Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Származás

• Please log in to reply
708 válasz a témához

#361 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 20. - 13:27

packa, írta rosi, van olyan topic, hogy képbeillesztés. ott megtalálod a részletes magyrázatot.

Hozzászólás megtekintése

Én meg úgy értettem, hogy ez egy olyan topic, ahová lehet..Köszi neked is, megkeresem, hátha jó lesz valamire.-)

#362 Vénusz777

Vénusz777

Új vendég

• Fórumtag
  • 7 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 20. - 13:33

Sziasztok!A véleményeteket szeretném kérni!A napokban meglátogattam egy szegedi lovardát. Szóbaelegyedtem a tulajdonossal egy kicsit.Megkérdezte, hogy milyen lovam van.Én mondtam neki, hogy nóniusz apától és...........Ez után azt mondta, hogy ne is mondjam tovább, mert ha a nóniusz vérvonalba belecsúszik más fajták vérvonala, akkor az már csak rossz ló lehet.Szerinte az ilyen lovaknak az inteligenciája egyenlõ a nullával.Õ csak a tiszta nóniuszt szereti.Sikerült jól megbántania.Szerintetek igaza van?Akkor miér tud a lovam pacsit adni, meghajolniés és vödörbe pisilni,ha mondom neki, hogy pisss.(tök ari ilyenkor)És még sorolhatnám.Szerintem nem szabad ennyire leáltalánosítani az ilyen származású lovakat, és sok minden függ a neveléstõl is.Bár nem vagyok nagy lóidomár, ezért nem akarok okoskodni,de szerintem szeretettel sok mindent el lehet érni.Ha van hozzászólásotok,szívesen fogadom. :confused:

#363 Rosinante

Rosinante

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.081 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 20. - 13:36

Képek Packa lováról

#364 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 20. - 14:22

Sziasztok!A véleményeteket szeretném kérni!A napokban meglátogattam egy szegedi lovardát. Szóbaelegyedtem a tulajdonossal egy kicsit.Megkérdezte, hogy milyen lovam van.Én mondtam neki, hogy nóniusz apától és...........Ez után azt mondta, hogy ne is mondjam tovább, mert ha a nóniusz vérvonalba belecsúszik más fajták vérvonala, akkor az már csak rossz ló lehet.Szerinte az ilyen lovaknak az inteligenciája egyenlõ a nullával.Õ csak a tiszta nóniuszt szereti.Sikerült jól megbántania.Szerintetek igaza van?Akkor miér tud a lovam pacsit adni, meghajolniés és vödörbe pisilni,ha mondom neki, hogy pisss.(tök ari ilyenkor)És még sorolhatnám.Szerintem nem szabad ennyire leáltalánosítani az ilyen származású lovakat, és sok minden függ a neveléstõl is.Bár nem vagyok nagy lóidomár, ezért nem akarok okoskodni,de szerintem szeretettel sok mindent el lehet érni.Ha van hozzászólásotok,szívesen fogadom.  :confused:

Hozzászólás megtekintése

Szerintem tökre igazad van.Tökre intelliges a lovad és megtuggya csinálni azt amit Te is.Tud pacsit adni,vödörbe pisilni stb.Én örülnék,ha ijjen lovam lenne.

#365 Guest_Nici_*

Guest_Nici_*
  • Guests

Közzétéve 2005 szeptember 20. - 14:28

Sziasztok!!! Tök vadi új vagyok itt a forumon, amikor végigolvastam ezt a témakört felmerült bennem a kérdés vajon tudtok-e segiteni abban h mennyire számit jo lonak 1 Rezgõ apaságu és Absatz Alkony anyaságu 5éves mfv.Tudtok ebbe segiteni????Elöre is köszi!!!

#366 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 20. - 15:14

Sziasztok!!! Tök vadi új vagyok itt a forumon, amikor végigolvastam ezt a  témakört felmerült bennem a kérdés vajon tudtok-e segiteni abban h mennyire számit jo lonak 1 Rezgõ apaságu és Absatz Alkony anyaságu 5éves mfv.Tudtok ebbe segiteni????Elöre is köszi!!!

Hozzászólás megtekintése

Szerinted jó? Ha igen, akkor nem számítanak a felmenõk.-)

#367 Guest_Nici_*

Guest_Nici_*
  • Guests

Közzétéve 2005 szeptember 20. - 17:38

Köszi Packa igazad van!! Csak kiváncsi vagyok más véleményére is!! Mert szeretném eladni és jo lenne tudni h mennyire számit jo lonak a származása alapján!! Amennyire utánanéztem jonak tünik de én nem értek a tenyésztési, vérvonalas dolgokhoz!!!

