Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Fényképezõk

Ez a téma archivált. Nem tudsz archivált témához hozzászólni. Ha szeretnéd újranyitni, keress meg egy moderátort, vagy admint.
1936 válasz a témához

#401 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 7. - 21:42

Na ma megihlettek a darazsak:MajaMeg volt egy kis holdfogyatkozás is.A macskám meg mindíg útban van.Ha nem tudnám, hogy lehet jobban is ugyanezeket, meg lennék elégedve. Ezeket egy obival, pihenésképpen kézbõl, abbahagyva éppencsak a szoba festését. És ennek a "kompakt téglának" már a harmadik továbbfejlesztése jelent meg a piacon.. Az obi maradt.

#402 Guest_mgbg_*

Guest_mgbg_*
  • Guests

Közzétéve 2006 szeptember 8. - 8:07

Te Fec, ezek nagyon jók!! Mi ez a kompakt tégla pontosan, le vagyok maradva?Viszont aki így tud fényképezni, annak én profi felszerlést nyomnék a kezébe - ha lenne annyi pénzem...Az objektív korlátai látszanak (legalábbis ismeretlenül is azt gondolom, hogy az objektív) kicsit a képminõségen, ennyire jó képeknek tûélesnek kellene lenni!Én egy kispénzû, de tehetséges, jószemû fiatalnak minél egyszerûbb (olcsóbb), manuális lehetõségekkel rendelkezõ, de nagyon szép rajzú eszközt ajánlanék. Akár egy használt 300D-t az 50/1.8-as mûanyag objetívvel. Kis szerencsével ez így 100, max 120 e Ft-ért beszerezhetõ. Nem tudom ismeritek-e azokat a képeket amelyik sorozatból EZ is való, de a fickó eleinte egy Powershot G3-al fényképezett, majd sokáig 300D-vel és alapobjektívekkel! A zoom pl. eseményfotón nélkülözhetetlennek tûnik, de lustává teszi az embert, nem mozog, inkább zoom-ol. Tanulni, kreativitást fejleszteni szerintem sokkal jobb a fix fókusz, és ráadásul profi minõséggel ajándékozza meg az embert.Hajrá! :)

#403 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 8. - 8:55

mgbg, örülök h. értékeled a próbálkozásokat.A masina egy Pana FZ10-es ami, én úgy fogalmaznék: praktikus, mert 2.8 os fényerõt 35-420mm-ig korektül tud, inkább a mögéépitett érzékelõ ill. zajfeldolgozó korlátoz, de ez is vitatott, mert sok gyártónál a zajszûréssel a részleteket is kiszûrik. Hm lustává tenne? Nem hiszem, hogy e miatt lustulnék, bár nagyigazság: ha a hegy nem meggy Mohammedhez, akkor megy Mohammed.. de a lovak mellett kifejezetten jól jön sokszor. Ettõl függetlenül figyelem az alternatívákat nyilván.A linkelt oldal fotósa pedig aszerencse fia: szinte kivétel nélkül nevetnek rá az emberek. Nagy adottság! Persze egyébként is odatette magát, remek fotók.

#404 LeO

LeO

Törzsvendég

• Moderátor
  • 5.091 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 8. - 9:17

Az ötvenes fix jó dolog, de ma már nagyon sokmindenre épp azért nem használható mert digitvázon 50*1.6 lesz a fókusztáva. Nagylátónak, eseményen hasznavehetetlen, lovas eseményeken viszont csak a közeli témák foghatóak vele. A képe nagyon szép btw, csak kicsit alulszaturált, kontraszthiányos és enyhén melegek a színei. Ilyen: http://www.fotohaz.h...07/80740003.jpg

