Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Debrecen és környéke 2.

• Please log in to reply
815 válasz a témához

#401 rugósbicska

rugósbicska

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.695 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 11. - 12:43

MIHEZ képest? :D Debrecenbe mégis egyszerûbbnek tûnik odatalálni elsõ körben, erre gondoltam. De addig hátha csoda történik. MÁS nem indulna, pl. Szmötyi? ,)

#402 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 11. - 13:13

MIHEZ képest? :D Debrecenbe mégis egyszerûbbnek tûnik odatalálni elsõ körben, erre gondoltam. De addig hátha csoda történik.

MÁS nem indulna, pl. Szmötyi? ,)

Nem tudom, nekem így ránézésre a hegyekbõl való kivergõdés lenne a fõ nehézség, de én ugye megrögzött alföldi vagyok. :D
Térképre ránézve azt mondom, eljöhetnél Karcagra is, itt lenne szállás, és innen már tudnék mondani bejáratott útvonalat is szálláslehetõséggel. Ezen az útvonalon be is van reggelve egy csapat (Tiszaigar).
De persze lehet debreceni kitérõvel is, ha van annyi idõd (szabid). :)

#403 Szmötyi

Szmötyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.421 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 17. - 21:42

Illetve még két lovas a Szabad Lovak SE képviseletében.

Három! ;) (Sõt, igazából 4, de mindegy... :D )

MÁS nem indulna, pl. Szmötyi? ,)

Deeee, megyek én is.

Edited by Szmötyi, 2013 március 17. - 21:43.

#404 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 18. - 8:23

Három! Posted Image (Sõt, igazából 4, de mindegy... :D )

Hát, nekem tényleg mindegy, úgy beszéltük meg Lacival, hogy én bereggelem a csapatot, aztán mindenki saját elhatározása szerint feliratkozik alá, és megy, ahogy jónak látja. Utoljára március elején váltottunk levelet, akkor még nem voltak meg a papírok.
Végleg eldöntöttem (Fecóval való konzultáció után), hogy nem viszem a csikót, így mondjuk jóval gyorsabban haladok majd turbo-Zengõvel. :D Qkesznak üzenem, hogy emiatt a Körösladányi szállásra nem lesz szükség, összevonok 2 szakaszt.

#405 ppr

ppr

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.052 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 18. - 8:52

Lám csak lám, a tavasz közeledtével a topicba is kezd visszatérni az élet! :) Jelentem: Elolvastam PK Lókiképzés címû könyvét, nagyon tetszik. Két rendellenes dolgot találtam a könyvben; egy pár apró tintapacát, és egy gombostûnyi hiányt az egyik lapszélen. :ang: Köszönöm! u.i.: Egyik keletkezésében sem volt részem.

#406 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 18. - 11:47

Azért elég vicces tavaszról beszélni egy ilyen hétvége után.... :gm:

#407 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 18. - 13:14

.... turbo-Zengõvel. :D Qkesznak üzenem, hogy emiatt a Körösladányi szállásra nem lesz szükség, összevonok 2 szakaszt.

Vettem! Rendben! :)

Hát...nem érzed a levegõben? ;)
Pedig Culi-bá érzi! :kir:

Edited by Qkesz, 2013 március 18. - 13:16.

#408 ppr

ppr

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.052 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 18. - 14:08

Te nem vetted észre mennyi hó elolvadt a hétvégén?!? :D

#409 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 18. - 14:26

Qkesz, kibõl mit hoz ki a tavasz, de ha elindult az a vonat, hadd menjen - már le is vették a honlapról.
Ppr, nálunk még maradt bõven - pl. a múlt hétvégén keserves munkával kifeszített villanypásztor szalagra ráfagyva, azt a földig lehúzva.
Én meg amilyen hülye vagyok (meg amennyit láttam a hófüggönyön keresztül), pénteken kiengedtem a lovakat kicsit futkározni, mert Zengõ cseppet energikusnak tûnt a karámban - aztán késõbb hiába észleltem a lehajolt szalagot, nem tudtam megfeszíteni, mert egybe volt fagyva az egész, úgyhogy vidám lóüldözéses jelenetnek lehetett volna tanúja a környék lakossága, ha nem bent kuksoltak volna az ítéledidõben.
Zengõ, az az átok sárkány pörgött-forgott, incselkedett velem, bezzeg az én cukifalat megsuttogott csikóm megkönyörült kimerült gazdáján, és odajött. Aztán amikor Z meglátta, hogy a megfogás után jutifalat is jár, rajta is erõt vett a csatlakozhatnék. De a Delta fõcíme hawaii nyaralás volt ehhez a jelenethez képest. :gm:

#410 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 19. - 17:40

Kedves túrázók és nemtúrázók, úgy döntöttem (ha már itt ragadtam a munkahelyemen), hogy folytatom a tavalyi beszámolót, lelkesítve magamat, és reményeim szerint azokat is, akik most mennek elõször.
Szóval itt hagytam abba, pont a sûrûjében.
Mezõtúrról esõs idõben indultunk Szentesre, ami eleve egy csaknem 60 km-es szakasznak ígérkezett. Vendéglátónk felajánlotta, hogy a szarvasi kompig elkísér minket, egy rövidebb úton, nem a gáton végig, mint ahogy mi terveztük.
Hátizé, a kedves gesztus visszafelé sült el, mert belebonyolódtunk a Kõrös mellékágaiba, amik itt láthatók én nem is értettem, hogy ha átkeltünk egy vízen, miért jön a következõ, egy idõ után már a vezetõnk se értette, szóval jól elbolyongtunk. Km-re nem volt sok, mert csak léptünk meg néha ügettünk, de idõt azt rabolt bõven az amúgy is húzós szakasz megtétele elõtt. Végül felkeveredtünk a gátra, búcsút intettünk a szabadkozó házigazdának, és megindultunk a komphoz.
Ezzel kapcsolatban volt némi cidri, és amikor odakerült a sor, a vezetõ lovak tényleg kikérték maguknak az egészet. Elõreszólítottak, és Zengõ szó nélkül felsétált :ang: , a több látva, hogy túlélte, követte. Az átkelés alatt azért volt nagy szuszogás, Zengõ szeme folyamatosan járt a két part és a tekeredõ sodrony között, látszott, próbálja összerakni a fejében, hogy nem mozog, mégis mozdul, de mitõl? :D
A túloldalon megreggeliztünk, ittunk kávét a büfében, aztán folytattuk az utat Békésszentandrás felé.
Korábban kinéztük a GoogleE-ön az útvonalat, és feltûnt, hogy egy fotós sok képet rakott fel errõl a tájról. Endre megkereste a neten, és megkérte, kalauzoljon minket, javasoljon egy célszerû útvonalat.
A hölgy egy többoldalas leírást küldött, amiben a fotóit jelölte meg tájékozódási pontoknak, valamint a nevezetességekhez (Gödény halom, feszület, hármashatár) még külön leírást is csatolt. Így gondolatban elõre már sokszor bejártuk azt a szakaszt, mire fizikai valónkban is odakeveredtünk.
Szentandrásról a Szentesi úton haladtunk tovább, ha ezt haladásnak lehet nevezni, mert az útburkolat rettenetes állapotban volt, gyakorlatilag egy törmelékhalmaz, a padkát pedig nem kaszálták le, félméteres dzsuva borította. Én le is szálltam, és vezettem Zengõt a Gödény-halomig. Itt láthattok róla képeket, bár olvastam a leírást, mégis meglepett, mekkora. Tudnotok kell, hogy a helyes kiejtése Gõõõdényhalom, ha rövid õ-vel ejtitek, a helyiek sietnek kijavítani. :gm: A tirpák fel is lovagolt a tetejére, pedig amúgy már kezdtünk kicsit zaklatottak lenni, mert az este közeledett, aznapra valami komoly vihart jósoltak, Szentes meg még nagyon messze volt. :eek: Végre véget ért az a gedva út, és a földútra érve nekilódultunk, huszáros vágtával keltünk át a hármas és a kettes megyehatárokon (J-N-Sz --Békés --Csongrád), csak a feszületnél lassítottunk kicsit egy fohász erejéig, mert ránk fért a segítség. Továbbhaladva a leírt irányba egyszer csak az út két oldalán legelészõ ménest pillantottunk meg vilanypásztorban, közelebb érve azt is kiszúrtuk, hogy nem valami szedett-vedett állományról van szó. Megálltunk a bélyegzéseket vizslatni, mire kijött a gazda. Megismerkedtünk, õ volt Szokodi Kálmán, akirõl még késõbb is esik szó, egy igazi emberséges lovas ember, aki rögtön felajánlotta segítségét a tépett csapatnak. Mint kiderült, a mögöttünk haladó pusztai rókák (Bene Sanyiék) majd nála éjszakáztak, a lovak pedig nagyrészt nóniuszok, kisebb részben ügetõk.
Az útbaigazítás a földutakon bonyolult lett volna szóban, így elõvette a terepjáróját, beültette Endrét, és bejárta vele Szentesig az utat, amíg mi lóháton baktattunk utánuk. Amikor visszaértek, Endre ismét nyeregbe ült, és a keréknyomokon haladtunk tovább.

Edited by ori, 2013 március 19. - 17:43.

#411 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 19. - 18:00

A hangulat azért némileg feszült volt, Szentes alatt állítólag vártak minket a vendéglátóink, de már kezdett sötétedni, a lovak egy része pedig erõsen fáradni. Lacival az élre álltunk, mert a sárgák még frissnek tûntek, és tényleg jól húztak a sáros utakon, Zengõ még "kézbõl ment", ahogy a galoppon mondják. Szentes elõtt megcsodáltunk egy vaddisznófarmot, majd a város alá érve végre összeakadtunk a helyi erõkkel. A lovarda vezetõje Vida Csaba jött elénk, aki utána 2 napig teljesen ingyen szállásolt el minket és lovainkat, utóbbiakat etette is. Hát ilyen is van ebben a szar világban. :eek: Vele volt egy lovasa, aki felült Berni lovára, és úgy vezetett át minket a városon. Az a pár km a betonon már nagyon kimerítõ volt, éhesen, fáradtan, de végül beértünk, és nagy szeretettel meg több karton sörrel fogadtak minket. A lovak a sok vágtától a felázott úton eléggé kimerültek, és különbözõ mértékben, de le is pukkantak, így a következõ napot pihenéssel töltöttük. Közben megnéztük Csaba állományát, ami javarészt ugrólovakból áll ,az egyiket meg is szöktette az akadályok fölött egy vevõ kedvéért. Sajnos Anti lovának marját erõsen felnyomta a nem ilyen cápauszonyos lovakra tervezett westernnyereg. Így csütörtökön reggel õ szõrén indult neki az útnak Ópuszteszer felé. Meg is beszéltük, hogy mivel ez egy rövid szakasz, nem sietünk, kicsi ügetés, sok lépés. Átkeltünk zsegváron, majd némi szokásos okostelefonos kavargás után Megérkeztünk Mindszentre. Itt már nagy volt a pofánk :D , mert a cél közel volt, az egész város minket csodált, és egy kissrác valszeg kapott egy szaktanári figyelmeztetést, amikor óra alatt az ablakhoz ugrott miattunk. :dev: A kompnál egy szekérrel találkoztunk, akik Békésbõl jöttek idáig, együtt szálltunk fel (még mindig Zengõ vezetésével), és átkeltünk a Tiszán. A túloldalon én a kék jelzésen való haladást javasoltam, mert az bevisz az emlékparkba, de a telefon gyõzött, és csináltatott velünk még egy kis kerülõt a jól felázott szántásban, aztán megkönyörült, és visszavezetett a jelzésre. A lépést elunva Antival megvívtunk egy hurkás-tirpák rangadót :mad: , õ volt az erõs férfi, én meg nyeregben ültem :dev: , szóval a végén majdnem lerántottam a sárba, de eszembe jutott az almapálinka, és az utolsó pillanatban elengedtem. :ang: Beértünk a parkba, nem ismerkedtünk meg Csikaszékkal :rolleyes: , pedig Minó is köztük volt (namajdidén :kir: ), és letáboroztunk. Folyt köv.

