Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Kutyás kérdések, melyek miatt nem érdemes új topicot nyitni...

• Please log in to reply
846 válasz a témához

#401 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2008 december 16. - 9:17

Én most azon agyalok, hogy neki milyen tápot adjak. :)

Lehet, hogy az ami nekünk szemre megfelelõ kutya, vagyis kövérkés, jól táplált formát mutat, az a kutyának nem éppen megfelelõ. Nem az számít mérvadónak, hogy egy kutya jó húsban van, kövér! ;) Ezzel áteshetünk a ló másik oldalára.
Én Orijennel és Acanaval etetem mindkét kutyát, maximálisan meg vagyok elégedve. Az elõírt adagnál kevesebb is elég nekik. A kanom ugyanannyit kap mióta elhoztuk, mégis 3 kilót ledobott (szemre alig látszik), szép lassan (neki fogynia kellett), a szuka egy hete van nálunk, ragyog a szõre, jó a széklete! :ang: Egy hét etetés után...
Akik ezzel a táppal etetnek még soha nem panaszkodtak, pedig jó néhány tapasztalatot begyûjtöttem már. :yeah:
Azért kell a kutyának a pedigree-bõl, tescosból olyan rengeteg mennyiséget megennie, mert gabona alapúak, így kevés a a kutya számára értékes, hasznos anyag bennük. Azért is híznak tõlük könnyebben, mert tele vannak gabonával, kukoricával. Egy minõségi táp mellé nem kell semmilyen vitamin kiegészítõként.

:rolleyes: Bár, nem akarok okoskodni! Remélem nem tûnt annak, csak a tapasztalatomat, és a megfelelõ táp kiválasztása közben szerzett ismereteket osztom meg! ;)

#402 csitra

csitra

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 155 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 1. - 13:03

Én szerintem ez is ízlések és pofonok kérdése már aki erre is oda figyel hogy milyen tápot egyen a kuty. Ezt csak azért írom mert én ismertem olyan kutyás õrt és rendõrt aki a kuty elé lökött valami nevesincs tápot sima vízzel leönve. De pl. az én kutyámnak Bentot vettem és bele se ütötte az orrát. Ám a kollégám kutyájának az edényében maradt Frizkíz tápot röktön felfalta. :D Azóta én olyat adok neki és levessel szoktam leönteni. Ha otthot vok akko csirkét fõzök és vegetával van ízesítve, és ennek a levével van leöntve a táp. Ám ilyenkor kevesebb adag kell mert hát a csirke elpusztítása az elsõ,és a megmaradt tápot én nem szeretem elõtte hagyni így csak pocsékba menne. Ha meg dolizok akko meg úgy kap hogy tele legyen a hasa ( mert hát üres hassal a kutya se dolgozik ) ,de itt is kotyvasztok valami leves félét neki. Szóval én sose nézem az elõírt adagot, sokkal többet eszik mint ami elõ van írva. De egyáltalán nem kövér és nem is sovány. Pont jó. Talán azért me egész nap(tavasz óta ketten vannak) rohangálnak és tombolnak a telepen, meg járõr, stb. De mivel ezek munka kutyák nekik nagyobb az energia szükségletük. Így más kutyának aki kevésbé van igénybe véve valószínû másabb igényei is vannak. :)

#403 csitra

csitra

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 155 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 1. - 13:19

Honlapom Az enyémek ilyenek. Õk is rövid szõrûek és imádnak dolgozni meg rosszalkodni. :D

#404 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 1. - 17:31

Szépek!!! :yeah:

#405 csitra

csitra

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 155 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 1. - 18:02

Szépek!!! :yeah:

Köszi! :kocc:

#406 Hasufel

Hasufel

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.023 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 30. - 10:51

Remélem elfér itt az amit írok,de nálam ma telt be a pohár.Megyek szépen sétálok (mentem a lovakat megetetni) na már messzirõl látom h a három kutya indul kifelé a kertbõl,mert persze ezezn az oldalon nincs kerítés és pont a lovakkal szembe van ez a tanya v mi.Jó mondom elsétálok szépen ahogy szoktam nem lesz baj,nem nézek rájuk nem szólok.Ha többen megyünk akkor csak ugatnak.Ma nekemjött az egyik,majdnem elkaptam a bokámat annyit tudtam hírtelen h dobbantottam.Biciklivel sem lehet arra menni mert leszedik ez embert a biciklirõl..Most hívtam fel az ebrendészetet,akik csak hétfõn tudnak kijönni.mondom dejó...a kutyák gazdájával nem lehet szótérteni,már többen kiabáltak vele,de õt nemérdekli h nincs kerítés.Szerintetek?

