Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Globális energiaválság - igaz lehet?

• Please log in to reply
1296 válasz a témához

#361 moon

moon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.081 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 26. - 14:49

Ezt rosszul fogod, ettõl aztán hamis az egész.
Nyugodtan veheted úgy, hogy a hiteleseket és a betéteseket konszolidálják és akkor már nem is annyira megbotránkoztató a történet.
Ha nálunk történik - nemsokára bekövetkezett volna - akkor az államilag támogatott (adófizetõk pénzén) lakáshiteleket felvevõket, az önrész nélküli autóhiteleseket támogattad volna az adóforintjaiddal.

Részemrõl úgy gondolom, hogy csak arra lesz elég erõforrása a társadalomnak, hogy a kárvallottak töredékét kompenzálja, a többség fújhatja.
Másrészt aki nem adósította el magát készakarva, az mért fizessen más autójának megtartásáért?
De egyébként úgy sejtem, hogy a nagy lé nem éppen a kisbefektetõk kompenzálsására fog áramlani.

Moon, pont te linkelted a Jaksity-interjut, abban szepen ki van fejtve, hogy nem a piac szabad, hanem a piaci szereploknek van szabadsaga. A piac az egy intezmeny.

Nem látok ellentmondást, a piaci szereplõk szabadsága a történések fényében politikai súlyuktól függ, nem kell viselniük egyformán döntéseik következményeit.
Ezt nem tartom másnak, mint a rendelkezésre álló tartalékok felélését egy gazdaságtalan struktúra fenntartására. Nem átmeneti döccenésnek néz ki az egész válság, amit kompenzálnak és ismét mindenkinek jó lesz.
Kicsit olyannak tûnik az egész, mint az ifjú házasok esete, akik titokban szeretnének összeházasodni:
Senkit ne hívjunk meg, csak tanúnak az egyik barátot. Jó-jó, de a szüleinket csak meg kellene hívni..., meg a nagyiékat is meg kellene hívni,... de akkor a dédnagyiékat is... Viszont az unokatestvérek megsértõdnek, ha õk nem lesznek meghívva... De akkor a barátokat is...
Nem lehet igazságosan megcsinálni, vagy mindenki, vagy senki.

Kicist elvesztettem a fonalat, vidéken voltam net nélkül 2 napig, megoldottátok a bolygó gondjait közben?

Még nem sikerült pénz és egyben fedezetnyomtató gépet tervezni.

#362 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 26. - 16:58

Másrészt aki nem adósította el magát készakarva, az mért fizessen más autójának megtartásáért?

Azért amiért a nem utazó is fizeti az utazó viteldíját, a nem beteg is fizeti a beteg gyógyítását, a nem tanuló is fizeti a tanuló tanulmányait, stb.....
(Az autó megtartása egyébként már csak másodlagos - következmény - inkább a betétesek a fõszereplõk.)

#363 moon

moon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.081 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 27. - 23:08

Na, részemrõl azt hiszem hagyom sûlyedni a topikot.
A címben feltett kérdésre úgy gondolom megvan a válasz, viszont már nem látom értelmét boncolgatni olyasvalaminek a bekövetkezési valószínûségét, ami szerintem már elkezdõdött.
A mostani mélységû gazdasági válságot úgy két év múlva várták az elemzõk, akik szerint a jelenlegi pénzügyi válság nem más, mint az elvárt és tervezett gazdasági növekedéssel lépést tartani nem tudó energiakitermelés egyenes következménye, hiszen a gazdaságot a természetbõl kiaknázott erõforrások összessége mûködteti, ez adja a fedezetet a gazdasági növekedéshez.
Igazuk van vagy sem, majd kiderül, részemrõl úgy látom, hogy fõleg egyéni és kisebb közösségi szinten van értelme gyakorlatiasabb jellegû témákkal foglalkozni.

Jereváni:

A pénzügyi válság miatt veszélyesebbé válhat a világ
2008. október 27. 21:45
A globális pénzügyi válság nyomán világszerte tízmilliók kerülhetnek a szegénységi küszöb alá, a gyenge kormányzatú államokban a bûnözõk és az erõszakos szélsõségesek új menedékre lelhetnek - idézett amerikai kormányzati szakértõket a hétfõi Los Angeles Times. A gazdasági válság destabilizálhat több fejlõdõ országot, sok régióban növekedhetnek a biztonsági kockázatok egy olyan idõben, amikor az Egyesült Államok és gazdag szövetségesei a saját problémáikkal vannak elfoglalva. Az elszegényedés több országban társadalmi elégedetlenséget szülhet, a kormányok helyzete meginoghat, és növekedhet az olyan zónák területe, ahol a jog és törvény uralma nem érvényesül.

