Lovardatulajdonosoknak
Közzétéve 2006 február 2. - 12:52
Közzétéve 2006 február 2. - 13:32
Közzétéve 2006 február 2. - 14:11
Közzétéve 2006 február 2. - 14:33
Most akkor emancimancik a német csajok vagy sem? Kiversz itt a járásomból, pedig már azt hittem értem, hogy miárt olyan randák.Azért kinn, nyugaton tényleg lányok foglalkoznak a lovakkal. DE van 1-2 aljakeleti fiú, aki kitrágyáz, bealmol (úgy, hogy a ló a közelben sincs), elvégzi a kemény fizikai munkát.

Közzétéve 2006 február 2. - 15:23
Edited by hihi, 2006 február 2. - 15:24.
Közzétéve 2006 február 2. - 16:14

Edited by Ágimam, 2006 február 2. - 16:20.
Közzétéve 2006 február 2. - 16:54

Edited by Ágimam, 2006 február 2. - 16:54.
Közzétéve 2006 február 2. - 17:02
Hát ez már tényleg fáradtnak látszik. Az enyémek ilyen fáradt szénát esznek, de csak a lucernát szeretik belõle.Nyilván tragacs lehet az a taliga. Nincs oldala, csak vége a keréknél, igaz?
Hát amikor a finom, zöldenszáradt lucit kézzel felgöngyölgeti, akkorát, amit még át tud kötni egy bálamadzaggal, és amennyit fel tud rakni arra a hosszúkás (mijaneve?!) vastaligára. Ezt aztán felhalmozza a hûs régi istállóban. (Aztán rájövünk, hogy nem is kell nekünk ennyi lucerna, //képzeld el, egy kb. 4ox5o m-es darab, amirõl évente háromszor lehetett kaszálni!// fõleg, hogy fogyókúrára kellett fogni a lovakat - és elajándékozzuk a szomszéd faluba egy másik lovasnak! :guny: Egyébként hál' Istennek, már kifáradt, több, mint fele fû, most legalább már megkaphatják legelõnek.
)Gábor és Fecó a lucernás végében.

Közzétéve 2006 február 2. - 17:10
KÉVE a becsületes neve. Padláson szokták tárolni, de kazalba is rakják a kötött kévéket. Nagyon szép marad, de csak kisüzemben jó, mert a sok pakolást, hurcolást nem bírja, mert lehull az összes levele.Mi az a kézibála?(amikor még volt lucernás, azt évente háromszor kaszálta, forgatta és kézibálázta, ill. hordta be!)
Közzétéve 2006 február 2. - 17:18
Közzétéve 2006 február 2. - 17:51
aki ezt tette epp egy probanapos volt, nem alkalmazott....szerencsere.de azt te sem gondolhatod komolyan, hogy ennyi penzt egy "ilyen" kategoriaju embernek kifizetek??? (raadasul ez az ember akarta megmagyarazni valamire, hogy "azt nem ugy kell csinalni, hanem igy"neferu76 te azt írod a hírdetésben olyan ember is megfelel neked akinek csak némi tapasztalata van a lovak körül. Azt gondolom, hogy ebbõl fognak problémáid adódni.Még neked vannak vele szemben elvárásaid neked természetes hogy felismerje a kezdõdõ kólikát,vagy észre vegye azt hogy valami más probléma van a lóval,addig az õ némi tapasztalata csak addig terjed hogy kitrágyáz ,kiviszi a lovat a karámba megetet.Azt már lehet hogy nem fogja látni hogy penészes a széna vagy ha csak kicsit penészes akkor is odadja mondván ettõl még nem lesz baja.Számtalan ilyen istállóról tudok akiknél ilyen emberek dolgoznak,és úgy veszem észre az a lényeg ne keljen sokat fizetni pedig megtehetné.Jól menõ vállalkozó de fizetni nem akar.Nem szeretik ha náluk okosabb vagy szakmailag jobb emberek dolgoznak náluk.Mert ha a náluk dolgozó ember jobb az rontja az õ tekintélyüket.Említetted hogy az embered a ló nyírja helyett a sörényét fújta be.Gondolom a némi tapasztalat idáig nem terjedt ki.Azt gondolom az ilyen emberekkkel szemben ne legyenek nagy elvárásaid.

