Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Furioso

• Please log in to reply
10739 válasz a témához

#3961 estee

estee

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 647 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 18:17

Nem. Jó mozgást örökítenek. A kisbéribe is beleférne.

TÖRTÉNELMI PILLANAT. Landgraf-al egyetértésben vagyunk

Heraldik kapcsán még valami, a kancavonalból 2 testvére sikeres fedezõmén:

http://www.exclusive...-z/meraldik.htm
http://www.exclusive...-z/royaldik.htm

#3962 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 18:18

"...ha negatív dolgot írok veletek kapcsolatban Hihi törli."
Nos Backnight, ha visszaolvasol láthatod, hogy minden visszakerült.
Ha nem írom be, hogy én voltam, eszedbe sem jut ilyet írni. ;)

De, pontosan tudtam, hogy Te voltál. De valójában most örültem neki. Nem való ide ez a veszekedés, nem kell. Majd a közgyûlésen úgyis eldõl, hogy ki lesz az elnök, aztán onnan lehet továbbmenni. Sajnálom, hogy bármit is írtam, itt senki nem ért semmit.

#3963 Robina

Robina

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 523 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 18:19

lauries crusador:

http://www.horsemaga...escrusador.html

heraldik már nem él, nem tudom van e még belöle fagyasztva, de ivadékai is kimagaslók, mindhárom olimpiai szakágban van top utódja... brutáljó egy ló volt :(

5.éve nem él,de tavaly militaryban még nyerte a fedmének versenyét

http://www.wbfsh.org.....to shine.aspx

ez egy heraldik csikó, lejjebb görgetve ott van 4 kép az apuciról
http://www.luxesport...igh_knight.html

szerk: hihi betette ezeket a képeket, igen õ az :) :) :)

Hûû.
Nagyon jól néznek ki.
Hát, ezek szerint tippnek nagyon jó, csak gondolom nem olcsó.
Én õt néztem ki, egyelõre:

Favoritas

#3964 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 18:21

De, pontosan tudtam, hogy Te voltál. De valójában most örültem neki. Nem való ide ez a veszekedés, nem kell. Majd a közgyûlésen úgyis eldõl, hogy ki lesz az elnök, aztán onnan lehet továbbmenni. Sajnálom, hogy bármit is írtam, itt senki nem ért semmit.

Ugyanugyan. ;)

#3965 Tánczos Anikó

Tánczos Anikó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 846 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 18:25

Anikó, én Imrének nem az állatorvosi tudását kérdõjeleztem meg. Bocsánat, de a furiosora , mint fajtára vonatkozó tudását és rálátását. Gyõzz meg róla hogy valóban meg tudja valósítani amit itt leírt , mert ismétlem nem látom a gazdasági hátterét. Több hozzászólásom nem lesz, a közgyûlésen ott leszek és szavazok.

Kedves Backnight!
Gyere el a közgyûlésre és szavazz belátásod szerint! Ahhoz, hogy õ legyen elnöknek választva, nem feltétlen kell Téged is meggyõznie, hiszen nem TE egy személyben vagy döntéshozó, hanem remélhetõleg a közgyûlés.
Mi itt a másik elnökjelöltet sosem tüntettük fel negatív fényben és csak annyit kérlek ezt Te se tedd egyik elnökjelölttel szemben sem, mert ez etikátlan! Ha ezentúl ezt betartod, akkor azt megköszönöm :)
Arra kérlek adj esélyt arra, hogy megvalósíthassa azt amit ígért és ne ítélkezz, mielõtt bármit is tehetett vagy bizonyíthatott volna!
Imrének "a furiosora , mint fajtára vonatkozó tudását és rálátását" szintén nem áll módodban megkérdõjelezni, mert az utóbbi 10 évben nem vagy aktív saját bevallásod szerint sem az egyesületi rendezvényeken, ill. a fajtát érintõ dolgokban, így erre sem lehet rálátásod!

Szerintem egy elnök legfontosabb feladata a tagság összefogása és erre alkalmas volta!