"Az elkövetkezõ néhány évben a világ sokkal veszélyesebbé válik" - jósolta az újságnak Mitchell B. Reiss volt külügyi fõtanácsadó. A szakértõ szerint több olyan fejlõdõ országot - közöttük Mexikót, Törökországot, Dél-Koreát és Pakisztánt - is elérte a hitelválság sokkja, emelkedõ munkanélküliség, a növekedés lassulása és mélyülõ társadalmi feszültségek jellemez, amelyeknek fontos a szerepük az amerikai gazdasági és biztonsági érdekek szempontjából. Ez a jelenség külpolitikai céljainak átsorolására kényszeríti az Egyesült Államokat.

A Los Angeles Times rámutatott: sok ország csöndben egyeztetni kezdett a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), jóllehet az IMF-segélyek ára általában olyan súlyos - népszerûtlen adóemelések, költségvetési korlátozások -, hogy az államok ezt igyekeznek elkerülni. Azok a legszegényebb és legsérülékenyebb országok azonban, amelyeknek nincsenek kapcsolataik a nemzetközi pénzintézetekkel, rosszabbul járnak. A következõ hónapokban fogják megérezni a válság elsõ hullámát: a külföldi segélyek kiapadnak, a befektetõk eltûnnek.

Reiss rámutatott: ezen utóbbi államokat anarchiába döntheti, ha a fejlesztési segélyek akárcsak szerény mértékben csökkennek és a közvetlen befektetések visszaesnek.

(MTI)"

Spórolás a válság ellenszere

#364 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2008 november 6. - 16:10

Új atomerőmű kell Magyarországnak - mondta Bárdossy György geológus az MTA-n.

(Ne süllyedjen!)

#365 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2008 november 6. - 17:03

...az elemzõk, akik szerint a jelenlegi pénzügyi válság nem más, mint az elvárt és tervezett gazdasági növekedéssel lépést tartani nem tudó energiakitermelés egyenes következménye, hiszen a gazdaságot a természetbõl kiaknázott erõforrások összessége mûködteti, ez adja a fedezetet a gazdasági növekedéshez...

Nem hangzik ez kissé nempolgáriasan? Mondhatnám, marxistán?

Új atomerõmû kell Magyarországnak - mondta Bárdossy György geológus az MTA-n.

Kis ember nagy bottal jár.

Edited by Ernest, 2008 november 6. - 17:05.

#366 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2008 november 6. - 18:22

Bár nem energia, de globális válság. (Méhek...)

#367 moon

moon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.081 hozzászólás

Közzétéve 2008 november 6. - 21:52

Nem hangzik ez kissé nempolgáriasan? Mondhatnám, marxistán?

Szerintem semmi köze marxhoz, a pénz csak egy eszköz ami annyit ér amennyi fedezet van mögötte.
Fedezet meg a természeti erõforrások, illetve az azok felhasználásával elõálíltott termékek, és elvégzett munka. Amíg az erõforrások kitermelése lépést tud tartani a megnövekedett igényekkel, addig lesz gazdasági fejlõdés.

Új atomerõmû kell Magyarországnak - mondta Bárdossy György geológus az MTA-n.

(Ne süllyedjen!)

Ez nagyon jó cikk, szerintem az országunk energiaellátási sajátosságai miatt ezerrel kéne épülnie még egy atomerõmûnek.
Csak sajnos országunk egyéb értelemben vett sajátosságai miatt erre nem sok esély van.

Bár nem energia, de globális válság. (Méhek...)

Nem semmi.

#368 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2008 november 6. - 21:55

Asszem, mézbe fektetem a vagyonom :D De komolyan... Egyik munkatársam méhészkedik, és bár eddig még ilyesmi gond errefelé nem volt, de ezentúl dupla adag mézeket fogok tõle venni. Megromlani úgyse nagyon tud...

#369 moon

moon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.081 hozzászólás

Közzétéve 2008 november 6. - 22:12

Még csak a méz, de fõleg a növények beporzásának elmaradása. Nem tudom egyébként, hogy a méz meddig tartható el, a bolti mézek sokszor már a polcon megcukrosodnak, de azok többsége eleve satnya minõségû.

Edited by moon, 2008 november 6. - 22:12.

#370 forkissima

forkissima

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.661 hozzászólás

Közzétéve 2008 november 13. - 17:27

http://europa.eu/rap...;guiLanguage=en

http://europa.eu/rap...;guiLanguage=en

kész vagyunk, én legalábbis nagyon.

'Everything that is done for us, without us, is not ours.'

#371 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2008 november 14. - 10:31

Mi a baj ezzel? Mármint az átlagostól eltérõ baj? Hacsak az nem, hogy a fejenkénti 700 euronyi energiát, ha nézem, akkor szívesen mondanám azt, hogy ha ezt kifizetem, békén hagynak? Mert most mintha többet adományoznék e célra?

