Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Teljes verzió: Magyar hidegvérű
Lóbarátok fórumai > Lovas fórumok > Lófajták
Oldal: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40
Foltos 2
IDÉZET(messi @ 2008.08.15, 12:58) *

Sziasztok!
Itt még nem írogattam, eddig csak olvasgattam, de most! smile.gif

Kérdésem lenne, hogy Szokolyán hánykor kezdődik a vasárnapi móka és kacagás? Szeretnék hidegvérűeket látni, szívesen kimennénk mi is!

Ehmm, ugyanis nagyon gondolkozom egy magyar hidegvérű lóállat vásárlásán, hirdetéseket nézek, szerelembe esek néhány csinos lovacskával a kép alapján, de még nem mertem bevállani komolyabb érdeklődést. Pedig van egy 4 éves kis kanca, akin túlságosan is elgondolkodtam. smile.gif Azért tökölök rajta (már elnézést), mert van már egy kisbéri kancám, most vemhes, jövőre csikó is lesz és hát őkelme így is bértartásban van, szóval mocskosak az anyagiak. Viszont ketten a férjemmel jó lenne így együtt lovazni, mert már tud annyira, hogy önállóan is közlekedjen, vacillálok... Belgákat is néztem, csodásak, de az áruk is. frown.gif Meg tetszenek a percheronok és a shire-k is, de a mhv a legelérhetőbb. smile.gif

Üdv és remélem találkozunk Szokolyán!
Messi

MI ha a Jóisten is megsegít,és mégis lesz futó(ami egyszer már biztosan volt)akkor mégis visszük a lovat is.
Esetleg jöhettek velünk,mi mindenképpen megyünk.Érdről.
De ha csak ki akarnátok próbálni egy hidegvérűt,abban is tudunk segíteni biggrin.gif
bandi_2
Szokolyára az előörs megérkezett Diósjenöről. Két Belga mén 1 Belga kanca és 1 magyar hidegvérű mén. Jöhetek nyugottam mostmár bisztos nem lesztek egyedül.
ÜDV.
kamilla
Jó estét!

Holnap reggel 9 felé indulunk.

biggrin.gif
messi
IDÉZET(Foltos 2 @ 2008.08.15, 16:47) *

MI ha a Jóisten is megsegít,és mégis lesz futó(ami egyszer már biztosan volt)akkor mégis visszük a lovat is.
Esetleg jöhettek velünk,mi mindenképpen megyünk.Érdről.
De ha csak ki akarnátok próbálni egy hidegvérűt,abban is tudunk segíteni biggrin.gif

Köszönöm smile.gif Köszi a fuvarfelajánlást, de saját autóval megyünk (főleg, ha nem lesz eső). Ki lehetne próbálni egy lovacskát? Hűha, nagyon csábító... smile.gif Remélem összejön nektek a futó!

Adrienn, igyekszünk ott lenni! Nagyjából jó időt mondanak holnapra.
nagyimre6405
te jó ég még csak szombat nagyon várom avasárnapot szeretnék megismerkedni pár jó fej ---lóbolondal{már bocsi akifejezésért} üdv mindenkinek hajrá hidegvérüsök
Széphajnal
Úgy néz ki,mi is el tudunk menni,hurrá! rockon.gif
I
Foltos 2
Összejött,már csak egyet kell aludni. smile.gif
Méz
IDÉZET(Foltos 2 @ 2008.08.16, 21:09) *

Összejött,már csak egyet kell aludni. smile.gif

Én nem is alszom. devil.gif Melózok, és innen megyek. biggrin.gif
Széphajnal
Én is melóztam éjjel,de még hazajöttem egy kicsit,elkészülődni,k.v.-zni,stb.
Majd 9-körül indulunk.
Alig várom!!!!!! kv.gif
Csuti
Hoztam pár képet a mai hidegvérűs napról. Szépek voltak a tankok, ügyesek a szervezők és jó volt ennyi fórumossal találkozni! Nekem nagyon tetszett! smile.gif

Kamilla-Sári, Dieselék, Foltos lován mindig ült egy kisgyerek smile.gif
IPB kép IPB kép IPB kép

Voltak szép, díszes szerszámok
IPB kép IPB kép

Rönkhúzás
IPB kép IPB kép

Mének
IPB kép IPB kép

Sárikát kipróbálták többen is smile.gif
IPB kép IPB kép

IPB kép
bandi_2
Köszönünk mindent Diesl,Kamilla,Foltos...
Hát reméllem jó volt ízelítőnek,reméllem folyt. köv. Köszönök minden segítségt! Hajrá hidegvérűsök!!
kamilla
Jó estét!

Felejthetetlen volt ez a kétnap!

A szervezés, a hozzáállás, a segítségek, a leves és a pörkölt, a társaság és minden, szuper volt. A lányok már alszanak, lesz mit mesélni az iskolában ennyi élmény után.

