Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Kis színesek

• Please log in to reply
5186 válasz a témához

#4041 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 4. - 11:46

Köszi Mindenkinek. :kocc: Haramia nem sántít, teljesen rendben van.  :ang: Õ eddig amióta velem van csak kétszer pánikolt, egyszer mikor a kombájn szembefordult velünk (míg mellette ügettünk 20 méterre nem volt gond) és meglátta a pörgõ elejét, meg másodszor mikor a bokrosban párhuzamosan futottak velünk az õzek és zajt csaptak. Bár ekkor csak egy idõ után sokallt be.Én viszont sánta maradtam.A lábfejem dagadt maradt, terhelni nem tudom a lábam. Lesz ebbõl vagy 1 hónap, mire járni tudok. Az, hogy mikor kerülök vissza nyeregbe megint más kérdés, hisz a bõröm a lábfejemen sokáig érzékeny lesz nyomásra, érintésre.Itt a neten utánanéztem a zúzódásoknak, annyit írnak csak az orvosok, hogy várjunk, míg meggyógyul.. :gm:

Hozzászólás megtekintése

Várakozás közben néha fel is ülhetsz, ha Haramia rendben van! :D Mi is eljutottunk ma vagy két kilóméterre, mikor eleredt az esõ... :gm:

#4042 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 4. - 11:52

Hmmm.. szõrén nem tudnék már menni vele, ahhoz megöregedtem. 18-20 évvel ezelõtt még sok-sok km-t megtettem, de ma már nem.Ha a kengyel a lábamhoz érne, üvöltenék...de majd meglátom valamikor. Megállni úgysem fogom bírni, de az biztos nem a napokban lesz.. :dev:

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.954 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 4. - 12:13

Ilus, én, mint lovas borulómûvész (vagy inkább a lovam lovassal-boruló mûvész? :gm: ), teljesen átérzem az élményt. :) Örülök, hogy Haramiának nincs baja, de a te lábfejedre nem érdemes rálegyinteni, hogy "á, biztos csak zúzódás". Mire hazavánszorogtam egy éve a lóval tereprõl egy borulás után a dinnye nagyságú és színû lábfejemmel, én is azzal nyugtatgattam magam, hogy biztos csak zúzódás. Sõt, mikor beborogattam, már tök jó lett. De azért csak elmentünk az ügyeletre, és csak eltört 3 lábközépcsontom, és csak meg kellett mûteni. Így sem lett a régi, de ha nem mûtötték volna, valószínûleg járni se nagyon tudnék, nem hogy akár kengyellel lovagolni.

#4044 Zsubaba

Zsubaba

Csendes Patak

• Fórumtag
  • 10.126 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 4. - 12:21

Örülök, hogy Haramiának nincs semmi baja, annak viszont nagyon nem, hogy neked "bibis" a lábad! Szerintem is menj el rendes orvoshoz, röngtenezzék meg, nem játék a dolog! Jobbulást! :ang:

#4045 Neduddki

Neduddki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.889 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 4. - 13:07

Én meg tegnap ügettem!Nagy dolog ez ám, bizony! A többiek csak nevettek, hogy mennyire vigyorgok lovaglás közben, még a kobakot is levettem (nem tudtam beállítani, így meg minden lépésnél csúszott le a fejemrõl).Na, a lényeg. Barátnõmék lovagoltak, én a legvégén felültem, hogy a kicsit több mint 3 hónapja mûtött térdem mit szól az ügetéshez. Kengyelt esélyem sem volt állítani, olyan a kengyelszíj. Viccesen is nézhettem ki az elején ugrónyeregben farmerban és kobakban :D. Én komolyan mondom, amikor elkezdtem lovagolni, nem féltem így az ügetéstõl, most viszont teljesen be voltam tojva. Futószáron mentem szépen öregesen, kíméletesen. Jól ment a könnyûügetés és a tanügetés is. A kikönnyítés rossz volt, mert nincs elég izmom (sõt, szinte semmi), meg azt még a térdem sem igazán csípi. Alig lehetett lelõni, de nem akartam a lovat sem piszkálni meg a térdem sem kinyírni. Engedte a doki, hogy lovagoljak, de nem az elsõ alkalommal kellene behozni az elõzõ lómentes fél évet.Én még aznap elmentem egy kórházba, amikor megsérült a térdem. Állandóan ügyeletes kórház, nem egy ilyen esetet látnak. Nem vették észre, hogy bibi van. 1 hónappal késõbb már máshol rájöttek, azonnali mûtét kellett. A várakozási idõ persze 1 hónap. Evvan :(.Még ettól a 10 kör ügetéstõl is érzem a combom :kir:.