#405 Guest_mgbg_*

Guest_mgbg_*
  • Guests

Közzétéve 2006 szeptember 8. - 9:45

Szép Macs :) Meg a kép se csúnya...Természetesen van létjogosultsága egyéb objektíveknek is :) Nekem is van kívánságlistám, ha sok pénzem lenne most épp ezeket venném: Canon 17-40/4L, 24-105/4L IS, 70-200/4L IS, Tamron 90/2.80 macro és persze aztán még 50/1.2L és 80/1.2 L meg telék meg a csillagos ég...Mindig eszembe jut az a történet, amit az egyik Geographic fotósról mesélnek aki a Forma-1 -es nagydíjra egy távmérõs Leica-val és három fix objektívvel (talán 28, 50 és 90 mm ??) érkezett, míg a kollégák alig bírták cipelni a 600-as teléket... Aztán meg lehetett nézni a képeket...Komolyan gondolom, hogy a jól megválasztott behatárolt felszerelés (pl a digitálison 80-as portré-telének minõsülõ 50/1.8) sokszor jobb képekre ösztönöz, mert közelebb kell menni mint egy bazi nagy telével és jobban tudsz koncentrálni bizonyos típusú képekre, amik ennél az objektívnél szóba jöhetnek. Nekem sokszor megesett, hogy nem is tudtam hirtelen melyik objektívet tegyem fel, állítgattam a zoom-ot, aztán lemaradtam a témáról! Szerintem inspiráló feladat egy ilyen fixxel elmenni fotózni és keresni azokat a témákat, amiket ebbõl ki lehet hozni.Fec, igen mosolyognak rá az emberek és ez az ami egy portré(kat is készítõ) fotósnál nagyon fontos, a személyiség, kapcsolatteremtõ képesség. És természetesen merni kell közel menni hozzájuk, mert egy nagy telénél észre sem fognak venni, nemhogy rádmosolyogni! Inkább megijednek az ágyúcsõtõl...Gondolom sokan tisztában vagytok mindezekkel, most épp Rajmund-ot bátorítanám egy fixre :)

#406 LeO

LeO

Törzsvendég

• Moderátor
  • 5.091 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 8. - 10:27

Miután volt szerencsém próbálkozni forma1-en, úgy vélem a fenti történet mese. Egy távmérõs analóg cuccal maximum statikus témáról készített jó felvételeket, azokat is csak mindent engedõ fotós igazolvánnyal, ahol tapintásnyi közelségbe juthatott. :) Persze elképzelhetõ, hogy pontos távolságot tartva a pilóta elõtt futott menetiránynak háttal. Én most beérném egy 16-35-össel.

#407 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 8. - 10:37

Én csak olvasom, és kajánul kacmalygok. :)

Edited by Ernest, 2006 szeptember 8. - 10:37.

#408 Guest_mgbg_*

Guest_mgbg_*
  • Guests

Közzétéve 2006 szeptember 8. - 10:51

Izé, pont melyik része a kacmaly tárgya?A történetet a National Geographic fotósiskola egyik kötetében olvastam, tán David Alan Harvey - rõl szól. (Vagy Bill Allard-ról, õ a másik ilyen távmérõs zseni). Én nagyon is el tudom hinni a képeik alapján.Természetesen nem tudtak olyan képeket készíteni, amit csak nagytelével lehet, száguldás közben a sofõr eltorzult feje, meg az orrán a légy... Bizonyos szempontból ezek a nagytelés képek ezekben a körökben tucatképek, a jobbak megjelennek esetleg az autós újságokban, de nem lesz belõlük foto-mûvészet, vagy épp foto-történelem... Szóval hiányzik belõlük valami plussz, személyesség fõleg, meg a szokatlan nézõpont is...Na igen Forma-1 -en ehhez kell a sajtóigazolvány. Viszont lovas eseményeken meg épp ti (mi?) vagytok-vagyunk helyzetben. Az egyik legjobb tanács, amit hallottam, hogy mindenki kezdje el feldolgozni a körülötte levõ világot, amiben otthon van, ahova esetleg csak õ fér be, ahol rá mosolyognak az emberek, esetleg épp észre sem veszik, természetesnek veszik, hogy ott dolgozik... Én pl. így vágtam bele a barlangászok, barlangi mentõk dokumentálásába, lovas körökben még csak félõsen mozgok :)Talán értitek mire akarok kilyukadni... Lééééccccciiiiii :)

#409 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 8. - 11:27

Be kéne a törzstagoknak mutatkozni.LeO, a maximalista.Rajmund, aki gyufásdobozzal is jó képeket készített már.Andika1, a Nikonos.Hihi, aki már a világ összes jegyzett díjugratójáról készített felvételeket.Fec, aki piszok jó képeket készít, de a westernesekbe hetente kétszer beleköt.Zsubaba, aki tavalyi mértani szépségû virágportréi után szintén egy 350D-t dajkál.Apple, aki még a Práter utcába is beiratkozott, a fejlõdés kedvéért.Teddy, aki évente kétszer félvállról lök pár fekete-fehéret, hogy az embernek sírni támad kedve.Unicorn, a világ-ló-járó és képekben errõl beszámoló.Mano83, a Sony vitruóza.Hasufel, akinek egyik génje biztosan tök azonos kinézetre a Hasselblad gyár légifényképével.Tötõ, aki Tötõként is Tötõ.Csak, hogy egy pár nevet említsek.Ja, én is ide járok, mert a ló és a fényképezõgép keveréke, az jó. Egyébként, ha más nem, én éppen a fixek irányába megyek.

