Zablák tudománya
Guest_Walkyria_*
Közzétéve 2006 szeptember 4. - 21:10
Közzétéve 2006 szeptember 4. - 21:11
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 8:31
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 8:34
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 9:27
Már megbocsáss, de a "lósajnálatod" álszent, a véleményed magamutogató, a módszer meg cirkuszi, kurzusserkentő, kezdő lovasokat megtévesztő.De lehet, hogy csak vicces, csak nem vagyok a humoromnál.Engedd meg, hogy ideidézzem Malboro Man mondatát:"Nem az a jó lovas ember aki nem használ zablát, hanem az aki megtanulja használni"Szegény lovak, azért látni itt egy-két borzasztó szerkezetet. Pedig szerintem Ennél erősebb zablára senkinek se szabadna, hogy szüksége legyen...
Edited by realcowboy, 2006 szeptember 5. - 9:28.
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 9:48
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 9:57
Majd törexem. Mindenesetre el vagy varázsolva rendesen. s ne keverjük ebbe Parellit.Más, mert ez off kezd itt lenni rendesen.Hétvégén csinálunk majd egy videót a mechanikus hackamore kifjezetten lágy használatának a demonstrálására.Ajánlom, hogy próbáld ki egyszer, vegyél a szádba egyet és mozgasd meg... meg próbáld ki milyen érzés, amikor a nyelved hátratömik a torkodba... Szar dolog, nagyon is.
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 9:58
Mar megbocsass, de ez baromsag. Fajdalom eseten a lo keptelen lenne oly mervu lazasagra, mint ami az elengedettseg feltetele. Erre meg emberek se nagyon kepesek, es ha megis. akkor rohadt mod faraszto. Ha nem hiszed, akkor probald ki a fogorvost egyszer fajdalomcsillapito nelkul (been there, done thatNagyon szép mondás, azonban ne felejtsünk el egy apróságot: nincs az a puha kéz, amiben a zabla fájdalommentesen tudna mûködni! Ez fizikai és élettani törvényszerûség. Nem megyek bele a levezetésbe, ha érdekel, akkor ajánlom Dr. Robert Cook illetve Alexander Nevzorov könyveit.

Na azt is szivesen szajon vagnam, aki igy kantaroz :mad:Kár volt elhinni. Mert nem lehet. Ajánlom, hogy próbáld ki egyszer, vegyél a szádba egyet és mozgasd meg... meg próbáld ki milyen érzés, amikor a nyelved hátratömik a torkodba... Szar dolog, nagyon is.
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 10:00
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 10:15
A fehér prém funkciója nem a rejtés mint az sugallod. Egészen más.Mondd ki nyugodtan: motorláncot. A kerékpárlánc túl keskeny, vág. Ha szíjból lenne, lebillenne az orrhát aljára és a porcot törné. A Hardy lánc (biciklilánc) tartja pozícióban magát, és símul rá törésmentesen az orrhátra, mint az a képen is jól látszik. Ezért ebbõl van az orrzó rész.Természetesen megfelelõen alápárnázva, csak nyomóhatása van az orrhátra. Az álladzórész is párnázott.Az "erõkar" hossza nem az erõhatás megnövelését hivatott szolgálni, hanem a lovas keze mozdulatát kisebbíti az áttétel arányában. (Egyszerû fizika, de felismerése nem mindenkinek sikeredik.)A ráverõkalapáccsal is lehet szépen cizellált mûremeket készíteni. Természetesen nem tanuló, nem haladó, hanem a profik közt is elit lovas kezében mûködik jól, lehet értelme a használatának. Mint az látszik is a fennti képen éppen Turi kezében. A "hogyan érdemel ki" egy ilyesmit néhány ló (többnyire idõszakosan) az lehet egy külön mise. Nem kellene egy kalap alá venni ezeket a díszpéldányokat a hobby, szabadidõ, ill. az itt általánosan tárgyalt lovakkal. Tehát érdekeségképp beszélhetünk róla, de inkább a könnyû csikózablát favorizálom eredendõen és változatlanul.A "szerény" erõkart látván, van elképzelésem arról, hogy mit rejt a fehér prém!
