Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Érdekesség

• Please log in to reply
8980 válasz a témához

#361 Palomino

Palomino

Csillámlovas

• Fórumtag
  • 1.806 hozzászólás

Közzétéve 2003 július 10. - 13:21

Ez is hasonló szösszenet, amit lovas emberek talán nehezen emésztenek... [url="http://"http://www.rajtapecs.hu/index.php?r=balmenu&&menu=komolytalan4&&oldal=1"]web page[/url]

#362 Hajnal4

Hajnal4

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.645 hozzászólás

Közzétéve 2003 július 10. - 13:27

Áááááá....ez extra hülyeség :eek: :D

#363 Palomino

Palomino

Csillámlovas

• Fórumtag
  • 1.806 hozzászólás

Ja, Barefootnak akartam írni még, hogy [url="http://"http://kep.tar.hu/felin/index.phtml?aid=27577890"]EZEKET[/url] , a legjobbakat kihagyta a sorból! Szerintem a Hõsök terei 7 vezér lovainál ritkán alkottak szebbet! Ha jól tudom, Zala György mûvei.

#364 zapolya

zapolya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Csuti! Szerintem aki idetalál annak jónéhány fórumon olvasható írás meghozhatja a kedvét a lovazáshoz. Posted Image Az is igaz, hogy aki idetalál, az már elkezdett érdeklõdni a lovak/lovagolás/fogathajtás iránt.

#365 Artin

Artin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.886 hozzászólás

KundK cikkéhez. Ezt a cikket nem tudom szó nélkül hagyni. Úgy érzem egy kicsit furán használ egyes kifejezéseket.
idézet:
az ember vagy maradjon hobbilovas (és teljes biztonsággal tereplovagolhat ötödikként a sorban), vagy tanuljon meg komolyan lovagolni, [/QUOTE]Én hobbilovasnak tartom magam, de szerintem attól még tudok a fent említettnél eltérõ helyzetben is biztonságosan lovagolni. Eszerint a hobbilovasok nem tudnak önállóan, vagy egyéb helyzetekben biztonságban boldogulni? Amúgy sem hiszem, hogy a legtöbb hobbilovas álma az lenne, hogy ötödikként bandukoljon egy sorban egy vezetõvel. (bár hozzá kell tenni, hogy néha az is marha jó tud lenni)Ezután közvetlen meg leírja azt, amit én (és szerintem itt még sokan) hobbilovaglásnak nevezünk.
idézet:
A nyeregbõl kilóg a kengyel. [/QUOTE]Ezzel semmi különösebb gond nincs, egyszerûen csak furán hangzik. Vagy csak nekem?
idézet:
Felszállás. Az amatõröket általában felsegítik a lóra, de én ezt már az elsõ pillanattól megalázónak éreztem. [/QUOTE]Na. Ez az a pont, ahol eldöntöttem, hogy nem hagyom szó nélkül.Véleményem szerint az amatõr lovasok többsége fel tud szállni egyedül is (hacsak kora és így testi adottságai nem akadályozzák), így inkább a kezdõknek kell az elején segíteni, amíg rá nem érez. De ez mitõl megalázó????? Még nem találkoztam olyan oktatóval, vagy lovas szemlélõdõvel, aki kiröhögött volna egy kezdõt, akit fel kellett segíteni.
idézet:
a szár. Ez utóbbiba kapaszkodni szoktunk, mint korábban is szóba került, a ló irányításának a szár csak másodlagos eszköze. [/QUOTE]Ezen már más is fennakadt elõttem. Részemrõl no comment, csak egy:szemétinkábbeltakaró szörnyecske

#366 zapolya

zapolya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2003 július 10. - 13:32

Artin! Úgy érti (szerintem, bár nem vagyok gondolatolvasó), hogy a hobbilovas az, aki amikor nincs éppen fitnesz edzés, vagy kertiparti, vagy nincs jelenése a szoláriumban, vagy egyéb jobb dolga, akkor felül egy lóra, azt lovagol. :D [ Július 10, 2003, 13:33: Az üzenetet átszerkesztette: zapolya ]

#367 zapolya

zapolya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2003 július 10. - 13:36

