Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Haszonállatok

• Please log in to reply
4168 válasz a témához

#4001 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2014 május 17. - 16:11

Őzgida felnevelésével kapcsolatban van valakinek tapasztalata? (Nem, nem vagyok hülye, nem szedtem össze az anyja által elfektetett gidát.) 1-2 hetes lehet.

Én kettőt neveltem fel, a szomszéd többet is. Kecsketejen.

#4002 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2014 május 17. - 22:55

Mackó kétszer mentem keresztül Hagyároson és integettünk Csengével neked. Csak szólok hátha nem" vetted észre". :D

:D Oké! Be is jöhettetek volna! :)

A kecskék fejése itt is magasabb szintre lépett. Ha az idő engedi, akkor le vannak választva kb 6-8 órára. Sajnos az anyákat csak a körkarámba tudom kicsapni, így ha esik az eső, nincs fejés. Felesleges pepecselnem velük, ha egész nap a gidákkal vannak. Amúgy nagyon könnyen veszik a leválasztást.

Ismerősök is próbálkoztak őzgida felneveléssel, szintén kecsketejjel, de pár nap alatt elpusztult. Másoknál két gida is megmaradt így. 1-2 hetesen már jó esélye van megmaradni. Ha szerencséd van, akkor idővel csak a kecskét kell megfogni neki, szopik magától is. :)

#4003 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2014 május 19. - 15:45

Ezt találtam a kecsketejről:

http://www.felsofoko...jotekony-hatasa

#4004 Zuzu

Zuzu

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 947 hozzászólás

Közzétéve 2014 május 20. - 6:58

Gidácska jól van, kis tejet is iszik, mert erőltetem, de sok füvet, salátát ropogtat inkább. Nem hiszem, hogy gond lesz vele, eléggé eleven és hangos. :D

"Qei me amat, amat et canem meum."

#4005 Hajnal4

Hajnal4

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.645 hozzászólás

Közzétéve 2014 május 20. - 9:03

Zuzu, mi történt vele/anyjával, lehet tudni?
Sok sikert a felneveléshez!

Nálunk a gyöngyis alom:
http://3.bp.blogspot...s1600/bar10.jpg

(van benne négy 'kakukktojás':))

• Filly kedvelte

#4006 Zuzu

Zuzu

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 947 hozzászólás

Közzétéve 2014 május 20. - 9:39

Egy autópálya felüljáron kóválygott pár órája, és akik a közelben élnek egy tanyán összeszedték. Féltek, hogy már gyanúsan rég ott van. Ne tudom, jól tették e, vagy még várhattak volna vele. Szóltak a vadászoknak, ők meg továbbadták nekem. Nekik nincs idejük etetgetni. Van egy seb is a nyakán, lehet hogy valami meg akarta fogni. (?)

DSCF6472_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Ügyesen mászkál már, az udvarra is ki szoktam vinni. A kutyák nagyon pátyolgatják. :) 

• Filly kedvelte

#4007 Hajnal4

Hajnal4

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.645 hozzászólás

Közzétéve 2014 május 20. - 9:58

Nagyon aranyos:). 
Nem értek az őzekhez, lehet h vártak volna még, ha nem ilyen rossz helyen van...

Gyerekoromban láttam utoljára kézzel nevelt őzet, az nagyon szelíd lett. Neked mik a terveid vele, megy vissza ha felnőtt, vagy marad? 

#4008 Zuzu

Zuzu

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 947 hozzászólás

Közzétéve 2014 május 20. - 10:10

A visszaengedést sajnos nem látom megoldhatónak, mivel itt kutyákkal van együtt, így nem fog félni. Ha meg is jelölném, és mondjuk a vadászok nem lőnék le, akkor a kóbor kutyák szerintem elkapnák. Kislány, úgyhogy nem lesz feltehetőleg gond vele, ha nagyobb lesz sem. Ha mégsem érezné jól magát nálunk, akkor esetleg a vadászházhoz ki tudjuk tenni. Felénk még sokan igazi vadászok, akik nem csak lőnek minden mozgóra, hanem valóban szeretik és tisztelik a természetet. :) Gondoskodnának róla, ha úgy alakul. De remélem jól kijön majd a kecskékkel, és ellesznek itt az udvaron. Ha ügyes lesz, jöhet velünk kirándulni is. :D

#4009 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2014 május 20. - 16:16

t. Neked mik a terveid vele, megy vissza ha felnőtt, vagy marad? 