A közgyûlésen találkozunk és remélem sokmindent tisztázunk, megfelelõ jogi segítségekkel! :ang:
Üdv: Anikó

#3966 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 18:27

Hûû.
Nagyon jól néznek ki.
Hát, ezek szerint tippnek nagyon jó, csak gondolom nem olcsó.

Favoritas

Nekem kicsit hosszú hátú, és erõsebb, durvább fejû.
De fent van a centi ott is! :D
De jó, hogy nem vagyok tenyésztõ! Nagy gondban lennék!

#3967 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 18:31

Favoritas

Gyönyörû! :yeah:

:kir:

#3968 Robina

Robina

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 523 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 18:32

Nekem kicsit hosszú hátú, és erõsebb, durvább fejû.
De jó, hogy nem vagyok tenyésztõ! Nagy gondban lennék!

Igen, ebben lehet valami, de számomra sport típusú és szintén van valami teljesítménye, és fõleg: elérhetõ :)

Nem néztem utána, de lehet vajon Heraldik-spermát szerezni?
Biztos aranyár, mint Betel.
Õ volt tavalyelõtt a kiszemeltem, erre elpusztult. Murphy. :)

#3969 Tánczos Anikó

Tánczos Anikó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 846 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 18:34

Szépek ezek a lovak! És valóban ilyen dolgokon kéne gondolkozni, az elõrelépés érdekében!

#3970 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 18:36

Igen, ebben lehet valami, de számomra sport típusú és szintén van valami teljesítménye, és fõleg: elérhetõ :)

Nem néztem utána, de lehet vajon Heraldik-spermát szerezni?
Biztos aranyár, mint Betel.
Õ volt tavalyelõtt a kiszemeltem, erre elpusztult. Murphy. :)

Posted Image

Posted Image

Õ?

Telivérben nem mélyhûtenek? Elvégre...

#3971 Robina

Robina

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 523 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 18:37

Azért itt van Betel képe is:

Posted Image

Hihi, lemaradtam, gyors vagy :)
Igen, õ.
Szerintem gyönyörû.
Mélyhûtenek, csak fél évi fizum...

Edited by Robina, 2010 január 24. - 18:49.

#3972 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 18:38

Az! :yeah:

#3973 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 18:45

Heraldik nagyon tetszik!

Nem él! :gm: ( halottról vagy jót vagy semmit! :) )

Háááát tanulságos volt visszaolvasni!

Backnight!
Szerintem eszméletlen tévedésben élsz! Kacziba "K.1." Pál-t "kibicnek" nevezni...hááát több,mint tudatlanság. Személyesen nem ismerem,de ami késik az nem múlik. Amit a furiosoval kapcsolatban írt az szerintem helyes.
A kibic én vagyok,mert nem tenyésztek lovat,nem lovagolok és különben is A LÓ holsteini! :)

Anita hozászolásához: nekem tetszett. Kb. hihi,K.1., kedvenc bolondtraktorosom és jómagam is ezt írogattuk már jó ideje a fórumon. Valószínû a forrás és a megfogalmazás volt pontosabb (hitelesebb?). A ló ,amit a képen láttam, tetszik és már ki is küldtem Németo.-ba az egyik kereskedõ ismerõsömnek! (Na ennyit a magyar fajták marketingjérõl).

Bereki! A Tükör törvényei a kedvenc idézeteim közé tartozik. Kevesen értik... ;)

Az,hogy valaki(k) létrehoztak egy egyesületet egy nagyon szép dolog. Ennyi és nem több. A felhalmozott szakmai és származási tudás a korral jár.(hozzáteszem,h azért 1-2 származás elemzést már láttam. Ezekkel nem tudtam mit kezdeni. Számomra zavarosak voltak és néhol ellentmondásosak.pl.feszes tarkójú a mén+nehéz lovaglású és ezt örökíti,DE majd a csikói milyen hosszú élettartamúak lesznek! Fantasztikus! Szóval szar lovak reklámozzák éveken keresztül a fajtát! :gm: ) A kor állapot és nem érdem. Nincs összefüggésben a tekintéllyel és a tisztelettel. Mindegyikért meg kell dolgozni,ki kell érdemelni és MEG KELL ÕRIZNI, mint a fajtát és ez ahogy látom eszméletlenül nehezen megy.
Indulatosan lehet vitatkozni. A fajtának viszont eszmecserére van szüksége! Különbség!
Na részemrõl sok sikert!

