Ugrás a tartalmakhoz

Akhal

• Please log in to reply
1089 válasz a témához

#361 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2008 április 15. - 15:07

Ezt kár lenne folytatni. Jó kis topic ez jó lovakkal. (Azért csak nem tudtam megállni, írtam a lapnak.)

Edited by Mongol, 2008 április 15. - 15:18.

#362 Sütyi

Sütyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.457 hozzászólás

Közzétéve 2008 április 15. - 15:40

Sziasztok! Rodostókerülõ Álmos ténylegesen Rodostót került 2003-ban? :) Bár nem ismerem, de akkor képek vannak róla a Csepin-könyvben. :)

#363 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2008 április 15. - 15:50

Azt nem tudom, de Táblakerülõ Csabi tavaly többször megkerülte környék búzatábláit. Ennek szemtanuja voltam.

#364 Guest_melodia_*

Guest_melodia_*
  • Guests

Közzétéve 2008 április 15. - 16:35

Ezt kár lenne folytatni. Jó kis topic ez jó lovakkal.

(Azért csak nem tudtam megállni, írtam a lapnak.)

Én is írtam... Több, mint egy hónapja. Semmi válasz... :confused:

Sziasztok!

Rodostókerülõ Álmos ténylegesen Rodostót került 2003-ban? :) Bár nem ismerem, de akkor képek vannak róla a Csepin-könyvben. :)

Igen. Majnem bele is halt szegény...

Hogy mennyire az, arra éppen ma jöttem rá. Sõt, szerintem már nincs is kerítés. De errõl azt hiszem a mai este folyamán Melódia fog részleteiben értekezni ebben a topikban. Folyt. köv.

Röviden annyi, h szeretném felhívni mindenkinek a figyelmét, aki úgy tudja, h képviselõje útján épp most vásárol lovat Oroszországban, az legyen kicsit alapos és nézzen utána a dolgainak....Tartok tõle, h éppen "cumit" vásárol... :eek: :eek: :dev:

#365 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2008 április 16. - 10:03

A lap nem válaszol pedig próbáltam olyan hangnemet használni, ha valaki ilyeneket írna nekem valószínûleg személyesen is megkeresném.

#366 Guest_melodia_*

Guest_melodia_*
  • Guests

Közzétéve 2008 április 16. - 10:23

A lap nem válaszol pedig próbáltam olyan hangnemet használni, ha valaki ilyeneket írna nekem valószínûleg személyesen is megkeresném.

Közben utánakérdeztem, lesz egy helyesbítõ interjú a teny. egy. elnökével hamarosan.

#367 forkissima

forkissima

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.661 hozzászólás

Közzétéve 2008 április 16. - 18:49

Hát az nagyon jó lesz, legalább a jónép rájön, hogy nem két ahal van itthon. Nemsokára egyesületi honlap is lesz amin reményeink szerint sok-sok információ és kép lesz, legalábbis többen ezen dolgozunk. Ezúton is kérem, hogy akinek van fényképe a lováról, amit majd szeretne a honlapon esetleg viszontlátni, írjon magánt, adok emailcímet ahová lehet képet küldeni. Copyrightot nem akarok sérteni, a kép készítõjének engedélye is szükséges lenne.

'Everything that is done for us, without us, is not ours.'

#368 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2008 április 16. - 19:18

És végre megtudhatjuk, mennyi köze is nem volt az õsmagyaroknak a fajtához. De talán láttak egyet-kettõt amikor kereskedtek.

#369 forkissima

forkissima

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.661 hozzászólás

Közzétéve 2008 április 16. - 20:34

éppen most van szerencsétlenségem olyanokhoz, akik ugyan ahalhoz, sõt lóhoz nem, magyarkodáshoz annál inkább értenek. Elméletük szerint mi tenyésztettük ki ezt a fajtát és az õ keresztjük újra itthon dicsõséget szerezni neki. :gm: valamennyi közünk valóban volt, de hülyeségeket inkább nem írnék, melódia viszont a fajtából írta a szakdolgozatát Gödöllõn, így szerintem majd mindjárt jól elmondja, hogy mit gondol :kir:

#370 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2008 április 17. - 8:04

Ugyan arról beszélünk. Bármennyire is ácsingóznának, bizony hogy nem volt közünk a fajtához. Ha megnézzük az akkori életvitelünket, a mindennapi munkánkat, ez a ló volt az, ami erre teljesen alkalmatlan egyrészt, másrészt földrajzilag full máshol található, mint a magyarok szállása volt.