Még a felüléshez is hozzá kell szólnom, mert velem a mai napig elõfordul, hogy nem bírok felkászálódni a lóra (izomláz, vagy egyéb miatt), és akkor megkérek valakit, hogy segítsen fel. Nem érzem úgy, hogy árt az imidzsemnek, vagy ilyesmi. Persze jobban szeretném, ha például a ló sörényébe kapaszkodva fel tudnék ugrani a hátára kengyel nélkül, dehát azt még egy kicsit gyakorolni kell. :D

#368 Artin

Artin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.886 hozzászólás

Közzétéve 2003 július 10. - 13:39

"Nincs jobb dolgom, jé itt egy ló" típusokat értené alatta? Van ilyen?Akkor még sem tartom magam hobbilovasnak (legalábbis ilyennek nem). Legyek mondjuk inkább Örömlovas!

#369 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2003 július 10. - 13:39

Bakolás: bakhátat csinál, vagyis domborítja, púposítja a hátát. Ha ezt még kirúgással és lecsapott fej, oldalra csavarintva (nehogy a szár vége is a kezedbe maradjon) négylábas érkezésbõl oldalra elpattanással majd kitartóan ismételve rotyó rajtokkal fûszerezve kerül elõadásra, akkor az már finom dolog.

#370 Artin

Artin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.886 hozzászólás

Közzétéve 2003 július 10. - 13:43

idézet:
vagy egyéb miatt [/QUOTE]Például, ha ez esetben egy csinos fiatal lovászlány sietne a segítségemre! :D Posted Image

#371 zapolya

zapolya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2003 július 10. - 13:45

A hobbilovas kifejezést én sem szeretem. Az örömlovas meg egy kicsit furi, olyasmi mint az örömzenész. Posted Image Inkább azt mondanám hogy lovas. Na, már megint a kategóriáknál tartunk...

#372 zapolya

zapolya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2003 július 10. - 13:46

idézet:
Eredeti szerzõ: Artin:
idézet:
vagy egyéb miatt [/QUOTE]Például, ha ez esetben egy csinos fiatal lovászlány sietne a segítségemre! :D Posted Image
[/QUOTE]Engem ez nem motiválna. :D :D :D [ Július 10, 2003, 13:47: Az üzenetet átszerkesztette: zapolya ]

#373 Artin

Artin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.886 hozzászólás

Közzétéve 2003 július 10. - 13:50

idézet:
Engem ez nem motiválna. [/QUOTE]Gondoltam, csak nem akartam feladni magam ellen a labdát egy esetleges lovászfiús kiegészítéssel.
idézet:
olyasmi mint az örömzenész [/QUOTE]Vagy, mint az örömlány? :D -nehogy valaki magára vegye!Amúgy a hobbilovas kifejezéssel nekem semmi bajom. Sokmindent elmond a lovasról. A kategorizálás meg jó dolog, legalábbis addig, amíg mindenki csak magát helyezi el. [ Július 10, 2003, 13:51: Az üzenetet átszerkesztette: Artin ]

#374 Csuti

Csuti

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.848 hozzászólás

Közzétéve 2003 július 10. - 14:09

idézet:
Eredeti szerzõ: Fec: Bakolás: bakhátat csinál, vagyis domborítja, púposítja a hátát. Ha ezt még kirúgással és lecsapott fej, oldalra csavarintva (nehogy a szár vége is a kezedbe maradjon) négylábas érkezésbõl oldalra elpattanással majd kitartóan ismételve rotyó rajtokkal fûszerezve kerül elõadásra, akkor az már finom dolog. [/QUOTE]Na hát ilyet azért már neeee! Az durva!Ééééén, mint hobbi-örömlovas :D az ilyet már nem tudnám kiülni. Az ciki?

#375 Eva

Eva

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.912 hozzászólás

Közzétéve 2003 július 10. - 14:10

Dehogy ciki!Nem a rodeo versenyre készülünk, "csak" az örömünkre :D

#376 Csuti

Csuti

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.848 hozzászólás

Közzétéve 2003 július 10. - 14:23

Akkor jó. Mindjárt megyek is "örömködni"! :cool:

#377 Eva

Eva

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.912 hozzászólás

Közzétéve 2003 július 10. - 14:24

Én is :D :D :D :D :D :D :D :D

#378 Csuti

Csuti

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.848 hozzászólás

Közzétéve 2003 július 10. - 14:29

Posted Image Azért az tetszett, hogy: A kék a rendõr. :D

#379 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2003 július 10. - 15:03

Én is.. Posted Image

#380 zapolya

zapolya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2003 július 10. - 15:23

Én is, pontosan fél hatkor kilövök a lovarda felé. Posted Image Remélem, hogy Fec által leírt mozdulatsort nem fogom tapasztalni.

