Ugrás a tartalmakhoz

Akhal

• Please log in to reply
1089 válasz a témához

#401 forkissima

forkissima

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.661 hozzászólás

Közzétéve 2008 április 24. - 9:59

látom egyre érik a honlapok elkészítése. székely lófõk lovairól senki nem akar beszélgetni? persze kulturáltan.

'Everything that is done for us, without us, is not ours.'

#402 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2008 április 24. - 10:04

Ezt én is nagyon szeretném, ha a fajtáról esne szó végre, nem a köré font elborult elméletekrõl. Ha nem tünt még fel, én indítottam anno a topicot (nem tudom, miért nem jutott akkor másnak eszébe), mert ezt a fajtát a legkiválóbbak egyikének tartom. Tehát minden infó érdekel (ami valós). Úgyhogy hagyjuk már ezt a krva õsmagyar+ahal kapcsolatkeresést és foglalkozzunk a lóval. Gondolom ebben melodia is tud a segítségünkre lenni.

#403 jász

jász

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 833 hozzászólás

Közzétéve 2008 április 24. - 10:36

Hajrá Mongol! Ugyan ez megy Zsábin is. Csak én ahoz sem értek. Nem is nagyon világositgatnak.

#404 forkissima

forkissima

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.661 hozzászólás

Közzétéve 2008 április 24. - 18:40

Hajrá Mongol! Ugyan ez megy Zsábin is. Csak én ahoz sem értek. Nem is nagyon világositgatnak.

na nem egészen, felrakták ugyanis az egyébént már sokak által ismert sztorit a zsábi lovak behozataláról, ha megnézed. az akhal nem ugyanaz a történet, és az egyesület éppen most dolgozik azon, hogy több cikk is megjelenjen a fajtáról és annak Magyarországra kerülésérõl, itteni történetérõl.
ha meg kíváncsi vagy, kérdezz.

#405 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2008 április 24. - 19:06

látom egyre érik a honlapok elkészítése. székely lófõk lovairól senki nem akar beszélgetni? persze kulturáltan.

Éppen járna neki egy külön boríték amiben beszélni lehetne róla. Sõt, voltaképp ezügyben a tettek mezejére lehetne lépni. A kihaltnak vélt székely ló többek állítása szerint még létezik, illetve akadnak még olyan lovak székelyföldön, amik jól beleillenek a típusba. Ezeket felkutatni, a tenyésztésüket összefogni jó mulatság, férfimunka lenne.

#406 forkissima

forkissima

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.661 hozzászólás

Közzétéve 2008 április 24. - 22:27

nosza nyiss neki egy topicot és kutasd fel, gyanítom rövid úton S.L-be fogsz botlani, az meg további botlásokhoz vezet majd :kir:

#407 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2008 április 24. - 22:34

SL= székely ló a QH (negyed ló :)) mintájára :confused:

#408 forkissima

forkissima

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.661 hozzászólás

Közzétéve 2008 április 24. - 22:38

nem, csak nem akarok nevet kiírni, mert az fórumszabályt sért. szójátékban: halláskárosult dalia :gm:

#409 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2008 április 24. - 22:44

Javagyúgy! Nem találkoztam még vele, éppen csak tudok róla, hogy létezik.

#410 forkissima

forkissima

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.661 hozzászólás

Közzétéve 2008 április 24. - 22:49

összefújja a szemetet a szél (sóhaj)...

#411 Guest_boomsly_*

Guest_boomsly_*
  • Guests

Közzétéve 2008 május 18. - 16:33

Kíváncsi vagyok Boomsly mit hoz ki a görénnyel.

Igazából semmi kedvem belemenni egy Svazi földi vadászgörény törzs ismertetésébe, amelyet még Attila hadai honosítottak meg arrafelé, mivel a helybéliek sokat szenvedtek a Röcsögõ Hörcsög keltette zajoktól...
Amúgy a mai napig egy település nevében õrzi az ott tevékenykedõ hun görényeket, név szerint: Hörcsögröccsentõ.