#368 Vénusz777

Vénusz777

Új vendég

• Fórumtag
  • 7 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 21. - 9:03

Köszi PozitívFeri! Te igazán pozitív vagy.Mostmár sokkal jobb a kedvem,és ezentúl nem hagyom, hogy más véleménye elrontsa azt. :)

Edited by Vénusz777, 2005 szeptember 21. - 9:04.

#369 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 21. - 10:44

Vénusz, ne is hallgass az ilyenekre...Tavaly lovagoltam egy mezõhegyesi tözsállományú kancát, akinek az apja (abban az évjáratban mindnek, vérfrissítés céljából) egy angol telivér volt. Nagyon szerettem, szuper kis ló volt!

#370 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 21. - 10:59

Köszi Packa igazad van!! Csak kiváncsi vagyok más véleményére is!! Mert szeretném eladni és jo lenne tudni h mennyire számit jo lonak a származása alapján!! Amennyire utánanéztem jonak tünik de én nem értek a tenyésztési, vérvonalas dolgokhoz!!!

Hozzászólás megtekintése

Hiába a származás, ha a ló netán küllemi hibás, esetleg agyi hibás, vagy még nyers. Hiába akarsz a származása alapján kérni 1 millát, ha a kutya nem nézi meg. De lehet, hogy 400 ezerért, már megnézik. De nem biztos akkor sem, hogy megveszik....Úgyhogy ez elég nehéz dolog, így megnézni, hogy mennyit kérj.Ha ugrik a ló 1,60-at, akkor egy díjugrató érdeklõdhet. Ha szabadidõ lovasnak kell ló, nem a milliót érõ lovak körül fog nézelõdni.

#371 Õz

Õz

Sebész

• Főmoderátor
  • 3.950 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 21. - 11:09

És szvsz baromira mindegy a származása, ha herélt a jószág.

#372 Keszter

Keszter

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 596 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 21. - 11:10

Rózinak kösz Packa képeit. Packa, tényleg nagy kár, hogy elment a Cenzi, amilyen jó állapotban volt, élhetné nyugdíjas napjait ma is. Nagyon rossz volt, amikor elpusztult, de legalább nem szenvedett semmilyen betegségtõl. Remélem, sok örömötök lesz a lányában.

#373 Guest_Nici_*

Guest_Nici_*
  • Guests

Közzétéve 2005 szeptember 21. - 12:19

Az biztos hogy hobbilonak nem nagyon adnám mert jo képességei vannak!! szoval szeretném sport célra eladni, ami elég nehéz ügynek látszik!!Eddig ugy vettem észre h nagyon sokat számit a származás, attól függetlenül h a ló még nyers!! Valahol láttam 1 hirdetést 1 Ginus apaságu két és fél éves kanca 1.2millioért!! 1 másik B3mas ugrolo fiatal jo képességekkel csak 600.000!! Szoval már teljesen nem tom mi számit és mi nem az ár+adásban!!! :confused:

#374 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 21. - 12:22

Ginus ivadékok, azok sportlóra vannak sütve. Neked, ha jól írtad "csak" magyar félvéred van.Honnan tudod, végül mennyiért adták el azt a csikót? Ha egyáltalán eladták már!Az sem biztos, hogy a 600.ezres lovat eladták...

#375 Õz

Õz

Sebész

• Főmoderátor
  • 3.950 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 21. - 12:46

Szoval már teljesen nem tom mi számit és mi nem az ár+adásban!!! :confused:

Hozzászólás megtekintése

- a bõr vastagsága az eladó képén- az, hogy elõzõleg mennyi idõn át próbálták egy korábbi (magasabb) áron sikertelenül eladni a lovat ( = ha sokáig nem jön vevõ, a többség enged az árból)- a ló kora, külleme, képességei, eredményei- tenyésztésileg szóbajöhetõ lónál a származása- esetleges különleges szín (inkább hobbilónál számít)- az adott paraméterekkel rendelkezõ lovak aktuális átlagos piaci áraHa elég jól tudod "fényezni" a lovadat, bejöhet az is, ha extrémen magas árat kérsz. Bár sima nyakonsütött mfv-nél nem biztos; a sznobok akik inkább a lovuk árán lovagolnak mint a nyeregben, a villogásra alkalmasabb fajtákat preferálják.(Mai napig nem tudom, hogy ujjtördelõs, eredményt-sose-felmutató Mesterünket pl hogy' sikerült annyiért eladni, amennyiért; hobbilovasnak ráadásul... Mondjuk csini karcsú majdnem-májsárga telivér apjú heréltlú volt, sportló sütéssel; amikor olyanja volt, szép nagyot ugrott; és ha nem figyelt rá eléggé és elég ideig az ember, akár fel se tûnt hogy elmebeteg :gm: )

#376 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 21. - 13:31

Ginus ivadékok, azok sportlóra vannak sütve. Neked, ha jól írtad "csak" magyar félvéred van.Honnan tudod, végül mennyiért adták el azt a csikót? Ha egyáltalán eladták már!Az sem biztos, hogy a 600.ezres lovat eladták...

Hozzászólás megtekintése

Egy barátomnak van egy Hospodár apaságú B osztályban versenyzõ lova. 600-ért árulta, senkit sem érdekelt. Javasoltam, hogy emelje duplájára, gonolva a sznobokra. Azóta hároman is nézték...-))

#377 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 21. - 13:33

[quote name='Nici' date='2005.09.21, 12:19']Szerintem kérj jó sokat, abból nem lehet baj.

#378 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 21. - 13:37

Rózinak kösz Packa képeit. Packa, tényleg nagy kár, hogy elment a Cenzi, amilyen jó állapotban volt, élhetné nyugdíjas napjait ma is. Nagyon rossz volt, amikor elpusztult, de legalább nem szenvedett semmilyen betegségtõl. Remélem, sok örömötök lesz a lányában.

Hozzászólás megtekintése

Pedig megfogadtam, hogy megnézem, ha rátalálok. Az anyját sem ismerem, mert azt meg ellopták, úgy, hogy még válságdíjat sem kértek érte.Köszi a jókivánságokat és a segítséget.

#379 furioso

furioso

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.414 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 21. - 13:51

Hozzászólás megtekintése

No, no! Függ a használati céltól is. Hobbilónál valóban...

#380 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 21. - 13:55

Egy barátomnak van egy Hospodár apaságú B osztályban versenyzõ lova. 600-ért árulta, senkit sem érdekelt. Javasoltam, hogy emelje duplájára, gonolva a sznobokra. Azóta hároman is nézték...-))

Hozzászólás megtekintése

Ez nagyon jó!! :kir: De azért nem biztos, hogy meg is veszik..megnézték, mi a fenét árulnak ennyiért. :dev: Lehet, hogy megnézni, én is megnézném. :dev:

#381 Õz

Õz

Sebész

• Főmoderátor
  • 3.950 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 21. - 13:58

Hozzászólás megtekintése

No, no! Függ a használati céltól is. Hobbilónál valóban...

Hozzászólás megtekintése

Nem akarok (nagyon) dög lenni; de tanultunk ezt-azt az ugróképességek és hasonlók öröklõdésérõl. Meg láttam sodri Aktion-csikót, meg olyan német import sportlovat akinek tele volt a származási lapja csodálatos nevekkel, maga a ló meg legfeljebb kitartásos magasugratásra volt jó 8évesen, mert ha 2nél több akadály volt a pályán, legalább a harmadát tutira lehúzta.Szóval elvben persze, befolyásolja a származás a teljesítményt (ezen alapszik az egész sportlótenyésztés); de gyakorlatban sztem leginkább csak annyi érdekes belõle, hogy van-e egyáltalán származása a lúnak, kaphat-e startszámot. Nálunk pláne. Mert persze szigorúbb szelekcióval, régebb óta és precízebben dolgozó tenyészegyesületeknél akár még az is lehet, hogy tényleg jobban megy az überszármazású paca a kevésbé überszármazásúnál.

Edited by Õz, 2005 szeptember 21. - 13:59.

#382 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 21. - 14:02

Hozzászólás megtekintése

[/quote]Ez nagyon jó!! :kir: De azért nem biztos, hogy meg is veszik..megnézték, mi a fenét árulnak ennyiért. :dev: Lehet, hogy megnézni, én is megnézném. :dev:

Hozzászólás megtekintése

[/quote]Persze, hogy nem biztos. -)Amúgy jó a ló, legutóbb Dánszentmiklóson láthattad volna versenyen, versenyen kívül Cegléden. Majd szólok, ha lesz valami a megyében. Ha elõbb nem, télen a fedelesben Tápiószentmártonban.

