Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Repülés, katonai, sport, polgári

• Please log in to reply
847 válasz a témához

#401 don quihote

don quihote

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.437 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 16. - 17:15

Tavaszig már csak nézhetem az ilyeneket

Erre mondják, hogy talpad alatt fûtyül a szél. Azért a kabinban jobb idõ van. ;)

#402 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2007 november 16. - 19:38

Az nem én voltam A Kaitakon. Csak képeim vannak, videót még nem rögzítettem.

#403 don quihote

don quihote

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.437 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 19. - 10:17

Európa legjobb virtuális vadászpilótáinak részvételével megkezdõdött a III. Repülõszimulátor-Európa-bajnokság a Kecskemét közelében található jakabszállási repülõtéren. A legkiválóbb „szobapilóták" között néhány „igazi" vadászpilóta is van, többek között magyar MiG-29-es és Gripen-, illetve bulgár Fulcrum-hajózók szálltak harcba két kategóriában a gyõzelemért. Az ingyenesen látogatható EB döntõje holnap, azaz vasárnap lesz, délelõtt 10 órától kezdõdik.

#404 Join Up

Join Up

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.329 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 20. - 17:57

Jön a C17-es flotta Pápára ;)
Cikk: http://nol.hu/cikk/472035/

* kicsi Join  :wink: 

#405 don quihote

don quihote

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.437 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 27. - 13:28

amire egy pilótának és repülõgépnek szüksége lehet HÍRLEVÉL Tisztelt Kolléga, Tisztelt Hölgyem/Uram! ÚJ Termékek: Már raktárról tudjuk szállitani a Ferihegyi repülõtérrõl, nagygépes eljárásokról és egy kisgépes Dunakanyar repülésrõl készült ismeretterjesztõ DVDket! Ferihegy titkai 1-2 FERIHEGY TITKAI 1-2 Amit az utasok nem láthatnak Kétrészes ismeretterjesztõ film Mûsoridõ: 115 perc (+ 35 perc extra) Választható magyar-angol menü, magyar-angol hangsáv A Ferihegy titkai sorozat célja elsõsorban az eddig látottaknál részletesebben és látványosabban bemutatni a világot, amibõl csak azt a részt ismerjük, ami maga a repülés, abból is jobbára az utasterek és várók világát. A forgatások során sok idõt töltöttünk a Ferihegyi Repülõtéren és... A pilótafülke titkai Ismeretterjesztõ film Mûsoridõ: 116 perc (+ 40 perc extra) Választható magyar-angol menü, magyar-angol hangsáv és feliratok A pilótafülke titkai ismeretterjesztõ dokumentumfilm a repülésrõl és egy különleges repülõgép-szimulátorról. Valós eljárások egy Boeing 737-esen. A film elõzetese weboldalunkról letölthetõ. Sierra Kilo Delta A repülés élménye: SIERRA KILO DELTA Hangulatos repülõút a Dunakanyarhoz, és egy különleges repülõgép-szimulátor ismeretterjesztõ dokumentumfilm Mûsoridõ: 70 perc (+ 40 perc extra) DVD: választható magyar-angol menü, magyar hangsáv, angol felirat "Az én esetemben ez úgy kezdõdött, hogy elkezdtem repülõgép-szimulátorokkal foglalkozni. Megérteni a szimulátoros repülésen keresztül, hogy miért repül a repülõ, ha repül, és mért nem, hogyha nem. És... Professzionális megoldások pilóták számára MM-Systems Kft. - pilotshop.hu A Hangár, Halásztelki 1. kapu, Tököl Repülõtér, H-2316 Tököl Tel: +36-30-6830047; Fax: +36-28-389366 E-mail: info@pilotshop.hu www.pilotshop.hu -------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Az akciók feltételeiben történõ változtatás jogát elõzetes bejelentés nélkül fenntartjuk! Amennyiben szeretne leiratkozni hírlevelünkrõl a Hírlevél lemondás gombra kattintva megteheti azt.

