Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Gidránok - azonos hõfokon a tûzzel

• Please log in to reply
5286 válasz a témához

#401 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2005 március 24. - 11:57

Rosalinda !Na most nem értem! Mi a baj herceggel? - nem elég gidrán- nem elég gidrán/kisbéri- nem elég szép- ????????????????Amikor azt írtad: " ez gidrános topic", arra gondoltál, hogy Hercegnek köze sincs a gidránokhoz, vagy arra, hogy odaOFF-oltam a másik két pacót is? Ha az utóbbi, bocsi! Ha az elõbbi, akkor is bocsi..., de akkor tényleg nincs itt semmi keresnivalóm! Semmi baj! Ti viszont aranyosak voltatok, élmény volt olvasni "igazi gidrános" soraitokat! Majd olvasgatlak néha Benneteket! Pussz.: Ágimam

#402 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2005 március 24. - 12:22

Bianko!felvettetél egy érdekes témát: Szinformalizmus!Kérdésem: megengedhetõ egy pej mén a gidránban?Ugyanis a sárga szinnel nagyon beszükülnek a lehetõségek.És a szinöröklödés szabályai szerintpejxsárgából születnek sárga csikók.Mivel a sárga homozigota recessziv tulajdonság,igy szerintem egy pej ménnek sárga csikója ugyanúgy megfelel a gidrán leirásának,mint a sárgaxsárga párositásból született csikók! A más szinû csikókat meg le lehet bélyegezni kisbérinek(pl.)!Érdekelne a véleményed!...És még valami:nem lehet esetleg a tenyésztési szabályzatot úgy módositani,hogy 75% telivér és 25% gidrán vérhányadú egyedeket ne kisbérinek bélyegezzenek le! Akkor is anglo-arab marad.Szerintem...Ági! nem kell azonnal megsértõdni! Posted Image

#403 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2005 március 24. - 12:35

Szia, LANDGRAF! Nagyon sajnálnám, ha úgy nézne ki!Olvasd el mégegyszer az üzimet! Ha a "nincs itt semmi keresnivalóm"-ra gondolsz, az nem megsértõdés, hanem szigorú ténymegállapítás! Persze azért ott van a "ha" is...

#404 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2005 március 24. - 12:41

És még valami: Én - ha megsértõdök - szépen, urinõ módjára... lelépek, és nem írom, hogy "aranyosak voltatok", meg hogy pussz.! Nem stílusom a mûvigyoros,képmutató udvariaskodás!Ha bármit leírok, kimondok, azt "úgy kell érteni", ahogy van, nem kell mögéje nézni! Még nem ismersz. Egyébként is megvárom, hátha nyilatkozik még Rosalinda! Posted Image

#405 ikácska

ikácska

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.792 hozzászólás

Közzétéve 2005 március 24. - 12:53

Landgraf!Dr. Ócsagi Imre: Lovaskönyv"Van domináns színgén (pl. a szürke), amely elnyomj a receszívet (pl. a sárgát), s a domináns színû gén, ha az örökítési anyagban jelen van, mindenképpen érvényesül. A recesszív tulajdonság pedig csak akkor jelenhet meg, ha az õt elnyomni képes domináns tulajdonság se az apai, sem az anyai oldalról nincs jelen az örökítési anyagban....A ló színének episztatikus sora: tarka színezõdés, fakó, szürke, pej, fekete, sárga. A tarka szín tehát minden színezõdést elnyom, a sárgát pedig mindegyik elnyomhatja. Sárga színû csak akkor lesz a ló, ha semmi más színt nem örökölt. Ugyanakkor ez az episztatikus sor azt is jelzi, hogy melyikbõl hasadhatnak ki elnyomott színek."Én úgy tudom, hogy pej x sárga párosításból ritkán hasad ki sárga (az én lovam mondjuk pont ilyen), ezért nem biztos, hogy megéri egy pej ménnel fedeztetni a kancákat.Landgraf honnan veszed, hogy egy 25% gidrán és 75% telivér hányaddal rendelkezõ csikót kisbérinek bélyegeznek? Meg azt, hogy a nem sárgára született csikókat le lehet sütni kisbérinek? Posted Image :eek: Szegény kisbéri így is meg van már kutyulva rendesen, honna veszed, hogy bevesznek a fajtába fajtatiszta kisbérinek egy olyan lovat, amiben a kisbéri fajta egy csepp vére sem csorog? Ne haragudj, de szerintem ez hülyeség. Komoly elõírások vannak erre vonatkozólag, és ez nem egyenlõ azzal, hogy tenyészménként sajnos valóban feleslegesen beengedik a más fajtákat.Nekem eddig az egyik legszélsõségesebb és legrosszabb példa Hohenstein II Csábító volt, akit ki is vettek a tenyésztésból. Az anyja 25%-ban kisbéri, 25%-ban gidrán, az apja meg trakehneni. És mégis engedték egy darabig tenyészménnek.25%-on felül kell lennie a kisbéri õsnek ahhoz, hogy Elõtörzskönyvesre bélyegezzék, és 50% felettinek, hogy valódi kisbéri félvér legyen. Akkor hogy bélyegeznének kisbérinek egy félresikeredett színû gidránt? :eek:

