Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Lovardatulajdonosoknak

• Please log in to reply
4016 válasz a témához

#361 Lámpás

Lámpás

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.029 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 2. - 12:52

De, azért fénylett a sörénye?

#362 neferu76

neferu76

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 91 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 2. - 13:11

De, azért fénylett a sörénye?

Hozzászólás megtekintése

nezopont kerdese. lattad mar milyen allagu, szinu, szagu egy ilyen nyirapolo spray? es az a lo sorenyere fujva?szivgorcsot kaptam rogton...azt azert elarulhatom :D

#363 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 2. - 13:32

Azért kinn, nyugaton tényleg lányok foglalkoznak a lovakkal. DE van 1-2 aljakeleti fiú, aki kitrágyáz, bealmol (úgy, hogy a ló a közelben sincs), elvégzi a kemény fizikai munkát.

#364 lucas

lucas

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 37 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 2. - 14:11

neferu76 te azt írod a hírdetésben olyan ember is megfelel neked akinek csak némi tapasztalata van a lovak körül. Azt gondolom, hogy ebbõl fognak problémáid adódni.Még neked vannak vele szemben elvárásaid neked természetes hogy felismerje a kezdõdõ kólikát,vagy észre vegye azt hogy valami más probléma van a lóval,addig az õ némi tapasztalata csak addig terjed hogy kitrágyáz ,kiviszi a lovat a karámba megetet.Azt már lehet hogy nem fogja látni hogy penészes a széna vagy ha csak kicsit penészes akkor is odadja mondván ettõl még nem lesz baja.Számtalan ilyen istállóról tudok akiknél ilyen emberek dolgoznak,és úgy veszem észre az a lényeg ne keljen sokat fizetni pedig megtehetné.Jól menõ vállalkozó de fizetni nem akar.Nem szeretik ha náluk okosabb vagy szakmailag jobb emberek dolgoznak náluk.Mert ha a náluk dolgozó ember jobb az rontja az õ tekintélyüket.Említetted hogy az embered a ló nyírja helyett a sörényét fújta be.Gondolom a némi tapasztalat idáig nem terjedt ki.Azt gondolom az ilyen emberekkkel szemben ne legyenek nagy elvárásaid.

#365 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 2. - 14:33

Azért kinn, nyugaton tényleg lányok foglalkoznak a lovakkal. DE van 1-2 aljakeleti fiú, aki kitrágyáz, bealmol (úgy, hogy a ló a közelben sincs), elvégzi a kemény fizikai munkát.

Hozzászólás megtekintése

Most akkor emancimancik a német csajok vagy sem? Kiversz itt a járásomból, pedig már azt hittem értem, hogy miárt olyan randák. :D

#366 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 2. - 15:23

Bocsesz,de kint sem fenékig tejfel az élet.Én pont ellenpéldát tudok hozni,elég sokat.Ismert és kevésbé ismert díjugrató "sztároknál" sokszor kimész, dolgozol,majd nem fizetnek.Az esetek 90 százalékában saját magadnak kell finanszíroznod a szállást és a kaját.reggel 6- tól este 8-ig dogozol, trágyázol,pucolsz, lovagolsz 8-10 lovat.A kialkudott összeg felét kapod meg-ha egyáltalán megkapod- és kb 2 hónap múlva(ha nem korábban) annyira tele van a hócipõd.hogy hazajössz.

Edited by hihi, 2006 február 2. - 15:24.

