Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Teljes verzió: Magyar hidegvérű
Lóbarátok fórumai > Lovas fórumok > Lófajták
Oldal: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40
Muraközi
Szerdán Jászfényszarun "találtam" ezt a kancát, a másik mögötte ugyanilyen, csak egy évvel fiatalabb. 4 és 3 évesek.

user posted image
Méz
Szép!
Pécsett is ilyen formák voltak azok a hidegvérűek, csak vasderes színben.
Muraközi
A havazás miatt elmarad a holnapra tervezett murányi túra, helyette Mályiba megyünk, talán. A vendéglátónk még nem tudja....ott is van egy muraközi-jellegű, nóri vérvonalú kanca. Mondanom sem kell, hogy Szlovákiában vette a gazda.
Unicorn
na ez a noriker-vonal engem is érdekelne, az én csikómban is az van. egyszer majd elmegyek hozzá, ha már nyékládházán laknak az anyósomék...
Filly
a Kistermelők Lapja februári számában van hidegvérű apróhírdetés. Ha gondoljátok, holnap behozom és bepötyögöm.
Muraközi
QUOTE(Filly @ 2006.02.09, 14:13)
a Kistermelők Lapja februári számában van hidegvérű apróhírdetés. Ha gondoljátok, holnap behozom és bepötyögöm.
*

Én megköszönném.
Muraközi
Valahogy így nézhettek ki a muraközi lovak....
user posted image
Filly
Bocs, Muraközi, elfelejtettem frown.gif Megpróbálom holnapra észben tartani...
Muraközi
QUOTE(Filly @ 2006.03.02, 16:30)
Bocs, Muraközi, elfelejtettem frown.gif Megpróbálom holnapra észben tartani...
*

Köszönöm!
Szélvész
Sziasztok!

Nekem is van egy apai ágról Muraközi kancám. Vércsederes és 3 éves a lovacska.
Rakok be nektek képet is. biggrin.gif

Dorci
Ilusta
Jaj de szép mindkét ló!
Ha valami oknál fogva lesz még egy lovam, az valami erős sodri (bár olyanom van.. biggrin.gif ), vagy dübörgő hidegvérű lenne!
Muraközi
QUOTE(Szélvész @ 2006.03.04, 08:40)
Sziasztok!
Nekem is van egy apai ágról Muraközi kancám. Vércsederes és 3 éves a lovacska.
Rakok be nektek képet is. biggrin.gif
Dorci
*

Szia Szélvész!
Szép a lovacska! Miből gondolod, hogy az apja muraközi?
Szélvész
Szia Muraközi!

A Dorka Mányról került hozzám és ott mondták, apai ágról van benne muraközi. Jó tudom, mondani bármit lehet.... biggrin.gif Szerinted nincs benne Muraközi?
Muraközi
Szia!
Nem kételkedésből kérdeztem, hanem azt gondoltam, hogy valami tutit tudsz. Ránézésre lehet, de sajnos csak a származási lapból lehet kiolvasni a lehetséges muraközi vérvonalat.
Balázs
Tisztelettel köszöntök Mindenkit! Örömmel olvasom, hogy érdeklödik rajtam kívül más is a muraközi típusú hidegvérű ló iránt. Én ugyan csak november óta mondhatom magam lótartónak, de már előőte is nagyon érdekeltek a hidegvérű lovak. Van nekünk egy 40 hektáros gazdaságunk, ahol ökológiai állattartással foglalkozunk, és ősszel merült fel bennünk az ötlet, hogy egy pár igásló jó szolgálatot tenne bizonyos munkákban. Aztán jött a fajtakérdés. Egy könnyen kezelhető nyugodt, kis igényű, nem túl nagy, de mégis erőteljes lovat szerettem volna. Az elképzeléseim tökéletesen ráillettek a muraközi lóra. Ekkor jártam utánna, hogy lehet-e még ilyen lovat találni. A válasz sajnos lesúlytó, mivel tisztavérban már nem találhatók ilyen lovak az országban. Muraközi típusról viszont beszélhetünk. Ezen típusba a magyar hidegvérűn bellül azon egyedek tartoznak, melyek származásában nem dominál a belga, illetve a francia hidegvérű eredet, és küllemre is nagyjából hasonlóak az eredeti muraközi lóhoz. Sikerült egy két éves kancacsikót szereznem, aminek a származásában található muraközi, és méreteit tekintve is hasonlít e típusra. Sajnos nem tökéletesen: durvább feje, és csapottabb fara van. Most tanítom kocsiba, és igen jó munkakészség és kezelhetőség jellemzi. A jövöben szeretnék muraközi típusú lovak tenyésztésével is foglalkozni, és örömmel venném, ha azok akiknek vannak ilyen típusú lovaik, vagy szeretnének muraközit, írnának nekem. Esetleg a ménválasztásban is tudok segíteni, mivel tudok ménekről, melyek szóba jöhetnek a muraközi ló rehabilitálásában.
Muraközi
QUOTE(Balázs @ 2006.03.28, 20:58)
....Az elképzeléseim tökéletesen ráillettek a muraközi lóra. Ekkor jártam utánna, hogy lehet-e még ilyen lovat találni. A válasz sajnos lesúlytó, mivel tisztavérban már nem találhatók ilyen lovak az országban. Muraközi típusról viszont beszélhetünk. ....
*

