Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Furioso

• Please log in to reply
10739 válasz a témához

#4041 vezer

vezer

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.615 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 26. - 9:23

Semmi baj sincs vele csak találtam és naivan azt hittem még van aki nem látta és ezért linkeltem be.Nekem tetszik. :)

Edited by vezer, 2010 január 26. - 9:25.

#4042 Robina

Robina

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 523 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 26. - 9:30

Hihi, tényleg aranyásó vagy... :D

Jó estét kívánok! BARTÓK LÁSZLÓ vagyok (röganyó gépel).

.....
Nézve a hsz-kat, meggyõzõdésem, hogy az interneten túl összejöveteleket kell szervezni. Meg kell hívni szakembereket, Bodó professzortól Kucsora Pistán át Jónás Sándorig bárkit, akit a szervezõ jónak lát. Lenne mit kibeszélni, mert a hsz-kat figyelve, egy egységes mezsgyére történõ rátalálásunk még egy kis idõt fog igénybe venni (tenyészcél megfogalmazása, óh).
.....

Végül is lettek babazsúrok... :D :D

Semmi baj sincs vele csak találtam és naivan azt hittem még van aki nem látta és ezért linkeltem be.Nekem tetszik. :)

Örülök, próbáltam pártatlan és hasznos javaslatot tenni. :)

Edited by Robina, 2010 január 26. - 9:29.

#4043 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 26. - 9:33

Köszi vezer!!!!

#4044 revans

revans

Új vendég

• Fórumtag
  • 7 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 26. - 11:16

Sziasztok, Elég régen regisztráltam, de nem nagyon szóltam hozzá, és most szeretnék segítséget kérni. A haflingisekkel leveleztem egy ideig, mert arra gondoltam, hogy családi lónak az lenne a legjobb, de sokan mondták, hogy a Furiozo is pont ilyen. Azért gondoltam elõször a Haflingire, mert a lányomnak lett volna, de azóta elég nagyot nõtt :) Tudtok esetleg ebben tanácsot adni? Hol lehet ilyen lovat látni? Tényleg rá lehet bízni a gyerekeket? Egy kancára gondoltunk mert jó lenne ha egy kiscsikója is lehetne, az biztos csodálatos látni felnõni. :) Nagyon szépek a képek is, amiket itt látni! Sok sikert a munkátokhoz! :)

#4045 Széphajnal

Széphajnal

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.862 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 26. - 11:20

Bocs,de eszembe jutott megint egy kancacsalád Romhány,Revans.... :)

#4046 estee

estee

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 647 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 26. - 12:08

Sziasztok,
Elég régen regisztráltam, de nem nagyon szóltam hozzá, és most szeretnék segítséget kérni.
A haflingisekkel leveleztem egy ideig, mert arra gondoltam, hogy családi lónak az lenne a legjobb, de sokan mondták, hogy a Furiozo is pont ilyen.
Azért gondoltam elõször a Haflingire, mert a lányomnak lett volna, de azóta elég nagyot nõtt :)
Tudtok esetleg ebben tanácsot adni? Hol lehet ilyen lovat látni?
Tényleg rá lehet bízni a gyerekeket?
Egy kancára gondoltunk mert jó lenne ha egy kiscsikója is lehetne, az biztos csodálatos látni felnõni. :)
Nagyon szépek a képek is, amiket itt látni!
Sok sikert a munkátokhoz! :)

Szia

hát ez nem fajta hanem egyed függõ szerintem, és ne a lóra akard bizni a gyerekeket, hanem fordítva,
a kanca a csikó miatt csakis akkor jó ötlet ha van némi fogalmad a csikónevelésrõl, ha nincs akkor ez nem szempont, a heréltek minden fajtában a legnyugodtabbak jellemzõen. ettõl még a furi jó ötlet, magyar ló a magyar lovas alá :)

#4047 Tánczos Anikó

Tánczos Anikó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 846 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 26. - 12:16

