Debrecen és környéke 2.
Közzétéve 2013 március 11. - 12:43

Közzétéve 2013 március 11. - 13:13
Nem tudom, nekem így ránézésre a hegyekbõl való kivergõdés lenne a fõ nehézség, de én ugye megrögzött alföldi vagyok.MIHEZ képest?
Debrecenbe mégis egyszerûbbnek tûnik odatalálni elsõ körben, erre gondoltam. De addig hátha csoda történik.
MÁS nem indulna, pl. Szmötyi? ,)

Térképre ránézve azt mondom, eljöhetnél Karcagra is, itt lenne szállás, és innen már tudnék mondani bejáratott útvonalat is szálláslehetõséggel. Ezen az útvonalon be is van reggelve egy csapat (Tiszaigar).
De persze lehet debreceni kitérõvel is, ha van annyi idõd (szabid).

Közzétéve 2013 március 17. - 21:42
Három! ;) (Sõt, igazából 4, de mindegy...Illetve még két lovas a Szabad Lovak SE képviseletében.

Deeee, megyek én is.MÁS nem indulna, pl. Szmötyi? ,)
Edited by Szmötyi, 2013 március 17. - 21:43.
Közzétéve 2013 március 18. - 8:23
Hát, nekem tényleg mindegy, úgy beszéltük meg Lacival, hogy én bereggelem a csapatot, aztán mindenki saját elhatározása szerint feliratkozik alá, és megy, ahogy jónak látja. Utoljára március elején váltottunk levelet, akkor még nem voltak meg a papírok.Három!
(Sõt, igazából 4, de mindegy...
)
Végleg eldöntöttem (Fecóval való konzultáció után), hogy nem viszem a csikót, így mondjuk jóval gyorsabban haladok majd turbo-Zengõvel.

Közzétéve 2013 március 18. - 8:52

Közzétéve 2013 március 18. - 11:47

Közzétéve 2013 március 18. - 13:14
.... turbo-Zengõvel.Qkesznak üzenem, hogy emiatt a Körösladányi szállásra nem lesz szükség, összevonok 2 szakaszt.
Vettem! Rendben!

Azért elég vicces tavaszról beszélni egy ilyen hétvége után....
Hát...nem érzed a levegõben? ;)
Pedig Culi-bá érzi!

Edited by Qkesz, 2013 március 18. - 13:16.
Közzétéve 2013 március 18. - 14:08
Azért elég vicces tavaszról beszélni egy ilyen hétvége után....
Te nem vetted észre mennyi hó elolvadt a hétvégén?!?

Közzétéve 2013 március 18. - 14:26
Ppr, nálunk még maradt bõven - pl. a múlt hétvégén keserves munkával kifeszített villanypásztor szalagra ráfagyva, azt a földig lehúzva.
Én meg amilyen hülye vagyok (meg amennyit láttam a hófüggönyön keresztül), pénteken kiengedtem a lovakat kicsit futkározni, mert Zengõ cseppet energikusnak tûnt a karámban - aztán késõbb hiába észleltem a lehajolt szalagot, nem tudtam megfeszíteni, mert egybe volt fagyva az egész, úgyhogy vidám lóüldözéses jelenetnek lehetett volna tanúja a környék lakossága, ha nem bent kuksoltak volna az ítéledidõben.
Zengõ, az az átok sárkány pörgött-forgott, incselkedett velem, bezzeg az én cukifalat megsuttogott csikóm megkönyörült kimerült gazdáján, és odajött. Aztán amikor Z meglátta, hogy a megfogás után jutifalat is jár, rajta is erõt vett a csatlakozhatnék. De a Delta fõcíme hawaii nyaralás volt ehhez a jelenethez képest.