Nagy öröm is , h te, mint harcos bogaras zulu rovarász az ahal topicon buzdítasz másokat az utazásra....

Én már találkoztam ilyen lóval, de még nem sikerült tisztáznom vele, hogy Õ most Ahal vagy Akhal? Most melyik, mert ugye nem szeretnék udvariatlan lenni legközelebb!?

Úgy látom én már szélcsendben értem ide.

#412 forkissima

forkissima

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.661 hozzászólás

Közzétéve 2008 május 18. - 16:46

az egyesuleti nev akhalkent van regisztralva, a masik is jo, vedd ugy, hogy az a fonetikus irasmod :dev: :D

#413 Guest_boomsly_*

Guest_boomsly_*
  • Guests

Közzétéve 2008 május 19. - 5:16

Aha. Akha. Úgy vettem. A Trekkini vagy Tekkini is -gondolom- hasonló témakört merít ki. Te nagyon belevaló csaj vagy. Még szívesen ismerkednék is, csak ne lennél lovas.

#414 forkissima

forkissima

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.661 hozzászólás

Közzétéve 2008 május 19. - 17:36

trekkini nem helyes, tekini sem, csak a teke, mert ez a torzs neve. de ha nagyon korrektek akarunk lenni, az AT az csak egyike a turkoman lofajtaknak. A korai 1930-as evekben zartak le a meneskonyvet, asszem 1932-ben, onnantol van tisztaveru AT, de ha megnezed a menvonalakat es hozza fenykepeket, vannak elegge eltero alkatu lovak a fajtan belul. Ennek okairol reszletesebben pl melodia tud boven es nalam sokkal hitelesebben beszelni. kosz :D

#415 Guest_melodia_*

Guest_melodia_*
  • Guests

Közzétéve 2008 május 23. - 7:17

Ahalok, ha ugranak...

Ez se rossz:

#416 pepszin

pepszin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 153 hozzászólás

Közzétéve 2008 május 23. - 22:31

Bár amerikai film, de azért az a fekete türkmén csõdör... :eek:

http://link.brightco...clid=1336697997

#417 Guest_melodia_*

Guest_melodia_*
  • Guests

Közzétéve 2008 június 7. - 19:34

A mai látnivaló:

http://gallery.site...._1994_Makat.jpg

#418 forkissima

forkissima

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.661 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 9. - 14:35

megyek is és udvarolok neki a hétvégén :)

#419 Guest_melodia_*

Guest_melodia_*
  • Guests

Közzétéve 2008 június 9. - 14:54

megyek is és udvarolok neki a hétvégén :)

Részemrõl fülcsók neki... :yeah: És a többieknek is!Hazafelé pedig lángos nálunk?

#420 forkissima

forkissima

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.661 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 9. - 15:03

esetleg nincs linked Asjához? :) fülcsókot átadom, valószínûleg esélyesebben fog sikerülni, mint Nünülaninál :gm: remélem igen lángos nálatok :yeah:

#421 Zemann

Zemann

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 661 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 10. - 14:24

Egy Achal Tekini

:)

Edited by Zemann, 2008 június 10. - 14:23.

#422 Magyar Májkrém

Magyar Májkrém

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 72 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 10. - 15:37

Õszintén bevallom, nem értek az achalokhoz. Viszont, egy ismerõsöm el akarja adni a lovát, és felmerült benne hogy achal-tekini... Ti véleményetek?

http://ironmaiden.we...ges/horse/5.jpg

#423 Guest_melodia_*

Guest_melodia_*
  • Guests

Közzétéve 2008 június 10. - 23:24

Õszintén bevallom, nem értek az achalokhoz. Viszont, egy ismerõsöm el akarja adni a lovát, és felmerült benne hogy achal-tekini... Ti véleményetek?

http://ironmaiden.we...ges/horse/5.jpg

Az a véleményem, h mivel láthatóan rendes sütése van, fel kell hívni a területileg illetékes ló Maigret-t, megkérdezni, h ki az apja/anyja, esetleg kérni rá egy útlevelet/szárm. lapot, abból minden kiderül.