Köszönjük a meghívást, a lehetőséget, hogy kipróbálhattam Sárikát, hogy sikerült a tenyészszemle, és hogy életem első segádhajtásán Diesel, és Negró segedelmével a dobogó első helyére állhattunk. cheers.gif

Sok ilyen rendezvény kéne, remélem jövőre újra lesz, mi biztos ott leszünk! rockon.gif

Hajrá Hidegesek!

képeket hamarosan....
Méz
Nagyon jó volt Szokolyán. Ennyi szép lovat egy helyen! rockon.gif cheers.gif

A képeim felkúsztak a képtárba.

Majd lesznek videók is.
cucu
Sziasztok!

Nagyon jó volt ma Szokolyán. Jó volt találkozni hidegvérű lovasokkal, de még jobb volt (bocsi mindenkinek) az izomhegyek között! Eddig is megfertőzött voltam, de most aztán....! A párom (gustilo) is közölte, hogy addig nem nyugszik, amíg neki is lesz egy belga tankja biggrin.gif (kis tankja mellé kell egy számmal nagyobb is)

Kamilla kösz, hogy csak úgy letámadhattunk, de már kíváncsi voltam a lódra és persze a pólót is élőben kellett látni. Valóban jó lett!

bandi_2 sajnos veled nem találkoztam, de nem is zavartam volna, mert biztos el voltál havazva, de a lovaidat (amiről tudtam hogy a tieid) megcsodáltam rockon.gif

Remélem ha majd nekem is lesz "tankom" - már folyamatban van - akkor ő is ilyen csodálatos lesz. Jövőre ha lesz még rendezvény Szokolyán, vagy esetleg máshol, akkor azt hiszem ott a helyem, egyelőre ló nélkül, de ki tudja.....

Én is fotóztam, majd felteszem és szólok.

messi
Sziasztok!

Nagyon klassz volt a szokolyai összejövetel! Mennyi gyönyörű hidegvérű, öröm volt nézni, persze lehettek volna még többen, de gondolom őket sem volt könnyű összeszedni. Majd jövőre!
Mondjuk volt, aki nekem már kicsit "sok" volt (a kurtított farkú mén), aki a maga nemében, mozgásában kiváló, de nekem jobban tetszett az "egy számmal kisebb" méret. smile.gif Még szoknom kell ezeket, úgy látszik!
Örülök, hogy megismertem fórumosokat és megcsodálhattam a lovaikat. smile.gif

A rönkhúzáson már sajnos nem voltunk ott, kínzó fejfájás miatt leléptünk és kisebb túra után értünk haza. Ma a saját lóval való munka is így elmaradt, kihaltam... De túléltem. smile.gif

Érdekes, hogy már többektől hallottam, hogy a hidegvérűek lábai hajlamosak sömörre vagy vmi sömör-féleségre. Ez mennyire általános? Foltos szerint az ő lovának rövid a lábszőre, ezért az nem bibis, de általánosságban ez igaz. Igaz? És hogyan lehet kezelni, megelőzni? Nem vitaindítónak szánom - gondolom megoszlanak az álláspontok - egyszerűen kíváncsi vagyok.

Üdv,
Messi
meggyes
Nagyon jo volt Szokolyan, csatlakozom az elottem szolokhoz! rockon.gif A rendezes lehetett volna picit gordulekenyebb, de elsore igy volt jo, ahogy volt. cheers.gif
Klasszak voltak a lovak es az, hogy sok forumossal lehetett osszefutni (Vagtabetoloseknak kulon orultem, ezer eve mar), bar ugy latom, hogy volt, akivel nem talalkoztam ossze.

Egy eszrevetel, de csak suttogva: mikor lesz divat a magyar lovasrendezvenyeken, hogy a lovakkal tisztessegtelenul banokat ugy hangosbemondosan elkuldik a bus picsaba? Lovasok es nem lovasok kozt is nagy ellenerzest valt ki, es nincs is helye ilyennek semmifele rendezvenyen, ahol az embereket a lo szeretete hozza ossze. Vagy en vagyok má' megin' nagyon allatvedo?!
Őz
Jó volt látni sok réglátott fórumost, és hatalmas élmény volt látni ennyi hidegvérűt egy helyen, teljes szépségükben smile.gif Nem bántuk meg, hogy kimentünk Szokolyára.

IPB kép

Képek itt megtekinthetőek.

(Kamillának külön sok kösz a Sárigolási lehetőségért!)
Széphajnal

Egy eszrevetel, de csak suttogva: mikor lesz divat a magyar lovasrendezvenyeken, hogy a lovakkal tisztessegtelenul banokat ugy hangosbemondosan elkuldik a bus picsaba? Lovasok es nem lovasok kozt is nagy ellenerzest valt ki, es nincs is helye ilyennek semmifele rendezvenyen, ahol az embereket a lo szeretete hozza ossze. Vagy en vagyok má' megin' nagyon allatvedo?! [/quote]

