Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Zablák tudománya

Ez a téma archivált. Nem tudsz archivált témához hozzászólni. Ha szeretnéd újranyitni, keress meg egy moderátort, vagy admint.
2275 válasz a témához

#361 Guest_Walkyria_*

Guest_Walkyria_*
  • Guests

Közzétéve 2006 szeptember 4. - 21:10

Nekem van ilyen, nagyon szerettem használni. Volt egy úgymond elrontott ló, amelyikhez ideális volt, a zablától megõrült, fel sem lehetett eleinte kantározni. Két hónapig csak ilyennel mentünk, utána már a zabla sem volt gond... Bár sajnos olyat is láttam, hogy drót volt az orrzó és álladzó helyén, na AZ durva.

#362 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 4. - 21:11

Sajna nem jön elõ a kép, de itt azért megtudhatsz róla egys, mást.http://www.pknranch....ewforum.php?f=4Bár kicsit off, de azért nem teljesen, elsütöm a másik bölcseletemet is.Miért akar valaki mindenáron egy kézzel lovagolni, ha kettõvel sem tud?Találtam képet is, ha te még nem.http://images.google...z.cz/hackamore1

#363 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 8:31

Ilyenekért cseréltem a nyergem.A legkeményebb dolog tud lenni. (a kéz is tartozéka a cájgnak) )(a fotót a netrõl szedtem le)

#364 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 8:34

A "szerény" erõkart látván, van elképzelésem arról, hogy mit rejt a fehér prém!

#365 Shagya

Shagya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 404 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 9:20

Szegény lovak, azért látni itt egy-két borzasztó szerkezetet. Pedig szerintem Ennél erõsebb zablára senkinek se szabadna, hogy szüksége legyen...

#366 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 9:27

Szegény lovak, azért látni itt egy-két borzasztó szerkezetet. Pedig szerintem Ennél erősebb zablára senkinek se szabadna, hogy szüksége legyen...

Már megbocsáss, de a "lósajnálatod" álszent, a véleményed magamutogató, a módszer meg cirkuszi, kurzusserkentő, kezdő lovasokat megtévesztő.De lehet, hogy csak vicces, csak nem vagyok a humoromnál.Engedd meg, hogy ideidézzem Malboro Man mondatát:"Nem az a jó lovas ember aki nem használ zablát, hanem az aki megtanulja használni"

Edited by realcowboy, 2006 szeptember 5. - 9:28.

#367 Shagya

Shagya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 404 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 9:48

Nagyon szép mondás, azonban ne felejtsünk el egy apróságot: nincs az a puha kéz, amiben a zabla fájdalommentesen tudna mûködni! Ez fizikai és élettani törvényszerûség. Nem megyek bele a levezetésbe, ha érdekel, akkor ajánlom Dr. Robert Cook illetve Alexander Nevzorov könyveit.A lósajnálatom nem álszent, bár tudom azzal akarsz jönni, hogy van rólam bõven kép a neten, ahol zablával lovagolok. Tisztában vagyok vele én is. Ám ne felejtsük el, hogy azok a képek nem maiak. Azóta eltelt egy kis idõ és sokat tanultam. Azért használtam zablát, mert nem tudtam mit csinálok és mert nem tudtam, hogy lehet másképp is. Meg mert elhittem minden szavát Parellinek, többek között, hogy a zablát lehet használni finom kommunikációra.Kár volt elhinni. Mert nem lehet. Ajánlom, hogy próbáld ki egyszer, vegyél a szádba egyet és mozgasd meg... meg próbáld ki milyen érzés, amikor a nyelved hátratömik a torkodba... Szar dolog, nagyon is.Amúgy igen, magamutogató vagyok. Hátha valaki felfigyel rá, hogy "hoppá, még egy senkiházi kis parasztgyerek is megtudja csinálni ezt, akkor talán ez a módszer nem is cirkuszi?"Kurzusserkentõ? Igen, az lenne a cél! Hogy az emberek megtanulják, hogy lehet a lovakkal úgy is bánni, hogy abban ne legyen semmi kényszer. Megtanulják, hogy ló és lovas igenis lehet egyenrangú partner. Persze a kurzusokat lehet, hogy másnak kéne tartani helyettem, mert én már eléggé "bemocskoltam" itt a nevem ;) (gondolom vagytok egy páran, akik nem csíptek a "másságom" miatt)Kezdõ lovasokat pedig nem tévesztek meg. Inkább tanítom õket, hogyha megkérnek rá...