TÖRTÉNELMI PILLANAT. Landgraf-al egyetértésben vagyunk

vak tyúk is talál(sz) szemet... :)

Edited by LANDGRAF, 2010 január 24. - 18:48.

#3974 estee

estee

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 647 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 18:50

ezt azért mert heraldik az anyai nagyapja, ami ugye számít :)

meg mert így kell egy lovat reklámozni :D

http://www.black-jack-as.de/

#3975 Bereki

Bereki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.114 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 19:10

lauries crusador:

Megelõztetek :D

Csak fotók, mert megint érdekes, hány féle képet mutathat ugyanaz a ló:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Pali szerint folynak a tárgyalások, megfelelõ mennyiségû friss sperma igénylése esetén kedvezõ áron lehetne a szaporítóanyagához hozzájutni. Most már csak szorítanunk kell, hogy az idõs mén kellõ egészségben, jó kondícióban fusson neki az elkövetkezõ fedeztetési idénynek.

(Képek és információ Novák Pál segítségével)

#3976 estee

estee

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 647 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 19:16

na ez szuper lenne, melegen ajánlom neki h még ugy 5 évig ne merjen megpurcanni :)

#3977 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 19:17

Vajon õ furioso?:

A combján van egy sütés, és nyereghelyen is, de nem tudom kivenni a nagy képen sem.
Kecskeméten van felállítva, Dr fekete Zoltán neve alatt fut.

Posted Image

Posted Image

#3978 Bereki

Bereki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.114 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 19:20

Vicc:

Autós hallgatja a rádiót:
-Vigyázat, egy õrült szemben autózik az autópályán!
-EEEGY??? Hiszen az összes!!!!!

:dev:

#3979 K.1

K.1

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 541 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 19:23

Na, itt van vége. Téged ezért a mocskos viselkedésedért , a rágalmazásaidért utálnak Csongrád megyében!
Nem tartozik Rád és az hozzád hasonló alakokra az egyesület dolga és pont ezeket akarták megelõzni.

:D :D :D :D :D :D :kir:

#3980 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 19:43

Esetleg nem lehet, hogy ő a furioso XXXVI 4331 Gyanú 1?

És itt van

Gencsapáti Furioso- 149 Wotan.
Backnigt ménje.
Sajnos nem volt olyan szép időnk, így nem olyan kifejezőek a képek. A ló tetszett,mert formás volt, de nekem kicsi. Mondjuk, nem kell minden lónak égimeszelőnek lennie.
Nekünk is volt kancánk, akire kifejezetten káros lett volna tömeges, nagy mént rakni.
Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Nincs több furis képem.

Tegyetek róla, hogy legyen. :gm: :gm: :gm: (megragadom az alkalmat, hogy leírjam: jópínzé' lovak fényképezését vállalom :D)

#3981 K.1

K.1

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 541 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 19:46