Hali!
Azt hiszem,mi álltunk mellettetek/a két rodéziaival voltál?/,mondtuk,hogy a lovat tapsoltuk meg.
utána odamentünk a lóverőékhez,anyám mondta a srácnak,hogy őt kötné a rönk után,és ütné a célig...
én pedig megjegyeztem,hogy igaz a mondás,miszerint azt a lovat ütik,amelyik húz.
Adtunk almát a kis szőke lófiúnak,körbe szeretgettük,és a srác mondta,hogy többet nem fogja ütni,csak hát a versenyszellem,ugyi...
Nah,szóval nagyon nagy élmény volt számunkra,ilyet én még élőben nem láttam,megyünk legközelebb is!
Szuper jól éreztük magunkat,csodálatosak ezek a lovak,főleg a nyugodtságuk,kedvességük lepett meg.
Videóztunk mi is,de nem tudom feltenni,max kérek segítséget.
Üdv.
messi
Meggyes, ha te voltál a két rodival, akkor egy darabig mellettetek álltunk a foghathajtás után smile.gif Szépek az ebek. smile.gif

Lóbántalmazók: a rönkhúzáson nem voltam ott, de láttam mást: egy csődör a kanca láttán izgalomba jött, s ennek jelét mutatta. A "gondos" gazda ügyes péniszenrúgással próbálta a ménjét rávenni, hogy ne tegye. Hát én őt is szívesen tökön rúgtam volna, hogy próbáljuk már ki, mennyire jó ötlet ez? Látszik, hogy még nem mindenhol elterjedt a lóbarát bánásmód. (Általában divat kinevetni azokat, akik nem a villanyéllel látják el a ló baját. Jó, néha nem árt orrbanyomni a lóállatot, mert kell, hogy tiszteljen és ne gyalogoljon át rajtam, de mindent ésszel és mértékkel, valamint következetesen. )

Széphajnal, videot a www.videa.hu vagy a www.youtube.com -ra tudsz feltenni és a video linkjét tudod ide beszúrni. smile.gif

Őz, klasszak a fotók!
meggyes
Igen, a nezok kozul sokan felhaborodtak, de en arra akarok kilukadni, hogy a lovasrendezvenyek szervezoinek lenne ez a feladata, hogy megfeddje ezeket a szereploket. Marmint hogy ez volna a jo. smile.gif Marmint hogy milyen jo lenne, ha igy tortenne. (nyilvan a legjobb az lenne, ha nem is fordulna elo ilyen incidens, de hat ennyire utopisztikus azert nem akarnek lenni biggrin.gif)

Jav oka: igen, en voltam az a 2 ricsivel smile.gif
lilith
OFF : (Ezt a tegnapi eseményt nem láttam, így csak aprobetüvel jegyzem meg ennek kapcsán, hogy a télen a Kunosban egy fedeles versenyen kizártak, kizavartak, és kiutáltak egy versenyző párost, mert a vérző szájú lóval lovagolt be a versenyre.Ugy gondolom ez a minimum, és természetes, versenyszellem ide-oda)
Csuti
Kamilla! Tegnap lemaradt az a pár kép, amin Sári be van fogva. Mintha mindig is ezt csinálta volna! smile.gif
Itt az album végén találod.
Méz
Tettem fel egy videót a szánhúzásról és kettőt a rönkhúzásról.

Szánhúzás

Rönkhúzás1

Rönkhúzás2
nagyimre6405
üdv ló imádok na hol kezdgyem belevágok a közepébe rövid leszek fantasztikus volt az egész a lovak gyönyörüek nekem nagyon tetszett az egész ugy ahogy volt bizom benn hogy lessz még ilyenmáskor is meg érte az a pár száz kiló méter üdv minden ló bolondnak
Ilusta
Micsoda lovak, micsoda képek! rockon.gif
Csorog a nyálam... biggrin.gif

Sárit meg csak én nem próbáltam ki, pedig itt volt 2 napig. Mekkora hülye vagyok! Vagy csak szerény és nem mertem megkérdezni... biggrin.gif
Széphajnal
Mi sem mertük megkérdezni,a kislányom szeretett volna felülni,de nem akartam tolakodó lenni,így ismeretlenül,hát ez van,lehet béna voltam? angel.gif
Ilusta
Nálunk itt a majorban volt túrailag 2 napig.
A kutya nem akart felülni rá, csak nézegettük, csodáltuk, fotóztuk.
Így jártam. Te is. devil.gif biggrin.gif
kamilla
Szombat

