Edited by KisbérisDíjlovas, 2010 február 8. - 15:42.

Furioso
Közzétéve 2010 február 8. - 15:41
Közzétéve 2010 február 8. - 16:19
A vonalbeosztást a mezõhegyesi fajták esetében 1943-tól vezették be párosítási segédletként. A mezõhegyesi félvérben az alábbiak szerint alkalmazták: a Furioso törzs esetében az "A" vonalat a Furioso I-re tudták visszavezetni. Az új beosztású Furioso "A" XXIII ennek a F I-nek a 23. törzsmén leszármazottja volt. A Furioso "B" vonalat Furioso X-ig lehetett visszavezetni, ebben az esetben az elsõ eszerint beosztott törzsmén a Furioso "B" XVII volt. A North Star törzs esetében az "A" vonalat a North Star IV-es, a "B" vonalat a North Star VI-os törzsménekre vezették vissza. Az elsõ újbeosztású törzsmének a North Star "A" XVI és a North Star "B" IX voltak. Ez a rendszer azt eredményezte, hogy a ménesben azonnal megállapítható volt az adott egyedrõl, hogy melyik vonalhoz tartozik. Hiszen a vonal a bélyegzésbõl kiderült, a jelenleg érvényben lévõ egyesületi bélyegzésnél bonyolultabb rendszert alkalmaztak (többek között ennek köszönhetõen lehetett azonosítani a II. világháború után elõkerült egyedeket). Miért volt erre a bonyolultnak tûnõ eljárásra szükség? A fajta I. világháború utáni regenerációja során néhány korszakos hatású mén(Furioso XXXIX, Furioso VII, North Star XXV) túlzott használata miatt csökkentek a kombinációs lehetõségek, és a fajta a beszûkülés útjára lépett. Ezt ismerte fel Pettkó- Szandtner Tibor a magyar lótenyésztés egyik legnagyobb alakja, amikor a Furioso XLIV, Furioso "A" XXIII, North Star XXVI törzsméneket tenyésztésbe állította. Ezáltal lehetõség nyílott a genetikai variancia növelésére, valamint az addig alkalmazott mének típushibáinak javítására. Viszont a kivitelezés elõsegítésére a vonalbeosztás szolgált, ami lehetõvé tette az alábbi lehetõség alkalmazását: Furioso "B" x North Star "A" x Furioso "A" x North Star "B". Gyakorlatilag a vonalbesorolás módszerével könnyedén ellenõrizhetõvé vált a tenyésztõi munka, hiszen a beosztott törzsmének listájáról azonnal megállapítható volt, hogy minden vonal megfelelõ arányban van e képviselve, valamint a párosítási terv is könnyedén ellenõrizhetõvé vált. Ez a rendszer több mint húsz évig mûködött, de a hatvanas évek közepén visszatértek a folyamatos törzsmén számozás rendszerére, jelenlegi törzsménsorozataink is onnan indultak.
Többen úgy gondolják, hogy a fajta felemelkedését, úgy érhetjük el ha visszatérünk a bölcs elõdeink által alkalmazott módszerekhez. Néhány gondolatot szeretnék megfogalmazni.
1.Mivel a tenyésztés többnyire nem nagy ménesekben történik, így az állományok rendszerezése és nyilvántartása nem igényli az egyedek bõrén vezetett származási lapot, bõségesen elegendõ a legszükségesebb jelölés. Lehetõség szerint jól látható helyen (combon). Így elõsegítve a fajta tenyésztõinek pozitív megítélését mind az állatvédelem mind a józan belátás szempontjából.
2.Vonalbeosztás kérdése: a történelmi vonalaink közül a North Star „B” végérvényesen kihalt. A többi ma élõ North Star az „A” vonalba tartozik, de két ágon vezethetõk le az egyik a magyar North Star XXV ( North Star IX, és a North Star VI ivadékok), a másik a román North Star XXIV ( North Star III, North Star V, North Star VII és ivadékaik). A Furioso „A” jelentõsen beszûkült, de áldozatos munkával megmenthetõ, ha vannak olyan minõségû mének amelyekkel érdemes ezt megtenni. A Furioso „B” vonal jelenleg legalább három ágra bontható Furioso „B” XIX, Furioso „B” XX, román ill. szlovák, bajor „B” vonalúak. A fentiek felvetik azt a kérdést, hogy kell-e hamis hagyománytiszteletbõl az 1943-ban korszerû vonalbeosztáshoz ragaszkodnunk, vagy a mai tenyészállomány rendszerezésével valódi értékeket hordozó, genetikailag bizonyos tekintetben elkülönült vonalakat felállítani.
3.Hogyan lehetne elõrelépni? A jelenlegi állomány még mindig alkalmas egy típusában korszerû, származásában elkülönült populáció létrehozására. Ennek eszközei a jól megfogalmazott tenyészcél, ennek alárendelt kipróbálás és szelekció, valamint a tenyésztõk alázata, tisztelete egymás, a fajta, és a legfontosabb cél a „piacképes Furioso” iránt.
Közzétéve 2010 február 8. - 16:51
Kedves Mindenki!
A vonalbeosztást a mezõhegyesi fajták esetében 1943-tól vezették be párosítási segédletként. ...........
3.Hogyan lehetne elõrelépni? A jelenlegi állomány még mindig alkalmas egy típusában korszerû, származásában elkülönült populáció létrehozására. Ennek eszközei a jól megfogalmazott tenyészcél, ennek alárendelt kipróbálás és szelekció, valamint a tenyésztõk alázata, tisztelete egymás, a fajta, és a legfontosabb cél a „piacképes Furioso” iránt.
Na végre egy szép kerek, szakmailag megalapozott, korrekt hozzászólás!
:yeah:
Edited by Bereki, 2010 február 8. - 16:53.
Közzétéve 2010 február 8. - 16:56
Közzétéve 2010 február 8. - 17:03
Amelynek a 3. pontja különösen figyelemre méltó és megszívlelendõ a jelen helyzetben!Na végre egy szép kerek, szakmailag megalapozott, korrekt hozzászólás!
:yeah:
Közzétéve 2010 február 8. - 18:46