#372 forkissima

forkissima

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.661 hozzászólás

Közzétéve 2008 november 14. - 12:32

miért, mi az átlagos baj? én mondtam a sajtós csajszinak, hogy nem fogják érteni, egyszerűsítsük még :gm: , tegnap három órát magyaráztuk a sajtónak, a mai cikkekből ítélve nekik végül sikerrel. Amúgy azt mondja, hogy az EU energiaszükségletének 54%-a import, aminek az egy főre eső költsége átlagban(!) 700 euró. Ehhez még add hozzá az itt termelt maradék 46%-nyi energia költségét, illetve vedd figyelembe, hogy az összfogyasztást átlagolták átlagfogyasztóra, viszont az energiamix országonként eltérő és eltérően árazódik, pl az orosz gáz Észak-Európából drágább, mint ami nekünk az ukránoktól jön. Paks fillérekért termel energiát a Vértesi Erőműhöz képest, stb.

#373 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2008 november 14. - 12:44

A szöveg oké, mint szöveg. Az átlagos baj az, hogy: emberek, ezután nem mehet úgy, ahogy eddig ment. Az én életem ebben telt idáig el, ha kijön a szónok és köszörül, jó hírt már nem várok. :D Amúgy igazából egy baj van, az, hogy képesek lennénk még a világvégét is hótt unalmasan bejelenteni. Paks fillérekért, no, ez szerintem még nézõpont kérdése, mert ha belevettük az egész hóbelevancot az õsrobbanástól a bolygó lehûlésén át az bányai lakosok lefizetéséig, és még mindig jóval olcsóbb, mint a szén, akkor rajta, építsünk még hármat.

#374 forkissima

forkissima

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.661 hozzászólás

Közzétéve 2008 november 27. - 16:45

Interjú James Lovelockkal

http://www.greenfo.h...a22374797a8d4a7

#375 Muki

Muki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.078 hozzászólás

Közzétéve 2008 november 27. - 17:48

Vegre egy jo hir, mar komolyan aggodtam unatkozni fogunk kesobb e foldon. :) Mindenkepp erdekes evek jonnek, ha bevalnak ezek a joslatok ha nem(egy par beloluk beillene egy holywooodi katasztrofa film forgatokonyvenek). Lehet 2040 ben ez mar a tevebaratok foruma lesz. :)

#376 toro

toro

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 738 hozzászólás

Közzétéve 2008 december 8. - 20:39

Ez nagyon jó cikk, szerintem az országunk energiaellátási sajátosságai miatt ezerrel kéne épülnie még egy atomerõmûnek.
Csak sajnos országunk egyéb értelemben vett sajátosságai miatt erre nem sok esély van.
Nem semmi.

Abszolút politikamentesen: Magyarország energiaellátás terén az alaperõmûvek és áramszolgáltatók privatizációjával óriási lépést tett a totális függõség felé. ( Filly talán nem törli, mert nem írom ide, melyik kormány melyik privatizációs minisztere volt a fõgengszter.) Sajnos a Vértesi Erõmû kivételével minden alaperõmûvünket eladtuk, ráadásul az állam több, mint 9%-os eszközarányos nyereséget garantált a vevõknek. Ezzel nem csak a hazai vill.energiaellátás és továbbítás került külföldi kézbe, hanem a hazai lignitet tüzelõ Mátrai Erõmû kivételével a többinek a fûtõanyaga is külföldrõl, alapvetõen Oroszországból érkezik. (Gáz és olaj) A Paksi Atomerõmû üdítõ kivételként hazai kézben maradt, bár volt idõszak, mikor kis híján dobra verték. Az épülésekor 4 X 440 MW-os beépített teljesítményt idõközben összesen 1850MW-ra növelték. Ha további négy 460-as blokkot tudnánk (és akarnánk) építeni, az ország vill.energia igényének több, mint háromnegyedét itthon állíthatnánk elõ. Nem lennénk kiszolgáltatva a kiszámíthatatlan nagy barna medve áremelési és csapelzárási hóbortjainak. Az atomerõmû üzemanyaga nem csak a nagy testvértõl szerezhetõ be, ill. a kiégett fûtõelemek pihentetés után nem csak oda szállíthatók. A megújuló energiaforrások nálunk csak kiegészíthetik az alaperõmûveket. Soha nem volt ilyen logikus és védhetõ egy döntés az atomenergia fölhasználás bõvítésérõl. Minél késõbb döntünk, annál többet bukunk.

#377 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2008 december 9. - 20:31

Úgy gondolom, a cikk, amit Filly belinkelt, nem volt egy jó cikk. Úgy gondolom, a reagálás, amit Moon írt a cikkre, nem volt egy jó reagálás. Úgy gondolom, amit Toro írt Moon reagálására, nem volt egy jó írás.