#381 Pampalini

Pampalini

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 344 hozzászólás

Közzétéve 2003 július 10. - 16:12

Ugyan kevés a ló a következõ szövegben de azért kérlek olvassátok el! Nem fogjátok megbánni."Vannak pillanatok az ember életében, amelyekért érdemes élni. Az ilyenkorbekövetkezo csoda azonban nem adja ingyen magát: az örök kétkedok és akérgesszívuek elott például rejtve marad, és boldog az az ember, akiéletében többször is találkozhat vele. Nem tervezheto és nem érkezikgombnyomásra - akinek van füle a hallásra, annak sem mindig sikerül átélnie.Ha mégis, az minden szenvedést megér. Akik szívükkel ott voltak egy éve aKossuth téren, azok tudják, mirol beszélek; másoknak pedig hiába ismagyaráznám.Szombat este Csíksomlyó fölött, a nyeregben megtörtént a csoda. Az elojeleknem voltak túl biztatók, de annak ellenére, hogy délután jókora zivatarokáztatták a környéket, megindult az erdélyi tömbmagyar vidék. Jöttek lovon ésszekérrel, ütött-kopott Daciákon és vadonatúj luxusautókon, busszal ésvonattal. A székelyek búcsújáró hegyére pünkösd után egy hónappal újraszázezrek zarándokoltak el, hogy lelki-szellemi táplálékkal megerosödvetérhessenek haza. És újra bebizonyosodott, hogy a hit csodákra képes: mostnem hegyeket, hanem felhoket mozgatott meg, és a Szalvátor kápolna fölött,két órával az eloadás elott kitisztult az ég.Az István, a király rockopera erdélyi bemutatójára két évtizedet kellettvárni, de a premier minden képzeletet felülmúlt. Nem kockáztatok vele sokat:minden idok legnagyobb magyar nyelvu színpadi produkciójának lehettünkszemtanúi. Óvatos becslések szerint is háromszázezren voltak kíváncsiak azeloadásra, a hangulat leírásához pedig kevés a szó. A színpad fölötti hegyenhatalmas magyar zászló várta az embereket, akik közül sokan maguk iselhozták otthonról a féltve orzött piros-fehér-zöld lobogót. A nézok közülbizonyára már többen látták a királydombi vagy az azt követo magyarországieloadások valamelyikét, és sokuknak van ronggyá hallgatott kazettájuk,barázdásra koptatott lemezük otthon, de ezt a produkciót itt kellettmegtapasztalni.A torokszorító élményt nem lehet leírni, irigylem a színészeket, akikmegtapasztalhatták, milyen érzés háromszázezres kórus elott énekelni. Azemberek zöme betéve tudta a szöveget, és nem hiszem, hogy Koppánynak valahalett volna annyi híve, mint szombat este Csíksomlyón. A hatalmas nézoseregnem egy szórakozni vágyó tömeg volt azon az estén, hanem az újjászületni,egyesülni vágyó nemzet. És egy napra helyreállt a szívekben a rend: nem amerjünk kicsik lenni országa voltunk, nem a címertelenítettmagyarigazolványok népe, hanem az eros, egységes magyar nemzeté.Bár nem voltak jelen a koncerten az anyaország mai vezetoi, oszinténremélem, hogy a tévékészülékek elott maguk is megtapasztalhatták a csodát.Nekik mondom el, hogy mi történt a közvetítés után: a moccanni nem akarótömeg akaratát megérezve a két foszereplo, az Istvánt játszó Varga Miklós ésa Koppány borébe bújt Vikidál Gyula belekezdett a színpadon a székelyhimnuszba. Szívszorító érzés volt a háromszázezer zokogó-éneklo ember, égboljövo, kegyelmi állapot. Utána pedig békében levonult a tömeg, méltósággalcáfolva meg azokat, akiknek errol a hozöngés jut az eszükbe.Szombat este újra Csíksomlyó volt a magyarság szíve, amelybol ütoerekindultak a magyarlakta vidékek irányába. Háromszékig, Székelyudvarhelyig ésGyergyószentmiklósig tartott az összefüggo kocsisor, az autókban pedigboldog és szeretettel teli emberek ültek, egy igazi csodával gazdagabban.Szent István megáldotta Erdélyt - egy ideig könnyebbek lesznek ahétköznapok.Szent István király megáldotta ErdélytMinden idok legnagyobb magyar nyelvu szabadtéri eloadása . "Újjászületnivágyó nemzetként