Edited by Apple, 2006 szeptember 3. - 19:38.
Közzétéve 2006 szeptember 3. - 19:38
Edited by Apple, 2006 szeptember 3. - 19:38.
Közzétéve 2006 szeptember 3. - 20:06
Nem is akarnám!Univerzális fotóst pedig ne tessék összekeverni velünk, iránykeresõ fiatalokkal, akik még nem akarnak semmi fixnél leragadni
Én pl. még hosszú évekig nem vagyok hajlandó eldönteni, melyik ágánál maradok a fotózásnak
Közzétéve 2006 szeptember 3. - 20:27
Közzétéve 2006 szeptember 4. - 5:48
Közzétéve 2006 szeptember 4. - 6:20
Hadd ne értsek egyet. Elsõ körben tegyük félre az elterjedt sztereotípiákat vagy, vagy épp a közhelyeket. Két-három ilyen szélsõséges nézet van, az egyik kb így hangzik "A technika nem számít, mert XY egy lyukkamerával is jobb képet csinál, mint ZX" a másik "A technikával csak akkor lehet jól dolgozni ha milliós". Ehhez társulnak még totális téveszmék, hogy a sok megapixel és a nagy X elõtti számok a zoomnál jó képet eredményeznek. Vegyük sorra mibõl lesz a jó kép. (A jó kép ugye szubjektív, de tegyük fel hogy) A jó képhez kell egy rakás dolog, elsõsorban egy fotós, akinek van szeme a jó téma megtalálásához, van tehetsége, ötletei a kompozícióhoz, vágáshoz, napszak kiválasztásához, ellenfényhez, stb. Emellett, tudja kezelni, ismeri a rendelkezésére álló technikát, tisztában van a fotózás elméletével és gyakorlatával, nem esik kétségbe mikor a tárgytávolság, film sík átló, blende, érzékenység, fókusztávolság stb közötti összefüggéseket kell a gyakorlatban gyorsan és csuklóból alkalmaznia. A továbbiakban szükséges egy, a célnak megfelelõ optika, érzékelõ vagy film (És itt már minden attól függ milyen témát választ a fotós) digit esetében nem árt egy jó képfeldolgozó elektronika sem. Mivel itt nincsen vége a dolognak, sõt a megfelelõ utómunka legalább annyira fontos mint az elõzõek, sõt. Vannak nézetek miszerint ott és akkor kell komponálni és elvégezni a megfelelõ beállításokat, de ma már olyan világban élünk ahol eldobhatjuk a filmes tradíciókat és élhetünk a kezünkbe adott lehetõségekkel. Tehát, jó szem, jó fantázia, témának megfelelõ technika és annak ismerete, valamint egy jó utómunkából már meglehet a jó kép. Ja igen és ne hallgassunk a nagyfejûek által nagynevû site-okon leírt dolgokra, mert elõfordul hogy nem helytálló dolgokat írnak le, bár ez Rajmund esetében azthiszem nem fordult elõ. Próbálkozzunk, használjuk ki a szabadidõnket, és a végén mielõtt legyõzné a józan észt a mutogatási vágy, értékeljük kritikusan képeinket. Egy kicsit a technikához visszatérve: A tükörreflexes technika elõnyeinek kiaknázásához nincsen szükség hatalmas pénzösszegekre, ugyanakkor a fentiekbõl kiderül, hogy nem feltétel a jó képek elkészítéséhez. Nem lesz olcsó, de a millióktól messze van.Ugyanígy nem feltétel milliókat elkölteni rendszerünkre ahhoz hogy olyan jó felvételeket készítsünk tükörreflexes rendszerünkkel, amihez hasonlókat kompakktal nem, vagy csak nehézkesen tudnénk elkészíteni. Lehet hogy egyszer majd lesz folyt köv.Rajmund kedvéért.Mélységéleséget olyan ...
Közzétéve 2006 szeptember 4. - 6:41
Edited by Ernest, 2006 szeptember 4. - 6:45.