#378 emzprx

emzprx

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 678 hozzászólás

Közzétéve 2008 december 9. - 21:23

Nehéz egy ilyen jól felépített érvrendszerrel vitába szállni. :)

#379 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2008 december 10. - 11:12

Úgy gondolom, a cikk, amit Filly belinkelt, nem volt egy jó cikk.

:confused: Nem véletlenül Forkissimát akartál írni?

#380 Peter13

Peter13

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.855 hozzászólás

Közzétéve 2008 december 10. - 11:59

Úgy gondolom, a cikk, amit Filly belinkelt, nem volt egy jó cikk.

forkissima linkelte be.. szerintem sem volt jo cikk.. de megsincs igazad, mert nekem van igazam.

Úgy gondolom, a reagálás, amit Moon írt a cikkre, nem volt egy jó reagálás.

Szerintem sem volt jo reagalas.. mert nem volt igaza. Nem ugy van, ahogy irja.

Úgy gondolom, amit Toro írt Moon reagálására, nem volt egy jó írás.

Rossz iras volt, ebben nekem van igazam.. teved, vagy rosszul tudja.. szerintem en tudom jol.

Nem tudom Ernest, te hogy gondolod, de nem hiszem, hogy igazad lenne, csak akkor, ha egyetertesz velem esetleg.

Igazam van?

..ilyen jól felépített érvrendszerrel vitába szállni.

Itt ez nem szokas..

Edited by Peter13, 2008 december 10. - 11:58.

#381 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2008 december 10. - 14:13

Elmesélem, mit csináltam most. Részletesen, hogy követhetõ legyen... :gm: :gm: :gm: 1. Felmentem Toro hozzászólásáig, és megnéztem, Moon mikor írt. 2. Felmentem Moon szóban forgó hozzászólásáig, és megnéztem, kire reagált. 3. Megállapodtam, hogy ha ezt a karaktercsomagot: Filly, nos ezt Forkissimának olvasom, akkor megvárom, míg a turulok visszakerülnek a helyükre, de tovább nem. :D :gm: :dev: Bárdossy papa és a fórumosok meglátását illetõen, meg hadd ne részletezzem, 2 perc google az egész.

#382 Peter13

Peter13

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.855 hozzászólás

Közzétéve 2008 december 10. - 14:33

Apropo, energiavalsag.. moon.. olajvalsagrol irtal nyaron rengeteget.. hogy nagy olajvalsag van.. peak oil van, meg minden.. 130 $-os olajarnal bizonygattad, hogy most jönnek a szörnyü idök.. a zord tel.. a nagy hiany.. csillagos egig emelkedö olajarak.. Ezzel szemben azota is sülyed az olaj ara.. összel.. telen.. böseg van.. 100 $.. 80 $.. mostanaban 50 $.. miert nem fektetted a penzedet olajba nyaron? Most is ugy latod, hogy igazad volt akkor? Hogy jol latod az energia- es olajvalsagot? Azt a sok fontos összefüggest? Tovabbra is vegyük komolyan joslataidat? Tanuljunk tovabbra is töled közgazdasagot?

#383 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2008 december 10. - 15:37

3. Megállapodtam, hogy ha ezt a karaktercsomagot: Filly, nos ezt Forkissimának olvasom, akkor megvárom, míg a turulok visszakerülnek a helyükre, de tovább nem. :D :gm: :dev:

Jaj, bocsánat. Akkor csak lemaradtál kissé (kábé 1 hónapot) :dev: :P

#384 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2008 december 10. - 15:50

(nem járok arra sûrûn, de ha visszakerültek, akkor az csak nektek rossz, elvégre nem énnekem kõ leugorni... :gm: )

Az utókornak: én, ugye a 364., 367. és 376. számú hozzászólások logikai fonalát követtem. Gõzöm sincs, Forkissimát honnan vették elõ szegényt. De úgy látom, gõzük sincs, hogy én NEM Forkissimára gondoltam. :D

P13, ebben most csak második lehetsz, mert én az olajjal már szurkáltam Moont:

:D
Tanulmányírók... Így van, nem jók semmire. Nyersolajárcsökkenést is prognosztizáltak. :D

Edited by Ernest, 2008 december 10. - 16:21.

#385 moon

moon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.081 hozzászólás

Közzétéve 2008 december 10. - 21:24

Apropo, energiavalsag.. moon.. olajvalsagrol irtal nyaron rengeteget.. hogy nagy olajvalsag van.. peak oil van, meg minden..
130 $-os olajarnal bizonygattad, hogy most jönnek a szörnyü idök.. a zord tel.. a nagy hiany.. csillagos egig emelkedö olajarak..

Ezzel szemben azota is sülyed az olaj ara.. összel.. telen.. böseg van..