#4046 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 4. - 13:23

Nedu!Gratula és további rohamos gyógyulást neked! :ang: Dé, Zsubé!Köszi az aggódást, már én is gondoltam erre, de ugye a félsz benne van az emberben, hiába csak egy röntgen. De, mi van, ha...Tényleg Dé!Hogy mûtöttek? Altatásban, epidurálban, vagy helyiben?Ha lehetne választani, én aludnék... :dev: És mit jelent, hogy nem tökéletes a lábad?

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.954 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 4. - 13:32

Mi van, ha mi van, ha... Ha meg kell mûteni, akkor meg kell mûteni, de lehet, hogy csak gipszbe kell tenni, és kész, vagy lehet, hogy még annyi sem, mert valóban csak zúzódás... De annak semmi értelme, hogy otthon kínlódj sziszegve hetekig, aztán mikor már 1 hónapja semmit sem javul, és végre rászánod magad egy dokira, kiderüljön esetleg, hogy valami nagy gáz van, és ez a várakozás csak rontott rajta, és sokkal hosszasabb, kínlódósabb gyógyulási út van hátra, mint ha rögtön megnézetted volna... Nem az ördögöt akarom a falra festeni :ang: De tényleg nem érdemes várni a csodára. Az orvosi ellátás meg ráadásul ingyen van, nem áll semmibõl leelenõriztetni, mekkora a gond. És hosszút távon nagyobb kiesést okoz, mind lovaglásban, mind melóban, ha inkább nyüglõdsz vele, mint túlesel rajta. Ha fennáll a "ha", akkor azzal kezdeni kell valamit. :)Ez tök érdekes amúgy, hogy az ember fél ezektõl a "mi van ha" kiderüléses dolgoktól, pedig hát logikusan muszáj, hogy kiderüljön és kezeljék, mint hogy sose gyógyuljon meg rendesen :)Engem epidurálban mûtöttek, de kérhettem volna altatást is, mondták, hogy beájultatnak, ha nem szeretném végighallgatni a fúrás-faragást. De engem érdekelt :cool: Egyébként a mûtét túró volt, még az epidurált és rendesen megcsinálták, pedig attól féltem legjobban, nem is mûtéttõl! A mûtét utáni gyógyulás elején fájt piszkosul. De egy héten belül utána már otthon voltam, és nemsokára már járógipsszel rohangáltam. Oké, azzal vezetni mondjuk nem lehet, de BKV-zni igen, bár kihívás :gm:De egyébként, ha érdekel, le van naplózva az egész ezzel a balesettel elszöttyögött idõszakom :) Nem volt egy leányálom, de túl lehetett élni. És így még mindig kevesebb gondom van/volt, mintha még most, 1 évvel késõbb sem tudnék akár cipõt húzni se :cool:A nem tökéletes az azt jelenti, hogy az eltört lábközépcsontokhoz tartozó lábujjaim nem hajlanak tökéletesen (de hát nem vagyok majom, hogy azzal fogdossak, úgyhogy kibírom), és néha érzékeny a lábfejem a frontokra. De most már eltelt egy év, és sokkal jobb, mint múlt tavasszal volt mondjuk. De hát igazából én azt hiszem, hogy ha az emberen valami eltörik, az tökéletes már sose lesz; a csigolyatörésem óta hátfájós vagyok, pedig az még kisgimista koromban volt. De magam körül mindenkinél ezt tapasztalom, kortól függetlneül. Ez van. De amennyire tudják, rendbeteszik a dokik. A lábam lábként funkcionál, lényegében minden rendben vele, néha kicsit befáj, aztán kész. Elkél egy fásli a háznál, ha már kezd rossz lenni. De ennyi.

Edited by Dé, 2006 március 4. - 13:36.

#4048 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 4. - 13:39

Köszi! :)

#4049 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 4. - 13:50

Nekem egyszer a talpam kékült be. Tök jó volt amikor már csak viszketettt. :D

#4050 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 4. - 19:21

Ilusta mielõbbi gyógyulást. :)

#4051 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 4. - 23:06

De egyébként, ha érdekel, le van naplózva az egész ezzel a balesettel elszöttyögött idõszakom :) Nem volt egy leányálom, de túl lehetett élni.

Hozzászólás megtekintése

A napló haggyán, de én láttam ott olyan képeket, amin gipszben-szõrin vigyorog a lyány...... :kir: Ilusta! Mars az ambullanciára! :mad: ( ;) )

#4052 lisawica

lisawica

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 5. - 13:09

Ilusta! Mars az ambullanciára! :mad:    ( ;) )

Hozzászólás megtekintése

Mars bizony!Különben hogy fogunk versenyt csiga-bigázni? :D

#4053 lisawica

lisawica

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 5. - 13:11

... én, mint lovas borulómûvész (vagy inkább a lovam lovassal-boruló mûvész? :gm: )...