Egy hosszú listával a kezemben rohangáltam a lakásban mit kell még becsomagolnom, felkészülve a hidegre, amit már napok óta emlegettek a hírekben.
Megérkezett a kölcsönfutó, bepakolásztuk a motyókat, beültettem a két gyereket, majd Sárikát is felvezettük. Nem okozott csalódást, minden gondolkodás nélkül felment a futóra.
Életem első lószállítása, de próbáltam nem gondolni holmi balsejtelmes megjegyzésekre. Mire elértük Vác magasságát, már vígan énekeltük az ovis dalocskákat.
Egy kis tolatást közbeiktatva megérkeztünk, levettem a lovat, elláttuk minden jóval és kezdődhetett a sátorverés.
Nos.. aki próbált már biztonsági szelepes, ócó matracot, viharos szélben felfújni, az együtt érezhet velem.
A próbálkozásainkat és fejfájásomat, siker koronázta, így lehetett lakájossá tenni átmeneti szállásunkat. Az első nap, díjugratás, ügyességi feladatok és fogathajtás volt a menü a Viski Lovasudvar szervezésében. Nem sokan lézengtek a hidegesek közül, de már ekkor is érezhető volt, hogy nincs ellenségeskedés, lenézés, mindenki barátságos és segítőkész volt.
Megérkezett Diesel és a pacija, IPB kép
majd szép lassan előkerültek a "házigazda" lovai is. A gyerekeim egész nap a fogaton lógtak, Niki lányom, Bandi2 segítségével, még a hajtást is kipróbálhatta.
Az erős és állandó szél rendezgette a felhőket, de közben kockára fagytam, néha még vacogtam is. Nem győztük mondogatni, holnap jó idő lesz!
Negro paci egyesbe volt fogva és igazán örültem mikor Diesel megkért, legyek a segédhajtója. Mint vérbeli "nyerges" lovas, eszembe sem jutott akár közelebbről is megcsodálni a kocsikat, szerszámokat és egyéb ehhez kapcsolódó részleteket. Valahogy sose érdekelt a dolog. Nem mondom, hogy nem volt bennem félsz, de mint egy gyerek, olyan izgalommal vártam a fogatok versenyét. Megkaptam az instrukciókat, bejártuk többször a pályát, memorizáltuk a kapukat, majd elindult a verseny.
Negro igazán jó formában volt és Diesel is ügyesen, okosan vette a fordulókat. A pályabíró szerint, mi vettük legszűkebben az akadályokat, de ehhez az is hozzátartozik, hogy egy profi maraton kocsival indulhattunk, no meg –ŐK NŐK, tudnak gondolkozni!- volt az észrevétel!
Eszünkbe sem jutott, hogy elsők lehetünk, annál nagyobb volt a meglepetés mikor behívtak minket. Negro rozettát, Diesel kupát én pedig egy szép kristályküblit kaptam, ami itt díszeleg az ebédlőasztal közepén.
Bandi lánya fényképeket is készített, remélem láthatjuk majd azokat is.
Délután beneveztem Sárit az ügyességi versenybe. Sajnos ekkor vettem észre, hogy a hevederem itthon maradt, így szőrén vágtam neki az ismeretlennek. Na jó így ez nem igaz, mert a pálya ugyanaz maradt mint a fogatosoknál, csak a kapuk közötti távolságot levették 60cm-re. A bemelegítés elég érdekesre sikeredett, Sárika nagyon jó kedvében volt, és megmutatta milyen, ha a hidegvérűnek bakolgatni támad kedve. Nos.. gyorsan megbeszéltük a dolgokat, majd a sok "vézna" sportló között teljes életnagyságunkban megjelentünk. Ha jól emlékszem próbáltam sokat ügetni és nem leverni a teniszlabdákat, de mivel nem a győzelem volt a cél, így két labda elgurult, jelezve, hogy nekimentük a bójának.
Az eredményhirdetésnél Diesellel bent álltunk a pályán, lovaink egymást erősítve nézték végig a díjátadót, amihez persze, közünk nem volt.
Este a tábortűz melegénél vicceket meséltünk, majd "hulla"jó sztorikat hallgattunk. Gréta tacskó félretéve, azon kijelentésem, hogy :- Utálom a kutyákat! nem hatotta meg, felkéredzkedett az ölembe és összegömbölyödve melegítettük egymást.
Túlzás lenne, ha azt mondanám jól aludtam.

