Nem nyert. Mario Lurashi tanítottaugyeugye mondtam már a legelején hogy ollyan kozákképű. vagy az öregapja legalább. Attól tanulhatta.

Edited by Shagya, 2006 szeptember 5. - 11:40.
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 11:40
Nem nyert. Mario Lurashi tanítottaugyeugye mondtam már a legelején hogy ollyan kozákképű. vagy az öregapja legalább. Attól tanulhatta.
Edited by Shagya, 2006 szeptember 5. - 11:40.
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 11:51
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 11:52
Egy nagytudású idomár kaszkadõr, ha nem csalódom. Aki ládába csomagolja a lovat, meg tüzet gyújt a hátán. Amúgy fenomenális a pasi tényleg.És egyáltalán nem hatásvadász mutatványos.Mario Lurashi tanította
Egy francia úriember.
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 11:53
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 11:53
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 11:57
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 11:57
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 12:05
Simán lehet.Tudod mit? Még feszítõvel is. Te javasoltad: vegyél a szádba egy zablát. Enyhén húzd, mozgasd meg. Nem fog fájni. Persze ha nics fogad - mint ahogy a lónak sincs ott, ahol - más érzés. De magától nem fáj. A lónak ráadásul enyhén más a fájdalomküszöbe.Ezt a hátratolt nyelvet viszont elképzelni sem tudom. Hacsak nincs teljesen rossz helyen a vas. Hacsak a nyelve alá nem veszi az állat és úgy cipel tûzön-vizen át...OS: az utolsó mondatod nagyon igaz, de ilyesmit más szavakkal írtam már én is. Csak én inkább azt hangsúlyozom, hogy a zablával csak okosan lehet bánni, de a ló számára fájdalommentesen semmiképpen!
Edited by Old Shatterhand, 2006 szeptember 5. - 12:08.
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 12:15
Na pont ez érdekelne engem.Hogyan tanítja meg a spanyol lépést pálca használata nélkül, például?Az ülés például nem túl természetes poziciója a lónak. Valahogy rá kellett vennie, hogy megtegye. Szépen nézett a szemébe? Ha ennyire eltávolodunk a dolgoktól akkor ez is valahol erőszak, hogy olyan dolgot kérek a lótól amit maga sosem csinálna meg.Furcsa, lehet teljesen tévedek, de valahogy ezekről a dolgokról tényleg a cirkusz és a szemfényvesztés jut eszembe. Mert ha mondjuk kijönne a lovamhoz, akit nem ismer és sosem látott, és zabla meg minden nélkül neki is meg tudná tanítani a dolgokat úgy hogy én nézem és tényleg nem használ semmit és pálcával se csap oda egyáltalán, csak karmesterkedik a levegőben, akkor talán elhinném.A furcsa az, hogy ha ennyire jó, akkor miért nem ez a fajta belovaglási, lovaglási módszer terjedt el?Nem kötekedem, de tényleg érdekel. Kiváncsi lennék egy ilyen Nevzorov showra, amire nem ő hozza a lovat, hanem csak úgy kap egy ismeretlen lovat.de nyilván benne van, hogy a lónak valahogy meg kell tanítani.
Edited by Pluto, 2006 szeptember 5. - 12:16.
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 12:19
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 12:23
Edited by ImRe, 2006 szeptember 5. - 12:23.
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 12:27
Edited by Shagya, 2006 szeptember 5. - 12:27.
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 12:27
Valószinü, hogy ilyet soha nem fogsz látni.Kiváncsi lennék egy ilyen Nevzorov showra, amire nem õ hozza a lovat, hanem csak úgy kap egy ismeretlen lovat.