#407 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 30. - 11:21

Fel lehet jelenteni pl. És elvitetni a kutyákat, ahogy tetted. Csak nehogy már, csak a kutyák szívják meg. :mad:

#408 Hasufel

Hasufel

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.023 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 30. - 11:39

Nekem nem a kutyákkal van bajom,hanem azzal h a gazda nem vállal érte felelõsséget.Ráadásul arra sok gyerek is jár.Sõt a szomszédban kicsi gyerek van nemis egy.A nõ magasból tojik rá,bárki szólt neki eddig.Ha kutyával megyek arra akkor is kijönnek a kutyák és támadnak.Ráadásul az egyik egy kuvasz a másik kettõ kisebb testû,sztem pitt vagy amstaff keverék eléggé úgynéznek ki. Engem csak az dühít h nemigaz nembír kihúzni 4 méter kerítést.

#409 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 30. - 11:52

A kutyáknak ígyis-úgyis jobb lesz! Nem normális viselkedés egy kutyától, hogy az utcán embereket támad!

#410 Õz

Õz

Sebész

• Főmoderátor
  • 3.950 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 30. - 22:28

Elég sok területvédő kutya, ha módja van rá, "hozzácsapja" az őrzött területhez az azelőtti járdát/úttestet, akár az egész utcát is. Normális viselkedés, és sajnos ha nincs kerítés, a kerítés "vonala" egyáltalán nem tartja vissza őket semmitől. A gazdit(?) fel kéne jelenteni a francba; biztos vagyok benne hogy Kecskemétnek is van állattartási rendelete, és szerepel benne, hogy úgy kell kutyát tartani hogy azzal ne veszélyeztessék a szomszédságot, és közterületre ne mehessen ki szabadon a kutya. Önkormányzathoz/jegyzőhöz lehetne beadványt írni, minél több környékbelivel aláíratva hogy tarthatatlan a helyzet. Érdemes konkrét eseteket leírni, minél pontosabban hogy mikor, kit, melyik kutya hogyan támadott meg; minél többet (de azért 5-10oldalas kisregényt ne!). Ha nem teljesen töketlenek az illetékesek, és elég sokat vannak piszkálva; előbb-utóbb eljut az ügy egy határozatig (melyben felszólítják a hölgyet hogy építsen kerítést). Ha nem teljesíti az abban foglaltakat, lehet kezdeni elölről, de ilyenkor már TALÁN némi pénzbírságra is van kilátás. (Pest egy részén közreműködünk szakhatóságként az önkormányzat állattartási ügyeinél - a zöm mondjuk 'jószomszédi' perlekedés, "ugat a kutyája és a közös költséget se fizeti!" stílusban; de akad egy-két megalapozottabb dolog is. Tanulságos, mit ne mondjak.) Ha simán csak elviszik a sintérek (=ebrendészet) a kutyákat, jók az esélyeitek rá hogy a tulajdonos már aznap beballag és kiváltja őket; vagy - ha az kevésbé macerás számára - rövid időn belül szerez másik kutyákat. Végülis valami kell, hogy védje a házát, ha már nincs kerítés :dev: (ha sérülést is okoznak valakinek a kutyák az utcán -> orvos, látlelet, rendőrségi feljelentés!! Nem érdemes ilyesmivel jóindulatúan várni hogy javuljon a helyzet spontán, mert nem fog; és nem a kutyák-kutyások imidzsének SEM tesz jót megint egy széttépett ember a Híradóban)

#411 LLotti

LLotti

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.028 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 30. - 23:02

És ha a kutya közvetetten okoz sérülést? azaz kislány fél a kutyától, mert ugyan van kerítés, csak a kapu nincs becsukva, és ezért inkább az úttest közepén közlekedik, és bringásokat lökdös fel,akik kettéfejelik a padkát, és szépen leradírozzák a szemük alatti bõrt...és ezért 90km eket teszenk meg kétnaponta, kb egy hónapig, és a heg még mindig látszik(és abban a két hónapban nem lovagolhattam :mad: ) még akkor is lehet perelgetni? igaz nem ma volt, de böki a csõröm eléggé...

