Olvastam én is.
Gondolom, ez egy kivonat egy diplomadolgozatból - annak jó, ismeretterjesztő, érdeklődést felkeltő cikknek kevésbé. Szerintem.
Azt hiszem, az okát is tudom: annak idején, amikor még én is szakdolgozat témaválasztás előtt álltam, és mindenáron lovakról szerettem volna írni, annyit mondtak: írjak a húslovakról. Merthogy a tanár csak ahhoz ért. Mindez történt a kaposvári lovasakadémia tőszomszédságában, hazai lovas életünk egyik fellegvárának tudományos háttérmunkáját biztosító bázisán.
Természetesen lett volna még lehetőség írni a sportlovakkal, telivérekkel kapcsolatosan is - ha minimum az egyik ottani edző rokonáról, vagy országos bajnokságban versenyző emberkéről van szó.
Na mindegy. Mindenesetre tényleg kevés a hidegvérűeket, sodrottakat népszerűsítő anyag. Pedig szerintem a hazai hobbilovasok (értsd: örömlovas; valaki, aki nem akar mindenáron versenyeket nyerni, csak szeretne sok szép közös élményt a pacijával) jóval többen vannak, mint a sportban érdekeltek, és nekik ragyogó választás lenne egy ilyen paci.
Saját tapasztalat: a fagyott talaj meg a mindenféle ünnepségek okán lovainkon kb. két hete nem ültünk. Tegnap kimentünk terepre, barátnőm az arabjával, meg én a "kvázi" hidegvérűmmel (remélem, még elfogadjátok annak a fjord vérségű állatokat is). Amikor barátnőm már másfél órája küzdött a "teli" pacijával hegyen-völgyön, betonkeményre fagyott talajon, mi meg csak baktattunk mögötte, félig tréfásan megjegyezte: nem is érti, miért cseréltem le az arabomat egy ilyen nyugodt jószágra.
Hát ezért. Amit szerintem minden hobbilovas értékelni tudna: a nyugodtságért, megbízhatóságért, könnyen kezelhetőségért. Már a lovardában is felmerült, hogy vennének egy hidegvérűt, mert a lovaséletüket felnőttkorban elkezdők számára nagyon jó iskolaló lenne; és felénk egyre több az éltesebb korban lovagolni kezdő.
És ezért tartom kevésnek az egyesület reklám-kommunikációját. Mert szerintem ők is jobban járnának, ha több ember venne hidegvérű lovat, meg a szabadidejükben lovaglók is jobban járnának, ha ilyen lovat vennének maguknak. Ehhez persze tudniuk kellene a fajtáról, mint lehetséges alternatíváról.
Ó, bocs, hosszú lett. De sokat beszélgetünk erről a témáról itthon, mióta "másfél" hidegvérű is van a családban.
Kamilla, kíváncsian várjuk az ötleteket!