#367 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 2. - 16:14

Nekünk csak három lovunk van (kislovarda :guny: :D ), és lovászunk nincs ugyan, de hogyan is nevezzem azt a segítõnket, aki - megetet, (ugyan én áztatom be, állítom össze az abrakos étket, az öreg lónak én reszelem bele naponta a sárgarépát, almát az öreg lovunknak) - kitrágyáz, vizet cserél, - nyáron 3-4x hozza a legelõrõl a frissen kaszált, púpozott talicska zöldet, (amikor még volt lucernás, azt évente háromszor kaszálta, forgatta és kézibálázta, ill. hordta be!)- ha muszáj (nincs rakodó), segít a kisbálák behordásában, - minimum óránként ránéz a lovakra, akkor is, ha nincs ott konkrét dolga, (ez éjszaka is elõfordul... mert hogy rosszat álmodik róluk, és megnézi õket :ang: )- minimum kétóránként (nyáron inkább óránként) szedegeti össze az éppen elpottyantott lócitromokat a karámban, kislegelõn,- nagy általánosságban (de ahogy múlik az idõ, egyre inkább) rá lehet bízni, hogy átvizsgálja a bálákat, és észrevegye, ha dohos, penészes rész van benne. (Bár ez ritka, kisbálásban szinte soha nem fordul elõ.)Õ a szomszédom. Egyedülálló, senkije nincs, akivel tartaná a kapcsolatot. Közel két éve csinálja a nehezebb munkákat a lovak körül. Sajnos már az 56. évében jár. Pici, sovány ember, de szívósabb, mint a városi, fiatal "lovászok" többsége. Vannak aranyos, gyerekes (felesemigaz) meséi, hogy õ a határon katonáskodott, méghozzá lovas századnál, ehhez képest az elsõ "lóérintés" úgy történt, hogy fogtam a kezét, és együtt simítottuk végig a (z akkor pedig még igen kicsi) csikókat.:) Ma már sûrûn simogatja õket, egy szavára arrébb mennek, ha almoláskor a vill.pásztor zsinórral el akarja rekeszteni õket onnét, ahol dolgozik. Már nem kell rászólni, hogy égõ cigarettával nem szabad a szénához, karámhoz, lovakhoz közel sem mennie, és legutóbb, amikor bejöttek az erõsebb fagyok, rákérdezett: akkor ugye most adod a zabba azt a pelyhesített kukoricát, ugye, Rózsám? :) A nap végeztével úgy hagyja ott az egész lovas területet, hogy keresve sem találnék hibát a munkájában. Egyszóval: LEHET RÁ SZÁMÍTANI!Mindezért teljes ellátást; - villanyáramot (5 éve kikapcsolták nála, mert nem tudta fizetni), - napi egy doboz cigit (meg amennyit pluszban hozzákunyerál :rolleyes: ), kávét, - tisztító és tisztálkodó szereket, - meleg ebédet, néha meleg vacsorát, - a "bármikori köztes-megéhezéshez": táblaszám füstölt szalonnát, kolbászt, felvágottakat, ha kedve támad fõzõcskézni, ahhoz kívánság szerinti nyersanyagot, (folyamatosan és rendszeresen paprika-paradicsom, újhagyma, uborka, idényben amennyi belefér, télen 1-2 szem, de rendszeresen, gyümölcs is),- ha hirtelen felindulásból kora-nyáron veszek 2o deka epret, (amit aranyáron mérnek), azt szemre pontosan, testvériesen megosztom vele, nyáron fagyit hozok neki, rendszresen görögdinnyét, mert azt nagyon szereti,- munka- és "civilruházat" (mikor mire van szüksége), - karácsonyra szines TV, születés, ill. névnapkor "illõ" megemlékezés, ajándék, stb.,És a lényeg: Ha megbetegszik (volt már ilyen, nem is egyszer!) és nem tudja a munkáját ellátni, megcsinálom én, mellette viszem õt kivizsgálásra, meg ahova kell, ápolom, gondozom, megveszem a gyógyszerét, gyógyteákat fõzök neki, (meg ha megkíván valamit, ilyenkor azt), takarítom a kéróját, húzok vizet a kútból, egyszóval: SZÁMÍTHAT RÁM!

Edited by Ágimam, 2006 február 2. - 16:20.

#368 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 2. - 16:37

(amikor még volt lucernás, azt évente háromszor kaszálta, forgatta és kézibálázta, ill. hordta be!)

Hozzászólás megtekintése

Mi az a kézibála?

#369 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 2. - 16:54

:D Hát amikor a finom, zöldenszáradt lucit kézzel felgöngyölgeti, akkorát, amit még át tud kötni egy bálamadzaggal, és amennyit fel tud rakni arra a hosszúkás (mijaneve?!) vastaligára. Ezt aztán felhalmozza a hûs régi istállóban. (Aztán rájövünk, hogy nem is kell nekünk ennyi lucerna, //képzeld el, egy kb. 4ox5o m-es darab, amirõl évente háromszor lehetett kaszálni!// fõleg, hogy fogyókúrára kellett fogni a lovakat - és elajándékozzuk a szomszéd faluba egy másik lovasnak! :guny: Egyébként hál' Istennek, már kifáradt, több, mint fele fû, most legalább már megkaphatják legelõnek.:))Gábor és Fecó a lucernás végében.