Közzétéve 2013 március 19. - 17:40
Szóval itt hagytam abba, pont a sûrûjében.
Mezõtúrról esõs idõben indultunk Szentesre, ami eleve egy csaknem 60 km-es szakasznak ígérkezett. Vendéglátónk felajánlotta, hogy a szarvasi kompig elkísér minket, egy rövidebb úton, nem a gáton végig, mint ahogy mi terveztük.
Hátizé, a kedves gesztus visszafelé sült el, mert belebonyolódtunk a Kõrös mellékágaiba, amik itt láthatók én nem is értettem, hogy ha átkeltünk egy vízen, miért jön a következõ, egy idõ után már a vezetõnk se értette, szóval jól elbolyongtunk. Km-re nem volt sok, mert csak léptünk meg néha ügettünk, de idõt azt rabolt bõven az amúgy is húzós szakasz megtétele elõtt. Végül felkeveredtünk a gátra, búcsút intettünk a szabadkozó házigazdának, és megindultunk a komphoz.
Ezzel kapcsolatban volt némi cidri, és amikor odakerült a sor, a vezetõ lovak tényleg kikérték maguknak az egészet. Elõreszólítottak, és Zengõ szó nélkül felsétált

A túloldalon megreggeliztünk, ittunk kávét a büfében, aztán folytattuk az utat Békésszentandrás felé.
Korábban kinéztük a GoogleE-ön az útvonalat, és feltûnt, hogy egy fotós sok képet rakott fel errõl a tájról. Endre megkereste a neten, és megkérte, kalauzoljon minket, javasoljon egy célszerû útvonalat.
A hölgy egy többoldalas leírást küldött, amiben a fotóit jelölte meg tájékozódási pontoknak, valamint a nevezetességekhez (Gödény halom, feszület, hármashatár) még külön leírást is csatolt. Így gondolatban elõre már sokszor bejártuk azt a szakaszt, mire fizikai valónkban is odakeveredtünk.
Szentandrásról a Szentesi úton haladtunk tovább, ha ezt haladásnak lehet nevezni, mert az útburkolat rettenetes állapotban volt, gyakorlatilag egy törmelékhalmaz, a padkát pedig nem kaszálták le, félméteres dzsuva borította. Én le is szálltam, és vezettem Zengõt a Gödény-halomig. Itt láthattok róla képeket, bár olvastam a leírást, mégis meglepett, mekkora. Tudnotok kell, hogy a helyes kiejtése Gõõõdényhalom, ha rövid õ-vel ejtitek, a helyiek sietnek kijavítani.

Az útbaigazítás a földutakon bonyolult lett volna szóban, így elõvette a terepjáróját, beültette Endrét, és bejárta vele Szentesig az utat, amíg mi lóháton baktattunk utánuk. Amikor visszaértek, Endre ismét nyeregbe ült, és a keréknyomokon haladtunk tovább.
Edited by ori, 2013 március 19. - 17:43.
Közzétéve 2013 március 19. - 18:00

Közzétéve 2013 március 19. - 18:57
Ezen az útvonalon be is van reggelve egy csapat (Tiszaigar).
Igen egyelõre úgy néz ki, õket boldogítjuk majd.

Deeee, megyek én is.
Nahát! S te akkor egymagad vágsz neki? Vagy hogy?
Ori még még, beszmolót!

Közzétéve 2013 március 19. - 19:37

Közzétéve 2013 március 19. - 20:19
Hát most ennyi jutott eszembe, szerintem a 400 lovas fogadását elég jól megszervezték, villából és talicskából volt kevés, de amúgy le a kalappal Bertoldék elõtt. Idegileg is jól bírták, bár a végefelé már kissé megviseltnek tûntek.
Itt vannak fotók.
Hazafelé egyedül indultam útnak vasárnap, mert nekem a következõ héten konferenciára kellett mennem Debrecenbe, szóval keddig minden szín alatt meg kellett érkeznem Karcagra - ezt a különbözõ teljesítõképességû lovakkal csapatban nem láttam biztosítottnak, és némiképp az okostelefon zsarnokságára is ráuntam.
Vasárnapra hosszabb etapot terveztem, így elkértem Szokodi Kálmán telefonszámát Bene Sanyitól, és rákérdzetem az öregnél, mit szólna, ha leparkolnék nála egy éjszakára, nem kell semmi, csak széna meg hely - gondolkodás nélkül igent mondott.
Egyedül vezettük fel a kocsisort a kompra, Z kipakolt egy szokásos adagot, aminek a komposok marhára örültek. Ja komp, nem drága, 200 Ft-ot kértek lovasonként, ebben a ló is benne volt, kicsit meg is lepõdtem.
Túlparton irány Szentes, Vida Csabáéknál megálltunk itatni, bár Zengõben olyan mehetnék dúlt, hogy a betonba is majdnem gödröt kapált. Csaba meg is jegyezte, hogy nyugodtam otthagyhatom, mert mind felépítésre, mind temperamentumra igen kedvére való.