jöttünk ide"2003. július 7. (5. oldal)Lukács Csaba (Erdély, Románia)Évtizedes álma valósult meg az erdélyi magyarságnak szombat esteCsíksomlyón, ahol háromszázezres tömeg volt kíváncsi az István, a királycímu rockoperára. Az Ezer Székely Leány rendezvénysorozat záróeseményeminden idok legnagyobb magyar nyelvu színpadi produkciójaként vonulhat be aköztudatba.A háromszázezres közönség zöme, az elso sortól az utolsóig, kívülrol fújta adalok szövegét Fotó: Tóth TiborHetek óta a rockopera erdélyi premierje volt a fo beszédtéma a romániaimagyarság körében. Nem csoda, hiszen az István, a király a nehéz idokben -amikor a határon elkobozták a kazettát, ha megtalálták - a történelmi tudatápolása mellett a nemzet együvé tartozásának érzését is erosítette aCeausescu diktatúrája által nyomorgatott erdélyi magyarságban. Az ingyenesszabadtéri eloadás hírére a legkisebb falvakból is autóbuszokat szerveztek.A Csíksomlyótól százharminc kilométerre lévo Gyulakután például egyfocimeccs után mindkét csapat felült az egyik buszra, a szurkolósereg pediga másikra, és a fiókok mélyérol elobányászott magyar zászlókat lobogtatvajöttek a koncertre. A tömbmagyar vidék mellett sokan érkeztek a szórványbólis. A végeláthatatlan kocsisorban sok autón láttunk máramarosi, bihari vagyéppen szebeni rendszámot. A színészek - a húsz esztendovel ezelotti,királydombi eloadáshoz hasonló szereposztásban - öt napig próbáltak acsíkszeredai Vákár Lajos-mujégpályán, majd csütörtökön és pénteken ahelyszínen is gyakoroltak. A pénteki, éjszakába nyúló fopróbára több ezrenvoltak kíváncsiak. A végén - hajnali egykor - a hullafáradt színészekhezfelszólt egy rekedtes hang a közönség soraiból, hogy nem lehetne még egykicsit közösen énekelni? A városban - az esetleges provokációkelkerülésére - péntek estétol alkoholárusítási tilalmat vezettek be. AHármashalom-oltárnál felállított színpadnál méltóbb helyet nehéz elképzelnia rockopera bemutatására: a fantasztikus környezet maga is díszletkéntszolgált, a keresztények például a Salvatore-kápolnából jöttek le téríteni,a pogányok jurtáját pedig az erdo alá építették fel. A Novák Ferenc rendezteeloadásban fontos szerepük volt a helyieknek is, hiszen a legalább százfostánckart - a budapesti Honvéd Együttes tagjai mellett - a csíki Hargita és asepsiszentgyörgyi Háromszék együttesek muvészeibol verbuválták. A produkcióaz Ezer Székely Leány elnevezésu hagyományorzo rendezvénysorozatzáróeseménye volt. A programok már reggel elkezdodtek Csíkszeredaközpontjában, ahol a tizenhét amator tánc- és népzeneegyütes tagjai utcaifelvonulással csalogatták a város fölötti hegynyeregbe a közönséget. Atalálkozón volt íjász- és lovasbemutató, a végén pedig egy gyönyöru szép -jegymentes - fekete csikót sorsoltak ki a közönség azon tagjai között, akiknépviseletben jöttek el. Az együttesek fellépését követo össztáncot, amelyalatt több száz székely ruhás fiú és leány ropta, a szemmel láthatóanmegilletodött Szörényi Levente is megörökítette videokameráján. A neveszeneszerzot gyakorlatilag lerohanták az autogramkérok, leggyakrabban a"Székely vagyok, nem piskóta!" feliratú pólóra kellett tennie a szignót. Azido nem volt kegyes a délutáni eloadások résztvevoihez, hiszen jókora záporzúdult a hegyre. Az égi áldás nem riasztotta el a közönséget: az emberekvégeláthatatlan folyamban indultak meg az este fél kilencre hirdetetteloadásra. A hatalmas terület lassan, de megállíthatatlanul telítodött, éskét órával az eloadás elott az égiek is meghallgatták a tömeg imáját, hiszena hegycsúcsra kituzött hatalmas magyar zászlón megjelent a napsugár. Amikora rendezvény fovédnöke, Mádl Dalma asszony megérkezett a helyszínre, már egytut sem lehetett leejteni. A köztársasági elnök felesége az ot fogadóújságíróhadnak