Edited by Ágimam, 2006 február 2. - 16:54.

#370 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 2. - 17:02

:D  Hát amikor a finom, zöldenszáradt lucit kézzel felgöngyölgeti, akkorát, amit még át tud kötni egy bálamadzaggal, és amennyit fel tud rakni arra a hosszúkás (mijaneve?!) vastaligára.  Ezt aztán felhalmozza a hûs régi istállóban. (Aztán rájövünk, hogy nem is kell nekünk ennyi lucerna, //képzeld el, egy kb. 4ox5o m-es darab, amirõl évente háromszor lehetett kaszálni!//  fõleg, hogy fogyókúrára kellett fogni a lovakat  - és elajándékozzuk a szomszéd faluba egy másik lovasnak!  :guny:  Egyébként hál' Istennek, már kifáradt, több, mint fele fû, most legalább már megkaphatják legelõnek.:))Gábor és Fecó a lucernás végében.

Hozzászólás megtekintése

Hát ez már tényleg fáradtnak látszik. Az enyémek ilyen fáradt szénát esznek, de csak a lucernát szeretik belõle.Nyilván tragacs lehet az a taliga. Nincs oldala, csak vége a keréknél, igaz? :D nem ismertem ezt a módszert. Régen rakták kézzel boglyába a szénát, de abból kazal lett, mint a szalmából.

#371 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 2. - 17:10

(amikor még volt lucernás, azt évente háromszor kaszálta, forgatta és kézibálázta, ill. hordta be!)

Hozzászólás megtekintése

Mi az a kézibála?

Hozzászólás megtekintése

KÉVE a becsületes neve. Padláson szokták tárolni, de kazalba is rakják a kötött kévéket. Nagyon szép marad, de csak kisüzemben jó, mert a sok pakolást, hurcolást nem bírja, mert lehull az összes levele.

#372 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 2. - 17:18

Ja, ja, hát a KÉÉÉÉVE! Ez nem jutott eszembe! És igen, eszméletlen jó minõségû volt! Mindig segítettem megforgatni, és nagyon figyeltük, hogy elcsípjük azt a "pillanatot", amikor már éppen száraz, de még szép zöld. Többször is úgy sikerült betakarítani, hogy a hajnali harmat épp, hogy felszáradt róla, na akkor goo... :yeah:

#373 neferu76

neferu76

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 91 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 2. - 17:51

neferu76  te azt írod a hírdetésben olyan ember is megfelel neked akinek csak némi tapasztalata van a lovak körül. Azt gondolom, hogy ebbõl fognak problémáid adódni.Még neked vannak vele szemben elvárásaid neked természetes hogy felismerje a kezdõdõ kólikát,vagy észre vegye azt hogy valami más probléma van a lóval,addig az õ némi tapasztalata csak addig terjed hogy kitrágyáz ,kiviszi a lovat a karámba megetet.Azt már lehet hogy nem fogja látni hogy penészes a széna vagy ha csak kicsit penészes akkor is odadja mondván ettõl még nem lesz baja.Számtalan ilyen istállóról tudok akiknél ilyen emberek dolgoznak,és úgy veszem észre az a lényeg ne keljen sokat fizetni pedig megtehetné.Jól menõ vállalkozó de fizetni nem akar.Nem szeretik ha náluk okosabb vagy szakmailag jobb emberek dolgoznak náluk.Mert ha a náluk dolgozó ember jobb az rontja az õ tekintélyüket.Említetted hogy az embered a ló nyírja helyett a sörényét fújta be.Gondolom a némi tapasztalat idáig nem terjedt ki.Azt gondolom az ilyen emberekkkel szemben ne legyenek nagy elvárásaid.