#368 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 9:57

Ajánlom, hogy próbáld ki egyszer, vegyél a szádba egyet és mozgasd meg... meg próbáld ki milyen érzés, amikor a nyelved hátratömik a torkodba... Szar dolog, nagyon is.

Majd törexem. Mindenesetre el vagy varázsolva rendesen. s ne keverjük ebbe Parellit.Más, mert ez off kezd itt lenni rendesen.Hétvégén csinálunk majd egy videót a mechanikus hackamore kifjezetten lágy használatának a demonstrálására.

#369 ImRe

ImRe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.250 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 9:58

Nagyon szép mondás, azonban ne felejtsünk el egy apróságot: nincs az a puha kéz, amiben a zabla fájdalommentesen tudna mûködni! Ez fizikai és élettani törvényszerûség. Nem megyek bele a levezetésbe, ha érdekel, akkor ajánlom Dr. Robert Cook illetve Alexander Nevzorov könyveit.

Mar megbocsass, de ez baromsag. Fajdalom eseten a lo keptelen lenne oly mervu lazasagra, mint ami az elengedettseg feltetele. Erre meg emberek se nagyon kepesek, es ha megis. akkor rohadt mod faraszto. Ha nem hiszed, akkor probald ki a fogorvost egyszer fajdalomcsillapito nelkul (been there, done that :gm:).Amugy meg a lo nyelvet nem szabad kihagyni a kepbol :rolleyes:

Kár volt elhinni. Mert nem lehet. Ajánlom, hogy próbáld ki egyszer, vegyél a szádba egyet és mozgasd meg... meg próbáld ki milyen érzés, amikor a nyelved hátratömik a torkodba... Szar dolog, nagyon is.

Na azt is szivesen szajon vagnam, aki igy kantaroz :mad:

#370 Shagya

Shagya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 404 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 10:00

Ez nem kantározás kérdése. Minden alkalommal, ha meghúzod a szárat a zabla tolja hátrafele a nyelvet. Hogy mennyire? Az nyílván attól függ milyen erõsen húzod meg...

#371 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 10:15

A "szerény" erõkart látván, van elképzelésem arról, hogy mit rejt a fehér prém!

A fehér prém funkciója nem a rejtés mint az sugallod. Egészen más.Mondd ki nyugodtan: motorláncot. A kerékpárlánc túl keskeny, vág. Ha szíjból lenne, lebillenne az orrhát aljára és a porcot törné. A Hardy lánc (biciklilánc) tartja pozícióban magát, és símul rá törésmentesen az orrhátra, mint az a képen is jól látszik. Ezért ebbõl van az orrzó rész.Természetesen megfelelõen alápárnázva, csak nyomóhatása van az orrhátra. Az álladzórész is párnázott.Az "erõkar" hossza nem az erõhatás megnövelését hivatott szolgálni, hanem a lovas keze mozdulatát kisebbíti az áttétel arányában. (Egyszerû fizika, de felismerése nem mindenkinek sikeredik.)A ráverõkalapáccsal is lehet szépen cizellált mûremeket készíteni. Természetesen nem tanuló, nem haladó, hanem a profik közt is elit lovas kezében mûködik jól, lehet értelme a használatának. Mint az látszik is a fennti képen éppen Turi kezében. A "hogyan érdemel ki" egy ilyesmit néhány ló (többnyire idõszakosan) az lehet egy külön mise. Nem kellene egy kalap alá venni ezeket a díszpéldányokat a hobby, szabadidõ, ill. az itt általánosan tárgyalt lovakkal. Tehát érdekeségképp beszélhetünk róla, de inkább a könnyû csikózablát favorizálom eredendõen és változatlanul.

