Lovardatulajdonosoknak
Közzétéve 2006 február 6. - 19:36
Közzétéve 2006 február 6. - 19:47
marmint minden zsakbol vegyunk ki egy szemet vizsgalatra? :)a viccet felreteve igen, ez egy jo otlet. en valoszinuleg bevezetem jovore, tanulva a te esetedbol.jobbulast az osszes pacidnak. ;)Lovarda tulajok !Ti megszoktátok vizsgáltatni a szemes takarmányt mielõtt megvásároljátok ?
Közzétéve 2006 február 6. - 20:59
Közzétéve 2006 február 6. - 21:26
nem hazudik, tényleg az+Feri: ps.: a héten igazi köcsög vagyok ám

Van az is, de nem igazán foglalkozom vele. Viszont a kifõzött maláta igen jó etetésre.Egyébként normál étkezési répát etetek, nem takarmányrépát. Az a birkáknak való inkább és a szarvasmarhának.P.Petya neked sörfözdéd van ?
Közzétéve 2006 február 6. - 22:25

Edited by hihi, 2006 február 6. - 22:35.
Közzétéve 2006 február 6. - 22:45

Közzétéve 2006 február 7. - 8:58
:eek:Egy jóbarát aki mellesleg állatorvos, azt mondta hogy eszünkbe ne jusson csöves kukoricát adni mert a csövet nem tudja megemészteni a ló. :confused:De a normálisan mozgatott lónak azért lehet és télen kell is a kukorica etetése. Nagyon jó a csöves kukorica is, csak nem uras bizonyos körökben, de a ló nem tudja hirtelen befalni, alaposabban megrágja, elszórakozik vele, nem utolsó sorban szereti is.
Közzétéve 2006 február 7. - 9:33
Közzétéve 2006 február 7. - 9:59
Petya! Istenbizony nem kötekedés, de egy nap = 24 óra. Ha kétszer etetsz, már ebben az esetben is max. 12 óráig ázhat az a szemes. (Hála az égnek!) De hogy nyáron pl. déltõl estig ázzon (fél napig) az a zab a vödörben...... ellemben minden szemes terményt áztatva adok a lovaknak. Egy napig áznak, nyáron a melegben csak fél napig.

Közzétéve 2006 február 7. - 11:16
Közzétéve 2006 február 7. - 11:53
Mámegen nem kötekedésibõl, de a víz két Hidrogén, és egy Oxigén atomból áll. A gomba meg qvára szereti a nedvességet. Azt hogy vetted észre, hogy szivesebben eszik így? Próbáld ki, hogy csak 1-2 órára áztatod be, ugyanolyan "szivesen" meg fogják enni.A "be van áztatva rendesen", az azt jelenti, hogy a kb. 12 órás áztatás után még van víz, amit le kell csurgatni róla? :eek: Az egész gabona 12 órán keresztül víz latt van? Nem oldódnak ki abból valamellyest az ásványi anyagok, vitaminok?Víz alá kerül a táplálék a gombák így nem tudnak fejlõdni. Etetés elõtt pedig 2 percel csurgatom csak le a vizet róla. A gombák fejlõdéséhez kell az oxigén amit a vízbõl nem tud felvenni. Nálam szívesebben eszik meg a lovak ha be van áztatva rendesen.

Edited by Ágimam, 2006 február 7. - 12:06.
Közzétéve 2006 február 7. - 12:05
Ez igaz csak nincs a gombáknak kopoltyúja, hogy kiszedje a vízbõl a zoxigéntMámegen nem kötekedésibõl, de a víz két Hidrogén, és egy Oxigén atomból áll. A gomba meg qvára szereti a nedvességet.

Közzétéve 2006 február 7. - 12:21
Edited by Ágimam, 2006 február 7. - 12:37.
Közzétéve 2006 február 7. - 12:36
Ahha. Tehát, ha van egy zsák jó gombás zabom, azt belerakom egy napra jó sok vízbe, és akkor már nem is lesz gombás? Dél-Alföldi, mitizéész? Mától nincs penészes, gombás zab! Fürdõkádba vele! :yeah: Petyám, Drága Szentem! Hát teneked nincsenek is öreg lovaid! Méköll azoknak "puha" abrak? A rövid áztatással még ropogós is marad. Csak éppen megduzzadnak a szemek kicsit, ami könnyebben emészthetõvé teszi. [Azt nem tudom, meddig nézik el nekünk a modok, hogy idõnként átmegyünk - Kólika,- Takarmánykiegészítõk, egyebek,- Árak (mit mennyiért? hol? milyen minõségben?)- Karórágó ló- Itatás- Mérgezés- Lófog- Lovak egészségvédelme: gyógyszerek, vakcinák, elsõsegély stb.témába, amikor ezeknek mindnek van külön topikja.Semmi nem oldódik ki belõle.
Ez igaz csak nincs a gombáknak kopoltyúja, hogy kiszedje a vízbõl a zoxigéntMámegen nem kötekedésibõl, de a víz két Hidrogén, és egy Oxigén atomból áll. A gomba meg qvára szereti a nedvességet.
Víz alatt nem él meg semmiféle gomba. Erjedni sem kezd el a cucc 12 óra alatt.Sokkal jobban megpuhul egy nap alatt.Hozzáteszem nyáron roppantani szoktam pár hónapon át a kaját és akkor csak etetés elõtt pár perccel vizezem meg, hogy ne porozzon.