azt mondta: ne velem foglalkozzanak, inkább azt filmezzék,milyen örömmel jönnek fel az öregek és fiatalok a hegyre. A kezdésre várva aszínpad mellett a közönséget csodáltuk Varga Miklóssal, aki nyakábanNagy-Magyarországot ábrázoló medált viselt. - Az eltelt években már-márfeladtuk, hogy eljutunk ide a darabbal, de a húszéves évforduló kapcsán újranekirugaszkodtak a szervezok - mesélte. - Borzongató érzés most itt állni,azzal a tudattal, hogy ez a hatalmas mennyiségu ember arra vár, varázsoljukel oket. Az eloadás elott - a szent hely szellemének megfeleloen - egylelkész szólt a tömeghez. - Nem szórakozni vágyó tömegként jöttünk ide -mondta -, hanem egyesülni, újjászületni, megújulni vágyó nemzetként. A csodapontosan kilenc órakor kezdodött. A háromszázezres közönség zöme az elsosortól az utolsóig kívülrol fújta a dalok szövegét. Hatalmas tapsköszöntötte Vikidált, Varga Miklóst és Bródyt, a gyorsabb számoknál pedigegy emberként ugrált a tömeg. A hegyoldalt bevilágították a nézok gyertyáiés öngyújtói, amikor az Istvánt alakító Varga Miklós államalapító királyunkdilemmájáról énekelt. A téma aktuálisabb, mint valaha: Európával egyesülvemindenáron meg kell próbálnunk magyarnak maradni. Erdélyben ez kettosfeladat, hiszen az itt élo közösséget a globalizáció veszélyei mellett atöbbségi nemzet beolvasztási kísérletei is fenyegetik. A fantasztikusmozgás- és pirotechnikai elemekkel tarkított eloadást a Himnusz és tuzijátékzárta. A hosszú percekig tartó taps színpadra követelte a szerzok mellett arockopera alapjául szolgáló dráma alkotóját is. Boldizsár Miklós életébeneloször járt Erdélyben, de minden bizonnyal soha nem felejti el atöbbszázezres tömeg vastapsát. Az emberek a hoszszú ováció után sem akartakmozdulni, ezt látva a színpadon álló Varga Miklós és Vikidál Gyulabelekezdett a székely himnuszba. Az éneklo-zokogó tömeg élményét nem lehetleírni - a mellettem állók a végén csak annyit mondtak: ezért érdemes voltélni. Az eloadás után a székely ruhába öltözött csíkszeredai polgármester,Csedo Csaba lapunk kérdésére elmondta: a legfontosabb az, hogy itt azemberek szeretettel vették körül egymást. Életében még nem tapasztaltennyire felemelo érzést, és a siker azt bizonyítja, hogy az erdélyimagyarságban elementáris igény van a kultúra és a történelem iránt. SzörényiLevente, a darab zeneszerzoje oszintén sajnálta, hogy vége lett azeloadásnak, szerinte a közönség is örült volna annak, ha rögtön a befejezésután újra eloadják. Abban bízik, hogy az emberek egy kicsit boldogabbanmennek haza, mint ahogyan idejöttek. A produkció alatt elemi erovel tört felaz évtizedek alatt tudatosan elfojtott érzelmi világ. A zeneszerzo biztosabban, hogy a tömegbol egy eloadásra való kituno énekest ki tudott volnaválasztani. Nekünk sem volt mindegy, hogy eljutunk-e Csíksomlyóra - mondtabúcsúzóul. - Biztos vagyok benne, hogy a közönségbol sokan látták már aprodukciót Magyarországon, de itt az egész valami másról szól. Arról, hogylehozhatják az otthon rejtegetett zászlót, és talán arról is, hogy egy naprahelyreáll itt valami. A hegyrol példás fegyelemmel botorkált le a hatalmastömeg, a sötétben az emberek egymásba kapaszkodva óvták magukat azelcsúszástól. Éjfél után aztán több kilométeres autófolyamok indultak elSzékelyföld és Erdély minden szeglete felé, hogy magukkal vigyék az együvétartozás és a közös múlt élményét. A csíksomlyói templom elott még hajnalikettokor is jókora tömeg álldogált. A templomból egy öreg házaspár jött ki,biztosan megköszönték Máriának a csodát. A székely asszony halkan azt mondtaaz urának: két dologra vágytam igazán így, öreg koromban. Hogy lássak magyarzászlót a Hargitán Posted Image , és halljam éloben beszélni Orbán Viktort. Az egyik mostteljesült."

#382 Aniko

Aniko

Törzsvendég

• Főmoderátor
  • 6.637 hozzászólás

Közzétéve 2003 július 10. - 21:03

Könnybe lábadt a szemem és libabõrös lettem.Szombaton felhívott a barátnõm, aki felvette videóra a csíksomlyói István a királyt. Próbálta elmondani, hogy micsoda érzések jöttek át a képernyõn, és micsoda katarzist éltek át ott a nézõk. Akkor is megborzongtam, de most ezt a beszámolót olvasva... szerettem volna ott lenni!! Mivel ez már nem lehetséges, biztos, hogy meg kell néznem ezt a felvételt.

#383 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2003 július 10. - 23:16

Másolni is tud a kartársnõ? Mert ha igen, akkor szeretnék kérni egy másolatot. Az István a király engem sem hagy hidegen. Pedig én ha akkor élek, egészen biztosan Koppány oldalán harcolok, és mégis.Palomino, elolvastad a cikket is? Az Andrássy szobrot pl, ami szintén Zala György szobra, eléggé lehúzza, és ami azt illeti, a gondolatmenetét követve a hét vezér lovait sem dícsérné meg a szerzõ.

#384 amigo

amigo

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 986 hozzászólás

Közzétéve 2003 július 11. - 0:29

idézet:
Eredeti szerzõ: Pampalini: Ugyan kevés a ló a következõ szövegben de azért kérlek olvassátok el! Nem fogjátok megbánni."Vannak pillanatok az ember életében, amelyekért érdemes élni. Az ilyenkorbekövetkezo csoda azonban nem adja ingyen magát: az örök kétkedok és akérgesszívuek elott például rejtve marad, és boldog az az ember, akiéletében többször is találkozhat vele. Nem tervezheto és nem érkezikgombnyomásra - akinek van füle a hallásra, annak sem mindig sikerül átélnie.Ha mégis, az minden szenvedést megér. Akik szívükkel ott voltak egy éve aKossuth téren, azok tudják, mirol beszélek; másoknak pedig hiába ismagyaráznám.[/QUOTE]Szia! Posted Image Posted Image Posted Image

#385 Karesz

Karesz

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 217 hozzászólás

Közzétéve 2003 július 11. - 7:02

OffBarefoot,Koppány célja az ország szétszakítása volt, egy korai Trianontól mentette meg Szent István az országot. Divat még arra is hivatkozni, hogy István ráerõltette a kereszténységet, hát nem, Koppány a nyugati kereszténységet képviselte, keresztényebb volt a kereszténynél. Azzal, hogy a mai politika Szent Istvániakra és Koppányiakra osztja föl az országot, csak minket akar megosztani. Posted Image Posted Image Ne dõlj be!On

#386 Artin

Artin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.886 hozzászólás

Közzétéve 2003 július 11. - 11:27

Az elõadás felvétele engem is érdekelne, ha megoldható valahogy!Régóta vágyom arra, hogy eljussak egy nagyobb szabású István, a király-ra. Ez eleddig még várat magára. Ide még lett volna is idõm elmenni. Csak nem tudtam róla elõre. Sõt, olyannyira nem tudtam róla, hogy még az élõ adásra is azt hittem elõször, hogy felvétel korábbról. De sajnos elfoglaltság miatt nem tudtam nézni. De ha tudom!Számomra ezt a darabot eddig egy videókazetta jelentette, amin a rendszerváltás utáni elsõ évekbeli Népstadioni elõadás van: Teltház (még a felsõ karéj is használható volt+a játéktér is tele volt), akik így beugranak mint szereplõk: Vikidál, Deák Bill Gyula (õ nekem innen nagyon hiányzott). Ott is sokan voltak, DE NEM ENNYIEN!!! Bár ott lehettem volna valamelyiken!