#406 ikácska

ikácska

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.792 hozzászólás

Közzétéve 2005 március 24. - 12:56

Vagy lemaradtam valamirõl?

#407 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2005 március 24. - 16:30

idézet:
Eredeti szerzõ: ikácska: Landgraf honnan veszed, hogy egy 25% gidrán és 75% telivér hányaddal rendelkezõ csikót kisbérinek bélyegeznek? Meg azt, hogy a nem sárgára született csikókat le lehet sütni kisbérinek? Posted Image :eek: Szegény kisbéri így is meg van már kutyulva rendesen, honna veszed, hogy bevesznek a fajtába fajtatiszta kisbérinek egy olyan lovat, amiben a kisbéri fajta egy csepp vére sem csorog? Ne haragudj, de szerintem ez :eek: [/QUOTE]Ikácska :D ne nyújkájj mellé :D Ott van az Intõ.Õ pl.furioso+telivér és ajánlott fedmén a kisbéribe.De van gidrán fedezõ mén is pl.És van még rá más példa .De az tény,hogy több jó lovat nem raknak be fedezni,ami beférne mert eléggé "gubancos" a vezetõség.

#408 furioso

furioso

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.414 hozzászólás

Közzétéve 2005 március 24. - 17:46

+Feri! A kisbériben a furiosokat mindíg akkor alalmazták, ha a telivérek túlzott használata miatt a fajta "elfinomodásának" veszélye állt fent (ha olvasod a kisbéri történetét, ez világossá válik). Az Intõvel való fedeztetés sem kötelezõ, de ha valaki úgy gondolja - mivel a ló jellegében belefér a kisbéri fajtába - s a túlzott elfinomodást meg akarja elõzni, akkor fedeztet vele. De ez inkább a kisbéri topicba való...

#409 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2005 május 20. - 19:40

Üdv Mindenkinek az új fórumon! Akkor kezdem:szóval a 25% gidránt és 75% telivért nekem akkor mondták,hogy kisbérinek sütik le ,amikor az egyik ismerõsõm a Déva-gidrán kancáját be akarta a Büvõlõxx-vel fedeztetni! Ifj. Herzog Emilnek volt egy Sir Khán névre hallgató kisbérije akinek a származása Dévaxx-Chorist Gidrán volt.Ez ugye szerintem gidrán,arról nem is beszélve,hogy a gidrán alapvetõen egy anglo-arab fajta!A szinöröklésrõl: a kérdés felvetésem inkább elméleti,mint gyakorlati.Bár volt már példa a hazai gidrán tenyésztésben erre!1990 v. '91-ben Kaposváron állt egy pej roppant formás Gazal mén amellyen a ménes akkori vezetõje( Herzog Emil) befedeztetett néhány gidrán kancát!Megjegyzem, irtózatos felháborodás lett belõle,csikó egy sem a mén terméketlensége miatt,de akkor került ez szóba,hogy a pej mén után kihasadhatnak sárga csikók és akkor azok tulajdonképpen minden feno-és genotipusos kritériumnak megfelelnek amit a gidrán fajta támaszt. Csak ennyit szerettem volna mondani! Még1x mindenkit üdvözlök és jó hogy ujra értelmes fórumunk van(lesz)! :)