Közzétéve 2006 február 7. - 12:59
De a jóbarát biztos nem etetett még, mert akkor tudná, hogy a ló a csövet szépen meghagyja, csak lerágja róla a szemeket.Egy jóbarát aki mellesleg állatorvos, azt mondta hogy eszünkbe ne jusson csöves kukoricát adni mert a csövet nem tudja megemészteni a ló. :confused:

Közzétéve 2006 február 7. - 13:18

Közzétéve 2006 február 7. - 17:05
Közzétéve 2006 február 7. - 17:12
Sokat segíthet az utólagos zabhegyezés is. Itatás megspórlásában a medencés tartás, esetleg vizilovak? Azok húsosabbak is.De Ági hidd el, ha van merszed és a penéses zabot átmosod akkor az is etethetõ lesz ha rendesen lecsurgatod a vizet és nem volt totál penészes az egész.

Közzétéve 2006 február 7. - 17:18
Kedves Petya. (homloksimogatósüngyübüngyükisdrága)ojjan a lovastudásod, a nyerged, mint a zabostudományod :Degyszóval ojjjan ..... PETYAFÉLEhanem a húsukért.De Ági hidd el, ha van merszed és a penéses zabot átmosod akkor az is etethetõ lesz ha rendesen lecsurgatod a vizet és nem volt totál penészes az egész.

Közzétéve 2006 február 7. - 17:28

Közzétéve 2006 február 7. - 17:40

Edited by Petya, 2006 február 7. - 17:57.
Közzétéve 2006 február 7. - 17:57
Petya!Erre szokták mondani, hogy könnyû a csalánnal...Szerintem meg nincsen olyan "végszükség, hogy felismered a penészes zabot, aztán etethetõvé változtatjuk.Csak én elhumorizáltam a dolgot.A nyeregbírálatot meg nem szabad ilyen érzékenyen fogadnod, mint azt már magánban is említettem a napokban. Aki a honlapján hirdeti, hogy nyerget gyárt, annak ezt tûrni kell.Nem mondtam, hogy mosom a penészes zabot, csak azt mondtam, hogy szerintem meg lehetne tenni vele végszüksége esetén.

Közzétéve 2006 február 7. - 18:05
"külsõelsõlábravááágtaaa"(persze szárnélkül, kitárt karokkal) "13. után sikerült is":DPetya,köszi a nyerget,igényt tartok rá!! mind a kettõre! utánvéttel fizetek 2 azaz kettõ forintot. Remélem nem csinálsz a szádból segget. :Disten menccs, hogy megsértõdnék rád :DPs.: péntekig még bird ki lécciHonnan tudsz te a lovastudásomról bármit is?.... mondták még a lovaim, hogy: "Ne tedd a hátamra ezt a fost!".Adjak neked angol ugrónyerget? Van kettõ is felesleges. Alig használt német import nem is a legócskább minõség. Még egy akkora köcsögnek is odaadom 1 forintért mint amekkora Te vagy ezen a héten
. (darabját persze, tehát ha kettõt veszel akkor az 2 forint lesz ;) ) Nem kell megsértõdni rám sem ma ilyen napom van !
:guny: P.

Közzétéve 2006 február 7. - 18:07
Dehogynem, ha a +Feri venni akar akkor a föld all is kerítenék neki.Hogy mit írok ki a weboldalamra az akár a privát dolgom is lehetne. De igazad van, levettem onnét. Jobb ha összegyûjtöm ott a +Feri hozzászólásait hátha talál bennük valaki valami értékelhetõt azon kívül, hogy néhol mintha magyarul lennének írva. Tanulságos olvassatok csak bele !Nem veszem túlságosan a szívemre nyugi. Egyszer a szüleim azt mondták, hogy ne hagyjam, hogy az emberek felbosszantsanak mert ha látják rajtam, hogy sikerült akkor pont ennek örülnek a legjobban. Nem adom meg ezt az örömöt. :guny: Várom az építõ bírálat hangjait a lovaglás terén, bár a saját stílusomról alkotott külsõ vélemény eddig sem érdekelt egy kicsit sem.P.Szerintem meg nincsen olyan "végszükség, hogy felismered a penészes zabot, aztán etethetõvé változtatjuk.
Edited by Petya, 2006 február 7. - 18:12.
Közzétéve 2006 február 7. - 18:11
Természetesen nem, tiéd a darab, használható csak nekem nem kell. Az elsõbbség nem csak a Tiéd ember másnak is odaadom ennyiért ! Nálam vannak a lovardában ami szerinted úgyis egy romhalmaz és fos gondolom de gyere, ott megtalász. Ha kp-ben fizetsz !06 20 539 8182Csörögj rám és jöhetsz érte !Petya,köszi a nyerget,igényt tartok rá!! mind a kettõre! utánvéttel fizetek 2 azaz kettõ forintot. Remélem nem csinálsz a szádból segget. isten menccs, hogy megsértõdnék rád
Miért elmész?? Hová?? Hála az égnek.... :kocc: P.Ps.: péntekig még bird ki lécci
Közzétéve 2006 február 7. - 18:17