100 $.. 80 $.. mostanaban 50 $.. miert nem fektetted a penzedet olajba nyaron?

Most is ugy latod, hogy igazad volt akkor? Hogy jol latod az energia- es olajvalsagot?
Azt a sok fontos összefüggest?

Tovabbra is vegyük komolyan joslataidat?

Tanuljunk tovabbra is töled közgazdasagot?

A nyári 130-140 dolláros olajárnál roppant meg a globális gazdaság az elemzõk szerint, mivel 90-110 dolcsi közötti olajár lett volna indokolt.
Tudom, hogy a magadfajta pénzügyi beálíltottságú emberek úgy képzelik el az olajipart, hogy amikor nincs szükség olajra akkor elzárjuk a csapot, amikor meg több olaj kéne, akkor gyorsan fúrunk pár kutat ahol akarunk.
Ezzel szemben egy-egy olajmezõ kitermelését több tízéves munka elõzi meg, és a meginduló kitermelés is több év alatt futattható fel teljes kapacitásra.

Pont erre alapul a peak-oil elmélet is, hogy most fogyasztunk x mennyiséget globálisan, és már abból tudni lehet, hogy pár év múlva kevés lesz-é az olaj vagy sem, hogy mennyi új mezõ felkészítése folyik kitermelésre és az elõzetes adatok alapján ezeknek mennyi lesz az össz. kapacitása.
Ügyes tudósok ezt összeadták és kijött nekik, hogy 2010 ben induló olajmezõk össz kitermelése már nem tud több lenni, mint a 2009 ben kitermelt mennyiség.
Sõt, tovább folytatva, kiszámolták még pár évre elõre és az a riasztó adat jött ki nekik, hogy bizony 2012-ben már csak kevesebb olajat tud az emberiség kitermelni, mint 2011-ben, és ez a kitemelési ütem egyre meredekebb zuhanást mutat.

A peak-oil-t jósolgató tudóstársadalom tehát, - ami nem azonos moon-al, pedig jó lenne - azt jósolta a rendelkezésre álló adatok alapján, hogy 2012-ben lesz az olajhozam csúcs és van még pár évünk, hogy nekiálljunk komolyabban alternatívákat keresni, melyek kiválthatják az olajat, emellett nem lenne hülyeség felkészíteni a széles néptömegeket arra, hogy többet tartalékoljanak, mert a peak oil elõször is pénzügyi válságot fog hozni, azután lesz energia és különféle nyersanyaghiány.
A mostani globális gazdasági pénzügyi válságot most ennek a folyamatnak az elõszeleként tekintik ezek a kutatók.
Azt mondják ugyanis, hogy a tõzsdei papírokkal alapesetben kitörölhetjük a seggünket, ha nem állnak mögöttük valós értékû pl. nyersanyag készletek.
És tényleg, az elmúlt idõszakban sok tõzsdén álltak tömött sorok a wc-k elõtt.

Az is mondták és mondják ezek a tudósok, hogy a pénzügyi válság egyszerûen annak a következménye, hogy a pénzügyi világ még mindig növekedni szeretne - (mi mást is csinálhatna, amikor mást el sem tud képzelni) - holott az energiahordozók kitermelési üteme a tavaszi nyári idõszakban lassulni kezdett, tehát inkább a fenntarthatóságra kellene koncentrálni és nem a növekedésre.
Sõt, szerintük nagyobb a gond, mint gondolták, mert elég volt az olajkitermelésben egy döccenõ, egy átmeneti lassulás, ami az árak emelkedéséhez vezetett, hogy dominószerûen bedõljenek bizonyos gazdasági struktúrák.
Ezzel szerintük nyilvánvalóvá vált, hogy a globális gazdaság sokkal gyengébb lábakon állt eddig, illetve jobban túl volt pumpálva a pénzügyi lufi, mint azt elõre számították.
Szerintük mindamellett a mostani olajár esés annak a következménye, hogy a gazdasági recesszió jobban megszaladt, mint a nyersanyaghiány indokolta volna, ezért átmenetileg a csökkenõ fogyasztás következményeként olajkészletek is szabadultak fel.
Vagyis szerintük az olajár most ingadozik és minél lejebb megy jelenleg, annál szarabb lesz majd amikor ismét kilõ a másik végletbe.
Azt is mondják még, hogy a nyersanyagok a piacon jelenleg elszakadtak valós értéküktõl és ez az oka annak, hogy olyan papirakat árulnak, amin 40 dolláros olajat lehet lekötni, de szerintük bár papirat lehet venni, csak éppen ilyen áron olajat azt nem lehet venni.

A kutatók szerint mai korunk lehetne az aranykor, civilizációs fejlettségünk csúcsán ebbõl a rengeteg olajból amit elpazarolunk alapetõen felesleges szirszarok tömkelegére morzsaporszívótól a tamagocsiig, inkább az olaj utáni korszak alternatíváit kellene kutatnunk, fejlesztenünk.