Szia Revans! Üdvözlünk a furioso barátok körében! :) Örülök, hogy arra jutottál inkább egy tradicionális magyar lófajtát részesítesz előnyben, mikor "családi lovat" keresel! Természetesen vannak a fajtának egyedei melyek tökéletesen megfelelnek ennek a célnak, de mint bármely más fajtájú ló vásárlásakor - furioso vásárlása esetén is érdemes szakértőktől tanácsot kérni, a kiszemelt lovat velük is megnézetni, kipróbáltatni....Nem tudom van e edzője gyermekednek, a családnak :) ?! Őt érdemes lónézőbe magatokkal vinni! Vannak már személyes élményeid a fajtával? Üdv: Anikó

#4048 roli

roli

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 402 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 26. - 12:16

Szia Revans! Üdv. itt! Azért a Haflingi és a FNS között akad némi különbség! :) Mindenképpen magyar fajtát ajánlok, ezen belül miért is ne a Furiosot? :D Nagyon nagy szerencsédnek kell azonban lenni, hogy olyan tenyészkancát találj, amelyik tenyésztésre alkalmas, azonkívül kedves, ideális hobbiló, a mindennapos "gyerekesdi" mellett még csikót is fog neked nevelni. Ez minden fajtában igaz. Csatlakoznék az elöttem szólóhoz: elsõnek egy bombabiztos, herélt hobbilóval kezdjetek, aztán jöhet a mókuskerék! Úgysem tudsz belõle kiszállni! :D

Edited by roli, 2010 január 26. - 12:39.

#4049 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 26. - 12:24

miért ne lehetne az elsõ lova egybõl kanca? nálunk a családban már sokadik lónak volt csak egy herélt, anyámnak, azon kívül mind kanca volt. az is lehet nyugodt, hogy tenyésztésre alkalmas-e, azt elsõre nem tudja úgyse megmondani, de max késõbb kiderül, hogy mégis. heréltnél erre nem sok esélyt látok :D

#4050 roli

roli

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 402 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 26. - 12:37

De bármi lehetséges, de itt akkor megint elõkerül a tenyészcél! :dev: Tehát sportra való alkalmasság=tenyésztésre alkalmas, vagy univerzális hobbiló=tenyésztésre alkalmas. A kettõ együtt elég ritka! (Olyan bizonytalan vagyok! Vagy mégsem?) Örökös csont! Lám-lám mégis csak Anikónak lesz igaza, tehát miért ne lenne fontos a megbízható hobbiló kategória is? Íme ezt is keresik! Tényleg, ha nem sokat értetek a lovakhoz, kérjétek ki szakértõk véleményét, de olyan szakembertõl, aki gyerekekhez ért! De ahogy Anikó írta, az elsõ élmények meghatározóak, tehát úgyis eldönti a gyerek, melyik lesz az új családtag! Jöhet a vita a tenyészcélról! Még mindig jobb, mintha a közgyûlésrõl vitatkoznánk! :D

#4051 Bereki

Bereki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.114 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 26. - 12:44

Baj van vele?
Én javasoltam, hogy az eddigi 3 mondatot cseréljék le erre, viszonylag szakmaibb leírás.
De a jelenlegi helyzetre való tekintettel próbáltunk olyat találni, ami nem köthetõ a most torzsalkodó felekhez.

Bocs, nem vagyok képben. Mi lett lecserélve, az egész szöveg?

(Csak halkan jegyezném meg, a Leutstetteni állomány 1982 õszén került az országba, honnan vették az 1978-at? :eek: )

#4052 roli

roli

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 402 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 26. - 12:53

Bereki! Esetleg Havasról, Hangosról, Hangulatról, Jártasról, Pintesrõl nincs képed? Cserébe fel tudok ajánlani Jászról és Pohárról fotókat. :) Ja, az általam még ismert KB állományról összeállítottam egy anyagot, tele fotókkal. Ugyanezt szeretném megcsinálni a Furikkal is. Bírálati eredmények, kancavizsgák, tenyészeredmények, minden, ami rám maradt. Ezért kellenének a fotók. Ha kész lesz felajánlom a méneskönyv elkészítéséhez, pl. Neked, vagy aki vállalja, hogy megírja. :) Sajnos ez tényleg csak néhány család, de ez is valami.

Edited by roli, 2010 január 26. - 12:47.