Közzétéve 2006 szeptember 4. - 6:49
Közzétéve 2006 szeptember 4. - 6:49
Közzétéve 2006 szeptember 4. - 6:53
Ami a cikkben nem tetszik:- egy hajszállal kisebb érzékenység- 1600-on kevesebb részlet (azt mondja, zajszûrés hatás). Persze, kérdés, RAW-ban ez mit jelent. Lehet, hogy nagyobb zajt.- az utólagos élesítésre való tervezett és szükséges támaszkodás. Saját személyi véleményem szerint az élesítés eredeti méretben mindig ronda. Muszáj lenne a lehetõ legjobb képeket exponálni.
Közzétéve 2006 szeptember 4. - 6:56
Az egyes érzékelõk érzékenysége általában szór a névlegeshez képest. Korábban asszem épp a 350d esetében a különféle tesztoldalak az összehasonlítások során arra jöttek rá, hogy az iso 100 érzékenysége kb iso 125 környékén van. Én úgy értelmezem hogy ezt az értéket állították be immáron pontosan ezért iso 100-on kevésbé érzékenyebb a 400d. Birdie jpg-et nézett amin azért a 350d is csinált nem kevés utómunkát. A RAW meg azért RAW hogy ne legyen benne vázon belüli utómunka, vagy legalábbis minimális (hosszú expós hotpixel szûrés pl)Mindenesetre én azt mondom, így a 350d után az áráért az egyik legjobban használható belépõ dslr lesz a kis 400d. Grippel együtt még meg is lehet fogni, és egy nagyon jól használható rendszert kapunk a pénzünkért (fõleg lovas körökben) egy 70-200 4L-el társítva.Ami a cikkben nem tetszik:- egy hajszállal kisebb érzékenység- 1600-on kevesebb részlet (azt mondja, zajszûrés hatás). Persze, kérdés, RAW-ban ez mit jelent. Lehet, hogy nagyobb zajt.- az utólagos élesítésre való tervezett és szükséges támaszkodás. Saját személyi véleményem szerint az élesítés eredeti méretben mindig ronda. Muszáj lenne a lehetõ legjobb képeket exponálni.
Közzétéve 2006 szeptember 4. - 6:57
Ez egy száraz tény, nem Nostradamus-féle homályos jóslat. Ilyenre kell támaszkodni.Az SLR szerintem megéri, annak aki komolyabban akar fotózni, fõleg nekünk, lovasoknak, mert a ló ugye mozog.
Itt van talán a legnagyobb elõnye a kompakttal szemben, gyorsabban tudom tekerni a zoomot, és nincs, vagy alig van késleltetése az expógomb megnyomása után.
Csak az egyik sosem elég. A tökéletes hisztogram nem indok az örökkévalósághoz. A tökéletlen viszont sajnos indok lehet a törléshez, még akkor is, ha sokkoló a téma.A másik, hogy mi a 'JÓ KÉP'. Szerintem alapvetõen van a két nézet, a minõségbuzi, meg a mûvészetbuzi.
Közzétéve 2006 szeptember 4. - 7:07
Közzétéve 2006 szeptember 4. - 8:12
Edited by Ernest, 2006 szeptember 4. - 8:13.
Közzétéve 2006 szeptember 4. - 8:14
Közzétéve 2006 szeptember 4. - 9:00
Annyit lehet mondani, hogy egy jó fotós többet tud kihozni az slr-bõl, mint a kompaktból. Adott területen lehet ugyanolyan jó, és ami az slr hátránya, hogy nem kirándulni megy az ember, hanem fotózni.A dolog tömör lényege az hogy nem feltétlen kell egy tükörreflexes rendszerre milliókat költeni ahhoz hogy túlszárnyaljuk vele egy kompakt csodával készült képeket, de ez ezer más dologtól is függ és ezért nem lehet azt mondani hogy egy slr rendszer jobb mint egy kompakt.
Ez atomvillanást akar fotózni a két kétszerezõvel?
