Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Szamarak és öszvérek

• Please log in to reply
901 válasz a témához

#401 Jasmine20

Jasmine20

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.200 hozzászólás

Közzétéve 2009 április 3. - 19:10

azon az oldalon, amit te mutattál.

Ahha
szerintem jo kis oldal bár amikor legutobb jártam rajta nem naon fogott meg semmi :S
Remélem megleled álmaid csacsiját rajta... Régebben volt 1 hirdetés 1 nagy testû szürke kancáról Õ megfogott, meg volt egy sárga szamár fehér sörénnyel és farokkal na ilyen színt nem láttam még, így írtam a tulajnak h küldjön képet de nem is válaszolt :( :hupp:

#402 réka_d

réka_d

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.338 hozzászólás

Közzétéve 2009 április 3. - 19:41

Szerintem ilyen:

Posted Image
:ang: :D :ang:

Edited by réka_d, 2009 április 3. - 19:42.

#403 Ramikath

Ramikath

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 143 hozzászólás

Közzétéve 2009 április 3. - 19:57

Köszii, én is nagyon remélem! :cool: Azon az oldalon idõnként leoltják egymást az emberek, ez egy kicsit fura. De legalább olykor-olykor vannak jó kis hirdetések :D

#404 Jasmine20

Jasmine20

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.200 hozzászólás

Közzétéve 2009 április 3. - 20:03

Réka_d köszönöm az illusztrációt :yeah: :yeah: valahogy én is ilyennek képzeltem :gm: Ramikath én alapjáraton nem értem h minek kell oltogatni a másikat nagy plénum elõtt. Ennek semmi értelme. Szerény véleményem szerint a forum NEM személyeskedésre szól. Ha vkinek problémája van a másikkal arra ott a magán kettejükre tartoznak a problémáik nem 1000emberre. sajna én is jártam ugy h elüldöztek 1 forumrol az ilyesfajta viselkedéssel de e van itt sokkal jobb Veletek :rolleyes: :yeah: :D :dev:

#405 Ramikath

Ramikath

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 143 hozzászólás

Közzétéve 2009 április 4. - 10:06

Igazából én azt mondom, hogy idegen emberek véleményére nem nagyon adok, ha azt gonoszkodásból mondják! Ez a fórum tényleg jó, itt mindenki rendes. (De hát aki lovas/szamaras, az rossz ember nem lehet :cool: ...na jó vannak kivételek :rolleyes: )

#406 Ramikath

Ramikath

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 143 hozzászólás

Közzétéve 2009 április 4. - 16:02

Egy hülye kérdés: Lehet a szamarat olyasmi "trükkökre" tanítani, mint pl.:a hegyikecske póz, vezényszóra ágaskodás, leülés....stb?? :$

#407 Jasmine20

Jasmine20

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.200 hozzászólás

Közzétéve 2009 április 4. - 20:01

Egy hülye kérdés: Lehet a szamarat olyasmi "trükkökre" tanítani, mint pl.:a hegyikecske póz, vezényszóra ágaskodás, leülés....stb?? :$

Lehet. Csikósbemutatok is vannak csacsikkal. Fekszik ül... én spanyollépni tanítottam meg meghajolni(ez utobbi nem ment :gm: ) a spanyollépés ment volna ha jobban beleásom magam érintésre emelte és tartotta a lábát... csak sokkal több türelemre van szükség mint a lónál...

most rajtam a sor a hülye kérdésekben :gm: : mi az a hegyi kecske póz :rolleyes:

#408 Ramikath

Ramikath

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 143 hozzászólás

Közzétéve 2009 április 4. - 20:08

Ez tök jó! Szinte minden állatomat tanítottam valamiféle "õrültségre" :D A hegyi kecske póz annyit tesz, hogy a ló(vagy szamár :cool: ) egy dobogóra áll, elsõ és hátsó lábait maga alatt összezárja, mint a hegyi kecske. Gerincbeteg lovaknak állítólag jót tesz, mert a hátukat kicsit domborítaniuk kell.

#409 lisawica

lisawica

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Közzétéve 2009 április 4. - 21:06

...én elsõre vmi kámaszútra figurára asszociáltam :D :gm: :dev: :D :huh:

#410 Jasmine20

Jasmine20

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.200 hozzászólás

Közzétéve 2009 április 4. - 21:11

Én elképzelni sem tudtam mi lehet az a szemem elõtt Óriás kérdõjel lebegett :dev: :D A porondra állást is meglehet szerintem tanítani. Én dijlovasselemekre lennék kíváncsi h megtudja e csinálni(passage, piaffe) megis kérdeztem egy okostol Õ azt mondta bizonyos szintig biztos meglehet de egy szint felett már megrokkanhat. a testfelépítése nem bírja el. Valószinû ilyen a passage és a piaffe is de képzeljétek el a füleseket amint helyben üget :gm: vagy lábemele futkos :kir: az ugrásváltásra képes az tuti az enyimek közül a csõdi megtudta csinálni ha nagyon akarta :)

#411 Jasmine20

Jasmine20

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.200 hozzászólás

Közzétéve 2009 április 5. - 9:10

ez biztos szerepelt már máshol a forumon de szerintem olyan édes :yeah:

Itt is érdemes nézelõdni. Egyszer szívesen elmennék ide :kir:

http://www.donkeybre...x?baseAlbumID=0

(szerk.oka:még 1 link beillesztés)

Edited by Jasmine20, 2009 április 5. - 10:02.