#412 Õz

Õz

Sebész

• Főmoderátor
  • 3.950 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 30. - 23:20

Elsõ lépésként a kislány apukája/anyukája a kislánnyal kézenfogva vissza kellett volna menjen egy kedélyes csevegésre a helyszínre, azt hiszem :dev: A kutya NEM lófrálhat az utcán gazdi/kontroll nélkül, NEM lökhet fel biciklist, miként gyalogost SEM. Ez az alapvetés.

#413 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 30. - 23:32

Elég sok területvédõ kutya, ha módja van rá, "hozzácsapja" az õrzött területhez az azelõtti járdát/úttestet, akár az egész utcát is. Normális viselkedés, és sajnos ha nincs kerítés, a kerítés "vonala" egyáltalán nem tartja vissza õket semmitõl.

Ez természetes! De nem az a normális, hogy a kutya kijár és maga dönt, mit lehet és mit nem! Erre értettem, hogy nem normális! ;)
Pár napja úgy jártam, hogy jöttem haza, útbaesik egy tehenészet, tele borjú méretû kutyákkal! :rolleyes: Azért pár kutya láncon van a sokból, gondolom õk a kemény mag. Akik kijárnak ugatnak, de csóválnak és nyalják az ember kezét. Van egy tacsi is, aki szabályosan fenyegetõzik. Úgy gondolom valamennyire ismerem a kutyákat, és meg tudom különböztetni, hogy barát vagy ellenség. A nagyobb testû kutyák, hiába barátságosak, és hízelgõek, ha csatlakozik mégegy, esetleg több, akkora önbizalmat kaphatnak, hogy nem lesznek haverok! :rolleyes: A nagy kutyaugatás egyébként annyit váltott ki az egyik mukiból, hogy kikopogott a vityilló ablakán! Kössz! :mad:

#414 LLotti

LLotti

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.028 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 31. - 11:53

Elsõ lépésként a kislány apukája/anyukája a kislánnyal kézenfogva vissza kellett volna menjen egy kedélyes csevegésre a helyszínre, azt hiszem :dev:
A kutya NEM lófrálhat az utcán gazdi/kontroll nélkül, NEM lökhet fel biciklist, miként gyalogost SEM. Ez az alapvetés.

Ja, a kislányék aranyosalk voltak, még az orvosi költségek felét is ki akarták fizetni(nem hagytuk :) ) de a kutya gazdája, aki egyébként állatorvos, csak ennyit reagált: most ha lelövöm a kutyát jobb lesz? arra nem is gondolt, hogy esetleg a kaput is be lehetne csukni...
egyébként ez egy szerencsétlen öreg vizsla az ovi tõszomszédságában...

#415 csitra

csitra

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 155 hozzászólás

Közzétéve 2009 február 2. - 22:11

Ja, a kislányék aranyosalk voltak, még az orvosi költségek felét is ki akarták fizetni(nem hagytuk :) ) de a kutya gazdája, aki egyébként állatorvos, csak ennyit reagált: most ha lelövöm a kutyát jobb lesz? arra nem is gondolt, hogy esetleg a kaput is be lehetne csukni...
egyébként ez egy szerencsétlen öreg vizsla az ovi tõszomszédságában...