Edited by Ernest, 2006 szeptember 8. - 17:26.

#410 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 8. - 11:27

Hát hogyne, errõl szól a világ. :) Akkor ez ismerõs! Meg az ilyen fazonok?

#411 LeO

LeO

Törzsvendég

• Moderátor
  • 5.091 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 8. - 11:55

Örni szerintem ne feszegessük Rajmund dolgát. Szerintem teljesen jól látja, hogy miképp tudna teret engedni a képzeletének és kreatív önmagának.

#412 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 8. - 11:58

Ha pályamódosítás kell, úgyis akkorát kap tõlünk, hogy hetekig csuklik. :)(az viszont tény, elnéztem két betût a hozzászólásodban, azért írtam ezt, de éppen így is maradhat :))

Edited by Ernest, 2006 szeptember 8. - 12:01.

#413 Guest_mgbg_*

Guest_mgbg_*
  • Guests

Közzétéve 2006 szeptember 8. - 12:56

Kedves Ernest és Törzstagok!Törzstag ugyan nem vagyok (még?), és ló-viszonylatban már be is mutatkoztam, azért mivel úgy sejtem, hogy gyakran meg fogok a fotóval kapcsolatos rovatokban fordulni, felszólításnak veszem az üzenetedet :)Születtem, mint egészen pici csecsemõ... és aztán barlangász szüleim jóvoltából elsõ születésnapomat a jósvafõi Vass Imre barlangban ünnepelhettem, aminek édesapám volt az egyik felfedezõje. 14 éves koromtól aktívan barlangászom (bár mostanában 3 kisgyerekkel vissza vagyok fogva), ezért kérlek nézzétek el, ha túl gyakran emlegetem ezt a témát. Illetve szóljatok, ha elegetek van!!Mindenesetre nekem fotózás szempontjából is ez a kályha, ahonnan mindig elindulok, elég sokat vacakoltam vakukkal, állványokkal, sáros fényképezõgéppel... Ez az a hely, ahol csak annyi fény van, amennyit leviszel és egészen a legutóbbi idõkig el lehetett felejteni az összes automatikát. Kell egy váz, ami tud vakuszinkront és "B" idõt, kell egy enyhén nagylátószögû (jellemzõen 35mm az alap) objektív, állvány és sok vaku, esetleg más fényforrás. Itt nemcsak a vakuautomatikát felejtheted el, hanem a manuális üzemmódban használt vakukat fényerejét is újra bemértem és elõre beállított madzaggal mértem ki a távolságokat...Na ennyit errõl, búcsúzóul egy makro-felvétel 2 vakuval, kimadzagolva.Valamikor laborálgattam is fekete-fehéret, utazásokon fõleg diára dolgoztam (egyszer még Eastman 5247-es mozifilmre is fotóztunk, mert úgy olcsóbb volt), barátok esküvõjén meg kóstolgattam a portré-negatívokat...Pajtás, Szmenák, Zenitek, Chinon CE-3, (néhány kompakt, közöttük Yashica T5), Canon AE-1, Canon EOS 30. Aztán megvettem a 20D-t és most fõleg azt használom, illetve lóhátról kölcsön kompaktokkal próbálkozom. Néhány lovastúra képet láthattok itt.Gondolom nem meglepõ, hogy szeretem a lovakat, eddig leginkább (bér)túrázgattam, de mindenfélét tanulnék még, ahogyan a lehetõségek adódnak. Diákkoromban lovászkodtam, a most ismét haladok ebbe az irányba :) Szeretek lovakkal dolgozni, és most megengedték, hogy a kezdetektõl foglalkozzak egy csikóval...Fotós szempontból (is, és a barlangokon kívül) a legizgalmasabb téma számomra az ember. A portré, a fotoesszé, az ember önmagában, a kapcsolatai, a környezete, az érzelmei... Szigorúan amatõr vagyok, tán kicsit fanatikus néha...Visszaolvasgattam itt a fotós rovatokban, persze az összes oldalra nem volt idõm, de láttam sokatok fényképeit már, olvasgattam véleményeket. Meglepõen színvonalas képeket láttam, és sokszor az az érzésem, hogy jobb ha inkább hallgatok...Van egy téma, ami régóta motoszkál a fejemben és talán felfoghatjátok felhívásnak is egy barátságos "pályázatra". Valaki egyszer azt mondta, hogy a lovak és tulajdonosaik jellemzõ módon hasonlítanak egymásra, vannak közös vonásaik. Na ezt szeretném valahogy megfogni, de még sehol sem tartok...Baráti üdvözlettel:mgbg