Közzétéve 2006 február 2. - 17:57
mazlista vagy, es figyelmes.A nap végeztével úgy hagyja ott az egész lovas területet, hogy keresve sem találnék hibát a munkájában. Egyszóval: LEHET RÁ SZÁMÍTANI!És a lényeg: Ha megbetegszik (volt már ilyen, nem is egyszer!) és nem tudja a munkáját ellátni, megcsinálom én, mellette viszem õt kivizsgálásra, meg ahova kell, ápolom, gondozom, megveszem a gyógyszerét, gyógyteákat fõzök neki, (meg ha megkíván valamit, ilyenkor azt), takarítom a kéróját, húzok vizet a kútból, egyszóval: SZÁMÍTHAT RÁM!

Közzétéve 2006 február 2. - 19:57
Közzétéve 2006 február 2. - 20:41
Közzétéve 2006 február 2. - 20:47
Feri, csak nem a dinnyésháti standra vezetõ út mentén vagytok? Mert akkor tényleg nagyon klassz a hely, van szerencsém ismerni. Fûz arrafelé néhány emlék. Azt ugyan nem tudom, mit kezdj a trágyával, de üdvözöllek!Üdv. Mindenkinek. Én teljesen új vagyok a forumon nagyon jónak tartom.végre egy hely ahol segítik egymást lovardások sok jo õtlettel.Nekünk Tiszanánán van a "lovardánk" szerintem nagyon jó helyen,

Közzétéve 2006 február 2. - 20:57

Közzétéve 2006 február 2. - 21:05

Közzétéve 2006 február 2. - 21:06
Közzétéve 2006 február 2. - 21:09
Közzétéve 2006 február 2. - 21:37

Közzétéve 2006 február 2. - 21:38
nekem ajánlottak olyan munkát ahol 15 ló volt és sertések,60000-ret fizet de ha bejelent akkor már csak ötven ha kaját és lakhatást is kérek akkor jobb nem is beszélni róla.A munkaidõ reggel hattól télen hatig nyáron hétig tart.Ja és a sertésekrõl is nekem kellett volna gondoskodni habár nem tartozik a lovászi munkakörbe.De ez csak az én véleményem.Nos jobbnak láttam kimenni külföldre,és még csak nem is tanult szakmám nekem szerencsém volt.Az a gáz hogy ahogy RC-írta jelenleg a fizikai munkások, szakmunkások, stb. az esetek nagy többségében egyáltalán nincsenek megfizetve és egyre nagyobb a szakadék a vezetõbeosztású/diplomás dolgozók és a fizikai munkások között (kivételek sajnos tényleg elõfordulnak mint a 80000-es fizetésû orvos ami szégyenletes).Véleményem szerint napi 8órás munkáért minimum 120ezer lenne az elvárható szint (nettó)Ami a 8 órán felül van az értelemszerûen plussz.Ahelyett általában elõszeretettel fizetnek minimálbért és nemfizetik ki a túlórát stb.Ahogy elnézem az írásokat az elvárások magasak a lovásszal, istállóssal, stb-vel szemben a fizetett pénzek nevetségesen alacsonyak.Mivel ez elvileg egy olyan nevezzük szakmának (mert szerintem az mert szinte mindenhez kéne érteni ami a lovakkal kapcsolatos meg nem árt ha máshoz is konyít) ami feltételezi a napi 24órás rendelkezésre állást, ottlakást így szerintem a 60-70-80ezer méltánytalanul alacsony(végülis ennyibõl is meglehet élni csak az embernek ne legyen igénye semmire).Nem hiába léteznek a nagyobb vállalatoknál olyan dolgok mint mûszakpótlék, készenlétidíj, házikészenlét (igen ilyen is van hogy az ember otthon van és plusz pénzt kap, de nem mehet el otthonról, nem alkoholizálhat, stb. mert ha valami van akkor azonnal tudjon ugrani), kiküldetésidíj, mert valljuk be a lovardában lakás nem egyenlõ az otthonnal.Tehát szerintem nem kell csodálkozni azon hogy miért mennek a szakképzett emberek inkább külföldre (bár mint pl.Filly esete nem mindig fenékig tejfel ott se az élet).Én 10-év munkaviszonnyal napi 7,4órás munkarenddel jelenleg nettó kb 75öt kapok (+némi egyéb juttatás).Ezért kelni kell félötkör és délután négy körül jövök haza.El kell viselni az állandó basztatást, a koszos, mocskos, elavult munkakörülményeket.Erre mondom azt hogy baromira nem éri meg és a sok fiatalhoz hasonlóan szeretnék megpróbálkozni a továbbtanulással mert más kiutat nem nagyon látok fõleg mert a szakmám is olyan ami a vasúton kívül nem jó semmire.
Közzétéve 2006 február 2. - 21:42
Szia, Feri58, nekünk is! :yeah:Nekünk a legnagyobb problémánk a TRÁGYA .....hogy mit tegyek vele nem kell senkinek el nem áshatom. meg nem gyujthatom. és meg sem ehetem. Van valakinek eu szabványos õtlete.
Nekünk a négy és fél év alatt egyszer vitték el a (kb. másfél éves) trágyát. Akkor még kiscsikók voltak, tehát kevesebbet "termeltek". A Somló-hegyre vitték a szõlõkbe, két szõlõsgazda osztozott rajta. De azt mondták, köszönik, még ha ingyen is vót, ez akkor is sokba került, mert mire a markoló felpakolta a teherautóra, meg mire felvitték a hegyre..... Az enyém (mostmár megint 2 és fél-három éves) akkora mennyiség, (ráadásul tavaly õsz óta hárman vannak) hogy ha naponta vinne a faluban minden ember egy-egy talicskával, akkor sem fogyna el egyhamar. Most úgy néz ki, hogy én fogadok markolót, teherautót, hogy elvitethessem valakihez, valahova, ingyen, és még meg is köszönöm, ha megengedik szétszórni. Azt is mondták, akik a hegyre vitték, hogy sajnos túl sok benne a szalma. Ez igaz, ezért Gáborral tavaly nyár óta külön rakatom (nagyjából) a pisis meg a trágyás szalmát. Az elõbbit majd kihordjuk valahova, ahol nem veszélyes elégetni, és meggyújtjuk.Passzolok,nálunk elviszi egy ember a földjére és a szõlõjébe.Sõt,õsszel a szomszédok is vittek belõle a konyhakertbe.
Nekem is ajánlották, de nincs a közelben gombás.:(Trágyaötlet: gombatermesztõket kell keresni, azok szeretik.
Az a derítõ - a DERÍTÕ!Feri 58 az Eu szabvány a zárt trágytároló, amit sokan a régi "derítõbõl alakítanak át. "(nem tudoma nevét, de ahol nem volt csatorna ebbe vezették a trutyit)Hihetetlen macera a trágya kivillázása, ha már fullos! Ahol én eddig lovaztam ott egy gazdával megállapodtam, és a földje végében lerakhattam a trágyát. De pénzt nem adtak érte, sõt,én oldottam meg a fuvart is.