#371 Guest_melodia_*

Guest_melodia_*
  • Guests

Közzétéve 2008 április 23. - 13:02

Ugyan arról beszélünk. Bármennyire is ácsingóznának, bizony hogy nem volt közünk a fajtához. Ha megnézzük az akkori életvitelünket, a mindennapi munkánkat, ez a ló volt az, ami erre teljesen alkalmatlan egyrészt, másrészt földrajzilag full máshol található, mint a magyarok szállása volt.

Na, üdv!
Szeretnék neked pár kérdést feltenni...

"... az akkori életvitelünket, a mindennapi munkánkat,..." ill. "....földrajzilag full máshol található..."
Pontosan mikorra is gondolsz? Milyen munkánkra? Melyik földrajzi környezetre? Mondjuk az V. és X sz közti idõszakban.... Amikor Ordos pusztától a Kárpátokig nagyjából Ázsiában mindenhol megfordultunk... Szerinted a harcoló középrétegnek és a vezetõ rétegnek mi volt a "napi munkája"?
És azt pl mivel magyarázod, h XIII. sz.-i írásos anyagokban ovasható, h a kunok kicsiny, nagyfejû, szõrös lovait milyen méla undorral figyelték õseink és hogy lenézték csúf mivoltukért....? Biztos azért, mert õk is ilyenen jártak... Továbbá valószínûleg ez a magyarázata annak is, h a magyarországi lovas temetkezésekbõl származó lócsontok DNS-e nagyfokú azonosságot mutat a mai Észak-Irán és Türkmenisztán területérõl tavaly nyáron általunk behozott (ahal és jomud lovakból származó) DNS mintákkal. És persze biztosan az ELTE Szegedi Kutatóintézetében is csupa dilettáns, elfogult ember dolgozik, akik ráadásul elég buták is ezeknek a kutatásoknak az eredményeit nemzetközi porondon publikálni....
Szó nincs tehát ácsingózásról. De mielõtt ebben a kérdésben bárki ex katedra állást foglalna, igen bõséges szakirodalom áll ma már rendelkezésre ahhoz, h ezirányú ismereteit elõbb kibõvítse, aztán azokat mérlegelve állást foglaljon, amit persze azután számos történelmi ténnyel alátámasztva, indokolva meg lehet védeni. (Arról már nem is beszélnék, h a honfoglaló magyarság ugyebár egy törzsszövetség volt, tehát nem lehet egyetlen kategóriába besuvasztani. Az ahal, mint fajta, szintén elég újkeletû találmány, a szárm helyén úgy hívják, h turkomán ló, mely meghatározáson belül aztán több típust - fajtát????- találunk.)

#372 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2008 április 23. - 15:51

Na üdv! :) Ahány kutató, annyi kutatás. Ilyen módon elővehetünk olyan ásatások eredményeit, amelyekben bizony a lú nem igen volt magasabb a kis lerondázott busafejűnél. A kirohanások előtt mindig alaposan meg kell nézni több lehetőséget, nem csak azt, ami esetleg nekünk tetszik. Mint tudjuk, nem dilettánsok kutatnak, de eredmények és eredmények között óriási különbségek és melléfogások is vannak. Amiket itt leírtál ismét csak elméletek, a turkomán lóról és a XIII.sz-i feljegyzésről is. Akkor már bizony bekerültek innen-onnan másfajta lovak is. Nagyobbak is. Akkor már jócskán elkezdődött a mai helyzetbe torkoló "elszennyeződés". Az rögtön lejött, hogy Te nagyon elfogult vagy ebben a kérdésben, tehát olyan lenne vitázni, mint a szoc-társ topicban a táborok. Úgyhogy annak megfelelően hagy válaszoljak a meggyőzés halvány esélyéről is lemondva: Nem! Az én bátyám erősebb. Mi lesz a legújabb? Appalosán jöttünk? Na üdv!