#410 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 május 31. - 20:48

Sziasztok! Hosszú idõ óta most van idõm egy kicsit szétnézni a fórumon.Amit látok tetszik.A gidránból - kisbérit témához. A gidrán törzskönyvezés konszolidációja során a tenyésztõk egy nagyon fontos lépést tettek meg. A fajta eredeti mezõhegyesi kancacsaládjainak védelmében tulajdonképpen lezárták a törzskönyvet és a gidrán túlzott telivéresítésének elkerülése érdekében maximalizálták a nem gidrán vérhányadot. Jelenleg a méneskönyvi kanca minõsítést csak az az egyed kaphatja meg amely pedigréjében a negyedik õsi sorban legalább 6 gidrán õs van,anyai oldalról pedig eredeti mezõhegyesi és borodi kancacsaládokra vezethetõk vissza. Azt hogy a "túlzottan telivérezett gidránt, kisbérinek bélyegezték magam is tapasztaltam. Én mint gidrán tenyésztõ úgy gondolom az eredeti tenyésztési eljáráshoz közeli tenyésztés biztosította a fajta genetikai értékének megõrzésétazt hogy a fajta létszámához képest igen sok tehetséges sport ló akad ma is.A telivérezettség egyoldalú ( angol telivérezettség) alkalmazása nem angloarabbá tesiz az egyedet, a tenyésztési szabályzat könnyítése a 7 rõl 6 ra csökkentett gidrán õs a negyedi õsi sorban az arab ( sagya) és angol telivér általi angloarab jelleg gyorsított elérését szolgálja.Az álományomban már van néhány mind megjelenésében mind pedoigréjében angloarab jellegû csikó és mondhatom nagy örömöm telik bennük.

#411 Kocka

Kocka

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 310 hozzászólás

Közzétéve 2005 augusztus 17. - 8:25

Itt is érdekelne, mint arab telivéreknél, hogy kb hány kg-ot kéne egy egészséges gidránnak elbírnia a hátán nap, mint nap. Esetleg ha valamelyik fórumtémában, már volt ilyenrõl szó, azt is elárulhatnátok, hogy melyikben. (Olyanról, hogy ló hány kg-t vigyen a hátán, hogy ne nézzen ki állatkínzásnak)

#412 Pirkadat

Pirkadat

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 182 hozzászólás

Közzétéve 2005 augusztus 19. - 18:27

Sziasztok!Én sem ismerek sok echte gidránt, amin ültem azt tíz éves korára leharcolták, egyébként csillagos sütésû és Rózsának hívják, megtörte az élet és egykedvûen bámulva bandukolt a többiek után, miközben engem egyensúlyozott a hátán. Kedves kanca, ma már nagyon szép helyen van és megérdemelt odafigyelés veszi körül.Akiket sokkal jobban ismerek, (bár ne így lenne) a drága Déva Gidrán vonal jeles két képviselõje, Déva Gidrán 13 és IV. Utóbbi az én imádott kisbéri kancám középsõ fiának is az apja. a 13-as vagy Riadó névre hallgató szörny is adott három kancacsikót az istállónak, de õk nem örökölték a gidrán tüzet és egész könnyen, kellemesen lehet õket lovagolni (mit tesz egy kisbéri anya). A IV-es vagy Sipirc nevû mén is hagyományozott pár kedves pacit ránk szerény egy szezon alatti ténykedésével, õk most vannak évjáratuknak megfelelõen belovaglás alatt több-kevesebb sikerrel. A két mén mindig is rémnek számított, tipikus hisztis, öntörvényû dögök voltak, akiket nemigazán kellett lovagolni mindenkinek, rengeteg esés volt akkoriban, hosszú gyógyulásokkal, pedig a vége felé már tényleg igazán kitûnõ lovasok szálltak csak a nyergükbe illetve nyergükbõl. Ennek ellenére a csikók gyönyörûek, meg kell hagyni, igaz ami igaz szoborba illõ alkat, igézõ szemek, kényelmesek. Ami azt illeti nagyon könnyen és gyorsan tanulnak, pillanatok alatt elsajátítják a dolgokat, csak néha elindul a vezérhangya.... Ez van az én félig gidán csikómmal is, szuperlatívuszokban beszélhetek róla, pompás állat, szemetgyönyörködtetõ, fantasztius mozgással, jó aggyal, szinte megigézi az embert aki nézi, és õ ezt nagyon is tudja. Csakhogy túl okos is, néha önállósítja magát és nem csinálja amit kell, nem egy szolgalelkû. Pedig csak kérni szoktam, követelni nem lehet tõle mert azt nem engedi. Szóval igazi nehéz eset, de nem cserélném el semmiért.Amugy megtudja valaki mondani hogy egy igazi katonaló leszármazott mi a fenének ilyen ijedõs és rebbegõ, soha nem volt olyan környezetben ahonnét ezt hozta és nem látott ilyen példát, vagy elnövi késõbb mikor több tapasztalata lesz. Sajnos ha megijed az az elsõ hogy nekiáll bakolni és nem simán elvágtázik, ez kétesélyessé teszi a mutatványt, vagy maradok rajta vagy nem, ugye meg fog idõvel nyugodni és elhagyja. Májusban volt három és a a marmagassága 1,7-et elhagyta, nagyokat lehet róla repülni( tudom mert egyszer már sikerült).Remélem 2003 óta más is olvassa ezt a topikot és talán válaszol is.Melida