#383 furioso

furioso

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.414 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 21. - 14:12

Állapodjunk meg abban Õz, hogy pl. az ugrósportra szelektált szülõpároktól hamarabb várható és kapható jól ugró utód, mint a véletlenszerûen párosított, nem szelektált szülõpároktól. Természetesen kivételek mindig vannak, amelyek erõsítik a szabályt... ;)

#384 Õz

Õz

Sebész

• Főmoderátor
  • 3.950 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 21. - 14:20

Oké, ebben egyetértünk :) De ez nem jelenti, hogy attól, hogy X és Y jólhangzó nevek a ló szülei (vagy, ami gyakoribb, h X az apa és Y az anyai nagyapa; vagy ami még gyakoribb, hogy odacsapják az apa nevét, a származás többi részérõl meg semmit sem tudni), automatikusan jobb képességû és nagyobb értékû is lesz. Nem?Ami pedig az eredeti, "ha herélt, nem számít a származás" kijelentésemet illeti, az vmi afféle akart lenni rövidítve, hogy egy adott (ismert) képességû, teljesítményû ló értéke egy ugyanolyan képességû&teljesítményû, ám rosszabb származású lónál akkor lehet több (tisztán a származása miatt); ha tenyészállatként is használható.

#385 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 21. - 14:49

Sziasztok! Most vettem észre ezt az érdekes témát. az én véleményem szerint talán azért volt a magyar ló valamikor eredményes sport ló és kitûnõ használati ló mert akik tenyésztették azok nem szaporították.Hogy kifejtsem: A lótenyésztés most és mindíg is a piacról szól. Aki lovat tenyészt vagy tart igen nagy kockázatot vagy áldozatot vállal.Németországban az 1970 -es években csknem ugyananyi ló volt mint ma van és ott akkor is ma is fajtára tenyésztenek. Talán nem kell felsorolni milyen fajtákra. A fajtáknak megvan a tenyésztési eljárása és kész, azt betartva lehet ilyent és olyant tenyészteni. Mi magyarok elherdáltuk az európaszerte híres lótenyészeteinket, DE ne felejtsük született itt Ramses, Randi és még sok más európában ott ahol sikeres sport lovak születnek ott is elismert ló.A fogathajtás eredményeit pedig nem kellene szégyelnünk.A millitariban szép sikereket elért gidránokat sem kellene titkolnunk.Más szóval ha mi magyarok nem össze - vissza kereszteznénk kitûnõ genetikai állományú lófajtáinkat hanem kitartássak kibontanánk az évszázadok alatt õsszegyûjtött genetikai értékeket.Ehhez a munkához pedig nagyon szükséges a származások pontos ismerete türelem kitartás. Azt gondolom néhány év múlva az külömbözteti meg a magyart a többi euró nációtól hogy egyébb kúltúrtörténeti értékei mellett büszeke lesz tradicionális lófajtáira is mert ezt egyetlen más nációtól nem várhatjuk el / nekik is van./

#386 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 21. - 14:55

[quote name='bianko' date='2005.09.21, 14:49']Ehhez a munkához pedig nagyon szükséges a származások pontos ismerete türelem kitartás.Továbbá pénz és pénz és pénz..Hol vannak már azok a nagybirtokok, vagy állami gazdaságok, amelyek tudták finanszírozni a szakszerû tenyésztést?

#387 furioso

furioso

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.414 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 21. - 14:57

Õz! A reakciód elsõ bekezdésével egyetértek, a második bekezdésben leírtakat pedig értettem az elsõ felvetésed alkalmával is.