Végre egy olyan téma, amihez én is szakmailag hozzá tudok szólni. Én próbáltam rakatni Lauries crusador-ral, de sajnos a mélyhûtött spermája nagyon silány minõségû, folyó spermát pedig a hanniveri egyesület nem ad tõle, csak kizárólag német és hannoveri tenyésztõnek. Védik a piacukat. Érthetõ. Náluk egy picivel nagyobb az összetartás. Én mégis próbálkoztam a holsteini szövetség tenyésztésvezetõjén keresztül egy holsteini kancába szerettem volna rakni, de mikor megtudták, hogy magyar vagyok elutasítást kaptam. Azt ajánlották, hogy próbálkozzak tovább mélyhûtött spermával. Utólag azt mondom jó lett volna tõle egy csikó, de Lauries crusador-ról most már azért kiderült, hogy valóban örökíti a mozgást, a csikói ugrani nem tudnak, és nagyfokú lovagolhatósági problémájuk van. Lovasokkal beszélve abszolút nem ajánlják. Egy felsztárolt lónak tartják. De inkább beszéljünk Heraldikról. Õ egy tökéletes mén, nagyon jól örökíti robbanékonyságát, csikói nagyon jól ugranak, lovagolhatóságukkal sincs probléma. Õ most egy igazi sztár ló. Ezt az utódaival bizonyítja. De szerintem kishazánkban is van egy telivér, amit nagyon tudok ajánlani. Nálam fedezett, de most már Dr. Sós Istvánnál van Hortobágyon, neve Market Place. Egy szlovák furis már próbálkozott vele, nagyon jó tapasztalatokkal. Az én tapasztalatom is pozitív, én nagyon féltem a méntõl, mert küllemi problémái bõven vannak, sõt azt mondom nem egy imozáns telivér mén, mint a fentiek. De sajáttelmesítménye világra szóló. Háromszor futott Pardubice-ben és háromszor volt az elsõ háromban. Futott az összes nagy gátversenyben és mindig placcos volt. Csikói nálam most töltik az 1 éves kort. Nagyon szépen, értelmesek, küllemükben semmi kivetni való. Hortobágyra azért került, hogy folyó spermája kikerülhessen Holsteinbe. Mivel a holsteini egyesület is kiszemelte magának. Voltak bent a csikóit megnézni és nagyon pozitív véleménnyel voltak róla. Szerintem nem kell kint keresgetni, hanem esélyt kell adni ennek a jó ménnek.

#3982 Miko Erika

Miko Erika

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 89 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 19:48

Vajon õ furioso?:

A combján van egy sütés, és nyereghelyen is, de nem tudom kivenni a nagy képen sem.
Kecskeméten van felállítva, Dr fekete Zoltán neve alatt fut.

Posted Image

Posted Image

Igen, ha 4331 Gyanu -1 Nemet tenyesztes, es a mar emlitett FX leszarmazott!!!!Azert olyan mas a sutese.
Leutstetteni menes :) :) :)

#3983 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 19:51

Elvileg akkor stimmel. :D De biztos ami biztos, megkérdezik nekem a dokitól. :D Bocsi, hogy zár az elejével, de jobb kép nincs róla.

#3984 K.1

K.1

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 541 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 19:54

Õ szerintem Salamon (Darko után), belga melegvérû. Fedezett úgy emlékszem Pálfán furit. És utána került Kecskemétre.

#3985 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 19:55

Tény, hogy Salamon is itt van, de sztem ez nem õ, hanem Gyanu.

#3986 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 19:55

Nem, Salamon más. Mindjárt kapsz képet. Õ olyan kis riadt szemû. :D :D

#3987 estee

estee

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 647 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 19:56

Õ szerintem Salamon (Darko után), belga melegvérû. Fedezett úgy emlékszem Pálfán furit. És utána került Kecskemétre.

nem a Salamon :) én is rá gondoltam elöször m rég láttam de más testfelépitése meg nagyobb is tán :)

#3988 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 19:59

Posted Image

Salamon

Már csak azért sem õ, mert jobbra van fonva. A Salamon meg balra. :D :D :D

#3989 K.1

K.1

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 541 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 20:01

Köszi.

#3990 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 20:02

Szívesen.Sajnos nincs egész alakos. :(

#3991 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 20:16

Az egész alakos képekre P13 volt gerjedve! :D :D

#3992 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 20:18

Ne is emlegesd... :D :D

#3993 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 20:31

Úgy raknék még be képeket, de nincs több furiosom. :( :( :(

#3994 bolondtraktoros

bolondtraktoros

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 63 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 20:42

Keress televért. Vagy mintaszerű felvezetést. Abból is lehet tanulni. :)

#3995 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 20:53

Saját fotóm csak Overdose-ról van. :D Felvezetést nem fényképeztem amióta digitális vagyok. :( De majd keresek.