Az ugyanis a rákfenéje a dolognak kedves Péter, hogy az emberiség, hiába is akarná majd akkor kifejleszteni és legyártani a jelenlegi olajalapút kiváltó közlekedési, áruszállítási stb. infrastruktúrát amikor már ténylegesen szorítani fogja a cipõ, mert hiszen akkor már pont nem lesz rá elegendõ energia, sem pedig nyersanyag. Mert ne feledjük, hogy globális mennyiségrõl van szó.
Ehhez képest olyan szarul állunk, hogy még az olajat kiváltó technológia sincs kifejlesztve.
Persze, van szélkerék, meg van napelem, de azt is kiszámolták, hogy ezek az olaj energia hatékonyságához képest vicces hatékonyságúak, és már most el vagyunk késve, mert legyárthatatlan mennyiségûek a kiváltandó olajenergiára nézve. Hiszen az olaj amibõl megcsinálhattuk volna, akkor már el lesz használva fontosabb dolgokra, mint pl. tamagocsi, morzsaporszvó, kamera a mobiltelefonra, szélestévé, valamint telefonos szavazás a megasztárba.
Szerintük téves tehát az az elképzelés, hogy akkor kezdjünk fát ülteni amikor már konkrétan a tüzifára lenne szükség, mert meg fogjuk szívni. Viszont a gazdaságban a piac szabadsága, meg egyéb nemrég még biblikus útmutatásként nyilvántartott, manapság viszont már a pénzügyi guruk által is fasságnak aposztrofált elképzelés szerint: a piac önszabályzó, és amikor szükségünk lesz rá, akkor hozza a mikulás a csizmába a hidrogénautót párezer forintért.

A tudósok szerint tehát az emberiség korszakváltáshoz érkezett és ha a jelenlegi politikai gazdasági hozzáállás alapján halad tovább, akkor száz-kétszáz év múlva ismét nagy jelentõsége lesz a kõbaltának az emberiség ipari és gazdasági fejlõdése tekintetében, miután 6,5 milliárd ember feldobja a a talpát mindenféle zûrzavaros csetepaté közepette.
Ellentétben egyesek elképzeléseivel szemben, ezek a tudósok nem várják igazuk bekövetkeztét, hanem éppen elkerülni szeretnék, és erre figyelmeztetnek. De ez most jelenleg az olcsó olajár mellett, süket fülekre lel.
Részemrõl, csak annyit tudok mondani neked, hogy meglátjuk, én örülnék a legjobbna, ha az elkövetkezendõ tíz évben végig tényleg 40-50 dolcsi, vagy akár 100 lenne az olaj, nemutolsósorban ugyanúgy lehetne kapni mint most, mert ha 100-on belül van és bárkiáltal megvásárolható, akkor a legtöbbünk meg tudja majd fizetni és elmarad a nagy crash is.
Ezzel asszem minden kérdésedre válaszoltam, remélem világos volt, hogy ezek a folyamatok több éves távlatokra lettek elõrejelezve, valamint nem én találtam ki õket, de ha már rajtam kéred számon akkor várj vele pár évet.
Majd meglátjuk, hamar eltelik egy - két év, akkor mindenki eldöntheti, hogy mekkora volt a valóságalapja.

#386 toro

toro

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 738 hozzászólás

Közzétéve 2008 december 10. - 22:08

[quote name='moon' date='2008.12.10, 22:24' post='657555']
A nyári 130-140 dolláros olajárnál roppant meg a globális gazdaság az elemzõk szerint, mivel 90-110 dolcsi közötti olajár lett volna indokolt.

Miért aprítjátok egymást? Vitathatatlan, hogy elõbb utóbb elfogy az olaj és a földgáz. Ernest jelezte, hogy mindenki marhaságokat beszél. (Olvasnánk, mi a helyes megoldás...) Az olajár az év elsõ felében elsõsorban a távol-keleti /kínai és indiai/ kereslet brutál növekedése miatt lett annyi, amennyi. A zöld-, termikus-, szél-, víz-, nap-, és ördög tudja milyen energiaforrások hívõi nem annyira a jelzett energiafajták nagyszerûsége, mint inkább a ma használatos szén, szénhidrogén, és atom alapú energiatermelés merev elutasítása miatt protestálnak az elõbbiek mellett. A CO2, NOx, SO2 kibocsátás valóban komoly gond. Az atomenergia felhasználás részarányának növelése viszont kikerülhetetlen lesz. Nem lesz más.

#387 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2008 december 11. - 9:25

Sõt, tovább folytatva, kiszámolták még pár évre elõre és az a riasztó adat jött ki nekik, hogy bizony 2012-ben már csak kevesebb olajat tud az emberiség kitermelni, mint 2011-ben, és ez a kitemelési ütem egyre meredekebb zuhanást mutat.