#372 aroon

aroon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.679 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 10:15

Valóban meglehetne tanulni, de nem heti két-három lovaglás alkalmával. A "lósajnálat" viszont már egy másik véglet, akkor talán fel sem kéne ülni rá. Reklám&megtévesztés, mert szerintem erröl van szó. Ezt most ha kezdõ lovasként látom, én is így akarnék lovagolni, valószinüleg még sokan mások is. Mire valaki ide eljut a kurzusok álltal, kb egy félmillát rááldoz. Ez meg nem nagyon kivitelezhetõ, legalább is mindenkinél.

#373 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 10:17

Engedd meg, hogy ideidézzem Malboro Man mondatát:"Nem az a jó lovas ember aki nem használ zablát, hanem az aki megtanulja használni"

Tökéletesen egyetértek

#374 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 10:27

Ez nem kantározás kérdése. Minden alkalommal, ha meghúzod a szárat a zabla tolja hátrafele a nyelvet. Hogy mennyire? Az nyílván attól függ milyen erõsen húzod meg...

Hát ez meg már bocsáss meg, nem így van. Helyes kantározásnál a zabla a ló nyelvén, illetve a hordászon fekszik. Nem tol hátra semmit normális lónál. A nyelvdugdosó, kilógató az más eset külön eljárás. 1ÿszázalék se.

#375 Shagya

Shagya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 404 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 10:33

Valóban meglehetne tanulni, de nem heti két-három lovaglás alkalmával. A "lósajnálat" viszont már egy másik véglet, akkor talán fel sem kéne ülni rá. Reklám&megtévesztés, mert szerintem erröl van szó. Ezt most ha kezdõ lovasként látom, én is így akarnék lovagolni, valószinüleg még sokan mások is. Mire valaki ide eljut a kurzusok álltal, kb egy félmillát rááldoz. Ez meg nem nagyon kivitelezhetõ, legalább is mindenkinél.

Sajnos nincs igazad. Bõven elég a heti két-három lovaglás. Én is csak hétvégén tudok Ancsával lenni és nem is az összes hétvégén. Oké, a nyár az egy más tészta, de sokkal többet akkor se tudtam foglalkozni vele. Nem a mennyiség a lényeg, hanem a minõség!A "lósajnálat" pedig nem biztos, hogy véglet, csak rosszul értelmezitek és kifordítjátok. Azért sajnálom a lovat, mert fájdalom útján kényszerítik együttmûködésre és nem azért, mert lovagolnak rajta. Én is szoktam lovagolni, sõt szeretem is csinálni! De fém alkatrészek nélkül! (és indiánzablát se teszek a ló szájába, mielõtt valaki belekötne, hogy az se fém)Az sem igaz, hogy erre félmillát kéne áldozni. Csak meg kell találni a lehetõségeket. Én ugyan rááldoztam a pénzt és megvettem a Parelli tankönyveket, de az egy más kérdés. Ha elõbb találok rá Nevzorov bácsira, akkor lehet, hogy ezt a pénzt is megspórolom. Az õ módszere ugyanis ingyen tanulható, csak angolul vagy oroszul kell tudni annyira, hogy írj neki egy részletes bemutatkozó levelet. De egy kicsit már tényleg elmentem reklámba, pedig tényleg nem akartam...

#376 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 10:36

a zabla tolja hátrafele a nyelvet. Hogy mennyire?

Erre volna egy olyan klassz hasonlatom, csak simán kizárnának érte egy hétre minima.

