosan tanítja. Persze nem lehetek ott, hogy személyesen lássam mit hogy csinál, de valami alapján összeállította az interneten közzétett tananyagot, ami szigorúan tiltja még azt is, hogy mérges legyél a lóra. És bizony vannak a fórumon jópáran akik arról számolnak be, hogy nekik már több feladat is sikerült és ezt képekkel is igazolják. Nem hiszem, hogy az lenne a titka, hogy megnézik mit kell csinálni, majd jól megverik a lovat és utána feltesznek egy olyan képet, ahol a verés nem, de a késztermék meg látszik. Vagy csak én vagyok ilyen naív, hogy mindenkiből kinézem a jót?Egyébként a felhívásoddal, hogy menjen és tanítsa a lovadat egy hiba van. Ő nem Monty Roberts aki fél óra alatt lovagol be csődörcsikókat. Világosan leírja, hogy a spanyol lépést nem is lehet az első évben megtanítani, mert legalább 6-7 hónapig kell dolgozni azon, hogy a ló izületei egyáltalán annyira lazák legyenek, hogy tudjon szépen spanyol lépni. De a fórumos beszámolók között olyat is olvastam, hogy volt aki az ELSŐ feladattal 2,5 hónapot dolgozott! És akkor az még csak az első feladat aminek semmi köze még ahhoz, hogy a ló bármiféle mozdulatokat mutasson be a kérésedre...

Edited by Shagya, 2006 szeptember 5. - 12:27.

#413 aroon

aroon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.679 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 12:27

Kiváncsi lennék egy ilyen Nevzorov showra, amire nem õ hozza a lovat, hanem csak úgy kap egy ismeretlen lovat.

Valószinü, hogy ilyet soha nem fogsz látni.

#414 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 12:30

De ez nem Nevzorov hibája, kivételesen, fél óra alatt nem lehet várat építeni.

#415 maugly

maugly

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.943 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 12:32

..A pálca szerepe pedig egyszerû. Olyan szerepet tölt be, mint a zenében a karmester kezében levõ. Mi is annak a szerepe? Jeleket adni. Persze lehet, hogy van olyan karmester, aki rácsap a hegedûs fejére, hogyha hamisan játszik, de most ne ebbõl induljunk ki...

Csak próbaképpen, nézzük meg az idézett mondatot úgy, hogy a pálca szót helyettesítjük zabla szóval. Ugyanarról beszélünk, csak más megközelítésben. Bármilyen eszközt használsz, az helytelen alkalmazás során fájdalmat fog okozni. Ha nem, nem.Shagya, te úgy gondolod, a zabla fáj a lónak, és mégsem ellenkezik.Példálózok a csikócskámmal: berzenkedik, ha a lágyékához érek, mert az kellemetlen számára. Eltûri, mert nincs más választása (nem vagyok hajlandó fejberúgásokkal birkózni egy majdani csikó esetén), ám nyilvánvalóvá teszi, hogy ezt nem szereti.Ha zablával kínálom, csukafejessel vetõdik a kantárba, és kiválóan elszórakoztattja magát a fémcuccal való játszadozással. És mivel nem arra használom, hogy a nyelvét letuszkoljam a torkán vele, vagy hogy a pittyét az orráig tekerjem, így minden alkalommal így reagál rá. Ha csak egyszer is fájdalmat okoztam volna vele, csak "szigorral" (=eszébe idézvén, hogy alárendelt szerepet tölt be mellettem) tudnám felkantározni, és nem cuppanna rá a vasra.Viszont az ifjú hölgy annyira csípi, ha valami keresztben a szájában van, hogy ha nincs rajta zabla, és vezetem, akkor a vezetõszár végét rágcsálja szakasztott olyan pozítúrába kényszerítve azt, mintha kantár tartaná a képében.Ezt a nyelvet-torkon-letuszakolós dolgot meg nem értem. Fõleg azért nem, mert ha bárki ilyesmivel próbálkozna nálam, akkor kihasználnám, hogy a nyelvemet tudom mozgatni, tekintve, hogy egyadta merõ ín és izom az egész.A kis ámáteur világképemmel meg azt gondolnám az általad emlegetett tátogatós-letuszkoltnyelvû képek láttán, hogy szegény ló épp a nyelvével próbálja odébbtolni a számára kényelmetlen/fájdalmas eszközt, véletlenül sem azt, hogy a szenyó gazdája most próbálja kolumbiai nyakkendõvé alakítani a nyelvét, csak még nem nyitotta ki a gigáját.Persze lehet, hogy tévedek. Ember lennék, vagy mi a szösz.