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 10:15
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 10:17
Tökéletesen egyetértekEngedd meg, hogy ideidézzem Malboro Man mondatát:"Nem az a jó lovas ember aki nem használ zablát, hanem az aki megtanulja használni"
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 10:27
Hát ez meg már bocsáss meg, nem így van. Helyes kantározásnál a zabla a ló nyelvén, illetve a hordászon fekszik. Nem tol hátra semmit normális lónál. A nyelvdugdosó, kilógató az más eset külön eljárás. 1ÿszázalék se.Ez nem kantározás kérdése. Minden alkalommal, ha meghúzod a szárat a zabla tolja hátrafele a nyelvet. Hogy mennyire? Az nyílván attól függ milyen erõsen húzod meg...
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 10:33
Sajnos nincs igazad. Bõven elég a heti két-három lovaglás. Én is csak hétvégén tudok Ancsával lenni és nem is az összes hétvégén. Oké, a nyár az egy más tészta, de sokkal többet akkor se tudtam foglalkozni vele. Nem a mennyiség a lényeg, hanem a minõség!A "lósajnálat" pedig nem biztos, hogy véglet, csak rosszul értelmezitek és kifordítjátok. Azért sajnálom a lovat, mert fájdalom útján kényszerítik együttmûködésre és nem azért, mert lovagolnak rajta. Én is szoktam lovagolni, sõt szeretem is csinálni! De fém alkatrészek nélkül! (és indiánzablát se teszek a ló szájába, mielõtt valaki belekötne, hogy az se fém)Az sem igaz, hogy erre félmillát kéne áldozni. Csak meg kell találni a lehetõségeket. Én ugyan rááldoztam a pénzt és megvettem a Parelli tankönyveket, de az egy más kérdés. Ha elõbb találok rá Nevzorov bácsira, akkor lehet, hogy ezt a pénzt is megspórolom. Az õ módszere ugyanis ingyen tanulható, csak angolul vagy oroszul kell tudni annyira, hogy írj neki egy részletes bemutatkozó levelet. De egy kicsit már tényleg elmentem reklámba, pedig tényleg nem akartam...Valóban meglehetne tanulni, de nem heti két-három lovaglás alkalmával. A "lósajnálat" viszont már egy másik véglet, akkor talán fel sem kéne ülni rá. Reklám&megtévesztés, mert szerintem erröl van szó. Ezt most ha kezdõ lovasként látom, én is így akarnék lovagolni, valószinüleg még sokan mások is. Mire valaki ide eljut a kurzusok álltal, kb egy félmillát rááldoz. Ez meg nem nagyon kivitelezhetõ, legalább is mindenkinél.
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 10:36
Erre volna egy olyan klassz hasonlatom, csak simán kizárnának érte egy hétre minima.a zabla tolja hátrafele a nyelvet. Hogy mennyire?
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 10:37
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 10:45
Te bocsáss meg, de nincs igazad. A zabla rajta van a ló nyelvén, ahogy azt írtad. Érintkezik vele. És ahogy erõt fejtesz ki a zablára úgy az igenis hatással van a nyelvére. Hiszen a ló nyelve nem vizszintben áll, csak akkor, hogyha nagyon csúnyán fenntartja a fejét, de errõl az esetrõl most ne beszéljünk.Szóval a ló nyelvéhez képest a szárak olyan szöget zárnak be, hogy amikor a szárat te meghúzod, akkor a zabla rányomódik a nyelvre, majd úgy indul meg hátra. Így igenis képes azt hátrahúzni. És biztos vagyok benne, hogy láttál már olyat, amikor a ló tátott szájjal küzd a zabla ellen és a nyelve valahol a szájszegletnél kezdõdik. Sokszor láttam, élõben is, képen is, videón is. Csak éppen a nyelvnek az elsõ fogak között kéne lennie. Akkor mit keres ott hátul, ráadásul elég sok ideig, tehát nem lehet ráfogni, hogy mozgatná a ló a nyelvét és azért kerülne idõnként hátra. Nem, arról van szó, hogy a zabla hátratömi. Ennyire egyszerû.Hát ez meg már bocsáss meg, nem így van. Helyes kantározásnál a zabla a ló nyelvén, illetve a hordászon fekszik. Nem tol hátra semmit normális lónál. A nyelvdugdosó, kilógató az más eset külön eljárás. 1ÿszázalék se.