Edited by Mongol, 2008 április 23. - 16:41.

#373 froclee

froclee

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.663 hozzászólás

Közzétéve 2008 április 23. - 18:24

És végre megtudhatjuk, mennyi köze is nem volt az õsmagyaroknak a fajtához. De talán láttak egyet-kettõt amikor kereskedtek.

És aki tehette vásárolt is, persze nem a köznép, de a tehetõsebbek bizonyára szántak rá.

#374 forkissima

forkissima

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.661 hozzászólás

Közzétéve 2008 április 23. - 19:05

És aki tehette vásárolt is, persze nem a köznép, de a tehetõsebbek bizonyára szántak rá.

ez ma is így van, egy tisztavérû lóért a gatyáját is otthagyja az ember, és az árak egyre csak felfelé kúsznak. de szerencsére nem kazalhányásból, hanem jogszabálycsinálásból élek, így be tudok most egyre ruházni. :gm:

én úgy tudom, de biztos anno a töritanárom tévedett, hogy a magyarság egészen nagy területeken élt nomádként, vándorolt és nem földmûves volt, ennek egy része lefedte azt a területet, ahol a türkmén törzsek tenyésztették a turkomán lovakat, tehát kapcsolatba kerülhettek. Ez a ló pedig remek ehhez az életmódhoz. biológiából meg azt tanították, hogy a DNS vizsgálatok biztonsága minimális hibaszázalékú. ha tehát bizonyítottan magyar, honfoglaláskori sírokból elõkerülõ lovak DNS-e nagyfokú hasonlóságot mutat az akhaléval, akor nem értem, hogy maga a kapcsolat miért vita tárgya. Annak formája, milyensége, jellege nyilvánlehet és jó is, ha vita és kutatás tárgya, de maga a ténye? Ez persze nem jelenti azt, hogy az akhal=õsmagyarok által kitenyésztett fajta.

#375 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2008 április 23. - 19:15

Kedves Mongol!
Kérlek írd le hogy a Te ismereteid szerint milyenek voltak a honfoglalók lovai? Akhal se lehetett, talán Shagya? :eek: vagy lipicai? Milyen tipusu lovakra gondolsz? Szerintem nagyon nagy szolgálatot tennél a tudománynak, ha ezt ki tudnád fejteni! Ugyebár hucul az nem lehetett...de milyen is volt? :)
Köszönettel
domblakos

Jó. Kifejtem Neked. Akik látták szemtől szemben és leírták, azt állítják, hogy kicsi, zömök, busafejű lovak. Elérhető az irodalom erről is.
Ez volt az utolsó, hogy anoním emberrel társalgok.
Igen ilyen is került elő egy-két sírból. Bizonyíték. Nyilván.
Mint ahogyan Kelet-Mo. római provincia volt, mert már én is találtam római pénzt.
A kb 2 sírból elővadászott DNS-en kívül van még más?

Edited by Mongol, 2008 április 23. - 19:33.

#376 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2008 április 23. - 19:48

Laxok. Jöttünk. Igen. Szûrd le. Szólj, ha nem megy, gondolom így lesz. :D

#377 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2008 április 23. - 20:22

A honfoglalók lovairól ugyan egykorú ábrázolás nem maradt, de a sírleletek beszédesek. Koponyák és lábszárcsontok maradtak fõleg, mert a temetési lóáldozatkor ezeket hagyták benne a ló bõrében, amit aztán a sírba tettek. Statisztikai módszerekkel meg lehet ebbõl határozni a marmagasságot, ami átlagban nem érte el a 140 cm-t. A koponyák sem utalnak sem ahalra, sem arabra. Ami a DNS-t illeti, maga a vizsgálat lehet pontos, az értelmezése viszont nem olyan egyértelmû. Itt mitokondriális DNS-rõl van szó, ami csak anyai ágon öröklõdik és nem rekombinálódik. Gyk. ez azt jelenti, hogy ha az én köbükim annó eltévedt egy kalandozásnál és ennek eredményeképp hazahozott egy pigmeus asszonyt (praktikus, könnyû málházni :D), akkor én ma a mitokondriális DNS-em szerint pigmeus vagyok, pedig nemigen hasonlítok rájuk. Tálálkoztam Raskó professzorral, aki ezeket a vizsgálatokat végezte, és fontosnak tartotta többször is megemlíteni, hogy ezekbõl a vizsgálatokból a lovak megjelenésére és más tulajdonságaira nézve semmi nem derül ki. Azt is elmondta, hogy a honfoglalóink lovaihoz legközelebb egy orlov esik a mitokondriális DNS szerint. Érdekes módon senki nem kardoskodik amellett, hogy az orlov ügetõt honfoglaló eleink tenyésztették volna ki :D