#414 iBIza

iBIza

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.273 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 8. - 13:35

Mgbg-nek válaszolva - Örni ne olvassa a dicséretet, nehogy elbízza magát - rólam és Jedirõl Ernest készített már több képet. Nagyon tetszenek, olyan jó pillanatokat kapott el. Azt nem tudom, hogy hasonlítunk-e egymásra a lovammal, és a közös vonások látszanak-e egy fényképen, mindenesetre az általad felvetett témához nagyon illenek.

#415 Guest_mgbg_*

Guest_mgbg_*
  • Guests

Közzétéve 2006 szeptember 8. - 13:41

Pl. ami az adatlapodon van? És a többi? Léccciléccci :)

#416 iBIza

iBIza

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.273 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 8. - 14:11

Gergõ, na, azt pl. éppen nem. Szerintem ne nálam, hanem Ernestnél kérjed a képeket, ha õ nevezni kíván a pályázatodra ;) . Én nem élhetek vissza ezzel, meg nincs is képtáram, ahonnan belinkelném, csak megemlítettem, hogy volt már példa az általad felvetett témára - hátha más is kap az alkalmon.

#417 Rajmund

Rajmund

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.755 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 8. - 18:51

Kedvesnek találom Ernest leírását a fórumosokról. :) Szerintem örömmel köszönthetünk egy új tagot közöttünk mqbq! ;) Írtok amit írtoka gyufásdobozokról, de itt most sok képet láttam amire képtelennek érzem egy kicsit magam. Ha szembejön a téma én nekiesek, de nem tenném rá a nyakam ,h meg tudnám csinálni. Gyakorlat kell és idõ. Most a suli miatt nincs semmi. A fix objektívekkel nincs tapasztalatom, de bztosan jó ha van egy a táskában. viszont ugyanúgy jó a zoom is mert pl, egy focipálya szélérõl nehéz vmilyen tele nélkül lövöldözni. Kispályás focihoz egy 70mm-es (110mm ekv) kitobjektívvel mentem kis este nyolc után és ment a dolog, az már elég is a legtöbb helyzetben ha elég jó a felbontás. A fujinak nem túl nagy viszont viszonylag jó objektívet raktak bele így az ellensúlyozza. De sajnos a gép nagyon könnyû, iso200 felett állati zajos, és a 4mp túl kicsi masszív számítógépes utódolgozáshoz, tehát a fényes nappalon kívüli eseményekben már körülményes a használata,hiába van az 57mm-es obinak (350mm) 2,8-3,1-es fényereje. hajlanék egy jó filmes vázra, remek üveg obikkal mégha manuálisak is, de a filmkidolgozás nem az a luxus amit megengedhetek magamnak. Engem nagyon korlátozna sztem az h minden egyes fotónál utánaszámoljak fejben h hmm negatív+elõhívás+nagyítás+szkennelés 120ft, +2nap, ez túl körülményes. Egyébként ,nem akarok ünneprontó lennei, de legfelül feldobtam pár kérdést,és süket maradt az éter. Szóval a 190-re harangozott canon 230 lett, egyszermásodszor a nikon d70 és a d50 kapcsoaltaharmadszor milyen a nikon d80negyedszer pentax és társai, alternatív-vázmárkák...:)

#418 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 8. - 19:22

Ártatlan vagyok, nem tudok válaszokat, kivéve az utolsóhoz egy felet: nézz meg egy teszt oldalat, melyik rendszerhez hány kütyüt gyártanak. Asszem a Canon vezet.