Hozzászólás megtekintése

Nahát :D Eddig azt hittem, hogy csak a négyballábas Szamócám bitorolja ezt a kétes dicsõségû címet :D :gm: :D

#4054 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 5. - 13:36

Mars bizony!Különben hogy fogunk versenyt csiga-bigázni? :D

:D Simán! :kocc: Addigra kutya bajom! :yeah: Köszönöm a jókívánságokat. :kocc:

#4055 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 5. - 13:37

... én, mint lovas borulómûvész (vagy inkább a lovam lovassal-boruló mûvész? :gm: )...

Hozzászólás megtekintése

Nahát :D Eddig azt hittem, hogy csak a négyballábas Szamócám bitorolja ezt a kétes dicsõségû címet :D :gm: :D

Hozzászólás megtekintése

Most már hárman nevezhetünk a címért! :dev:

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.954 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 5. - 17:45

Igen, de ebbõl ne rendezzünk versenyt ;)(Csupán a statisztika kedvéért, kb 2 év alatt 4X borultunk el, de ebbõl csak 1 törésem lett szerencsére, az anyagi kár sem jelentõs; egy kengyelem körbehajlott lábformára az elsõ esésünknél, a lónak szerencsére soha semmi baja nem lett :) Nem akarom elkiabálni, de 1 éve nyugi van ilyen szempontból [most lesz közös életünk 3. évfordulója májusban...])

Edited by Dé, 2006 március 5. - 17:50.

#4057 Varázsló

Varázsló

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 726 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 5. - 22:10

:)

#4058 Arodoet

Arodoet

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.769 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 6. - 14:50

Az egyik kis lovasunk most érezte meg mi az terepen szabodon lovagolni. Olyan biztonsággal, nyugalommal, békével kormányozta az alatta lüktetõ arabot, hogy az mint a kiscica engedelmeskedett a kegyes kontrollnak.

Hozzászólás megtekintése

Köszönöm :)

#4059 maugly

maugly

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.943 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 6. - 14:58

Tánc a hóesésben..

Hozzászólás megtekintése

Nemcsak az éjszín hátas riszálgatott, igazi élmény volt nézni, ahogy Szellem-mami kapkodta a körmeit: dinamikus, könnyed, igazán táncos léptû. (És a hátán a hozzávaló jó lovas, aki ezt kellõ engedékenységgel, laza mozgással gond nélkül kontrollálta..)Szóval nagyon jó volt látni benneteket. :)

#4060 lisawica

lisawica

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 14. - 20:02

A mai napom ugyan a pihe-puha ágyban indult, de nagyon hamar a kútakna rideg mélyén kötöttem ki :D Egész télen remekül elnavigáltam a lovas kutunk betonpperemén, és nem okozott gondott az itatás egy percig sem. A "fagymentességet" úgy oldottuk meg, hogy a kútakna mélyén (kb. 1.5 m) heverészett a búvárszivattyú fenti vége, a slag, és a dugó, és reggelente egy rákötött zsineggel, kihúztam a kútból a kellékeket, a búvárszivattyút csatlakoztattam a kontektorhoz, és már zubogott is a friss víz a lovak kádjába. Nagyon jól mûködött így a rendszer, egyszer sem fagyott el. Ma reggel, lehelet-finom jégréteg borította a kútakna betonperemét, amit én, vesztemre, nem gondoltam komolynak. Felnyitottam a vasfedelet, lehajoltam a "kellékekre" kötött zsineg végéért, hogy ki tudjam húzni õket az aknából, és ezzel a lendülettel kecses fejest ugottam a kútaknába. Csak a két lábam kalimpált odakint, mint a rajzfilmben a kukába beleesõ Tom macskáé :D Egy darabig komolyan elgondolkoztam azon, hogy maradok, tavaszig, lévén a férjem dolgozik, a gyerek pedig még túl kicsi ahoz, hogy kihúzza a "mamit" a kútaknából :D A fránya kutyák sem segítettek, csak viháncolva ugráltak körülöttem, mintha valami csodálatos, új játékkal akarnám szórakoztatni õket. Nagy nehezen, (aki ismer, az ismeri kígyótestem és macskaügyességem is :P) lekanyarodtam valahogy, az akna mélyére, ahonnan már szinte gyerekjáték volt a felszinrejutás :D Még szerencse, hogy a búvárszivattyút nem volt idõm bedugni, így az egész akció alatt nem ömlött a finom, kúthideg víz a nyakamba :D

Edited by lisawica, 2006 március 14. - 20:04.

#4061 tötõ Zsó

tötõ Zsó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 12.966 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 14. - 20:12

:D :D :D :D

#4062 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 14. - 21:33

Hm. Vörös és Fekete.Lisa, én se húztalak volna rögtön kifele. :D (Mellesleg egyik elsõ emlékképem egy hasonló dolog utáni megébredés kb 3-éves koromból, pihe puha ágyban, körülöttem az imádkozó család.Egy féligtelt 200 literes hordóba "ugrorttam" egy halacskát közelrõl megszemlélni, és nem tudtam megfordulni benne. Nagyanyám a "nagy csend" miatt kezdett keresni...van aki azt állítja: korán.. ;) )

Edited by Fec, 2006 március 14. - 21:49.