#3996 vezer

vezer

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.615 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 21:06

Csak akkor mondj véleményt ha pontosan tudod amiről beszélsz. Te pl. az Aliz miatt nem kedvelsz, Hihi a Wotan miatt történt összeveszésünk óta utál, de én nem veszek részt Vas megye életében , évek óta van már 6-8 éve hogy senkivel nem tartok kapcsolatot és nem nyilvánítok véleményt, nem foglalkozom semmivel, csak az unokáimmal és lovaimmal , sem szeretni, sem utálni nincs oka senkinek. Veled kapcsolatban meg, mármint a közted és Aliz között történt dolgokkal kapcsolatban, rájöttem lehet Neked volt igazad. Ennyi.Tévedni emberi dolog.Egy ókori bölcs mondta..."...ember vagyok s nem ment attól , mi emberi."

Kedves(?)Backnight!
Elég problémát okoztál nekem így is,sokáig kellett miattad korrigálnom.Légyszíves ne keverd bele a hülyeségeidbe a nevem.
Bocsánat a Furisoktól nem szeretném offolni a topikot,de ezt muszáj volt leírnom mert van amit én sem tudok lenyelni,főleg akkor nem, ha a belinkelt sorokban nem az igazat olvasom vissza,amit rólam írnak.

#3997 Tánczos Anikó

Tánczos Anikó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 846 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 23:19

Sziasztok!

Nagyon örültem Anita hozzászólásának. Örülök, hogy most mint sportló esett szó a fajtáról.
És ha már a gének vs. sportnál tartunk, szeretném megosztani veletek egy gondolatomat: Jelenleg úgy látom, hogy egy furi vagy marad furi, vagy szinte már csak bélyegzésében lesz köze a fajtához, bár sportló lesz belõle. Persze most is vannak olyan egyedek, amik bizonyítottak a sportban, de többségük inkább az a mindenbõl jó, de igazándiból semmibõl sem kiemelkedõ, még ha versenyzik akkor sem, vagy pedig elsõosztályú, univerzális hobbyló ami pedig(mint azt már ha jól emlékszem leírták) nem tenyészcél. Szóval nem igazán látom, hogy hogyan lehetne pl. egyenletes teljesítményt nyújtó,hibabiztos nagypályás ugrólovakat tenyészteni úgy, hogy az közben furioso is maradjon.
Írom ezt úgy, hogy most ismerkedem a fajtával, laikusként tanulni szeretnék, tehát ezt nem okoskodásnak szántam!
Sokszor szerettem volna már leírni a gondolataimat, de sok volt a balhé, volt aki tényleg olyan dolgokba próbált beleszólni, amihez nem ért. Viszont ha tanulni akarok, akkor úgy érzem le kell írnom amit gondolok. Szivesen fogadok mindenféle kritikát, amíg az építõ jelleggel történik, és kíváncsi vagyok mindenki véleményére...szóval lehet megkövezni :D , de úgy érzem ez is egy módja annak, hogy többet tudjak.

Egyetlen lovacskám tekintete és személyisége elég volt ahhoz, hogy megszeressem a fajtát, és a magam módján megpróbáljak tenni érte. :)
És ha már Tüske, akkor hiányoltam róla ugrós képet, úgyhogy linkelem egyik kedvencemet, az említett hortobágyi Derbyrõl:

http://kepfeltoltes....ltoltes.hu_.jpg

Üdv.: Szintia

Szia!
Végre eljutottam oda, hogy Neked is válaszoljak, mert tudom, hogy tõlem is vársz választ! :)
Bár a többiek ezt már sok szempontból megtették!
A válaszom az, hogy a kérdésed nagyon jó!
Ez az a probléma amit a fajtával foglalkozóknak meg kell oldania!
Ami ehhez leginkább szükséges és most nagyon hiányzik, az a kipróbálás, kipróbálás, kipróbálás.....és annak a kevés sportlovasnak a méltó megbecsülése, aki még felül ezen lovakra (pl. Czuczi István, Herczeg Csaba.....)
Azzal tisztában kell lenni, hogy nagyon kevés kanca van. így a szelekció is korlátozott, de rossz, használhatatlan, semmire sem jó lovat nem szabad tenyészteni!
Nagyon fontos szelekciós szempont: a nyugodt, kiegyensúlyozott természet, szervezeti szilárdság, korrekt lábszerkezet, ütemes korrekt alapjármódok, könnyû lovagolhatóság, intelligencia, hosszú hasznos élettartam...
A nemesítés és sportirány szempontjából nagyon fontosak a fajta számára a jól megválasztott telivérek, amelyekrõl most szó van a topikban, a többiek ezzel válaszoltak is Neked! :)
(Természetesen mindezeket a genetika és a kancacsaládok megõrzése mellett!)
Üdv: Anikó

Edited by Tánczos Anikó, 2010 január 24. - 23:28.

#3998 Tánczos Anikó

Tánczos Anikó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 846 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 23:39

Sziasztok!
Találtam egy közel 2,5 évvel ezelõtt íródott hozzászólást!
Nem az én soraim, gondolataim, de úgy érzem ma is megállják helyüket, sok szempontból érdemes elgondolkodnunk rajtuk!

Kedves Mindenki!
Nem igazán akartam hozzászólni ehhez a fórumhoz, mert nem hiszem, hogy sokat számít és van értelme, de ennyit megér!
Úgy gondolom ennek a topicnak valami egészen másról kellene szólnia, mint egymás lovainak degradálásáról, vagy a egyéb rosszindulatú vitákról!
Végül is valahol mindenkinek igaza van! Akinek hobbi lova van azért, mert õ azért vásárolta, hogy jól érezze magát, szeresse…stb (mint kiderült erre is alkalmas a fajta), akinek un. „sport furija” van és sikereket ér el vele, õ azért szereti! (mint kiderült, erre is alkalmas a fajta, számtalan példával fel van sorolva), aki pedig tenyészteni akar, az saját igényeinek megfelelõen választ mént, és próbálja céljainak megfelelõ irányba vinni az állományát.( gondolok itt arra, hogy aki elsõsorban sport célra tenyészt, az olykor alkalmaz vérfrissítésre "nagyteljesítményû sportlovat", vagy desing méneket! Aki pedig a fajta génállományának megõrzését tûzte ki célul, az eszerint fedezteti kancáit!) De azt hiszem ezen fölösleges marakodni! Elõbb, vagy utóbb ezek a célok, lovak, találkozni fognak és –remélhetõleg kialakul- egy fajtajelleget hûen tükrözõ, de a mai kor elvárásainak megfelelõ furioso! Ami piacképes, hobbi- és sportlónak is alkalmas!
De ehhez talán elsõként az kellene, hogy a tenyésztõk támogassák egymást és meghallgassák, elfogadják, tiszteljék! Mások és tenyésztõtársaik véleményét.
Mindenki másért szereti a fajtát, és ez így is van jól! A világ is nem csak fehér és fekete, mint ahogy a furit se könyvelhetjük el csak jónak-vagy rossznak, csak hobbi-vagy teljesítmény lónak!
A tenyésztõknek –szerintem- azon kellene KÖZÖS erõvel összefogniuk, munkálkodniuk, hogy a mai kor igényeit (és itt a hobbi, sport és genetikai értékek megõrzésére IS gondolok) azonos fontosságú célként megpróbálják kielégíteni.

Remélem írásommal senki érdekeit nem sértettem. Továbbá nem volt célom senki kioktatása sem! Csak egyszerûen elkeserítõnek tartom, hogy sajnos a lovas szakágakra jellemzõ széthúzás itt is teljesen érvényesül.