#378 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2008 április 23. - 20:33

Hogy állíthatsz ilyeneket Te elfajzott pigmeus! Ha akhalon jöttünk, akkor azon jöttünk. Azt hiszem a beszédünk is másképpen alakul, a ügetők hátán érkezünk.

Edited by Mongol, 2008 április 23. - 20:38.

#379 Guest_melodia_*

Guest_melodia_*
  • Guests

Közzétéve 2008 április 23. - 21:35

Jó. Kifejtem Neked. Akik látták szemtõl szemben és leírták, azt állítják, hogy kicsi, zömök, busafejû lovak. Elérhetõ az irodalom errõl is.
Ez volt az utolsó, hogy anoním emberrel társalgok.
Igen ilyen is került elõ egy-két sírból. Bizonyíték. Nyilván.
Mint ahogyan Kelet-Mo. római provincia volt, mert már én is találtam római pénzt.
A kb 2 sírból elõvadászott DNS-en kívül van még más?

"Akik látták szemtõl szemben..." azok azt is leírták, h a hunok "egérbõr!!!! kaftánban jártak" és nyers húst ettek, és nem beszéltek, csak állati morgás tört elõ a torkukból....- már akkor is létezett "bulvársajtó....
Ha olvasol László Gyulától, akkor olvashattad azt is, h nagy valószínûséggel a turulos tözs, azaz Árpád törzse vmilyen türk nyelvet beszélt.

#380 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2008 április 23. - 21:37

Akkor miről is beszélünk? A tiéd a helytálló elmélet? :) Most cáfolod saját magad. Szerintem kicsit bele vagy borulva az elfogultságba, ezért nem tudunk vitatkozni.

Edited by Mongol, 2008 április 23. - 21:45.

#381 Guest_melodia_*

Guest_melodia_*
  • Guests

Közzétéve 2008 április 23. - 21:47

A honfoglalók lovairól ugyan egykorú ábrázolás nem maradt, de a sírleletek beszédesek. Koponyák és lábszárcsontok maradtak fõleg, mert a temetési lóáldozatkor ezeket hagyták benne a ló bõrében, amit aztán a sírba tettek. Statisztikai módszerekkel meg lehet ebbõl határozni a marmagasságot, ami átlagban nem érte el a 140 cm-t. A koponyák sem utalnak sem ahalra, sem arabra.

Ami a DNS-t illeti, maga a vizsgálat lehet pontos, az értelmezése viszont nem olyan egyértelmû. Itt mitokondriális DNS-rõl van szó, ami csak anyai ágon öröklõdik és nem rekombinálódik. Gyk. ez azt jelenti, hogy ha az én köbükim annó eltévedt egy kalandozásnál és ennek eredményeképp hazahozott egy pigmeus asszonyt (praktikus, könnyû málházni :D), akkor én ma a mitokondriális DNS-em szerint pigmeus vagyok, pedig nemigen hasonlítok rájuk. Tálálkoztam Raskó professzorral, aki ezeket a vizsgálatokat végezte, és fontosnak tartotta többször is megemlíteni, hogy ezekbõl a vizsgálatokból a lovak megjelenésére és más tulajdonságaira nézve semmi nem derül ki. Azt is elmondta, hogy a honfoglalóink lovaihoz legközelebb egy orlov esik a mitokondriális DNS szerint. Érdekes módon senki nem kardoskodik amellett, hogy az orlov ügetõt honfoglaló eleink tenyésztették volna ki :D