Egy lovaskislány bringával átkalauzolt a városon, aztán vaddisznófarm, Petõfiszállás és Szokodi tanya. Zengõt egy körkarámban helyezte el Kálmán, aki behúzott oda egy kaszált zölddel púpozott gumiskocsit, arra feltett egy 20 literes vödör vizet, majd amikor látta, hogy a lovam mártogatós, feltett még egyet. Nekem egy vastagon bealmolt boxban szántak helyet, ahonnan pont ráláttam a lóra.
Megnéztem az állományt, két fedmén is állt náluk, egy gyönyörû nóniusz és egy ügetõ, utóbbi fedezett is aznap. Jól elbeszélgettünk, iszogattunk, a vizet egy artézi kútból hordják, valami csodás minõségû.
Panaszkodtam neki a szentesi út minõségére, mire elmagyarázott egy jobb és rövidebb utat Szarvas felé. Lefürödtem a slagnál és mély álomba merültem.
Másnap nyergelés, immár fáradt rutinnal pakoltam föl a cuccost Zengõre, harmada idõ alatt, mint a kezdetekkor. Kálmán útmutatása szerint karisztoltunk a tájon, aztán kijutottunk a szarvasi útra, aminek frissen kaszált padkáján jó tempóban ügettünk a város felé. Utunk a belvároson át vezetett, megtekintettük a Fõsulit, átkeltünk a hídon, ahol egy igen barátságos úriember leállította nekünk a forgalmat szorgosan csápolva. Mondta, hogy ott volt a rendezvényen, és hát ez valami csodálatos, ennyi lovas, ennyi helyrõl, hova megyek, miben segíthet, meghívhat-e ebédre a csárdába...mondtam, hogy a ló nehezményezné a dolgot, de ha esetleg venne nekem egy kis innivalót - 2 üveg tonikot is vett, meg csokit, és áldását szórta utánam a lovas nemzetre.

a kompig betonon kocogtunk, rutinosan átkeltünk, itatás a gátõrháznál. Dögmeleg volt már akkor, a gátoldalban meg árnyék és fû, gondoltam, nincs nekünk semmi sürgõs dolgunk, deleljünk kicsit.
ahogy azt én elképzelem, Zengõ folyamatosan pörgött körülöttem, egy falatot sem evett, úgyhogy ismét nyeregbe, a fene azt a telivért, ami visszaütött benne

Végre beértünk Túrkevére, én valami miatt rettenet mód kimerülten. Itt a pusztai rókák baráti köréhez tartozó természedvédõ egyesület lovardájában aludtunk. Z boxba került, sajnos egy kedves öreg mén állt mellette, azért sajnos, mert nem az evéssel és a pihenéssel volt így elfoglalva. Mármint Z.
Én elvonszoltam magam egy kisboltig, ahol a boltosnénik kifaggattak a lovas öltözet láttán, kicsodálkozták magukat, én ettem, zuhiztam, és ledõltem valami kockabálákra, és rajtaütésszerûen elaludtam.
Edited by ori, 2013 március 19. - 20:24.
Közzétéve 2013 március 19. - 20:35