#377 Tequila

Tequila

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 180 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 10:37

Szerintem hobbi szinten az a lényeg, hogy ló és lovas egyaránt jól érezze magát.Ha a lovas úgy érzi magát jól, hogy a lova szájában nincsen zabla, akkor tegye azt.Azonban az tény, hogy sidepullal, bosallal és társaikkal nem lehet egy csomó mindent megcsinálni a lóval, ami a versenysportban fontos.Shagya, 160-as pályán (de nyugodtan vehetünk kisebbet is) végig tudnál menni ezzel a felszereléssel?Én sidepullal lovagolok, mert én is a zabla nélküliség híve vagyok. És bármennyire jól mûködik egy túrán, egy terepen, vagy a karámban a hülye kis gyakorlatainkkal a lovam, ez nem jelenti azt, hogy így végig tudnánk menni egy díjugrató pályán, vagy, hogy a westernt nézzük lenne esélyem szlalomban, kulcsban stb.És ne haragudj, de akkor még nem voltál eleget lovat közelében, hogy tudd, hogy egy ló mindig jelzi ha valami kellemetlen számára, csak oda kell figyelni.

#378 Shagya

Shagya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 404 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 10:45

Hát ez meg már bocsáss meg, nem így van. Helyes kantározásnál a zabla a ló nyelvén, illetve a hordászon fekszik. Nem tol hátra semmit normális lónál. A nyelvdugdosó, kilógató az más eset külön eljárás. 1ÿszázalék se.

Te bocsáss meg, de nincs igazad. A zabla rajta van a ló nyelvén, ahogy azt írtad. Érintkezik vele. És ahogy erõt fejtesz ki a zablára úgy az igenis hatással van a nyelvére. Hiszen a ló nyelve nem vizszintben áll, csak akkor, hogyha nagyon csúnyán fenntartja a fejét, de errõl az esetrõl most ne beszéljünk.Szóval a ló nyelvéhez képest a szárak olyan szöget zárnak be, hogy amikor a szárat te meghúzod, akkor a zabla rányomódik a nyelvre, majd úgy indul meg hátra. Így igenis képes azt hátrahúzni. És biztos vagyok benne, hogy láttál már olyat, amikor a ló tátott szájjal küzd a zabla ellen és a nyelve valahol a szájszegletnél kezdõdik. Sokszor láttam, élõben is, képen is, videón is. Csak éppen a nyelvnek az elsõ fogak között kéne lennie. Akkor mit keres ott hátul, ráadásul elég sok ideig, tehát nem lehet ráfogni, hogy mozgatná a ló a nyelvét és azért kerülne idõnként hátra. Nem, arról van szó, hogy a zabla hátratömi. Ennyire egyszerû.

Szerintem hobbi szinten az a lényeg, hogy ló és lovas egyaránt jól érezze magát.Ha a lovas úgy érzi magát jól, hogy a lova szájában nincsen zabla, akkor tegye azt.Azonban az tény, hogy sidepullal, bosallal és társaikkal nem lehet egy csomó mindent megcsinálni a lóval, ami a versenysportban fontos.Shagya, 160-as pályán (de nyugodtan vehetünk kisebbet is) végig tudnál menni ezzel a felszereléssel?Én sidepullal lovagolok, mert én is a zabla nélküliség híve vagyok. És bármennyire jól mûködik egy túrán, egy terepen, vagy a karámban a hülye kis gyakorlatainkkal a lovam, ez nem jelenti azt, hogy így végig tudnánk menni egy díjugrató pályán, vagy, hogy a westernt nézzük lenne esélyem szlalomban, kulcsban stb.És ne haragudj, de akkor még nem voltál eleget lovat közelében, hogy tudd, hogy egy ló mindig jelzi ha valami kellemetlen számára, csak oda kell figyelni.

Nem hiszem, hogy Ancsa tudna 160-at ugrani... még lovas nélkül sem. De amúgy néha ugratgatok vele, ugyanígy cordeoval (amit ott látsz a nyaka körül). Egyébként a versenysportot szerintem ki kéne hagyni a dologból, mert a mai formájában sajnos nagyon nem arról szól amirõl kéne...Egyébként de, elég sokat voltam ló közelében és tudom, hogy milyen változásokon ment Ancsa keresztül az utóbbi idõkben. És látom a többi lovon, akikkel nem én foglalkozok, hogy mennyivel másabbak.Donald Newe mondta amúgy egyszer, hogyha a lovak úgy fejeznék ki a fájdalmat, mint a kutyák, akkor a sportlovasok mind süketek lennének...

#379 ImRe

ImRe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.250 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 10:46

Shagya, nem tudom, hogy feltunt-e, de a lo az egy eloleny. :gm:

#380 Shagya

Shagya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 404 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 10:50

Shagya, nem tudom, hogy feltunt-e, de a lo az egy eloleny. :gm:

Igen feltûnt, de hol mondtam én ennek ellent?

#381 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 10:55

Én sidepullal lovagolok, mert én is a zabla nélküliség híve vagyok. És bármennyire jól mûködik egy túrán, egy terepen, vagy a karámban a hülye kis gyakorlatainkkal a lovam, ez nem jelenti azt, hogy így végig tudnánk menni egy díjugrató pályán, vagy, hogy a westernt nézzük lenne esélyem szlalomban, kulcsban stb.

Ez sem így van teljesen, mert láttam már Sheriffet egy szál kötéllel is slalomozni. Itt csupán arról van szó, hogy ne állítsa be senki, hogy egyedül ez az üdvözítõ, mindenki számára a legjobb megoldás.Ne kelljen már szégynekzni senkinek, mert betesz mondjuk egy csikózablát a ló arcába és azt igyexik megfelelõen használni. Amíg lovagláskor csak magadért illetve a lovadért vagy felelõs egy biztonságos területen, terepen, addig magánügyed lehet, ha egy szál kötéllel, kantár nélkül vagy csak fület fogva lovagolsz, de ez nem mûködhet biztonsággal más helyzetekben.Hagyjuk már az álfinomságokat!A Parelli kötõféknek van egy régebbi westernes elnevezése is. Nevezetesen a war bridle "háborús kantár", amit egy szál vékony kötélbõl meg lehet kötni.Az sem véletlenül vékony, mint a western csikózabla teste.Kifejcsem?

#382 Shagya

Shagya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 404 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 10:59

Bármilyen meglepő is, a Parelli kötőféknek mégse a vékonysága, hanem a csomói adják az erejét! Egyébként meg cordeóval is szét lehet rángatni egy lovat, sőt ha feldobod a nyakán, akkor meg is lehet vele fojtani.A különbség a zabla illetve a kötőfék és a cordeo között abban nyilvánul meg, hogy ezutóbbi kettőnél legalább a lehetőség meg van rá, hogy fájdalom okozása nélkül használd. A zablánál ez a lehetőség nincs meg és ezért érzem úgy, hogy ez nem kéne, hogy annyira a magánügye legyen mindenkinek, mint azt te hírdeted...

Edited by Shagya, 2006 szeptember 5. - 11:00.

#383 Tequila

Tequila

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 180 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 11:05

de ez nem mûködhet biztonsággal más helyzetekben.

Ezzel nem értek egyet. Azt nem állítom, hogy egy vadászlovaglásra elmennék zabla nélkül, mert az tényleg nem lenne biztonságos helyzet, de elég sok veszélyes helyzetet megoldottunk már.De a többiben teljesen igazad van. :yeah:

#384 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 11:05

Nagyon szép mondás, azonban ne felejtsünk el egy apróságot: nincs az a puha kéz, amiben a zabla fájdalommentesen tudna mûködni.Kár volt elhinni. Mert nem lehet. Ajánlom, hogy próbáld ki egyszer, vegyél a szádba egyet és mozgasd meg... meg próbáld ki milyen érzés, amikor a nyelved hátratömik a torkodba... Szar dolog, nagyon is.