Azért ehhez nem árt, ha tudjuk, h az orlov ügetõ mibõl származik... És amellett senki nem kardoskodik, h az ahalt õseink tenyésztették ki, fõleg mivel olyan, h ahal akkor még nem is létezett. Azt viszont pl Monostori és Kovácsy is leírta, h a turkomán ló olyan volt, mint a legtisztább arab csak hosszabb és ezáltal jobb. A turkomán ló, mondom. :yeah: - vagyis anno ez volt a Rolls-Royce, tehát aki tehette, így vagy úgy megpróbált hozzájutni és aztán megtartani.
Az pedig, h "hoztak maguknak egy "pigmeus asszonyt"... a kereskedelemben vagy a harcok során - hadizsákmányként- NEM a nõivarhoz lehetett hozzájutni...
Ja, korabeli források azt is leírták, h fejedelmeink már a X. sz elõtt is istállóban tartották a lovaikat . Biztos a szõrös motoregereket....

#382 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2008 április 23. - 21:51

Igazad van. Minden tudományos kutatás ellenére is.

#383 Guest_melodia_*

Guest_melodia_*
  • Guests

Közzétéve 2008 április 23. - 21:53

Akkor mirõl is beszélünk? A tiéd a helytálló elmélet? :) Most cáfolod saját magad. Szerintem kicsit bele vagy borulva az elfogultságba, ezért nem tudunk vitatkozni.

Hogy kell "beleborulni az elfogultságba"???? Egyébként valóban elfogult vagyok. De 17 évi ahal tartás és tenyésztés és egy észak-iráni út után vagyok az....Elhiheted, h nem kevés idõt és energiát fordítottam ezalatt a témára...

Hogy kell "beleborulni az elfogultságba"???? Egyébként valóban elfogult vagyok. De 17 évi ahal tartás és tenyésztés és egy észak-iráni út után vagyok az....Elhiheted, h nem kevés idõt és energiát fordítottam ezalatt a témára...

Na, megyek, a jurtában nincs áram, a laptop meg sz...akodik, majd holnap folyt. köv.
...

#384 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2008 április 23. - 21:55

Na, megyek, a jurtában nincs áram, a laptop meg sz...akodik, majd holnap folyt. köv.
...

Talán másfelé is szét kellett volna nézni. Akkor nem csak a tenyésztés menne nagyon.
Folyt köv? Nem hiszem.

#385 jász

jász

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 833 hozzászólás

Közzétéve 2008 április 23. - 23:19

Hmmm! Kicsit agresszivoknak tûntök, s mintha már nem is a lovakról szólnátok idõnként. Borárum!

#386 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2008 április 23. - 23:35

Ja, korabeli források azt is leírták, h fejedelmeink már a X. sz elõtt is istállóban tartották a lovaikat . Biztos a szõrös motoregereket....

Konkrétan egy ilyen forrás van, Szent Gellért nagyobbik legendája írja Ajtonyról, hogy számtalan szilajon tartott lova mellet sokat tartanak istállóban a csikósai. Mondjuk ez már a XI. század eleje, de az is kétséges, hogy az ómagyar-vulgárlatin-újmagyar fordításban az istálló szó azt jelenti-e amit ma értünk alatta.

Ami a Rolls-os hasonlatot illeti, ma sincsenek sokan akiknek van és megkockáztatom sokan nem is akarnak. Engem pl zavar a terepváltó hiánya és a hat kisbálát sem tudnám berakni hátra, ráadásul vonóhorog sincs és nehéz leparkolni :) Én azt hiszem, hogy a ma is praktizáló lovasnomádokhoz hasonlóan a régiek is a szõrös motoregereket prefereálták, amik lehet hogy nagyfejûek, gacsoslábúak, de elvisznek a Holdba meg vissza, tejet adnak, és ha kell húst is (és nem kell attól tartani, hogy a szomszéd kán hadat üzen mert megettük az ajándék fehér lovat :D).

