Sziasztok!
Nagyon örültem Anita hozzászólásának. Örülök, hogy most mint sportló esett szó a fajtáról.
És ha már a gének vs. sportnál tartunk, szeretném megosztani veletek egy gondolatomat: Jelenleg úgy látom, hogy egy furi vagy marad furi, vagy szinte már csak bélyegzésében lesz köze a fajtához, bár sportló lesz belõle. Persze most is vannak olyan egyedek, amik bizonyítottak a sportban, de többségük inkább az a mindenbõl jó, de igazándiból semmibõl sem kiemelkedõ, még ha versenyzik akkor sem, vagy pedig elsõosztályú, univerzális hobbyló ami pedig(mint azt már ha jól emlékszem leírták) nem tenyészcél. Szóval nem igazán látom, hogy hogyan lehetne pl. egyenletes teljesítményt nyújtó,hibabiztos nagypályás ugrólovakat tenyészteni úgy, hogy az közben furioso is maradjon.
Írom ezt úgy, hogy most ismerkedem a fajtával, laikusként tanulni szeretnék, tehát ezt nem okoskodásnak szántam!
Sokszor szerettem volna már leírni a gondolataimat, de sok volt a balhé, volt aki tényleg olyan dolgokba próbált beleszólni, amihez nem ért. Viszont ha tanulni akarok, akkor úgy érzem le kell írnom amit gondolok. Szivesen fogadok mindenféle kritikát, amíg az építõ jelleggel történik, és kíváncsi vagyok mindenki véleményére...szóval lehet megkövezni
, de úgy érzem ez is egy módja annak, hogy többet tudjak.
Egyetlen lovacskám tekintete és személyisége elég volt ahhoz, hogy megszeressem a fajtát, és a magam módján megpróbáljak tenni érte.
És ha már Tüske, akkor hiányoltam róla ugrós képet, úgyhogy linkelem egyik kedvencemet, az említett hortobágyi Derbyrõl:
http://kepfeltoltes....ltoltes.hu_.jpg
Üdv.: Szintia
Szia!
Végre eljutottam oda, hogy Neked is válaszoljak, mert tudom, hogy tõlem is vársz választ!
Bár a többiek ezt már sok szempontból megtették!
A válaszom az, hogy
a kérdésed nagyon jó!
Ez az a probléma amit a fajtával foglalkozóknak meg kell oldania!
Ami ehhez leginkább szükséges és most nagyon hiányzik, az a kipróbálás, kipróbálás, kipróbálás.....és annak a kevés sportlovasnak a méltó megbecsülése, aki még felül ezen lovakra (pl. Czuczi István, Herczeg Csaba.....)
Azzal tisztában kell lenni, hogy nagyon kevés kanca van. így a szelekció is korlátozott, de rossz, használhatatlan, semmire sem jó lovat nem szabad tenyészteni!
Nagyon fontos szelekciós szempont: a nyugodt, kiegyensúlyozott természet, szervezeti szilárdság, korrekt lábszerkezet, ütemes korrekt alapjármódok, könnyû lovagolhatóság, intelligencia, hosszú hasznos élettartam...
A nemesítés és sportirány szempontjából nagyon fontosak a fajta számára a jól megválasztott telivérek, amelyekrõl most szó van a topikban, a többiek ezzel válaszoltak is Neked!
(Természetesen mindezeket a genetika és a kancacsaládok megõrzése mellett!)
Üdv: Anikó
Edited by Tánczos Anikó, 2010 január 24. - 23:28.