#4063 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 19. - 21:58

Na hát ez a pilanatt is eljött..... próbálkoztam csinálni egy weskó lovat, ötvözve azzal ami van. igaz, ugy fifti-fifti alapon. Elõször is felülni rá sima ánglius nyeregbe,mer a weskó nyereg az még nem stabil. :Dhát, csûröm tekerem a fejit a gebének, sikerült is minden, de utána egy hét pihenõ volt mer valami megroppant benne a nyakába. de azóta már jól van. aztán próbálkoztam a cipõm orra kidugásával, hogy megájjon ha megláttya. meglátta. Alig birtam megálni annyira bepörgött a ló. de nem attam fel. mosmár odáig jutottam vele, hogy ha megláttya azt a cipõt a földön az istenér se akar tovább menni, mer nekiáll nyalogatni. Jobb mint a boksz csak utána ,ha megszárad kicsit dzsuvás a fénye.Haladunk , haladunk. má vagy tizeccerre ültem rajta azt még elég gyatrán csinájja a szlájding stopot, de halad azér. Viszont magamba száltam,hogy ennyire komisz lennék itt a fó rumon, pedig nem. de a töbség az kivánnya a vérem. Elvoltam keseredve, ezért gondoltam mekkönyitem a dolgot és fekötöm magam az akácfára. Foktam egy kötelet és meghurkoltam magam. A kantárat közbe leszettem, mer nehogy véletlen még megállicsam a lovat, ha megugrik alattam mikor csomózom a fán. A kurva kutya. Az volt a hibás. Megugrasztotta a lovat,miközbe mégcsak nyujtózkottam a kötéllel a kezembe. Vágtattunk ezerrel (persze bal lábra), miközbe a ló nyakára tekeredett a kötél én meg dõltem jobbra, dõltem balra, aszt a gebe meg ment arra. Menet közbe rágyöttem, hogy tudok parellizni ezért aztán mégse vettem az utat az akácfa felé. Fene se gondolta volna, hogy ennyire könnyû.És még a pénzem is megmaratt. Közbe lelassult a lópaci émmeg elõvettem a harmonikámat és elfujtam a vadnyugat nótáját. Örültem mer levontam a tanulságot. Ha nemszorittya a nyakad a kötél, tucc suttogni. :D köszönöm, hogy elmondhattam.

#4064 Lóbarát

Lóbarát

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.143 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 19. - 22:07

:D ...csak pozitívan...

#4065 Natos

Natos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 19. - 22:16

Szájharmonikázni is tud, döbbenet! Csecsenföldön igen sokra vinné!

#4066 tötõ Zsó

tötõ Zsó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 12.966 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 19. - 22:21

Pozitív Ferkó elsõ normális írása.:D :D :D :D :kir:

#4067 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 19. - 22:25

Én lelüvom azt a kutyát, az ziher!

#4068 Lóbarát

Lóbarát

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.143 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 20. - 19:54

