Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Teljes verzió: Magyar hidegvérű
Lóbarátok fórumai > Lovas fórumok > Lófajták
Oldal: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40
Muki
Meg lehet belole ilyen... . smile.gif
Rosinante
smile.gif Köszi, nahát, hogy van még olyan belgás kép, amit nem láttam... biggrin.gif

Az aktuális kedvenc:

IPB kép

...de Ton van der Weerden többi képét is érdemes végignézni. rockon.gif
kamilla
Szia Rosi!

Üdv a hidegesek között. Egy kis bíztatásként írom, Sári legalább ennyire sáros a fejét kivéve, és a szart leszámítva biggrin.gif
Ma készülök átvakargatni őfelségét, de nálunk annyira saras a karám, hogy a felső részen is szint bokáig járunk a trutyiban. Az alsó részt nem is tudom használni, mert kis tavacska képződött a kert végében.

MÁs:

Ha valaki tudna esetleg eladó szénáról, ami autóval megközelíthető helyen van, vagy épp szállítani is tudnának, szóljon már nekem. Az itteni forrásaim, vagy megközelíthetettlenek, vagy nem adnak el, mert várják ,hogy a rétekről mikor szárad fel a víz. Eddig tartott a 16körbála.
Bármilyen kajaforrás érdekel, kivéve, energiafű.

A képek gyönyörűek!

Foltos 2
IDÉZET(kamilla @ 2009.02.08, 10:58) *

MÁs:

Ha valaki tudna esetleg eladó szénáról, ami autóval megközelíthető helyen van, vagy épp szállítani is tudnának, szóljon már nekem. Az itteni forrásaim, vagy megközelíthetettlenek, vagy nem adnak el, mert várják ,hogy a rétekről mikor szárad fel a víz. Eddig tartott a 16körbála.
Bármilyen kajaforrás érdekel, kivéve, energiafű.

Szia
Széna ügyben Csabdi neked már messze van ?
Rosinante
Kamilla, nálam is koszosak a lovak, de kezelhető szinten. Ribic ilyen szempontból kezelhetetlen. biggrin.gif
Talán az előző oldalon olvastam, hogy szeretnétek népszerűsíteni a hidegvérűek kolbászonkívüli felhasználását is, szerintem ebben tudok segíteni a Lovaséleten keresztül.
kamilla
IDÉZET(Foltos 2 @ 2009.02.09, 15:17) *

Szia
Széna ügyben Csabdi neked már messze van ?

Hát ha vállalnak szállítást akkor nem biggrin.gif 90km át a városon.
Írsz magánban részleteket?

Rosi!

Az szuper jó lenne, márcsak kéne egy vállakozó szellemű emberke, aki mindezt megfogalmazza és megírja.
..és egyutal meglehetne említeni a következő Találkozót is! rockon.gif
Gábor, beszélsz a lovardával, időpont ügyben?

cheers.gif

lilith
Ígértem képeket Karád-Rigóról, ő van most Üllőn, a képek tavaly, még Baracson készültek.
IPB kép

IPB kép

A többi kép itt.
Bazsi5678
Nahát...még nem is láttam olyan hidegvérűt ami hókás...nagyon tetszik rockon.gif
bandi_2
Sziasztok!

Sajna behányt a gépem,ezért csak most jelentkezem a haveromtól!
Kamilla ami az időpontott illeti az aug.22- 23 99%.
Rosinante nagyon ismerős ez a csikó nekem. Hol szerezted? Mert lehet,hogy tudok az öseiről.
A Lengyel lovakról pedig csak annyit,hogy gyönyörüek és körülberül ilyenekkel lesz tele a vásár.