Amúgy az is megérne egy misét, hogy ez a mai Ahal mennyiben azonos és mennyiben más mint azok amiket a szkíta sírokból ástak elõ. Mikor látom a fényképeket az ugráshoz, díjlovagláshoz vagy galoppversenyhez öltözött ahalokról, nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy ez már nem a nomád fejedelmek harci lova.

#387 Guest_melodia_*

Guest_melodia_*
  • Guests

Közzétéve 2008 április 24. - 0:25

Konkrétan egy ilyen forrás van, Szent Gellért nagyobbik legendája írja Ajtonyról, hogy számtalan szilajon tartott lova mellet sokat tartanak istállóban a csikósai. Mondjuk ez már a XI. század eleje, de az is kétséges, hogy az ómagyar-vulgárlatin-újmagyar fordításban az istálló szó azt jelenti-e amit ma értünk alatta.

Ami a Rolls-os hasonlatot illeti, ma sincsenek sokan akiknek van és megkockáztatom sokan nem is akarnak. Engem pl zavar a terepváltó hiánya és a hat kisbálát sem tudnám berakni hátra, ráadásul vonóhorog sincs és nehéz leparkolni :) Én azt hiszem, hogy a ma is praktizáló lovasnomádokhoz hasonlóan a régiek is a szõrös motoregereket prefereálták, amik lehet hogy nagyfejûek, gacsoslábúak, de elvisznek a Holdba meg vissza, tejet adnak, és ha kell húst is (és nem kell attól tartani, hogy a szomszéd kán hadat üzen mert megettük az ajándék fehér lovat :D).

Amúgy az is megérne egy misét, hogy ez a mai Ahal mennyiben azonos és mennyiben más mint azok amiket a szkíta sírokból ástak elõ. Mikor látom a fényképeket az ugráshoz, díjlovagláshoz vagy galoppversenyhez öltözött ahalokról, nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy ez már nem a nomád fejedelmek harci lova.

Szerencsére ahol én jártam, egy sem volt ahhoz "öltözve"...

http://gallery.site....ran_019_001.jpg

http://gallery.site....-2/iran_178.jpg

http://gallery.site....-2/iran_018.jpg

http://gallery.site....ran_197_001.jpg

Egyébként ezek a lovak is elvisznek a Holdba és vissza, csak gyorsabban és közben nem szakad le a veséd.... :dev:

#388 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2008 április 24. - 1:06

A puding próbája az evés.

#389 Guest_melodia_*

Guest_melodia_*
  • Guests

Közzétéve 2008 április 24. - 6:25

A puding próbája az evés.

Itt épp eszik:

http://www.youtube.c...feature=related

#390 jász

jász

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 833 hozzászólás

Közzétéve 2008 április 24. - 6:47

Szerencsére ahol én jártam, egy sem volt ahhoz "öltözve"...

http://gallery.site....ran_019_001.jpg

http://gallery.site....-2/iran_178.jpg

http://gallery.site....-2/iran_018.jpg

[url=http://gallery.site.hu/d/4604224-2/iran_197_001.jpg]http://gallery.site.hu/d/4604224-2/iran_197_001.jpg[/ur

Nem szeretnék megbántani senkit!!!
Ezek a képek egy régi emléket idéztek föl bennem.
Úgy 15éve lóügyileg jártam Tisza...on a cigánytelepen v.romalakópark/nem kivánt törlendõ/.
A hozzárendelt istállókomplexum mutatott igy az udvaron, rongyokba tekert ezermilliom hámosokkal.
Õsz volt, rongyok szõrnövesztés ellen használtattak gazda/ha az volt /szerint.
Ez ugyan nem tartozik ide, csak képekrõl jutott eszembe. :)

#391 Guest_melodia_*

Guest_melodia_*
  • Guests

Közzétéve 2008 április 24. - 7:47

Nem szeretnék megbántani senkit!!!
Ezek a képek egy régi emléket idéztek föl bennem.
Úgy 15éve lóügyileg jártam Tisza...on a cigánytelepen v.romalakópark/nem kivánt törlendõ/.
A hozzárendelt istállókomplexum mutatott igy az udvaron, rongyokba tekert ezermilliom hámosokkal.
Õsz volt, rongyok szõrnövesztés ellen használtattak gazda/ha az volt /szerint.
Ez ugyan nem tartozik ide, csak képekrõl jutott eszembe. :)