#4053 Tánczos Anikó

Tánczos Anikó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 846 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 26. - 12:56

De bármi lehetséges, de itt akkor megint elõkerül a tenyészcél! :dev: Tehát sportra való alkalmasság=tenyésztésre alkalmas, vagy univerzális hobbiló=tenyésztésre alkalmas. A kettõ együtt elég ritka! (Olyan bizonytalan vagyok! Vagy mégsem?) Örökös csont! Lám-lám mégis csak Anikónak lesz igaza, tehát miért ne lenne fontos a megbízható hobbiló kategória is? Íme ezt is keresik!

De kipróbálás nélkül megbízható hobbilovat sem lehet tenyészteni! Sõt elég "veszélyes" lenne :D
És itt máris összekapcsolódott a sport és a hobbi :)

#4054 roli

roli

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 402 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 26. - 13:01

Hű! Kíváncsian várom a sportlótenyésztők hozzászólásait! :D

#4055 Freezse

Freezse

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 32 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 26. - 13:12

De bármi lehetséges, de itt akkor megint elõkerül a tenyészcél! :dev: Tehát sportra való alkalmasság=tenyésztésre alkalmas, vagy univerzális hobbiló=tenyésztésre alkalmas. A kettõ együtt elég ritka! (Olyan bizonytalan vagyok! Vagy mégsem?) Örökös csont! Lám-lám mégis csak Anikónak lesz igaza, tehát miért ne lenne fontos a megbízható hobbiló kategória is? Íme ezt is keresik!

Tényleg, ha nem sokat értetek a lovakhoz, kérjétek ki szakértõk véleményét, de olyan szakembertõl, aki gyerekekhez ért! De ahogy Anikó írta, az elsõ élmények meghatározóak, tehát úgyis eldönti a gyerek, melyik lesz az új családtag!

Jöhet a vita a tenyészcélról! Még mindig jobb, mintha a közgyûlésrõl vitatkoznánk! :D

Hello!
Na szóval, ehhez csak annyit, hogy nekem volt egy lovam, aki b2ig versenyzett (jó tudom, nem ez a cél), kezdõ lovasokkal (velem meg egy tanítványommal), nagyon szép eredményeket értünk el. Ezen kívül terpre jártunk kötõfékkel, gyerekek mászkáltak a hátán, hasa alatt, volt szüretin, voltizsáltunk rajta. Legalább 10 emberrel szerettette meg a lovaglást. Nagyon sajnálom, hogy már nem az enyém. Õ kisbéri volt (gidrán apaságú). Szerintem ez is lehet egy cél. Egy ideális kezdõ lovasoknak való ló, ami kezdõ sportra is alkalmas.

Amúgy eddig volt pár lovam: elsõ kanca, nem volt túl jó választás, idegbeteg állat volt, meg csánkproblémái is voltak (én 15 évesen semmit sem tudtam a lóvásárlásról, apu még annyit se, csak úgy megvette mert rajta lovagoltam). A második herélt, róla apu tudna mesélni meg a karjában a 15 cm lemez és a 10 csavar... A harmadik a már említett kisbéri herélt, na õ tökéletes volt, nagyon sajnálom, hogy nem kanca, akkor tuti lenne utódja. Most is kancáim vannak (mfv és póni), ezek rendes lányok. Ezen kívül lovagoltam már kedves, nyugodt csõdört is, mondjuk az tényleg nem elsõ lónak való...

F.

#4056 Bereki

Bereki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.114 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 26. - 13:32

Bereki!

Esetleg Havasról, Hangosról, Hangulatról, Jártasról, Pintesrõl nincs képed?
Cserébe fel tudok ajánlani Jászról és Pohárról fotókat. :)

Ja, az általam még ismert KB állományról összeállítottam egy anyagot, tele fotókkal. Ugyanezt szeretném megcsinálni a Furikkal is. Bírálati eredmények, kancavizsgák, tenyészeredmények, minden, ami rám maradt. Ezért kellenének a fotók. Ha kész lesz felajánlom a méneskönyv elkészítéséhez, pl. Neked, vagy aki vállalja, hogy megírja. :) Sajnos ez tényleg csak néhány család, de ez is valami.