#412 Ramikath

Ramikath

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 143 hozzászólás

Közzétéve 2009 április 5. - 17:35

Ezt a csacsis videót már láttam, nagyon aranyos! De van még több ilyen, azoknak shire-ok a szereplõi :) A hegyi kecske-póznak lehet, h nem ez a helyes neve, én így ismerem :cool: A tanításnál a türelem nem gond, abból van elég ;) Csak némi tapasztalat is kellene... :P

#413 Jasmine20

Jasmine20

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.200 hozzászólás

Közzétéve 2009 április 5. - 17:55

nem akarok kötekedni de azok clydesdale fajtájuak asszem annyiban külömböznek a Shire-tõl h kissebbek bocs az off-ért :gm: Tapasztalt? Beismerem én is tapasztalat nélkül kezdtem bele az idomításukba. Bár õket "csak" alapfokon kellett idomítani... Néhány dolgot másképp csinálnék velük de az eredmény büszkeséggel tölt el. Most rendezvényekre járnak velük ott gyereklovagoltatás a dolguk(pl.: most mennek hódmezõre április végén) Mindkettõre a polyástol kezdve a nagyobbakig a teljesen kezdõig bárkit nyugodt szívvel rá merek ültetni... A tapasztalat jön magától. Ki kell kérni okosabbak véleményét...

#414 Ramikath

Ramikath

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 143 hozzászólás

Közzétéve 2009 április 5. - 19:50

Amikor leírtam, gondoltam rá, h az lesz csak a kocc, ha kiderül, h nem is azok... hát sebaj, köszi az infót! Utána is néztem ennek a fajtának xD Esetleg majd én is szeretném lovagolni tanítani a hugomat (4 éves). Õ is imádja a lovakat és a szamarakat. :D

#415 Jasmine20

Jasmine20

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.200 hozzászólás

Közzétéve 2009 április 5. - 20:13

Amikor leírtam, gondoltam rá, h az lesz csak a kocc, ha kiderül, h nem is azok... hát sebaj, köszi az infót! Utána is néztem ennek a fajtának xD
Esetleg majd én is szeretném lovagolni tanítani a hugomat (4 éves). Õ is imádja a lovakat és a szamarakat. :D

A leendõ csacsin szeretnéd tanítani? Jó dolog a barátnõm lovagolgatott hée hoba és amikor kitalálták h lovagoljuk be a csacsikat akkor tanították egymást a csõdi meg a b.nõm. A b.nõm lovagolni tanult meg a csiko meg belovagolodott. Tudom h megköveznének mert ugye kezdõ lovast nem ültetünk nyers lora de én megtettem és nem volt gond. Az irányításom allatt voltak mindig nemmintha olyan vérprofi lennék... mind nem is erre akartam kilukadni hanem miután a barátnõm rendszeresen lovaoglta azt a szamarat többet nem hajlando lóra nézni és h felülni rá pfujj :gm: naon komoly. Ha hívom lovagolni kösz nem a válasz ha hívom szamárnézõbe akkor pedig oké mikor megyünk :kir:

Mondtad h nézegetted a képeimet de azért belinkelek róluk 1 képet. Õk voltak az álompár de szép idõk voltak ezek :( :)

#416 Cinkos

Cinkos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 84 hozzászólás

Közzétéve 2009 április 6. - 11:18

Jasmine!
Ugyanazokat a jeleket adod a csacsinak, mint egy lónak?? :rolleyes: Bevallom õszintén én még nem vergõdtem zöldágra az enyémmel, de nem adom fel. Róla van szó:Sheriff :ang:

#417 Fiona

Fiona

Új vendég

• Fórumtag
  • 19 hozzászólás

Közzétéve 2009 április 6. - 12:23

Sziasztok!

SEGÍTSETEK LÉGYSZIVES!!!
adjatok tanácsot, ötletet... több szem többet lát, több fej többet gondol stb... :(

A gondunk a következõ (kicsit talán hosszú lesz, elnézést!):