#412 rugósbicska

rugósbicska

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.695 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 19. - 18:57

Ezen az útvonalon be is van reggelve egy csapat (Tiszaigar).

Igen egyelõre úgy néz ki, õket boldogítjuk majd. :)

Deeee, megyek én is.

Nahát! S te akkor egymagad vágsz neki? Vagy hogy?

Ori még még, beszmolót! :)

#413 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 19. - 19:37

Na, az jó, szólj, ha Karcag környékén segíthetek valamiben. Szmötty szerintem Laciékkal, azaz a szabad lovasokkal megy. De nem vagyok benne biztos. Akkor folytatom, leírom, ilyenek a körülmények Ópusztaszeren. Röviden összefoglalva jók. Széna volt bõségesen, pedig elõtte azt mondták, be lesz osztva. Ehhez képest számomra inkább még pocséklásnak is tûnt, ahogy egyesek bántak vele. A csapatvezetõknek osztották ki az abrakot, ami Purina Bázis volt. A lovak körül valami lovas szakközépiskola diákjai tüsténkedtek, mire egyet gondoltam, ki is ganyéztak a lovam alól. A lovakat elsõsorban kikötõknél lehet elhelyezni, másodsorban boxban, de azért fizetni kell. Mit mondjak, Zengõ, akinek az utolsó etap fél fogára sem volt elég, nem tûrte túl jól a lekötést, és bár sokat sétáltattam, a faluba is bementem vagy kétszer, mégis olyan ásatásokat folytatott, hogy egy idõ után meguntam betemetni, és átkötöttem máshova. Vasárnap szinte megkönnyebbülés volt újra útnak eredni, mert ez csak akkor nyugodt, ha mozognak a lábai. :D A népek sátorban alhatnak, a sátrakat állandóan biztonsági õrök sasolják. Több mosógép, kultúrált mellékhelyiségek, zuhi, mivel én elég korán kelek, sose kellett sorban állnom. Ebédet kaptunk, a reggeli-vacsi az saját forrásból. Helyben csak jó drága büfé volt, kávét azt fõztek a recepciónál, de kajáért be kellett menni a faluba, ez nem rövid út. Én nekiindultam Zengõvel, találtam egy nagyon pöpec pékséget, kikötöttem a biciklitámasztóhoz, bementem, rendeltem, Zengõ meg támasztóval a nyakában elindult vissza. :eek: Elkaptam a frakkját, a hölgy pedig az infrastruktúra védelmében azt ajánlotta, maradjak kint, majd õ kihozza a kaját és a visszajárót, közben helyi macsók visszaapplikálták a támasztót a helyére, bár elég viharvert kinézete lett. :gm: Hozzáteszem, egy haragos tekintet nem volt senki részérõl, a falu nagyon barátságosan viszonyult a lovas hordákhoz. :ang: Késõbb megjött Shába, hozott zabutánpótlást, meleg ruhát (elég õszies volt még akkor az idõ). Biztosan olvastátok, hogy lehet lovasonként 1 kísérõt reggelni, ez annyit jelent, hogy az illetõ ott alhat a táborban, de a belépõt ki kell fizetnie, mint a többi látogatónak. Ingyér csak lóval érkezõk mehetnek bárhova. A programok nagyon változatosak voltak, és szerencsére sok olyan fellépõ is volt, akiket máshol még nem láttam. Legjobban a kunfakók tetszettek, eleve maguk a lovak nagyon megnyerõek, a lovasaik egységes viselete szintén. A bemutatón mindenféle ügyességi és harci feladatokat mutattak be, pl. olyat, hogy egy kisbálákból álló falnak ügetésben nekiment a ló és ledöntötte. Eördögh András zebracsíkos ménje igen jól idomítottnak tûnt, nem tudom, hogy foglalkoznak vele, de ahogy pörgött-forgott vel, csak úgy szórta az ugrásváltásokat. :yeah: Andrással is sikerült pár szót váltani, talán kicsit meglepõdött, hogy egy sportos nyurgula hátáról áradozok a lovairól, de örült neki. :D Aztán volt nemzetközi huszártalálkozó, a lengyel lovasok szerkója nagyon pöpec volt, eredeti darabokkal, világháborút megjárt zsinórhevederrel. Õk maguk tartva magukat a szóláshoz igen jól beilleszkedtek, és a nemcsak a magyarokkal, de a borukkal is jó barátságot ápoltak, i do vino, ido sklanki. :D Felvonulás: na, itt volt némi riadalom. :huh: Pénteken próbáltunk, névsorrendben vonultak a csapatok, kifüggesztették a listát. Mi meg tanakodtunk, hogy vajon a név kit takarhat - 400 lovas pörgött forgott a mezõn nagy tanácstalanságban :confused: , ami egyeseknek nem vette el a lendületét, így hol egy huszárroham zúgott el mellettünk, hol egy hatosfogat csinlingelt, hol a soproni srác ménje akarta hátulról fedezni Zengõt. :o Nem kell mondjam, hogy utóbbi cseppett felzaklatta magát. Ahogy a fiúk is a szervezésen. Na nagy nehezen ráleltünk az elénk sorolt csapatra, besoroltunk, körbevonultunk, kijöttünk. Másnap már némi rutinnal felfegyverkezve csináltuk végig ugyanezt, a seregszemle után még el kellett menni a kápolnához, ahol beszéd volt és meg is áldottak minket a pálos szerzetesek.