Közzétéve 2006 február 7. - 18:18

Közzétéve 2006 február 7. - 19:11
Edited by Petya, 2006 február 7. - 19:25.
Közzétéve 2006 február 7. - 19:45
Közzétéve 2006 február 7. - 19:48
Közzétéve 2006 február 7. - 19:51
Edited by Petya, 2006 február 7. - 19:52.
Közzétéve 2006 február 7. - 19:52
Edited by Natos, 2006 február 7. - 19:53.
Közzétéve 2006 február 7. - 19:53
Edited by Petya, 2006 február 7. - 19:53.
Közzétéve 2006 február 7. - 19:55
Egyébként egyetértek az elõttem szólók nagy részével penészes zab ügyben, miszerint:-Nem árt megvizsgáltatni a terményt mielõtt megvesszük.-Ha nem vizsgáltatjuk meg, akkor is észre kellene venni, ha nagy mennyiségben penészedik az áru.-Ha van intézõnk, de ennyit sem lehet rábízni, akkor inkább ne legyen.- Egy-két lovat tartónak is, de egy lovarda számára mindenképpen megbízható helyrõl kell vásárolni, ahol nincs olyan, hogy penészes zab, vagy ha van, az a megfelelõ helyen végzi (értsd: megsemmisítés), nem pedig a fentebb olvasható módon értékesítik.Olvass már vazze, magam termelem és még sosem volt penészes zabom. Ha pedig lenne akkor simán kiborítanám. Vagy átmosatnám leszárítanám és eladnám egy olyan lámernek mint Te. Bocs, lúzernek ezt akartam írni. ;) P.
Közzétéve 2006 február 7. - 19:59
Megbízhatónak tartottam a helyet , többször vettem tõle zabot . Eddig még soha nem fordult velem ilyen elõ . A zab tulaja nem problémázott , elszállítja , 6 tonnát vettem volna meg ha nem derül ki róla , hogy penészes .A zabot frissen zsákolták be ezért nem érzett rajta semmi penész vagy doh szag . Két érdekesség a dologból még , az egyik hogy kérdeztem kell a vizsgálati papír neki , azt mondta nem mert gond nélkül eladja másnak ????? Másik hogy elég sûrûn telefonált a hétvégén a lovak egészsége felõl érdeklõdve , lehet hogy a zabszem neki máshol volt ???Dél-Alföldi!Bár +Feri humorosan adta elõ, de a normális zab, mégha nem is aranysárga, de felismerhetõ. De a magunk fajta lovas, aki nem ebben nõtt fel, biztosabb, ha olyan embertõl veszi a kaját, akiben megbízhat.
Az árpa, kukorica, zab, roppantva, plusz esetleg korpa, plán ha szoptatós lovad is van, szerintem igen jó kaja. Én az elmúlt tizenévben többnyire ezt etetem. De hidd el nekem, hogy nem kell agyon áztatni. A lónak rágni kell!Nõl a foga egész életében és meg kell termelnie naponta sok-sok liter nyálat, hogy rendben legyen a gyomor illetve a bélmûködése. Ez, ha úgy etetsz ahogy Petya és még sokan írják, törvényszerûen elõbb utóbb problémákat okoz majd. Szerencsés esetben csak drága pénzért reszeltetheted a fogukat.Remélem majd valamely orvosdoktor is megerõsíti ezt.Én nem szeretek pl. etetési mennyiségekrõl nyilatkozni, tanácsot adni, de az fix, hogy a lótenyésztõk könyve - amit egyébiránt bibliaként olvasok- nem nagyon reális amikor a mennyiségekrõl ír. De a normálisan mozgatott lónak azért lehet és télen kell is a kukorica etetése. Nagyon jó a csöves kukorica is, csak nem uras bizonyos körökben, de a ló nem tudja hirtelen befalni, alaposabban megrágja, elszórakozik vele, nem utolsó sorban szereti is. Sokan beáztatják mindig a zabot, akkor is , ha szép és nem poros, mert akkor nem látják a szemeket egyben a lószarkutatás során. De van olyan ló aki zsírkövér annak dacára, hogy esetleg nem minden szem alkul át a beliben és van olyanki látszatra jól emészt, oszt mégis kárcsú.
Közzétéve 2006 február 7. - 20:07

Közzétéve 2006 február 7. - 20:08