Hozzászólás megtekintése

aki ezt tette epp egy probanapos volt, nem alkalmazott....szerencsere.de azt te sem gondolhatod komolyan, hogy ennyi penzt egy "ilyen" kategoriaju embernek kifizetek??? (raadasul ez az ember akarta megmagyarazni valamire, hogy "azt nem ugy kell csinalni, hanem igy" :rolleyes: ). megkoszontem a reszvetelt, megkapta a penzt a probanapra, es elkoszontem tole. ilyen emberre nincs szuksegem.diplomas, kaposvaron vegzett jelentkezoim is vannak, es nem abbol fogok nyilvan valogatni, aki nem tudja megkulonboztetni a sorenyapolot az nyirapolo spray-tol. ennel azert nagyobb az elvarasom. ;)

#374 neferu76

neferu76

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 91 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 2. - 17:57

A nap végeztével úgy hagyja ott az egész lovas területet, hogy keresve sem találnék hibát a munkájában. Egyszóval: LEHET RÁ SZÁMÍTANI!És a lényeg:  Ha megbetegszik (volt már ilyen, nem is egyszer!) és nem tudja a munkáját ellátni, megcsinálom én, mellette viszem õt kivizsgálásra, meg ahova kell, ápolom, gondozom, megveszem a gyógyszerét, gyógyteákat fõzök neki, (meg ha megkíván valamit, ilyenkor azt), takarítom a kéróját, húzok vizet a kútból, egyszóval: SZÁMÍTHAT RÁM!

Hozzászólás megtekintése

mazlista vagy, es figyelmes. :) nekem is volt egy ilyen "alkalmazottam", aki menet kozben barat lett, es valami hasonlo viszony volt kozottunk. de elment dolgozni ausztriaba havi 500.000ert. :( annyit nem tudtam neki fizetni... :rolleyes:

#375 Aniko

Aniko

Törzsvendég

• Főmoderátor
  • 6.637 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 2. - 19:45

A Kólikát a saját topicjában tessék tárgyalni. Köszi.

#376 Feri58

Feri58

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 56 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 2. - 19:57

Üdv. Mindenkinek. Én teljesen új vagyok a forumon nagyon jónak tartom.végre egy hely ahol segítik egymást lovardások sok jo õtlettel.Nekünk Tiszanánán van a "lovardánk" szerintem nagyon jó helyen, szépmezõk,ártéri erdõ, a Tisza minden ami kell.Tenyésztünk az ügetöre , résztveszünk a dijugratásban oktatjuk a gyerekeket stb.Nekünk a legnagyobb problémánk a TRÁGYA .....hogy mit tegyek vele nem kell senkinek el nem áshatom. meg nem gyujthatom. és meg sem ehetem. Van valakinek eu szabványos õtlete.

#377 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 2. - 20:41

Passzolok,nálunk elviszi egy ember a földjére és a szõlõjébe.Sõt,õsszel a szomszédok is vittek belõle a konyhakertbe.

#378 Natos

Natos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 2. - 20:47

Üdv. Mindenkinek. Én teljesen új vagyok a forumon nagyon jónak tartom.végre egy hely ahol segítik egymást lovardások sok jo õtlettel.Nekünk Tiszanánán van a  "lovardánk" szerintem nagyon jó helyen,

Hozzászólás megtekintése

Feri, csak nem a dinnyésháti standra vezetõ út mentén vagytok? Mert akkor tényleg nagyon klassz a hely, van szerencsém ismerni. Fûz arrafelé néhány emlék. Azt ugyan nem tudom, mit kezdj a trágyával, de üdvözöllek! :)

#379 Sedon Béla

Sedon Béla

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 304 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 2. - 20:57

Ágimam irta:Nekünk csak három lovunk van (kislovarda ), és lovászunk nincs ugyan, de hogyan is nevezzem azt a segítõnket, aki .....Bocs az offért, de én nagyfaternak hívnám :D

#380 tücsök

tücsök

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.282 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 2. - 21:05

Trágyaötlet: gombatermesztõket kell keresni, azok szeretik. :D

#381 tomsawyer

tomsawyer

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.115 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 2. - 21:06