#416 aroon

aroon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.679 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 12:33

Valóban nem. De nálunk három kurzus alatt megtanítanak(mire is)!?!?

Edited by aroon, 2006 szeptember 5. - 12:40.

#417 Pluto

Pluto

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.266 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 12:43

Bocs a félreértések elkerülések végett én sehol nem említettem semmilyen idõkorlátot. Nem vagyok szakértõ de annyit azért én is tudok, hogy nem fél óra vagy órák kérdése egye eredmény elérése. Csupán annyit modntam, hogy azért nehéz ezt megítélni, mert senki nem látta, hogy az a ló "hogyan is készült" el erre az állapotra. Erre mondtam, hogy akkor lenne hihetõ az eredmény ha egy kapott lóval is megcsinálná akár hónapok alatt, de "ellenõrzött" keretek között.

#418 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 12:51

Legyünk tárgyilagosak, három kurzus alatt nálunk sem ígéri senki sem a magasiskolát.És, Pluto, én inkább egy évet tartanék reálisnak, ha nem kettõt. De lehet, hogy csak a hitem kicsi.Különösen nehéznek ítélem meg a keresztbe rakott lábakkal vagy három lábon végzett vágta-pirouettet.(ha valaki azt hinné, tréfálok, olvasson bele a honlapjukba...)

Edited by Ernest, 2006 szeptember 5. - 12:56.

#419 ImRe

ImRe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.250 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 13:05

Ezt a nyelvet-torkon-letuszakolós dolgot meg nem értem. Főleg azért nem, mert ha bárki ilyesmivel próbálkozna nálam, akkor kihasználnám, hogy a nyelvemet tudom mozgatni, tekintve, hogy egyadta merő ín és izom az egész.A kis ámáteur világképemmel meg azt gondolnám az általad emlegetett tátogatós-letuszkoltnyelvű képek láttán, hogy szegény ló épp a nyelvével próbálja odébbtolni a számára kényelmetlen/fájdalmas eszközt, véletlenül sem azt, hogy a szenyó gazdája most próbálja kolumbiai nyakkendővé alakítani a nyelvét, csak még nem nyitotta ki a gigáját.Persze lehet, hogy tévedek. Ember lennék, vagy mi a szösz.

En nem lattam ilyen nyelvletuszkolos esetet, de a tapasztalatom alapjan a lonak a reflexei ebben az esetben valszeg pont rossz iranyba jatszanak. Arra gondolok, hogy ha egy lonak (legalabbis az enyemnek) sikerult a zabla fole jatszania a nyelvet, akkor amint megerzi a fajdalmat a hordaszon, akkor eszebe se jut, hogy vissza kene tenni a nyelvet alulra, es akkor nem faj tovabb.

Edited by ImRe, 2006 szeptember 5. - 13:06.

#420 Pluto

Pluto

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.266 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 13:09

És, Pluto, én inkább egy évet tartanék reálisnak, ha nem kettõt.