#413 Pirkadat

Pirkadat

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 182 hozzászólás

Közzétéve 2005 augusztus 19. - 19:12

Már megint én!Azt elfelejtettem mondani, hogy nemcsak Marócpusztán van "sárga ménes", ha érdekel benneteket látogassatok el a Vörös Jóskához GYûrûsre (Zala meyge), ott is ragyogóan szép gidránokat láthattok ,és Józsi élethivatásként fogja fel a fajta fenntartását (azt hiszem két éve hozott Romániából idõs de remek származású fedezõméneket, az eygik idén Marócpusztán fedez), komoly tenyésztõ, mindenhol elismerik a munkáját, ha kérdésetek van õ biztos tudja rá a választ, ha valakit érdekel, meg tudom adni az elérhetõségét. Érdemes egyszer ellátogatni hozzá és gidrán háron bebarangolni a zalai dombságot, csodás vidék. És neki normálisak a lovai is (pedig gidránok) :) Melinda

#414 furioso

furioso

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.414 hozzászólás

Közzétéve 2005 augusztus 20. - 16:22

Amugy megtudja valaki mondani hogy egy igazi katonaló leszármazott mi a fenének ilyen ijedõs és rebbegõ...

Hozzászólás megtekintése

Nagyon régen volt az, amikor a gidrán katonaló (tisztihátas) volt. Több mint hatvan éve, a második világháború elõtt, még a mezõhegyesi idõkben...Azóta nagyon sok helyrõl való és fajta mén (gidrán, arab, angol telivér) fedezett a fajtában, amely egy idõben szinte a kihalás szélén állt, köszönhetõen a szomszédos Románia hadseregének. Ez az ijedõsség egyébként is egyedfüggõ dolog lehet...A Vörös Jóskához behozott idõs mének közül lehet, hogy mindkettõ még a régi mezõhegyesi gidrán családok leszármazottai. Valószínû azért vették igénybe az egyik szolgálatait Marócpusztán is. Egyébként érdekes dolog, hogy a világháború után több, nemzetközi versenyen sikert elért román lovas lova vagy echte mezõhegyesi gidrán származék (amit, vagy õseit a második világháborúban rekviráltak), vagy arra az alapra visszavezethetõ õsökkel bíró ló.

#415 Zsuzska

Zsuzska

Törzsvendég

• Admin
  • 3.961 hozzászólás

Közzétéve 2005 augusztus 21. - 10:06

Pirkadat! Gondolom a topiknak csak az elsõ oldalát olvastad el, pedig több is van... ha elolvasod a többit is, kiderül, hogy nem 2003-ban szóltak hozzá elõtted utoljára, viszont abban az évben járt a csapat mind Marócpusztán, mind Gyûrûsön. ;)

#416 Eva

Eva

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.912 hozzászólás

Közzétéve 2005 augusztus 22. - 8:30

Kis segítség kéne!Találkoztam egy széppel (mármint nekem szép :D), Herélt, a sütése nyereghelyen: G11 alatta 18, 94 a születési éve, Botondnak hívják. Ismereteim szerint 1 éve nem dolgozik, most Fóton van. Tudtok róla valamit?

#417 Rosinante

Rosinante

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.081 hozzászólás

Közzétéve 2005 augusztus 22. - 8:59

Ismereeeeem! :D Sõt lovagoltam. Májsárga, széles hóka, homlokán pötty, lábjegyileg nem esküdnék meg semmire. Apja Gidrán XI (ezt hogy találtam ki :D ), anyja egy Mabrouk ox apaságú kanca, Balzsam, akit imádtam. :yeah:Mi van vele, hogyhogy nem dolgozik, csak nem beteg? :huh:

#418 Eva

Eva

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.912 hozzászólás

Közzétéve 2005 augusztus 22. - 9:39

A Veresegyház- háromszög topikban találhatsz róla infót :DA gazdájával még nem beszéltem, de majd az is meglesz. Ismereteim szerint 1 éve nem dolgozik, hogy miért, azt nem tudom. De most majd fog :gm: Mit tudsz róla még????