Sajnos vannak emberek akiket egyáltalán nem érdekel hogy kijár a kutyája az utcáraés az se ha netán elüti egy auto,vagy éppen embereket riogat közterületen. Nekem is van ebbõl kifolyólag egy ügyem. Az egyik szomszéd folyamatosan kiengedte a kutyáját. Egyik nap jöttem haza munkából és (kutyával dolgozok így velem volt a saját kutyim) nekiment az enyémnek. Az én kutyám lenyomta de folytogatta és én nem bírom a két nagy kutyát szétszedni. A gazda nem jött ki ezért én bementem a portára (üvõltöttem hogy jöjjön ki valaki) de mint kiderült csak a gazda lánya (14 év körüli) van otthon. Szóval nem akartam hogy az enyém megölje a másikat és azt se hogy a sajátom megsérüljön mert akkor nem tok dolizni. De mivel nem segített senki így meg kellett várnom míg szétjönnek. Ezek után még én voltam a vétkes a szomszéd szemszögébõl mert én hogy képzelem azt hogy csak úgy bemegyek az Õ portájára és illyesztgetem a Õ kicsi lányát. Az ügynek van súlyosabb folytatása is de azt a kutyám.....topikban írtam le. Azóta már a fickó eltüntette a kutyáját a portájáról,(másik szomszéd szerint felakasztotta valahol) most csend és nyugalom van az utcában. Szóval szerintem az ilyen embereket nem érdekli hogy él vagy hal a kutyája. :mad: :hupp:

Remélem elfér itt az amit írok,de nálam ma telt be a pohár.Megyek szépen sétálok (mentem a lovakat megetetni) na már messzirõl látom h a három kutya indul kifelé a kertbõl,mert persze ezezn az oldalon nincs kerítés és pont a lovakkal szembe van ez a tanya v mi.Jó mondom elsétálok szépen ahogy szoktam nem lesz baj,nem nézek rájuk nem szólok.Ha többen megyünk akkor csak ugatnak.Ma nekemjött az egyik,majdnem elkaptam a bokámat annyit tudtam hírtelen h dobbantottam.Biciklivel sem lehet arra menni mert leszedik ez embert a biciklirõl..Most hívtam fel az ebrendészetet,akik csak hétfõn tudnak kijönni.mondom dejó...a kutyák gazdájával nem lehet szótérteni,már többen kiabáltak vele,de õt nemérdekli h nincs kerítés.Szerintetek?

Õ... Egy kicsit benéztem bocsi. Téged akartalak idézni. Ezer bocsi, csak közben én doli. :D

Edited by csitra, 2009 február 2. - 22:32.

#416 Hasufel

Hasufel

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.023 hozzászólás

Közzétéve 2009 február 11. - 10:23

Nah annyi a fejlemény hogy..kétszer hívtam az ebrendészetet ennek két hete azóta is folyamatosan jönnek :rolleyes: Írtam az egyik Mentsváros emberkének valamennyire ismerem,azt mondta szól vkinek és elintézik,ennek is kéthete.Nah mind1... Így magunk intézkedtünk,végre elkaptuk a gazdát épp fát vágott a kertjébe mikor mentünk a lovakhoz.Elmndtuk mi a gondunk,mitörtént erre õ:most vágom ki a fákat,lesz kerítés...ennek egy hete.azóta semmi.No comment.

Edited by Hasufel, 2009 február 11. - 10:24.

#417 Kosztiné Mók Judit

Kosztiné Mók Judit

Új vendég

• Fórumtag
  • 2 hozzászólás

Közzétéve 2009 május 10. - 8:41

Beteg a kutyám, ma nem tudom orvoshoz vinni, falun lakunk nincs kitõl segítséget kérni. Tünet, nyákot hány fõleg reggel, szörcsög lélegzetvételnél. Adhatok-e neki Ambroxol-q nyákoldó tabletát? Ha valaki tud segítsen! Köszönöm

#418 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2009 május 10. - 9:11

Mindenképp el kellene vinned orvoshoz(vagy hívj hozzá orvost), mert nem csak légzõszervi betegség lehet, hanem akár szívprobléma is. A légzõszervi btegségek is többfélék lehetnek, szükség lehet antibiotikumra is, de ezt is a doki állapitja meg, melyikre és milyen adagban. Viszont ha elhanyagolod, a szívére is mehet szövõdményként (pl. a parainfluenza, amit virus okoz.).