Nekem egy dolog fáj, bár nem vetem senki szemére: a furioso, a kisbéri és a gidrán tenyésztésbõl sok jó kanca esett ki, mert a magyar sportló fajtába kerültek át. frown.gif Ez van...
Egyébként akkor én nem károsítottalak benneteket, mert a kancáim java kisbéri hátterû, nem furioso. Úgyhogy ne haragudjatok rám, nem én vagyok az a bûnös sportlótenyésztõ.

Ui.: Sutterfly, te is jöhetsz homokozni, be engedünk a klikkbe. De csak mindent tradíciósan, kis vödör, kis lapát! Tudod!!!!!

Közzétéve 2010 február 8. - 19:11
Kedves Shutterfly!Kedves Backnight! A felbecsülhetetlen genetikai értékû állományok ismertetése közben nem lehetne ügyelni esetleg a szakmaiságra is? A lótenyésztésben ugyanis nem használatos az "altörzs" kifejezés. Amire Ti gondoltok az a "vonal". Nem tudom más hogy van vele, de nekem borzasztóan szúrja szemem az ilyen zagyvaság.
Erre " zagyvaság"ra a közgyûlésen megkérem Bartók Lászlót válaszoljon Neked. Hátha tanulsz valami újat.

Közzétéve 2010 február 8. - 19:14
na akkor viszem a jegyzetfüzetem, de lehet diktafon lesz a vége, hogy tudjam követni akkor is, ha gyors a tempó.Kedves Shutterfly!
Erre " zagyvaság"ra a közgyûlésen megkérem Bartók Lászlót válaszoljon Neked. Hátha tanulsz valami újat.
Közzétéve 2010 február 8. - 19:17
Kedves Réka nagy örömmel írok a Cserfes nevû 1997. évben született tenyészkancádról.
Hát, az biztos, hogy a jóindulatához nem fér kétség.
Viszont Iszonyról szeretném tudni, hogy milyen részpontszámokat kapott? Elég kevés az infóm errõl a ménrõl.
Amúgy a szürke színért tényleg nem rajongok, de az elsõ hogy baj nélkül szülessen meg, a többit meglátom.
Közzétéve 2010 február 8. - 19:25
Az egyesület honlapján ott van Iszony, video is, a nagycenki ménvizsga. Bocs hogy lemaradtak a képek, van sok, de olyan formátumban kaptam, hogy nem lehet feltenni. Majd megoldom.Hát, az biztos, hogy a jóindulatához nem fér kétség.
Viszont Iszonyról szeretném tudni, hogy milyen részpontszámokat kapott? Elég kevés az infóm errõl a ménrõl.
Amúgy a szürke színért tényleg nem rajongok, de az elsõ hogy baj nélkül szülessen meg, a többit meglátom.
Közzétéve 2010 február 8. - 20:05
Az egyesület honlapján ott van Iszony, video is, a nagycenki ménvizsga. Bocs hogy lemaradtak a képek, van sok, de olyan formátumban kaptam, hogy nem lehet feltenni. Majd megoldom.
Megint élnék a kérdezés jogával.
Ha Iszony 2009 októberben vizsgázott Nagycenken, akkor Cserfes fedeztetésekor - májusban - még nem volt engedélye? :eek:
(Az én kancám és Cserfes ugyanis kb. egyidõben fognak elleni április elején........)
Edited by Bereki, 2010 február 8. - 20:07.
Közzétéve 2010 február 8. - 22:56
Közzétéve 2010 február 8. - 23:44
Közzétéve 2010 február 9. - 8:17

Közzétéve 2010 február 9. - 8:38
Megint élnék a kérdezés jogával.
Ha Iszony 2009 októberben vizsgázott Nagycenken, akkor Cserfes fedeztetésekor - májusban - még nem volt engedélye? :eek:
(Az én kancám és Cserfes ugyanis kb. egyidõben fognak elleni április elején........)
Ez az a kérdés, amire soha nem fogsz választ kapni. Helyette itt a dicsõ múlt újabb darabja.
De hogy a jelenben egy "nagytenyésztõ" ménjének miért csak a fedeztetések után fél évvel lett ménvizsgája, arról már nem írnak esszét. (Persze ez nyilván nem a ló hibája, és ettõl még az lehet jó. Csak ne lenne szürke)
Közzétéve 2010 február 9. - 8:40
Tulajdonkeppen csak egy kerdesem lenne!
A Bajor Hercegi menes sorsarol tud valaki valamit ?Megvannak meg valahol azok a lovak?Most csak igy eszembe jutottak...
Szia! Gondolom a magyarországra került rész leszármazottaira gondolsz.....tehát a volt Sárvári-Leutstetteni-Pusztaberényi-Bugaci lovakra.
Igen, megvannak. Én nem vagyok felhatalmazva, hogy a jelenlegi helyzetükrõl nyilatkozzam, mivel én is csak az ismerõseimtõl szerzem az infokat.