Vasárnap

Éjjel többször felriadtam, mikor Sári belenyihogott a sötétségbe. Hajnali 2 felé végre lefeküdt, szinte horkolva aludt, ami megint csak nem segített a pihenésben.
IPB kép
Noémi lányom radiátorként fűtötte be a sátrat, középre bepréselődve, legalább az egyik felem nem fázott. 5 óra felé Sári kapargálására ébredtem. Első az állat, erőt vettem magamon és kikecmeregtem.
IPB kép
3 vödör vízzel feltöltötte magát, majd reggeli abrakolás után, elégedetten szénázgatott.
A szél már kevésbé fújt a napot is gyakran láttuk, gyönyörűen megmutatva a körülöttünk elnyúló táj szépségét. IPB képIPB kép
A tegnap esti tűz még pislákolt, így dobtunk még rá egy keveset és odakuporogtunk, várva, hogy kinyisson a büfé egy kávé erejéig.
Nem szerettem volna megint bakolásokkal indítani a napot, így lementünk a bemelegítő karámba, és hagytam a lovam, hagy rohangálja ki magát. Felcsatoltam a futószárat és a legvégén nyereg alatt okosodtunk kicsit. Mire végeztem, Bandi jóvoltából reggelit kaptunk, majd egy forró kávé után, felébredve, elkezdtünk ténylegesen készülődni.
Vártuk a lovasokat, nézelődtünk, és teli hassal a hajnali ébresztőnek köszönhetően, jólesően nyúltam ki a sátor mellé rakott takaróra.
A következő órák, szinte elrepültek. Megkaptam a bemutatós számomat, közben megérkeztek a barátok, ismerősök, akiknek nagyon örültem. …és bevonultunk. Hát ezt a részét még gyakorolni kell, viccesen végig húztam a lovamat, aki a pálca láttán, sem akart nagyobb sebességre kapcsolni. Sebaj, majd legközelebb.
A bemutatót, tenyészszemle követte. Tisztában vagyok a lovam hibáival, elég kritikusan látom a lovak nagy részét, tudom, hogy finoman szólva nem tartanak normálisnak, és ezt nem egyszer hangosan meg is jegyezték, ennek ellenére a szemlézők úgy döntöttek, B vagyis előtörzskönyves kancát varázsolnak Sárikából.
Innentől kezdve végig a föld felett repkedtem, de még hátra volt az utolsó kívánságom, próbáljuk ki Sárit kocsiban is. A szerszámok rákerültek és szinte 5 perc múlva már egy könnyű kocsiban baktattunk -Csuti szavaival élve- mintha mindig is ezt csinálta volna. A rönk és szánhúzás versenyszámai után, újra befogtuk, akkor már üresbe és egy kis hasábot húzva sétálgattam vele. Túl azon, hogy Sári megint bebizonyította, menyire figyelmes, érzékeny és okos tud lenni, befészkelte magát egy gondolat a fejembe, a lelkembe. Most, hogy elértük azt a szintet, hogy sikerült a fogatolás, hátha én is lehetnék hajtó. Szigorúan csak vele és csak 1-esbe. Sokat kell még tanulnunk, főleg nekem, hogy segíteni tudjam, sokat kell gyakorolnunk, de hátha sikerülne...
A rönkhúzás nagyon tetszett, talán jobban mint a szánkózás, de én nem láttam olyan mértékű túlkapásokat, amiket büntetni kellett volna. Zápolyával egyszerre szisszentünk fel, mikor "letérdelt" az egyik ló, és bár elfogultságom tényleg nagymértékű, volt, aki a lovát féltve adta fel a versenyt, pedig benne volt a lóban a tudás és teljesítmény.
A közönség persze szórta a „jó” tanácsokat, az idősek is aranyosan mesélték egymásnak a történeteiket, amik még a háborúig nyúltak vissza. Szinte minden korosztály talált magának programot, és minden elismerésem a szervezőknek, hogy így összehozták ezt a napot.

Akik meg nem mertek odajönni, magukra vessenek, nem hiszem, hogy megijedtem volna egy kérdéstől, főleg ha a gyerek akar lovagolni. Így is volt olyan gyerkőc, aki sírva szállt le a lóról, mert tovább akart még maradni.

Első rendezvény, nagy látogatottsággal, remélem hagyománya lesz, jó lenne újra találkozni és együtt látni ennyi „hidegest”!

..ezt meg csak úgy smile.gif

IPB kép

a többi kép meg ITT!
nagyimre6405
heló kamilla tényleg szép a lovad pár éve nekem is volt eggy ugyanijen kancám mintha őt láttam volna de nem az volt de ez tényleg nagyon szép na persze a többi fórumos lovais nagyon szép segitsen valaki hogy kell itt hirdetést feltenni köszi üdv néktek sorstársak
kamilla
IDÉZET(nagyimre6405 @ 2008.08.19, 17:51) *

heló kamilla tényleg szép a lovad pár éve nekem is volt eggy ugyanijen kancám mintha őt láttam volna de nem az volt de ez tényleg nagyon szép na persze a többi fórumos lovais nagyon szép segitsen valaki hogy kell itt hirdetést feltenni köszi üdv néktek sorstársak

Köszönöm, átadom neki!

Hírdetést ugyanígy tudsz feltenni, a megfelelő rovatba, az apróhírdetéseken belül. Na ezt most jó megaszontam.

biggrin.gif
nagyimre6405
üdv kamilla ézt tényleg jól meg aszondtad de valóba jól köszi és üdv a családnak és a pacinak is
Muki
Szerintem is egy jol sikerult rendezveny volt, orultem, hogy ott lehettem. Tetszett. Ezuttal is szeretnem megkoszonni azoknak a kedves forumtarsaknak akik onzetlen segitsegukkel ezt lehetove tettek. Koszonom. Kar, hogy nagy a tavolsag, pedig szerintem innen is kimehettet volna egy kis kulonitmeny, melyik kicsit megszorongassa a szlovakokat. smile.gif Huzoverseny Risnovon es Gura Umoruluion. A bemondo 13 ezer kg rol beszel, ami szamomra kisse soknak tunik, de teny, hogy a utanfuto maga uresen 2200 kg, es mind itt is latszik tomve van beton vasuti talpfakkal. De pl. Amerikaban is nagy hagyomanya van a huzoversenyeknek, kulon honlapjuk van, ahol a kulonbozo versenyek eredmenyei valamit kepek lathatok. Ostor vagy barmilyen utlegelo eszkoz hasznalata tilos.
packa
IDÉZET(Muki @ 2008.08.20, 11:38) *