#406 don quihote

don quihote

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.437 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 30. - 10:10

2007. november 30., péntek 06:33 Lezuhant egy repülõgép 56 emberrel a fedélzetén Törökország középsõ részében. Az utasszállítógép-szerencsétlenséget senki sem élte túl - közölte az AtlasJetair magán légitársaság pénteken. Az Isztambulból az Antalyától mintegy 150 kilométerre fekvõ Ispartába tartó gép röviddel leszállás elõtt tûnt el a radarok képernyõjérõl. A gép roncsait Ispartától nem messze, hegyes vidéken találták meg péntek reggel - jelentette a Dogan hírügynökség. Tuncay Doganer, a cég igazgatója azt közölte a CNN Turk televízióval, hogy a gépen 49 utas és hét fõnyi legénység tartózkodott.

#407 Csapos

Csapos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.544 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 30. - 12:38

[quote name='don quihote' date='2007.11.27, 13:28' post='545171']

Ferihegy titkai 1-2
FERIHEGY TITKAI 1-2 Amit az utasok nem láthatnak Kétrészes ismeretterjesztõ film Mûsoridõ: 115 perc (+ 35 perc extra) Választható magyar-angol menü, magyar-angol hangsáv A Ferihegy titkai sorozat célja elsõsorban az eddig látottaknál részletesebben és látványosabban bemutatni a világot, amibõl csak azt a részt ismerjük, ami maga a repülés, abból is jobbára az utasterek és várók világát. A forgatások során sok idõt töltöttünk a Ferihegyi Repülõtéren és...

--------------------------------------------------

Úristen, és nem lesz baj, ha kiderül? :gm:
Engem nem is kérdeztek... :nem:

#408 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2007 november 30. - 12:51

2007. november 30., péntek 06:33

Lezuhant egy repülõgép 56 emberrel a fedélzetén Törökország középsõ részében.

Az utasszállítógép-szerencsétlenséget senki sem élte túl - közölte az AtlasJetair magán légitársaság pénteken.
Az Isztambulból az Antalyától mintegy 150 kilométerre fekvõ Ispartába tartó gép röviddel leszállás elõtt tûnt el a radarok képernyõjérõl.
A gép roncsait Ispartától nem messze, hegyes vidéken találták meg péntek reggel - jelentette a Dogan hírügynökség. Tuncay Doganer, a cég igazgatója azt közölte a CNN Turk televízióval, hogy a gépen 49 utas és hét fõnyi legénység tartózkodott.

A dolgban az a furcsa, hogy a repülõgépgyártó cégek nem fordítanak pénzt az utasmentés új módszereire, mert a társaságok nem igénylik, mert fölösleges pánikkeltés címén a forgalmat féltik. Pedig már komplex tervek születtek pl. kapszulás mentés (az utestér belseje kompletten kihúzható lenne utasokkal együtt hátrafelé ernyõvel. A fejlesztéseket nem támogatják. Inkább beáldozható legyen az az pár száz utas, csak ne lássák a repülés veszélyét.

#409 don quihote

don quihote

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.437 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 18. - 13:52