Edited by ori, 2013 március 19. - 20:37.
Közzétéve 2013 március 19. - 21:00

Közzétéve 2013 március 19. - 21:43

Közzétéve 2013 március 19. - 22:39

Közzétéve 2013 március 20. - 10:09

Közzétéve 2013 március 20. - 10:18

Közzétéve 2013 március 20. - 13:30

Közzétéve 2013 március 20. - 13:36

Edited by ori, 2013 március 20. - 14:02.
Közzétéve 2013 március 20. - 16:21
Szóval én úgy szoktam csoportosítani, hogy mit hova pakolok (így könnyû ellenõrizni indulás elõtt), most így hirtelen ez a lista jött össze, de majd még biztosan jutnak eszembe dolgok:
Elsõ nyeregtáskák:
- pipere, zsebkendõ, kéztörlõ, gyógyszerek, fertõtlenítõk, fásli, ragtapasz, HP, víz
- Madzagok, kötegelõk, varrószerszámok, pótszíjak, öngyújtók, kaja, fémbögre, kanálgép,lámpa, tájoló, tel.töltõ, víz
Átalvetõ: Fehérnemû, pólók, ingek, zoknik, papucs, kefék, itatóvödör, pótkötõfék, kengyelszíj, paplanhuzat, tasakok
hátsókápa: hálózsák, elsõkápa: esõkabát
Lovon: kötelek
Lovason: iratok, pénz, bicska, telefon, térképek
Nekem ugye kocsi híján abrakot is vinni kell, ezért kell az átalvetõ is, aki után viszik az abrakot, annak ez nem szükséges.
A piperét mindenki maga tudja, de mindenbõl kis kiszerelést vigyél. Tampont akkor is, ha nem esedékes, mert a Mikulás nem alszik.

Vizet két oldalra szoktam 1-1 félliterest tenni, azzal két falu között ki lehet bírni. A szakadó, amortizálódó cuccok gyors rögzítéséhez kábelkötegelõk, madzagok, bõrszíjak, esetleg vékony drót. Én vittem pótfelrántót, bõrvarró cuccot, ugyanezt ruhanemûhöz is.
Kaja: na, a tavalyi év tanulsága volt, hogy ezen a téren le kell adni. Vagy megszánnak a vendéglátók valami meleg vacsival, esetleg elugrotok valami közeli kifõzdébe, vagy be kell érni boltban kapható péksütivel, csokival, esetleg a fémbögrében melegített porlevessel. Szóval én csajkát, tábortüzes fõzéshez való kellékeket ilyen hosszú távra nem cipelek – legfeljebb fogyok kicsit, tavaly is lement 5 kg, de volt mibõl. :o Egy napra lovon is elrágcsálható elemózsiát szoktam feltenni, bár én valami miatt túrán elvesztem az étvágyamat, napközben rendszerint csak nyammogok a rend kedvéért két falatot, este, amikor már elrendezkedtünk, akkor szoktam pótolni. A szendvicsek nyeregtáskában zötyögve hajlamosak morzsákra omlani, nejlonzacsi kireped, margarin szétkenõdik, gyümölcs pépesedik, stb. Érdemes lapos mûa. dobozba rakni jó szorosan, hogy ne rázkódjon belül.
Ha nincs a telefonban iránytû, akkor azt is lehet vinni, mert otthon én is magabiztos voltam, aztán amikor a holtágakból kivergõdtünk, a házigazda a saját városának tornyait se ismerte már meg. :eek:
WC-papír helyett én azt a vastag kéztörlõpapírt szoktam vinni, mert masszívabb, kiömlõ dolgokat is fel lehet vele itatni, illetve lapos, könnyebb befér a táskába. De ezt is mindenhol kapni, nem kell 2 hétre betárazni.

Ruha: uff, ezt egy nõnek nehéz minimalizálni. A lovaglónadrág mellé valami utcait, hátha emberek közé is kell menni

A valódi értékeket én sosem a lovon viszem, hanem az övemen, de lehet övtáskát is használni, menet közben idõnként végigtapogatom, megvan-e pénz, irat, telefon, ezek a valóban pótolhatatlan dolgok.
Ahogy Bene Sanyi mondja:
„Bicska, madzag mindig legyen nálatok, kötni vágni mindig tudjatok!”
Edited by ori, 2013 március 20. - 16:26.
Közzétéve 2013 március 20. - 20:07

Kötni-vágni...ez szuper, és nagyon igaz...ha nem tudnám akkor is beugrana a karcagi bicskás kép... :yeah:
Közzétéve 2013 március 21. - 7:44

Közzétéve 2013 március 21. - 14:57
Közzétéve 2013 március 21. - 15:01

Közzétéve 2013 március 22. - 16:40
Közzétéve 2013 március 25. - 8:13

Közzétéve 2013 március 25. - 16:37
Említettem az elvásott cuccokat, de az ellenkezõjét sem javaslom. Azaz ne indulj útnak frissen újított (vásárolt, kölcsönkért) felszereléssel. Itt most kritikus dolgokra gondolok, nyereg, alátét, heveder, cipõ/csizma, stb.
Pl. tavaly Tóni (a tirpák) eljött azzal a veszkónyereggel, mert azt mondták neki, az a tuti túrához (amúgy biztosan jó nyereg volt, csak nem arra a lóra), miközben a jól bevált bocknyereg otthon figyelt.

