Edited by vezer, 2010 január 26. - 9:25.
Közzétéve 2010 január 26. - 9:23
Edited by vezer, 2010 január 26. - 9:25.
Közzétéve 2010 január 26. - 9:30
Jó estét kívánok! BARTÓK LÁSZLÓ vagyok (röganyó gépel).
.....
Nézve a hsz-kat, meggyõzõdésem, hogy az interneten túl összejöveteleket kell szervezni. Meg kell hívni szakembereket, Bodó professzortól Kucsora Pistán át Jónás Sándorig bárkit, akit a szervezõ jónak lát. Lenne mit kibeszélni, mert a hsz-kat figyelve, egy egységes mezsgyére történõ rátalálásunk még egy kis idõt fog igénybe venni (tenyészcél megfogalmazása, óh).
.....
Semmi baj sincs vele csak találtam és naivan azt hittem még van aki nem látta és ezért linkeltem be.Nekem tetszik.
Edited by Robina, 2010 január 26. - 9:29.
Közzétéve 2010 január 26. - 9:33
Közzétéve 2010 január 26. - 11:16
Közzétéve 2010 január 26. - 11:20
Közzétéve 2010 január 26. - 12:08
Sziasztok,
Elég régen regisztráltam, de nem nagyon szóltam hozzá, és most szeretnék segítséget kérni.
A haflingisekkel leveleztem egy ideig, mert arra gondoltam, hogy családi lónak az lenne a legjobb, de sokan mondták, hogy a Furiozo is pont ilyen.
Azért gondoltam elõször a Haflingire, mert a lányomnak lett volna, de azóta elég nagyot nõtt
Tudtok esetleg ebben tanácsot adni? Hol lehet ilyen lovat látni?
Tényleg rá lehet bízni a gyerekeket?
Egy kancára gondoltunk mert jó lenne ha egy kiscsikója is lehetne, az biztos csodálatos látni felnõni.
Nagyon szépek a képek is, amiket itt látni!
Sok sikert a munkátokhoz!
Közzétéve 2010 január 26. - 12:16
Közzétéve 2010 január 26. - 12:16
Edited by roli, 2010 január 26. - 12:39.
Közzétéve 2010 január 26. - 12:24
Közzétéve 2010 január 26. - 12:37
Közzétéve 2010 január 26. - 12:44
Baj van vele?
Én javasoltam, hogy az eddigi 3 mondatot cseréljék le erre, viszonylag szakmaibb leírás.
De a jelenlegi helyzetre való tekintettel próbáltunk olyat találni, ami nem köthetõ a most torzsalkodó felekhez.
Közzétéve 2010 január 26. - 12:53
Edited by roli, 2010 január 26. - 12:47.
Közzétéve 2010 január 26. - 12:56
De kipróbálás nélkül megbízható hobbilovat sem lehet tenyészteni! Sõt elég "veszélyes" lenneDe bármi lehetséges, de itt akkor megint elõkerül a tenyészcél!
Tehát sportra való alkalmasság=tenyésztésre alkalmas, vagy univerzális hobbiló=tenyésztésre alkalmas. A kettõ együtt elég ritka! (Olyan bizonytalan vagyok! Vagy mégsem?) Örökös csont! Lám-lám mégis csak Anikónak lesz igaza, tehát miért ne lenne fontos a megbízható hobbiló kategória is? Íme ezt is keresik!
Közzétéve 2010 január 26. - 13:01
Közzétéve 2010 január 26. - 13:12
De bármi lehetséges, de itt akkor megint elõkerül a tenyészcél!
Tehát sportra való alkalmasság=tenyésztésre alkalmas, vagy univerzális hobbiló=tenyésztésre alkalmas. A kettõ együtt elég ritka! (Olyan bizonytalan vagyok! Vagy mégsem?) Örökös csont! Lám-lám mégis csak Anikónak lesz igaza, tehát miért ne lenne fontos a megbízható hobbiló kategória is? Íme ezt is keresik!
Tényleg, ha nem sokat értetek a lovakhoz, kérjétek ki szakértõk véleményét, de olyan szakembertõl, aki gyerekekhez ért! De ahogy Anikó írta, az elsõ élmények meghatározóak, tehát úgyis eldönti a gyerek, melyik lesz az új családtag!