Háznál nevelt őzet nem lehet visszaengedni,nem él meg a természetben már.Az enyém egyszer megszökött és bár falu szélén lakunk mehetett volna a szabadba, de nem.... a szomszéd kerítésébe belefutott,ott beakadt és ott fogtam meg és hoztam haza. Teljesen kikészült tőle. Majdnem belehalt.

#4010 Hajnal4

Hajnal4

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.645 hozzászólás

Közzétéve 2014 május 21. - 13:38

Akkor jó őznevelést, Zuzu. Majd mesélj, mennyire lett szelíd, hogy viszonyul a többi állathoz.

Lányok, amatőr libás kérdésem van. A kiskorában sárgás+hátán halványszürkés mintájú liba felnőttnek milyen lesz? Lehet fehér? (annak vettem, még csak 2 hetes pihés...vagy ahol szürkés, ott vmi színe lesz?)

Amúgy szépen nőnek, kacsák is, libák is, zabagépek:D. 

Eladó kecskelány valakinek?:) Olcsóér'?:) LAssan le kéne választani a nagyobbikat...

#4011 izland

izland

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.571 hozzászólás

Közzétéve 2014 május 22. - 9:33

Hajnal,

szerintem ahol színes a kisliba tolla, ott nagykorában is az lesz. Legalábbis nekem így lett, bár az enyémek "gyárilag" színesek voltak.

Nálunk is csibe-áradat van! :)

Tavaly elég rosszul keltek a gyöngyösök, így az idén jóóó sok tojást akartam keltetni, úgysem kel ki a fele. És mivel a pulykatojások nagyrésze méltatlanul húsvéti töltött-tojásként végezte, ezért hely is volt a pulyka kotlósok alatt, így betettem vagy 40 gyöngyitojást alájuk. Nos, mind kikelt! :D   Igaz, 3-4 db befulladt/agyontaposódott, de így is nagyon sokan vannak. Szerencsére pont együtt keltek az első adag pulykatojással.

Tavaly jó sokat szórakoztunk a kispulykákkal, infralámpa, extra kaja (túró, főtt tojás, mindenféle apróravágott zöldek, gyógytea), így kb 8 hétig nagyon szépek voltak, aztán kezdtek kidögleni. Ezért most gondoltam egy nagyot, és a normálisabbik pulyka alatt hagytam őket. Ha ki akarnak pusztulni, akkor kevesebb enegria-ráfordítás mellett is megtehetik. :gm:  Kapnak tápot meg kukorica darát, meg kamillateás vizet, és ennyi.

Eddig úgy tűnik, hogy működik a dolog, remélem, nem kiabálom el! A pulyka nagyon óvatos, gyakran felkel velük enni, amúgy meg betereli őket maga alá. Bízom benne, hogy felneveli őket különösebb taposási kár nélkül. Aztán meg remélem, hogy a később (kb. 1 hét) kelő pár kispulyit is alá tudom majd csempészni...

http://kepfeltoltes....ltoltes.hu_.jpg

A másik pulyka kotlós viszont nagyon goromba lett. Korábban is "sziszegett", ha levettem/piszkáltam, de az utóbbi hetekben egyre jobban csíp (és nagyon jól céloz! :angry: ) Remélem, a kotlás befejezésével újra normális lesz, mert most, hogy tele van lila foltokkal a kezem, kissé neheztelek rá.... :dev:

A törpék is kelegetnek, ez az első adag:

A kotlós régi motoros, idén 8 éves!

• Filly kedvelte

#4012 Zuzu

Zuzu

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 947 hozzászólás

Közzétéve 2014 május 22. - 10:58

8 éves? az szép kor! :) Meddig élnek amúgy a csirkék, ha hagyjuk őket?