Az én teljesen pritvát véleményem az, hogy a fajta megfelelõ egyedei 100% alkalmasak éppúgy hobbi lovasok „kiszolgálására”, mint ahogyan sportra is. Mindezekre láttam/látok kiemelkedõ példákat.
Az egyetlen dolog, amit hiányolok, hogy kevés „jó mozgású” egyedet láttam/látok (persze itt is vannak kivételek: a Havas kiemelkedõ volt) Talán ezen kellene még javítani! (akár, mint tenyészcél)

Még1x remélem senkit sem bántottam, sértettem meg! És szívbõl remélem, hogy a jövõben a fajta tenyésztése, használata, teljesítménye egy országos, vagy akár nemzetközi szinten is helytálló, fajtajelleget hûen tükrözõ, és hordozó furioso- nagyon jól összetartó, együttmûködõ csapatmunka eredménye- lesz.

Üdvözlettel: Nintendo

#3999 roli

roli

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 402 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 9:50

Sziasztok! Látom nem unatkoztatok hétvégén! :D Két témát érintenék: 1. Sport: Örülök, hogy szóba kerültek a telivérek! :yeah: Szóval, az a rögeszmém, hogy valahol azt hallottam, hogy a telivér elfogadott a fajtában. ;) Tehát a sportteljesítmény miatt aggódók ne féljenek, a lehetõség adott, csupán pénz kérdése és bármelyik kiváló kancacsalád ivadékait el lehet tisztavérben juttatni a legjobb sportlovak közé. Persze sok munka, idõ és kitartás kell hozzá, de megéri! (a spermemélyhûtés után ez lesz az a téma amivel bombázni fogom az egyesület vezetõségét! :D :D ) Persze csak akkor, ha lesz olyan vezetõség, aki meghallgat! :( 2. Lehetõségek: Az EU 2013 után, (még nem lehet semmi pontosat tudni), biztos, hogy leépíti a tömegtermelés támogatásait. (a WTO nyomására sajnos a tengerentúli védõvámok is nagy részben megszûnnek). Iszonyatos pénzeket fog kifizetni az EU környezetkímélõ gazdálkodásra, a kisüzemekre és nem utolsó sorban a GÉNMEGÕRZÉSRE, ugyanis nem lesz más esélye!!! Az EU rádöbbent arra, amit Magyarországon nehezen értenek meg (fõleg a sportlótenyésztõk :D ), hogy két féle érték van, az egyik pénzben kifejezhetõ, a másik nem!!!! Ne értsetek félre, az EU-t k-ra nem érdekli a magyar fajták kérdése, de nagyon érdekli a kultúrtáj, és azoknak a kincseknek a megõrzése, amit Magyarországon oda sorolnak a megõrzendõ kincsek közé. Ezt az érzékenységet tudja a magyar kisparaszt kihasználni, éppen csak észnél kell lenni és összefogni! Sajnos a magyarok rosszul álltak az EU-hoz már a kezdetekkor is, és ma is rosszul tárgyalunk! Úgy kellett volna sok mindenben tárgyalni, mint Románia: adaptálják Romániát az EU-ba és nem fordítva, hogy mi adaptáljuk az összes hülye EU-s jogszabályt, persze nálunk van arra pénz, hogy ellenõrízzük is azokat. Ha valamiben tudunk versenyezni a "tömeg-lóval" akkor a mi fajtánk az biztosan alkalmas erre. Ha kihagyunk egy lehetõséget más fogja kihasználni. Az egyesület nem mehet el ezek mellett! Jó lenne már végre ha az új vezetõség dolgozhatna! Mikor lesz már újra az az átkozott közgyûlés???? :mad: Széphajnal által idézett Petõfi verset olvassátok vissza! :yeah:

#4000 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 10:09

Remélhetõleg most pontról pontra betartják a szabályokat, és idõben ki lesztek értesítve az idõpontról és a helyszínrõl. Egyébként az egy vicc a 21.században, hogy nem lehet meghatalmazással szavazni. A díjugratóknál stb.., és a LOVASSZÖVETSÉG közgyûlésein is lehet.