Egyébként a külleme alapján lehet ahal vérségû, de azt kétlem, h ezzel a sütéssel tv.
Azért ha megtudjátok a származását, beírhatnád, ki õ. :)

#424 Bruck

Bruck

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 62 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 11. - 9:48

Egy Achal Tekini

:)

:kir: én meg marslakó vagyok

#425 Mahóca

Mahóca

Új vendég

• Fórumtag
  • 24 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 11. - 12:33

Akit érdekel, tekintse meg a honlapunkon a két idei tisztavérû akhal kancacsikót! www.mahoca.hu A csikók neve Obsidian és Amethyst.

#426 Adrienn

Adrienn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.316 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 11. - 13:36

Nomen est omen. Ékkövek a ménesedben. :ang: Szívbõl gratulálok hozzájuk! Annyira tetszenek ezek az õzike csikók. De persze a felnõttek is. :)

#427 Kocka

Kocka

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 310 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 11. - 14:19

Akit érdekel, tekintse meg a honlapunkon a két idei tisztavérû akhal kancacsikót! www.mahoca.hu A csikók neve Obsidian és Amethyst.

sz:2008.08.05 (Aidyn X Ampulla) Ne sértsük a kauzalitást! :dev:

#428 Guest_melodia_*

Guest_melodia_*
  • Guests

Közzétéve 2008 június 12. - 9:02

Egy kis érdekesség. Az utolsó képsorokon Horthy szürke lovát nézzétek!!

http://www.youtube.c...feature=related

Mahóca, ezúton IS gratulálunk az idei királylányokhoz! :yeah: :yeah:

#429 orditoszamár

orditoszamár

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 126 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 12. - 9:33

Az elsõ képsorok illetve a hátérben levõ pejko....

#430 Guest_melodia_*

Guest_melodia_*
  • Guests

Közzétéve 2008 június 19. - 8:42

#431 forkissima

forkissima

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.661 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 22. - 23:33

érdekes cikk a tenyésztési célokról http://akhaltekeranch.blog.com/

#432 forkissima

forkissima

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.661 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 24. - 18:03

képek az új kancacsikómról, tisztavérû, Gelishikli vonalú nagyfülûség, most volt két éves. egyik anyai felmenõje Absent.
http://www.facebook....mp;id=685590086

#433 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 24. - 18:14

forkissima! Nagyon szép! Ezt a fajtát miért nem használják militaryban? Nincs kellõ mozgása? Nem tud ugrani? (kb max 120)

#434 Adrienn

Adrienn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.316 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 24. - 18:30

hihi, ezek a lovak szinte mindent tudnak :)
"Nagyon mozgékony, élénk, robbanékony lovak jellegzetes puha, rugalmas mozgással. Lépésük laza, hosszú, ügetésük szabad, pásztázó jellegû, szinte mozdulatlan törzzsel, vágtájuk könnyed és hosszú.
Rendkívüli eleganciája és intelligenciája különösen alkalmassá teszi a fajtát a díjlovaglásra, de díjugratásban is komoly eredmények bizonyítják tehetségét.
Hatalmas állóképessége és kitartása a military és távlovaglás területén történõ kipróbálását is indokolja. Ugyanakkor korlátot jelenthet egyrészt kis mérete (mének: 158/176/19,1 , kancák: 157/176/18,8), másrészt esetenként a nehéz lovagolhatóság. Az ahal-tekini ló nem való minden lovasnak, érzékenysége és intelligenciája miatt olyan lovast igényel, aki nem sporteszköznek, hanem „csapattársnak” tekinti a lovát, és jól meg tudja ítélni annak fizikai és lelki állapotát.