Méneskönyvet nem hiszem, hogy magánkezdeményezésre lehetne írni. (Legfeljebb emlékiratokat :gm: )

A Komjáthy-féle dossziéban gondolom megvan minden, hiszen Gyuri a kaposvári kancavizsgák eredményeitõl kezdve sok mindent precízen vezetett és fényképezte is a kancákat (sõt, ha jól tévedek, a hozzá való nyomtatványokat még én szerkesztettem neki :D ) (tehát nagyon nem kell összeállítani semmit, mert hacsak nem szórták szét, egyben van minden)

Majd megnézem milyen fényképem van még, de ez az anyag inkább annak lenne hasznos, aki a Sárvári-Leutstetteni-Pusztaberényi-Bugaci tenyészállomány jelenlegi kezelõje, nem? :kir:

Edited by Bereki, 2010 január 26. - 13:33.

#4057 revans

revans

Új vendég

• Fórumtag
  • 7 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 26. - 13:36

Nagyon köszönöm a válaszokat, nagyon kedvesek vagytok! Csak idekukkantottam gyorsan. Eddig lovastáborokba szokott járni nyaranta a kislányom, most keresgélünk lovardát, ahol egész évben lehet lovagolni. De a Keletinél ami van, az nem nagyon tetszik. Úgy gondoltuk, hogyha találunk valami jó helyet, akkor oda vinnénk a pacit, nekünk nincs helyünk, a XI kerületben lakunk egy társasházban. Persze nem most ebben a pillanatban vennénk meg de szerenék alaposan körülnézni, mert remélem hogy sokáig lenne családtag. A kiscsikóra azért gondoltunk, mert talán ha mégis meghal valamikor, maradna utána egy gyerek. Amikor a cica meghalt, maradt két cica utána, és kicsit könnyebb volt. De a ló azért hosszú életû, remélem ilyenrõl nem hamar kell gondolkozni. Ebbe belegondolni is borzasztó. :( :( Elnézést ha butát kérdezek, de mi az a kancacsalád? Egy kanca és a kiscsikói?

#4058 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 26. - 13:51

Robina biztos tudna válaszolni. ;) :D

#4059 Bereki

Bereki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.114 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 26. - 13:54

De kipróbálás nélkül megbízható hobbilovat sem lehet tenyészteni! Sõt elég "veszélyes" lenne :D
És itt máris összekapcsolódott a sport és a hobbi :)

Nem tudok napirendre térni a sportló-hobbiló ellentét fölött, mintha ez a két kategória egymással ellentétes tulajdonságokat jelentene.

Az ütemes, lendületes mozgás mindhárom jármódban, a természetes egyensúly, a könnyû lovagolhatóság és kezelhetõség, a korrekt, vagy csak kis hibákkal tûzdelt anatómia, mint tenyészcél mind a két fél érdekeit képviseli. (Esetünkben ugye a fajtajelleg megõrzése mellett)

Az viszont igaz , hogy csak az élsportban éri meg plussz energiát fektetni nehezebb lovagású, de tehetséges lovakba és megtalálni a lovasát, aki képes nagy pályán kihozni belõle a képességet. Viszont a kiszolgált - de nem elhasznált - sportlovak is lehetnek ideális hobbilovak, sõt!

A sportló annyival több, hogy egy bizonyos szakághoz szükséges adottságokban "több", mint az átlag.

Azok a lovak pedíg, amelyek teljesítménnyel is rendelkeznek, miért ne kerülhetnének vissza a tenyésztésbe?

Vagy valamit rosszul értettem?

(Bocs a fogathajtóktól, reflexesen a nyereg alatti használat ugrik be nekem a magas szintû sportkipróbálásra, ami persze így diszkrimináció! :D )

#4060 Tánczos Anikó

Tánczos Anikó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 846 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 26. - 13:57

Nem tudok napirendre térni a sportló-hobbiló ellentét fölött, mintha ez a két kategória egymással ellentétes tulajdonságokat jelentene.