Füge(az őz) végre rájött, hogy is kell a cumisüveget használni. De valószínű hirtelen túl sokat ivott, mert most megy a hasa. Próbálom almával etetgetni, meg levelekkel, hogy kicsit megfogja. Egyébként a kedve jó, jön-megy. Mit csináljak a hasmenéssel? Vagy majd hozzászokik a szervezete a tejhez? Tapasztalt kecske nevelők tapasztalatára is kíváncsi lennék. :)

#4013 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2014 május 22. - 11:39

Higítod a tejet azért kicsit? Az elején sztem nem árt.

Kislibánál a sárga csőrű lesz fehér, a sötétszürke csőrű szürke. Sajnos nem tudom, a tiszta fehér picik milyenek, mert nekünk egy fehér tojónk van és a gúnár szürke, fiókáikat én csak koszos fehérnek hívom, mert itt-ott vannak rajtuk szürke foltok.

#4014 Zuzu

Zuzu

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 947 hozzászólás

Közzétéve 2014 május 22. - 20:25

Nem. Eddig. Sima vízzel hígítsam? Mennyire Egy kis mézet rakhatok bele? Ara gondoltam, az jót tenne neki.

#4015 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2014 május 22. - 22:12

Nem. Eddig. Sima vízzel hígítsam? Mennyire Egy kis mézet rakhatok bele? Ara gondoltam, az jót tenne neki.

Könyörgöm eszedbe ne jusson hígítani a tejet. Kamilla teát itass vele. De az a helyzet az enyémeknek is volt hasmenésük, ők antibiotikumot kaptak az állatorvostól és utána rendben volt minden. Hát én elég sokáig szoptattam őket, és akkor is kaptak hasmenést és a doki akkor már azt mondta hogy nem szabad tovább szoptatni, félévesek voltak akkor. A szomszéd srác jóval hamarabb leválasztotta az övéit. Ezt nem próbáltam,de őznek nem lehetne esetleg a ruminogent kipróbálni?

#4016 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2014 május 23. - 9:49

Hát, igazából a legelején fontos a higítás, amit aztán szép lassan el lehet hagyni. A kamillatea viszont jó ötlet!

#4017 Zuzu

Zuzu

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 947 hozzászólás

Közzétéve 2014 május 23. - 18:39

Rendbe jött, már szépen bogyózik. Sejtettem, hogy csak a hirtelen sok tej volt az oka. :) Lelkesen ismerkedik a többi állattal DSCF6510_www.kepfeltoltes.hu_.jpg És bejárja az egész udvart DSCF6524_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

#4018 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2014 május 23. - 21:15

Hát, igazából a legelején fontos a higítás, amit aztán szép lassan el lehet hagyni. A kamillatea viszont jó ötlet!

Nem kell hígítani. Én 2 őzet neveltem fel,a szomszéd srác többet is és tőlem hordta a kecsketejet. Sose hígítottuk. Ő vadász, értett is hozzá, tanulta.

#4019 izland

izland

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.571 hozzászólás

Közzétéve 2014 május 29. - 8:44

Aztán meg remélem, hogy a később (kb. 1 hét) kelő pár kispulyit is alá tudom majd csempészni...

Helyzetjelentek:

Pulyka mama várakozáson felül teljesít. :)  Szépen elvan a kicsikkel, ahogy nőttek, egyre kevesebbet üldögélt és többet mászkált.

Tegnap előtt kikelt a maradék 6 pulyka, és bár "futottam egy kört" az eredeti anyjukkal, annyira gorombán féltette őket, hogy pl sosem figyelte, hogy rájuk tapos-e a nagy igyekezetben, illetve nem hagyta enni sem őket, annyira őrizte.

Szóval tegnap este mégiscsak becsempésztem a szürke alá ezek a piciket is, bár volt némi aggodalmam, hogy bírják-e majd a "tempót" az 1 hetesekkel, nem lesz-e kevés nekik az üldögélés, nem fognak-e fázni.