Nem hiszem, hogy Ancsa tudna 160-at ugrani... még lovas nélkül sem. De amúgy néha ugratgatok vele, ugyanígy cordeoval (amit ott látsz a nyaka körül). Egyébként a versenysportot szerintem ki kéne hagyni a dologból, mert a mai formájában sajnos nagyon nem arról szól amirõl kéne...Egyébként de, elég sokat voltam ló közelében és tudom, hogy milyen változásokon ment Ancsa keresztül az utóbbi idõkben. És látom a többi lovon, akikkel nem én foglalkozok, hogy mennyivel másabbak.Donald Newe mondta amúgy egyszer, hogyha a lovak úgy fejeznék ki a fájdalmat, mint a kutyák, akkor a sportlovasok mind süketek lennének...Szerintem hobbi szinten az a lényeg, hogy ló és lovas egyaránt jól érezze magát.Ha a lovas úgy érzi magát jól, hogy a lova szájában nincsen zabla, akkor tegye azt.Azonban az tény, hogy sidepullal, bosallal és társaikkal nem lehet egy csomó mindent megcsinálni a lóval, ami a versenysportban fontos.Shagya, 160-as pályán (de nyugodtan vehetünk kisebbet is) végig tudnál menni ezzel a felszereléssel?Én sidepullal lovagolok, mert én is a zabla nélküliség híve vagyok. És bármennyire jól mûködik egy túrán, egy terepen, vagy a karámban a hülye kis gyakorlatainkkal a lovam, ez nem jelenti azt, hogy így végig tudnánk menni egy díjugrató pályán, vagy, hogy a westernt nézzük lenne esélyem szlalomban, kulcsban stb.És ne haragudj, de akkor még nem voltál eleget lovat közelében, hogy tudd, hogy egy ló mindig jelzi ha valami kellemetlen számára, csak oda kell figyelni.
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 10:46

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 10:50
Igen feltûnt, de hol mondtam én ennek ellent?Shagya, nem tudom, hogy feltunt-e, de a lo az egy eloleny.
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 10:55
Ez sem így van teljesen, mert láttam már Sheriffet egy szál kötéllel is slalomozni. Itt csupán arról van szó, hogy ne állítsa be senki, hogy egyedül ez az üdvözítõ, mindenki számára a legjobb megoldás.Ne kelljen már szégynekzni senkinek, mert betesz mondjuk egy csikózablát a ló arcába és azt igyexik megfelelõen használni. Amíg lovagláskor csak magadért illetve a lovadért vagy felelõs egy biztonságos területen, terepen, addig magánügyed lehet, ha egy szál kötéllel, kantár nélkül vagy csak fület fogva lovagolsz, de ez nem mûködhet biztonsággal más helyzetekben.Hagyjuk már az álfinomságokat!A Parelli kötõféknek van egy régebbi westernes elnevezése is. Nevezetesen a war bridle "háborús kantár", amit egy szál vékony kötélbõl meg lehet kötni.Az sem véletlenül vékony, mint a western csikózabla teste.Kifejcsem?Én sidepullal lovagolok, mert én is a zabla nélküliség híve vagyok. És bármennyire jól mûködik egy túrán, egy terepen, vagy a karámban a hülye kis gyakorlatainkkal a lovam, ez nem jelenti azt, hogy így végig tudnánk menni egy díjugrató pályán, vagy, hogy a westernt nézzük lenne esélyem szlalomban, kulcsban stb.
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 10:59
Edited by Shagya, 2006 szeptember 5. - 11:00.