Tõlem odaköltözhet a lovardába akár 5 évre is. Nincs idõkorlát mint mondottam volt.Tõlem kaphat 5 évet is (mármint nem börtönbüntetést, hanem képzési idõt), ha megtanítja a lovamat zabla és minden egyéb kényszerítõ eszköz nélkül a keresztbe rakott lábú vágtapiruettre, de elõbb garantálnia kell, hogy feladatvégrehajtás közben nem törik ki a lovam lába. Hozzáteszem nem tudom elképzelni milyen is az ilyen keresztbe vágtapiruett?

#421 Guest_Walkyria_*

Guest_Walkyria_*
  • Guests

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 13:19

Várom a videot. Walkyria mutatja be a használatot?

Errõl nem tudok, azt hiszem, sokat kéne gyakorolnom, hogy felnõjek a feladathoz... De lehetek "tesztalany, ha valaki szabadságol a hétvégére és meglep egy órácska lovazással.

#422 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 13:41

Tõlem odaköltözhet a lovardába akár 5 évre is. Nincs idõkorlát mint mondottam volt.Tõlem kaphat 5 évet is (mármint nem börtönbüntetést, hanem képzési idõt), ha megtanítja a lovamat zabla és minden egyéb kényszerítõ eszköz nélkül a keresztbe rakott lábú vágtapiruettre, de elõbb garantálnia kell, hogy feladatvégrehajtás közben nem törik ki a lovam lába. Hozzáteszem nem tudom elképzelni milyen is az ilyen keresztbe vágtapiruett?

Én se. Ennyit a klasszikusokra való hivatkozásukról. Amúgy lehet, hogy ellenvágtát gondolt? Az angolságuk nem mindig natúr doveri... De persze lehet, hogy holnap valaki közli, hogy csak én nem hallottam még ilyenrõl, és ez egy alapgyakorlat.

#423 Pluto

Pluto

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.266 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 13:46

és ez egy alapgyakorlat.

Méghozzá az A2-ben. :D

Amúgy lehet, hogy ellenvágtát gondolt?

De ellenvágtánál se állnak keresztben a ló lábai......vagy tévedek.... :confused: Na mindegy.Ez marad Nevzorov titka.

#424 maugly

maugly

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.943 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 13:48

...ha egy lonak (legalabbis az enyemnek) sikerult a zabla fole jatszania a nyelvet, akkor amint megerzi a fajdalmat a hordaszon, akkor eszebe se jut, hogy vissza kene tenni a nyelvet alulra, es akkor nem faj tovabb.

Jogos. Meg az is, hogy nem kizárt, addig-addig szórakozik, amíg egyszercsak a zabla fölé kerül a nyelve. Viszont az még mindig nem fér a fejembe, hogy a kezem a zablával alaphelyzetben* hogyan terelheti a ló nyelvét a garatba.Félreértés ne essék, még csak nem is kötözködni szeretnék, viszont jelenlegi minimális tapasztalataim és az eddig olvasottak alapján nem látok olyan (normál, tehát semmi extrémitás!) szituációt, ahol ezt én elõidézhetném ebben a formában.*lóhoz méretes felszereléssel, nem tarkóig csavarva az orrát

#425 Old Shatterhand

Old Shatterhand

A nagy vadász

• Fórumtag
  • 4.354 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 13:48

Tényleg azt gondolja bárki is, hogy egy show elemeit a show elemeivel tanítják? Ti az idomításról nem fogtok soha sehol hiteles felvételt látni, biztosak lehettek ebben!Tudjátok, hogy a gyereket nem a gólya hozza?

#426 Pluto

Pluto

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.266 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 13:50

Ti az idomításról nem fogtok soha sehol hiteles felvételt látni

Hát errûl vóna szó, kérem itten.

#427 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 13:52

Eddig nem tudtam! :dev: Affene! :D A fektetést is csak úgy csinálják, hogy - Feküdj le édes-drága bogaram! Ugye megteszed?Viszont láttam az igazit többször is... :cool:OSH után ment volna a válaszom.