#419 Rosinante

Rosinante

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.081 hozzászólás

Közzétéve 2005 augusztus 22. - 10:04

Mit szeretnél hallani? :D Nem sokat lovagoltam, csak párszor ültem rajta. Nagyon birka volt, szépen elment a vendégek alatt, (akárcsak a többi "idegbeteg, hülye gidrán" a ménesben :gm: ), ha jól emlékszem, kicsit botladozós volt.

#420 Eva

Eva

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.912 hozzászólás

Közzétéve 2005 augusztus 22. - 10:09

Mindent, bármit :yeah: Botladozós? Jó akkor marad becézésnek a Botika :D (valóban botladozik, de ezt a túlnõtt patájának tudtuk be)Bakol? Ijedõs? Milyen? Versenyzett?

#421 zapolya

zapolya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2005 augusztus 22. - 10:25

Botladozós. :D Nekem nagyon nagynak tûnik, olyan drabális, én azt hittem, hogy a gidránok finomabb testfelépítésûek, és nem ilyen óriások, mint Botond. Ahhoz képest, hogy a fáma szerint egy éve nem foglalkoztak vele, körkarámban egy nagyobb, és egy kisebb renitenskedés után Éva felült rá, és egy rossz mozdulata nem volt alatta.

#422 Rosinante

Rosinante

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.081 hozzászólás

Közzétéve 2005 augusztus 22. - 10:42

Öhmmm, izé, igen, az elsõ hozzászólásom úgy kezdõdött, hogy egy durung májsárga, aztán még elküldés elõtt cenzúráztam, nem akartam belegázolni a rajongói lelkivilágba... :D Teljesen megbízható volt már csikónak is, semmi ijedezés vagy rossz mozdulat, gyerekekkel is gyönyörûen ment. (Ez egyébként a ménes legtöbb lovára jellemzõ volt, a legelõrõl felhozott kancákkal is gond nélkül lehetett dolgozni akár egy év kihagyás után is. Lehet, hogy mégsem a fajtával van a baj? :rolleyes: ) Én igazából nem voltam oda érte, túl "darabos"nak találtam, és az arabosat jobban szerettem. :D (Imádtam a Mabrouk-csikókat, Boti megjelenése és temperamentuma pedig nem igazán utalt az arab telivér nagypapára. Kicsit bambuli volt, de nagyon aranyos és szelíd. :)Nem versenyzett, csak az idegenforgalomban ment, illetve egyszer kipróbáltam csikójártatáshoz tisztihátasnak, de nem igazán jött be, folyamatosan orra akart esni, sok volt neki a folyamatos ügetés/vágta a kanyargós pályán. :)

#423 Eva

Eva

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.912 hozzászólás

Közzétéve 2005 augusztus 22. - 10:49

Na akkor kissebb terepekhez, jó lesz :)Balzsam a becsületes neve?Hát nem kicsi, finom ló, nem is baj, hogy nem tüzes, ha nem vágódunk orra, nekem az is megfelel, csak a derekamat ne rántsa ki. Köszi szépen az infókat, majd lesz kép is róla :D

#424 Rosinante

Rosinante

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.081 hozzászólás

Közzétéve 2005 augusztus 22. - 10:50

Nemnem, Balzsam az anyja volt, Botond már Maróciában is Botond volt.

#425 zapolya

zapolya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2005 augusztus 22. - 10:52

A "bambuli" igen szemléletes jelzõ Botikával kapcsolatban. :D

#426 Rosinante

Rosinante

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.081 hozzászólás

Közzétéve 2005 augusztus 22. - 11:14

Botond apjáról hirtelenjében ezeket a képeket tudtam elõkaparni a magánarchívumból :D , de még biztos van valahol. Próbálok keresni Balzsamról is. Botiról sajnos nincs képem a ménesi idõszakból (illetve egy képen látszik a két füle meg a homloka azzal az idétlen fejbelövéses folttal, annyi elég is az azonosításához. :kir: )Hááát, sok nem látszik a képeken, ha gondoljátok, beszkennelem még egyszer. :rolleyes:

Edited by Rosinante, 2005 augusztus 22. - 11:15.