Az a gáz hogy ahogy RC-írta jelenleg a fizikai munkások, szakmunkások, stb. az esetek nagy többségében egyáltalán nincsenek megfizetve és egyre nagyobb a szakadék a vezetõbeosztású/diplomás dolgozók és a fizikai munkások között (kivételek sajnos tényleg elõfordulnak mint a 80000-es fizetésû orvos ami szégyenletes).Véleményem szerint napi 8órás munkáért minimum 120ezer lenne az elvárható szint (nettó)Ami a 8 órán felül van az értelemszerûen plussz.Ahelyett általában elõszeretettel fizetnek minimálbért és nemfizetik ki a túlórát stb.Ahogy elnézem az írásokat az elvárások magasak a lovásszal, istállóssal, stb-vel szemben a fizetett pénzek nevetségesen alacsonyak.Mivel ez elvileg egy olyan nevezzük szakmának (mert szerintem az mert szinte mindenhez kéne érteni ami a lovakkal kapcsolatos meg nem árt ha máshoz is konyít) ami feltételezi a napi 24órás rendelkezésre állást, ottlakást így szerintem a 60-70-80ezer méltánytalanul alacsony(végülis ennyibõl is meglehet élni csak az embernek ne legyen igénye semmire).Nem hiába léteznek a nagyobb vállalatoknál olyan dolgok mint mûszakpótlék, készenlétidíj, házikészenlét (igen ilyen is van hogy az ember otthon van és plusz pénzt kap, de nem mehet el otthonról, nem alkoholizálhat, stb. mert ha valami van akkor azonnal tudjon ugrani), kiküldetésidíj, mert valljuk be a lovardában lakás nem egyenlõ az otthonnal.Tehát szerintem nem kell csodálkozni azon hogy miért mennek a szakképzett emberek inkább külföldre (bár mint pl.Filly esete nem mindig fenékig tejfel ott se az élet).Én 10-év munkaviszonnyal napi 7,4órás munkarenddel jelenleg nettó kb 75öt kapok (+némi egyéb juttatás).Ezért kelni kell félötkör és délután négy körül jövök haza.El kell viselni az állandó basztatást, a koszos, mocskos, elavult munkakörülményeket.Erre mondom azt hogy baromira nem éri meg és a sok fiatalhoz hasonlóan szeretnék megpróbálkozni a továbbtanulással mert más kiutat nem nagyon látok fõleg mert a szakmám is olyan ami a vasúton kívül nem jó semmire.

#382 Sedon Béla

Sedon Béla

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 304 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 2. - 21:09

Feri 58 az Eu szabvány a zárt trágytároló, amit sokan a régi "derítõbõl alakítanak át. "(nem tudoma nevét, de ahol nem volt csatorna ebbe vezették a trutyit)Hihetetlen macera a trágya kivillázása, ha már fullos! Ahol én eddig lovaztam ott egy gazdával megállapodtam, és a földje végében lerakhattam a trágyát. De pénzt nem adtak érte, sõt,én oldottam meg a fuvart is.

#383 Sedon Béla

Sedon Béla

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 304 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 2. - 21:37

A múltkor hívtam egy helyi megbizható alkeszt (értsd: rendszeresen berúg) ki kellet volna trágyázni, és a vége az lett, hogy én csináltam, mert a palinak leesett a "cukra" (elvonási tünet) tök fehér lett meg izzadt mint a paci, és még én daráztam attól, hogy valami baja lesz. Ilyen gyorsan még életemben nem dolgoztam :D ilyen, ha megvagy szorulva...

#384 lucas

lucas

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 37 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 2. - 21:38