Az ütemes, lendületes mozgás mindhárom jármódban, a természetes egyensúly, a könnyû lovagolhatóság és kezelhetõség, a korrekt, vagy csak kis hibákkal tûzdelt anatómia, mint tenyészcél mind a két fél érdekeit képviseli. (Esetünkben ugye a fajtajelleg megõrzése mellett)

Az viszont igaz , hogy csak az élsportban éri meg plussz energiát fektetni nehezebb lovagású, de tehetséges lovakba és megtalálni a lovasát, aki képes nagy pályán kihozni belõle a képességet. Viszont a kiszolgált - de nem elhasznált - sportlovak is lehetnek ideális hobbilovak, sõt!

A sportló annyival több, hogy egy bizonyos szakághoz szükséges adottságokban "több", mint az átlag.

Azok a lovak pedíg, amelyek teljesítménnyel is rendelkeznek, miért ne kerülhetnének vissza a tenyésztésbe?

Vagy valamit rosszul értettem?

(Bocs a fogathajtóktól, reflexesen a nyereg alatti használat ugrik be nekem a magas szintû sportkipróbálásra, ami persze így diszkrimináció! :D )

Szerintem nem értettél rosszul semmit, szerintem...
Pont ezekre gondoltam azzal, hogy a sport és a hobbi összekapcsolódik!

Edited by Tánczos Anikó, 2010 január 26. - 13:58.

#4061 roli

roli

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 402 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 26. - 15:17

Méneskönyvet nem hiszem, hogy magánkezdeményezésre lehetne írni. (Legfeljebb emlékiratokat :gm: )

A Komjáthy-féle dossziéban gondolom megvan minden, hiszen Gyuri a kaposvári kancavizsgák eredményeitõl kezdve sok mindent precízen vezetett és fényképezte is a kancákat (sõt, ha jól tévedek, a hozzá való nyomtatványokat még én szerkesztettem neki :D ) (tehát nagyon nem kell összeállítani semmit, mert hacsak nem szórták szét, egyben van minden)

Majd megnézem milyen fényképem van még, de ez az anyag inkább annak lenne hasznos, aki a Sárvári-Leutstetteni-Pusztaberényi-Bugaci tenyészállomány jelenlegi kezelõje, nem? :kir:

Sajnos eléggé szét volt szórva, mert a költözés során a régi központból kerültek elõ a csikónyilvántartók, gondolom még tõled. Azon kívül egy csomó fénykép hiányzott, meg sajnos hiányzik ma is. A kisbéri összeállt nagyjából kancacsaládok szerint rendeztem, illetve az állományból kikerült lovaknak is van tenyészeredménye, amit még össze kell szedni.
A furival vagyok bajba, mert semmi fotó nincs benne. Szóval jól jönne!

"A sportló annyival több, hogy egy bizonyos szakághoz szükséges adottságokban "több", mint az átlag."

A sportlótenyésztõk szerint pedig egy fajta! Hogy is van ez?

#4062 Bereki

Bereki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.114 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 26. - 16:34

A sportlótenyésztõk szerint pedig egy fajta! Hogy is van ez?

Vagy fajtacsoport, mint a tejelõ típusú marha! :D

Mivel a sportló, mint fajta akkor lenne értelmezhetõ, ha küllemükben és genetikájukban egységes egyedek halmaza lenne..........amely jól elkülöníthetõ az egyéb fajtáktól.

A sportló manapság inkább egy nemzetközi alapokon nyugvó több vonalas hibridnek tûnik az én szememben, amely állattenyésztési értelemben inkább végtermék.

A kisbéri összeállt nagyjából kancacsaládok szerint rendeztem, illetve az állományból kikerült lovaknak is van tenyészeredménye, amit még össze kell szedni.

A kisbériben nyilvántartott utódok a kisbérisek kancaregiszterébõl prímán kikereshetõ........ :gm:

Pl. Sétány ivadékait nemrég bogarásztuk végig..... :dev:

Edited by Bereki, 2010 január 26. - 16:36.

#4063 Robina

Robina

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 523 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 26. - 16:37

Szeretjük a kancacsaládot: nálam Rubintom a szent, a totemállat, és a csikók sorban: (akik már zömmel lovak) az anyjuk után ugyanúgy "R"-el kezdõdõ nevet kaptak: Rivális, Rebellis, Ramazuri. Bõvebben itt, képekkel
Vagy jó példa Anikóéknál az "F" betûs család.