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 12:30
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 12:32
Csak próbaképpen, nézzük meg az idézett mondatot úgy, hogy a pálca szót helyettesítjük zabla szóval. Ugyanarról beszélünk, csak más megközelítésben. Bármilyen eszközt használsz, az helytelen alkalmazás során fájdalmat fog okozni. Ha nem, nem.Shagya, te úgy gondolod, a zabla fáj a lónak, és mégsem ellenkezik.Példálózok a csikócskámmal: berzenkedik, ha a lágyékához érek, mert az kellemetlen számára. Eltûri, mert nincs más választása (nem vagyok hajlandó fejberúgásokkal birkózni egy majdani csikó esetén), ám nyilvánvalóvá teszi, hogy ezt nem szereti.Ha zablával kínálom, csukafejessel vetõdik a kantárba, és kiválóan elszórakoztattja magát a fémcuccal való játszadozással. És mivel nem arra használom, hogy a nyelvét letuszkoljam a torkán vele, vagy hogy a pittyét az orráig tekerjem, így minden alkalommal így reagál rá. Ha csak egyszer is fájdalmat okoztam volna vele, csak "szigorral" (=eszébe idézvén, hogy alárendelt szerepet tölt be mellettem) tudnám felkantározni, és nem cuppanna rá a vasra.Viszont az ifjú hölgy annyira csípi, ha valami keresztben a szájában van, hogy ha nincs rajta zabla, és vezetem, akkor a vezetõszár végét rágcsálja szakasztott olyan pozítúrába kényszerítve azt, mintha kantár tartaná a képében.Ezt a nyelvet-torkon-letuszakolós dolgot meg nem értem. Fõleg azért nem, mert ha bárki ilyesmivel próbálkozna nálam, akkor kihasználnám, hogy a nyelvemet tudom mozgatni, tekintve, hogy egyadta merõ ín és izom az egész.A kis ámáteur világképemmel meg azt gondolnám az általad emlegetett tátogatós-letuszkoltnyelvû képek láttán, hogy szegény ló épp a nyelvével próbálja odébbtolni a számára kényelmetlen/fájdalmas eszközt, véletlenül sem azt, hogy a szenyó gazdája most próbálja kolumbiai nyakkendõvé alakítani a nyelvét, csak még nem nyitotta ki a gigáját.Persze lehet, hogy tévedek. Ember lennék, vagy mi a szösz...A pálca szerepe pedig egyszerû. Olyan szerepet tölt be, mint a zenében a karmester kezében levõ. Mi is annak a szerepe? Jeleket adni. Persze lehet, hogy van olyan karmester, aki rácsap a hegedûs fejére, hogyha hamisan játszik, de most ne ebbõl induljunk ki...
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 12:33
Edited by aroon, 2006 szeptember 5. - 12:40.
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 12:43
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 12:51
Edited by Ernest, 2006 szeptember 5. - 12:56.
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 13:05
En nem lattam ilyen nyelvletuszkolos esetet, de a tapasztalatom alapjan a lonak a reflexei ebben az esetben valszeg pont rossz iranyba jatszanak. Arra gondolok, hogy ha egy lonak (legalabbis az enyemnek) sikerult a zabla fole jatszania a nyelvet, akkor amint megerzi a fajdalmat a hordaszon, akkor eszebe se jut, hogy vissza kene tenni a nyelvet alulra, es akkor nem faj tovabb.Ezt a nyelvet-torkon-letuszakolós dolgot meg nem értem. Főleg azért nem, mert ha bárki ilyesmivel próbálkozna nálam, akkor kihasználnám, hogy a nyelvemet tudom mozgatni, tekintve, hogy egyadta merő ín és izom az egész.A kis ámáteur világképemmel meg azt gondolnám az általad emlegetett tátogatós-letuszkoltnyelvű képek láttán, hogy szegény ló épp a nyelvével próbálja odébbtolni a számára kényelmetlen/fájdalmas eszközt, véletlenül sem azt, hogy a szenyó gazdája most próbálja kolumbiai nyakkendővé alakítani a nyelvét, csak még nem nyitotta ki a gigáját.Persze lehet, hogy tévedek. Ember lennék, vagy mi a szösz.
Edited by ImRe, 2006 szeptember 5. - 13:06.