Hát, a pulyka mama a természetet meghazudtoló módon nemhogy bántaná őket, hanem a 6 picivel újra üldögél, szó szerint beterelni őket maga alá, miközben a "nagyok" szaladgálnak, esznek, stb. Nagyon aranyosak!

Vannak ilyen bátrak is közöttük:

Így aztán addig nézegettem őket ma reggel, míg sikeresen elkéstem a dolgozóból. :P

#4020 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2014 május 30. - 0:53

:)

Milyen jó olvasni az ilyen dolgokat.

Én tegnap este gondolkoztam el azon, milyen romantikus a látvány a mi istállónkban is: a ketrecekben a nyulak, a kotlósládában a törpetyúk mindenórás a 6 db tojással. A láda mögött lakik éjjelente a fodros liba (olyan nyomi szegény, hogy nem tud felugrani az arasznyi küszöbön a tyúkólba, ami a másik két libához vezetne), a láda előtt a némakacsa-mama a 12 db, 2 hetes kiskacsájával. A láda harmadik oldalán van fejésnél kikötve az egyik kecske, a némakacsa mellett a másik. A kutya a küszöbön belül fekszik és rám vár. Mindehhez a két éves kislányom üldögél az istálló küszöbén, tiszta maszat tetőtől talpig, a coffjából a fele haja kibomolva, rajta egy kis kötényruha, mezítláb, egyik kezében egy darab száraz kenyér. 100 évvel ezelőtti kép. :)

#4021 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2014 május 30. - 7:41

Akkor csak fekete-fehér fotók voltak, ezt a képet pedig szinesben láttam. Ráadásul mozgókép volt.

• Backnight kedvelte

#4022 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2014 május 30. - 15:03

Reggel már 5 kiscsibe volt a minikotlós alatt, a hatodik még kérdéses, mi lesz vele. Mindenesetre egy kopasznyakú csibe is van köztük, fele akkora mint a többiek. :) Nagyon komolyan néz ki. :)

A másik néma-mamát el kellett költöztetnem a tyúkólból, ahol két tégla között megkotlott, mert minden nap egy tojással kevesebb volt alatta. Eleinte a kutyára gyanakodtam, de erős a gyanúm, hogy nem ő az, hanem vagy az egyik tyúk szedi ki alóla, vagy a gácsér (aki egész nap ott téblábol körülötte és huhog), vagy a libák (azoknak a fészkét mondjuk épp ez a némamama szokta szétrúgni, mert a liba pont oda fészkelt ahova ő is akart, így akadt egy kis nézeteltérés...). Tegnap délután megemeltem körülötte a téglafalat, 5 magasra tettem fel egymásra őket, mondom így már tyúk ki nem bírja emelni a tojást, de reggel újra kint volt egy üres héj az ól előtt. Úgyhogy bezsuppoltam őt megmaradt tojásostul-pihetollastul abba a faládába, ami eredetileg nyúl elletőládaként működött, majd tojóláda lett, és legutóbb a másik néma kotlott benne. Ládástul átköltöztettem a nyulakhoz, délelőttre be is zártam őkelmét, nehogy leszálljon a tojikról, de egyelőre úgy tűnik, elfogadta az új helyet. Majd figyelnem kell, hogy az esti eü séta után visszatalál-e.

#4023 Zuzu

Zuzu

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 947 hozzászólás

Közzétéve 2014 május 30. - 21:09

A vadi új, és nagyon drága kecskéim férgesek. Hozzak a dokitól pasztát vagy vakcináztassam be őket szerintetek? A vakcina mennyibe szokott kerülni? Hétfőig nem tudom elérni a dokit.

#4024 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2014 május 30. - 22:58

A hatodik tojit ott hagyta a kotlós, az öt csibével 30 cm-vel odébb költözött. Annyira komolyan veszi magát ez a tyúk, hogy akár hányszor ránézek, mosolyognom kell. Kivettem a tojást, meg volt pattintva, hát mondom, kibontom, nézzük, mi baja a csibének. Szép fejlett csibe volt, de a köldöke nem záródott be. Ez mitől történhet? Amúgy élt még szegényke, de jobb híján odaadtam a macskának.