IDÉZET(Rosinante @ 2009.02.07, 21:36) *

smile.gif Köszi, nahát, hogy van még olyan belgás kép, amit nem láttam... biggrin.gif

Az aktuális kedvenc:

IPB kép

...de Ton van der Weerden többi képét is érdemes végignézni. rockon.gif

Végignéztem a képeket és a Florian és a Baron nevű mének régi ismerőseim mind a ketötöl hoztunk csikót
Hollandiából!
Rosinante
Bandi, valahogy sejtettem, hogy ismered (egy régi hozzászólásod alapján.) Diósjenőről hoztuk, ott még Gyémánt volt a neve. Csiszolatlan-pucolatlan... gmano.gif Ha bármiféle infót tudsz róla, nagyon örülnék neki. smile.gif

Kamilla, alapvetően arra gondoltam, hogy meg is írom a cikkeket, persze csak ha nincs ellene kifogásotok. biggrin.gif
hihi
IDÉZET(Rosinante @ 2009.02.09, 19:14) *

Kamilla, nálam is koszosak a lovak, de kezelhető szinten. Ribic ilyen szempontból kezelhetetlen. biggrin.gif
Talán az előző oldalon olvastam, hogy szeretnétek népszerűsíteni a hidegvérűek kolbászonkívüli felhasználását is, szerintem ebben tudok segíteni a Lovaséleten keresztül.

Javaslom,hogy előbb szedjetek össze normális képeket. Átlag 2-3havonta megjelenik valami a hidegvérűekről (LÉ és LN is) úgyhogy annyira nincs ez a fajta visszaszorítva.
Filly
(Azt hittem, ez a magyar hidegvérű, nem pedig a belga topik... confused.gif)
Rosinante
(Lehet, hogy hülyeséget mondok, de úgy emlékszem, valaki - talán Diesel - nyitott belga topikot, és átömlesztették ide.)
Rosinante
IDÉZET(hihi @ 2009.02.11, 21:55) *

Javaslom,hogy előbb szedjetek össze normális képeket. Átlag 2-3havonta megjelenik valami a hidegvérűekről (LÉ és LN is) úgyhogy annyira nincs ez a fajta visszaszorítva.

Nem is az emlegetésszintű visszaszorításról van szó, hanem arról, hogy ha szóba kerül, akkor is csak horszburgerbevalóként taglalják az erényeit. Itt inkább a hobbilóként való használat kerülne előtérbe, nem a gasztronómiai érték. smile.gif
kamilla
Igen, pont ez a lényeg!
Egy sorban megemlítik, hogy kedves ,nyugodt lófajta, majd rátérnek a húshozamra és a kedvező importokra.
A LÉ-t veszem én is, de effajta cikket én még nem olvastam. ( a hafikat kivéve)

Rosi, ide is felteszed majd, ha megírtad?

Bandi!

Köszönöm, beírtam.
bandi_2
IDÉZET(Rosinante @ 2009.02.11, 19:34) *

Bandi, valahogy sejtettem, hogy ismered (egy régi hozzászólásod alapján.) Diósjenőről hoztuk, ott még Gyémánt volt a neve. Csiszolatlan-pucolatlan... gmano.gif Ha bármiféle infót tudsz róla, nagyon örülnék neki. smile.gif

Kamilla, alapvetően arra gondoltam, hogy meg is írom a cikkeket, persze csak ha nincs ellene kifogásotok. biggrin.gif

Hát igen tényleg rossz helyen volt az a csiko Diosjenön.A szlovák haveromnál született sajnos a kanca nem élte tul az ellést de e csikonak szerencséje volt mert volt még egy kancája a Janonak és az elfogadta.A kanca tényleg tiszta belga volt és nem sok ekkora lovat láttam életemben 80liter vér jöttle belöle és 1300kiloban vitték el a romák.Kb 4honapossan került át jenöre a mostohájával eggyütt. Ott decemberben megellet a kanca és szegény csikonak nemsok kaja jutott,de remélem most már jo helyen van sok örömetek legyen benne a szőre pedig tavasszal tuti ragyogni fog.
hihi
IDÉZET(Rosinante @ 2009.02.11, 23:18) *

Nem is az emlegetésszintű visszaszorításról van szó, hanem arról, hogy ha szóba kerül, akkor is csak horszburgerbevalóként taglalják az erényeit. Itt inkább a hobbilóként való használat kerülne előtérbe, nem a gasztronómiai érték. smile.gif

Volt már ilyen cikk- cikkek is , még régebben.
Rosinante
Akkor inkább hagyjuk? smile.gif
Bandi, köszönöm az információt! Jó helyre került a kiscsaj, kap enni-inni, lovak között van, mozoghat, napi átlag másfél órát pucolom gmano.gif (már messze jobban néz ki, mint mikor idekerült, holnap teszek fel róla új képeket.)
kamilla
Nem kötözködés képpen, de hol és mikor?

A cavalloban olvastam egy cikket anno, a Horti lovardáról ahol foglalkoznak lovagoltatással hidegvérű lovakon. Ők azóta átköltöztek Petőfibányára.

Szívesen elolvasnám, bár szerintem ha régen is volt csak beleférnének újra.

hihi
IDÉZET(Rosinante @ 2009.02.12, 22:46) *

Bandi, köszönöm az információt! Jó helyre került a kiscsaj, kap enni-inni, lovak között van, mozoghat, napi átlag másfél órát pucolom gmano.gif (már messze jobban néz ki, mint mikor idekerült, holnap teszek fel róla új képeket.)

Dehogy!
Arra akartam célozni, hogyha már cikkről van szó, legyen ütős. Jó szöveggel (ez adott,mert nagyon jól írsz) és jó képekkel. Eddig a kettő valahogy nem jött össze. Viszont, ha olyat akarsz, amit "szoktál", az tuti befutó. Mármint grafika, plusz szöveg. Na, valahogy csak kikeveredek belőle... biggrin.gif
bandi_2
IDÉZET(Rosinante @ 2009.02.12, 22:46) *

A csikó tényleg akkor született ahogy mondták csakhát a pótmamáját sem etették agyon igy ényleg egy kicsit vissza maradt.Az apjárol viszont sajna még a Jano semtud semmit
Méz
Mi köze a belgának a magyar hidegvérűhöz?

"Az állomány javítása és egységesítése céljából nyugatról különböző fajtájú hidegvérű méneket is importáltak, mégsem lett a hidegvérű egységes fajta. A II. világháború alatt az ország lóállománya megfogyatkozott és leromlott, ezért a világháborút követően jelentkező óriási vonóerő-igény kielégítése érdekében belga és ardenni méneket, valamint Franciaországból 17 különböző fajtájú hidegvérű mént importáltak. Ezekkel és ivadékaikkal több generáción át szervezett, célirányos fajtanemesítés folyt. Ennek hatására kialakult a magyar hidegvérű, melyet 1954-ben önálló fajtaként elismertek. Eközben őrködtek a nóri, pinzguai eredetű hidegvérű típus fennmaradásán is."

A magyar hidegvérű ma sem homogén. És ma is elfogadottak a magyar hidegvérű tenyésztésben a fenti külföldi hidegvérűek.

Részlet a magyar hidegvérű teny. szabályzatból:

"4.§. A Magyar Hidegvérű Törzskönyvbe való felvétel feltételei

A törzskönyvbe, illetve méneskönyvbe való felvétel a 2 éves kor betöltése után lehetséges, származás, küllem és munkakészség vizsga alapján.

4.1. Származás

4.1.1. Mének

A 4 ősi soros származásban:
- korlátozás nélkül elfogadottak a magyar hidegvérűként elismert egyedek
- cseppvérkeresztezési céllal a fajta kialakításában szerepelt ardenni, brabanti, perscheron és nóri egyedek, a

Tenyésztői Bizottság döntése alapján tiszta vérben is engedélyezhetők, de túlzott arányban nem kívánatosak.
- ismeretlen ős a 4. ősi sorban előfordulhat, ha az egyesület által elismert ős származása hiányos volt
- nem hidegvérű ős a származásban nem fordulhat elő.

A muraközi tájfajta származásában, a magyar hidegvérűn kívül csak a nóri egyedek fogadhatók el. A fenti követelményeknek meg nem felelt hidegvérű mének a Tenyésztői Bizottság döntése alapján kaphatnak tenyésztési engedélyt.
A származást DNS vizsgálattal igazolni kell.

4.1.2. Kancák

- a fajta kialakításában szerepelt ardenni, brabanti, perscheron, nóri és muraközi, egyedek a származásban korlátozás nélkül tisztavérben is elfogadottak, míg más hidegvérű fajtába tartozó kancák a Tenyésztési Bizottság döntése alapján, ha az egyed az egyéb feltételeknek megfelel.
- egy ismeretlen származású, vagy melegvérű ős a 3. ősi sorban előfordulhat, de nem kívánatos.
- A muraközi tájfajta származásában a magyar hidegvérűn kívül csak a nóri egyedek fogadhatók el.
- egy ismeretlen származás, vagy melegvérű ős a 3. ősi sorban előfordulhat

Hiányos származású hidegvérű kanca, ha az egyéb feltételeknek megfelel Elő-törzskönyvbe vehető."

angel.gif

rudi
IDÉZET(Méz @ 2009.02.13, 17:19) *

Mi köze a belgának a magyar hidegvérűhöz?

"Az állomány javítása és egységesítése céljából nyugatról különböző fajtájú hidegvérű méneket is importáltak, mégsem lett a hidegvérű egységes fajta. A II. világháború alatt az ország lóállománya megfogyatkozott és leromlott, ezért a világháborút követően jelentkező óriási vonóerő-igény kielégítése érdekében belga és ardenni méneket, valamint Franciaországból 17 különböző fajtájú hidegvérű mént importáltak. Ezekkel és ivadékaikkal több generáción át szervezett, célirányos fajtanemesítés folyt. Ennek hatására kialakult a magyar hidegvérű, melyet 1954-ben önálló fajtaként elismertek. Eközben őrködtek a nóri, pinzguai eredetű hidegvérű típus fennmaradásán is."

A magyar hidegvérű ma sem homogén. És ma is elfogadottak a magyar hidegvérű tenyésztésben a fenti külföldi hidegvérűek.

Részlet a magyar hidegvérű teny. szabályzatból:

"4.§. A Magyar Hidegvérű Törzskönyvbe való felvétel feltételei

A törzskönyvbe, illetve méneskönyvbe való felvétel a 2 éves kor betöltése után lehetséges, származás, küllem és munkakészség vizsga alapján.

4.1. Származás

4.1.1. Mének

- cseppvérkeresztezési céllal a fajta kialakításában szerepelt ardenni, brabanti, perscheron és nóri egyedek, a

Tenyésztői Bizottság döntése alapján tiszta vérben is engedélyezhetők, de túlzott arányban nem kívánatosak.
- ismeretlen ős a 4. ősi sorban előfordulhat, ha az egyesület által elismert ős származása hiányos volt
- nem hidegvérű ős a származásban nem fordulhat elő.

A muraközi tájfajta származásában, a magyar hidegvérűn kívül csak a nóri egyedek fogadhatók el. A fenti követelményeknek meg nem felelt hidegvérű mének a Tenyésztői Bizottság döntése alapján kaphatnak tenyésztési engedélyt.
A származást DNS vizsgálattal igazolni kell.

4.1.2. Kancák

- a fajta kialakításában szerepelt ardenni, brabanti, perscheron, nóri és muraközi, egyedek a származásban korlátozás nélkül tisztavérben is elfogadottak, míg más hidegvérű fajtába tartozó kancák a Tenyésztési Bizottság döntése alapján, ha az egyed az egyéb feltételeknek megfelel.
- egy ismeretlen származású, vagy melegvérű ős a 3. ősi sorban előfordulhat, de nem kívánatos.
- A muraközi tájfajta származásában a magyar hidegvérűn kívül csak a nóri egyedek fogadhatók el.
- egy ismeretlen származás, vagy melegvérű ős a 3. ősi sorban előfordulhat

Hiányos származású hidegvérű kanca, ha az egyéb feltételeknek megfelel Elő-törzskönyvbe vehető."

angel.gif

én csak szeretnék tanácsokat kérni hidegvérü lovakról,én is szeretnék vásárolni majd egyet de még nem tudom hogy pontosan milyen fajtát eben szeretnék segitséget kérni mert van egy pár lovas könyvünk amiben vannak lo fajták de nem sokat irnak roluk szeretnék minél töbet tudni roluk .
Méz
Rudi, szerintem kaptál privát üzenetet.