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 13:09
Tõlem odaköltözhet a lovardába akár 5 évre is. Nincs idõkorlát mint mondottam volt.Tõlem kaphat 5 évet is (mármint nem börtönbüntetést, hanem képzési idõt), ha megtanítja a lovamat zabla és minden egyéb kényszerítõ eszköz nélkül a keresztbe rakott lábú vágtapiruettre, de elõbb garantálnia kell, hogy feladatvégrehajtás közben nem törik ki a lovam lába. Hozzáteszem nem tudom elképzelni milyen is az ilyen keresztbe vágtapiruett?És, Pluto, én inkább egy évet tartanék reálisnak, ha nem kettõt.
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 13:19
Errõl nem tudok, azt hiszem, sokat kéne gyakorolnom, hogy felnõjek a feladathoz... De lehetek "tesztalany, ha valaki szabadságol a hétvégére és meglep egy órácska lovazással.Várom a videot. Walkyria mutatja be a használatot?
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 13:41
Én se. Ennyit a klasszikusokra való hivatkozásukról. Amúgy lehet, hogy ellenvágtát gondolt? Az angolságuk nem mindig natúr doveri... De persze lehet, hogy holnap valaki közli, hogy csak én nem hallottam még ilyenrõl, és ez egy alapgyakorlat.Tõlem odaköltözhet a lovardába akár 5 évre is. Nincs idõkorlát mint mondottam volt.Tõlem kaphat 5 évet is (mármint nem börtönbüntetést, hanem képzési idõt), ha megtanítja a lovamat zabla és minden egyéb kényszerítõ eszköz nélkül a keresztbe rakott lábú vágtapiruettre, de elõbb garantálnia kell, hogy feladatvégrehajtás közben nem törik ki a lovam lába. Hozzáteszem nem tudom elképzelni milyen is az ilyen keresztbe vágtapiruett?
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 13:46
Méghozzá az A2-ben.és ez egy alapgyakorlat.
De ellenvágtánál se állnak keresztben a ló lábai......vagy tévedek.... :confused: Na mindegy.Ez marad Nevzorov titka.Amúgy lehet, hogy ellenvágtát gondolt?
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 13:48
Jogos. Meg az is, hogy nem kizárt, addig-addig szórakozik, amíg egyszercsak a zabla fölé kerül a nyelve. Viszont az még mindig nem fér a fejembe, hogy a kezem a zablával alaphelyzetben* hogyan terelheti a ló nyelvét a garatba.Félreértés ne essék, még csak nem is kötözködni szeretnék, viszont jelenlegi minimális tapasztalataim és az eddig olvasottak alapján nem látok olyan (normál, tehát semmi extrémitás!) szituációt, ahol ezt én elõidézhetném ebben a formában.*lóhoz méretes felszereléssel, nem tarkóig csavarva az orrát...ha egy lonak (legalabbis az enyemnek) sikerult a zabla fole jatszania a nyelvet, akkor amint megerzi a fajdalmat a hordaszon, akkor eszebe se jut, hogy vissza kene tenni a nyelvet alulra, es akkor nem faj tovabb.
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 13:48
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 13:50
Hát errûl vóna szó, kérem itten.Ti az idomításról nem fogtok soha sehol hiteles felvételt látni
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 13:52
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 16:01
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 16:11
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 16:50
Edited by Shagya, 2006 szeptember 5. - 16:55.
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 17:28
nemazér, de ezek kimeritik a lófasz fogalmát. :Dsimán csinálok egy nyers csikóval egyidõben !! két félvágtát, vállbetolással! pl. az elejét jobb kézre,tökéletes kontrollal a hátulját balkézre tökéletes kontrollal. közben pedig vállat be. Vagy ki,attól függ hogy kivánja a dolog.
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 17:37
Edited by Saby, 2006 szeptember 5. - 17:38.