#427 Eva

Eva

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.912 hozzászólás

Közzétéve 2005 augusztus 22. - 11:23

Te jó ég :D Kire ütött ez a gyerek?Ahogy nézem az apját, nem egy hatalmas állat, márpedig Boti nem egy alacsony ló. Kíváncsi vagyok a mamára is :D

#428 Rosinante

Rosinante

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.081 hozzászólás

Közzétéve 2005 augusztus 22. - 11:35

A látszat csal, a kedves papa méretes jószág volt. Itt van róla egy impozánsabb kép (ezt csináld utána, Botika! :D )

#429 Eva

Eva

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.912 hozzászólás

Közzétéve 2005 augusztus 22. - 11:43

A látszat csal, a kedves papa méretes jószág volt. Itt van róla egy impozánsabb kép (ezt csináld utána, Botika! :D )

Hozzászólás megtekintése

Inkább ne! :DMegelégszem a kis ikszel is, ha esetleg :D Na nem offolom szét a topikot :)Majd meglátjuk mi lesz, most még el van hízva, nem bírja a gyûrõdést, földrõl nem rám figyel (ha ráülök akkor igen) és eddig 2* foglalkoztam vele (az alma viszont jó tanító: meglát és jön :D)

#430 Aniko

Aniko

Törzsvendég

• Főmoderátor
  • 6.637 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 9. - 17:05

Aszongyák, hogy õ is gidrán.Csinoska, szerintem. :)

#431 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 12. - 9:13

Sziasztok! Huszárló és rebbenõs.Szerintem minden lófaljtában vab ilyen is meg olyan is. A huszárlovakkal illetve katona lovakkal szemben az egyik legfontosabb követelmény a hûség, a bátorság a kitartás a szervezeti szilárdság volt, azonban az utóbbi évtizedekben elsõsorban a sport teljesítmény igy az ugróképesség lett ez okozta valószínûleg hogy rebbenõs egyedeket is engedtek érvényesülni a tenyésztésben de azért a gidránokra azért nem ez a jellemzõ a 160 -180 tenyészkanca után születik évi kb 60 csikó, szumma 500 gidrán kb 20 - 25 versenyez Mo, és a világ különbözõ részein és ezek egyálltalán nem ijednek meg a saját árnyékuktól.Tapasztalataim szerint a fiatal csikók közül 20 db ból egy ha rebbenõs de van olyan fiatal ló amely az elsõ tereplovaglás alkalmával " meglovagolja " a nagy vizet és a lépcsõt is. Az én tapasztalatom szerint 10 gidrán közül egy ha bakolós azonban az az egy is csak azért mert a kiképzés során túlzott követelmény elé állítják. Mi emberek sem vagyunk egyformák a tanulásban. Sajnos többen azt hiszik mert az apja gidrán a ló maga is az, de errõl már korábban irtam.A Romámiai gidránok tekintetében illetve a román hadsereg okozta gidrán pusztulás pontosítására szabadjon elmondani, hogy ha a román hadsereg nem rekvirálja el 1919 ben a gidrán állomány jelentõs részét és a Román állam egészen 1996 ig nem tekinti a gidránt saját nemzeti kincsének akkor nem történhetett volna meg Vörös Józsi áldozatvállaló munkája hogy céltudatos munkával regenerálta a háborúkat átvészelt gidrán kancacsaládokat és ez csak úgy volt lehetséges, hogy arománok eredeti tenyésztési eljárást fenntartva tenyésztették a gidránt. A két romániai Gidrán mén közül az egyik Razbeg Gidrán I tm Mytoc néven a román válogatott nehézkategóriás ugrólova sajnos már nem él Marócon és nállam vannak kitûnõ ivadékai, a másik a Mo. nyilvántartás szerint Gidrán XXIV tm az egyesület és Vörös Józsi tulajdona több Világjátékokon versenyzõ utóda van. Magyarországon a háború (1945) után 28 törzskanca volt amit az 1960 as évekre 16 ra redukáltunk. A probléma sokszor az hogy kevés az információ. Kis példányszámban 2002 ben Dr Bodó Imre professzor 75.születésnapjára megjelent Génmegõrzés;Kutatási Eredmények Régi Háziállatfajták Értékeirõl szóló Dr Jávor András és Dr Mihók Sándor szerkesztésében született könyvben úgy fogalmaz " Az elkötelezett génmegõrzéás és eredménye: Újra él a gidrán. Ez az írás az egyik legrészletesebb gidrán történet.Amenyiben gidrán lovakról írtok az azonosítóit legelsõsorban a törzskönyvi számát vagy pontos bélyegzését írjátok le, mert csak akkor tudjuk pontosan be azonosítani. folyt.köv

#432 Kocka

Kocka

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 310 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 14. - 16:59

Sziasztok!2 éve volt tervbe véve egy második marócpusztai látogatás is, nem lehetne megtartani, most már én is mennék. Na? Kinek mi a véleménye? Fõleg az illetékeseknek, lehet még odamenni látogatni?Meg az most milyen ménes, úgy értem kié? (Állam bácsi?)Szeva!Kocka

#433 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 14. - 18:27

Ágimam:..."egy (eddig csak gyerekkorát élõ, s komolyabb munkában részt nem vevõ,) igen kezesnek "mutatkozó" pac nagy melepetéseket okozhat, ha eljõ a nagy nap, amikor "felnõtté kell válnia"?