A kislányom ma este az istálló küszöbén ülve aludt el, amíg bevittem a konyhába a tejet. :)  :ang:

• Filly kedvelte

#4025 Zuzu

Zuzu

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 947 hozzászólás

Közzétéve 2014 május 31. - 0:05

Nekünk is volt olyan aminek nem záródott be a köldöke. Keltetőben is, meg kotlós alatt is.  Nem tudom, mitől van, de pár nap után beszárad. Nekünk egy ilyen se pusztult el. Egy hét múlva meg sem tudtam különböztetni a többitől.

#4026 izland

izland

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.571 hozzászólás

Közzétéve 2014 június 2. - 9:29

Zuzu,

ha nem fejősek az új kecskék, akkor érdemes mindkét fajta féreghajtót adni nekik.

Meg a régieknek is adjál (ha fejed őket, akkor csak szájbanyomós folyadékot), ha össze voltak engedve.

Bara,

nálam is szokott lenni ilyen, hogy nem bír kikelni, és ha megsegítem, akkor még van összeköttetés a tojás meg a csibe között. És nekem sem szoktak megmaradni.   :sad:  Én nem engedem leszállni addig a kotlóst, amig van félig kikelt csibe alatta, vagy ha nagyon elhúzódik a kelés, és az eleje már nagyon éhes, akkor a tojásokat átteszem egy másik alá. De ami nem kel ki rendesen, annak val szeg valami baja úgyis van.

A gyöngyiknél volt olyan idén pár darab, hogy a tojáshéjat feltörte, de az a hártya, ami alatta van, nem szakadt fel, hanem "rászáradt", és emiatt befulladt a csibe. Ha keltető lenne, azt mondanám, hogy valami nem jól volt beállítva, de a kotlós alatt..?

Amúgy most én is pont így vagyok, hogy ami elszeparálható helyem volt, ott mindenhol van egy kotlós változó létszámú csibével. :)  És ha véletlenül kiürül egy kotlósos kosár, rögtön beleköltözik valaki más: :dev:

#4027 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2014 június 2. - 9:57

Lányok nekem az összes liba úgy kelt ki hogy segítettem nekik, mikor befulladt 2 db a tojásba ami már félig kint volt, fogtam és leszedtem a tojás héját a többiről, ezekből 1 pusztult el másnapra és van 13 db szép egészséges liba. A gyöngyös tojásokkal az idén én is pont így jártam, 15 tojásból 5 kelt ki, a többi befulladt és 3 db -ról én szedtem le a tojásokat. Megnéztem a többit is fel voltak törve és befulladtak. Gondolom én szúrtam el valamit szerintem alacsony volt a pára vagy mit tudom én. Tavaly ugyan így keltettem és 15 tojásból 13 lett.

#4028 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2014 június 2. - 10:05

Régen úgy csinálták, hogy a frissen kelt csibéket kivegték a kotlós alól és akkor kapta vissz egyszerre az összeset, amikor már mindenki kikelt.

Én szoktam segíteni a nehezen kelőknek és csak egy-egy nem marad meg.

#4029 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2014 június 2. - 10:06

kiveTték (mobilról vagyok)

#4030 Hajnal4

Hajnal4

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.645 hozzászólás

Közzétéve 2014 június 2. - 11:31

Nálam a gyöngyik mindig szépen keltek, a fürjek viszont jól befulladtak, de utólag talán a párára foghatom(ez gépi volt)....

Most viszont megpurcant két libám. Az elsőt valszeg megtaposták a többiek (kacsák, azokkal vannak együtt, kicsit idősebbek a kacsák), a második meg tegnap nem jött be az esőben, totál átázott, kihűlt sztem, mikor szárítgattam már késő volt....hát nem voltam boldog. Tekintve hogy csak 5 libám volt, elég nagy százalékban hullanak:(..... 

#4031 Hajnal4

Hajnal4

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.645 hozzászólás

Közzétéve 2014 június 2. - 11:33

Kikelni én általában nem segítek, az elsőnél segítettem, az lett a legszebb tyúkom, megvan azóta is:).