#388 furioso

furioso

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.414 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 21. - 15:47

bianko!Néhány kiegészítést fûznék a hozzászólásodhoz: az elsõ, hogy Ramzes nem itt született, hanem Lengyelországban. Annyi magyar vonatkozása volt, hogy anyai nagyapja 532 Shagya X-3 volt, a radautzi Shagya X egyik fia.A másik: bizony volt idõszak, amikor bizony Magyarországon tenyésztették is és szaporították is a lovat. A szaporítás akkor volt elõtérben, amikor a hadseregnek nagy számú pótlóra volt szüksége.Viszont a mostani "szaporítással" ellentétben egyrészt a felnevelés körülményei, másrészt a szelekciós követelmények (katonai felhasználás, vadászlovaglások, stb.) miatt a jó képességeket eláruló egyedek hamar a felszínre kerültek. A harmadik: hol vannak már nekünk a lótenyésztésben évszázadok alatt összegyûjtött genetikai értékeink? Lennének, ha nem szüntették volna meg Kisbért, nem szórták volna szét Mezõhegyesrõl a hagyományos magyar fajtákat képviselõ mezõhegyesi félvért (furioso-north star), gidránt, ha nem a közelmúltban privatizálták volna a Hód-Mezõgazda Rt-t, ahol a közelmúltig az ország legnagyobb populációjú furioso-north star tenyészete volt, s most ennek az elkótyavetyélése folyik, stb.Ha hagyományos magyar fajtának tekintjük a shagyat és a lipicait, akkor talán ez a kettõ még életképesnek tûnik a nemzetközi piacon, de mi lesz a lipicaival, ha olyan követelményeket határoznak meg a fogathajtásban, amelyeket nem tudnak teljesíteni, csak a nyugati sportfélvérek? Ha láttál mostanában (egy-három éven belül) fogathajtó vb-t, azt is láthattad, hogy az elegáns, erõs, haladni tudó sportfélvérek voltak a mezõnyben többségben, s nem a lipicaiak.A hagyományos magyar lófajták (furioso-north star, gidrán, nóniusz) oly kis számban tenyésznek ma Magyarországon, hogy nagyon kicsi a merítési lehetõség. Kicsi az esély, hogy néhány jó képességû egyed a felszínre kerüljön, s ott is maradjon. A fogathajtásban a nóniuszt a mezõhegyesi ménesbirtok egy fogata - hol kettes, hol négyes - képviseli. A gazdasági helyzet csak ezt teszi lehetõvé. Pedig a nóniusz tipikusan kocsiló, ennek ellenére a hazai fogathajtó mezõnyben elenyészõ a számuk.Konklúzióként: én pedig azt gondolom, hogy mint ahogy a magyar lovastársadalom már most sem büszke a hagyományos lófajtáira, néhány év múlva pedig még kevéssé lesz az. Csak néhány megszállott. Majd hozzák a zömmel szemetet külföldrõl, mert csak azt tudják megfizetni, a minõséget nem. Divat - ez a kulcsszó.

#389 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 21. - 15:51

Már most sok fogathajtó cseréli le a lippeket, félvérekre... :(

#390 Guest_Nici_*

Guest_Nici_*
  • Guests

Közzétéve 2005 szeptember 21. - 16:42

Elég nehéz volt ennyi informáciot értelmezni!!! a sütés számit vagy a származás???Apai ágon sportfélvér, anyai ágon North Star-Hollland sportlo, de nyakon van sütve, akkor az magyar félvér?? Vagy minek számit??Miért nem számit a származás 1 heréltnél? :confused: :(

#391 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 21. - 17:36

A nyakon sütés "kevesebbet ér", mint a nyereghelyen, vagy combon sütés.A heréltnél azért mindegy (lehet akár hibátlan küllemû gyönyörû példány) mert nem lehet továbbszaporítani.Ha kanca lenne, nyereghelyen sütve, szemléztetve és ott elismerve, akkor neki és a jó származású méntõl lévõ csikója többet érne.Ha meg mén lenne, akkor ugyancsak szemléztetve, akár fedengedélyt is kaphatna és akkor utódokat nemzhetne, ha kereslet van rá.

#392 Guest_Nici_*

Guest_Nici_*
  • Guests

Közzétéve 2005 szeptember 21. - 18:46

Értem!! Azért lehet jo lo attol függetlenül h nyakon van sütve???Értesz valamennyit a származáshoz???Másfél éve lett kiherélve van 1 csikója, de nem volt fed engedélye!!! Sajnos!!! :confused: :huh:

#393 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 21. - 18:55

Azt senki nem mondta, hogy ettõl függetlenül nem lehet jó ló. Látom, már meg is hírdetted sportcélra.De az árát az eredményei, vagy kipróbálható (szakértõ szem által már most látható) képességei és a kereslet határozzák meg.