Amerikaban is nagy hagyomanya van a huzoversenyeknek,

Csodálom, hogy még egyetlen állatvédő se szólt hozzá...
gustilo
Sziasztok!
Nem szeretném az előttem szólókat ismételgetni, de tényleg nagyszerű volt Szokolyán! rockon.gif
És mint utólag kiderült, hiába futottunk össze pár fórumossal, úgy tűnik, gyakorlatilag az ottani tömeg felét itteniek adták. Na majd jövőre talán többekkel is sikerül megismerkedni! kiraly.gif

Nagyon fellelkesedtem a hétvégén látott lélegzetállítóan szép lovakon, és itthon nekiálltam több információt keresni a belgákról. Hát, finoman szólva is nem jutottam messze. rolleyes.gif
Miután a magyar vonatkozásokat átnéztem (amiknek az volt a lényege, hogy használták a fajtát a magyar hidegvérű kialakításához, és muraközinek azt nevezték, amiben nem volt belga vér), gondoltam, majd a külföldi irodalom! És mindjárt jött maga a név, mint nehézség.
A lótenyésztők kézikönyve a belga hidegvérű 4 változatát említi: ardenni, brabanti, condroz és flamand (ez utóbbi állítólag gyakorlatilag kihalt). Mivel a fajta egyedeinek zömét a brabanti típus adja, ezt azonosítja a tulajdonképpeni belga fajtával. Eddig oké.
Na most: a német vonatkozások a "belgisches kaltblut" szinonímájaként használja a "brabanter"-t, de ezek a képek alapján jóval erőteljesebb testfelépítésűek, mint akiket mi láttunk a hétvégén. Leginkább a visszavágott farkú, legnagyobb ménre emlékeztetnek (sajnos a nevére nem emlékszem).
Ugyanakkor az "ardenner"-t külön fajtaként tartják számon, ami valóban jóval kisebb, viszont a képek tanulsága alapján zömében pej színű. confused.gif
És egyik sem hasonlít színében a rendezvényen résztvettekre (nem volt köztük pl. feketevércse - jól írtam, ugye? gmano.gif )
Vagyis gyakorlatilag egy fél napos kutatásom eredményeként még mindig nem tudok semmit. biggrin.gif

Valaki esetleg fel tudna világosítani, hogy akkor a Szokolyán látott belga hidegvérűek most akkor melyik fajtába, vagy melyik változatba tartoznak? Vagy mi. rolleyes.gif
És hova valósiak eredetileg (tudom, voltak köztük szlovákok is; de sajna szlovákul nem tudok...)?

Előre is köszönöm, ha valaki világosságot gyújt oktalan fejemben. biggrin.gif
nagyimre6405
üdv talán tudok valamit segiteni pont hallottam mikor a markos laci bácsi szemlézte az eggyik belga mént és aztmondta hogy 170 cm felett a brabanti tipusba sorolható és ez nem a vágott farku volt hanem bandi 2 -é ami a lovaskocsihoz volt kikötve ő nem versenyzett avágott farkura azt mondták hogy ardeni és a szlovák lovak is ardeniek voltak na meg persze a két noriker fogat ami osztrák fajta jamég vissza abelgákhoz az ardeninek is két tipusa ismert a belga ardeni és a francia ardeni ezeket klön tipuskén t tartják nyilván nekem is van eggy kancám aminek az apja francia ardeni
Foltos 2
Én is csak támogatni tudom az előttem szólókat,nagyon jól éreztük magunkat.Talán idén nem is voltam hasonlóan jó hangulatú rendezvényen.
A lovamról sajnos csak azt lehetett megtudni,hogy befogva még soha nem volt,valszeg nem is lesz.(nademilyenjóhátas).Meg azt,hogy igen türelmes lóvóbácsi.

(És bár a mellettünk lévő bácsi nagyon kétségbe volt esve,DE hátasló)

Különösen nagyon köszönöm a segítséget Kamillának,meg a csatot is.Ez utóbbit valahogy szeretném helyrehozni.
Meg a büféseknek a barackpálinkát amit a kedves lovam fülébe kellet önteni,hogy hajlandó legyen felmenni a futóra(majd aztán kicsi múlott,hogy nem jött ki a kisajtón,a feje meg a lába már kint volt)
Meg a segítséget a lófelrakásban.
Jó lenne valahogy jobban megismerni a környéket lóhátról.Nagyon szégyellem,itt van a közelünkben,de semmit nem tudok a környékről.Pedig ilyen szép helyet keveset láttam.
cucu
Sziasztok lóbolondok!

Ha még nem volt elég a Szokolyai fotó nézegetés, akkor itt van pár képecske:

http://kep.tar.hu/sigtac

sigtac = cucu devil.gif

Nem vagyok fotós, nem is nagyon tudok, csak szeretek! rockon.gif

Jó nézgelödést!
kamilla
Foltos!