#4032 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2014 június 2. - 13:41

Nálam 2 naposak a gyöngyik, 40-ből 28 lett, sztem nem rossz. Egy befulladt, egy nyomi volt, a többi ki se tört (nem lámpáztam őket). Asszem, nyomok egy második kört is :) (a szomszéd nénitől vettem a tojásokat). Ma meg elkezdtek kelni a saját csibék, kiváncsi vagyok... (gépben)

#4033 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2014 június 2. - 23:10

Nálunk az egyik gyöngyös kotlik a szeder alatt. Rengeteg tojás van alatta. Már jó ideje kint éjszakázik, és valami nagyon szeretne bejutni hozzá, mert közel ül a kerítéshez. Két műanyag villanypásztor karóból, és 1m csirkedrótból rögtönöztem egy védvonalat neki, összekötve a lovak karámjával . :gm: Kellemes meglepetés fogja érni. :gm:

• melodia91 kedvelte

#4034 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2014 június 3. - 6:47

Ez egy tündéri video egy megmentett kis őzgidáról, ha valaki nem látta volna még a face-n.

http://www.kiskegyed...-tortent-129762

• Fifikusz és Zuzu kedveli

#4035 Fifikusz

Fifikusz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.276 hozzászólás

Közzétéve 2014 június 3. - 9:20

Annyira megható.....

#4036 Zuzu

Zuzu

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 947 hozzászólás

Közzétéve 2014 június 5. - 18:15

Ha van még olyan aki Zalaszentgrótról akarna venni kecskét, szívesen elmesélem a tapasztalataimat privátba. Nagyon meg kell válogatni, hogy kitől szerünk be jószágot!

#4037 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2014 június 5. - 21:46

Zuzu írtam üzit. Engem érdekel. Pont tőlük szeretnék bakot venni.

#4038 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2014 június 6. - 23:32

Ha van még olyan aki Zalaszentgrótról akarna venni kecskét, szívesen elmesélem a tapasztalataimat privátba. Nagyon meg kell válogatni, hogy kitől szerünk be jószágot!

Sajnálom a kis kecskédet.

#4039 melodia91

melodia91

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 454 hozzászólás

Közzétéve 2014 június 7. - 11:27

Mi Kétvölgyből vettünk kecskéket 2 és 3 éve, nagyon jól beváltak mind, a bakok is, az anyák is szuperek. Csak ajánlani tudom a tenyészetet, nagyon kedvesek és korrektek voltak mindig. ( Azért az Alföldről nem volt mindegy ilyen messze menni, de nem bántuk meg!)

#4040 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2014 június 7. - 23:53

Nekem a kis beltenyésztett, parlagi semmilyen, csökött, alultáplált, 1,5 éves korban fedeztetett két kecském eddig elváráson felül teljesít. Március első napjaiban ellettek, jelenleg a kettő együtt napi 6-7 liter körül ad. Ha ilyen szépen tartják is majd a tejet, akkor örülök. Egyetlen hibájuk a rövid cicibimbó, meg az egyiknek az hogy nagyon vékony sugárban adja le a tejet. Mondjuk őnekik nincs semmilyen krotáliájuk vagy ilyesmi, teljesen illegláis egyedek, de mondjuk spec nekem nem is kell hogy hivatalosak legyenek. Németfalu mellől egy félig bolond német nőtől hoztam őket tavaly tavasszal, cserébe némi takarmányért meg egy rackabárányért.

4.-én megellett a harmadik is, ő máshonnan való, rendes kecskecsöcsű, már most öröm fejni tőle - annyit húzok csak ki mindig, hogy ürüljön, amit az egy szem gidája benne hagy, de szép vastag sugárban adja. Az anyja is jól tejel, és nagyon szép is, kifejezetten nagytestű, valami szánen-beütésű darab.

Tudok egy szép tincses fekete szarvatlan bakot itt Pusztaszentpéteren, nagyon eladó, mert már vérfrissítenének, de mellette nem tud fedezni a tavalyi kis bak (az én most ellettemnek az édestestvére).