Azt tudod-e, hogy ki és mennyit fizetett nekik, hogy ez a riasztó adat kijöjjön nekik? :D :D

Ha nem csak a riasztó adatokat olvasnád, hanem azokat a kevésbé riasztó (mitöbb, megnyugtató) kutatási eredményeket is, amit mások rendeltek meg más tudósoktól, nem lennél ilyen borúlátó. ;)

#388 moon

moon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.081 hozzászólás

Közzétéve 2008 december 11. - 12:29

Azt tudod-e, hogy ki és mennyit fizetett nekik, hogy ez a riasztó adat kijöjjön nekik? :D :D

Ha nem csak a riasztó adatokat olvasnád, hanem azokat a kevésbé riasztó (mitöbb, megnyugtató) kutatási eredményeket is, amit mások rendeltek meg más tudósoktól, nem lennél ilyen borúlátó. ;)

Nem tudom. Annyit tudok, hogy A peak oil elméletet M. King Hubbert dolgozta ki még az ötvenes évek végén, aki egyébként a Shell Oil kutatólaboratórium geofizikusa volt abban az idõben.
Õ az Egyesült Államok olajkitermelésére készítette el az elõrejelzéseket, majd publikálta.
Mivel nem illett az elmélet az akkori politikai és pénzügyi elképzelésekbe, ennek megfelelõen kiröhögték, meg kitúrták a cégtõl.
Aztán az elõrejelzéséhez képest egy évvel késõbb, 71 ben beköszöntött az általa elõrejelzett olajválság, az USA ban.
Tehát amirõl szó van, az már egy ország szintjén bizonyítást nyert ennél fogva nem is értem mért gondolják egyesek, hogy ugyanez nem következhet be globális szinten is.

Azzal viszont melléfogtál, hogy borúlátó lennék, mert éppen ellenkezõleg, egy változás mindig jó lehetõség arra, hogy egy fejlettebb valamit hozzunk össze.
Azt várom, hogy nagyságrendekkel több pénzt feccöljenek az energetikai kutatásokba, és remélhetõleg a természetet is jobban megbecsülni kényszerül az emberiség.

#389 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2008 december 12. - 14:54

Én nem használtam azt a szót, hogy marhaság. Legfeljebb érzékeltettem, hogy arra gondolok, hogy marhaságokat írtok. :D Beleértve az akadémikust is. Megoldást viszont nem ígértem, sõt, nem is tudok adni, csak egyszerûen nem szeretnék befõttesüveggel a kezemben a sarki fényre vadászni. Amit Moon belinkelt, ott kell lefelé görgetni, és kiderül, hogy mire egy atomerõmûre összekaparjuk a pénzt, és meg is építjük, addigra nagyjából kár is lesz. És aztán még, ami ott nincs írva: egy országban, ahol két darab, egyenként a csúcsigény egyharmadát biztosító létesítmény üzemel, ott az élet az üldözési mániáról szól, és akkor még valós veszélyt nem is vettünk figyelembe. Nem is kell hozzá terrorizmus, elég egy rosszul alapozott távvezetéki oszlop és egy kis szél, aztán puff neki nagykalap. Nem, mintha nem úgy gondolnám, hogy mi is úgy élünk, mimt az amik 9/11 elõtt. A bûnös vakság langyos fürdõvizében ringatózva. De ez mellékvagány. A fõfolyamatokkal szemben (piac, világ, stb) tán csak Észak-Korea halad, látványos eredménnyel, az elhízás népbetegség, sok a bokatörés a szõnyeg alá dugott vagyontárgyak miatt, és az esztergályosok szakszervezete megvette Nagy-Britanniát üdülõnek. A fõfolyamatokat tekintve mi ott vagyunk, félúton, a tõke vagy oda megy, ahol a fogyasztás biztosított, vagy oda, ahol a munkaerõ olcsó, vagy oda, ahol a nyersanyag van. Mi ennek az egyenlõ oldalú háromszögnek a súlypontjában vagyunk, az atomot tekintve. Izé, a fõfolyamatos gondolatokat már fõleg a saját lábra állással kapcsolatban írtam. Saját lábra itt, ahol se jelentõs aranytartalék, se jelentõs szén- vagy más vagyon, se jelentõs Niagarák, se jelentõs fúziós bomba készletek, hát, van életveszélyes álom? A halálra röhögés miatt? A privatizációval kapcsolatban a mavir honlapját ajánlom, ott van a magyar energiarendszer története, abból kiderült, mit vettek a 90-esekben a vevõk - a 70-es évekbeli ócskaságokat. De tán meg lehet szervezni egy jópofa kontrasztlátogatást a csepel mûvek volt erõmûvébe, majd a mellé épült (angol cég építtette, ha jól emlékszem) új erõmûbe. Vagy a kelenföldi. Noha a példa abban sántít, hogy a régi csepeli vagy kelenföldi nem alaperõmû volt. Már ne értsük félre, én jobban nem kedvelem a nagy testvéreket, mint bárki más, és szeretnék nyugodtan, melegben és világosban élni, csak a javasoltakat nem látom útnak.