#387 Aniko

Aniko

Törzsvendég

• Főmoderátor
  • 6.637 hozzászólás

Közzétéve 2003 július 11. - 12:03

Artin, Barefoot: megoldom a videokazetta másolást, csak türelmet kérek hozzá! ;)

#388 Palomino

Palomino

Csillámlovas

• Fórumtag
  • 1.806 hozzászólás

Közzétéve 2003 július 11. - 12:28

Végigolvastam és nagyon tetszik az iromány, öröm ilyet olvasni. Ehhez nem nagyon tudok hozzászólni, de egy elõzõ "érdekesség" még részemrõl lezáratlan és nem tudom hova máshova írhatnám. Bocs annak, akit nem érdekel.Bare, jogos az "elõbb olvass, aztán pofázz" vádja, de pótoltam ;) Igaz, hogy nem dícséri agyon Zala Györgyöt, de szerintem a 7 vezér anno nem arra törekedett, hogy szépen támaszkodjon a lova, és hibátlan legyen a tartása. Nekem azért tetszenek annyira azok a szobrok, mert olyan természetesek, nem tökéletesek. Van közöttük a cikkben említetten távolba révedõ tekintetû ló (nekem pl az agancsos kantárú tetszik a legjobban), van amelyik éppen kemény kezû lovasától menekül a szár mögé bújva és szerintem ez így élethû. Igaz, hogy ezek sem azok a tipikus mongol-féle lovak, de valljuk be, azt csak a lovas emberek tudják, hogy azok az apró termetû lovak mennyire szívósak. Egy átlag ember szemével nézve nagy és erõs vezérekhez ugyanilyen adottságú "csatalovak" illenek, nem gondolva végig, hogy a kalandozó nomád törzsek vezérei nem egyenlõek a jópár századdal késõbbi páncélos lovagokkal. Mint említette a cikk, a lovak emelik az ábrázolni kívánt személy fennségét, és valljuk be azok az apró, ámde kétség kívûl szívós lovak nem nyújtanak olyan látványt, mint egy izmos, nagytestû, ívelt nyakú, talán kevésbé strapabíró lovak. Ugyanezt el tudom mondtani a Szt. István szoborról is. Igaza van a cikknek abban, hogy a szobrászok nem rendelkeznek kellõ ismerettel a ló lényét illetõen, de valószínûleg nem elsõsorban a lovas szemmel vizsgálódóaknak készülnek ezek a szobrok, hanem a kíváncsi és ámulni kívánó turistáknak. Szerintem szépek azok a szobrok és hülyén néznének ki, ha a jelenlegi lovas-normáknak megfelelnének.Bocs mégegyszer, hogy belepofázok itt az éppen zajló témába, de ezt még mindenképp le akartam írni.

#389 jegytelenpej

jegytelenpej

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 172 hozzászólás

Közzétéve 2003 július 11. - 12:42

Pampalini, köszönet! Tényleg torokszorító. "jegymentes" üdvözlet

#390 BoKa

BoKa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.718 hozzászólás

Közzétéve 2003 július 11. - 13:50

idézet:
Eredeti szerzõ: Barefoot:[QB] Nesztek [url="http://"http://www.mke.hu/lyka/06/099-105-lovas.htm"]még egy kis olvasnivaló[/url] [/QUOTE]Bare, köszönet a linkért. Tök jó, nekem tetszik. Olyan baromira elvakult, hogy tetszik :D

#391 Artin

Artin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.886 hozzászólás

Közzétéve 2003 július 11. - 14:35

Aniko!Elõre is köszi!