#428 Shagya

Shagya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 404 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 16:01

Ernest, Pluto: A piruette keresztezett lábbal, illetve három lábon nem vágtában értendõ! Valamit szerintem félreolvastál! Legalábbis a tananyag elég egyértelmûen leszögezi, hogy egyhelyben történik és a lónak csak a hátsó lába mozog közben. Háromlábas megoldásnál a ló az egyik lábát kiteszi elõre, míg a keresztezett láb azt takarja, hogy miközben csinálja a kört a hátsó lábával az elsõ patái nagyjából egyhelyben maradnak és az egyik lábát "ráfonja" a másikra.Néhány kép, hogy érthetõ legyen:http://www.hauteecol...ges/pnspn/5.jpghttp://www.hauteecol...ges/pnspn/6.jpghttp://www.hauteecol...ges/opntn/5.jpghttp://www.hauteecol...es/opntn/11.jpghttp://www.hauteecol...es/opntn/13.jpg

#429 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 16:11

Plutot én vezettem félre. Ezt vállalom. Téged meg más. Mi ez a cirkusz? Nevzorovnak nincs igaza. Nem az a cirkusz, amikor verik az állatot. Amikor megalázzák, az viszont az. Majom zsakettben, ló ilyenben.

#430 Shagya

Shagya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 404 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 16:50

Nem egészen értem mire akarsz kilyukadni... Egy piruette 3 lábon megalázó? Vagy mi küldte fel benned ennyire a pumpát? Lehet, hogy hülye vagyok, de tényleg nem értem...

Edited by Shagya, 2006 szeptember 5. - 16:55.

#431 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 17:28

http://www.hauteecol...es/opntn/13.jpg

nemazér, de ezek kimeritik a lófasz fogalmát. :Dsimán csinálok egy nyers csikóval egyidõben !! két félvágtát, vállbetolással! pl. az elejét jobb kézre,tökéletes kontrollal a hátulját balkézre tökéletes kontrollal. közben pedig vállat be. Vagy ki,attól függ hogy kivánja a dolog.

#432 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 17:37

Ez most már tényleg nagyon OFF, de...Én nem akarok senkinek a nevében beszélni, de miután most megnéztem Nevzorov honlapját, felvetõdött bennem pár kérdés...Miután nem egy helyen olvastam, hogy nem írhat a fórumukra, nem tanulhat tõlük olyan valaki, aki zablát használ, támogatja a lovassportot, vagy a saját "szórakozására" "kegyetlenül" kihasználja a lovat, kérdezem én, hogy mennyivel rosszabb a versenyzés, mint az, hogy cirkuszi vagy csikós ló módjára trükköket tanítanak be a lovaknak? (szándékosan sarkosítok)Félreértés ne essék, nekem semmi bajom ezzel, csak az piszkálja a csõrömet, hogy én kapásból a "kegyetlenkedõ" bélyegzést kapom, ha nem ezeket a módszereket követem... PS.: Nagymamám mondta még régen nagyapámra, hogy "Két vélemény létezik. Az övé, és a téves." Érdemes ezen elgondolkozni.

Edited by Saby, 2006 szeptember 5. - 17:38.

#433 Shagya

Shagya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 404 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 17:49

Ezt nehéz kifejteni. Minden "trükknek" meg van a maga szerepe a ló kiképzésében. Fõleg a különbözõ izomcsoportok erõsítése és nyújtása. Nevzorov szerint ezek nélkül a gyakorlatok nélkül egy lónak nem szabad összeszedettséget tanítani és összeszedettség nélkül nem szabad a hátára ülni. Ilymódon maga a lovaglás épül ezekre a gyakorlatokra.A részletes magyarázatokhoz (mind a zablával, mind a sporttal, mind a gyakorlatokkal kapcsolatban) ajánlott egyébként megnézni a "Ló Enciklopédia" címû filmet, elég érthetõen elmagyaráz mindent. Ha valaki úgy érzi, hogy NAGYON jól tud vagy oroszul vagy angolul (van felirat a filmhez) és érdekli is a téma, akkor PMben megtudunk egyezni abban, hogy valamilyen módon (FTP, CD) odaadom a filmet.