#419 Rajmund

Rajmund

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.755 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 8. - 19:25

tesztoldalakat láttam, de kiborítóak néha, mert van egy kettõ amit ha jobban megnézel megtalálod alul az adott márka emblémáját mint támogató, és így már érthetõ h a cikkíró miért próbálja elkenni a gép gyengeségeit. ráadásul a pentax gépek pl, mintha nem is léteznénke, se árban, se tesztekben nem találni róluk kielégítõ leírásokat, és nincsenek összehasonlítva se a konkurenciákkal... :( :rolleyes:

#420 LeO

LeO

Törzsvendég

• Moderátor
  • 5.091 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 8. - 21:04

400d annyi amennyi. Egy rendszer összeállítása során a váz a legkevésbé szignifikáns tétel, és tényleg bõségszaru amit a két nagyobb gyártóhoz a piacon találni. Kedvezõ áron tehát nikon és canon gépekre lehet használható rendszert építeni akár új, akár használt tartozékok beszerzésével. A többiek sajnos... Minolta gyári obik drágák (És egy ökölszabály, hogy a általában legjobb a gyári egy adott rendszerhez). Pl a sigma egy rakás obit nem készít el minolta bajonettre, illetve HSM objektívet abszolút nem is. Ha kitalálod milyen objektívet szeretnél mondjuk egy pentax rendszerre megint érdekes dolgokba lehet belefutni, pl használtan ritka mint a fehér zorró. És azért egy használható rendszer két-három objektívet, rendszervakut egyéb sallangot pl markolatot magába szokott foglalni.dpreview.com-ot javaslom olvasgatásra, összeveti a 300d-t a d70-el, a d70-et a d50-el és a d80-al, stb.

#421 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 9. - 8:00

tesztoldalakat láttam, de kiborítóak néha, mert van egy kettõ amit ha jobban megnézel megtalálod alul az adott márka emblémáját mint támogató, és így már érthetõ h a cikkíró miért próbálja elkenni a gép gyengeségeit. ráadásul a pentax gépek pl, mintha nem is léteznénke, se árban, se tesztekben nem találni róluk kielégítõ leírásokat, és nincsenek összehasonlítva se a konkurenciákkal... :( :rolleyes:

Ha nem figyelsz, nem írok többet, inkább zongorázok, attól legalább elmenekül a szomszédom, s az már haszon. Épp azt írtam, hogy az adott márkához tartozó kütyük darabszáma a márka elterjedtségét és használhatóságát jellemzi - jellemezheti. Péládul a digitalisfoto.lap.hu-ból indulva TESZTELVE Canon objektív van kb 60 db, Nikon meg kb 40 - Oly van 10, Pentax 4, Minolta 3... Ami lehet, hogy azért van, merthogy Canon szélesebb spektrumot gyárt, lehet, hogy azért, mert Canon objektívekkel kapcsolatos tudnivalókra nagyobb az igény, azaz több helyen kapni, emiatt jobb a háttere, nagyobb a tapasztalás vele, stb. Ne felejtsük el, a jövõbeli rugalmasság az egyik szempontod.

Edited by Ernest, 2006 szeptember 10. - 8:14.

#422 LeO

LeO

Törzsvendég

• Moderátor
  • 5.091 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 9. - 9:05

Ne felejtsük el, a jövõbeli rugalmasság az egyik szempontod.

Hosszú távon talán a 4/3 nyerõ lehet. Sony ugyanazzal az üzletpolitikával viszi tovább a minolta bajonettet amivel minolta befalcolt. Japán piacon jósolok neki egy kis jövõt kb, ha ezen nem változtat (Japánok közismerten technokraták és ilyesmire általában van pénzük). Gyári minolta (most már Zeiss D-Xenon) objektívek két-két és félszeres árszorzóval kerülnek beárazásra egy nikon, vagy canon profi objektívhez képest, az kínálat alja meg átcímkézett tamron objektívekbõl áll. Ehhez még hozzájön, hogy Tamron/Tokina/Sigma a kínálata a Canon/nikon-ra a legszélesebb, a többire csak kevés objektívet illesztenek és azokat is kompromisszumokkal.Ergo a gyári igazán jók megfizethetetlenül drágák egy amatõr számára, marad a 3rd party de abból meg szûkös a kínálat mind újonnan mint használtan. Minolta egyébként olcsón adja a vázat (ma már, nemrég még az is pofátlanul túl volt árazva) mellé drágák az objektívjei (Tipikus lexmark nyomtató effektus olcsó nyomtató drága patronok, vagyis ha használni akarod az már nem olcsó). Igaz kecsegtetõ a gépre rakott ccd stab, de kb ennyi. Hasonló a helyzet a pentaxnál is. A 4/3-as rendszer az amatõr fotósokat szolgálja ki és igencsak ígéretes, bár elsõsorban ennek a technológiának az lett volna az értelme hogy olcsósítja és egyszerûsíti a fényerõs objektívek gyártását. Ez még egyelõre várat magára, a hozzá kapható vázak viszont elmaradnak a mostani nagyok által kínált vázak képességeitõl, és ma már a szenzor öntisztítás kiváltsága sem egyedüli értékük (400d). A 4/3-os rendszer támogatói mellett a canon az aki tesz az amatõrök kegyeiért, és ezzel a húzással szerzett akkora piaci részesedést amekkorát jelenleg birtokol. Nem csak egy vázat ad az amatõrök kezeibe a olcsó objektívparkja mellé (consumer kategória, nikonnak is van) Hanem van egy alacsonyabb árú, tehetõsebb amatõrök által is megfizethetõ profi objektívparkja ami a nikon kínálatából egy az egyben hiányzik.