#394 Guest_Nici_*

Guest_Nici_*
  • Guests

Közzétéve 2005 szeptember 21. - 20:58

Az 1ik barátnõm a tatiban tanul mint belovaglo és mondta h ott benn van 1 csaj aki ért a származáshoz +ilyenek! Neki +mutatjuk a származását +h eddig mit tud stb és ö tud segiteni az árban, és 1-2 embernek tud szolni aki lovat keres!!Az a legrosszab az egészben h tényleg semmit nem értek a származáshoz, az árakhoz + föleg nem és ez igy baromi nehéz!!! :confused:

#395 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 22. - 11:36

furioso! Kösz a kieg! de azt hiszem mindegy hol születik a gyerek ha õsei innen származnak - mert a radautzi shagyanak ( bábolnai arab) semmi köze a jelzett " úrhoz"? A katona lovakat hidd el nem szaporították mert legalább olyan tüzetességgel vizsgálták a felvásárlók a remondákat mint ma a rendõr lovakat.Különben nem lett volna katona ló a katonaló.A lótenyésztésben ötven év annyi mint csepp a tengerben bizonyítja ezt az is hogy hiába erõlködnek Magyar sportlovat elõállítani mindenféle alapanyagon.Tisztavérben magyarfajtát a gidránban megpróbáljuk de ha van eredmény azt lefikázzák ahelyett hogy a hóna alá nyúlnának az ügynek.Hozzászólásodból itélve nem kell különösebb felemlegetése annak, hogy Gidrán Sóhaj kivel és hogyan nyerte meg millitariban a Fiatal lovak világbajnokságának terep számát. 150 - 160 kanca alapanyagon tradícilnálisa tenyésztve 4x magyar bajnok G. ménnel jó hány csikója érdemes arra hogy példájuk alapján több esélyt adjunk a magyar lónak.A fajtára tenyésztés igy a pontos származás ismeret segítheti hozzá a lótenyésztõket igy a lovasokat is egyre jobb lovakhoz. A bélyegzéshez ( sütéshez ) annyit. hogy a szabályok nem igazságosak a lóhoz és agazdához.nyereghelyen bélyegzéshez szükséges a fajtafenntartó egyesületi tagság a kancaragisztráció Stb. pedig aze gész procedúrát a lótenysztési feülgyelet végzi nem kis summáért igy többen nem is vállalják be. A lótartók pedig a lópiaci árak miatt nem vállalják legtöbbször a csikók származásának megfelelõ bélyegzést. A konklúzióhoz : Részben van igazad, hála.... van a lovastársadalomnak még olyan rétege amely büszke tradicionális lófajtáinkra , nekünk az a feladatunk és kötelességönk hogy néhány év múlva ne nelked legyen igazad.

Edited by bianko, 2005 szeptember 22. - 11:38.

#396 Nordwind

Nordwind

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 103 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 24. - 18:36

SZIAZTOK!!! VETEM EGY UJ LOVAT (CSÖDÖR) :D APJA: HONOS (BY EINKLANG EX WALDINA)ANJA: ZSEMBES (BY SARKCSIALLAG EX PEZETA)S TOVABBI SZARMAZASAT KERESNEM; INFORMACIOKAT ES KEPEKET AZ APJA; ANJA,.... LEGSZIVES IRJATOK :kocc: itt keresnem tovabb a szarmazasat!!üdv. ritaPosted Imageapja:Posted Image szerintem dallos gyula lovagolta...!!

#397 RIDERMAN

RIDERMAN

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.211 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 26. - 16:57

Miért gondoljátok hogy ezen a vonalon bármivel is jobb a helyzet mint az egész "lovas társadalomban". Miért nem értékes az ami érték, ami magyar, sokat bizonyított fajta? Miért nem értékes a szaktudás a szakember a szakköny az eredmény ha hazai? Miért szól a sütés a lóútlevél, a lógyógyszer és sorolhatnám mégtovább,szóval minden csak a pénzrõl!

#398 Kedd

Kedd

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 578 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 29. - 20:19

Sziasztok!Tudtok valamit egy AGA Khan nevû ménrõl?Õ a lovam apja, szeretnék róla tájékozódni.

#399 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2005 szeptember 29. - 20:41

nálunk van egy csikója, sidney

#400 Guest_Nici_*

Guest_Nici_*
  • Guests

Közzétéve 2005 szeptember 30. - 13:55

Valaki tud valamit a Rezgö nevü lorol???Milyen utodjai vannak?? Jo lonak számit???Kérlek irjatok!!! :confused: