Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Vegán-, lakto-, lakto-ovo-, és szemivegetarianizmus.

• Please log in to reply
244 válasz a témához

#121 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 5. - 14:59

Nekem van kérdésem több is.
Elõször is: Miért volt szükség erre a topicra?
Másodszor: Feltétlenül szükséges-e erkölcsileg alsóbbrendûnek tartanom magam, amiért eszem húst?

#122 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 5. - 15:00

Annyira még nem késõ, kitöröltem. Helyette egy imádság. Teremtõm, a matek nyelvére lefordítván, én nem akarok a tenzorokról beszélgetni. Az nekem túl sok. De hogy mindig az összeadás örömei kerüljenek elõ (abban a körben, ahol az eredmény még nem ugrik egy helyiértéket), ezt kicsit sótlannak érzem, léccilécci...

Edited by Ernest, 2008 október 5. - 15:20.

#123 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 5. - 15:14

az érzékek kiélesedése

Ezt már ismerem tapasztalatból - ha egy ideig nem eszem húst, felfigyelek minden neszre, észreveszek minden apró mozdulatot, megérzem a leggyengébb illatokat... aztán ráugrok valakire és elharapom a torkát :dev: A minõségi éhezés is csak éhezés, és az éhségnek vannak bizonyos velejárói. Apámék terveztek diliháznak konyhát. A konyhafõnök elmondta, hogy a dilisek sok buktát (kelt tésztát) kapnak, mert nagyon laktat és a jóllakott emberek nyugodt emberek, még ha dilisek is :D Nekem semmi bajom a nyugodt emberekkel.

Ja, igen, csimpánzok!

#124 Repülõrajt

Repülõrajt

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.523 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 5. - 15:31

Na ne :)
Az embernek szüksége van a húsra. El lehet lenni nélküle, tény.
7-8 év múlva szép lassan elõjön a vérszegénység.. :)
(egyébként, amit eddig szinte minden hosszú ideje vegetárius embernél láttam, az a szinte papírrá vékonyodott, szürkés bõr..)

Meglesnék azért egy vega maratonfutót :gm:

Más nevében nem beszélhetek, de én kb. 12-13 éve vagyok ovo-lakto vega. Maratonfutásban húsevõként sem indulnék jó eséllyel, de azt szerintem szerénytelenség nélkül elmondhatom, hogy letúrázom a legtöbb húsevõ ismerõsömet. Arról nem beszélve, hogy végig sportoltam (egy idõben napi 2-3 edzésem is volt), sosem hiányoztam, nem robbantam le, nem hagyott el az erõm. Kevésbé vagyok beteges, mint húsevõ gyerekkoromban. A bõröm nem kimondottan ráncos (szerencsére legtöbben még mindig csodálkoznak, ha megmondom, hány éves vagyok :D ), és nem vagyok vérszegény (bár gyerekkoromban az voltam - mikor még ettem húst - szóval esetemben semmi köze egyiknek a másikhoz). Nyomorék gyerek voltam, bár meg nem gyógyultam, de kitartó lettem, és ennek semmi köze az ebédemhez.

De ha a fentiek igazak is lesznek rám egyszer, akkor sem fogok áttérni a húsevésre, soha. Én élve szeretem az állatokat, és nem tányéron felkoncolva. Mindenki maga dönthet, mit eszik, mit nem eszik. A vegetáriánusok nem bántanak senkit. Nem kellene bántani õket (minket) amiatt, hogy ebbõl a szempontból mások.

#125 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 5. - 15:36

Legfeljebb a húsevõket b@szogatják néha - de csak míg meg nem esszük õket. Mondjuk csõben sütve vajas morzsával :)

#126 tötõ Zsó

tötõ Zsó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 12.966 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 5. - 15:46

A vegák részérõl érezni a lenézést inkább, mint fordítva Rep drága :)

#127 esti

esti

Törzsvendég

• Moderátor
  • 1.200 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 5. - 15:47

Az újonnan nyílt vegás topicot összevontam ezzel a régebbivel, fogyasszátok egészséggel. :)

#128 tötõ Zsó

tötõ Zsó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 12.966 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 5. - 15:49

Az újonnan nyílt vegás topicot összevontam ezzel a régebbivel, fogyasszátok egészséggel. :)

Pacallal vagy brokkolival? :D ( ;) )

#129 zarite

zarite

Új vendég

• Fórumtag
  • 19 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 5. - 17:03

Ja, igen, csimpánzok!

A csimpánzok étrendjének 10%-át teszik ki állati eredetû táplálékok, ezek is leginkább rovarok. Márha ott voltál bioszórán... :) :gm: És persze, a disznók is megeszik az egereket. De ha lehet választani, akkor inkább gombát vagy gyümit esznek. Ha meg már ez az egy videó olyan érdekes, akkor elárulom, hogy egyes szarvasok egyes populációi a földön fészkelõ madarakat kezdik el megenni, mert kevés ásványi anyag van az ételükben.

#130 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 5. - 17:28

Ahhoz képest, hogy úgy volt nem sértõdsz meg, elég cikizõsre vetted a figurát :) Egész tûrhetõ voltam biológiából, mindig is szeretem ugyanis. Az ugyan nem rémlik, hogy a csimpánzok táplálkozási szokásait is kielemeztük volna, de ez részletkérdés. Embereknél törzsi kultúrákban szintén elég gyakori lehet ez a 10% körüli érték, és még a rovarok is stimmelnek :) Viszont van ahol nem így volt, pl eszkimók, vagy nomád õseink, akik gyakorlatilag húson és tejtermékeken éltek. Ha jól belegondolok, az én étrendemben sem lehet több 20%-nál a hús, bár soha nem számoltam utána, lehet hogy ennyi sincs. Lemondani róla viszont nem tudok, és nem is akarok, és továbbra sem vagyok hajlandó emiatt rosszul érezni magam. Ami a disznók választását illeti, arra ne fogadj! Nem tudom tartasz-e disznót, de az bizony mindenevõ a szónak a legteljesebb értelmében. Nem választ az egér és a gomba között, mert mindkettõt megeszi! De lehet hogy az egeret elõbb :) A koca a saját agyonnyomott malacát is megeszi és nem ad belõle senkinek! Szóval mikor eszed a korpás mûzlidet reggel, nagyon vigyázz, hogy közé ne keveredjél, mert megesznek a disznók :D

#131 zarite

zarite

Új vendég

• Fórumtag
  • 19 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 5. - 17:40

Ahhoz képest, hogy úgy volt nem sértõdsz meg, elég cikizõsre vetted a figurát :) Egész tûrhetõ voltam biológiából, mindig is szerettem ugyanis. Az ugyan nem rémlik, hogy a csimpánzok táplálkozási szokásait is kielemeztük volna, de ez részletkérdés. Embereknél törzsi kultúrákban szintén elég gyakori lehet ez a 10% körüli érték, és még a rovarok is stimmelnek :) Viszont van ahol nem így volt, pl eszkimók, vagy nomád õseink, akik gyakorlatilag húson és tejtermékeken éltek. Ha jól belegondolok, az én étrendemben sem lehet több 20%-nál a hús, bár soha nem számoltam utána, lehet hogy ennyi sincs. Lemondani róla viszont nem tudok, és nem is akarok, és továbbra sem vagyok hajlandó emiatt rosszul érezni magam.
Ami a disznók választását illeti, arra ne fogadj! Nem tudom tartasz-e disznót, de az bizony mindenevõ a szónak a legteljesebb értelmében. Nem választ az egér és a gomba között, mert mindkettõt megeszi! De lehet hogy az egeret elõbb :) A koca a saját agyonnyomott malacát is megeszi és nem ad belõle senkinek! Szóval mikor eszed a korpás mûzlidet reggel, nagyon vigyázz, hogy közé ne keveredjél, mert megesznek a disznók :D

Hehe... Én alapvetõen ilyen vagyok, hátmég ha olvasnád a blogom... :D De akkor továbbra is próbálok illedelmesen beszélni. Ha én megsértõdök, ami egyébként viszonylag ritka, akkor bevetem a dobócsillagokat és az íjat. :dev:
Én meg biosz orientációs vagyok. Meg mellé rajz, ami így együtt kissé furcsa, de nem számít.
Ja, volt disznónk, mivel régebben falun éltünk. De azok nem ették meg egyáltalán az egereket, pedig ott mászkáltak körülöttük...
Azért nomád õseink korántsem csak húson és tejtermékeken éltek, jóval több növényi eredetû táplálékot fogyasztottak, mint mi. Jóval egészségesebbet is. Pl. a hajdina is egy õsi magyar étel, de a "kifinomult" ízlelõbimbók itt Európában már irtóznak tõle... :rolleyes: Pedig nagyon egészséges ám, és sztem finom is! Jó, az eszkimók tényleg nem sok mindent tudnak enni. :P

#132 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 5. - 17:48

A nomádok étrendjérõl nem igazán gyõztél meg, már ami a növényi táplálékok arányát illeti. Az egészségesebb igaz lehet - a lóhús pl kifejezetten egészséges :D

#133 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 5. - 18:21

Én már egy ideje...

Kedves Zarite! Azért ajánlom, olvasd el a topic elejét is. Volna még egy-két megjegyzésem. Ha már imába foglalt véleményezésem elsikkadt. :D
1. A lovasfórumokon nem hülyék ülnek. A tévhitek és közhelyek, amiket írsz, na, azok szégyellnivaló naivitásról tanúskodnak. Én csak remélem, a hasonlóra hangolt válaszok helyett lesz normális, mondjuk negyedikes gimis tudásszintû társalgás is.
2. A mézben akkor mi is az állati?
3. "Nos, a földeket trágyázzák, hogy jobb legyen a termés. Napjainkban használnak mûtrágyát is" hûha, ezt 1970-ben írhattad.
4. És tényleg, az elkorhadt növény is jó? Azzannya. Tudod, én technikumba jártam, tehát biológiát utoljára általános iskolában tanultam. Hogyhogy mégis tudom, hogy az erdõ az meg így mûködik? Na, de, elnézést, ezt már javasoltam, hogy majd kicsit vidd feljebb a nívót.
5. Tényleg fontos tudni, hogy bármilyen szokatlan dolgohoz való hozzászokás idõt és átmeneti cikornyákat igényel. Még a növényekhez is. :D Mikor indult a "testkontroll" õrület, akkor derült ez ki sokak számára.
6. "ma már megoldható, hogy elõre befolyásolják a születendõ állat nemét" na, hogy egy vegetáriánus ide eljusson... Akiket eddig ismertem, vegetáriánusokat, azok szerették a Természetet.
7. "melynek célja megoldani a cikk elején említett problémákat" szóval lélek nélkül egy fordítást vettél át. :gm: Tudod, van az a mondás, hogy ez több, mint bûn, ez hiba. :gm:
8. "az ember igen csekély mértékben befolyásolja a vadállatok számát" Azért van tele a világ kihaló
fajokkal. De az egész 6-os kérdés annyira értelmetlen, hogy csak na
9. Azonban. Te mit eszel? Ez a fõ lényeg itt. És a felsorolásból kiderül, mi vagy. :D

Edited by Ernest, 2008 október 5. - 18:22.

#134 Muki

Muki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.078 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 5. - 18:29

Zarite, aszem egy ilyen hordereju temahoz, kicsit megalapozottabb erveles szukseges. Gondolom a tema felvetese, nem az altalad a Ki mit hallagatos topikban belinkelt Lust for blood(egyebkent eleg jo szam), meghallgatasa kozben pattant ki a fejedbol. :D En tovabbra is kivancsian varom, hogy elmagyarazd miert jobb ez az eletmod a mondjuk ugy, "hagyomanyostol", azonkivul, hogy majd mindanyian lelkileg feldobodunk, es megint el fognak szaporodni a farkasok, hala a folosleges allatallomanynak. :)

#135 zarite

zarite

Új vendég

• Fórumtag
  • 19 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 5. - 18:35

Kedves Zarite! Azért ajánlom, olvasd el a topic elejét is. Volna még egy-két megjegyzésem. Ha már imába foglalt véleményezésem elsikkadt. :D
1. A lovasfórumokon nem hülyék ülnek. A tévhitek és közhelyek, amiket írsz, na, azok szégyellnivaló naivitásról tanúskodnak. Én csak remélem, a hasonlóra hangolt válaszok helyett lesz normális, mondjuk negyedikes gimis tudásszintû társalgás is.
2. A mézben akkor mi is az állati?
3. "Nos, a földeket trágyázzák, hogy jobb legyen a termés. Napjainkban használnak mûtrágyát is" hûha, ezt 1970-ben írhattad.
4. És tényleg, az elkorhadt növény is jó? Azzannya. Tudod, én technikumba jártam, tehát biológiát utoljára általános iskolában tanultam. Hogyhogy mégis tudom, hogy az erdõ az meg így mûködik? Na, de, elnézést, ezt már javasoltam, hogy majd kicsit vidd feljebb a nívót.
5. Tényleg fontos tudni, hogy bármilyen szokatlan dolgohoz való hozzászokás idõt és átmeneti cikornyákat igényel. Még a növényekhez is. :D Mikor indult a "testkontroll" õrület, akkor derült ez ki sokak számára.
6. "ma már megoldható, hogy elõre befolyásolják a születendõ állat nemét" na, hogy egy vegetáriánus ide eljusson... Akiket eddig ismertem, vegetáriánusokat, azok szerették a Természetet.
7. "melynek célja megoldani a cikk elején említett problémákat" szóval lélek nélkül egy fordítást vettél át. :gm: Tudod, van az a mondás, hogy ez több, mint bûn, ez hiba. :gm:
8. "az ember igen csekély mértékben befolyásolja a vadállatok számát" Azért van tele a világ kihaló
fajokkal. De az egész 6-os kérdés annyira értelmetlen, hogy csak na
9. Azonban. Te mit eszel? Ez a fõ lényeg itt. És a felsorolásból kiderül, mi vagy. :D

1. Igazad van, a cikket nem ide írtam, és nem csak én írtam.
2. Talán tudsz róla, a vegánok mézet se esznek, egyébként az, hogy méheket "dolgoztatnak".
3. Minden relatív.
5. Ezt a kérdést egy kedves tanárnõ tette fel.
6. Én is szeretem, de a háziállatokat ha már háziasították, akkor is belenyúlak a természet rendjébe. Akkor õk se szerették a természetet? Aki kutyát tenyésztett, az se szerette? Ugyanez, csak modernebb.
7. Igen, nem ide írtam, de ezt már említettem. :D Hanem egy állatvédõ oldalra.
8. Azt a kérdést egy még kedvesebb újságíró tette fel. Szerinte ugyanis az elefántok potenciális veszélyt jelentenek a búzamezõkre. :D Egyébként, a vadgazdálkodással csekély mennyiségben avatkozik bele. Tehát, ha nem lenne kereslet a vadhúsra, akkor se nagyon változna az állatok száma.
9. Igen. :P

#136 Babszem

Babszem

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.972 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 5. - 18:37

Én receptet szeretnék. :) És mondja meg nekem valaki (tudom a vegák esznek cukrot) de miért nem sikerül édesre a sütim, pedig több édesítőt teszek mint cukrot kéne. Elsül? Vagy mi? :D (elolvastam az édesítőkön feltüntetett apróbetűt, mennyi édesítő mennyi cukornak felel meg) Egyébként én most (nem tartozom sehova nem elhivatottságból nem eszem disznót, de csak szárnyast és halat eszek. Pedig egy jó kis hurkára fáj már a fogam meg tepertő, kolbász, szalonna hmmm..na jó nem kínzom magam. :D Egyébként nekem jól esik egészségesebben étkezni, mert egyszerűen tudom, hogy jobb a kis testemnek és kész. :D Sok felszabadultságot nem érzek, mert nekem kell pl megcsinálni a barátomnak a kolbászos rántottáját, ami nem sok felüdüléssel jár, hogy még egy falatkát sem ehetek a felkarikázott kolbiból. :D De irigylem azoakt akik nem kívánják az ilyen kajákat..

Edited by Babszem, 2008 október 5. - 18:38.

#137 zarite

zarite

Új vendég

• Fórumtag
  • 19 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 5. - 18:38

Zarite, aszem egy ilyen hordereju temahoz, kicsit megalapozottabb erveles szukseges. Gondolom a tema felvetese, nem az altalad a Ki mit hallagatos topikban belinkelt Lust for blood(egyebkent eleg jo szam), meghallgatasa kozben pattant ki a fejedbol. :D En tovabbra is kivancsian varom, hogy elmagyarazd miert jobb ez az eletmod a mondjuk ugy, "hagyomanyostol", azonkivul, hogy majd mindanyian lelkileg feldobodunk, es megint el fognak szaporodni a farkasok, hala a folosleges allatallomanynak. :)

Õõõ... nem. Akkor Dresden Dollst hallgattam. Vagy Sonata Arcticát. Egyébként, volt hozá cikk is, amit nem másoltam ide be, mert nem illik egy fórumba. Sõt, több cikk után volt egy olyan rész, hogy feltettek kérdéseket, és arra válaszoltam/válaszoltunk.

Nem, a WWF-nek hála. Már néhány éve folyik a kampány, reméltem, van, aki már hallott róla. :)

#138 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 5. - 19:01

9. Igen. :P

Elég izé egy válasz volt... Ilyen betûkombinációkat vártam, hogy: zöldalma, pörkölt búzatunkos, zellerzöldje reszelve, marinírozott akáctüske, mákosrétesd, szóval, MIT???

Én receptet szeretnék. :) És mondja meg nekem valaki (tudom a vegák esznek cukrot)

Pedig a cukor épp olyan gyilkos az élõ szervezetekre mint a só. E kettõvel tartósítanak...

#139 Repülõrajt

Repülõrajt

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.523 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 5. - 20:19

A vegák részérõl érezni a lenézést inkább, mint fordítva Rep drága :)

Jójó, konkretizálom a bántást, mielõtt jól elbeszélgetünk egymás mellett. Szóval az utcán még nem támadtak meg emiatt. Mondjuk nem is vonulok fel rózsaszín zászlókkal, vagy valami. A következõkre gondoltam a vegákkal szemben.
Az egyik, ami fentebb elõfordult, ha egy vegát eleve úgy tételeznek fel, hogy az csak valami satnya, aszott csökevény lehet.
A másik, amirõl még nem volt szó, de naponta szembesülök vele: ha valakikkel együtt eszem, vendégségbe megyek, ilyesmi, és közlöm, hogy nem eszem húst, kevés kivétellel a reakciók olyanok, mintha azt jelentettem volna ki, hogy házilag gyártott bombákat robbantgatok hobbiból a lépcsõházban.

#140 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 5. - 20:31

Õszinte legyek, én még szép ember vegetáriánust csak Téged láttalak. A többi az tényleg elesettnek néz ki. Persze, legtöbbje nem az (yes, Tötõ, van világélvonalbeli sportoló is vegetáriánus), de a kor szépségideáljához, a síma, hosszú vonalakhoz, bizonyos arányhoz végtagok és törzs között, semmi közük. Göcsörtös faágak.* Bemehetünk együtt 20 bioboltba, és értékelhetjük a tulajdonosnõt. Egyformák. Látszik rajtuk, hogy nagyon rendes emberek. És az, hogy a bálban övék lenne minden petrezselyem. Mikor valakinek a véleményét reléztem a vegetáriánusokról, hogy érdekes hasuk van, az illetõ azt mondta, persze, a sok rost kezeléséhez a bél hossza akár 10 %-ot is megnõ. Ezt már 10x megbeszéltük a paciponthun. :gm: Idáig a topicban az egyetlen értékes megjegyzés (bocs mindenkitõl) az Tötõé volt a bõrre vonatkozólag. *Bocs, van még egy kategória. Például van egy izé, paradió, vagy mi, olyan zsíros, hogy uborkával kell enni. Na, aki sok ilyen magot eszik, az dagadt. De aki magot vagy tésztát eszik mértéktelenül, az nem vegetáriánus, hanem lassú tempós öngyilkos. Nem véletlenül kérdeztem Zaritét, mit eszik, és majd megmondom, kicsoda. :gm:

Edited by Ernest, 2008 október 5. - 20:43.

#141 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 5. - 21:09

Pedig a cukor épp olyan gyilkos az élõ szervezetekre mint a só. E kettõvel tartósítanak...

Azonnal bepattanok az ótóba, kihajtok a gebékhez százzal-gázzal és beveszem a sót a karámból! :eek:

#142 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 5. - 21:27

A heringek se bírják... A CBA-ban látom.

#143 zapolya

zapolya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 6. - 8:16

másik, amirõl még nem volt szó, de naponta szembesülök vele: ha valakikkel együtt eszem, vendégségbe megyek, ilyesmi, és közlöm, hogy nem eszem húst, kevés kivétellel a reakciók olyanok, mintha azt jelentettem volna ki, hogy házilag gyártott bombákat robbantgatok hobbiból a lépcsõházban.

:D Hááát, ez kemény. Engem inkább amolyan nyafka, kényeskedõ, finnyás izének szoktak nézni. Mondjuk jobb lenne, ha kemény terroristának látnának, de mindegy.

A többi az tényleg elesettnek néz ki.

Ja, pl. Nikol is olyan kis elesett, meg Vega is. :D Engem meg az elsõ szél elfúj.

#144 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 6. - 8:22

Igazad van, tehát a világon van 4 vegetáriánus, aki jól néz ki: Nikol, Repülõrajt, Vegeta, Zapolya. :) Már csak a többit kell megnézni, és látni, hogy igazam van. Négy fecske is kevés még. :D Ejnye, Zap, majdnem átvertél! Ez nem volt szép Tõled. :D Azt nem tudom, Te mit eszel, de Vegetáról tudom, hogy legalább egyszer evett túrógombócot. Szememben viszont, aki túrógombócot eszik, az nem vegetáriánus, az max nemhús-evõ. Számomra vegetáriánus a növényevõ. Méghozzá akkor sem, ha a növénybõl a fõzelék, párolt, sült, a lényeg. Itt kétségtelenül kettéválik a topic - elméletileg - azokra, akik vmi lelki okból nem esznek húst, és azokra, akik.. hogyan is mondjam... hitük szerint (?) egészségesen (?) élnek.

Edited by Ernest, 2008 október 6. - 8:48.

#145 zapolya

zapolya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 6. - 9:37

Maximum abban az értelemben nézek ki jól, ahogy nagyanyáink szokták mondani. (Jó húsban vagyok. :D ) Megszületett egy új meghatározás, eszerint nem vega vagyok, hanem érzelmi okból nem-húsevõ. :D

#146 juice

juice

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.137 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 6. - 10:02

Bocs, van még egy kategória. Például van egy izé, paradió, vagy mi, olyan zsíros, hogy uborkával kell enni. Na, aki sok ilyen magot eszik, az dagadt. De aki magot vagy tésztát eszik mértéktelenül, az nem vegetáriánus, hanem lassú tempós öngyilkos.

Ott a pont:) Több ismerõsömtõl hallottam, hogy a vegák kövérek, mert tésztát esznek tésztával. Meg bõ olajban sült rántott gombát, rántott sajtot. Persze ez jelentõs mértékben köszönhetõ annak, hogy aki vega és nem maga fõz otthon, az sok helyen még mindig a sajtos tészta-rántott sajt-rántott gomba választékból szemezgethet, pedig hús nélkül is lehet ennél sokkal változatosabban étkezni.

#147 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 6. - 10:11

Ott a pont:) Több ismerõsömtõl hallottam, hogy a vegák kövérek, mert tésztát esznek tésztával. Meg bõ olajban sült rántott gombát, rántott sajtot. Persze ez jelentõs mértékben köszönhetõ annak, hogy aki vega és nem maga fõz otthon, az sok helyen még mindig a sajtos tészta-rántott sajt-rántott gomba választékból szemezgethet, pedig hús nélkül is lehet ennél sokkal változatosabban étkezni.

Na jó, de fentiek értelmében az nem vega. A vega nem nagyon fõz otthon, ha vega. És máshol se. A vegetáriánus az fõleg nyerset eszik. Persze, nem tatárbifszteket. :gm:

Azonnal bepattanok az ótóba, kihajtok a gebékhez százzal-gázzal és beveszem a sót a karámból! :eek:

Hogy komolyra visszafordíjjam, nem tettem mást, mint vegetáriánus ideológiát hangoztattam, Zarite vérnyomásának emelésére (elvégre, ha egészségesen él, az a nyomi alacsonyan van...):
"...nem a vizet - elmegy az magától, ha hagyjuk - hanem a sót kell eltávolítani, ami a vizet köti meg a sejtjeinkben. Egy gramm konyhasó 120 gramm vizet köt le, amit mind a szívnek kell mozgásban tartania. Így nyugodtan kimondhatjuk, a gyakorlat is igazolja, hogy SÓMENTES táplálkozás esetén lehetséges csak a felesleges, a pangó víztõl (a pangó víz magyar neve: mocsár!) megszabadulni.
SÓMENTES táplálkozásról van szó, nem arról, hogy nem sózunk rá a már sóval elkészített ételekre."

Edited by Ernest, 2008 október 6. - 10:13.

#148 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 6. - 10:18

Aztán majd jól elájulok, mert leesik a vérnyomásom és arra ébredek, hogy infúzióban kapom a fiziológiás sóoldatot :) A szervezetnek szüksége van a sóra, csak a mérték a kérdéses. Konrétan az a kérdés, hogy amit megeszel, az elég sós-e magában sózás nélkül. Nekem gyanús hogy nem, és még gyanúsabb, hogy ha vega vagy, akkor még annyira sem, mert az állati eredetû ételek eleve sósabbak.

#149 Jucc

Jucc

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.149 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 6. - 10:56

Imádom a sót! Utálom a húst! És asszem évekig ellenék csokin meg kesudión! :dev: Sajnos, ami egészséges az nem finom!! Jó, persze ehetõ a joghurt, meg az alma, de hol lehet egy napon említeni a csokival?? :confused:

#150 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 6. - 11:08

Hát, egyszerûnek tûnik, ez egy egyszerû keverék, de nekem már itt megáll a tudomány. Vajon ki mond igazat? Ferencsik István, kitõl az idézet? Bármelyik belgyógyász fõorvos, ki szerint a magas vérnyomit a (sok) só okozza? Mindkettõ? Egyik se? Van, ki kenyeret vesz (beépített sóval), és a levest még jól meg is sózza. Van, ki kenyeret vesz, és a levest nem sózza. Van, ki maga süti, kevesebb sóval, és a levest se... Én például csak fõtt kukoricához veszek elõ sót - van is elég sok bajom az egészségemmel. :D Egy elgondolkodtató kísérletet azért ajánlok, 3-4 nap gyümölcskúra után csipsz evés. Na, az borzalmas, lángol tõle az ember képe.

#151 herites

herites

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 869 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 10. - 12:31

En csirke meg pulykamellen kivul mas hust nem vagyok hajlando megenni. Nem szemivega elvbol, hanem mert mas hus nemigazan izlik. Ezekbol is csak a hazi, ismerostol hozott szarnyasokat lehetoleg. Emellett rengeteg zoldseg, gyumolcs, megse vagyok csoffadt, pergamenboru egyed. Rendszeresen sportolok /gordeszka, konditerem, es persze lovaglas, de az penzhiany miatt egyre ritkabban :( / 175 cm, 91 kg :) szerk: nekialltam testtomeg-indexet szamolni es a kalkulator szerint tulsulyos vagyok XD Izommal valahogy ezek nem szamolnak...

Edited by herites, 2008 október 10. - 13:16.

#152 forkissima

forkissima

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.661 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 10. - 23:12

szemivega, na az igazabol nem vega, csak voros husfeleket nem eszik. A vegan a tisztan novenyevo, a vegetarianus pedig eszik turogombocot, max akkor nem ha csak laktovegetarianus. a bor egyreszt genetika, masreszt nagymertekben fugg attol, hogy mit eszunk, harmadreszben viszont attol is, hogy mennyit alszunk/stresszelunk. A csoki is lehet egeszseges, csak eppen a nyers csoki. jokat szoktam gyartani otthon agavesziruppal. En lassan husz eve vagyok vegetarianus, bajom nincs, beteg eleg ritkan vagyok, az allergiaim eltuntek, a borom szep, a testsulyom normalis. Sok toleranciat tanultam, masok etkezesi szokasait tiszteletben tartom, ha nem is ertek veluk egyet. Altalaban azt tapasztalom, hogy a vegak sokkal jobban odafigyelnek a valtozatos etkezesre, mert meg mindig eleg sokat cseszteti oket az intolerans husevo tobbseg. Egyet utalok, neha belebotlok tahokba, akik teljesen komolyan kitalaljak, hogy ok most azonnal megetetnek egy kis hussal, de izibe. Az utobbi masfel evben a nyersetkezessel kiserletezek, ugy tunik sikerrel. egyre szebb vagyok :gm:

'Everything that is done for us, without us, is not ours.'