Most megint közkedvelt leszek, de kinyitottam az egyesületi honlapot, kíváncsiságból hogy van-e nyoma ennek az egésznek. Persze nincs.

#4064 Bereki

Bereki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.114 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 26. - 16:54

Szeretjük a kancacsaládot: nálam Rubintom a szent, a totemállat, és a csikók sorban: (akik már zömmel lovak) az anyjuk után ugyanúgy "R"-el kezdõdõ nevet kaptak: Rivális, Rebellis, Ramazuri. Bõvebben itt, képekkel
Vagy jó példa Anikóéknál az "F" betûs család.

Most megint közkedvelt leszek, de kinyitottam az egyesületi honlapot, kíváncsiságból hogy van-e nyoma ennek az egésznek. Persze nincs.

Bocs, a "kancacsalád" a családfák anyai ágon való rendszerezése. (méncsikók nem tartoznak hozzá)
Tehát geneológiai (leszármazási sor, ami egymással különbözõ fokon kancákat tartalmaz, többnyire egy meghatározó, családalapító kancára visszavezetve.)

Amit Te említettél az az ivadékcsoport.

Edited by Bereki, 2010 január 26. - 16:56.

#4065 Robina

Robina

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 523 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 26. - 17:00

Bocs, a "kancacsalád" a családfák anyai ágon való rendszerezése. (méncsikók nem tartoznak hozzá)
Tehát geneológiai (leszármazási sor, ami egymással különbözõ fokon kancákat tartalmaz, többnyire egy meghatározó, családalapító kancára visszavezetve.)

Igazad van, ez a megfogalmazás a helyes.
(Kapkodtam, mert az ivadékcsoport egy tagja az istálló falon köszörüli a fogazatát, amivel az õrületbe kerget és ez OFF.)
Bár sokszor használják így is, és tényleg, nem is gondoltam végig, hogy helytelenül.

#4066 Bereki

Bereki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.114 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 26. - 17:06

(Kapkodtam, mert az ivadékcsoport egy tagja az istálló falon köszörüli a fogazatát, amivel az õrületbe kerget és ez OFF.)

:D

#4067 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 26. - 18:44

Igazad van, ez a megfogalmazás a helyes.
Bár sokszor használják így is, és tényleg, nem is gondoltam végig, hogy helytelenül.

Vegyél neki labdát, ha rendszeresen csinálja. :)

#4068 Robina

Robina

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 523 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 26. - 19:14

Vegyél neki labdát. :)

Van neki kettõ beépített a lába között.
Az inspirálja õtet a törvénytelenségre :)

#4069 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 26. - 19:20

:D :D :D :D Esetleg egy balta? :gm: :gm:

#4070 Robina

Robina

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 523 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 26. - 19:24

Vegyek neki baltát?? :D Még a végén rendeltetésszerűen használja és átküzdi magát a falon. Szűkösen leszünk idebe'. Egyébként még fűzök valami reményt a golyóihoz, megtarthatja, ha nem amortizálja a kaszkadőrt tavasszal.

#4071 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 26. - 19:32

Biztos nem lesz gond! :yeah:

#4072 Bereki

Bereki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.114 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 26. - 21:13

Bereki!

Esetleg Havasról, Hangosról, Hangulatról, Jártasról, Pintesrõl nincs képed?
Cserébe fel tudok ajánlani Jászról és Pohárról fotókat. :)

Ja, az általam még ismert KB állományról összeállítottam egy anyagot, tele fotókkal. Ugyanezt szeretném megcsinálni a Furikkal is. Bírálati eredmények, kancavizsgák, tenyészeredmények, minden, ami rám maradt. Ezért kellenének a fotók. Ha kész lesz felajánlom a méneskönyv elkészítéséhez, pl. Neked, vagy aki vállalja, hogy megírja. :) Sajnos ez tényleg csak néhány család, de ez is valami.