#423 StG

StG

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.686 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 9. - 18:18

Mondjuk a Pentaxnak annyi elõnye azért van, hogy kompatibilisek az objektívek a vázzal vagy 25-30évre visszamenõleg, így a használtpiacon (pl. ebay) rel. könnyen/olcsón be lehet szerezni rel. jó optikai minõségû kütyüket, ha az ember lemond olyan hiábavalóságokról, mint pl. az AF... És az új vázban már van stabilizátor is, ami szintén nem hátrány szvsz.

#424 LeO

LeO

Törzsvendég

• Moderátor
  • 5.091 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 10. - 7:37

M42-t gond nélkül lehet illeszteni Canonra és pl nikon objektíveket is filléres konverterrel (Ugyanis a legnagyobb átmérõjû a bajonettje, és a korábbi dolgok még be is süllyeszthetõk a gépvázba hogy az obi hátsó lencséje és a filmsík megfelelõ távolságba kerüljön egymástól). Nehogy már ez szempont legyen. Viszont a mai objektív kínálatot amit már digitre fejlesztettek, mindenféle bevonattal, aberráció korrekcióval miegyébbel nehezen, drágán lehet rá beszerezni. Ez inkább szempont. Elismerem statikus témához nem feltétlen szempont az AF. Lovasemberek volnánk a lovakban meg nem biztos hogy statikus az érdekes, nem említve itt a kis, pentatükrös keresõk pontatlan és nehézkes élességállítását. Ebbe, a sony A100-al ellentétben a régi icx413-at rakták a sony alpha 100 10mpixes érzékelõje helyett (ami zajosabb mint ez és ugyanúgy jellemzi a rácsozott felületek moiré-ja) de mégiscsak hasonló áron meg lehet venni, régebbi minolta objektívek rámennek, stb stb. Ez mondjuk nem akkora szempont, de érdemes megjegyezni hogy ezekkel a negatívumokkal az összes Sony érzékelõs dslr rendelkezik (És a fuji (superccd), sigma(foveon), canon(CMOS) kivételével mind az! Ja még kivétel a nikon d2h vagy d2x az már cmos érzékelõs bár azok nem amatõr vázak).A képstab amúgy nem csodaszer, ad pár fényérték záridõ pluszt, vagy rekesz pluszt, statikus témák esetén ha a mélységélesség nem szempont. De nem jelenti azt, hogy egy F5.6-os optikából F2.8-ast csinál használhatóságban ! Aztán az érzékelõ stab ugyan minden objektívet stabilizál, de vannak elég erõs hátrányai. Itt van pl a K100D tesztje Ahol Birdie elég jól leírja mik a hátrányai ennek a megoldásnak. Én annyit teszek még hozzá, hogy pl a keresõkép sem stabilizált, illetve ha érzékelõstabos vázat választasz, azzal egy füst alatt eldobod az optikai stab használatának lehetõségét, ugyanis érzékelõstabos vázhoz ma nem lehet stabos optikát kapni. Tömören ennyi. ;)

#425 StG

StG

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.686 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 10. - 9:30

(...)nem említve itt a kis, pentatükrös keresõk pontatlan és nehézkes élességállítását. (...)