#414 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 19. - 20:19

Voltak elõadások, egyik este a lovas kormánybiztos is beszédet mondott az ebédlõben, politikus létére jó arcnak tûnt, és még valamelyest képben is volt, bár nem egészen.
Hát most ennyi jutott eszembe, szerintem a 400 lovas fogadását elég jól megszervezték, villából és talicskából volt kevés, de amúgy le a kalappal Bertoldék elõtt. Idegileg is jól bírták, bár a végefelé már kissé megviseltnek tûntek.
Itt vannak fotók.
Hazafelé egyedül indultam útnak vasárnap, mert nekem a következõ héten konferenciára kellett mennem Debrecenbe, szóval keddig minden szín alatt meg kellett érkeznem Karcagra - ezt a különbözõ teljesítõképességû lovakkal csapatban nem láttam biztosítottnak, és némiképp az okostelefon zsarnokságára is ráuntam.
Vasárnapra hosszabb etapot terveztem, így elkértem Szokodi Kálmán telefonszámát Bene Sanyitól, és rákérdzetem az öregnél, mit szólna, ha leparkolnék nála egy éjszakára, nem kell semmi, csak széna meg hely - gondolkodás nélkül igent mondott.
Egyedül vezettük fel a kocsisort a kompra, Z kipakolt egy szokásos adagot, aminek a komposok marhára örültek. Ja komp, nem drága, 200 Ft-ot kértek lovasonként, ebben a ló is benne volt, kicsit meg is lepõdtem.
Túlparton irány Szentes, Vida Csabáéknál megálltunk itatni, bár Zengõben olyan mehetnék dúlt, hogy a betonba is majdnem gödröt kapált. Csaba meg is jegyezte, hogy nyugodtam otthagyhatom, mert mind felépítésre, mind temperamentumra igen kedvére való. :kir:
Egy lovaskislány bringával átkalauzolt a városon, aztán vaddisznófarm, Petõfiszállás és Szokodi tanya. Zengõt egy körkarámban helyezte el Kálmán, aki behúzott oda egy kaszált zölddel púpozott gumiskocsit, arra feltett egy 20 literes vödör vizet, majd amikor látta, hogy a lovam mártogatós, feltett még egyet. Nekem egy vastagon bealmolt boxban szántak helyet, ahonnan pont ráláttam a lóra.
Megnéztem az állományt, két fedmén is állt náluk, egy gyönyörû nóniusz és egy ügetõ, utóbbi fedezett is aznap. Jól elbeszélgettünk, iszogattunk, a vizet egy artézi kútból hordják, valami csodás minõségû.
Panaszkodtam neki a szentesi út minõségére, mire elmagyarázott egy jobb és rövidebb utat Szarvas felé. Lefürödtem a slagnál és mély álomba merültem.
Másnap nyergelés, immár fáradt rutinnal pakoltam föl a cuccost Zengõre, harmada idõ alatt, mint a kezdetekkor. Kálmán útmutatása szerint karisztoltunk a tájon, aztán kijutottunk a szarvasi útra, aminek frissen kaszált padkáján jó tempóban ügettünk a város felé. Utunk a belvároson át vezetett, megtekintettük a Fõsulit, átkeltünk a hídon, ahol egy igen barátságos úriember leállította nekünk a forgalmat szorgosan csápolva. Mondta, hogy ott volt a rendezvényen, és hát ez valami csodálatos, ennyi lovas, ennyi helyrõl, hova megyek, miben segíthet, meghívhat-e ebédre a csárdába...mondtam, hogy a ló nehezményezné a dolgot, de ha esetleg venne nekem egy kis innivalót - 2 üveg tonikot is vett, meg csokit, és áldását szórta utánam a lovas nemzetre. :kir:
a kompig betonon kocogtunk, rutinosan átkeltünk, itatás a gátõrháznál. Dögmeleg volt már akkor, a gátoldalban meg árnyék és fû, gondoltam, nincs nekünk semmi sürgõs dolgunk, deleljünk kicsit.
ahogy azt én elképzelem, Zengõ folyamatosan pörgött körülöttem, egy falatot sem evett, úgyhogy ismét nyeregbe, a fene azt a telivért, ami visszaütött benne :dev: , menjünk. a gáton elment mellettünk egy motoros horgász, Z utána, egész Mezõtúrig egyfolytában ügetett a nyomában. :eek: Mezõtúrt a parton szeltük át, Z még mindig nem lankadt, kiszedtem a zablát a szájából, hogy hátha legalább menet közben letép 1-1 fûcsomót, mert aggódtam a kondija miatt. Újabb monoton gáti szakasz Túrkevéig, teperés-teperés, néha leszálltam, hogy lelassítsam, itatni nem tudtam, mert meredek volt a part, úgyhogy megosztoztunk az üvegem tartalmán, Z ugyanis teve módjára iszik üvegbõl.
Végre beértünk Túrkevére, én valami miatt rettenet mód kimerülten. Itt a pusztai rókák baráti köréhez tartozó természedvédõ egyesület lovardájában aludtunk. Z boxba került, sajnos egy kedves öreg mén állt mellette, azért sajnos, mert nem az evéssel és a pihenéssel volt így elfoglalva. Mármint Z.
Én elvonszoltam magam egy kisboltig, ahol a boltosnénik kifaggattak a lovas öltözet láttán, kicsodálkozták magukat, én ettem, zuhiztam, és ledõltem valami kockabálákra, és rajtaütésszerûen elaludtam.

Edited by ori, 2013 március 19. - 20:24.

#415 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 19. - 20:35

na, utolsó iromány, aztán Karcagon pihenünk. :D Túrkevén még megálltam a kisboltnál Zengõvel, a nénik repültek kifelé, hogy mit hozzanak, mire éhezek, nagyon aranyosak voltak. :ang: úgy általában a népek az út során sok kellemes meglepetést okoztak, kicsit visszatért az elveszett hitem az emberi fajt illetõen. Túrkeve és Karcag között nem nagy a távolság, a pusztában világosan látszik az irány, csak utat nem mindig leletem hozzá, de olyankor a sziken kóboroltam, és találtam olyan illatos kamillát, amilyet patikában nem kapni. Zben még mindig volt turbo, úgyhogy 1 órakor már a kádban ültem, õ meg az ablak alatt eszegetett, a szomszédok nagy örömére. HOgy mekkora kincs a menõs ló, arra akkor jöttem rá, amikor nem sokkal késõbb egy hatalmas vihar söpört végig a tájon - szegény Laciékat, akik aznap Mezõtúron éjszakáztak, el is kapta útközben. Azért õk is beértek estére. na, most pihi, konferencia, gyereklovagoltatás, pénteken indultam tovább.

Edited by ori, 2013 március 19. - 20:37.

#416 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 19. - 21:00

Uff, mégis befejezem, mert látom olvasgattok, és most van idõm - munkaidõben nem tudok ennyit írni, otthon meg nincs net. Szóval elõadtam magam Debrecenben, és hétvégén elindultunk haza. Kicsit komplikálta a dolgot, hogy a Loki veretlenül megnyert bajnoki címének ünneplése is erre a hétvégére esett, de megoldottuk. Ezen a két szakaszon Zengõ már távlovas tempót ment, a településeken leszálltam, és vezettem, de azon kívül már csak ügettünk és vágtáztunk. Ha megpróbáltam lassítani, leizzadt az idegtõl, szóval rövidvágtában kajáltam, és ügetésben bóbiskoltam. :D A Berettyó vasúti hídján építkezés folyt, így a szaki elõször fontoskodott, hogy itt nem lehet áthaladni a közúti hídhoz, kérdeztem, hogy akkor mi legyen, úsztassak, erre csak engedett. A próféta szólt belõlem, mégis lett úsztatás. A több éves emlékek megfakultak, a ladány felé folyó csatornának rossz oldalán haladtam, de erre csak Ladány alatt jöttem rá. :eek: a víz ne tûnt olyan mélynek, mint amilyen volt, de szerencsére a ruháimat gyorszáras tasakokban helyeztem el, Z meg nem sokat vakerált, 3 tempó, és a túlparton voltunk, én mint ázott veréb. :o Shábáéknál átöltözés, ki a vonathoz, irány a stadion, Fõtér, ünneplés, hujjogás, Tankcsapda, Wyrfarkas. Másnap hajnalban hûdekipihenten vissza Kabára, szegény Shába kifuvarozott, majd vélhetõen megkönnyebbülten felsóhajtott, amikor Z után elült a por. Utolsó 55 km egy nemnormális lóval. A Keleti parton átbújtunk a híd alatt, felnéztünk, mindenfelé szalagkorlát, kivéve egy meredek, keskeny betonlépcsõt, mellette bozót. Nyújtogatom a nyakam, hogy mi legyen, mire a sárkány megindult, nekem meredt a szemem, de akkor már nem mertem a szárba nyúlni, felkúszott a lépcsõn, horkantott, és megindult Derecske felé. Uff. :eek: Ügetés-vágta-ügetés-vágta :rolleyes: , Derecskén átvezettem, onnan egy vágtában el Hosszúpályiba. Hívtam Qkeszt, akivel 1 órára lovas randit beszéltünk meg, hogy egy kissé hamarabb érkezünk, és semmi szín alatt nem tudunk várni. :nem: A Vekerinél megláttuk Borókát, aki nagyon szimpi volt Zengõnek, együtt kerestük meg Janek lovardáját, ahol itatni akartam, de akkor Znek már nem kellett semmi. Elbúcsúztunk Borókától és Qkesztõl, és a Panoráma mellett süvítettünk, a bringások nagy rémületére. :gm: Az utolsó km-ek már összefolytak a szemem elõtt, 1 óra után valamivel hazaértünk. A csikó és anyja találkozása elég érdekes jelenet volt, nem borultak egymás nyakába, elõbb még Z letisztázta, hogy végleg bezárt a tejcsárda. Aggódtam kissé az utolsó két nap teljesítménye miatt, de semmi baj nem lett, csak kicsit lefogyott, de nem vészesen, és a legelõn péntekre már teljesen összeszedte magát. Az edzésen már virgonckodott is, láthatóan km-hiánya volt. Hát ennyi volt, mese volt, talán igaz se volt. :D szép álmokat gyerekek.

#417 Minó

Minó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.578 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 19. - 21:43

:D Ez jó volt. :ang:

#418 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 19. - 22:39

Jó kis lovad van! il. kettõ Ügyesek vagytok :)

#419 emeset

emeset

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.390 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 20. - 10:09

:) részleteket hallottam belõle, de így leírva még jobb :) nem akarod könyvben kiadni??? :D

#420 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 20. - 10:18

Még gyûjtök hozzá túrát. :D Fec, köszi. :ang: Én is eléggé meg vagyok elégedve vele, bár néha sok egy kicsit - a csikójával könnyebb együtt élni, kíváncsi vagyok, õ használatban milyen lesz.

#421 rugósbicska

rugósbicska

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.695 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 20. - 13:30

Ori - légyszi, szentelj egy külön fejezetet arra, hogy részletesen leírod, miket cuccoltál fel (és azt hogyan :D), mert elkezdtem listát írni, de kissé elrugaszkodtam a valóságtól szerintem... :D

#422 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 20. - 13:36

Rendben - bár a tavalyi tanulságok alapján én már módosított málhával készülök, inkább azt írom, jelen állapotomban mit látok jónak. Mini kozmetikumokat mindenképpen vegyél, na nem szemfestékre gondolok, csak alapvetõkre (fogkrém, deo, tusfürdõ), ezekbõl jobb, ha nem a 300 ml-est viszi az ember, mert azzal már megtelik egy nyeregtáska. :gm: Valamint a Tûz Óceánjában is vannak listák, azokat is érdemes böngészni. Ha van kísérõkocsi, akkor alig kell valamit a lóra tenni, esõkabát, kis rágcsálnivaló - de nekem nem lesz. na, majd holnapra összeszedem. Milyen nyerged van a túrára, (remélemnemmangol :gm: )? Itatóvödör (összecsukható), az mindenképpen kell, nyeregtáskáid vannak? Erõsen javallom, bár eddig még kb. senki nem fogadta meg a tanácsomat :rolleyes: , hogy indulás elõtti hetekben az általad jónak vélt málhát pakold fel, és menj vele egy jó, lendületes terepet. nagy meglepetésekben lesz részed. :dev: Ne élesben teszteld elõször, mert az egy 30 km-es bohóckodásba belefér, de amire te készülsz, abba nem. Olyat nem érdemes cipelni nagy mennyiségban, amit minden falusi vegyesboltban 2 fillérért megkapsz. Gyorszáras mûanyag tasak a ruháknak, kábelkötegelõ, vérszíjak, különbözõ vastagságú madzagok. Vietnámi papucs. Esõkabát nem olyan hónaljig érõ kis vékony orkán, hanem combot is takaró, vastag. Kötõféknek én a zsinórosat ajánlom, a gurtnis nem elég masszív. Elvásott, szakadozott cuccal (pl. kengyelszíj, felrántószíj, szár) ne indulj útnak. na, most melózok, holnap majd csoportosítom.

Edited by ori, 2013 március 20. - 14:02.

#423 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 20. - 16:21

Még van kis idõm, mert késõbb indul az a tetû vonat.
Szóval én úgy szoktam csoportosítani, hogy mit hova pakolok (így könnyû ellenõrizni indulás elõtt), most így hirtelen ez a lista jött össze, de majd még biztosan jutnak eszembe dolgok:
Elsõ nyeregtáskák:

• pipere, zsebkendõ, kéztörlõ, gyógyszerek, fertõtlenítõk, fásli, ragtapasz, HP, víz
  • Madzagok, kötegelõk, varrószerszámok, pótszíjak, öngyújtók, kaja, fémbögre, kanálgép,lámpa, tájoló, tel.töltõ, víz
Hátsó nyeregtáskák: abrak, cipõ, abrakostarisznya

Átalvetõ: Fehérnemû, pólók, ingek, zoknik, papucs, kefék, itatóvödör, pótkötõfék, kengyelszíj, paplanhuzat, tasakok

hátsókápa: hálózsák, elsõkápa: esõkabát

Lovon: kötelek

Lovason: iratok, pénz, bicska, telefon, térképek

Nekem ugye kocsi híján abrakot is vinni kell, ezért kell az átalvetõ is, aki után viszik az abrakot, annak ez nem szükséges.

A piperét mindenki maga tudja, de mindenbõl kis kiszerelést vigyél. Tampont akkor is, ha nem esedékes, mert a Mikulás nem alszik. :dev: Gyógyszerekbõl csak alapvetõt (fájdalom-lázcsillapító, hasfogó), ha nagyobb a baj, akkor úgyis el kell vergõdni dokihoz, vagy legalább egy patikáig. Kivéve a krónikus betegségeket. Ugyanez igaz a lóra, sebkezeléshez betadin, valami hámosító kenõcs, lóbalzsam, amúgy meg az útvonalon érdemes dokik és kovácsok számát megszerezni, vagy legyen ismerõs riasztható lovasember. Pl. Karcag környékén én. ;)

Vizet két oldalra szoktam 1-1 félliterest tenni, azzal két falu között ki lehet bírni. A szakadó, amortizálódó cuccok gyors rögzítéséhez kábelkötegelõk, madzagok, bõrszíjak, esetleg vékony drót. Én vittem pótfelrántót, bõrvarró cuccot, ugyanezt ruhanemûhöz is.

Kaja: na, a tavalyi év tanulsága volt, hogy ezen a téren le kell adni. Vagy megszánnak a vendéglátók valami meleg vacsival, esetleg elugrotok valami közeli kifõzdébe, vagy be kell érni boltban kapható péksütivel, csokival, esetleg a fémbögrében melegített porlevessel. Szóval én csajkát, tábortüzes fõzéshez való kellékeket ilyen hosszú távra nem cipelek – legfeljebb fogyok kicsit, tavaly is lement 5 kg, de volt mibõl. :o Egy napra lovon is elrágcsálható elemózsiát szoktam feltenni, bár én valami miatt túrán elvesztem az étvágyamat, napközben rendszerint csak nyammogok a rend kedvéért két falatot, este, amikor már elrendezkedtünk, akkor szoktam pótolni. A szendvicsek nyeregtáskában zötyögve hajlamosak morzsákra omlani, nejlonzacsi kireped, margarin szétkenõdik, gyümölcs pépesedik, stb. Érdemes lapos mûa. dobozba rakni jó szorosan, hogy ne rázkódjon belül.

Ha nincs a telefonban iránytû, akkor azt is lehet vinni, mert otthon én is magabiztos voltam, aztán amikor a holtágakból kivergõdtünk, a házigazda a saját városának tornyait se ismerte már meg. :eek:

WC-papír helyett én azt a vastag kéztörlõpapírt szoktam vinni, mert masszívabb, kiömlõ dolgokat is fel lehet vele itatni, illetve lapos, könnyebb befér a táskába. De ezt is mindenhol kapni, nem kell 2 hétre betárazni. :gm:

Ruha: uff, ezt egy nõnek nehéz minimalizálni. A lovaglónadrág mellé valami utcait, hátha emberek közé is kell menni :D , fehérnemût-zoknit pár napra, (a célállomáson ugye lesz mosógép ;) ), a pólók sem sok helyet fognak. Mindezt gyorszáras tasakba, hogy ne ázzon, ne koszolódjon, ha bevágsz mellé mondjuk egy lókefét, plussz tasakok szennyesnek. Egy papucs az kell, én viszek egy sportcipõt is, hogy ha sokat kell gyalogolni a ló mellett (teszem azt lesántul). Egy vastag kardigánt a fenekem alá szoktam teríteni a nyeregre, mondjuk angolnyeregnél ezt nem tenném meg. :gm:

A valódi értékeket én sosem a lovon viszem, hanem az övemen, de lehet övtáskát is használni, menet közben idõnként végigtapogatom, megvan-e pénz, irat, telefon, ezek a valóban pótolhatatlan dolgok.

Ahogy Bene Sanyi mondja:

„Bicska, madzag mindig legyen nálatok, kötni vágni mindig tudjatok!”

Edited by ori, 2013 március 20. - 16:26.

#424 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 20. - 20:07

:)
Kötni-vágni...ez szuper, és nagyon igaz...ha nem tudnám akkor is beugrana a karcagi bicskás kép... :yeah:

#425 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 21. - 7:44

JA, a törölközõ kimaradt. :gm:

#426 rugósbicska

rugósbicska

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.695 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 21. - 14:57

Köszi Ori!! ;)

#427 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 21. - 15:01

Szívesen. Majd még késõbb írok. A menõkével nem lesz gond nálatok, meg Szmötyiéknél sem, :kir: csak le ne soványodjanak a sárkányaitok. Lehet etetni plussz cuccokat a szokásoson kívül ilyenkor, olaj, L-karnitin, elektrolitok, vagy spéci távlovas táp, Csikasz ajánlott is egyet.

#428 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 22. - 16:40

Nem láttam: "Kukásmellény", fényvisszaverõ csík, LED-es villogó mindenképp legyen. A lámpa meg jófajta LED-es, amivel lehet távolra felderíteni, vagy helyben szórt fényt kapcsolni. Ritkán kell tölteni és nem nagy darab.

#429 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 25. - 8:13

Ó igen, köszi a kiegészítést :ang: , pedig vittem én is ilyeneket (okulva a Kazakhsztánba induló túrázók példáján, akiknél nem volt, aztán rájuk esteledett, szerencsére a tetétleni úton nem volt nagy forgalom, de azért mentem mögöttük egy lámpával, amit Shába adott).

#430 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 25. - 16:37

Még valami eszembe jutott.
Említettem az elvásott cuccokat, de az ellenkezõjét sem javaslom. Azaz ne indulj útnak frissen újított (vásárolt, kölcsönkért) felszereléssel. Itt most kritikus dolgokra gondolok, nyereg, alátét, heveder, cipõ/csizma, stb.
Pl. tavaly Tóni (a tirpák) eljött azzal a veszkónyereggel, mert azt mondták neki, az a tuti túrához (amúgy biztosan jó nyereg volt, csak nem arra a lóra), miközben a jól bevált bocknyereg otthon figyelt. :rolleyes:
VAgy a szervezõk székelyföldi túrája is azzal kezdõdött, hogy a polifom alátét alatt bedurrant aló háta.
Amúgy is sokat kell lovagolni a felkészülés miatt, akkor tesztelj le mindent.
A NYSZ honlapján ott vannak a túráik beszámolói, azokat is érdemes olvasgatni. Ami érdekes, hogy egymástól függetlenül mindenki (én, Bene Sanyiék, Bertoldék) ide lyukad ki a tempó kapcsán:

Lóháton napi 40-50 km-nél nem érdemes többet tervezni. Egy 8 km-es óránkénti sebesség már jónak mondható, ebben pedig kell, hogy legyen lépés, ügetés és vágta is. Persze volt, hogy nekünk is „becsúszott” 85 km-es nap is, de ez már nem egészséges egy ilyen hosszú túrán.

Ez a 8 km/h mindenkinél visszaköszön. Persze írtam, hogy hazafelé az utolsó 2 szakaszon többet mentünk, de az már más volt ismerõs terepen, tudva, hogy hamarosan otthon vagyunk, és a legelõn kipihenheti magát.
Mert amúgy ez eléggé más, mint a távlovi, itt másnap meg harmadnap is menni kell úgy, hogy az állomáshelyeken eléggé változóak a takarmányozási lehetõségek, a ló kondijának megtartása (fõleg ilyen arabos-telivéres lovaknál, mint amik nekünk vannak) komoly feladat.
A beszámolóban a vendéglátókról csak a jót írtam, de azért volt olyan hely, ahol egy szál széna sem volt, valami kaszált giz-gazt etettek a lovakkal (a fajtát nem ismertem), úgyhogy este pihi helyett vezetõszáron legeltettem a lovam a parkban. :rolleyes: Ilyenkor jönne jól a pányvázás, de Z temperamentumával ehhez kevés reményt fûzök.
Füzért percek alatt beszokattam 2 hete, ahogy megakadt a lába, kicsit vergõdött, aztán hamar rájött, hogy ha visszafelé indul el, akkor lelazul a kötél. 5 perc elteltével eljutott oda, hogy ha rálépett a kötélre, és megakadt, már fel se vette a fejét a fûbõl, csak sorban felvette a lábait. :kir: De õ egy más karakter, kis dologból nem csinál nagy ügyet. :D (a kötelet lábvédelmileg behúztam egy locsolócsõbe, mielõtt még valaki a szívéhez kapna).

#431 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 25. - 19:53

Jajjjjj...megkönnyebbültem! ;) :kocc:
Az ilyenekért szeretek erre járni! :)

#432 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 26. - 8:50

Melyik rész tetszett? Mert sok mindent írtam. ;) Hétvégén melyik szektorban csápolsz majd? :gm:

#433 rugósbicska

rugósbicska

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.695 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 26. - 15:20

Én személy szerint nagyon hasznosnak és érdekesnek találtam a leírtakat. Köszönet érte! Mi lábon megyünk Tiszaigarba (lesz kísérõm) ott pihi, aztán avec tovább. Onnan szerencsére úgy néz ki lesz kísérõ kocsi, aminek különösen örülünk :gm: Ezek szerint ott találkozunk majd!! :D

#434 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 26. - 15:40

Örülök neki. :ang: A kísérõkocsi a leírtak egy részét feleslegessé teszi, mert így akkor pakolhatsz egy teli bõrönddel is. :D Majd még írok az útvonal kiötlésével kapcsolatban is - mert itt is vannak buktatók, amiket így a gép elõtt ülve el se gondolna az ember. :rolleyes: Találkozunk, én terveim szerint már szerdán megérkezem, táborozni az újbaroki különítménnyel fogok, amit Minó vezet. Merre haladtok tovább Tiszaigarból? Karcagra nem tértek be? Uff, de szar idõ van, én egész télen nem fáztam annyit, mint az utóbbi 2 hétben. :(

#435 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 26. - 19:10

Konkrétan a "mikulásos" sztori tetszett a legjobban, de a több se volt rossz! ;) Egyébként újra aktuális a téma mert a hó csak hull, így lassan keresgélem a karácsonyfának valót! :kir:

Edited by Qkesz, 2013 március 26. - 19:11.

#436 ppr

ppr

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.052 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 31. - 12:10

Áldott Húsvéti ünnepeket kívánok mindnyájatoknak!

#437 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2013 április 1. - 10:08

Csajszik!

Mindenkinek jó sok vagy kevés locsolót
! (vérmérséklet szerint) :)

#438 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2013 április 15. - 19:51

Na mi van a lilák nem csak a 3 pontot vitték el a Nagy erdõbõl, hanem az írókedveteket is!?!? :kv:

#439 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2013 április 20. - 16:33

...kihalt minden ...és a Nagy erdõben is csak a fákat vágják... :kv:

#440 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2013 április 23. - 10:43

Qkeszka, te onnan a Bakonyból ezt látod? :dev: És a felállított pilléreket, épülõ lelátót nem? Én tegnap néztem meg a leendõ új otthonunkat, huh! :yeah:
Amúgy meg: pénteken sárgulunk, elõzõ nap átjönnek a kunok, és együtt rohamozzuk meg az agrárt.Posted ImagePosted ImagePosted ImagePosted Image
Hétvégén meg viszonzásként én megyek át a sárgákkal Karcagra, mert május elsején lesz a Kun Hagyományok Napja, ott felvezetem az Ozorát. :D
Bene Sanyi üzeni, hogy szívesen látnak lovasokat Debrecenbõl is, lesz ügyességi verseny. Mi is megpróbáljuk magunkat Zengõvel, bár valszeg nem mi nyerünk majd. :rolleyes:
Jövõ hétvégén pedig hazapacigolunk.
Zengõnek jó kis elõtúra lesz a Nyeregszemlére, Füzérnek meg beavatás. Persze a csikó miatt simán benne van, hogy nem érünk oda, de egyszer ki kell próbálni, hogy mire megyek vele, legfeljebb Shábáéktól visszafordulunk.