Jöhet a vita a tenyészcélról! Még mindig jobb, mintha a közgyûlésrõl vitatkoznánk!
Közzétéve 2010 január 26. - 13:32
Bereki!
Esetleg Havasról, Hangosról, Hangulatról, Jártasról, Pintesrõl nincs képed?
Cserébe fel tudok ajánlani Jászról és Pohárról fotókat.
Ja, az általam még ismert KB állományról összeállítottam egy anyagot, tele fotókkal. Ugyanezt szeretném megcsinálni a Furikkal is. Bírálati eredmények, kancavizsgák, tenyészeredmények, minden, ami rám maradt. Ezért kellenének a fotók. Ha kész lesz felajánlom a méneskönyv elkészítéséhez, pl. Neked, vagy aki vállalja, hogy megírja.Sajnos ez tényleg csak néhány család, de ez is valami.
Edited by Bereki, 2010 január 26. - 13:33.
Közzétéve 2010 január 26. - 13:36
Közzétéve 2010 január 26. - 13:51
Közzétéve 2010 január 26. - 13:54
De kipróbálás nélkül megbízható hobbilovat sem lehet tenyészteni! Sõt elég "veszélyes" lenne
![]()
És itt máris összekapcsolódott a sport és a hobbi
Közzétéve 2010 január 26. - 13:57
Szerintem nem értettél rosszul semmit, szerintem...Nem tudok napirendre térni a sportló-hobbiló ellentét fölött, mintha ez a két kategória egymással ellentétes tulajdonságokat jelentene.
Az ütemes, lendületes mozgás mindhárom jármódban, a természetes egyensúly, a könnyû lovagolhatóság és kezelhetõség, a korrekt, vagy csak kis hibákkal tûzdelt anatómia, mint tenyészcél mind a két fél érdekeit képviseli. (Esetünkben ugye a fajtajelleg megõrzése mellett)
Az viszont igaz , hogy csak az élsportban éri meg plussz energiát fektetni nehezebb lovagású, de tehetséges lovakba és megtalálni a lovasát, aki képes nagy pályán kihozni belõle a képességet. Viszont a kiszolgált - de nem elhasznált - sportlovak is lehetnek ideális hobbilovak, sõt!
A sportló annyival több, hogy egy bizonyos szakághoz szükséges adottságokban "több", mint az átlag.
Azok a lovak pedíg, amelyek teljesítménnyel is rendelkeznek, miért ne kerülhetnének vissza a tenyésztésbe?
Vagy valamit rosszul értettem?
(Bocs a fogathajtóktól, reflexesen a nyereg alatti használat ugrik be nekem a magas szintû sportkipróbálásra, ami persze így diszkrimináció!)
Edited by Tánczos Anikó, 2010 január 26. - 13:58.
Közzétéve 2010 január 26. - 15:17
Méneskönyvet nem hiszem, hogy magánkezdeményezésre lehetne írni. (Legfeljebb emlékiratokat
)
A Komjáthy-féle dossziéban gondolom megvan minden, hiszen Gyuri a kaposvári kancavizsgák eredményeitõl kezdve sok mindent precízen vezetett és fényképezte is a kancákat (sõt, ha jól tévedek, a hozzá való nyomtatványokat még én szerkesztettem neki) (tehát nagyon nem kell összeállítani semmit, mert hacsak nem szórták szét, egyben van minden)
Majd megnézem milyen fényképem van még, de ez az anyag inkább annak lenne hasznos, aki a Sárvári-Leutstetteni-Pusztaberényi-Bugaci tenyészállomány jelenlegi kezelõje, nem?
Közzétéve 2010 január 26. - 16:34
A sportlótenyésztõk szerint pedig egy fajta! Hogy is van ez?
A kisbéri összeállt nagyjából kancacsaládok szerint rendeztem, illetve az állományból kikerült lovaknak is van tenyészeredménye, amit még össze kell szedni.
Edited by Bereki, 2010 január 26. - 16:36.