Az a gáz hogy ahogy RC-írta jelenleg a fizikai munkások, szakmunkások, stb. az esetek nagy többségében egyáltalán nincsenek megfizetve és egyre nagyobb a szakadék a vezetõbeosztású/diplomás dolgozók és a fizikai munkások között (kivételek sajnos tényleg elõfordulnak mint a 80000-es fizetésû orvos ami szégyenletes).Véleményem szerint napi 8órás munkáért minimum 120ezer lenne az elvárható szint (nettó)Ami a 8 órán felül van az értelemszerûen plussz.Ahelyett általában elõszeretettel fizetnek minimálbért és nemfizetik ki a túlórát stb.Ahogy elnézem az írásokat az elvárások magasak a lovásszal, istállóssal, stb-vel szemben a fizetett pénzek nevetségesen alacsonyak.Mivel ez elvileg egy olyan nevezzük szakmának (mert szerintem az mert szinte mindenhez kéne érteni ami a lovakkal kapcsolatos meg nem árt ha máshoz is konyít) ami feltételezi a napi 24órás rendelkezésre állást, ottlakást így szerintem a 60-70-80ezer méltánytalanul alacsony(végülis ennyibõl is meglehet élni csak az embernek ne legyen igénye semmire).Nem hiába léteznek a nagyobb vállalatoknál olyan dolgok mint mûszakpótlék, készenlétidíj, házikészenlét (igen ilyen is van hogy az ember otthon van és plusz pénzt kap, de nem mehet el otthonról, nem alkoholizálhat, stb. mert ha valami van akkor azonnal tudjon ugrani), kiküldetésidíj, mert valljuk be a lovardában lakás nem egyenlõ az otthonnal.Tehát szerintem nem kell csodálkozni azon hogy miért mennek a szakképzett emberek inkább külföldre (bár mint pl.Filly esete nem mindig fenékig tejfel ott se az élet).Én 10-év munkaviszonnyal napi 7,4órás munkarenddel jelenleg nettó kb 75öt kapok (+némi egyéb juttatás).Ezért kelni kell félötkör és délután négy körül jövök haza.El kell viselni az állandó basztatást, a koszos, mocskos, elavult munkakörülményeket.Erre mondom azt hogy baromira nem éri meg és a sok fiatalhoz hasonlóan szeretnék megpróbálkozni a továbbtanulással mert más kiutat nem nagyon látok fõleg mert a szakmám is olyan ami a vasúton kívül nem jó semmire.

Hozzászólás megtekintése

nekem ajánlottak olyan munkát ahol 15 ló volt és sertések,60000-ret fizet de ha bejelent akkor már csak ötven ha kaját és lakhatást is kérek akkor jobb nem is beszélni róla.A munkaidõ reggel hattól télen hatig nyáron hétig tart.Ja és a sertésekrõl is nekem kellett volna gondoskodni habár nem tartozik a lovászi munkakörbe.De ez csak az én véleményem.Nos jobbnak láttam kimenni külföldre,és még csak nem is tanult szakmám nekem szerencsém volt.

#385 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 2. - 21:42

Nekünk a legnagyobb problémánk a TRÁGYA .....hogy mit tegyek vele nem kell senkinek el nem áshatom. meg nem gyujthatom. és meg sem ehetem. Van valakinek eu szabványos õtlete.

Hozzászólás megtekintése

Szia, Feri58, nekünk is! :yeah:

Passzolok,nálunk elviszi egy ember a földjére és a szõlõjébe.Sõt,õsszel a szomszédok is vittek belõle a konyhakertbe.

Hozzászólás megtekintése

Nekünk a négy és fél év alatt egyszer vitték el a (kb. másfél éves) trágyát. Akkor még kiscsikók voltak, tehát kevesebbet "termeltek". A Somló-hegyre vitték a szõlõkbe, két szõlõsgazda osztozott rajta. De azt mondták, köszönik, még ha ingyen is vót, ez akkor is sokba került, mert mire a markoló felpakolta a teherautóra, meg mire felvitték a hegyre..... Az enyém (mostmár megint 2 és fél-három éves) akkora mennyiség, (ráadásul tavaly õsz óta hárman vannak) hogy ha naponta vinne a faluban minden ember egy-egy talicskával, akkor sem fogyna el egyhamar. Most úgy néz ki, hogy én fogadok markolót, teherautót, hogy elvitethessem valakihez, valahova, ingyen, és még meg is köszönöm, ha megengedik szétszórni. Azt is mondták, akik a hegyre vitték, hogy sajnos túl sok benne a szalma. Ez igaz, ezért Gáborral tavaly nyár óta külön rakatom (nagyjából) a pisis meg a trágyás szalmát. Az elõbbit majd kihordjuk valahova, ahol nem veszélyes elégetni, és meggyújtjuk.