#419 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2009 május 11. - 6:02

Falura (tanyára is) is megy ki orvos, mobilja ma már mindenkinek van. Ez nem lehet akadály. Már, ha érdekel a kutyád (és ha van más állatod is megbetegdhet majd) élete. :rolleyes: És orvost is meg lehet telefonon ezirányban keresni. Szerintem gyorsabb, mint itt számítógépen levelezgetni és tanácsokra várni. :mad:

#420 Dincsi

Dincsi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 225 hozzászólás

Közzétéve 2009 május 15. - 11:43

Sziasztok. Van-e valami házi praktika bolhaallergia ellen? A kutyusom minden tavasszal szétmarja magát. A doki menetrend szerûen belövi a szurit, ez használ 1-2 hétig, aztán kezdjük elõlrõl. Kapja az összes bolha elleni vackot, igaz, bolhát 13 év alatt nem találtam benne, csak a vakaródzás.... Kaját már váltottunk, mert fehérjeallergiája is van. Lassan olyan, mint az állatorvosi ló.

#421 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2009 május 15. - 13:35

Milyen szereket használsz bolha ellen, mert sajnos némelyiknek változott a minõsége, igy belemehet a bolha is, ugy, hogy nem veszed észre. Ezenkivül komplett allergiavizsgálatot is kellene neki kérni, amibõl kiderül,biztosan bolhaallergia-e , ha nincs is benne bolha. Lehet másra is allergiája (rengeteg féle van :( ) vagy lehet a fülével, bûzmirigyével is baj (ezt megnézte a doki? )

#422 ancsapancsa

ancsapancsa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.894 hozzászólás

Közzétéve 2009 május 15. - 20:20

A Hill's vagy a Eukanuba jobb táp? Azt tudom,hogy a Hill's szóját is tartalmaz,amitõl késõbb állítólag vesebeteg lehet az állat. Igaz ez?

#423 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2009 május 15. - 21:29

A Hill's-et nem ismerem, de az Eukanuba minősége is gyengébb lett, bekorpásodtak a kutyák, mások is panaszkodtak, hogy nem vedlett olyan gyorsan, mint előtte.Valószinü, ebbe is került szója... Kb 2 éve áttértünk a Fides-re (nem magyar fidesz! :D , belga táp), és nagyon szeretik, minden rendben vele. Fele annyiba kerül, mint az Eu., mert nincs rajta reklámköltség. Nem is árulják mindenhol. Én Pestlőrincen veszem, egy rotitenyésztőtől.

Edited by kistaltospk, 2009 május 15. - 21:30.

#424 Dincsi

Dincsi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 225 hozzászólás

Közzétéve 2009 május 17. - 20:17

Sajna tuti a bolhaallergia, be lett vizsgálva, már elég régen. Nem kell, hogy legyen benne, elég, ha átmenõben megcsípi, mert a szerek miatt nem marad benne. Ezért nem találok soha. A fehérjeallergia is bevizsgált. Egyébként német kicsi spicc, elég hosszú szõrû. Füle, bûzmirigye rendszeresen tisztítva.

#425 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2009 május 17. - 20:21

és jó minõségü gyógytápot adsz neki?

#426 Dincsi

Dincsi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 225 hozzászólás

Közzétéve 2009 május 18. - 7:21

Szerintem igen, mert a doki, meg a szakbolt is ezt ajánlotta. A Happy Dog-nak van erre spévi kaja. Azzal nincs is baj, a fehérjeallergia kezelhetõ szinten van. Eddig Frontlin nyakbacsöpögtetõst kapott, most egy újat írtak az egyetemen, ennek a nevét majd megnézem.

#427 kirlin

kirlin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 527 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 25. - 15:15

sziasztok Lenne egy kérdésem.A szomszédban van egy kutya és valószínûleg ekcémája van a gazdája szerint(vagy rühesség szerintem) A tünetei: -viszkedés,vakaródzás -bõr kipirosodása hasán,hátán a már a szõrt is kikaparta -a bõr duzzadt -nyugtalanság -étvágya jó -9éves - szõre fénytelen :( szerintetek mi lehet?mivel kezeljük? (tudom nem ló)

#428 Õz

Õz

Sebész

• Főmoderátor
  • 3.950 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 25. - 15:36

Szia! Meg kéne nézni, hogy bolhás-e. Létezik egy bolhaekcéma nevû betegség, ami a bolhanyálra való allergiás reakcióból jön létre; az nézhet ki így. Ha bolhás, meg kéne szabadítani a kutyát az élõsködõitõl, plusz a tartási helyrõl is ki kéne irtani a bolhákat+bolhalárvákat. Ha nem bolhás, vagy bolhátlanítva még mindig megmaradnak a tünetei, el kéne vinni állatorvoshoz (vagy kihívni a dokit õhozzá); és a vizsgálat (esetleg bõrkaparék-vétel és annak laboratóriumi vizsgálata) után lehet továbblépni.