Valahol van Havasról, Hangosról, Járatlanról, Pohárról, Halasról, talán Jászolról képem, de jelenleg gondolkodom a jogvédelmen. :dev:

(meg ezeken kívül egy pár a régebbi kancákról is, /pl. Csacska/, de Robina elõzõleg felhívta a figyelmemet, hogy ne lõjjem el az összes muníciómat. :gm: )

#4073 roli

roli

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 402 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 7:45

O.K. Nekem nem sürgõsek a fotók. Majdnem mindenben igazatok van. Tehát a fajta egyedeit meghatározott alaki, színbeli, szerv-mûködésbeli tulajdonságok különböztetik meg a faj másik fajtáinak egyedeitõl. A kancacsalád pedig egy kancára visszavezethetõ leányivadékok csoportja. Ugyanez mén esetében vonalnak nevezendõ! DE! a tejelõ típus az TÍPUS, nem fajtacsoport! Természetesen a típuson belül vannak fajták, rokonfajták, és fajtacsoportok is, bár tejelõ-fajtacsoportot nem ismerek, legalábbis Mo-on nem. A Szimentáli, a lapály fajtakör pedig kettõs hasznú! (ráadásul hivatalosan fajtakörnek nevezendõ) Amúgy egyetértek abban, hogy ha szigorúan nézzük az állattenyésztési alapelveket, akkor a magas teljesítmény érdekében végrehajtott keresztezések sorozata a hibridizációs eljárás. :D A sportló esetében kontinuens! Vigyázat keresztezni csak akkor lehet, ha tisztavérû állatokról van szó! Bocs, de nem bírtam ki! :ang: Ha valamire rosszul emlékeznék, javítsatok ki! Az én fejem sem a régi! :(

#4074 shutterfly

shutterfly

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 347 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 8:11

Hello K.1.!

#4075 K.1

K.1

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 541 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 8:33

Na mi van, te nem utálsz? :kir:

#4076 shutterfly

shutterfly

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 347 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 8:42

Igazad van, én is Csongrád megyei vagyok... :D

#4077 shutterfly

shutterfly

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 347 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 8:53

A kancacsaládnak egy állat származásában az anyai ágon fellelhetõ nõnemû / tehát anyja, nagyanyja, dédanyja stb... / egyedek, és azok oldalági leszármazottainak összeségét értjük.Tehát olyan egyed is a kancacsaládhoz tartozhat, amit az adott állat származásában nem találunk. Méncsikóknak is van kancacsaládjuk, mint ahogy van ménvonaluk is amibõl apai ágon származnak.

Edited by shutterfly, 2010 január 27. - 8:53.

#4078 roli

roli

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 402 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 10:15

A kancacsaládnak egy állat származásában az anyai ágon fellelhetõ nõnemû / tehát anyja, nagyanyja, dédanyja stb... / egyedek, és azok oldalági leszármazottainak összeségét értjük.Tehát olyan egyed is a kancacsaládhoz tartozhat, amit az adott állat származásában nem találunk. Méncsikóknak is van kancacsaládjuk, mint ahogy van ménvonaluk is amibõl apai ágon származnak.

Illetve vannak vonal v. család alapítók, amit valamilyen okból (nyílván genetikai értéke miatt) céltudatosan kívánnak továbbtenyészteni. Az ilyen céltudatos tevékenység eredménye klasszikus értelemben vett család, ill. vonal. Tévedek? :) Szerintem errõl folyt az eszmecsere.

#4079 Bereki

Bereki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.114 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 13:13

Van itt valaki, aki tud lengyelül?

http://www.hij.com.p...;id=furiozo.htm

(mert a google fordítóprogramja inkább szórakoztató, mint könnyen érthetõ :D

http://translate.goo...t...l=&ie=UTF-8

úgyhogy felvettem a kapcsolatot félig lengyel származású ismerõsömmel. Ha érdekel titeket, majd megosztom az infot, amit a képen látható lovakról írnak a szövegben)

Edited by Bereki, 2010 január 27. - 13:19.

#4080 Bereki

Bereki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.114 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 13:36

Még egy kis olvasnivaló:

http://phd.ke.hu/faj...nas_disszer.pdf

Ez már magyar! :D

Csak azért érzem aktuálisnak, mert tegnap felvetõdött a sportirányú tenyésztés koncepciója és vallom, hogy nem kell mindig újat feltalálnunk. Hatékonyabb módszer, ha képesek vagyunk a hasonló helyzetben lévõ fajták tenyésztõitõl átvenni, azt, ami adaptálható.