Trágyaötlet: gombatermesztõket kell keresni, azok szeretik. :D

Hozzászólás megtekintése

Nekem is ajánlották, de nincs a közelben gombás.:(

Feri 58 az Eu szabvány a zárt trágytároló, amit sokan a régi "derítõbõl alakítanak át. "(nem tudoma nevét, de ahol nem volt csatorna ebbe vezették a trutyit)Hihetetlen macera a trágya kivillázása, ha már fullos!  Ahol én eddig lovaztam ott egy gazdával megállapodtam, és a földje végében lerakhattam a trágyát. De pénzt nem adtak érte, sõt,én oldottam meg a fuvart is.

Hozzászólás megtekintése

Az a derítõ - a DERÍTÕ! :D Nekünk szabvány szerint kibetonozott, mélységében és alapterületében is 3-3 méter, de arra még szükségünk van, mert a mi településünkön még nincs sajnos csatornázás.

Ágimam irta:Nekünk csak három lovunk van (kislovarda   ), és lovászunk nincs ugyan, de hogyan is nevezzem azt a segítõnket, aki .....Bocs az offért, de én nagyfaternak hívnám :D

Hozzászólás megtekintése

Igen... valami olyasmi... :ang: (Probléma ugyan van vele is, de hát kivel nincs? Megbeszéljük, megoldjuk.)

Edited by Ágimam, 2006 február 2. - 21:44.

#386 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 2. - 22:30

Sajnos a gombásoknak olyan a trágyaigénye amit nehéz kielégíteni. Arról kár álmodoznunk. Legyen vagy húsz ló, szigorúan jó minõségû szalma, nem összeérett, laza gurulós trágya. :D

#387 igazi lóbarát

igazi lóbarát

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 825 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 3. - 9:02

Nálunk is legnagyobb gond a trágya elhelyezése. Egy ismerõs végül megígérte, szól a "fóliás"-oknak, az övét is õk viszik el, sajnos csak tavasszal.

#388 Dél-Alföldi

Dél-Alföldi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 608 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 3. - 18:18

A trágya gond nálunk is fenn áll .A lovardától 10 km-re van az egy nagy gomba üzem - nem használnak ló trágyát hanem csirke trágyára oltják a gombát . Azóta nem eszek bolti gombát !Nálunk 34 lónál van annyi trágya termés ami elég lenne nekik , de nem állnak át újra .Kihordattam a földjeinkre , elég drága , elõször rakodógépet intézek aminek óradíja van , utánna több traktort hogy ne tartson napokig a produkció , a földön újra rakodó gép és trágyaszorógép elhinti a földön .Idén befejeztem a földmûvelést és kiadtam haszonbérbe a földeket.Annyit sikerült elérnem , hogy elviszik a trágyát és nekem nem kerül pénzembe , csak könyörgésbe hogy mikor viszik már .

Edited by Dél-Alföldi, 2006 február 3. - 19:36.

#389 Orsi

Orsi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 859 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 3. - 18:37

Olyan embert kéne találnod, akinek saját földje van és arra elviszi a trágyát. Ha egy-két évi trágyát elviszi, cserébe számíthat késõbb a segítségére bármi másban.Hozzánk rendszeresen járnak, szórják ki a földekre a trágyát, cserébe szénát és karámrudakat kapunk vagy szalmát.

#390 Lámpás

Lámpás

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.029 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 3. - 19:23

Ágimam! :yeah: :yeah: :yeah:Áttételesen ezt próbáltam kerülgetni, hasonló emberünk van nekünk is.Na most ezeket az embereket nem szidni kell, hanem egy "picit" bele élni magunkat a helyzetükbe és a csillagot lehozzák .....( -ha má nincs pénzünk szakképzett lovászra- )

#391 Petya

Petya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.943 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 3. - 20:40

Amennyiben magas kupacban (3-4 m) fel felrakva az a trágya az egy év alatt földdé érik. Ilyen esetekben én elhordom és felhasználom ha megfelelõ mennyiség van belõle.Nem pont lótrágyával foglalkozom, de nekem nem jön rosszul a dolog.Próbáljátok meg, évente egyszer kell csak szólni egy trktorosnak, hogy toljon már belõle össze egy hegyes kupacot és ottgyni egy évig. Negyed akkora helyet foglal és egy nagy lovarda esetében is pár ezer forint és max fél óra alatt összetolja a traki. Aztán egy évig rá sem kell nézni, aztán egy év múlva ha ott a traki felrakni akkor elküldöm érte a teherautómat és kifizetem a felrakás díját.P.