Ferihegyre érkezik az AN-225 Mriya (UPDATED) Érkezés: 2008. január 18. 15:30 (helyi idõ) Indulás: 2008. január 19. 17:00 (helyi idõ) !!!TERVEZETT!!! Bármikor értesítés nélkül változhat!!! A repülõgép a hosszabb (2-es) pályát (13L/31R) fogja használni és a B5 gurulóúton (holding öbölben) fog parkolni. Airliners.net Photo ID 1122642: Click here for full size photo! Click photo for large version! A ma reggeli idõjárás elõrejelzések szerint (TAF és STAF) nagy valószínûséggel a gép 31-es irányban, a 31R futópályára fog leszállni. (Ez azt jelenti, hogy Monor irányából, dél-keletrõl fog érkezni, lásd alább az ideális megfigyelési pontokat.) Ebben az esetben a gép a leszállást követõen végiggurul a 31R pályán amit a B5 gurulóúton fog elhagyni és rögtön be is parkol a B5 holding baybe, orral a Terminal 2/A felé. A B5 gurulóút és holding bay a (2-es) 13L/31R pálya Torony felõli utolsó legurulójánál található. Klikk a képekre a nagyításhoz! (pop-up ablakban jelenik meg) Airport LHBP - APT chart (fotópozíciók jelölésével) Terminal 2/A TERASZ NYITVA az alábbi idõpontokban: 2008. január 18-én pénteken 14.00 - 17.00 óra között 2008. január 19-én szombaton 07.00 - 18.00 óra között (Hivatalos Budapest Airporttól származó információ!) Javasoljuk, hogy mindenki idõben érkezzen, mert a teraszra - a szokásos - biztonsági beléptetés van. Mivel feltehetõen nagy lesz az érdeklõdés, elképzelhetõ, hogy több idõt fog igénybe venni a szokásosnál a bejutás! JAVASOLT PONTOK A GÉP MEGFIGYELÉSÉHEZ, FOTÓZÁSHOZ: 31-es irány esetén (azaz ha a gép nem a város felõl száll le) a következõ fotópozíciókat javasoljuk: - 6/A (patakpart): elõnye, hogy a kerítés nem zavar, hátránya, hogy a földetérést nem lehet innen látni - 7 (temetõ): elõnye, hogy hosszan végigkövethetõ a gép mozgása (short final, touch down) hátránya: a 2,5-3 méteres SRA kerítés - 8/A (catering): elõnye, hogy akár gyalog is megközelíthetõ a 2/A terminál irányából. hátránya: a 2,5-3 méteres SRA kerítés, itt a gépnek már csak a gurulását lehet megörökíteni - 9/A (2/A terminal terasz): elõnye, hogy talán innen látni majd a legtöbbet a leszállástól az állóhelyig, gyalog is megközelíthetõ hátránya: remélhetõleg nagy tömeg lesz :) - 4/A, 4/B, 5 pontok fotósoknak CSAK felhõs idõ esetén ajánlottak, mert délután itt szembenap van. Elõnyük, hogy jól belátható a pálya, hátrányuk, hogy nehezen megközelíthetõk és itt is magas kerítés van. 13-as irány esetén a 9/A és a 8/A pontok javasoltak. Felhõs idõ esetén használható még a 4/A és 4/B pontok. Aki gurulót szeretne készíteni (viszonylag közelrõl), annak javasolt a 7-es pont ill. a 7-es ponttól a 8/A pontig végig a kerítés mellett. Részletek és megközelíthetõség a Reptér chartok és Fotópozíciók oldalainkon. FIGYELEM! A földutak az olvadás és csapadékos idõ miatt nehezen járhatók. Kérjük mindenki figyeljen, hogy a ne akadályozza a forgalmat, ne szemeteljen, a kerítést ne rongálja, ne zavarjuk egymást a fotózásban, videózásban, nézelõdésben.

#410 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2008 január 18. - 15:51

Banyek! Ha lesz valakinek fotója róla, légyszi! Köszönöm! :yeah:

#411 don quihote

don quihote

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.437 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 18. - 15:57

Banyek! Ha lesz valakinek fotója róla, légyszi! Köszönöm! :yeah:

www.airportal.hu

#412 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2008 január 18. - 15:59

Yesssss! :)

#413 don quihote

don quihote

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.437 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 18. - 20:18

AN-225 Mriya KÉSIK/DELAYED!!! Tisztelt látogatóink, sajnos a repülõgép mûszaki/idõjárási okok miatt nem indult el Kievbõl. Amint kapunk információt az új érkezési idõpontról, itt frissítünk. Kitartás! Jelenlegi állás szerint az érkezés 21:40(LT), azonban - véleményünk szerint -kicsi a valószínûsége, hogy a gép ma tényleg megérkezik. Jelenleg Ferihegyen 170 méteres a vízszintes látás, ( fenenagy feneködvan ) és ezért, az irányítás szerint, ma már biztos, hogy nem fog megérkezni. Kievbõl jönne és Szaud-Arábiába megy. LHBP 181900Z VRB02KT 0100 R31L/0350V0500N R31R/0225N FG VV001 03/03 Q1024 NOSIG.

Edited by don quihote, 2008 január 18. - 20:19.

#414 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2008 január 19. - 18:46

Leszállt! :yeah:

#415 pudleinere

pudleinere

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 340 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 20. - 19:50

Sziasztok, Van köztetek olyan szerencsés, aki azon kevesek között lehetett, akik 30m-nél közelebb kerülhettek hozzá ? :rolleyes: Számomra különösen megindító esemény volt, hogy geofizikával kapcsolatos motyót kap be egy naaagy repülõ :kocc: PÉ

#416 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2008 január 20. - 19:55

A legnagyobb gép, amit "élõben" láttam az AN-22 volt, de ezt legközelebb, ha lesz ilyen megnézem.

#417 pudleinere

pudleinere

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 340 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 20. - 20:08

Hát, Antei sem kisgyerek :) Egy tutti: szeretjük õket, akármekkorák is legyenek! ;)

#418 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2008 január 20. - 20:09

Ez teljesen így van. :yeah:

#419 don quihote

don quihote

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.437 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 20. - 20:33

A legnagyobb gép, amit "élõben" láttam az AN-22 volt, de ezt legközelebb, ha lesz ilyen megnézem.

Arra várhatsz egy darabig. :D Hacsak nem ez hozza vissza a cuccokat, amikor végeztek.
Seremetyevón voltam bent a nagyvasban. Hihetetlen primitív volt akkoriban a mûszerezettsége.
Több kábel szigetelõszalaggal vot rögzítve, itt is ott is.
Azóta az angolok üzemeltetik, és totál átvariálták az egészet. Még a hajtómûveit is kicserélték modernebbre, ami kevesebbet fogyaszt.

#420 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2008 január 20. - 20:40

Én kerek 20 éve láttam. :D

#421 don quihote

don quihote

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.437 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 20. - 20:42

Jaja, nem egy mai darab.

#422 pudleinere

pudleinere

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 340 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 20. - 20:44

Vajon hány pilótának van meg ez a típusa? :D Hallom, olyan ügyes a sok lábával, hogy helyben is megfordul?!

#423 don quihote

don quihote

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.437 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 20. - 21:17

Vajon hány pilótának van meg ez a típusa? :D

Tudtommal 6 vagy 8. Nagy koncetrációt igényelhetnek a bejövetelek. Ezzel nem lehet, csak a középvonalra leszállni.

#424 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2008 január 20. - 21:21

Gondolom nem gyakran nyomják a touch and go-t.

#425 don quihote

don quihote

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.437 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 20. - 21:34

Kiképzési repülés során biztos gyakorolják, de az orosz pilcsikre nem jellemzõ. :D

#426 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2008 január 20. - 21:45

komoly :yeah:

#427 don quihote

don quihote

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.437 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 21. - 8:30

Jó mozi! :D Vagy direkt csinálták, vagy nagyon gyorsan változott a szél iránya, és sebessége. Azok a bukdácsolások, többnyire ezért vannak. Látszik, a pedálokat rugdosták rendesen. :yeah: Vagy, kezdõ volt a pilcsi, a kepten pedig hagyta szenvedni. :D ( a szöveget nem hallottam, mert rosz a hangszoró itthon )

Edited by don quihote, 2008 január 21. - 8:37.

#428 StG

StG

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.686 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 21. - 9:03

Arra várhatsz egy darabig. :D Hacsak nem ez hozza vissza a cuccokat, amikor végeztek.

Végülis a MOL-é a zeszközpark, csak szeretnék itthon látni... :)
Ha újra egy fuvarban akarják letudni a szállítást, akkor valószínûleg ismét látható lesz a Mrija...

#429 pudleinere

pudleinere

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 340 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 21. - 10:31

Ha nincs szerencsénk (a MOL-nak meg van), akkor pedig az ománi project után mindjárt áttelepítik a szeizmikát egy másik messzi-messzi galaxisba... De ez úgyis csak sok hónap múlva derül ki.

#430 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2008 január 21. - 11:54

Sukhoi Su-37 Terminator

Úgy gondolom itt van az, hogy amit a gépbõl ki lehet hozni, annak már csak emberi korlátai vannak.

#431 don quihote

don quihote

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.437 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 21. - 12:50

Sukhoi Su-37 Terminator

Úgy gondolom itt van az, hogy amit a gépbõl ki lehet hozni, annak már csak emberi korlátai vannak.

Bizony, ez már egy komoly tényezõ ezen a szinten.

Edited by don quihote, 2008 január 21. - 13:11.

#432 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2008 január 21. - 20:37

Kicsit szárad a pálya és indul a mandula! :yeah:

#433 don quihote

don quihote

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.437 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 21. - 21:03

Ja, talpunk alatt fütyûl a szél. :D

#434 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2008 január 22. - 10:11

Két kedvencem a klasszikusok közül:

Me-109
Õk pakolták le Pearl Harbourt

#435 hintaló

hintaló

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 232 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 22. - 14:50

Most egy madaras-sárkányos kérdés jön. :)
Tegnap megint láttam egy híradást arról, hogy Észak-Amerikában ritka vadludakat, lármás darvakat stb. motoros sárkány vezetésével tanítják meg újra a vándorlási útvonalukra, ami adott esetben kétezer km-t is jelenthet, kb. 50 nap alatt. Persze kisebb átalakításokat végeztek a gépeken, hogy könnyebben együtt repülhessenek a madarakkal (burkolás, zajszint-csökkentés). Errõl volt egy többrészes ism.terj. film is, és asszem, a Vándormadarakat :) is így forgatták. Én eddig viszont úgy tudtam, hogy a motoros sárkányok az átlagosnál sokkal jobban függnek az idõjárási körülményektõl (a tesóm pl. 2 éve vette meg Egerbõl lelkesen a gépét, de tavaly egész évben fel se tudott szállni, bár igaz, szabadideje se volt olyan sok). Szóval hogyhogy mégis erre a kis röpeszközre tudnak alapozni? Temperáltabbak ott az idõjárási viszonyok? Vagy jobbak ott a gépek? Hogy tudták elvállalni, hogy a két hónap alatt tutira lejutnak Kanadából Floridába? Lehet ilyen nagy túrákat menni motoros sárkányokkal visznylag korlátozott idõ alatt? Tudom, kérdezzem a tesómat, csak vele ritkán találkozom, bennem meg most felmerült a kérdés.

#436 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2008 január 22. - 15:30

Motoros sárkánynál az időjárás-függést befolyásolja a szárny típusa, ami nagyjából a szárny felületét már meghatározza. (az öcséd tőlünk vette a gépet, ha megmondod a tipusát, megmondom mit hozhat ki belőle). Minél kisebb a szárny, annál jobban (könnyebben és gyorsabban) kormányozható. Ez viszont nagyobb gyakorlatot igényel, mert gyorsabban kell reagálni. Tehát rosszabb időben kisebb szárny a javasolt. Nagy szárnnyal nehéz tornázni a széllökésekkel. Volt kollégám azt is gyakorolta, hogy viharos erjű szélben egy helyben állt a levegőben, úgy, hogy közben a gázpedállal kiegyenlítette a szél sebességét. Az érdekes, hogy egész évben nem tudott felszállni, én gyakorlatilag végig repültem.

Edited by Mongol, 2008 január 22. - 15:36.

#437 hintaló

hintaló

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 232 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 22. - 15:45

Köszi. A madárkövetéses rész érdekelt, tehát gyakorlottak számára megcsinálható. Egyébként bátyám van, a gépe típusát nem tudom, örültem, hogy a jármûfajta nevét megjegyeztem :D.

#438 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2008 január 22. - 15:51

Ez a film is ilyen madármentõ akcióról szól

#439 Guest_boomsly_*

Guest_boomsly_*
  • Guests

Közzétéve 2008 január 22. - 19:53

Két kedvencem a klasszikusok közül:

Me-109
Õk pakolták le Pearl Harbourt

Ha már a klasszikus, akkor az én kedvenceim:

F4U Corsair

FW 190

#440 don quihote

don quihote

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.437 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 24. - 11:22

Lezuhant egy lengyel katonai repülõgép Mind a tizenkilenc utas életét vesztette azon a lengyel katonai szállítógépen, amely leszállás közben lezuhant Lengyelország észak-nyugati részén - jelentette be a lengyel légierõ szerda éjszaka. A spanyol építésû Casa szállítógép a Miroslawiec repülõtérre próbált leszállni, de nem érte el a leszállópályát és a közeli erdõbe zuhant, majd kigyulladt. A gépen összesen tizenkilencen voltak: tizenöt utas és négyfõnyi személyzet. A repülõ Varsóból vitte az utasokat, akik éppen egy repülésbiztonsági tanácskozáson vettek részt. A katonai légijármû elõzõleg két helyen - Krzesiny és Powidz településeken - is leszállt, így eredetileg többen is ültek a gépen. Azt egyelõre nem tudni, hogy magas rangú katonai vezetõk is vannak-e az áldozatok között. A baleset helyszínére ment az éjszaka Donald Tusk miniszterelnök és Bogdan Klich védelmi miniszter is. A lengyel államfõ, Lech Kaczynski megszakítja hivatalos horvátországi útját és hazautazik.