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 11:05
Ezzel nem értek egyet. Azt nem állítom, hogy egy vadászlovaglásra elmennék zabla nélkül, mert az tényleg nem lenne biztonságos helyzet, de elég sok veszélyes helyzetet megoldottunk már.De a többiben teljesen igazad van. :yeah:de ez nem mûködhet biztonsággal más helyzetekben.
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 11:05
Shagya bocsáss meg, hogy azt hittem rólad, hogy normális vagy. Tévedtem.Nagyon szép mondás, azonban ne felejtsünk el egy apróságot: nincs az a puha kéz, amiben a zabla fájdalommentesen tudna mûködni.Kár volt elhinni. Mert nem lehet. Ajánlom, hogy próbáld ki egyszer, vegyél a szádba egyet és mozgasd meg... meg próbáld ki milyen érzés, amikor a nyelved hátratömik a torkodba... Szar dolog, nagyon is.

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 11:07
Feri!Ne legyél már ennyire sarkos!Shagya bocsáss meg, hogy azt hittem rólad, hogy normális vagy. Tévedtem.
:D kérlek mégmégmég....
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 11:08
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 11:09
Edited by Ernest, 2006 szeptember 5. - 11:09.
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 11:10
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 11:10

Közzétéve 2006 szeptember 5. - 11:13
Ott hogy nem kompenzal ha a nyelvet egy kicsit hatrabb mozgatod a zablaval. Azt hiszem nem azert van szintido pl. dijugratasban, mert kulonben elfogyna a lo nyelve :guny: Pl. az en lovam az folyamatosan jatszik a zablaval lovaglas kozben. (Neha egy kicsit tulzottan is.)Amugy a ki ugy tepi a lo szajat, hogy az tatott szajjal kuzd a zabla ellen, azt hasonlokeppen vagnam szajon, mint aki a kantarozas kozben tolja a lo nyelvet a torkara. Mert termeszetesen itt se a zabla a bunos.Igen feltûnt, de hol mondtam én ennek ellent?
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 11:13
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 11:14
meg levághatod a fülét egy parelli kötõfékkel,pedig nem az eszköz a rossz
Aztán meg. Zabla nélkül is eltörheted lóbaráti alapon az orrporcot, hogy legyen egy nyomorék lovad.A hülyeséghez nem kell zabla. Aki hülye, a földön állva a ló mellett is az.
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 11:15
Szerintem nem az a jo lovas, aki sok veszelyes helyzetet megold, hanem az, akinel nem lepnek fel veszelyes helyzetek ;)Azt nem állítom, hogy egy vadászlovaglásra elmennék zabla nélkül, mert az tényleg nem lenne biztonságos helyzet, de elég sok veszélyes helyzetet megoldottunk már.
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 11:17
Arra is van megoldás, a karanténban történõ lovaglás. A lónak ugyanis mindentõl veszélyérzete támadhat, amit nem ismer.Szerintem nem az a jo lovas, aki sok veszelyes helyzetet megold, hanem az, akinel nem lepnek fel veszelyes helyzetek ;)
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 11:18
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 11:23
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 11:27
Veszélyes helyzet alatt például azt értettem, amikor néhány száz métert kellett menni egy forgalmas út szélén, ahol az autósokat baromira nem érdekelte, hogy ott megyünk lóval és 100-120-al úgy száguldottak el mellettünk, hogy a menetszél majdnem belökte a lovat az árokba.Nem azt, hogy nem tudtam megfogni vagy ilyesmi.Szerintem nem az a jo lovas, aki sok veszelyes helyzetet megold, hanem az, akinel nem lepnek fel veszelyes helyzetek ;)
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 11:27
isten õrizz, hogy megváltozz! fõleg pedig ne hunyászkoggy,mert mért is? nincs miért. Maradj ijennek-ojannak amijen vagy.Köszi PozitívFeri, tanulságos volt az elemzés!Ígérem, igyekszem megváltozni! Most pedig kérek engedélyt meghunyászkodni!
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 11:29
Edited by Pluto, 2006 szeptember 5. - 11:30.
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 11:34