Ne köszönd, természetes, hogy segítünk egymásnak. A karabínert meg felejtsük már el wink.gif
Sajnálom, hogy a pacid pálinkás lett, reméljük nem szokik rá gmano.gif

MÁS:
Viszont engem hamarosan érdekelne, egy nagyméretű, használt, esetleg javításra szoruló 1-es munkahám Sárikámra és ócsó kicsikocsi biggrin.gif

Lovas hétvégét mindenkinek cheers.gif
gustilo
nagyimre6405, köszönöm, elkezdődött a kép tisztulása. biggrin.gif
Remélem, mások is segítenek a további okosodásban... wink.gif

Foltos, meg szabad kérdezni, milyen színű a lovad? Mert nagyon különleges színű (én ilyet még nem is láttam, még képen sem), sokáig vacilláltam, és leginkább a fakó-sárgára tippelnék - ha lenne ilyen... biggrin.gif
zapolya
Ennek a hírnek biztosan örülni fogtok! Vasárnap a Határranch-en volt egy fajtabemutató arab-, angol telivér, haflingi, fjord, magyar sportló, kabardini, angloarab, andalúz, kisbéri, kazak, lipicai (biztos volt, amit kihagytam) fajtájú lovakkal. A helyszínen frissen toborzott nem szakmai zsűri megszavazta a három legszebb lovat, a harmadiknak Diesel-t választották egy andalúz és egy shagya (Rio Negro) mén után. smile.gif
kamilla
IDÉZET(zapolya @ 2008.08.25, 13:37) *

Ennek a hírnek biztosan örülni fogtok! Vasárnap a Határranch-en volt egy fajtabemutató arab-, angol telivér, haflingi, fjord, magyar sportló, kabardini, angloarab, andalúz, kisbéri, kazak, lipicai (biztos volt, amit kihagytam) fajtájú lovakkal. A helyszínen frissen toborzott nem szakmai zsűri megszavazta a három legszebb lovat, a harmadiknak Diesel-t választották egy andalúz és egy shagya (Rio Negro) mén után. smile.gif

Gratulálunk! rockon.gif

Foltos 2
IDÉZET(gustilo @ 2008.08.25, 13:25) *

Foltos, meg szabad kérdezni, milyen színű a lovad? Mert nagyon különleges színű (én ilyet még nem is láttam, még képen sem), sokáig vacilláltam, és leginkább a fakó-sárgára tippelnék - ha lenne ilyen... biggrin.gif

Igen gratulálunk. biggrin.gif

Tűzött sárga,a szemle szerint.
Látnád tisztára mosva,surló fényben. smile.gif

Van róla pár (száz) kép a paci.hu-n a tatári képek között.
bandi_2
Sziasztok hidegesek.Köszönöm a sok pozitív és persze az egy-két negatív visszajelzést,a rendezvényünkről. Elsőnek a hibáinkról, bisztosan lehetett volna gördülékenyebb a rendezvény de hát elsőre ez így sikerült. Az ostor használatáról pedig annyit,én se vagyok híve neki. Szlovákiában nem is lehet használni a versenyen. Jövőre itt sem lehet majd,de valóba most egy-két versenyző talán tulzottan használta,de talán tényleg csak a felfokozott izgalom miatt. Azthiszem aki itt megjelent lóval bisztos,hogy a ló szeretetéről akart tanubizonyságot tenni és nem arról,hogy milyen véreskezű hajcsár. Jövőre több rendezőval,nagyobb odafigyeléssel, irásban is ismretetett szabályokkal ezek ki lesznek küszöbölve. A szánkón lévő sulyokról röviden: kb 600kg-al indultak utánna 1000kg és az utolsó kör kb 1400kg volt. Tehát nem 13000 ami tévedésből lett mondva. A rönkök kb 3m3 kb 2500kg volt az 5 db. Az LKT (sárga traktor) viszont 8500kg volt amit az 1 lóval elhúztak. Összeségében én úgy érzem,hogy jol sikerült és bár még messze lesz jövőre ugyanilyen időben megrendezésre fog kerülni ez a verseny. Szívensen várok ötleteket,versenyzőket,jó tanácsokat. Hajrá Hidegvérűsök!!
Muki
Ugy gondolom egy kis pontositas szukseges, a 13 ezer kilorol az altalam belinkelt filmeken levo bemondo beszelt. :)Szoval nem a magyar bemondo tevedett. Tetszett a verseny, ha osszejon, jovore is ott leszek.
bandi_2
IDÉZET(gustilo @ 2008.08.20, 17:13) *

Sziasztok!
Nem szeretném az előttem szólókat ismételgetni, de tényleg nagyszerű volt Szokolyán! rockon.gif
És mint utólag kiderült, hiába futottunk össze pár fórumossal, úgy tűnik, gyakorlatilag az ottani tömeg felét itteniek adták. Na majd jövőre talán többekkel is sikerül megismerkedni! kiraly.gif