Megtaláltam egy régi írásom! :) Két évvel ezelõtt (13 évesen) készült ez a kis mû egy novellaíró pájázatra (amit aztán meg is nyertem :D) Nem emlékszem, hogy feltettem volna korábban, ha mégis, akkor elnézést kérek. Ez egy igaz történet, hát...jó olvasást! :)(Elküldtem egy német nyelvû versenyre is, így a szöveg német fordításban is megvan (...te jó ég, mit szenvedtem vele!), felteszem a német topikba, hátha valaki elolvassa ott is...) Rigó Pici kislány korom óta szeretem a lovakat, mindig álmodoztam róluk, hogy egyszer majd egy igazi nagyon is fogok vágtázni és végre eljött számomra a nagy nap, mikor felülhettem egyre. Egy öreg kancára ültettek fel, mely lustán döcögött alattam, érthetõ volt, hogy nekem sokkal jobban tetszett a másik karámban büszkén rohangáló mén. Elegáns volt, tüzes, és nemes. Meggypiros szõrén csak úgy játszadoztak a napsugarak. A farkát magasra emelte, nyakát megfeszítette így közölte mindenkivel, hogy itt õ az úr. Pompás paripa volt. Minden lovagló leckém után meglátogattam, és néztem, ahogy a tõlem kapott répát rágicsálta. Zizi arab telivér volt, valódi vezérmén.Azt mondják ezt a fajtát Allah teremtette a déli szélbõl. Gyakran a lovak királyának is nevezik. Azt hiszem könnyedségével, tökéletességével valóban uralkodó.Úgy másfél év telhetett el így, és közben egy hasonlóan kiváló lovat adtak alám. Hercegnõt is igazán megkedveltem, ijedõs volt, de nagyon gyors, ügyes és eszes. A lovarda második büszkesége.Amikor csak idõm engedte lovagoltam a kancát, és közben persze látogattam Zizi barátomat is. Egy nap aztán gazdája kihozta nekem, felnyergelve. Csak úgy duzzadt benne az életerõ!Felülhetsz,- már vagy olyan ügyes, hogy megülöd!- törte meg tanárom a csendet és csodálkozásomat.A csõdör ficánkolt, ugrált gazdája kezében, de mikor szóltam hozzá megállt. Csak rám figyelt, kecses fülei idegesen forogtak, de nem mozdult. Lassan felültem, és ez az erõs csupa izom monstrum minden apró mozdulatomra tökéletesen válaszolt. Egy hónap múlva már teljes összhangban vágtattunk át mindenen, ami csak az utunkba került. Bátor volt, villámgyors, biztoslábú és kitartó, - felsõfokon. Nincs elég jó szó arra, hogy jellemezzük. Két év alatt a létezõ legjobb barátok lettünk, akárcsak Hercivel: felváltva lovagoltam õket, hiszen nem tudtam választani kettõjük között. De túl szép volt, hogy igaz legyen.Egy nap megszólalt a telefon , és én rövid beszélgetés után az istállóba siettem. Egy boksz elõtt állt mindenki, odamentem. Zizi volt benn, de már nem a régi. Szép erõs nyaka most ernyedten tartotta nagy fejét. Szemét félig lehunyta, és már nem a büszkeség tükrözõdött rajta, hanem egy új szörnyû, ismeretlen érzés: a fájdalom. Csillogó bundája egy nap alatt fénytelen lett, sáros. Hosszú fekete farka csüggedten lógott, és egyik hátsó lábát felemelte. Nem állt rá.-Zizi! Lovacskám!- szeme felcsillant, füleit felém, fordította és három lábon tett egy bizonytalan lépést, de aztán hatalmas pupilláján ismét a kín, a gyötrelem futott át. Rámnézett és egyszerre csordult végig mindkettõnk arcán a könnycsepp. Eltört a lába. Hihetetlen volt így látni õt, amint önmaga árnyéka lett. A boksz kis ablakán a lenyugvó nap utolsó sugara integetett nekünk.Saját maga bicegett ki sírgödréhez, ott altattuk el. Ez volt az egyetlen dolog, amit tehettünk érte, -egy gyengéd lökés a felhõk felé, melyeken most már õ is át tud szárnyalni. Szörnyû volt elveszíteni egy ilyen társat. A lovardában vagy egy hónapig a szomorúság volt az úr, amikor egy nap Hercegnõ úgy döntött elég a csendbõl, és megellett.Zizi kisfiát hordta a szíve alatt, amirõl szinte már meg is feledkeztünk.A kis pej mén édesapja kíváncsi, fürkészõ szemeivel csodálkozott a világra, és édesanyja erõs lábait örökölte. Látszott rajta, hogy egészséges, és tudtuk, azért jött a világra, hogy büszke apja nyom nélkül el ne tûnhessen a föld színérõl. A Rigó nevet kapta. Rigó minden lovaglásra elkísér engem és édesanyját, és úgy emlékeztet a legpompásabb vezérménre, mint a létezõ legjobb társra, aki gyönyörû emlékekkel gazdagított és akit soha nem fogok elfelejteni.

#4069 Blue

Blue

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 485 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 20. - 20:10

Végre itt a tavasz!Ma feláldoztam a szabadnapom a saját örömömre.A nap is sütött és megfogadtam, hogy semmi sem tántoríthat el a lovaglástól. 9-kor már kint voltam és elsõ lovammal, egy 7 éves sportlóval kezdtem a munkát, akivel a hosszú tél miatt csak 3 hete kezdtem újra a munkát. Ma is gyönyörûen dolgozott, így kimentünk a vágta útra is. Gondoltam nyújtunk egy kicsit. A pályánk ugyan nem parányi, de az 180 magas (bottal) kancának jólesett a hosszú egyenes. Készségesen dolgozott, nagyon élveztük mindketten :ang: Õt Fõleg követte, akin szeptember óta nem ültem :( De semmit sem felejtett! Annyira jó fej volt, szinte onnan folytattuk a munkát ahol abbahagytuk :) csak húsz percig "nyúztam" amikor a legjobban dolgozott abbahagytam. Meglepõdött, de látszott rajta, hogy mentálisan elfáradt. Jólesõ ásítozások közepette mentünk lábatmosni, úgy állt mint a cövek :cool: Aztán elindultam Zeuszért. Kicsit izgultam mert amikor Föcit kivezettük, õ is jönni akart velünk, de Föci felrugta. Szerencsére semmi baja sem lett. Örömmel követett a pályára és vidáman dolgozott, én meg fújtattam mint egy gõzmozdony. Nem véletlenül hagytam a végére (Janka jól tudja mirõl beszélek :D ) Fantasztikus volt! Minden lovardai feladatot végigcsináltunk, a végén nyugodtan lekantározhattam volna, annyira jól reagált minden segítségre :ang: Kellemesen elfáradtam én is. Most úgy mozgok mint egy robot :D mindenem fáj, de édes a kín! Élvezem ameddig lehet lehet... Reszkessetek lányok, hamarosan ismét félnapos terep :kocc:

#4070 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 20. - 20:12

Ez nagyon szép, Blue. Ügyes vagy![Mire ezt a két mondatot "kinyögtem", még egy Blue üzi született, de én az elõzõhöz szántam...:)]

Edited by Ágimam, 2006 március 20. - 20:15.

#4071 Apple

Apple

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 9.533 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 20. - 20:13

De régen olvastam tõled...! Jó volt olvasni :ang:

#4072 Blue

Blue

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 485 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 20. - 20:16

Lóbarát!Egy ilyen nap után képes vagy megbõgetni?!

#4073 Blue

Blue

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 485 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 20. - 20:20

Apple!Mikor nézed meg? ;) Ágimam :)

#4074 Apple

Apple

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 9.533 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 20. - 20:22

Holnap? :ang:

#4075 Kriszti2

Kriszti2

:)

• Fórumtag
  • 641 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 20. - 20:54

3 hete nem lovagoltam. Mindig volt ok. Ezer is. Rossz volt az idõ, beteg volt a gyerek, nem értünk rá stb. Nagyon hiányzik a ló, a lóhát és minden, amit adni tud. Már jelentkeznek az elvonási tünetek. Állandóan lovakkal álmodom, mindig lovakról beszélek és a 10 hónapos Matyi fiam már legszívesebben kiszaladna a világból amikor huszadszorra kezdem kántálni a gyí paci paripa kezdetû mondókát. Szenvedek, cudarul.Ma sétáltunk az utcán a hibátlan napsütésben és a gondolataim pont egy lipicainál jártak, amikor a bank elõtt a kezembe nyomtak egy szórólapot. Cseppet sem érdekelt, hogy mi áll benne és szívem szerint azonnal kidobtam volna a kukába, de a szórólapfelelõs zavarba ejtõen követett a tekintetével, mintha számon akarná kérni tõlem a cetli tartalmát és nem mertem kihajítani.Színpadiasan kinyitottam hát a kis füzetecskét és elmélyült olvasást színleltem. Mivel a kezem tele volt, a derekammal toltam a babakocsit. Matykó unottan üldögélt, onnan lehetett tudni, hogy valami érdekeset lát, hogy a cumi járni kezdett a szájában, de az is csak néhány másodpercig, demonstrálva, hogy unja az egész sétát, velem együtt.Ahogy a kocsit löködtem , ismerõs lett a mozdulat és talán egy vigyor is megjelent a szám sarkában. „Vágtabetolás”. Íme a legjobb módja, hogy a helyes deréksegítséget gyakoroljam és még fogyaszt is. Magamban ismételgettem: Vág-ta! Vág-ta! Egyre hevesebben taszigáltam derékkal a babakocsit még mindig két kezemben tartva a röplapot.Elõször az tûnt fel, hogy Matykó csodálkozva rám néz, majd a következõ vágtába indításnál kiesett a cumi a szájából. Aztán következett a nagy, mindent elsöprõ mozdulat: Vág-ta, mondom vágta! Igeeeen, errõl beszélünk kérem, a profik így csinálják! Már leplezetlenül vigyorogtam és egy provokatív mozdulattal a kukába hajítottam a szórólapot és a még mindig bámuló cetliosztónak küldtem egy nézést: valami nem tetszik? Hiába, lóháton piszkosul magabiztosvagyok.Matykó szemébõl kihúztam a heves vágtaindítás következtében becsúszott sapkát és közben odasúgtam neki. Fogjad öcsém azt a lovat, mert ez úgy be lett indítva, hogy sose áll meg veled.

Edited by Kriszti2, 2006 március 20. - 20:57.

#4076 chyki

chyki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.686 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 20. - 21:33

:D

#4077 Varázsló

Varázsló

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 726 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 20. - 21:36

Ma el vagyunk kényeztetve. :) Lóbarát, Blue, Kriszti2, köszönjük. :)