Mondjuk a *ist D-nek, DS-nek nagy és pentaprizmás keresõje van... :D (viszont a DL-be és az új gépekbe valóban pentatükröt szereltek...) Az sajnos tény, hogy a Pentax nem igazán dobálja piacra az új ojjektívek tucatjait, és ahogy látom, nem igazán koncentrál az európai piacra, viszont a meglévõ kevés nem igazán tûnik drágábbnak pl. a Canon objektíveknél... Végeztem egy gyors összehasonlítást az itt elérhetõ objektívek között (ami persze egyáltalán nem reprezentatív, mer' egyetlen egy üzlet, és a képminõségre nyilván nem térhet ki), de az esetek többségében nem látom azt az iszonyatos árelõnyt a Canon javára...Abban persze igazad van, hogy nem egy elõremutató stratégia a Pentax részérõl (márha tudatos stratégia ez egyáltalán), ha a jó minõségûnek mondott, de jelenleg már nem gyártott lencsék tömegére alapoz, ez fõként azoknál jöhet be, akiknek filmes elõéletük miatt vannak K-bajonettes objektívjeik...

Edited by StG, 2006 szeptember 10. - 10:06.

#426 LeO

LeO

Törzsvendég

• Moderátor
  • 5.091 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 10. - 12:14

Az elmondottak alapján akkor vedd még hosszá a pentax k bajonettes objektíveket amiket esetlegesen használtpiacon fel tudsz lelni. Hasonlóan szar a helyzet minoltánál, de ott az árak is másképp alakulnak, pl egy gyári 70-200 2.8 vagy 100 környéki makró árait hasonlítgasd.

#427 LeO

LeO

Törzsvendég

• Moderátor
  • 5.091 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 10. - 17:54

Már terjengenek a pletykák a 30d lehetséges utódáról is, de egyelõre semmi konkrétat nem lehet tudni. Várhatóan a 10mpixes cmost, a szenzortisztántartó ultrahangos rendszerrel és az antisztatikus infravörös filterrel ugyanúgy meg fogja kapni mint a 400d, még várhatóan kap pár apróságot, és ennyi lesz a modellfrissítés. Valószínûleg a PhotoKinán még nem lesz ott, túl korai lenne.

#428 Rajmund

Rajmund

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.755 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 11. - 19:14

Huh, h belelendültetek. :DA 4/3 rendszert már korábban nézegettem, az E-500 nem tûnik olyan rossz váznak az árához képest, de az obejktív-választék amit láttam... :rolleyes: vannak zuiko és sigma és kész... És drágák, mind, eléggé drágák, ahhoz képezst amit mondjuk nikonhoz és canonhoz be lehet szerezni. ha nem így van akkor csak szóljatok. ;) Igazából, még ezután a hosszú leírás után is nekem az jött le,h akkor is a Canon és a Nikon az a két alternatíva ami szóba jöhet.Használt vázban nekem az a véleményem,h nem érdemes komolyan gondolkodni, lõjetek le érte. Az obejktívek már más tészták. Egyébként milyen a várható élettartama az ilyen cuccoknak? Mármint ha lehet-e ezt egyáltalán tudni. A fujimban már tízezres nagyságrendnél tartanak az expók, és még semmi baja, de ugye a tükörreflexesben sokkal több a mozgórész....

#429 LeO

LeO

Törzsvendég

• Moderátor
  • 5.091 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 11. - 20:14

50 ezret a leggagyibbak is kibírnak ami azért elég erõs terhelés. 20d 100e, 1d sorozat 200e a garantált, jóval többet is kibírhatnak.

#430 Rajmund

Rajmund

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.755 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 12. - 19:04

Akkor ok. :) Mondjuk mire vki 50ezret lõ...A canon 400d láttam épp az elõbb egy oldalon az említett árfekvésben 170-190, és ahogy néztem az árlistát egész jó kitobikkal is lehet venni.

#431 LeO

LeO

Törzsvendég

• Moderátor
  • 5.091 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 12. - 19:26

Hivatásosok egy alkalommal lazán elnyomnak 500-1000 képet, és aki mindennap így dolgozik annak gyorsan belepörög a mennyiség, van úgy hogy a garanciaidõ lejárta elõtt.

#432 LeO

LeO

Törzsvendég

• Moderátor
  • 5.091 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 13. - 9:29

A különféle fórumokat böngészve a d80-at a 30d árának környékére lõtték be, ami finoman fogalmazva is sok érte (320-340k kitben). 400-érd D200-at kapni, ami durván jobb gép.

#433 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 13. - 11:31

Akkor se veszek most semmit. :)

#434 Rajmund

Rajmund

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.755 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 13. - 18:30

:D ez annak szólt aki talán vesz.Annyi tényleg sok, pláne h a 400D jobbnak nézki.