Igen... valami olyasmi...Ágimam irta:Nekünk csak három lovunk van (kislovarda ), és lovászunk nincs ugyan, de hogyan is nevezzem azt a segítõnket, aki .....Bocs az offért, de én nagyfaternak hívnám

Edited by Ágimam, 2006 február 2. - 21:44.
Közzétéve 2006 február 2. - 22:30

Közzétéve 2006 február 3. - 9:02
Közzétéve 2006 február 3. - 18:18
Edited by Dél-Alföldi, 2006 február 3. - 19:36.
Közzétéve 2006 február 3. - 18:37
Közzétéve 2006 február 3. - 19:23
Közzétéve 2006 február 3. - 20:40
Közzétéve 2006 február 4. - 20:05
Közzétéve 2006 február 6. - 18:35
Közzétéve 2006 február 6. - 19:04
Közzétéve 2006 február 6. - 19:16
Edited by Petya, 2006 február 6. - 19:18.
Közzétéve 2006 február 6. - 19:20
Közzétéve 2006 február 6. - 19:21
Közzétéve 2006 február 6. - 19:31
vegyél fel egy intézõt aki ért a dolgokhoz.de télleg.fõleg annyi lóhoz. egyébként a zabot ne a füledhez tedd, hanem a szemeddel érzékeld elõször is. ha a vége,az a kis hegyes.... szürke, és látszanak rajta pici hálószerûségek meg maga a szem is szürkés akkor ne vedd meg. azért szemmel lehet látni a jó zabot. a lovaidnak gyógyulást.ps.: a héten igazi köcsög vagyok ám :Daz istállómba te is hejet kaptál volna :yeah:Milyen módon takarmányoztok , csak zab , roppantva vagy sem ,Árpát és kukoricát etettek a lovakkal és hogyan !
Edited by PozitívFeri, 2006 február 6. - 19:37.