Sziasztok!Na végre valami mozgás Én ís úgy éreztem magam mint ági nemrégiben.Ági! ha türelmes vagy és megvárod míg megérti hogy mit akarsz tõle egészen biztos egy nagyon rád vigyázó pac, lessz belõle.Az én tapasztalatom az, hogy nincs rossz ló csak rossz lovas.Van egy 95 ös születésû kancám aki kaposváron volt lovardai egyed 2000 ig errõl a pac. ról Kajczinger Balázs egy alkalommal azt mondta hogy korábban szilveszteri " állapotbaN " azzal versenyeztek hogy ki menyi ideig tud megülni a hátán. Mielõtt hozzám került egy 15 év körüli fiú foglalkozott vele kaposváron akivel nagyon összenõttek és Én ezt a fonalat keptem el. Ma egy menõkedvû de gyerekek oktatására is alkalmas pac lett belõle. Igaz a csikói kicsit csikisebbekde imádom õket.

Hozzászólás megtekintése

Szia, bianko!Hát eltelt pár hónap... A nyáron egyik fórumos-lovastársunk foglalkozott Herceggel. Arról nem beszéltem, miért volt bennem annyi kétség Herceggel kapcsolatban."Anno" egy másik fórumos-lovastársunknak majdnem sikerült beijesztenie, hogy t.i. mivel gidrán/kisbéri származásu lovunk fajtajegyeiben dominánsan gidrán, felnõve majd "megesz" bennünket, ill. mivel a belovaglás kezdetekor éppen betöltötte a 4. évét, "elkéstünk a belovaglásával". Biztató szavaid akkoriban is jól estek, s mára már beszámolhatok a nyári fejleményekrõl: Bizony Herceg néhány hete már terepen járt betanító lovasával, s a belovaglás során sem volt semmi különös nehézség. Herélt létére van ugyan "tûz" benne, ám kezes, engedelmes, s jövõre (õsztõl a "tanítónénije" :) az iskola miatt talán csak egyszer-egyszer tud majd jönni) felhozza olyan szintre, hogy én is ráülhessek. Pedig én is csak Herceggel párhuzamosan (egy másik, idõsebb lovon) most tanultam lovagolni. Jövõ nyár végére remélhetõen mindketten eljutunk egy olyan szintre, hogy onnantól egymástól tanulhatunk... :) :ang: A futószárazásnál eleinte kissé "zaklatott" volt, de hamar megszokta a munkát.http://fototar.t-onl...D=934616&SIZE=1http://fototar.t-onl...D=934760&SIZE=1Másodszor van rajta nyereg...http://fototar.t-onl...D=990797&SIZE=1...és angyali türelemmel lépeget gyerekekkel a hátán...http://fototar.t-onl...=1084928&SIZE=1 s naná, hogy én is felültem rá! :D http://fototar.t-onl...=1070876&SIZE=1

#434 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 15. - 7:27

Kocka! Marócon minden megvan régiben Tippmestert ugyanolyan nehéz elérni mint mindíg, stb.Ha érdekel valakit, valakiket más gidrán állomány is mint a maróci vagy a gyûrûsi úgy én is szívesen látlak benneteket. Már korábban is leírtam Tiszafüreden vagyokés különbözõ évjáratú gidránjaim huszonöten vannak.Elérhetõségem: 06.30.9536470.Ágimam! az én alapelvem a lovas dolgokban hogy bízz a lovadban mint önmagadban és ez mindíg bevált. Elõítéletekkel nem lehet együttmûködést kialakítani a lóval. Nem tudom mióta foglalkoznak Herceggel azonban az én csikóim 8 - 10 óra i lecke után gyerekekkel gyakorolják( szokják ) a lovas súlyának elviselését, a sok símogatás, kényeztetés hatására nem elrohannak és félórákat kell hajkurászni a kantár vagy kötõfék felhejezéséhez hanem tülekednek a "munkába". A lovaddal ha csak néhány percet gyakorolod azt amit már jól tudsz, mikorra kellõen kiképzett lesz az együtt tanuláshoz jól össze is szoktok.A fiatal lovak és kezdõ lovasok tapasztalalatom szetint egyaránt türelmesebbek egymáshoz és ez fejleszti tolarenciájukat.