Ma megint igazolódott egy régi sejtésem, mégpedig hogy Szőkém málhás lónak az igazi. Egy éves korában már segített cipelni a lucernás-zsákokat. Akkor is már úgy vitte mintha mindig azt csinálta volna. Ma kamatoztattuk ezt a képességét. Kivittem 2 zsák almot a lovardába, de mivel a hó maitt nem tudtunk felmenni a dombra a lovakhoz, meg kellett oldani valahogy a zsákok felcipelését. Cirka 35 kg egy zsák. Szépen odavezettem Szőkét, aztán felpakoltunk a hátára egy zsákot. Apu vezette a lovat, én meg fogtam a zsákot, hogy ne csússzon le Szőke hátáról. Olyan ügyesen és hatátozottan lépkedett fel a hóban a dombra. Semmi ijedelem. Akkor se ijedezett mikor a zsákot lelöktem a hátáról és hangosan puffant a földön. Két fordulót mentük, a másodiknál még jobban ment a dolog. Sztem ez lenne az ő igazi specialitása, született málhás ló. rockon.gif smile.gif
nagyimre6405
heló mindenkinek ahogy igértem teszek fel képeket akét új szerzeményröl külömben acsalád kedvencei lettek
http://kepfeltoltes.hu/090218/DSC00781_www...ltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/090218/DSC00784_www...ltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/090218/DSC00778_www...ltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/090218/DSC00773_www...ltoltes.hu_.jpg
a szerszámot szépen türik és szelidek
Méz
smile.gif

Köszi a képeket.
Itt vannak kicsibe a lovaid, pár hónaposan:
http://kep.tar.hu/honey83/50511215/31721754#2
http://kep.tar.hu/honey83/50511215/31721758#2
Több képet is találhatsz róluk, ha ott lapozgatsz a képek közt. smile.gif
Hogy hívják őket?
nagyimre6405
üdv köszi méz az ovis képeket mind megnéztem és az összeset el mentettem különben meg a szabálytalan hókás az oszkár nekem csak oszi amásik pedig koppány az meg becézve csak kopi
rudi
Köszönöm a képeket és hogy válaszolt az üzenetemre , nem döntötem még el hogy menyit költök rá , jelenleg van egy lovam két éves és még atol füg hogy hogy fog viselkedni mert még be kell törjem . de minden érdekel a hidegvérü lovakrol mert minden félekép szertenék egyet ha találok olyat ami megfelelö nekem.minél nagyobat és erösebet szeretnék majd megprobálom felrakni a lovam képét,nem vagyok nagyon nagy internetezö mert még csak most gyakorolom.
Méz
Lovacskám feje növekszik, és kinőttük a 14,5-es csikózablát. Ha netán valaki tud eladó 15,5-es zablát, az szóljon nekem. Köszönöm. Az X Fullos kantár is éppen hogy jó. devil.gif
kamilla
Nekem van ekkora zablám, csak éppen kétszertört.

Ha érdekel átadom.
Méz
IDÉZET(kamilla @ 2009.02.21, 20:42) *

Nekem van ekkora zablám, csak éppen kétszertört.

Ha érdekel átadom.

Hű, köszi, kipróbálnám. angel.gif
rudi
Sziasztok , nekem van egy pár zablám de nem néztem soha a méretét . Hogyszokták mérni a belsö részét kel lemérni.tud valaki segiteni. angel.gif
Méz
Igen, azt kell lemérni centivel. Az új zablákon olykor haloványan rajta szokott lenni a méret.
rudi
[size=3]Nagyon szépen köszönöm Méz a segitséget majd lemérem a zablákat.És ha tudok segiteni akor fogok is.pontosan nemtudod hogy hol lehetne megnézni magyarországon sirhej lovat.
réka_d
IDÉZET(Méz @ 2009.02.21, 18:30) *

Lovacskám feje növekszik, és kinőttük a 14,5-es csikózablát. Ha netán valaki tud eladó 15,5-es zablát, az szóljon nekem. Köszönöm. Az X Fullos kantár is éppen hogy jó. devil.gif

hát igen.
ha az én kis 143-as marmagasságú huculkámra is fullos kantár kell...
nem csoda, ha kinövi...
Méz.
előbb utóbb neked kell majd készíteni, ha így haladtok.
mármint a kantárat.
zablaügyben pedig esetleg választhatsz zablanélkülí modelleket is...
(najó nem humorizálok... tovább)
nagyimre6405
heló mindenkinek talán valakit érdekel március 24 én nagycenken mén vizsga minden érdeklődőt szivesen várnak lesznek hidegvérü ménjelöltek is pontosan mennyi azt nemtudom 10 órakor kezdődik a mén istálló udvarán a kastélyban
Unicorn
érdekel, nagyon is, elmennék fotózni.
esetleg messzebb nem lehet? biggrin.gif
(ha még 3 ember beszáll hozzám, mehetünk. kombi ótó, de 5en mégse lenne annyira kényelmes)
nagyimre6405
IDÉZET(Unicorn @ 2009.03.04, 14:09) *
érdekel, nagyon is, elmennék fotózni.
esetleg messzebb nem lehet? biggrin.gif
(ha még 3 ember beszáll hozzám, mehetünk. kombi ótó, de 5en mégse lenne annyira kényelmes)
heló unicorn mire érted azt hogy messzebb nem lehet;;;;
hihi
Úgy, hogy Budapesttől nagyon messze van Nagycenk.
nagyimre6405
na heló megint messze van először én is ezt mondtam szokolyára azt se tudtam hol van de mégis el mente el mentün kaposvárrais a kiállitásra pedei én csorna mellett lako gy-m-s megye na csá
hihi
Hoztam pár képet:

IPB kép

IPB kép

IPB kép

IPB kép

IPB kép

IPB kép

IPB kép

IPB kép

hihi
Na, akkor még egy pár:

IPB kép

IPB kép

IPB kép

IPB kép

IPB kép

IPB kép

IPB kép

IPB kép
zapolya
De jó képek! smile.gif Hogy robognak! Tudsz csinálni majd nyári szőrben is képeket, amikor kifényesednek?
Méz
Szia Hihi! Jók a képek, szép lovak. rockon.gif Hol fotóztad őket?
hihi
Köszi!

Zalalövőn fotóztam őket.
Megyek majd, ha levedlettek, már megbeszéltem a tulajjal. Remélem, megvár a mén kiengedéssel is.
Méz
IDÉZET(hihi @ 2009.03.07, 10:08) *

Köszi!
Zalalövőn fotóztam őket.
Megyek majd, ha levedlettek, már megbeszéltem a tulajjal. Remélem, megvár a mén kiengedéssel is.

Valahogy sejtettem hogy ott. biggrin.gif

Tegnap készítettem pár videót Szőkéről.
Itt az egyik (ez sajna kissé sötét lett.)
És itt a másik. biggrin.gif
hihi
biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
Méz
Most jövök a kisbéris topicból. Közgyűlés, éves beszámolók a kisbéri és gidrán tenyésztőbizottságok elnökeitől stb. Nekünk hidegvérűsöknek nincs ilyen? rolleyes.gif Itt van a március és még a nyamvadt csekket se küldték. frown.gif
Adrienn
Hihi, nagyon jó képek, szokás szerint. smile.gif
Micsoda dübörgés lehetett ennyi hideg pata alatt! Meghallgatnám egyszer.

Méz, van lendület Szőkében! A szőke arabom sem vallana szégyent vele (csak ő bírja ugyanezt kilométereken át). smile.gif
terepráró
Sziasztok hidegvérű barátok!

Kérnék egy kis segítséget!

Szeretnék egy hidevérű kancát vagy kanca csikót venni. Most jön a szokásos szöveg: Lehetőleg olcsó legyen stb.
Sajnos most tényleg nem állok valami fényesen. Bár most ki..... Szóval nem S.O.S., csak keresgélek.
Van egy tanyám, ahol elkelne az ERŐ, de fontos, hogy a kanca tenyészthető legyen. Szóval lehetőleg nyereghelyen bélyegzett, de legalábbis származással rendelkező legyen.

Ha valaki tud ilyen csikót vagy kancát, akkor kérem jelezze!
Hogy hol lakna?
www.terepraro.fotoalbum.hu

Köszi
Ez fórumunk egyszerűsített külsővel rendelkező minimalista változata. A teljes, képeket és több információt tartalamazó verzió megtekintéséhez kérjükkattints ide.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.