#153 forkissima

forkissima

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.661 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 10. - 23:23

Na ne :)
Az embernek szüksége van a húsra. El lehet lenni nélküle, tény.
7-8 év múlva szép lassan elõjön a vérszegénység.. :)
18 eve nincs verszegenysegem
(egyébként, amit eddig szinte minden hosszú ideje vegetárius embernél láttam, az a szinte papírrá vékonyodott, szürkés bõr..)
nezd meg az enyemet, meg fogsz lepodni

Meglesnék azért egy vega maratonfutót :gm:
tessek http://famous-vegans...s-135-mile.html
http://www.makingpag...alth/myths.html
http://www.veganrunn...o.uk/index.html
nyersen etkezo maratonfutok http://www.rawfoodta...ead.php?t=26937

'Everything that is done for us, without us, is not ours.'

#154 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 14. - 9:44

Zarite, hol vagy? Megfeküdte a gyomrodat a húsevõ társaság? :dev: A változatos étkezés, hát, egyfelõl valóban új dolgokat tud megszeretni az ember. Az én családom is sokat köszönhet a vegetáriánus idõszakomnak. De egy idõben sütöttem csupaegészséges muffint (kukoricaliszt, graham liszt, 3 féle gabonapehely, darált magok, gyümölcs, fahéj, gyömbér), azt meg a kollégáim kedvelték meg mérték felett. Másfelõl viszont, épp most olvasok egy könyvet, nos, abban van egy nagyon jellemzõ részlet, a vegci pasi elmegy vendégségbe, viszi magával a reszelt zöldségeit, kirakja sorjába maga elé a vitaminos és ásványi anyagos kapszulákat és tablettákat tartalmazó fiolákat, és a magával hozott forrásvízzel beveszi az adagot... Én elhatároztam, odáig nem akarok eljutni, mint amit ismerõsöm mesélt, hogy elment nyaralni, és majd éhenhalt, mert nem akart reszelni és facsarni. Mivel keményen egészségesen élt, amikor kínjában egy vendéglõben rántott gombát kért sült krumplival, két napig émelygett az olajtól, ami a kajával járt. De persze egy példa mindig csak anekdota, mert az mindig lehet kivétel is.

#155 Repülõrajt

Repülõrajt

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.523 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 14. - 16:54

Én változatosan étkezem. Most ettem nápolyit kovászos uborkával.

#156 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 25. - 17:23

Látom, a válság nem tett jót az evési szokásoknak... Valaki fel tudna világosítani (nem a gólya? tényleg?), hogy ha szárazbabot mikroban akarok babasaláta-féleségnek gyártani, mennyi ideig kõ és hogyan?

#157 nuttella

nuttella

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 719 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 25. - 18:38

gyakorlatilag elég másfél óra, de utána legjobb,ha ledarálod.

#158 lisawica

lisawica

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 25. - 18:39

Bab ügyben lövésem sincs, de a csupa-egészséges muffin receptjét leírhatnád :) :ang:

#159 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 25. - 19:13

Mázlim van, megtaláltam, egy 96-os keltezésû word-ben, kislemezen... 1 pohár búzaliszt (na pesze, hogy Graham, vagy tönköly vagy akármi) 1 pohár kukoricaliszt 1/2 pohár zabpehely 1/2 pohár búzapehely 1/2 pohár rozspehely 1/2 pohár árpapehely 1/2 pohár zabkorpa 1/2 pohár (vagy kevesebb kicsit) kristálycukor 1 púpos evõkanál fahéj 1 pupatlan evõkanál gyömbér 1 csomag vanília 1 csomag sütõpor Ízesítés: 1 csomag dejó (elõször úgy indult, hogy egy csomag müzlibõl kiválogattam a magokat, megdaráltam és a pelyhekkel együtt belevágtam - innen kezdve van a receptben a sokféle pehely), vagy 4 kávéörlõnyi darált mák, vagy gyümölcs (4 alma, vagy 3 banán, stb), netán csoki, hogy ne legyen túl egészéges... 2/3 pohár étolaj 2 tojás 1/3-1/2 pohár tej Elõször a szárazakat keverem össze, majd a folyósakat hozzá. Sütni 5. fokozaton 22 perc a muffinformás nagyságban. Morzsál, mint a veszett fene, mert kevés benne a kenyõcs, többen ették lekvárral, többen meg nem. :)

#160 lisawica

lisawica

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 25. - 19:26

Kipróbálom, köszönöm :)