#4078 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 21. - 19:02

Még a nap is sütött. A távolban itt-ott egy-egy árnyékban meghúzódó hófolt, de az enyhe szellõ már langyos símogatással bíztat: - ne félj! Minden rendben lesz. Elindulunk a hegy felé. A másik fiatal csikó elõttem baktat, bízik lovasában, egy másodperc csak,annyit hezitál a méretes, hófoltos, nagy pocsolya elõtt. Angyi még ennyit sem. Peregnek elõttem a képek: A kiscsikók megérkeznek, két kis nyamvadtkát vezetnek le a lószállítóról, s onnantól fogva a mieink, egészen. Még nem merek túl közel menni hozzájuk, pedig aznaptól nekem kell gonsodkodni minden szükségletükrõl, jólétükrõl, - boldogságukról. A sok "lóépület-lóbútor", ami az évek alatt elkészült, a sok munka, az izgalom: nem rúg-e meg, ha a patáját pucolom, nem fog-e megfázni, megbetegedni, eltalálom-e a takarmány-adagot, az abrak mennyiségét... A friss szalma, ahova lefeküdtem közéjük-melléjük, úgy nézegettem, símogattam õket, mint anya a csecsemõjét, ha elalszik a karjában.És nõttek, kerekedtek, egyre szebben csillogott a szõrük, egyre virgoncabbak lettek, egyre magabiztosabban ápoltam-gondozgattam, tanítgattam õket.És most itt ülök Angyin. Megyünk a dimbes-dombos erdõbe, komótosan, nyugodtan baktat alattam az én kis lovacskám (mamának a pici csillag-virágszálja:)), és belémnyilall: felnõtt. Már nem csikó. Négy napja töltötte be az ötödik évét.Õsszel volt négy éve, hogy a sors a gondjaimra bízta. Amióta elkerült ide az oskolába, egyszer láttam, karácsony elõtt, már akkor kezdtek eltünedezni a malacka-hurkák a hajlatokból, a rendszeres tanulás, mozgás lóformájúra igazította formás kis testét. Beérünk a hegy elõtti utolsó házak közé. Minden udvarban legalább két hatalmas kutya, hörögve-acsarkodva döngetik a kerítést. Angyi félszemmel nyugtázza; mámmegen itt vannak ezek a kis méregzsákok...Unott fintorral fordítja el a fejét, és olyan nyugalommal, olyan fejedelmi öntudattal baktat el a kapuk elõtt, mintha ott sem lennének. Zakatol a szívem, a lábaim remegnek. Pedig hogy készültem... hogy akartam, hogy ne izguljak, nyugodt legyek, ne vegye észre rajtam Angyi, hogy bizonytalan vagyok. Ám ez a kis ló olyan magabiztos, olyan öntudattal teli, hogy szinte az öreg Mulatton érzem magam. Õbenne van ez a nyugalom, ez a "vigyázokrádnefélj" kisugárzás, amit most Angyiban is érzek, és ami miatt én olyan hálát szoktam érezni egy-egy lovaglás után. De még nem tudok megnyugodni. Hova megyünk? Milyen messze? Pár méter, és beérünk az erdei kaptatóhoz. Látom, hogy sziklás-agyagos-havas-vízfolyásos a keskeny túristaút, és az elõttem lépegetõ ló is meg-megcsúszik. De azt is látom, hogy ez nem okoz gondot sem a lónak, sem a lovasának, hát - gondolom - akkor talán nekünk sem lesz semmi bajunk.Újra betolakodnak a régi képmozaikok; kötõféken vezetgetem Angyit, õ engedelmesen indul-megáll a szavamra, aztán csak a mozdulatomra, késõbb meg csak úgy... mikor én is megállok. Aztán a futószárazások, amik mindig fél órás vad-vágtákkal kezdõdtek, az ijedtség, hogy mekkora hatalmas energia, mennyi féktelen erõ van ebben a pici lóban...(Mindig versenyre hívta a nálánál másfélszer nagyobb Herceget, s mindig õ "futott be' elsõnek.)Lépegetünk a kanyargós, meredek úton. - Lovagolok Angyin!- Itt ülök a tetején, és megyünk! - Uram-Atyám, nem hiszem el! Most egy - az eddigieknél is meredekebb - kaptató következik, s Angyi úgy dönt, itt fürgébben szedi a lábait, magyarán felüget. Egyensúly, Ági, egyensúly, az a 66 kiló épp elég lehet tehernek, nem kéne nehezíteni a dolgát azzal, hogy most rémülten kapaszkodsz, egyetlen egy módon tudsz most segíteni neki, ha nem görcsölsz! Lazííííts! Ez egy gõzgép! Istenbizony! Egész délelõtt futószáraztuk, felváltva nyúztuk Fecóval, léptünk-ügettünk, léptünk, ügettünk, és most ez a hegyes-völgyes erdõ... Kifújom a levegõt, és végre körülnézek. Gyönyörû ez a táj, még így is, hogy zöld még nincs, hó már nincs a fákon, bokrokon, a nap is eltûnt, mégis megejtõ a dimbes-dombos erdõ, a csend. Most lefele ereszkedünk. Életemben nem csináltam ilyet lovon, de idõben jön elõrõl az instrukció, van idõm felfogni, egy pillanatig átgondolni, és úgy tenni, ahogy mondják. És ezzel sincs gond. Lehet, hogy csak képzelõdöm, de úgy érzem, Angyi vigyáz rám. Annyira nyugodt, fegyelmezett, olyan biztos-léptû, annyira... Ez az én lovam? - Lovagolunk Angyival!