VAgy a szervezõk székelyföldi túrája is azzal kezdõdött, hogy a polifom alátét alatt bedurrant aló háta.
Amúgy is sokat kell lovagolni a felkészülés miatt, akkor tesztelj le mindent.
A NYSZ honlapján ott vannak a túráik beszámolói, azokat is érdemes olvasgatni. Ami érdekes, hogy egymástól függetlenül mindenki (én, Bene Sanyiék, Bertoldék) ide lyukad ki a tempó kapcsán:
Ez a 8 km/h mindenkinél visszaköszön. Persze írtam, hogy hazafelé az utolsó 2 szakaszon többet mentünk, de az már más volt ismerõs terepen, tudva, hogy hamarosan otthon vagyunk, és a legelõn kipihenheti magát.Lóháton napi 40-50 km-nél nem érdemes többet tervezni. Egy 8 km-es óránkénti sebesség már jónak mondható, ebben pedig kell, hogy legyen lépés, ügetés és vágta is. Persze volt, hogy nekünk is „becsúszott” 85 km-es nap is, de ez már nem egészséges egy ilyen hosszú túrán.
Mert amúgy ez eléggé más, mint a távlovi, itt másnap meg harmadnap is menni kell úgy, hogy az állomáshelyeken eléggé változóak a takarmányozási lehetõségek, a ló kondijának megtartása (fõleg ilyen arabos-telivéres lovaknál, mint amik nekünk vannak) komoly feladat.
A beszámolóban a vendéglátókról csak a jót írtam, de azért volt olyan hely, ahol egy szál széna sem volt, valami kaszált giz-gazt etettek a lovakkal (a fajtát nem ismertem), úgyhogy este pihi helyett vezetõszáron legeltettem a lovam a parkban.

Füzért percek alatt beszokattam 2 hete, ahogy megakadt a lába, kicsit vergõdött, aztán hamar rájött, hogy ha visszafelé indul el, akkor lelazul a kötél. 5 perc elteltével eljutott oda, hogy ha rálépett a kötélre, és megakadt, már fel se vette a fejét a fûbõl, csak sorban felvette a lábait.

Közzétéve 2013 március 25. - 19:53
Az ilyenekért szeretek erre járni!

Közzétéve 2013 március 26. - 8:50

Közzétéve 2013 március 26. - 15:20

Közzétéve 2013 március 26. - 15:40

Közzétéve 2013 március 26. - 19:10

Edited by Qkesz, 2013 március 26. - 19:11.
Közzétéve 2013 március 31. - 12:10
Közzétéve 2013 április 1. - 10:08
Mindenkinek jó sok vagy kevés locsolót! (vérmérséklet szerint)

Közzétéve 2013 április 15. - 19:51

Közzétéve 2013 április 20. - 16:33

Közzétéve 2013 április 23. - 10:43

Amúgy meg: pénteken sárgulunk, elõzõ nap átjönnek a kunok, és együtt rohamozzuk meg az agrárt.

Hétvégén meg viszonzásként én megyek át a sárgákkal Karcagra, mert május elsején lesz a Kun Hagyományok Napja, ott felvezetem az Ozorát.

Bene Sanyi üzeni, hogy szívesen látnak lovasokat Debrecenbõl is, lesz ügyességi verseny. Mi is megpróbáljuk magunkat Zengõvel, bár valszeg nem mi nyerünk majd.

Jövõ hétvégén pedig hazapacigolunk.
Zengõnek jó kis elõtúra lesz a Nyeregszemlére, Füzérnek meg beavatás. Persze a csikó miatt simán benne van, hogy nem érünk oda, de egyszer ki kell próbálni, hogy mire megyek vele, legfeljebb Shábáéktól visszafordulunk.