Talán lesz majd valaki, aki elsõkézbõl osztja meg velünk a híreket........
Közzétéve 2010 február 9. - 9:46
Közzétéve 2010 február 9. - 9:49
Közzétéve 2010 február 9. - 9:56
Közzétéve 2010 február 9. - 10:08
Gondolom azért mert Te nem tudsz. De egyébként Bartók Lászlónak is nehéz lesz, ugyanis a lótenyésztés irodalma nem használja az altörzs szót. Használja a fajtát, a törzset, a ménvonalat, a kancacsaládot, a típust, de az altörzset nem! Úgyhogy nyugodtan mondhatjuk "zagyvaságnak" amit írtál.Kedves Shutterfly!
Közzétéve 2010 február 9. - 10:30
"Ha Iszony 2009 októberben vizsgázott Nagycenken, akkor Cserfes fedeztetésekor - májusban - még nem volt engedélye? eek.gif
"
Ez nem hiszem, hogy akkora probléma.
Bár nem ismerem a rendszert, a kutyatenyésztõknél is elõfordul, hogy nincs tenyésszemléje még a kannak és úgy fedez egy szukát. Külön engedéllyel lehet (pl a szemle késõbb van, mint a fedeztetési szezon) amit a tenyésztési bizottság ad ki.
A kutyás gyakorlatban én is járatos vagyok.....de nem biztos, hogy az a követendõ.
Vannak kutyafajták, amelyeknek a tenyészszemlén (küllemi bírálaton) kívül nincs egyéb kikötés a tenyésztésbevételhez. Az általam tenyésztett magyar vizslánál - és most már a mudinál is - azonban követelmény a "belsõ tulajdonságok": idegrendszer, a hasznosításnak megfelelõ ösztönök, vizsgálata. Ezt a két bírálatot idõben és térben elkülönülten is teljesíthetik a jószágok, de a tenyészmének vizsgáztatása, bírálata azért ennél összetettebb. Valamint a fedeztetés után a kancatulajdonosnak jár a fedeztetési jegy, amin a mén azonosítói között a nyilvántartási száma is kell, hogy szerepeljen.......
Ha a mén utólag nem kap valamiért engedélyt, akkor a csikónak nem lesz csikószáma.......bélyegzése. (csak O-ás)
(Kutyánál viszont kap törzskönyvet, csak felülbélyegzett lesz valamilyen megjegyzéssel, pl. "a szülõk nem rendelkeznek a megfelelõ minõsítéssel")
Engem csak az érdekel, miért van az, hogy bizonyos esetekben "külön elbánásban" részesülnek bizonyos lovak/tenyésztõk? Mókus már kifejtette errõl az álláspontját, nekem nincs is több hozzáfûznivalóm.
Közzétéve 2010 február 9. - 10:36
Egészséges, legalább 5 éves, ütemes nyugodt vágtával rendelkezõ, jó idegrendszerû, lehetõleg hosszabb hátú, monotóniát tûrõ egyedre van szükség.
Ezek az ideális feltételek, persze. A belovagolt lovat hamarabb tudják átképezni, ergo versenyre is elõbb mehet.
Tévhit, hogy ami már nem jó semmire, az lovastornára alkalmas lesz.
Amit cserébe vállalni tudnak: teljes tartás, utaztatási- versenyeztetési költségek.
Hogy miért éri meg?
Igen, nem könnyû, csak "úgy" odaadni egy saját nevelésû lovat "idegen" kezekbe, puszira.
Amit ezzel a tenyésztõ nyerhet, az a reklám.
A voltige viszonylag szûk kör, könnyebben kijutnak nemzetközi versenyekre, könnyebben ismerik meg külföldön a fajtát, a tenyésztõ hírét. Könnyebben ér el a ló nemzetközi eredményeket, ami nem jelenti azt, hogy nem kell érte keményen megdolgozni. Növeli a fajta értékét, eladhatóságát.