Shagya bocsáss meg, hogy azt hittem rólad, hogy normális vagy. Tévedtem. :D:D kérlek mégmégmég....

#385 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 11:07

O.K.Engem meggyõztél.Meg is hirdetek itt egy zablamentes hetet.Lyó?

Shagya bocsáss meg, hogy azt hittem rólad, hogy normális vagy. Tévedtem. :D:D kérlek mégmégmég....

Feri!Ne legyél már ennyire sarkos!

#386 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 11:08

Shagya, ha meghúzod DE inkább MEGTARTOD a szárat, a csikózabla amit idomítónak is szoktak nevezni, közepe felemelkedik a lónyelvnek bõven van helye és a hordászon fekszik a zabla széle és ott hat.Nyulj bele a pofájába, tapogasd ki hogy lovad hordásza laposabb, vagy élesebb domborulatú tehát vélhetõen érzékenyebben vagy tompábban fogadja a vasat, rezet, csontot, bikkfát etc. De hogy pár nap után boldogan hordozgatná, az tuti. Eddig mindegyik... Arról nem beszélek, hogy megkeresné hamar a lehetõséget az állandó rugalmas kontaktusra, késõbb magára a támaszkodásra.És a csikózabla is ugyebár ragozódik: egyszer tört , kétszertört , görbített, tömör, üreges, betétes, nagykarikás, kétkarikás, olivás, vékonyabb, vastagabb.. mi még? Ja, ÖC: Önmûködõ Hycomat.

#387 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 11:09

Várom a videot. Walkyria mutatja be a használatot?

Edited by Ernest, 2006 szeptember 5. - 11:09.

#388 Shagya

Shagya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 404 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 11:10

PozitívFerinek teljesen igaza van. Nem vagyok normális!Nem normális az, ahogyan a lovakkal foglalkozom. Ellentmond mindennek, amit évszázadok óta csinálnak a lovasok. Ellentmond minden emberi normának, ahogy a lovak iránt érzek. Legyen. De nekem ez így pont jó!

#389 Old Shatterhand

Old Shatterhand

A nagy vadász

• Fórumtag
  • 4.354 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 11:10

:kir: Gyááá! A zabla, ami hátratömöszköli a ló nyelvét! :yeah: Ki és honnan szedte ezt a baromságot? Egek...Talán megoldás lehet, ha ruhacsipesszel az elsõ fogakhoz csipeszeled a ló nyelvét. Így megfulladni sem fog nyelvhátratömöszkölés okán... :dev: Aztán meg. Zabla nélkül is eltörheted lóbaráti alapon az orrporcot, hogy legyen egy nyomorék lovad.A hülyeséghez nem kell zabla. Aki hülye, a földön állva a ló mellett is az.

#390 ImRe

ImRe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.250 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 11:13

Igen feltûnt, de hol mondtam én ennek ellent?

Ott hogy nem kompenzal ha a nyelvet egy kicsit hatrabb mozgatod a zablaval. Azt hiszem nem azert van szintido pl. dijugratasban, mert kulonben elfogyna a lo nyelve :guny: Pl. az en lovam az folyamatosan jatszik a zablaval lovaglas kozben. (Neha egy kicsit tulzottan is.)Amugy a ki ugy tepi a lo szajat, hogy az tatott szajjal kuzd a zabla ellen, azt hasonlokeppen vagnam szajon, mint aki a kantarozas kozben tolja a lo nyelvet a torkara. Mert termeszetesen itt se a zabla a bunos.

#391 Shagya

Shagya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 404 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 11:13

OS: az utolsó mondatod nagyon igaz, de ilyesmit más szavakkal írtam már én is. Csak én inkább azt hangsúlyozom, hogy a zablával csak okosan lehet bánni, de a ló számára fájdalommentesen semmiképpen!