Csomádon lakunk a férjemmel. Egy új parcellázású részre költöztünk, ahol lehet nagy állatokat is tartani. 2 és fél éve van egy szamarunk, tavaly májusban kezdõdött, hogy az egyik közvetlen mellettünk lévõ szomszédunk szólt, hogy Szami büdös. Semmilyen kompromisszumra nem volt hajlandó, hiába mondtuk, hogy napi kétszer takarítva van, zárt trágya tárolás van (mûanyag hordóban), a pisilõ-kakiló helyét szórjuk Stalosan porral. Neki valahogy másfél év után büdös lett a szamár. Nem mindig visszük el a kakit, mert nagy a kert, Szami kicsi, kevés kakát termel és azt általában mi magunk el is kertészkedjük, ami szintén probléma volt, mert szerintük felhalmozódhatott a trágya a földben (hiába mondtuk, hogy ez nem nukleis hulladék és lebomlik)
Néhány hét múlva feljelentett minket a falu jegyzõjénél, aki elutasította, mert 1 évnél régebbi az állattartás és különben is lehet állatot tartanunk. A fickó fellebbezett a Dunakeszi Városi Bíróságon, ahol birtokvédelmi eljárásban kért jogorvoslatot. Április 3-án volt a 2. tárgyalás, ahol 4 tanúja volt. 2 ebbõl családtag, akik Bp-en laknak. 2 tanú az utcánkból, akik azt mondták jegyzõkönyvbe, hogy zavarja az egész utcát a szamár, mert folyton ordít, éjjel, hajnalban, mind1. Úgy hazudtak, mintha könyvbõl olvasnák :( :mad:
Nekünk is vannak tanúink, de most úgy áll a helyzet, - hogy hiába tartható a faluban 5 nagyállat abban sz övezetben, hiába hívtuk ki az ÁNTSZ-t, akik mindent kifogástalannak találtak mindenféle szempontból - az õ tanúi állnak szemben a mi tanúinkkal. Az ügyvédünk szerint arra nem kötelezhetnek, hogy elvigyük Szamit, de azt mondhatja a bíróság, hogy szüntessük meg a szomszédok zavarását... amit nem értek, mert hogy lehet megszüntetni azt hogy Szami néha elkiáltja magát kedvtelésbõl vagy ha arra jár egy idegen. Egyébként õ egy 3 éves kanca... nem is rikoltozik olyan gyakorisággal és olyan hangerõvel, mint egy csõdör.
Az elsõ tárgyaláson még a szag volt a probléma, de miután mondtuk, hogy körbe vagyunk véve állatokkal és sok trágyát is tartanak a környéken maradt az, hogy senkit sem hagy pihenni. Persze a mi tanúink (akiknek nem rágtuk a szájukba, hogy mit kell mondani, szerintük nem kiabál éjszaka és nappal is csak 3-4szer)
Tanácstalanok vagyunk, mert az ügyvédünk szerint, a bíróság szubjektív döntésén fog múlni, hogy mi lesz, mert állítólag látszott a bírónõn, hogy tanácstalan, még nem döntött. Nem tudjuk azt mondani, hogy az egyik tanú asztalos, akinek a mûhelye ott van velünk szemben, ami hangosabb és büdösebb, mint a szamár, mert nem tartozik a tárgyhoz...
Én nem szeretnék csak az 50%nyi esélyre hagyatkozni és nagyon-nagyon tanácstalanok vagyunk :confused: :(
Ha voltatok már hasonló helyzetben, vagy hallottatok valamit akkor kérlek segítsetek
Nem fogjuk csak 3 rossz indulató b...arom miatt elvinni onnan, mert nagyon szeretjük õt
Köszi elõre is mindenkinek mindent!

Vera

#418 lisawica

lisawica

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Közzétéve 2009 április 6. - 18:00

:mad:

<>#&@{};>*ðÐ#&@ !!!!

Ha minden kötél szakad mûtéti úton el lehet távolítani a hangszalagokat és akkor nem lesz hangja :( Jogi ötletem sajnos nincs, de volt egy hasonló topic.

Jogszabályok, rendeletek... lakott területen belüli (városi) lótartás. Segítsetek!:(

#419 Ramikath

Ramikath

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 143 hozzászólás

Közzétéve 2009 április 6. - 18:13

A leendõ csacsin szeretnéd tanítani? Jó dolog a barátnõm lovagolgatott hée hoba és amikor kitalálták h lovagoljuk be a csacsikat akkor tanították egymást a csõdi meg a b.nõm. A b.nõm lovagolni tanult meg a csiko meg belovagolodott. Tudom h megköveznének mert ugye kezdõ lovast nem ültetünk nyers lora de én megtettem és nem volt gond. Az irányításom allatt voltak mindig nemmintha olyan vérprofi lennék... mind nem is erre akartam kilukadni hanem miután a barátnõm rendszeresen lovaoglta azt a szamarat többet nem hajlando lóra nézni és h felülni rá pfujj :gm: naon komoly. Ha hívom lovagolni kösz nem a válasz ha hívom szamárnézõbe akkor pedig oké mikor megyünk :kir:

Mondtad h nézegetted a képeimet de azért belinkelek róluk 1 képet. Õk voltak az álompár de szép idõk voltak ezek :( :)

Igen, olvastam egy könyvet és nagyon szeretném tanítani... én minden állatomat pánikszerûen tanítottam vmire... :dev:
Hát, végül is nálam ló potló lenne a szamár, de ugyanúgy szeretem õket is, mint a lovakat.
Szerintem egy szamárnál nem olyan nagy gond, ha nyers és kezdõt ültetnek a hátára...na jó, mondom én... :S
Szóval a képrõl annyit, h nemsemmi lehet szamarakkal bemutatózni...meg egyáltalán, bemutatókra járni :D
Egyszer pünkösdi napokon elmentünk egy pusztára a rendezvényre...volt galopp is, és részt vett rajta egy csacsi is... hát nem volt semmi, fõleg h a pálya közepén megmakacsolta magát, a csikós meg próbálta valahogy viccesen elütni a dolgot...mondhatom összejött neki :gm:
Remélem nekem is beválik majd a szamár tartás. Egyszerûen bolondulok mindenért, ami egy kicsit is hasonlít egy lóra...

Ez a mûtét olyan rosszul hangzik, de végülis ez olyan, mint a kasztrálás, nem? (nem akarok beleszólni, csak kérdezem :$ )

#420 Jasmine20

Jasmine20

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.200 hozzászólás

Közzétéve 2009 április 6. - 19:59

Jasmine!
Ugyanazokat a jeleket adod a csacsinak, mint egy lónak?? :rolleyes: Bevallom õszintén én még nem vergõdtem zöldágra az enyémmel, de nem adom fel. Róla van szó:Sheriff :ang:

Sheriff jól néz ki :yeah: én ugyanugy adtam a segítséget mint a lónak idomításnál is futószárral probáltam kezdeni de az nagyon nem feküdt egyiknek sem. Gyûlölték én meg akkor nem erõltettem így futottam elõtte mint 1 hülye és mondtam h üget. Mikor szóra ment felült a b.nõm és ugyanez csak közben Õ adta felülrõl a segítséget én pedig hanggal. Hát az idomítás ezen részén nem volt gondom a kondimmal az tuti :gm: Utána minden ugyanugy mint lónál. Ti hol tartotok? Vagy mi a probléma?

uhh Fiona nagyon sajnálom a kialakult helyzetet. Sajnos tanácsot nem tudok adni de szurkolok nektek :S
hihhetetlen h mien rosszidulatúak az emberek :mad: :(
jo messze kell menni az emberektõl rememteként kell élni rg mondom már :gm:
Ez a hangszálmûtét olyan rosszul hangzik... :hupp:

Ramikath azért a szamár is tud meglepetést okozni vigyázz vele az is le tud ám rakni fõleg ha kicsit pörgõsebb. Lackó 1 birka csõdör létére de nem mind ilyen nyugis ezt észben kell tartani ;)
A bemutatózásról annyit h nehéz mert csökönyös. mi 2x voltunk velük bemutatózni de mind2x szarok voltunk. Az elsõnél egyik sem ment mert meleg volt és melegben nem dolgozik ügetni is alig voltak hajlandoak nem h vágtázni meg ugratni :hupp: A másodiknál Lujza mindent csinált Lacko pedig semmit. Összeis vesztünk a gondozóval mert azt állította h nem gyakoroltunk eleget, pedig otthon megcsinálták 3x egymás után is akár hibátlanul. Ezt a gondozó is láthatta hisz hívtuk h nézze meg a gyakorlásunkat...nem értettem mi a fene volt vele... Most így eszembe jutott h akkor a csõdörnek visszafojt a víz az orrán amikor ivott. Ez mitõl lehet? Nem tudja vki? Azt mondták farkastorku. Fel is hívtam a dokit de azt mondta az nem lehet mert már elpusztultvolna babakorában...

Edited by Jasmine20, 2009 április 6. - 20:10.

#421 Ramikath

Ramikath

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 143 hozzászólás

Közzétéve 2009 április 6. - 21:15

Szerinted mivel lehet kiküszöbölni a csökönyösséget? Megvesztegetéssel esetleg? Azt szeretném még kérdezni, hogy miért csak 30 centit ugrattatok a csacsikkal? És mennyit tudott a Lujza ügetni és vágtázni egyfolytában?

#422 Cinkos

Cinkos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 84 hozzászólás

Közzétéve 2009 április 7. - 6:47

Ti hol tartotok? Vagy mi a probléma?

Az elején... :D Tegnap ismét próbálkoztunk egymással, több-kevesebb sikerrel. Már ott tartunk, hogy tudom vezetni. :gm: Erre azért vagyok büszke, mert eleinte ez sem volt egyszerû nála, mert ha úgy döntött, hogy márpedig õ ugyan nem megy tovább, akkor nem ment tovább egy lépést sem! :dev:
A futószáras megoldás neki sem jött be, meg sem mozdul...Ha ráülök, akkor is leginkább csak magától sétál és leginkább arra amerre õ akar, bár a szárral próbálom õt irányítani, de akkor hirtelen rájön, hogy valaki van a hátán és akkor meg megpróbál magáról leharapdálni... :eek: Tiszta õrület! Ma kipróbálom ezt az elõtte futós dolgot, hátha...Ahogy ismerem õt csak nézni fog rám hülyén, hogy mi a szart futkorászok elõtte. :D
Úgyhogy az a problémám, hogy még nem jöttem rá, hogy hogyan lehet õt kezelni. :rolleyes:
Majd beszámolok róla, hogy sikeres volt-e a mai nap!

#423 Cinkos

Cinkos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 84 hozzászólás

Közzétéve 2009 április 7. - 17:32

Hát, az lett amit gondoltam. :gm: Állt a körkarámban és nézett rám hülyén, hogy mit futkosok elõtte. :dev: Azt próbáltam még(földrõl), hogy fogom a szárat és egyre gyorsabb ütemben sétálok, majd futok, de sajnos addig nem jutottunk el, mert semmiképp se akart gyorsítani. Tanácsatalan vagyok, azt hiszem. :rolleyes: Viszont arra rájöttem, hogy sokkal kényelmesebb hátrébb ülni rajta. :) Eddig elõl ültem és mindig lecsúsztam róla, ha elõre hajolt, meg sokkal kényelmesebb hátul! :ang: Nem tudom, hogy még mivel próbálkozzak nála. :confused: Az a legnagyobb baj, hogy az van leginkább, amit õ akar, csak jobbra balra tudom irányítani a szárral (lábra semmit sem lép). És elindulni is csak akkor ha õ akar, ha rajta ülök...Hiába lábsegítség, csettegés, stb... :hupp: Kéne a használati útmutató hozzá. Vagy szerintetek elõbb-utóbb összeszokunk??? (valahogy) :gm:

#424 Jasmine20

Jasmine20

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.200 hozzászólás

Közzétéve 2009 április 7. - 19:12

Mennyi idõs a csacsi? Azt ondják hátrébb kell ülni. Ha visszább pörgetsz akko Strucckanca linkelt be egy képet amin Bertalan csacsin hátrébb ül mint lovon szokás...
Türelem türelem! Az elõtte rohangálósat pedig mi is szárral csináltuk mármint h a szár a kezünkben volt és sokáig csak sétáltunk. Gyakoroltuk a szóra elindulást megállást és sokat keringtünk. Soxor mentünk ki terepre csak úgy sétálni Õ jött mellettünk kantárszáron vezetve és az erdõben keringtünk amikor ez ment akkor próbáltunk ügetni. Pálcát ajánlom figyelmedbe. Nem azt állítom h verd agyon ne érts félre de az elején nem árt néha odasuhintani és amikor rájön h mit kell csinálnia el lehet hagyni a pálcát, bár nálunk mindig volt még a belovaglás után is. Ott volt de nem kellett használni(bár volt példa h mégis kellett :gm: ) Mi addig nem is ültünk fel amíg nem ment földrõl bár a csiko akkor még fiatal volt nagyon szoval nem is lehett terhelni 3 éves volt... Amikor elõször felültem rá (bosszubol mert nem volt hajlandó elindulni :gm: ) amint a kép is mutatja próbálták csalogatni szénával kukoricával. Én mondtam hagyják békén, de nem hiába beszélek. mind1. Amikor a b.nõmmel mentünk ki és ujból felültem mondtam neki hagyja hagy csinálja amit akar. Szokja a sulyt. Egy db-ig csak álldigált aztán tett 1-2 bizonytalan lépést majd megint megállt. Mikor már sétálgatott elkezdtük vezetgetni de csak lépésben. Mellette pedig ugye suly nélkül száron szora is dolgoztunk. Aztán egybe olvasztottuk a 2-t. Majd terepeztünk is odafelé én ültem rajta b.nõm vezette visszafelé fordítva. Szokta a sulyt a zablát a munkát... És miután minden ment és ügetett is szóra mellette futva száron tartva(vez.száron is és kantár száron is) akkor hagytuk el a földi embert fokozatosan. Elõször csak sétált mellette de nem fogta a szárat majd egyre távolabb sétált míg végül bent állt a pálya közepén onnantól nem kellett mellette menni tudta... De ez is fél évünkbe telt szóval türelem, majd összecsiszolodtok ;)

Ramikath

A csökönyösséget szerintem határozottsággal, következetességel és sok sok türelemmel lehet kinevelni. Ja és nagyon sok foglalkozásssal. Ameikkel nem foglalkozol nap mint nap csökönyös lesz, de ha foglalkozol vele megváltozik. Lacko is csökönyös volt az elején Õ is arra akart menni amerre akart de megtanulta h az van amit én akarok így elmaradt a csökönyösség... bár a vízfóbiáját nem tudtuk leküzdeni. Pocsolyánál olyan csökönyös volt h csak na :gm:

Azért ugrottunk csak 30cm-t mert nem voltak ugrásra képezve meg azt moondták nekem h a test feépítése nem ugrásra lett kitalálva így ártani nem akartam. Ugy gondoltam h ez ártani nem árt mert max átlépi. Bár Lujza ebbõl a szempontból is érdekes volt. Ugrás elõtt mindig mondtam neki h "gyerünk hopp!" akkor ugrott de ha nem mondtam akkor eszeágában nem volt megemelni habtestét :D
A távot nem bírta. Rövidtávon volt jo mert kövér volt mint a diszno a kondija szar volt és a lábai sem tökéletesek... a Lacko az többet bírt. Ha rendszeresen lenne Lujzával foglalkozva és kondizva lenne akkor bírna többet... Persze én sokat foglalkoztam vele és a kondija fejlõdött is sokat izmosodott, de aztán amikor eljöttem majd 1 év kimaradt így a kondija megint szar lett(nem találtak rá lovast) A mostani állapotárol semmit nem tudok. Mentünk velük nagy terepet 3órásat de sokat léptünk. Az nem teccett h rövid vágta v ügetés után uyg vette a levegõt mintha 3km-t kellett volna fullvágtában közlekednie. Orrlukai kitágultak oldala járt mintha kötelezõ lenne :S de idõvel sokat vágtattunk meg ügettünk azért. Pontos távot nemtook mondani mint pl.:300m vagy 600m nem figyeltem soha) voltak helyeinkahol tökéletes volt a talaj és lehetett vágtatni és ott mentünk :kir:

bocs h ilyen terjedelmesre sikerült :rolleyes:

#425 Ramikath

Ramikath

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 143 hozzászólás

Közzétéve 2009 április 7. - 19:36

Sebaj, szeretek olvasni :D Ma anyummal beszéltük, h lehet h csikót kéne venni, mert az könnyebben hozzám szokna stb, de én felnõtt állatot szeretnék, h tudjak rajta lovagolni. Most tanácstalan vagyok, h felnõtt vagy csikó? Olvastam a földrõl hajtásról. Ehhez mindenféleképpen kell zabla, vagy megoldhatom simán kötõfékkel? Azon gondolkoztam, h sztem jobb lenne a csacsinak is, ha napközben kiengedném az udvarra. Ott még is nagyobb a jövés-menés, ott vannak a kutyák és hely akad bõven, ahol napozhat-legelhet stb. Kárt tud tenni autóban vagy valamiben? :$ Jó az neki ha szabadon lehet? A csökönyösségtõl félek a legjobban, de akkor remélem megtudom oldani pálcával vagy vmi nasival.

#426 Jasmine20

Jasmine20

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.200 hozzászólás

Közzétéve 2009 április 7. - 20:43

Sebaj, szeretek olvasni :D
Ma anyummal beszéltük, h lehet h csikót kéne venni, mert az könnyebben hozzám szokna stb, de én felnõtt állatot szeretnék, h tudjak rajta lovagolni. Most tanácstalan vagyok, h felnõtt vagy csikó?
Olvastam a földrõl hajtásról. Ehhez mindenféleképpen kell zabla, vagy megoldhatom simán kötõfékkel?
Azon gondolkoztam, h sztem jobb lenne a csacsinak is, ha napközben kiengedném az udvarra. Ott még is nagyobb a jövés-menés, ott vannak a kutyák és hely akad bõven, ahol napozhat-legelhet stb. Kárt tud tenni autóban vagy valamiben? :$ Jó az neki ha szabadon lehet?
A csökönyösségtõl félek a legjobban, de akkor remélem megtudom oldani pálcával vagy vmi nasival.

Én ugy gondolom h persze jobb minél fiatalabbat venni h jobban hozzád szokjon de ez is relativ Lujza szeretett és volt h bujt is hozzám pedig "öreg" 14éves lesz idén. Csikoval könnyebb. Ha lovagolni szeretnél rajta akkor a 3-4éves körülit ajánlanám. Ugyan nem lehet orákat lovagolni rajta de lehet idomítani méghozzá saját képedre. Akkor nem lesz az h már idomított és "át kell idomitani" h olyan legyen mint Te. Nálunk is ez volt a helyzet. Ugye lacko teljesen nyers volt így saját képünkre formáltuk kevesebb gond volt vele mint az idomított Lujzával mire a képemre lovagoltam. 5% ugy lerakott h csak lestem :gm:

A szabdság jo, de autoban kárt tud tenni ha nem is rossz idulatbol de megrughatja ami akár a lábában kárt is tehet ugyh jobb lenne kijelölnöd vmi helyet neki és akár szélesebb villanypásztorral körbe keríteni...

A csököyösségtõl ne félj ha fiatalt veszel és sokat foglalkozol vele ami háznál nem okoz problémát(nincs utazás...) akkor nem vagy csak kevésbé az. Lujziék is csökönyösek vmilyen szinten de tök simán kordában tarthato volt... kivéve a bemutaton ott bezzeg csinálhattál bármit... :dev:

#427 Ramikath

Ramikath

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 143 hozzászólás

Közzétéve 2009 április 8. - 4:45

Én ugy gondolom h persze jobb minél fiatalabbat venni h jobban hozzád szokjon de ez is relativ Lujza szeretett és volt h bujt is hozzám pedig "öreg" 14éves lesz idén. Csikoval könnyebb. Ha lovagolni szeretnél rajta akkor a 3-4éves körülit ajánlanám. Ugyan nem lehet orákat lovagolni rajta de lehet idomítani méghozzá saját képedre. Akkor nem lesz az h már idomított és "át kell idomitani" h olyan legyen mint Te. Nálunk is ez volt a helyzet. Ugye lacko teljesen nyers volt így saját képünkre formáltuk kevesebb gond volt vele mint az idomított Lujzával mire a képemre lovagoltam. 5% ugy lerakott h csak lestem :gm:

A szabdság jo, de autoban kárt tud tenni ha nem is rossz idulatbol de megrughatja ami akár a lábában kárt is tehet ugyh jobb lenne kijelölnöd vmi helyet neki és akár szélesebb villanypásztorral körbe keríteni...

A csököyösségtõl ne félj ha fiatalt veszel és sokat foglalkozol vele ami háznál nem okoz problémát(nincs utazás...) akkor nem vagy csak kevésbé az. Lujziék is csökönyösek vmilyen szinten de tök simán kordában tarthato volt... kivéve a bemutaton ott bezzeg csinálhattál bármit... :dev:

Én is egy 3-4-5 éves körüli állatra gondoltam. Ha nem is tudok órákat lovagolni rajta de akkor tudom idomítani.
Azt nem szeretném, h kárt tegyen magában, inkább elkerítem az udvar egyik felét. Köszi a gyors válaszokat!
Akkor kötõfékbõl cob méret?
Te most dolgozol lovakkal vagy szamarakkal?

#428 Cinkos

Cinkos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 84 hozzászólás

Közzétéve 2009 április 8. - 8:08

Mennyi idõs a csacsi?
Türelem türelem! Az elõtte rohangálósat pedig mi is szárral csináltuk mármint h a szár a kezünkben volt és sokáig csak sétáltunk. Gyakoroltuk a szóra elindulást megállást és sokat keringtünk. Soxor mentünk ki terepre csak úgy sétálni Õ jött mellettünk kantárszáron vezetve és az erdõben keringtünk amikor ez ment akkor próbáltunk ügetni. Pálcát ajánlom figyelmedbe. De ez is fél évünkbe telt szóval türelem, majd összecsiszolodtok ;)

Kétéves múlt, úgyhogy tényleg csak most kezdtem el vele foglalkozni. :) Köszönöm a tanácsokat, mindenképp kipróbálom a terepre menést is. Elõbb utóbb csak ráérzünk a dolgokra. Õ is meg én is. :ang:

Ramikath!
Én a csikót ajánlom neked, bár azzal várnod kell, hogy felülhess rá, de megéri! :) Hozzánk 6 hónaposan került Sheriff, tündéri csikó volt. Eleinte nem karámban volt(mert nem volt még karámunk), hanem szabadon 5 hektáron két kutyával. Iszonyatosan élvezte a szabadságot, és kergetõzött a kutyákkal. :gm: Most egy lóval van egy karámban, de tök jól elvannak. Azért volt jó, hogy kiskora óta itt van, mert teljesen hozzánk szokott. Viszont, amikor még nem volt karámba zárva rosszalkodott. :mad: Egészen konkrétan a kocsi oldalát megrúgta és az volt még a kedvenc szokása, hogy nyalogatta a motorháztetõt és a tükrökben vakaródzott. :kir: Az utóbbiakat még mindig csinálja, ha kiengedjük. Szóval csak óvatosan! :yeah:

#429 Jasmine20

Jasmine20

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.200 hozzászólás

Közzétéve 2009 április 8. - 14:50

kötõfék igen cob méretû lehet bár ez is változó mert Lacko Lujza fia mégis pony méretût hordott még 4éves korában is talán mostanra nõtte ki a ponyt... Lujzinak mindene cobos volt

Cinkos
Azért Te is csínnyánj bánj a felüléssel fiatal még Sheriff(de gondolom ezzekkel a dolgokkat tisztában vagy ;) )
Remélem bejön nálad a terepezés

Igen most is lovazok és szamarazok is. kistestû csacsikkal dolgozom, be kell öket kocsizni...
Õ az egyik
még1x
pihi
Füli - Õ be van kocsizva
Apja kölyke :D
bundáscsiko :gm:
futoszáron
csikovágta :D
egy hatalmas ugrás! :kir: - kár a minõségért nem volt szivem kitörölni :rolleyes:
ugyan nem csacsis de megmutatom Nektek. Õt lovagolom:
Rigó

bocs a sok képért. Most velük foglakozom :ang:

#430 Ramikath

Ramikath

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 143 hozzászólás

Közzétéve 2009 április 8. - 15:18

Figyelj csak Jasmine! én is lovagoltam ott! nem is egyszer. õszi szünetben jártam ott utoljára, egy Jázmin nevû deres pónit lovagoltam akkor osztályban!!!! néha még most is eljárok, ha a mamámnál vagyok, szeretem azt a helyet. :) :) A csacsik nagyon aranyosak. Amikor ott voltam volt egy lámájuk is :hu: (Most már azért nem járok olyan sûrûn, mert átpártoltam westernre :D) Cinkos! Köszi, szerintem akkor csikót fogok nézni magamnak. Végül is nem tragédia ha nem tudok rajta lovagolni :D A képeket meg köszönjük Jasmine!!!!! :D

Edited by Ramikath, 2009 április 8. - 15:35.

#431 Jasmine20

Jasmine20

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.200 hozzászólás

Közzétéve 2009 április 8. - 18:52

Figyelj csak Jasmine!
én is lovagoltam ott! nem is egyszer. õszi szünetben jártam ott utoljára, egy Jázmin nevû deres pónit lovagoltam akkor osztályban!!!! néha még most is eljárok, ha a mamámnál vagyok, szeretem azt a helyet. :)
:)
A csacsik nagyon aranyosak. Amikor ott voltam volt egy lámájuk is :hu: (Most már azért nem járok olyan sûrûn, mert átpártoltam westernre :D)

Cinkos!
Köszi, szerintem akkor csikót fogok nézni magamnak. Végül is nem tragédia ha nem tudok rajta lovagolni :D
A képeket meg köszönjük Jasmine!!!!! :D

Jasmine még ott van de már fehér :D és Hópihe(vagy hogyis híjják) is ott van még... Én is szeretem azt a helyet. Nem egy puccos de az állatokkal jol bánnak és nálam ez a lényeg:D

mellesleg szerintem lehet western nyeregben lovagolni(bár oktatást nem biztos h kapsz meg a lo sem westernben megy de nyereg az van :gm: ) meg belevalo lo is Báró személyében õt ismered?
De h ne legyek teljesen off a tulaj vett 1 fehér választáskori csacsicsikot(tom h Neked nem teccik a fehér szín de gondoltam megemlítem :rolleyes: ) még én sem láttam a héten jön kedden talán. Pénteken már tuti látni fogom csinálook róla fotot :)

A csikoval is sokat lehet törõdni és télleg olyanná formálod amienre Te szeretnéd...

#432 Ramikath

Ramikath

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 143 hozzászólás

Közzétéve 2009 április 8. - 19:46

Fú, engem úgy megszivatott az a ló... nem h vágtatni, ügetni sem akart...mondta az oktató(nem tom mi a neve, egy 40-es nõ) h nyugottan vágjak rá a pálcával...hát óvatosan próbálgattam én, de nem nagyon ment, agyonverni meg nem akartam...akkor gyakoroltam a könnyített ülést, de nem tudtam rá figyelni, mert Jázmin folyton megállt. Nah mindegy, azért aranyos volt.(fene se tudja már, milyen volt, úgy emlékeztem, h deres :D ) Nem nagyon ismerem ott a lovakat, sõt, semennyire. Az angoltól már teljesen elszoktam :D Hát, nem tudom, nekem nagyon nem tetszik, ahogy a lovak ott kivannak kötve, és hogy nyakig járnak a trágyában(legalább is amikor ott voltam, elég szar volt a helyzet szó szerint...) De legalább szép gömbölyûek... Nem nagyon tetszik, de azért kiváncsi vagyok én arra a csikóra :P