- Itt ülök a tetején, és megyünk az erdõben. Hegynek föl, völgynek le.- Uram-Atyám! Nem hiszem eeeel!Már Isten tudja, merre járunk, mióta megyünk, több dombot elhagytunk, újabbakra kapaszkodtunk- és ereszkedtünk megint, fordulunk, kanyarodunk... A világ végére elmennék most így veled, te kicsi lovam, Angyikám, pici csikóm, gyönyörûségem! Könny gyûlik a szemembe, nem is tudom, kinek legyek hálás, ennek a kis huculnak, a barátomnak, aki elõttem lovagol, a sorsnak, a férjemnek, vagy saját magamnak... hogy ezt végigcsináltuk, hogy idáig eljutottunk...Az álmom... kislány korom óta... hogy lovagolok, hogy érzem a meleg, robosztus test mozgását, hogy eggyé válunk...Amióta megvannak ezek a szõrösök felturbózva tolakszik elõre a vágyakozás: a saját nevelésûvel, ezzel a gõzmozdonnyal egyszer az életben, ha járhatnám az erdõt... Hát beteljesedett!Azt hittem, ezen a vidéken nem létezik ilyen meredek kaptató... De most ez követezik. Fogalmam sincs, mikor nyugodtam meg, mikor lazítottam ki, egyszer csak azt vettem észre, hogy már magabiztosan ülök, még "gondolatban" sem kapaszkodok.Azt már tudtam, hogy Angyi - minél meredekebb, annál fürgébben - kaptat fel az ilyen emelkedõkön. Kiemelkedtem kissé a nyeregbõl, enyhén elõredõlve segítettem. És hamar felértünk. Gyönyörû látvány tárult elénk, alattunk a völgyek, lankák, fenyvesek, tölgyerdõk, az egész eddig megjárt terület. Egy kerülõúton indultunk visszafelé. Biztos nem olyan meredekek ezek az utak, mint amilyennek én megélem, de lóháton - így elsõre - nekem annak tûnnek.:) De már egészen jól ráérzek, hogyan könnyebb mindkettõnknek, ha lefele, hogyan, ha felfele caplatunk.Egy nagy, sárgásbarna kutya loholt felénk. Van már információm arról, hogy Angyi nem ijed meg holmi felbukkanó ilyen-olyan állatoktól, de azért...egy pillanatra meghül bennem a vér. Mi lesz most? Mi lesz, ha megijed, megugrik, vagy mittudomén, mit csinálhat még ilyenkor egy ló... Nyugalmat erõltetek magamra, elõrehajtó segítséget adok, (máamennyire ez tõlem telik:)) és elmarad a kaland, mert Angyi úgy xarja le a kutyát, ahogy van...Tíz centire a lábától galoppírozik el mellettünk ez a kóbor eb, de mintha csak a lovardai haver-kutyi lett volna.Fáradok. Õsszel lovagoltam utóljára egy kicsit Mulatton, aztán még egyszer karácsony táján, mikor "A" eljött egy kis "emlékeztetõt" adni nekünk és Hercegnek.Azóta alig voltam levegõn, alig mozogtam. Most, itt, rajtad ülve kicsi lovacskám, megfogadom, hogy vége a tehénkedõs idõszaknak! Érted, a többi lóért és magamért. Hát hogyan barangoljuk be majd a Somló-környéki erdõket-mezõket, ha ilyen nyamvadt gazdád van? Márpedig - ahogy elnézlek - neked nagyon fekszik ez a kirándulós élet!Kiérünk az erdõbõl, már látom a házakat vár a párom, hogy megörökítse ezt a pillanatot, (neki megint csak ez maradt :()és hihetetlenül boldog vagyok... Emberek, autók jönnek, köszönünk egymásnak, (azt nem lehet leírni, hogy én "onnan föntrõl" milyen hetykén-büszkén köszöngettem mindenkinek!) és visszaérkezünk a lovardába, - Angyi iskolájába. Pénteken már itthon lesz a "nagylány"-Angyikánk. A lehetõséget megkaptuk. A többi már csak rajtunk múlik.

Edited by Ágimam, 2006 március 21. - 20:40.

#4079 lilith

lilith

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.846 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 21. - 19:10

Nahát Ágimam, annyira szép, annyira kerek volt, hogy bevallom megkönnyeztem!Nagyon sok boldogságot kívánok neked Angyival! Egy csodaélet nyílt meg most elötted, élvezd ki minden fantasztikus pillanatát!

#4080 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 21. - 19:12

Yes! és Yiiihhááá! :yeah: Már nincs kifogás!Irány Tatár Angyival! :yeah: :D ( akármilyen nyeregben... :D )