Közzétéve 2006 szeptember 4. - 9:46
Szerintem max belenézett a keresõbe és legyintett egyet lemondóan az ott látható sötétség láttán. Ezen a stigmán (50-500) egy két rekeszt egyébként is zárni kell hogy igazán jó képe legyen, telekonverterrel rögtön olyan sötét lesz hogy ne legyen AF a gépen, illetve dupla telekonverterrel már totálisan használhatatlan lesz.Ez atomvillanást akar fotózni a két kétszerezõvel?
Közzétéve 2006 szeptember 4. - 9:48
Igen, az R1-en gondolkozom. Bár tény, hogy az áráért már lehet kapni beugró szintû DSLR-eket, akciósan akár 2 obi-val is, de úgy érzem azok túlhaladják a képességeimet és fõképp az szükségleteimet.Cav írta (be is másolom), hogy sokszor hasznos a gyûrûs zoom. Én is ezért szeretnék kicsivel nagyobb gépet a jelenlegi kompaktnál, bár a képe ennek sem rossz.Nemnagyon, kivéve ha az R1-en gondolkozol. A többi mind egykutya.Jah igen az ökölszabály: Az érzékelõ pixelméretével kb fordítottan arányos annak képzaja.
Nos pont ezért akadt viszont meg a szemem a Kodak gépen is, ugyanis bár gyengébb az R1-nél, hiszen jóval kisebb érzékelõ, feltehetõen gyengébb minõség és képfeldolgozás, viszont 190 ezer helyett csak 110 ezres ár és van rajta gyûrûs zoom és élességállítás. Ilyen áron más gépben még nem láttam ilyet. A probléma viszont az, hogy 8 Mpixelt sokallok egy 1/1,8 -as érzékelõre (fõleg, hogy más lapokon olvastam 1/2,5-öt is...)Az SLR szerintem megéri, annak aki komolyabban akar fotózni, fõleg nekünk, lovasoknak, mert a ló ugye mozog.
Itt van talán a legnagyobb elõnye a kompakttal szemben, gyorsabban tudom tekerni a zoomot, és nincs, vagy alig van késleltetése az expógomb megnyomása után. Igaz, hogy nem tudom, manapság milyen kompakt vagy bridge gépeket gyártanak, lehet, hogy már jóval fejlettebbek. Lehet, hogy már olyan is van, amin az obin tekerve lehet zoomolni?
Közzétéve 2006 szeptember 4. - 9:54
Közzétéve 2006 szeptember 4. - 10:09
Közzétéve 2006 szeptember 4. - 18:54
Edited by Rajmund, 2006 szeptember 4. - 19:03.
Közzétéve 2006 szeptember 4. - 20:23
Közzétéve 2006 szeptember 4. - 20:24
Közzétéve 2006 szeptember 4. - 20:51
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 19:20
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 19:43
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 19:44
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 20:00
Edited by Ernest, 2006 szeptember 5. - 20:01.
Közzétéve 2006 szeptember 5. - 20:13
Közzétéve 2006 szeptember 6. - 8:33
Mármint agyilag? Mint régen?...valaimint pár expo után kb fél fényérték pontossággal belõhetõ a záridõ és rekesz a korrekt értékre.
Közzétéve 2006 szeptember 6. - 10:38
Közzétéve 2006 szeptember 6. - 12:54
Közzétéve 2006 szeptember 6. - 14:18
Közzétéve 2006 szeptember 6. - 19:44
Közzétéve 2006 szeptember 7. - 6:22
Nincs rajt. Ezt a vázat a nagyon belépõ szintre szánta a nikon, számos dolgot durván lebutítottak rajta. Ma már nem gondolkoznék rajta és az ICX431 érzékelõs gépek egyikén sem.Pl, ezt meg is akartam kérdezni: nem láttam a d50-en blende elõnézet lehetõséget. mindenesetre kifejezetten gomja nincs. talán lehet az af/ae gombot úgy testreszabni de nem emlékszem rá konkrétan h volt ilyen menüpont. Erõsítsetek meg, van rajta?
Közzétéve 2006 szeptember 7. - 7:52
Közzétéve 2006 szeptember 7. - 11:11
Közzétéve 2006 szeptember 7. - 18:48
Edited by Rajmund, 2006 szeptember 7. - 18:56.