#392 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 11:14

:kir: Aztán meg. Zabla nélkül is eltörheted lóbaráti alapon az orrporcot, hogy legyen egy nyomorék lovad.A hülyeséghez nem kell zabla. Aki hülye, a földön állva a ló mellett is az.

meg levághatod a fülét egy parelli kötõfékkel,pedig nem az eszköz a rossz

#393 ImRe

ImRe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.250 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 11:15

Azt nem állítom, hogy egy vadászlovaglásra elmennék zabla nélkül, mert az tényleg nem lenne biztonságos helyzet, de elég sok veszélyes helyzetet megoldottunk már.

Szerintem nem az a jo lovas, aki sok veszelyes helyzetet megold, hanem az, akinel nem lepnek fel veszelyes helyzetek ;)

#394 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 11:17

Szerintem nem az a jo lovas, aki sok veszelyes helyzetet megold, hanem az, akinel nem lepnek fel veszelyes helyzetek ;)

Arra is van megoldás, a karanténban történõ lovaglás. A lónak ugyanis mindentõl veszélyérzete támadhat, amit nem ismer.

#395 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 11:18

Viszont Shagya még lókinzó is vagy!!! a képeden látom, hogy épp elszoritod a lovad ütõerét egy kötéllel. Akármijen "finoman" is van rajta az iszonyú szoros.Gondolj bele, hogy a ló ellép szinte az ujjhegy "érintésére" ugy,hogy nem is érsz hozzá! Na akkor itt a kinzás dolga áll fennt! Fõleg,hogy a lábaddal baromira kapaszkodsz, ezzel meg a szivizmait herdálod, feleslegesen ezzel traumát okozva szegény barátnõdnek, Ancsának. Legalább lazán lógatnád a lábad, hogy levegõt tudjon kapni rendesen. Kérlek.Arrol nem is beszélve, hogy a gerincét szétcseszed!

#396 Shagya

Shagya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 404 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 11:23

Köszi PozitívFeri, tanulságos volt az elemzés!Ígérem, igyekszem megváltozni! Most pedig kérek engedélyt meghunyászkodni!

#397 Tequila

Tequila

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 180 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 11:27

Veszélyes helyzet alatt például azt értettem, amikor néhány száz métert kellett menni egy forgalmas út szélén, ahol az autósokat baromira nem érdekelte, hogy ott megyünk lóval és 100-120-al úgy száguldottak el mellettünk, hogy a menetszél majdnem belökte a lovat az árokba.Nem azt, hogy nem tudtam megfogni vagy ilyesmi.

#398 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 11:27

Köszi PozitívFeri, tanulságos volt az elemzés!Ígérem, igyekszem megváltozni! Most pedig kérek engedélyt meghunyászkodni!

isten õrizz, hogy megváltozz! fõleg pedig ne hunyászkoggy,mert mért is? nincs miért. Maradj ijennek-ojannak amijen vagy.

#399 Pluto

Pluto

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.266 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 11:29

Teljesen tárgyilagosan szólok hozzá. legalábbis igyekszem.Megnéztem Nevzorov weboldalát.Lenyűgőző képek. De az jutott a képekről eszembe hogy gyerekkoromban mikor jött Pestre a kozák cirkusz, azok a lovasok is zabla meg minden nélkül így lovagoltak a lovakon. Cirkuszi mutatványokra betanított lovakon akik egy betanult programot adtak elő.Valahogy ez ugrott be nekem a képek láttán.Amúgy a képek alapján ők is használják a pillárokat amiket a bécsi és francia klasszikus iskolákban látni. Kiváncsi lennék tényleg hogy igazából sose használt zablát?És ha teljesen erőszakmentes akkor mit keres a kezében a pálca?

Edited by Pluto, 2006 szeptember 5. - 11:30.

#400 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 11:34

ugyeugye mondtam már a legelején hogy ollyan kozákképû. vagy az öregapja legalább. Attól tanulhatta.