#429 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 2. - 18:35

Várom a kutyatulajdonosok felmentõ hozzászólásait a gyulai kisgyermek ügyében. :)

#430 nuttella

nuttella

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 719 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 2. - 19:03

Háttérinfo?

#431 Õz

Õz

Sebész

• Főmoderátor
  • 3.950 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 2. - 19:13

Ernest, biztos szívesen hozzászólnának a kutyatulajdonosok, ha lehetne tudni, hogy a kutya, a csillagszóró és a gyermek miképp kerültek olyan konstellációba, hogy az eset megtörténhetett. Kicsit részletezõbben esetleg, hogy kié (kinek a nevelése) volt a kutya, a gyerek, és kinek a kezében volt a csillagszóró. Mert a laza üldözési mánia azt mondatja, hogy a kedves rokonság részegen ökörködött mindennel ami csillog és/vagy robban, és közben rohadtul nem figyeltek se a kutyára, se a gyerekre. Rosszabb esetben: a gyerek lengette a kutya orra elõtt a csillagszórót; miközben a jelenlévõ felnõttek ívben tojtak rá hogy mit csinálnak. Baromira bírom a médiát, azt le bírják írni (beol.hu például), hogy a kisfiú melyik részén hány milliméteres kiterjedésû és mélységû sebek vannak; de ilyen apróságokat hogy vajh' kinek a hibája az hogy azok a sebek odakerülhettek - uggggyankérem.

#432 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 2. - 22:29

Miért, kerülhet egy gyerek olyan helyzetbe, hogy a kutya orra elõtt lengessen? Egyszer régen a Zsaru magazin leírta az igazságot, bár nem gondoltak bele. :dev: A kutya az egyetlen fegyver, akinek esze van, volt a cikk címe. A fegyverért meg a gazdája tartozik felelõsséggel. :gm:

#433 Õz

Õz

Sebész

• Főmoderátor
  • 3.950 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 2. - 22:43

Családi buli volt, amennyire a szûkszavú cikkekbõl ki lehetett venni. Gondolom, valamelyik családtagé volt a kutya. Gondolom, egy rakás felnõtt jelen volt, akik tehettek volna valamit, ha józanok és/vagy odafigyelnek. A gyerek szüleje, például, vagy annak távollétében az a rokon akire rábízták; és - ha ezektõl különbözõ személy egyáltalán - a kutya gazdája. Kinek-kinek az õ felelõssége alá tartozó résztvevõ félre kellett volna csupáncsak odafigyelnie, és idejében közbelépni.

#434 Csuti

Csuti

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.848 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 2. - 22:56

Csillagszórót írnak a cikkben. Csillagszóró, na persze... Inkább petárda amitõl majd megsüketült a kutya, esetleg szimplán megijedt szerencsétlen. A lovakat is utálod Ernest, amikor azt írják "a ló ledobta lovasát"? A lovak is tudnak súlyos sérülést okozni, de annak is ugyanúgy megvan az oka. Õzzel maximálisan egyetértek.

#435 SNAKE

SNAKE

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 206 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 3. - 7:16

A kutya az egyetlen fegyver, akinek esze van, volt a cikk címe. A fegyverért meg a gazdája tartozik felelõsséggel. :gm:

Akkor gond van, ha a gazdának kevesebb az esze, mint a kutyának.
Csillagszóróval is meghülyíthetõ a kutya, mivel fél a tûztõl. Szorongatott helyzetben támadhat, védekezésként.