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 17:49
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 19:32
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 19:57
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 20:00
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 20:12
És ha szerintem egy lónak, ahhoz hogy összeszedett legyen nem kell, leülnie, stb., akkor én egy barbár õsember vagyok? Mert megmondom õszntén, hogy ami borzasztóan taszít ebben az egészben, az az, hogy habozás nélkül kiáltják ki "kegyetlennek", a "lovat kihasználónak" azokat az embereket, akik nem így gondolkoznak.Én is kiabálhatnék errõl a módszerrõl mindenféle kedves kis gondolatokat, de nem teszem, mert elfogadom, egészen addig, amíg valaki nem próbálja beletömni a fejembe, hogy hülye állatkínzó vagyok, és dobjak el mindent, amit eddig csináltam.Nevzorov szerint ezek nélkül a gyakorlatok nélkül egy lónak nem szabad összeszedettséget tanítani és összeszedettség nélkül nem szabad a hátára ülni.
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 20:42
Edited by Shagya, 2006 szeptember 5. - 20:44.
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 20:50
Semmivel szerintem. Mindkettõ parasztvakítás egy szinten.Mikor lovam lett, épp a csikós dolgok vonzottak ezért megtanítottuk a lovamat feküdni. Szerencsém volt, mert simulékony mén lévén a legszelídebb módszerrel tanulta meg a fekvést, hátról. Aki érti tudja, +F látta is tán. Viszont az ülést már sosem tanulta meg szabályosan, mert láttam a macerát vele, a huszonhat kötéllel való összekötözést, stb. Nem pancserral csináltuk, hozzáértõvel. Még sem tetszett a dolog, úgy gondoltam, nem ér annyit. Az ugrás a másik. Az egy más fajta játék, de az sem természetes, még ha eredetileg ugrik a ló, ha kell.De ülni akkor kell a lónak mikor a majomnak borotválkozni, hogy ámuljon a közönség.Kurva nehéz dolog egy lovat ekézésre fogni, hogy szinte egyedül végezze azt a szemét munkát, mégsem esik seggre tõle senki, pedig legalább olyan nehéz, mint a lovat szõrérintéssel arrréb küldeni. Az relatív új dolgokkal az a baj, hogy amint a mondás is tartja az újszülöttnek minden vicc új.Könnyebb dolga lesz a lovakkal annak aki megismeri Parelli módszereit a napi munkában, a lovaglásban, de nem elsõsorban a technikájában, hanem a lovaglás értelmezésében. Sagya!Semmi bajom veled, félreértés ne essék!Egyetlen dologgal van bajom a téma kapcsán, nevezetesen az, hogy úgy beszéltek a dologról, hogy kellemetlenül kezdi érezni magárt az, aki nem ismeri még a technikát amit használsz. Mert az egy technika, egy módszer, egy jó módszer. Magam is mûvelem évek óta, sõt egyike vagyok azoknak akik megismertették, terjeszteni kezdték ezt itthon. Én akor cxsináltam már ezt, amikor még sokan csak kinevettek, legyintettek rá. Mára viszont elképzelni sem tudok más módszert amivel közelednék a lovakhoz, mert már belémivódott évek óta huszonló között. Amivel bajom van, a módszer, ahogy terjeszteni próbáljátok. Mint a bigott gyülekezeti hittérítõ, akit ha hallgatsz, szégyenkezésre késztet, mert eddig másként gondolkodtál esetleg.Hidd el, hogy nem ez az egyetlen és célravezetõ út a lovak felé, csak az egyik. Nem kell feltétlenül lógyilkosnak lenni annak aki nem követ szemlesütve benneteket. Rendjén való, becsülni való a filozófiátok, de nem kell melldöngetve isteníteni azt az utat, aminek csak az elején jártok még, leszólva másokat.Amikor az út elejét emlegetem akkor persze arra gondolok, hogy mit tudtok bemutani egyelõre, viselve akkora mellényt, hogy hárman beleférnének. Hogy gondolhatja valaki, hogy feteszi a netre, kiírja a világnak, hogy nem hiszi, hogy egy szál kötélnél több kellhet a lovagláshoz. Ilyenekkel többet ártotok a Parelli módszernek, mint azt gondolnád.Azt én sem értem, hogy miért lóbarátibb az hogy leültetik a lovat mint az hogy átugrik egy 1 méteres akadályt.Ezt a lábkitekerõsdit meg igazán nem tartom lóbarátinak, de én nem vagyok ló, lehet nekik jól esik.
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 21:00