Én sem szeretnék senkit megbántani... de ha "jász" létedre ez jut eszedbe, akkor csak sajnálni tudlak....
Egyébként tizenéve én is rendszeresen jártam lóvásárlás céljából Békéscsabára, Szarvasra, Békéssztandrásra. Ilyesmit sose láttam.....
Ezek nem lepukkant cigánylovak, amiket azért tartanak így, mert nincs pénz istállóra és takarmányra. Ezek jó része mén, akik várnak a sorukra a türkmén ló napján a Gombad-i versenypályán.... nyáron. Valószínûleg NEM a szõrnövekedés miatt beburkolva....

http://gallery.site....-2/iran_030.jpg

http://gallery.site....75-2/1__98_.JPG

http://gallery.site....-2/iran_059.jpg

#392 jász

jász

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 833 hozzászólás

Közzétéve 2008 április 24. - 8:18

Lazits! Nem azt mondtam, hogy a Tiszadorogmai ciganyok 15éve akhalt tenyésztettek. Egyébként néztek ki igy a lovaik, bár nem igen hiszem, hogy türkmén versenyre gyúrtak. Képi hasonlóságról jutott eszembe. Lepukkant lovakért meg nem kell feltétlen a cigányokhoz menni. Fejem maradhat?

#393 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2008 április 24. - 8:23

Itt épp eszik:

http://www.youtube.c...feature=related

Ez éppenséggel csak egy apró harapás, de ha szétnézünk itt a videók közt, akkor az öltözködésrõl találunk érdekességeket. (Te is linkeltél díjlovas ahal videót) Itt van pl ez is: Akárhogy is nézem, ez galoppverseny egy pályán. Ha ebbe az irányba folyik a szelekció, akkor már nem sokáig létezik a türkmén ló.

#394 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2008 április 24. - 8:36

Közben eszembe jutott egy érv, amely elhangzott a magyarok lova bizonyítékául. Hasonló alapom nekem is van. Nos. Azt hiszem meggyõzõ leszek. Arról van szó, hogy hosszú évek óta mondhatni akaratlanul is tenyésztem (akár tetszik, akár nem) a kolorádóbogarat. Emellett sokat idõztem Dél-Afrikában. Eszerint alapom van arra a megállapításra, ne is próbáljatok cáfolni, hogy mi a zuluktól származunk és krumplibogárháton érkeztünk Vereckéhez. Nem kell csüggedni, nyertünk csatát a britek ellen, és tagállamot is neveztek el rólunk Kwa-Zulu Natal néven, amely arra utal, hogy az az õseink földje. A bogár maga rendkívül tetszetõs, csíkos a háta, csak nehéz nyergelni, de nekünk az nem gond, mert harcos lovas zulu nép vagyunk. Utazzatok Ti is mindenhová meg tenyésszetek állatokat és állítsatok fel elméleteket. Kíváncsi vagyok Boomsly mit hoz ki a görénnyel.

#395 Guest_melodia_*

Guest_melodia_*
  • Guests

Közzétéve 2008 április 24. - 9:12

Ez éppenséggel csak egy apró harapás, de ha szétnézünk itt a videók közt, akkor az öltözködésrõl találunk érdekességeket. (Te is linkeltél díjlovas ahal videót) Itt van pl ez is: Akárhogy is nézem, ez galoppverseny egy pályán. Ha ebbe az irányba folyik a szelekció, akkor már nem sokáig létezik a türkmén ló.