#434 Pluto

Pluto

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.266 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 19:32

Azt én sem értem, hogy miért lóbarátibb az hogy leültetik a lovat mint az hogy átugrik egy 1 méteres akadályt.Ezt a lábkitekerõsdit meg igazán nem tartom lóbarátinak, de én nem vagyok ló, lehet nekik jól esik.

#435 Shagya

Shagya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 404 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 19:57

Senki nem állítja, hogy az ültetés barátibb, mint az ugratás. A kérdés mindig a "hogyan". Ha a lovad hajlandó úgy ugrani, hogy ehhez nem kell erõszakot és/vagy kantárt használnod, akkor semmi probléma!Ebben a lábkitekerõsdiben pedig semmi para nincsen ha két feltétel adott:1: a lovon ne legyen patkó2: puha talajon kell csinálniAncsa egyébként nagyon szépen tud már úgy forogni, hogy az egyik elsõ lába végig egy ponton marad. A nehezített változatokkal meg még várnom kell egy kicsit, mert nem vagyok kész rájuk. Kevés a tudás sajna :( De hát az élet lényege a tanulás, úgyhogy talán hamarosan már menni fog...

#436 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 20:00

:D

#437 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 20:12

Ismét kissé olyan érzésem van, mintha nem is olvastad volna az üzenetemet, de ezen már nem akadok fenn.

Nevzorov szerint ezek nélkül a gyakorlatok nélkül egy lónak nem szabad összeszedettséget tanítani és összeszedettség nélkül nem szabad a hátára ülni.

És ha szerintem egy lónak, ahhoz hogy összeszedett legyen nem kell, leülnie, stb., akkor én egy barbár õsember vagyok? Mert megmondom õszntén, hogy ami borzasztóan taszít ebben az egészben, az az, hogy habozás nélkül kiáltják ki "kegyetlennek", a "lovat kihasználónak" azokat az embereket, akik nem így gondolkoznak.Én is kiabálhatnék errõl a módszerrõl mindenféle kedves kis gondolatokat, de nem teszem, mert elfogadom, egészen addig, amíg valaki nem próbálja beletömni a fejembe, hogy hülye állatkínzó vagyok, és dobjak el mindent, amit eddig csináltam.

#438 Shagya

Shagya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 404 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 20:42

De olvastam, csak próbáltam kifejteni, hogy miért tanítja a "trükkökre" a lovakat.Arra természetesen se én, se más nem adhat választ, hogy kinek van nagyobb igaza. Ezért marad az, hogy azt mondom, hogy szerintem van elég sok igazság abban amit leír. Tény persze ugyanakkor, hogy sok dologgal kapcsolatban nagyon durván fogalmaz és nem derül ki egyértelműen, hogy ő elsősorban a lovassportra, a versenyzésre haragszik és nem pedig a hobbilovasokra.És abból a tapasztalatból kiindulva, amit eddig versenyeken láttam, nagyon is egyet tudok vele érteni.

Edited by Shagya, 2006 szeptember 5. - 20:44.

#439 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 20:50

Azt én sem értem, hogy miért lóbarátibb az hogy leültetik a lovat mint az hogy átugrik egy 1 méteres akadályt.Ezt a lábkitekerõsdit meg igazán nem tartom lóbarátinak, de én nem vagyok ló, lehet nekik jól esik.