Közzétéve 2010 február 9. - 10:56
Nem nem tudok, hanem mert ez a kifejezés Bartók Lászlótól származik.Gondolom azért mert Te nem tudsz. De egyébként Bartók Lászlónak is nehéz lesz, ugyanis a lótenyésztés irodalma nem használja az altörzs szót. Használja a fajtát, a törzset, a ménvonalat, a kancacsaládot, a típust, de az altörzset nem! Úgyhogy nyugodtan mondhatjuk "zagyvaságnak" amit írtál.
Közzétéve 2010 február 9. - 11:15
Közzétéve 2010 február 9. - 11:36
Na, most már elég legyen ebbõl! Az köztudott , hogy egyesületünk tagjai két pártra szakadtak, de miért van az hogy a Plutzer oldalon állók csak úgy tudnak érvényesülni hogy rágalmazzák a másik oldalon levõket, lovaikat stb. Mit gondolsz mi nem tudnánk hasonló tisztességtelen eszközökhöz folyamodni? Azt hiszitek hogy ez a többi ember szemében olyan szimpatikus? Nem értem azt sem hogy Plutzer Imre miért nem teszi helyre támogatóit, hogy ne így támogassák. Meg van annak a ,megfelelõ módja. Bereki, Te pl. sokat segítesz azzal hogy képeket teszel fel, esetenként történetet mesélsz. Ez sokkal helyénvalóbb és szimpatikusabb is.A kutyás gyakorlatban én is járatos vagyok.....de nem biztos, hogy az a követendõ.
Vannak kutyafajták, amelyeknek a tenyészszemlén (küllemi bírálaton) kívül nincs egyéb kikötés a tenyésztésbevételhez. Az általam tenyésztett magyar vizslánál - és most már a mudinál is - azonban követelmény a "belsõ tulajdonságok": idegrendszer, a hasznosításnak megfelelõ ösztönök, vizsgálata. Ezt a két bírálatot idõben és térben elkülönülten is teljesíthetik a jószágok, de a tenyészmének vizsgáztatása, bírálata azért ennél összetettebb. Valamint a fedeztetés után a kancatulajdonosnak jár a fedeztetési jegy, amin a mén azonosítói között a nyilvántartási száma is kell, hogy szerepeljen.......
Ha a mén utólag nem kap valamiért engedélyt, akkor a csikónak nem lesz csikószáma.......bélyegzése. (csak O-ás)
(Kutyánál viszont kap törzskönyvet, csak felülbélyegzett lesz valamilyen megjegyzéssel, pl. "a szülõk nem rendelkeznek a megfelelõ minõsítéssel")
Engem csak az érdekel, miért van az, hogy bizonyos esetekben "külön elbánásban" részesülnek bizonyos lovak/tenyésztõk? Mókus már kifejtette errõl az álláspontját, nekem nincs is több hozzáfûznivalóm.
Shutterfly, ne szavakon lovagolj és kötözködj, írj valami hasznosat mint Kis Mihály.
Ne a másik fél lejáratása legyen a célotok, hanem arról próbáljátok meggyõzni a kétkedõket hogy Nektek van igazatok.
Nézzétek, több levelet és telefont kaptam, mind tenyésztõktõl, mind csak a topik olvasóitól akik mélységesen helytelenítik az itt folyó hangnemet, szöveget. Elbújnak sokan álarc mögé és onnan rágalmaznak ,mocskolódnak. Embereket, lovakat. A lovak ártatlanok, hagyjátok õket békén! Ott vannak a tenyész szemlék mindenki elviheti lovát és szakemberekbõl álló bizottság nyilvánosan lebírálja. Én is elvittem Wotant és Iszony is le lett bírálva. Az egyesület hozott egy olyan döntést, anyagi megfontolásból, hogy régiósan is lehet vizsgáztatni. Kucsora István 6 mént vizsgáztatott le egyesületi vizsgán. De fedeztetni csak úgy lehet egy ménnel, ha befizeted a fedeztetési licencet(minden évben) ennek pedig feltétele volt a nagycenki állami ménvizsga is.Ahol a Kék Tói ménes vezetõje : Bánfi Anett vizsgáztatta Iszonyt. Mint korábban írtam az vv egyesületi honlapon meg lehet nézni a mént.