#392 hintaló

hintaló

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 232 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 4. - 20:05

Talán ebbe a topicba illik a legjobban:Sportegyesületeknek: Pályázat a szabadtéri szabadidõsport-létesítmények korszerûsítésének, felújításának, fejlesztésének, építésének támogatására

#393 Adrienn

Adrienn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.316 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 6. - 11:37

A napokban volt szó a trágyatárolás problémáiról. Ezt találtam az elõbb. Nem olvastam el, csak belenéztem, de az érintettek biztos találnak benne hasznos információt.

#394 Dél-Alföldi

Dél-Alföldi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 608 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 6. - 18:35

Lovarda tulajok !Ti megszoktátok vizsgáltatni a szemes takarmányt mielõtt megvásároljátok ?Én most megszívtam lásd kólika topik . A zab amit megvettem penészes .Érzékszervi vizsgálatot végeztem rajta nem érzõdõtt semmi .Miután a lovak elkezdtek elmúlni az istállóba gyanítottam , hogy az új zab a hibás .Igazam lett , ma meglett az eredmény , a megengedettnél több tizszeres a penészgomba szintje , fuzárium és penicilium van benne .Féregtelenítés elõtt szoktatok trágyát vizsgáltatni , hogy a megfelelõ hatóanyagokkal a meglévõ férgeket lehessen gyéríteni !

#395 tücsök

tücsök

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.282 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 6. - 18:57

Miután a lovak elkezdtek elmúlni az istállóba

Hozzászólás megtekintése

:hu: Ezt hogy érted???

#396 Dél-Alföldi

Dél-Alföldi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 608 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 6. - 19:04

Több ló kólikázott , az egyikrõl csütörtök óta csak ma derült ki hogy megmarad .Milyen módon takarmányoztok , csak zab , roppantva vagy sem ,Árpát és kukoricát etettek a lovakkal és hogyan !

#397 Petya

Petya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.943 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 6. - 19:16

Reggel zabot este kukoricát. A zabot termelem, olyan tárolóban tartom, hogy kizárt, hogy penészes legyen.Tavasztól csak zabot etetek ha végetértek a mínuszok. Este kapnak a lovaim egy-egy kiló répát is fejenként. Nem roppantok semmit, ellemben minden szemes terményt áztatva adok a lovaknak. Egy napig áznak, nyáron a melegben csak fél napig.Ja, árpát is szoktam nyáron. A sörfõzés maradék melléktermékét etetem a törköly nevezetû cuccot. Azt is magam termelem :-)) (roppantott és fõtt sörárpa, nagyon szeretik)P.

Edited by Petya, 2006 február 6. - 19:18.

#398 Dél-Alföldi

Dél-Alföldi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 608 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 6. - 19:20

Petya !Te azért áztatod le a zabot , hogy pormentes legyen ?A sárgarépát vagy takarmány répát adsz nekik .Nekem most azt tanácsolták , hogy adjak roppantott árpát zabot kukoricár leáztatva .

#399 Dél-Alföldi

Dél-Alföldi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 608 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 6. - 19:21

Petya neked sörfözdéd van ?

#400 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 6. - 19:31

Milyen módon takarmányoztok , csak zab , roppantva vagy sem ,Árpát és kukoricát etettek a lovakkal és hogyan !

Hozzászólás megtekintése

vegyél fel egy intézõt aki ért a dolgokhoz.de télleg.fõleg annyi lóhoz. egyébként a zabot ne a füledhez tedd, hanem a szemeddel érzékeld elõször is. ha a vége,az a kis hegyes.... szürke, és látszanak rajta pici hálószerûségek meg maga a szem is szürkés akkor ne vedd meg. azért szemmel lehet látni a jó zabot. a lovaidnak gyógyulást.ps.: a héten igazi köcsög vagyok ám :Daz istállómba te is hejet kaptál volna :yeah:

Edited by PozitívFeri, 2006 február 6. - 19:37.