Szerinted a galoppversenyzés honnan ered?? :D

Közben eszembe jutott egy érv, amely elhangzott a magyarok lova bizonyítékául.
Hasonló alapom nekem is van. Nos. Azt hiszem meggyõzõ leszek. Arról van szó, hogy hosszú évek óta mondhatni akaratlanul is tenyésztem (akár tetszik, akár nem) a kolorádóbogarat. Emellett sokat idõztem Dél-Afrikában. Eszerint alapom van arra a megállapításra, ne is próbáljatok cáfolni, hogy mi a zuluktól származunk és krumplibogárháton érkeztünk Vereckéhez. Nem kell csüggedni, nyertünk csatát a britek ellen, és tagállamot is neveztek el rólunk Kwa-Zulu Natal néven, amely arra utal, hogy az az õseink földje. A bogár maga rendkívül tetszetõs, csíkos a háta, csak nehéz nyergelni, de nekünk az nem gond, mert harcos lovas zulu nép vagyunk.
Utazzatok Ti is mindenhová meg tenyésszetek állatokat és állítsatok fel elméleteket. Kíváncsi vagyok Boomsly mit hoz ki a görénnyel.

Nagy öröm is , h te, mint harcos bogaras zulu rovarász az ahal topicon buzdítasz másokat az utazásra....

#396 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2008 április 24. - 9:14

Csak egy általad beírt, hasonlóan tréfás "érvre" reagáltam.

#397 Guest_melodia_*

Guest_melodia_*
  • Guests

Közzétéve 2008 április 24. - 9:25

És ismét jót nevettünk.... (idézet a rajnaplóból) Nem gond, h te vmi olyan ellen érvelsz, amit én soha nem állítottam? Na mindegy, te úgyis mindent jobban tudsz, hisz már Zuluföldre is utaztál és bogárháton csatát nyertél a britek ellen... Én nem utaztam (eleget :dev: ), nem is próbálok veled vitába szállni, hogy is jönnék én ahhoz..... Inkább csinálom a dolgomat, ma pl vár egy kis túra. Jó kis utazás szép hazánkban, lóval.

#398 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2008 április 24. - 9:29

Ha így gondolod, hát legyen. :D Én is ezt teszem, megyek a lovakhoz. Itt. Veled egyébként sem lehet vitatkozni, mert mondasz valamit, aztán ha sarokba szorítanak, érvek helyett mondasz valami telejesen mást, ráadásul nem emlékszel mit mondtál és miért. :)

#399 Guest_melodia_*

Guest_melodia_*
  • Guests

Közzétéve 2008 április 24. - 9:41

Ha így gondolod, hát legyen. :D
Én is ezt teszem, megyek a lovakhoz. Itt. Veled egyébként sem lehet vitatkozni, mert mondasz valamit, aztán ha sarokba szorítanak, érvek helyett mondasz valami telejesen mást, ráadásul nem emlékszel mit mondtál és miért. :)

????? Ahhoz még legalább 20 évig járjál Zuluföldre.... Egyébként is,

" Nem gond, h te vmi olyan ellen érvelsz, amit én soha nem állítottam?
Na mindegy, te úgyis mindent jobban tudsz, hisz már Zuluföldre is utaztál és bogárháton csatát nyertél a britek ellen... Én nem utaztam (eleget ), nem is próbálok veled vitába szállni, hogy is jönnék én ahhoz..... " vagy ezt nem olvastad? Jobb, ha az elejétõl újraolvasod, nekem egymás mellett elbeszélésre se idõm, se kedvem.És persze legfõképp, nem érek fel a téma nagy-nagy szakértõjéhez, szóval minek is vesztegessem a szót...annál is inkább, mert nekem tökmindegy, mit gondolsz, ennyi bõven elég volt. Beszélgetni, vitatkozni olyannal lehet, akit az is érdekel, mit mond a másik fél, nem csak a magáét szajkózza. Jó beszélgetést- saját magaddal....

#400 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2008 április 24. - 9:53

És persze legfõképp, nem érek fel a téma nagy-nagy szakértõjéhez, szóval minek is vesztegessem a szót...annál is inkább, mert nekem tökmindegy, mit gondolsz, ennyi bõven elég volt. Beszélgetni, vitatkozni olyannal lehet, akit az is érdekel, mit mond a másik fél, nem csak a magáét szajkózza. Jó beszélgetést- saját magaddal....

:yeah: :yeah:
Dettó ugyaneszt akartam írni, mert ész érveket már rég nem olvastam. Megint csak a vagdalkozás megy.