#390 lilith

lilith

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.846 hozzászólás

Közzétéve 2008 december 15. - 9:42

Nem találtam jobb helyet a kérdésemnek, és ide sokan benéztek. Van valakinek tapasztalata, tudása a szélerõmûvekkel kapcsolatban?Felmerült egy szélkerék építésének ötlete.Nagyjából milyen árral gondolkozzunk?Egy családi ház, és a lovarda világítását terveznénk ezzel megvalósítani esetleg. Esetleg valakit tudtok ajánlani, aki ezzel foglakozik?

#391 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2008 december 15. - 10:13

A paciponthu lovasfórumára gondolsz? Ott itt kezdõdött egy beszélgetés.
Meg egy lap: http://szelenergia.lap.hu

Edited by Ernest, 2008 december 15. - 10:14.

#392 lilith

lilith

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.846 hozzászólás

Közzétéve 2008 december 15. - 10:32

Igen, ezt a pacis beszélgetést is kerestem, de kiváncsi lennék konkrét tapasztalatra is, ha valakinek van ilyen. A másik linket majd átböngészem, köszönöm!

#393 Foltoscsikó

Foltoscsikó

Alvó forradalmár

• Fórumtag
  • 792 hozzászólás

Közzétéve 2008 december 15. - 10:48

Van ismerõsöm, de õ a nagyokat (az ipariakat) telepíti. A háztájiakról azt hallottam, hogy komoly támogatást adnak hozzá, és ezen felül kedvezõ lízingtarifát. (ami nekem elsõ és huszonharmadik hallásra is meredek egy monopolszolgátató által uralt országban) Van olyan ismerõsöm is, aki ennek konkrétan/konkrétabban utánajárt, azt hiszem, a héten találkozom is vele.

Edited by Foltoscsikó, 2008 december 15. - 10:49.

#394 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2008 december 15. - 11:10

Nem is tudtam, hogy a lízingtarifát egy szervezet adja.

#395 Foltoscsikó

Foltoscsikó

Alvó forradalmár

• Fórumtag
  • 792 hozzászólás

Közzétéve 2008 december 15. - 11:19

Milyen szervezet? :confused:

#396 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2008 december 15. - 11:20

Hát, azt írtad, hogy egy monopolszolgáltató. Amit a többi szereplõre nem tudtam értelmezni, de lízing ügyekben nem vagyok járatos.

#397 lilith

lilith

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.846 hozzászólás

Közzétéve 2008 december 15. - 11:23

Van ismerõsöm, de õ a nagyokat (az ipariakat) telepíti.

A háztájiakról azt hallottam, hogy komoly támogatást adnak hozzá, és ezen felül kedvezõ lízingtarifát. (ami nekem elsõ és huszonharmadik hallásra is meredek egy monopolszolgátató által uralt országban)
Van olyan ismerõsöm is, aki ennek konkrétan/konkrétabban utánajárt, azt hiszem, a héten találkozom is vele.

Nagyon megköszönném, ha kifaggatnád! Egyszerûbb, ha valaki már végigjárta az utat.

#398 Foltoscsikó

Foltoscsikó

Alvó forradalmár

• Fórumtag
  • 792 hozzászólás

Közzétéve 2008 december 15. - 11:23

A lízingfeltételeket valószínûleg a bank adja akivel a szervezet (akármilyen) kapcsolatban áll. Monopolszolgáltató alatt meg azokat értem, akik felégették Tesla mûhelyét. Azok mindig ugyanazok.

#399 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2008 december 15. - 11:39

Uff! 3 életrajzot átolvasva (neten) egyikben sincs utalás mûhelyre, ami leégett. Fealadtam.

#400 Foltoscsikó

Foltoscsikó

Alvó forradalmár

• Fórumtag
  • 792 hozzászólás

Közzétéve 2008 december 15. - 12:00

Van ez az elmélet (lehet, hogy csak összeesküvés) hogy azért kellett meghalnia, az eredményeinek pedig részben elvesznie, mert voltak, akiknek nem jött volna jól az esetlegesen olcsóbb energiaforrás. Semmi sem bizonyított, állásfoglalásom a véleményemet tükrözi. lilith: megkérdezem:) Az ilyen hírhedt név birtokosának amúgy is jó engedelmeskedni :D

Edited by Foltoscsikó, 2008 december 15. - 11:57.