Edited by bianko, 2005 szeptember 15. - 7:31.

#435 zapolya

zapolya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 15. - 7:53

Kocka! Marócon minden megvan régiben Tippmestert ugyanolyan nehéz elérni mint mindíg, stb.Ha érdekel valakit, valakiket más gidrán állomány is mint a maróci vagy a gyûrûsi úgy én is szívesen látlak benneteket. Már korábban is leírtam Tiszafüreden vagyokés különbözõ évjáratú gidránjaim huszonöten vannak.Elérhetõségem: 06.30.9536470.

Hozzászólás megtekintése

Hát lehet ilyen kedves invitálásnak ellenállni? :) Én nagyon szeretnék menni, gondolom, nem vagyok egyedül ezzel.

#436 Eva

Eva

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.912 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 15. - 8:08

Október 8?

#437 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 15. - 8:53

Nem tudom mióta foglalkoznak Herceggel azonban az én csikóim 8 - 10 óra i lecke után gyerekekkel gyakorolják( szokják ) a lovas súlyának elviselését"

Hozzászólás megtekintése

Az elsõ találkozásuktól (ismerkedés) az utolsó tanóráig kb. ugyanennyi idõt foglalkozott a "tanító" Herceggel. :) "A fiatal lovak és kezdõ lovasok tapasztalalatom szerint egyaránt türelmesebbek egymáshoz és ez fejleszti tolarenciájukat."Örülök, hogy ezt mondod, már csak azért is, mert én mindenhol azt olvastam/hallottam, hogy a frissen belovagolt csikó - mazsola lovas = a legrosszabb társítás... Mondjuk ebben lehet valami. Még azt sem tudom eldönteni, hogy jó, v. hasznos-e az, h. mi Herceggel igen-igen nagy "szerelemben" vagyunk. Igaz, már kb. egy éve abbahagytam az etetését, (fõleg a kézbõl adott sárgarépázást, almázást... :rolleyes: ) és - szerelem ide v. oda - igyekeszem megkövetelni tõle a respektet, de még mindig kérdés bennem, hogy a mi kettõnk késõbbi kapcsolatában pozitív, v. negatív módon mutatkozik-e majd a "naaagy barátság"... :confused: :) Majd meglátjuk. De egy biztos, ha sikerül úgy megtanulnom lovagolni, hogy egyszer mi Herceggel egy klassz páros lehessünk, nagyon büszke leszek arra, hogy egy gidrán csikón lovagolok... :yeah: :) (Aztán már el is tûntem innét, mert ez nem "lovaglós" topic... :D )

#438 Kocka

Kocka

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 310 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 15. - 12:20

Hejhó!Október 8? Szerintem zsír lenne! Bianko? Lehet ilyenrõl szó?Kocka

#439 meggyes

meggyes

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.035 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 15. - 13:36

Es erdemes is ide elmenni. Bianko tenyleg buszke lehet a remek allomanyara. :yeah:

én is szívesen látlak benneteket. Már korábban is leírtam Tiszafüreden vagyokés különbözo½ évjáratú gidránjaim huszonöten vannak.Elérheto½ségem: 06.30.9536470.

#440 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 16. - 15:39

Az idõpont jó de azért telefonon hívjatok!Meggyes!Te is ritkán fordulsz elõ ezen? a fórumon. Mi van veled? Mióta nállam jártatok azóta híredet sem hallottam, van- e már saját gidránod?Ágimam!A kényeztetés, ha következetes neveléssel párosul sohasem káros.behívás - jutalom ( kényeztetés) lábfelvétel helyesen - jutalom stb. a lényeg hogy a kényeztetés az elsõ alkalom vagyis a viszontlátás öröme után mindíg valamihez kapcsolt legyen. Tudomásul kell venni és alkalmazni kell a feltérteles reflekszeket. Egyszer még sajnálni fogod ez elvesztett egy évet ami a kényesztetésbõl kimaradt de azért fõ a mértékletesség.Én nem azt mondtam hogy te tanítsd hanem, hogy együtt gyakoroljatok így mind a kettõt ki lehet javítani.A Te Herceged pedig ha rossz segítséget adsz számára legfeljebb nem érti mit akarsz tõle azonban az együttlét a közös munka tovább erõsíti kapcsolatotokat.A huszárló attól lett huszárló, hogy együtt kinlódták ki lovasával a harci sikereket és együtt élték meg a kudarcokat is, a hûség és a használhatóság is ekkor derül ki.Bajban a barátot.

Edited by bianko, 2005 szeptember 16. - 15:42.