Semmivel szerintem. Mindkettõ parasztvakítás egy szinten.Mikor lovam lett, épp a csikós dolgok vonzottak ezért megtanítottuk a lovamat feküdni. Szerencsém volt, mert simulékony mén lévén a legszelídebb módszerrel tanulta meg a fekvést, hátról. Aki érti tudja, +F látta is tán. Viszont az ülést már sosem tanulta meg szabályosan, mert láttam a macerát vele, a huszonhat kötéllel való összekötözést, stb. Nem pancserral csináltuk, hozzáértõvel. Még sem tetszett a dolog, úgy gondoltam, nem ér annyit. Az ugrás a másik. Az egy más fajta játék, de az sem természetes, még ha eredetileg ugrik a ló, ha kell.De ülni akkor kell a lónak mikor a majomnak borotválkozni, hogy ámuljon a közönség.Kurva nehéz dolog egy lovat ekézésre fogni, hogy szinte egyedül végezze azt a szemét munkát, mégsem esik seggre tõle senki, pedig legalább olyan nehéz, mint a lovat szõrérintéssel arrréb küldeni. Az relatív új dolgokkal az a baj, hogy amint a mondás is tartja az újszülöttnek minden vicc új.Könnyebb dolga lesz a lovakkal annak aki megismeri Parelli módszereit a napi munkában, a lovaglásban, de nem elsõsorban a technikájában, hanem a lovaglás értelmezésében. Sagya!Semmi bajom veled, félreértés ne essék!Egyetlen dologgal van bajom a téma kapcsán, nevezetesen az, hogy úgy beszéltek a dologról, hogy kellemetlenül kezdi érezni magárt az, aki nem ismeri még a technikát amit használsz. Mert az egy technika, egy módszer, egy jó módszer. Magam is mûvelem évek óta, sõt egyike vagyok azoknak akik megismertették, terjeszteni kezdték ezt itthon. Én akor cxsináltam már ezt, amikor még sokan csak kinevettek, legyintettek rá. Mára viszont elképzelni sem tudok más módszert amivel közelednék a lovakhoz, mert már belémivódott évek óta huszonló között. Amivel bajom van, a módszer, ahogy terjeszteni próbáljátok. Mint a bigott gyülekezeti hittérítõ, akit ha hallgatsz, szégyenkezésre késztet, mert eddig másként gondolkodtál esetleg.Hidd el, hogy nem ez az egyetlen és célravezetõ út a lovak felé, csak az egyik. Nem kell feltétlenül lógyilkosnak lenni annak aki nem követ szemlesütve benneteket. Rendjén való, becsülni való a filozófiátok, de nem kell melldöngetve isteníteni azt az utat, aminek csak az elején jártok még, leszólva másokat.Amikor az út elejét emlegetem akkor persze arra gondolok, hogy mit tudtok bemutani egyelõre, viselve akkora mellényt, hogy hárman beleférnének. Hogy gondolhatja valaki, hogy feteszi a netre, kiírja a világnak, hogy nem hiszi, hogy egy szál kötélnél több kellhet a lovagláshoz. Ilyenekkel többet ártotok a Parelli módszernek, mint azt gondolnád.

#440 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 21:00

Mert az alacsony, közepes és magas iskolának a célja az, hogy a ló bírja a gyûrõdést a lovassal együtt (õ is ezt mondja). Az ehhez vezetõ úton van nagy bádogtáblán kitéve az a fogalom, hogy összeszedés. Amit egyébként Nevzorov úgy használ, mintha az az utolsó elõtti megálló lenne (ha összeszedtem, jöhet a piaffe), pedig mások szerint nem az (ha összeszedtem, jöhet 2 év tornásztatás, és jöhet a piaffe). Viszont akár mások, akár Nevzorov szerint a ló hátulját pörgetni nem visz közelebb a célhoz (az elejét kell felszabadítani). Ha meg nem, akkor értelmetlen.Engem a könyv jobban érdekelne, az mindig alaposabb, de nem értem, miért a nagy felhajtás mellette, hogy majd megjelenik - miközben olvasótalálkozót rendeztek már... Ha az a kisgényû link nem egy bután skandináv nyelvû skandináv honlapra mutatna, már meg is rendeltem volna két órája.