Nagyon fellelkesedtem a hétvégén látott lélegzetállítóan szép lovakon, és itthon nekiálltam több információt keresni a belgákról. Hát, finoman szólva is nem jutottam messze. rolleyes.gif
Miután a magyar vonatkozásokat átnéztem (amiknek az volt a lényege, hogy használták a fajtát a magyar hidegvérű kialakításához, és muraközinek azt nevezték, amiben nem volt belga vér), gondoltam, majd a külföldi irodalom! És mindjárt jött maga a név, mint nehézség.
A lótenyésztők kézikönyve a belga hidegvérű 4 változatát említi: ardenni, brabanti, condroz és flamand (ez utóbbi állítólag gyakorlatilag kihalt). Mivel a fajta egyedeinek zömét a brabanti típus adja, ezt azonosítja a tulajdonképpeni belga fajtával. Eddig oké.
Na most: a német vonatkozások a "belgisches kaltblut" szinonímájaként használja a "brabanter"-t, de ezek a képek alapján jóval erőteljesebb testfelépítésűek, mint akiket mi láttunk a hétvégén. Leginkább a visszavágott farkú, legnagyobb ménre emlékeztetnek (sajnos a nevére nem emlékszem).
Ugyanakkor az "ardenner"-t külön fajtaként tartják számon, ami valóban jóval kisebb, viszont a képek tanulsága alapján zömében pej színű. confused.gif
És egyik sem hasonlít színében a rendezvényen résztvettekre (nem volt köztük pl. feketevércse - jól írtam, ugye? gmano.gif )
Vagyis gyakorlatilag egy fél napos kutatásom eredményeként még mindig nem tudok semmit. biggrin.gif

Valaki esetleg fel tudna világosítani, hogy akkor a Szokolyán látott belga hidegvérűek most akkor melyik fajtába, vagy melyik változatba tartoznak? Vagy mi. rolleyes.gif
És hova valósiak eredetileg (tudom, voltak köztük szlovákok is; de sajna szlovákul nem tudok...)?

Előre is köszönöm, ha valaki világosságot gyújt oktalan fejemben. biggrin.gif

Szia Gusztilo!
Hát szakértője nem vagyok de egy ideje én is bujom ezt a témát. A rendezvényen 3 belga lovamat is láthattad. Valóban itthon az Ardennit és a Brabantit emlegetik belga lóként de én egy kicsit már mélyebben vagyok ebben a dologban. Probálkozz a neten ezzel a szóval:belgisch trekpaard magyarül belga húzó vagy vontató ló.A csonkolt farkú ménem amit tenyézszemléztettem Nederlandse trekpaard. Én egy ideje hordom be őket és a tenyésztők elmondása alapján amelyik ló Hollandiába születik az lesz Nederlands trekpaard amelyik Belgiumba születik az beelgisch trekpaard lesz. A két fajta ló egy és ugyan az. Az öreg lovam amivel a fogatt hajtáson indultam Brabanti tipusú és a fekete az ardenni. Kint azt a fekvilágosítást is kaptam,hogy valóban a Brabanti a bottalt mért 170cm meghaladó nehéz terhak mozgatására való igásló csatornákon uszályok vontatására, tengerparton halászhálók húzására,a városokban Omni-busz vontatására használták. Az ardenni ritkán haladja meg ezt a magsságot inkább a160cm az elfogadott,Őket a hegyekben erdei munkákban használják.
kamilla
Sziasztok!

Írja meg nekem valaki, Váczi András számát.

köszönöm
wink.gif
bandi_2
IDÉZET(kamilla @ 2008.08.28, 22:00) *

Sziasztok!

Írja meg nekem valaki, Váczi András számát.

köszönöm
wink.gif

0630/4157282
gustilo
Köszönöm, bandi_2, most már értem (legalábbis remélem), és majd ezek alapján fogok keresgélni. smile.gif

Kamilla, így utólag is, de azért Isten éltessen!
(és ha szabad még annyit megjegyeznem: most jól meglepődtem - a személyes találkozás alapján én úgy gondoltam, éppen csak elérted a 20-at... wink.gif )
Méz
Hűűű!

Boldog születésnapot kívánok, Andi! cheers.gif smile.gif
kamilla
IDÉZET(gustilo @ 2008.08.29, 20:29) *

Kamilla, így utólag is, de azért Isten éltessen!
(és ha szabad még annyit megjegyeznem: most jól meglepődtem - a személyes találkozás alapján én úgy gondoltam, éppen csak elérted a 20-at... wink.gif )

Szia!

Hát ez roppant hízelgő, köszönöm. Megsúgom én sem érzem magam ennyinek, bár ma a kislányom elsős évnyitóján, rám tört az érzés, hogy öregszem wink.gif

Aranyosak vagytok és köszönöm a tel.számot.

Ez fórumunk egyszerűsített külsővel rendelkező minimalista változata. A teljes, képeket és több információt tartalamazó verzió megtekintéséhez kérjükkattints ide.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.