Elég zsengécske tapasztalatokkal bírok még az ilyen véleményhez

, de a linkelt Anky-s videó nézése közben nem láttam égbekiáltóan dühítõ dolgokat. Nem láttam szanaszét segédszárazott jószágot, csak a tudtommal díjlovasoknál kötelezõ nagykantárt. Nem volt végig egy pontba szögelve a ló feje, a lovas rugalmasan alkalmazkodott a ló felvett pozíciójához, a szár végig ugyanazt a kontaktust tartotta a ló szája és a lovas keze között.
Persze lehet, hogy képzetlenségem révén nem vettem észre valamit, mondjuk laikusnak láthatatlan fejlekérõ mozdulatokat - de onnantól, hogy olyan finom segítségekrõl beszélünk, amiket nem látni, már nem is lehet durva.
Vannak lovak, amik ezt a rollkur-kategóriás fejtartást ajánlják fel munkához. Gondolom, van, amelyik rossz élmények miatt zabla elõl bújva teszi, és biztos van több más ok is. A rajta ülõ ember feladata többek között az is, hogy
a ló alkati adottságához mérten a lehetõ legoptimálisabb tartásba lovagolja a lovat: engedjen tarkóból, adja a hátát, satöbbi. Nálam sokkal lóértõbb, jobb lovasok ezt pontosabban, részletesebben is el tudják mondani.
Ha az adott ló ezzel a fejtartással szeret és tud pontosan, precízen dolgozni, akkor ebben fog. Lehet enyhíteni a dolgon, sok-sok munkával, de az alkati adottságokat nem lehet kinevelni, kiidomítani.
Visszakanyarodva a videóhoz. Mindig is kezdõ leszek, sosem fogom megközelíteni a profi lovasok* tudás-szintjét, sem elméletben, sem gyakorlatban. A kezdõ szemeimmel azt látom, hogy a ló szépen dolgozik, a lovas stabilan ül a helyén, és jól együttmûködnek**. Nem veszekednek, nincs szár-rángatás. Innentõl pedig teljesen mindegy, hogy milyen fejtartással megy a ló - fõleg, hogy két percet láttunk a párosból, és hangsúlyozottan tréninget. Ahol elvileg azzal kezdünk, hogy bemelegítünk, és a késõbbi átengedõségért tornáztatjuk a lovat..
Világos, hogy a tartósan így lovagolt lovak csigolyáira káros a módszer. (Itt mégegyszer megemlíteném, hogy a videóban a ló nincs kikötözve, változtatgatja a tartását, és a lovas nem akarja a szügyében tartani az orrát.)
Tehát nem fogom a lovam fejét lekötni a szügyéig, és minden szemem elé kerülõ, ilyen fejtartásba kötözött ló lovasát figyelmeztetem a hosszútávú hátránykora.
És mégegy, szerény vélemény: nem tartom szépnek ezt a (fej-test)tartást.
* itt Dallosékra, Viktor Fröschlre, és társaikra tessék assszociálni. 
** Ha rosszul látom, nyugodtan javítsatok ki, mindig van mit tanulni, csak legyetek olyan kedvesek, és magyarázzátok el, mit értelmeztem helytelenül. 
NNa, addig húztam az idõt, hogy Hehehe is írt valami hasonszõrût.
Fránya munkahelyrõl netezés.