A fajta kiváló képviselõi voltak:

Poligon, aki hosszú ideig tartotta a csúcsot magasugrásban a volt Szovjet-unióban 212 cm-rel,
Perepel 1950-ben 8 méter 78cm távolugró rekordot állított fel,
Penteli, Goknar és Poszman szintén kiváló ugrólovak voltak

Absent 1958-ban Aachenben 2. helyezett volt, az 1960-as Olimpián Nagydíjban aranyérmet szerzett, majd 1964-ben Tokióban bronzérmet díjlovaglásban (említésre méltó, hogy Abszent 2 éves korában galoppon is versenyzett, 5 versenyébõl 1db elsõ, 1 db második és két darab harmadik helyet szerzett. 1955-1968-ig, azaz 16 éves koráig sportkipróbálás alatt),

Kambar, a kiváló galoppversenyló 64 versenyébõl 63-at megnyert,
Káplán 2-tõl 7 éves koráig versenyzett, 26 versenyébõl 16-szor elsõ, 3-szor második, és 5-ször harmadik lett, 1400-4000m-es távokon,
Magdan (Karakír) 1952-ben A KÖZÉP-ÁZSIAI KÖZTÁRSASÁGOK KAZAH BAJNOKSÁGÁN 50 km-en második lett 1 óra 30 perc 51 másodperc eredményével,
Akbar ( Az 1976-ban Magyarországra került Musztafa apja ) Taskentben 10.000 m-en 14 perc 14,8 másodperc eredménnyel gyõzött,
1935-ben egy ahal-tekini lovakon lovagló lovascsapat 84 nap alatt tette meg a 4300 km-es utat Ashabadtól Moszkváig"
Szerzõ: Schütz Sarolta

Forrás: www.mahoca.hu - érdemes böngészni

#435 forkissima

forkissima

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.661 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 24. - 18:36

köszi, bár én ugye elfogult vagyok :) itthon egyszerûen nincsen elég ebbõl a fajtából, de ezen dolgozunk, Asját pl kifejezetten ajánlja az orosz tenyésztésvezetõ sportkipróbálásra, mert egyes felmenõi ill testvérei jól szerepelnek több szakágban is. Az alkalmasságával nincs gond, esetleg annyi, hogy ezeknek a lovaknak kb 153-168 közötti a marmagasságuk, ami nem minden lovasnak megfelelõ. Én tervezem a sportkipróbálását. neki is, és Altynnak, a másik lovamnak is. melódia meg tudja mondani, hogy volt-e akhal militaryban itthon kipróbálva.

#436 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 24. - 18:56

Kb 165- 168 már éppen jó. A militaryra ideális adottságokkal rendelkezik. Ugróban is ki lehetne próbálni, de ott olyan sokan vannak, hogyha marad egy közepes ugróképesség, azzal max B/3 lesz a csúcs. Lovastusában viszont jó mozgás, kezelhetõség, kitartás, keménység, és kb 120-as ugróképesség kell. És könyebb minõsülni az Olimpiára. ;) :D

#437 Guest_melodia_*

Guest_melodia_*
  • Guests

Közzétéve 2008 június 24. - 22:20

Ópusztaszeren próbálták ki militaryban többek közt Karakánt (75 % ahal) és Aranylót ( 75 % ahal). Karakán Tuska Pali szerint is kiváló képességû ló. Igazából a sportkipróbálásnak fõleg anyagi akadályai vannak, a 90-es években én is versenyeztettem egy ahal félvér mént díjlovaglásban, kis hijján belerokkantam... A tenyésztés és a versenyeztetés egyaránt rendkívül zsetonigényes dolog, kevesen gyõzik. :)

#438 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 25. - 7:49

Az biztos! Kiszámoltuk most a hétvégén, hogy egy lóval, kaja, pia, szállás, nevezési díj, stb... 30.000 forint kb egy 3 napos verseny a militaryban. Ugróban ez a háromszorosa.

#439 forkissima

forkissima

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.661 hozzászólás

Közzétéve 2008 július 1. - 15:44

Információ az idei Európai AT Kiállításról/Bajnokságról, ami Dél-Németországban kerül majd megrendezésre szeptember utolsó hétvégéjén http://www.achal-tek...s...0&idart=173

#440 Guest_melodia_*

Guest_melodia_*
  • Guests

Közzétéve 2008 július 5. - 13:42

Most érkezett be hazánkba, és a Barátom eladja
az apróban is fent van :)

Posted Image

Posted Image

Bõvebb infó róla?