#436 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 3. - 9:01

Ja, szirénás játékautóval is. Csuti, látod, kérdésed érdekes. Egy lovas balesetnél, ez már ezerszer meg lett itt tárgyalva, a hozzátartozóknak impulzusuk támad beperelni a lovasiskolát, stb. Kérdésed azért is érdekes, mert rögtön arra vezeted vissza a dolgot, hogy én a kutyát utálom. Jellegzetes kutyatulajdonosi viselkedés. No de azért, ha nem látod a különbséget egy baleset és egy szándékos cselekmény között, az baj. És az öregasszony, aki nem lengetett petárdát a szõlõhegyen?

Edited by Ernest, 2010 január 3. - 9:03.

#437 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 3. - 9:19

Minden állat cselekedetéért a gazda a felelõs. Akármit csinált elõtte a kutyával. Vadította, megfélemlítette bármit. Ha a gyerek provokálta, akkor is a felnõtt a felelõs! Oda kell figyelni a gyerekre minden körülmények között! A jogszabály nem a kutyát bünteti (kivéve mikor szerencsétlent elaltatják a gazda hibája miatt), hanem a tulajdonosát. Szóval megint egy gyerek és egy kutya szívja meg a felelõtlen felnõttek miatt. Egyébként a felelõtlenség nagyon nagy gond kishazánkban. Itt senki nem akar felelõsséget vállalni semmiért. Az emberek többsége még ajándékba sem kapott gerincet. És most nem a politikáról beszélek.

#438 Gisari

Gisari

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.724 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 3. - 9:26

Nem ismerem konkrétan ezeket a történéseket, de a kutyát mint állatfajt az ember hozta létre, tartja, tenyészti. Innentõl a felelõsség az embereké, akkor is, ha egy kutyának rossz az idegrendszere, nincs meg benne a megfelelõ gátlás, stb. Pláne, ha egy kisgyerek a sérült. Nem hiszem, hogy egy megfelelõ idegrendszerû, jól szocializált kutya, ha a körülötte lévõ felnõtteknek van egy kis eszük, megtámadna egy gyereket. Ha nincsenek körülötte felnõttek, az megint nem a kutya hibája. A gond ott van, hogy a kutyatartók nagyon nagy része egyszerûen nem ért a kutyákhoz. Még pontosabban hülye hozzájuk. Egy lovasbalesetnél természetesen elõfordulhat, hogy a szülõk okkal perlik be a lovasiskolát. Egy kutyatámadásnál egyértelmûen a gazda a felelõs. Szerintem.

#439 Csuti

Csuti

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.848 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 3. - 13:11

Várom a kutyatulajdonosok felmentõ hozzászólásait a gyulai kisgyermek ügyében. :)

Bocs, biztosan félreértettem a vitaindítódat. Nekem úgy tûnt a kutyatulajokat szólítod fel a kutya védelmére.
A kutyát megvédem, a gazdát természetesen nem.

Nekem ott van a párhuzam, hogy lóból is igen ritka, amelyik gonoszságból ledobja, megtámadja az embert. Szerintem kutyából is. Ha mégis, akkor annak megvan a komoly és szomorú oka. Korábbi bántalmazás, az állat alapvetõ szükségleteinek kielégítetlensége, az állat viselkedésformáinak nemismerete, stb.

#440 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 3. - 15:44

Gisari, néha nem nagyon áll meg, amit irsz. A kutyát, mint állatfajt nem az ember hozta létre. Csak a fajtákat tenyésztette ki. Azt sem lehet kijelenteni, hogy lovasbalesetnél egyértelműen a lovasiskola lenne a felelős. A kutyabaleseteknél sem. Lehet felelős a kutyatulaj, de éppannyira lehet felelős a kutyát provokáló személy is. Sokszor jártam buszon nagytestű, kiképzett kutyáimmal, amiken böszme szájkosár volt. Mégis kérdés nélkül lehajoltak megsimogatni, felnőtt emberek. Néha monoklival távoztak. Nem elég egyértelmű jel a balga népnek, ha egy nagytestű kutyán szájkosár van??? Igen érdekes, hogy a kutyáknak több eszük volt: gyerekeket nem támadtak, pedig nem voltak gyerekhez szoktatva... Viszont soha, de soha nem hagytam a kisgyereket felügyelet nélkül nagy kutyával.

Edited by Kistáltos, 2010 január 3. - 15:42.