Közzétéve 2010 február 9. - 12:13
Ennek a mondatnak semmi értelme.Nem nem tudok, hanem mert ez a kifejezés Bartók Lászlótól származik.
Közzétéve 2010 február 9. - 12:17
Közzétéve 2010 február 9. - 12:22
Mit nem értesz? Nem azért nem válaszolok, mert nem tudok, hanem azért nem válaszolok, mert Bartók László használta ezt a kifejezést, hát az illetékes ennek magyarázatában is. Kétségtelenül engem könnyebb lenne lehengerelni.Ennek a mondatnak semmi értelme.
Akkor olvasd már végig légyszíves. Én nem rágalmaztam senkit és senkinek a lovát nem ócsároltam."Na, most már elég legyen ebbõl! Az köztudott , hogy egyesületünk tagjai két pártra szakadtak, de miért van az hogy a Plutzer oldalon állók csak úgy tudnak érvényesülni hogy rágalmazzák a másik oldalon levõket, lovaikat stb."
Ennek sincs sok. Itt aki feszkózik, az momentán te vagy.
Közzétéve 2010 február 9. - 12:24
ezzel az egésszel az a probléma hogy csak akkor történnek ilyenek, ha Backnight olyat ír be, ami felveti ezeket a kérdéseket, ez volt Wotan fed. engedélyének kérdése is, és ugyanez Iszony sztorija is. Lehet hogy csak normális mondatokat kéne megfogalmazni és senkiben nem merülne fel kérdés. Wotan esetében is maga Backnight írta be hogy nem vizsgázott a ló és nincs fed. engedélye sem. Mi ez ha nem fölösleges indulatkeltés??"Na, most már elég legyen ebbõl! Az köztudott , hogy egyesületünk tagjai két pártra szakadtak, de miért van az hogy a Plutzer oldalon állók csak úgy tudnak érvényesülni hogy rágalmazzák a másik oldalon levõket, lovaikat stb."
Ennek sincs sok. Itt aki feszkózik, az momentán te vagy.
Közzétéve 2010 február 9. - 12:29
Közzétéve 2010 február 9. - 12:32
Közzétéve 2010 február 9. - 12:37
Az úgy volt írva, hogy akinek esze van az értette. Hihi pl. megnézte azonnal az egyesület honlapján és be is írta hogy szerepel az engedélyezett mének között. De Te ezek után is csináltad a fesztivált. Lezártam a kérdést.ezzel az egésszel az a probléma hogy csak akkor történnek ilyenek, ha Backnight olyat ír be, ami felveti ezeket a kérdéseket, ez volt Wotan fed. engedélyének kérdése is, és ugyanez Iszony sztorija is. Lehet hogy csak normális mondatokat kéne megfogalmazni és senkiben nem merülne fel kérdés. Wotan esetében is maga Backnight írta be hogy nem vizsgázott a ló és nincs fed. engedélye sem. Mi ez ha nem fölösleges indulatkeltés??
Korábban betettem Cserfes dokumentumot. Írtam hogy olyan formátumban kaptam hogy abban a fórumra nem lehet betenni. Én nem vagyok egy számítástechnikai zseni, azóta próbálkoztam az átalakítással, csak így tudtam megoldani, hogy a képek is látszódjanak.
tehát mégegyszer:

A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu

Na most látom Papp kimaradt. Elnézéseteket kérem, ezt majd este felteszem. Még az nincs átalakítva. Réka este megcsinálom, gondolom Téged Papp érdekel. Hátha még ismerted volna!
Edited by Backnight, 2010 február 9. - 12:41.
Közzétéve 2010 február 9. - 12:38
Nem azt mondtam, hogy nem értem, hanem hogy ennek a mondatnak semmi értelme. Ha ezt nem látod sajnálom, részemrõl lezártam a szakmai, nyelvi-stilisztikai, helyesírási kifogásaimat. Sok foganatja úgysincs neki...Mit nem értesz? Nem azért nem válaszolok, mert nem tudok, hanem azért nem válaszolok, mert Bartók László használta ezt a kifejezést, hát az illetékes ennek magyarázatában is. Kétségtelenül engem könnyebb lenne lehengerelni.
Akkor olvasd már végig légyszíves. Én nem rágalmaztam senkit és senkinek a lovát nem ócsároltam.
Közzétéve 2010 február 9. - 12:42
Közzétéve 2010 február 9. - 12:50
Közzétéve 2010 február 9. - 13:06
Na, most már elég legyen ebbõl! Az köztudott , hogy egyesületünk tagjai két pártra szakadtak, de miért van az hogy a Plutzer oldalon állók csak úgy tudnak érvényesülni hogy rágalmazzák a másik oldalon levõket, lovaikat stb. Mit gondolsz mi nem tudnánk hasonló tisztességtelen eszközökhöz folyamodni?
Szeretém leszögezi, hogy én a saját oldalamon állok!

Ha jól emlékszem, nem rágalmaztam, hanem kérdeztem (a félreérthetõ információk alapján levont következtetéseimet pedig kár rágalmazásnak kezelned).......a többes számban történõ kirohanásaid pl. nekem elfogadhatatlanok. EZ is egy vélemény.
A véleményem/ellenvéleményem is az enyém, nincs szükségem a csordaszellemre.......

Közzétéve 2010 február 9. - 13:48
Ne aggódj vezer, 14-e után csend lesz.
Olyan szép Valentin-napunk lesz, mint egy csokis sütemény

Közzétéve 2010 február 9. - 15:27
Közzétéve 2010 február 9. - 16:46