#392 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2003 július 11. - 20:59

idézet:
Eredeti szerzõ: Karesz:Koppány célja az ország szétszakítása volt, egy korai Trianontól mentette meg Szent István az országot. [/QUOTE]Egyetnemértés képezi a fennforgás tárgyát. Már miért akarta volna Koppány szétszakítani az országot, amikor jogot formált az egészre?! A tény az, hogy a történelmet a gyõztesek írják, ezért István szent, Koppány pedig pogány lázadó. Tény viszont az is, hogy az akkori magyar szokásjogban a szeniorátus volt érvényes, vagyis Géza halála után Koppány volt a jog szerinti uralkodó. Tény tehát, a hogy az ország jogos uralkodóját a saját unokaöccse idegen csapatok segítségével legyõzte és kivégeztette. A történelem már csak olyan, hogy többféleképp lehet értelmezni. És mit mesél nekünk a vallásszabadságról az a tény, hogy az összes "pogány", a kereszténységet elutasító magyar a köztudottan görög katolikus Koppány mellé állt?

#393 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2003 július 11. - 21:46

A szobrokat illetõen az a véleményem, hogy mindkét oldalon van igazság. A cikk írójának (akirõl talán mondanom sem kell, hogy nem szobrász volt, hanem lótenyésztõ Posted Image )igaza van abban, hogy a lovasszobrok lovai nem hitelesek (a lovasok sem, pl a hét vezér esetében - ezt már én teszem hozzá), és lovas szemmel nézve nem mindig szépek vagy jók. Nem foglalkozik viszont a cikk azzal, hogy cél-e egy ilyen szobornál az abszolút hitelesség, vagy vannak fontosabb szempontok is. A szobrok tényleg a laikus szemlélõnek készülnek, és õk mást látnak szépnek, mint az elfogult lovasok Posted Image Egyszer apám állt mellettem, mikor egy lovast néztünk, és mondta, hogy milyen szép a ló így, amikor ilyen kereken tartja a nyakát. A ló persze jól be volt satuzva a szár mögé kétszer tíz kilóval a száron, meg a bökõvel az oldalában. Meg sem próbáltam neki elmagyarázni mi a hiba. Így van a szobrokkal is - a közvetített üzenet a lényeg. Pl. a hét vezér szobránál a ló nem arra kell, hogy dinamizmust vigyen a szoborba, hanem hogy kiemelje az alakot, ráadásul bármilyen uralkodó szobránál a statikusság adja a nyugalom, a béke, és az erõ érzését. Az, hogy a ló feje be van szegve szügyig, csak még jobban hangsúlyozza a lovas erejét, még ha lovas szemmel nem is szép.A magyar ló jellemzése a cikk vége felé nagyon jó, már ezért érdemes elolvasni Posted Image

#394 pikeur

pikeur

Új vendég

• Fórumtag
  • 29 hozzászólás

Közzétéve 2003 július 12. - 22:57

Ezzel én is egyetértek. Valóban nem a hiteles lóábrázolás volt a cél, hanem az uralkodó, vagy a lovas személyisége, ennek kellet a lovon is visszatükrözõdni. Egyébként a Lóábrázolás kezdetektõl napjainkig volt a szakdolgozatom címe. Készítése közben nagyon sok érdekes dolgot találtam, rengeteg képet repróztam hozzá, kár, hogy itt nem tudom megmutatni.

#395 Zsuzska

Zsuzska

Törzsvendég

• Admin
  • 3.961 hozzászólás

Közzétéve 2003 július 12. - 23:06

Miért nem? Én szívesen beszkennelném, hogy megmutathassuk, meg úgy egyáltalán is kíváncsi lennék a szakdolgozatodra, érdekes a téma.

#396 Adrienn

Adrienn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.316 hozzászólás

Közzétéve 2003 július 12. - 23:24

Én is Posted Image

#397 pikeur

pikeur

Új vendég

• Fórumtag
  • 29 hozzászólás

Közzétéve 2003 július 13. - 1:18

Ajjaj! Asszem hetven, vagy száz oldal töméntelen képpel. Kemény kötésben. :(

#398 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2003 július 13. - 21:32

Úgy látszik a lovasszobrokról más népeknek is hasonló elképzeléseik vannak Posted Image [url="http://"http://www.hunmagyar.org/bashkir/bashkir.html"]Szalavat Julaj szobra Ufában[/url]

#399 Aniko

Aniko

Törzsvendég

• Főmoderátor
  • 6.637 hozzászólás

Közzétéve 2003 július 13. - 22:18

Barefoot!Nekem nem jött be az oldal :(

#400 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2003 július 13. - 22:23

És így?[url="http://"http://www.hunmagyar.org/bashkir/bashkir.jpg"]http://www.hunmagyar...kir/bashkir.jpg[/url]