#435 StG

StG

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.686 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 14. - 8:11

Új Pentax... :ang: Mondjuk a zajosodásra kíváncsi leszek, de szvsz. sok szempontból figyelemre méltó masina... (tudom-tudom: drága és kevés az objektív... :) )

#436 LeO

LeO

Törzsvendég

• Moderátor
  • 5.091 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 14. - 9:59

Zajosodásban kb nikon D80, Sony Alpha 100. Ugyanazt a 10mpix DX érzékelõt kapta mint azok. Zajban rosszabb mint az ICX413 (D70, D50, D7D, D5D K100D, IstDs, és a többi) Igaz ez köszönhetõ a kisebb pixelméretnek is. Sajna a konkurencia gépei majd mind ugyanazzal a sony érzékelõvel mennek, ezért kb ugyanazok az achilles inaik is: Aránylag magas színzaj, fokozott hajlam moiré-re, stb. (Kivétel természetesen a Fuji (superccd), a Sigma (foveon) és a Canon (cmos))Természetesen ezek csak technikai sajátosságok. Az elkészült fotók értéke sokminden mástól is függ.

#437 Rajmund

Rajmund

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.755 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 14. - 19:04

most mindenki beújított nokon d80, canon 400d és most:http://pixinfo.com/fgep/Olympus_E-400

#438 LeO

LeO

Törzsvendég

• Moderátor
  • 5.091 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 15. - 9:53

Semmi új, lényegében követi a divatot a nagyobb felbontású érzékelõvel. Sajna ez, hogy úgy mondjam egy marketing váz lett, hogy a számonanizátoroknak a fourthirds szabvány alatt is legyen 10mpixes vázuk. Szerintem már apsc méretû érzékelõn is egészségtelen a 10 mpix. Hogy miért ? Sokszor értekeztem már errõl, de a tömör lényege a dolognak az, hogy az optikáknak is van felsõ felbontás határuk. Ez kb a jobb optikáknál (egy minõségibb fix, vagy nagyon jó zoom), aps-c érzékelõ méretû rendszeren 6-8 mpix környékén van, az olcsó consumer zoomoknál 2-3-mpix. A fourthirds érzékelõ kisebb mint az aps-c (2x crop factor), nagyon össze kell kapnia magát ott az optika készítõjének hogy ekkora területre 10mpixelni értékes információt vetítsen a terméke.

#439 Rajmund

Rajmund

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.755 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 16. - 17:47

Az olympusnak vannak igazän jo optikäik, de nagyon drägän. Bär kisebb a erzekelö, a 2x crop faktor eleg jo nagy fenyerejü optikäk epiteset teszi lehetöve. Sok helyen olvastam azt ,h "a profik nagyon nehezmenyezik azt a piaci tendenciät ,h a gyärtok inkäbb az olcsobb elektronikai fejlesztesü kepstabilizätorok fejlesztese fele hajlanak, es hanygoljäk a dräga nagy fenyerejü optikäk fejleszteseit." biztosan praktikusabb az f/1,8 mint az IS de,az utobbi egyre olcsobb.../es ist ein deutsche kalviatur- nincsenek rajta ekezetek/

#440 LeO

LeO

Törzsvendég

• Moderátor
  • 5.091 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 16. - 18:58

Jah ez a hozzállás szánalmas. Az méginkább az hogy elhitetik az emberekkel az IS pótolja a fényerõt. Természetesen ezeknek a csodálatos IS optikáknak egy rakás más képességük is messze elmarad egy fényerõs, profi cuccétól. (pl igaz, hogy 5.6 az induló rekessz a végén, de értékelhetõ képet csak f8-11 környékén ad mint pl az olcsó stigma 70-300) Viszont nincs az a ló ami ennek megfelelõ zárideig mozdulatlan marad. :D Azt ne is feszegessük hogy az oda nem illõ dolgok elmosása és szép rajz együtt nem lehetséges ilyen szûkrekeszes cuccokkal, szóval IS ide meg oda, érzékelõstab ide meg oda ezekkel nehezebb dolgozni mint egy fényerõssel. A 2x crop factor egy rakás más dolgot is eltol mellesleg, pl az éles tartomány mélységét az adott fókusztávon a kisfilmes rendszerhez képest... Az olcsó húst mindenhol kompromisszumnak hívják.