Közzétéve 2010 január 26. - 16:37
Közzétéve 2010 január 26. - 16:54
Szeretjük a kancacsaládot: nálam Rubintom a szent, a totemállat, és a csikók sorban: (akik már zömmel lovak) az anyjuk után ugyanúgy "R"-el kezdõdõ nevet kaptak: Rivális, Rebellis, Ramazuri. Bõvebben itt, képekkel
Vagy jó példa Anikóéknál az "F" betûs család.
Most megint közkedvelt leszek, de kinyitottam az egyesületi honlapot, kíváncsiságból hogy van-e nyoma ennek az egésznek. Persze nincs.
Edited by Bereki, 2010 január 26. - 16:56.
Közzétéve 2010 január 26. - 17:00
Bocs, a "kancacsalád" a családfák anyai ágon való rendszerezése. (méncsikók nem tartoznak hozzá)
Tehát geneológiai (leszármazási sor, ami egymással különbözõ fokon kancákat tartalmaz, többnyire egy meghatározó, családalapító kancára visszavezetve.)
Amit Te említettél az az ivadékcsoport.
Közzétéve 2010 január 26. - 17:06
(Kapkodtam, mert az ivadékcsoport egy tagja az istálló falon köszörüli a fogazatát, amivel az õrületbe kerget és ez OFF.)
Közzétéve 2010 január 26. - 18:44
Igazad van, ez a megfogalmazás a helyes.
(Kapkodtam, mert az ivadékcsoport egy tagja az istálló falon köszörüli a fogazatát, amivel az õrületbe kerget és ez OFF.)
Bár sokszor használják így is, és tényleg, nem is gondoltam végig, hogy helytelenül.
Közzétéve 2010 január 26. - 19:14
Vegyél neki labdát.
Közzétéve 2010 január 26. - 19:20
Közzétéve 2010 január 26. - 19:24
Közzétéve 2010 január 26. - 19:32
Közzétéve 2010 január 26. - 21:13
Bereki!
Esetleg Havasról, Hangosról, Hangulatról, Jártasról, Pintesrõl nincs képed?
Cserébe fel tudok ajánlani Jászról és Pohárról fotókat.
Ja, az általam még ismert KB állományról összeállítottam egy anyagot, tele fotókkal. Ugyanezt szeretném megcsinálni a Furikkal is. Bírálati eredmények, kancavizsgák, tenyészeredmények, minden, ami rám maradt. Ezért kellenének a fotók. Ha kész lesz felajánlom a méneskönyv elkészítéséhez, pl. Neked, vagy aki vállalja, hogy megírja.Sajnos ez tényleg csak néhány család, de ez is valami.
Közzétéve 2010 január 27. - 7:45
Közzétéve 2010 január 27. - 8:11
Közzétéve 2010 január 27. - 8:33
Közzétéve 2010 január 27. - 8:42
Közzétéve 2010 január 27. - 8:53
A kancacsaládnak egy állat származásában az anyai ágon fellelhetõ nõnemû / tehát anyja, nagyanyja, dédanyja stb... / egyedek, és azok oldalági leszármazottainak összeségét értjük.Tehát olyan egyed is a kancacsaládhoz tartozhat, amit az adott állat származásában nem találunk. Méncsikóknak is van kancacsaládjuk, mint ahogy van ménvonaluk is amibõl apai ágon származnak.Bocs, a "kancacsalád" a családfák anyai ágon való rendszerezése. (méncsikók nem tartoznak hozzá)
Tehát geneológiai (leszármazási sor, ami egymással különbözõ fokon kancákat tartalmaz, többnyire egy meghatározó, családalapító kancára visszavezetve.)
Amit Te említettél az az ivadékcsoport.
Edited by shutterfly, 2010 január 27. - 8:53.
Közzétéve 2010 január 27. - 10:15
A kancacsaládnak egy állat származásában az anyai ágon fellelhetõ nõnemû / tehát anyja, nagyanyja, dédanyja stb... / egyedek, és azok oldalági leszármazottainak összeségét értjük.Tehát olyan egyed is a kancacsaládhoz tartozhat, amit az adott állat származásában nem találunk. Méncsikóknak is van kancacsaládjuk, mint ahogy van ménvonaluk is amibõl apai ágon származnak.
Közzétéve 2010 január 27. - 13:13
Edited by Bereki, 2010 január 27. - 13:19.
Közzétéve 2010 január 27. - 13:36