#433 Jasmine20

Jasmine20

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.200 hozzászólás

Közzétéve 2009 április 9. - 16:01

Fú, engem úgy megszivatott az a ló... nem h vágtatni, ügetni sem akart...mondta az oktató(nem tom mi a neve, egy 40-es nõ) h nyugottan vágjak rá a pálcával...hát óvatosan próbálgattam én, de nem nagyon ment, agyonverni meg nem akartam...akkor gyakoroltam a könnyített ülést, de nem tudtam rá figyelni, mert Jázmin folyton megállt. Nah mindegy, azért aranyos volt.(fene se tudja már, milyen volt, úgy emlékeztem, h deres :D )
Nem nagyon ismerem ott a lovakat, sõt, semennyire.
Az angoltól már teljesen elszoktam :D
Hát, nem tudom, nekem nagyon nem tetszik, ahogy a lovak ott kivannak kötve, és hogy nyakig járnak a trágyában(legalább is amikor ott voltam, elég szar volt a helyzet szó szerint...) De legalább szép gömbölyûek...
Nem nagyon tetszik, de azért kiváncsi vagyok én arra a csikóra :P

Az ahogy ki vannak kötve nekem sem teccik, de már annyira nem is állnak a trágyában(bár halálra takarítva sincsenek)... viszont az istállóra nagyon igényes a tulaj. folyton veszekszik h legyen elég tiszta szalma alattuk. A Jasmine meg naygon tetü folyton bakol :gm:
de most már ne offoljunk elvére ez egy szamaras topic még a végén megköveznek minket :gm:
Képzeljétek mesélte a tulaj h az egyik csikot azért kellett megkötni(merth ez nem szokás) mert eccer egy néni táskájából kilopta a kenyeret :gm:

Cinkos
voltál terepezni Sheriffel? El ne felejts beszámolni róla :rolleyes:

#434 Ramikath

Ramikath

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 143 hozzászólás

Közzétéve 2009 április 9. - 16:12

Hehe, jópofa lehetett :D

#435 Cinkos

Cinkos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 84 hozzászólás

Közzétéve 2009 április 9. - 19:28

Ma voltunk délután terepen Sheriffel meg az egyik lovunkkal. Hát borzasztó volt...legalábbis nekem. :nem: Nem tudom, õ hogy élte meg. Amikor bent voltunk lehetett száron vezetni, de amint kiértünk a kapun, úgy néztünk ki , mintha õ sétáltatna engem. :D Alig bírtam megfogni, csak ment elõre, mintha valami dolga lenne. Össze-vissza tépte magát, néha próbáltunk meg-megállni legelni(a másik ló legalábbis ezt tette) õ nem akart legelni. Kint lehetett vele azt csinálni, hogy futottam elõtte, és õ utánam (?), de leginkább versenyzett velem és nem bírtam vele a tempót! :gm: Nem tudom, de lehet, hogy az a probléma vele, hogy most kezd igazán ereje teljében lenni és hát ugye csõdör!!! :D Remélem, hogy idõvel lenyugszik, nem szeretném õt kiheréltetni. :( Röviden ennyi történt, nem túl pozítív dolgok. :hupp: De nem adom fel! :ang:

#436 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2009 április 9. - 19:36

Az igen kevés , hogy lehet vezetni! Mindenképpen meg kel tanítani megállni, nyugodton lenni, hogy hol kell veled mennie, pont ugyanúgy mint egy csikót! Különben egyszer csak nem lesz elég erõd s hus világgá megy, s ez most vicces, de akkor nem lesz az! Még a szamár sem úgy születik, hogy tudja mi a dolga, pláne ha csõdike a szentem!

#437 Ramikath

Ramikath

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 143 hozzászólás

Közzétéve 2009 április 10. - 9:58

Szerintetek meglehet tanítani egy szamárnak ilyen dolgokat?
http://www.youtube.c...feature=related

Vagy ilyeneket?

:dev: :rolleyes:

#438 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2009 április 10. - 13:28

Szrt igen, Parelli képes volt egy öszvérrel reining bajnokságot nyerni, ma is dolgozik szamarakkal is. Igaz azóta csak lófélék versenyezhetnek!

#439 Jasmine20

Jasmine20

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.200 hozzászólás

Közzétéve 2009 április 10. - 19:24

Szerintem is meglehet csinálni. Én próbálgattam Parellizni egy csacsival és mûködött. a 7 játékot próbálgattam és hellyel közzel mûködött :D

Én ezt szerettem volna megcsinálni Lujzával és Lackóval
csak félbe szakadt azzal h eljöttem de a nyár végi kiállításra már egy ehhez hasonló produkcióval szerettem volna menni :gm:

Cinkos Ne add fel sok sok türelem. Úgy tûnik Sheriff kicsit lobbanékonyabb. Sokat gyakorolj akkor bent. Úgy ahogy Csikasz mondta megállni elindulni szóra és ha legközelebb terepre mentek nagyon kicsi kört menjetek és ne menjetek messze az otthontól... Menni fog az csak türelem :D

Ma láttam végre a tulaj új szamár csikóját Imike névre hallgat és fél éves fehér kék szemû csõdör. Nagyon bújós kedves csiko. Odamentem hozzá és Õ rögtön bújt a fejét rárakta a csípõcsontomra és csak állt ha távolodtam jött utánam nagyon aranyos. Termésetesen - mivel annyi agyam van mint 1 marék sárgarépának :gm: - elfelejtettem gépet vinni így foto majd legközelebb :D

#440 lisawica

lisawica

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Közzétéve 2009 április 10. - 19:32

Zsani sokkal hamarabb csatlakozik mint a lovaink, és sokkal készségesebb is - szerintem egyszerûen kiváncsibb :) Zsani csak 1ben csökönyös: lépésnél gyorsabb jármódban nem hajlandó közlekedni, és 50 kilónál nehezebbet nem hajlandó cipelni (na jó ez már 2 :D)