Szia Balázs!
Sz'al, azért biztosan lehet találni muraközit az országban, csak dugdossák.... smile.gif
Valaki(k) felveszik a támogatást a fajta megőrzésre és valamit fel kell mutatni. Gondolom.
Az igazi segítség ehhez a munkához egy-két olyan emberke, rajtunk kívül, aki nem beolvasztani, hanem megtartani akarja a fajtát. Vagy legalább a '72-'75 közötti kancakönyvről tudna....és ha találunk olyan nóri vérvonalú lovacskát(kat) amellyek muraköziek lehetnének, ki mondja meg és mi alapján, hogy azok?
Ebben az országban minden a pénz körül forog, ha valaki támogatást kérne a fajta megőrzésére, vagy feltámasztására, akkor biztosan érdekeket sértene.
Lenne kígyó-béka.... wink.gif
maugly
Hajrá Balázs! smile.gif Alkalomadtán szívesen ellátogatnék hozzátok (gondolom, nem csak én.. smile.gif ).
Balázs
Szia Muraközi! Örülök, hogy nem csak én harcolok az ügyért. A helyzet az, hogy muraközi fajta nincs ma magyarországon, tehát erről tényleg nem beszélhetünk. Találhatók viszont a magyar hidegvérűn belül olyan lovak, melyek küllemükben és származásukban ha nem is tökéletesen, de az egykori fajtát képviselik. Mivel ezek száma igen csekély ezért ma csak típusként jöhetnek szóba. A támogatást is már csak mint magyar hidegvérűre adják, akkár muraközi jellegű akár pl. belgás. Igazából azon muraközi populáció utódainak kellene utánnanézni, melyet dr. Ócsag Imre és társai regeneráltak a II. világháború után, és 1972-ben önálló fajtaként ismertek el. Igen jó muraközi állomány volt például a Tengelici Állami Gazdaságban. Nemrég felvettem a kapcsolatot Markos Lászlóval, a hidegvérű tenyésztőszervezet elnökével, aki azért a mai siralmas helyzet ellenére tudott bíztatót is mondani: Van több mén az országban, melyek küllemileg, ha nem is tökéletesen de muraközi jellegűek, és származásukban is kevés a belga, illetve a francia vérség. Továbbá nemrég voltak kint Ausztriában Nóri méneket nézni, tehát a hidegvérű tenyésztőszervezet is igyekszik segíteni az ügyet. Talán ő tud segíteni a 70-es évekbeli kancaállomány és ma élő utódaik felderítésére. Ha legközelebb beszélek vele megkérdezem tőle, aztán majd megírom a fejleményeket. Továbbá rákérdezek, hogy a hidegvérűek törzskönyvezésekor nem e lenne praktikus, ha megjegyzésként rögzítésre kerülne, hogy azon lovak, malyek külleme és származása is "rendben van", a muraközi típusba tartoznak. Rendben?
Balázs
QUOTE(maugly @ 2006.03.30, 10:45)
Hajrá Balázs! smile.gif Alkalomadtán szívesen ellátogatnék hozzátok (gondolom, nem csak én.. smile.gif ).
*

Szia Maugly! Természetesen szívesen látok minden érdeklődőt a gazdaságunkban, bár lovas szemmel nem sok látni való van hiszen még csak egy "félig" muraközi csikóm van, de ennek ellenére egyeztethetünk majd! És köszi a bíztatást!
Unicorn
muraközi, egy noriker kancát én tudok smile.gif az enyémnek a nagymamája. valamint gánton van 2 félnoriker fedmén (admirális és generális). az osztrákoknál tisztavérűeknél tudok, de nem hiszem, h nekik lenne közük a murákhoz.
Muraközi
No, mutatok néhány szépséget, Őket most vettem Szlovákiában. Nóri vérvonalú kancák és egy kétéves csődör.
Ő, pölö egy nóri kanca a csikójával, majd áprilisban jön haza, mert egy hónapos még a csikó.
user posted image
Unicorn
kijavítottam, itt a lovad (ilyen típusú oldalról csak így tudsz linkelni).
tisztavérű norikerek vállon sütve meg minden?
Muraközi
Ez a lovacska is nóri vérvonalú, Diamant-Elmár és Vulkán szülőkkel.
A neve Mica és 9 éves kanca.
user posted image
Unicorn
mica
Muraközi
QUOTE(Unicorn @ 2006.03.30, 14:26)
kijavítottam, itt a lovad (ilyen típusú oldalról csak így tudsz linkelni).
tisztavérű norikerek vállon sütve meg minden?
*

Érdekes, én látom a képet ezért nem is tudok a hibáról. A képtárból szoktam ideilleszteni, de nem műxik a képtár...
Majd később átírom.
Unicorn
de itt, az oldalon látod? mert nekem csak szép, piros x van. a lovak szebbek smile.gif a pej kifejezetten tetszik. akkor a tiéd a mosott sárga csikója is? egy hónaposan miért nem jöhet haza? két hónaposan akkor miért igen?
Muraközi
Lehet, hogy a Te beállításaiddal van gond, minnyá' mögnézetem a gyerekkel az Ő gépén, na jó nem mindjárt....
Amúgy mert egyszerre három ló és a csikó jönne haza és nem merem elindítani őket kb. 600 km-es útra. Ráér majd ha kb. három hónapos lesz.
Muraközi
Itten van a csődör, a keresztségben az Imre nevet kapta....
user posted image
Unicorn
imrét is megvetted? de kérdeztem fentebb is már, hogy tiszta nórik-e. ebben a ménben ez alapján a kép alapján csak a szeme tetszik :-/
Muraközi
QUOTE(Unicorn @ 2006.03.30, 14:42)
imrét is megvetted? de kérdeztem fentebb is már, hogy tiszta nórik-e. ebben a ménben ez alapján a kép alapján csak a szeme tetszik :-/
*

Ja, el voltam a képekkel foglalva, hogy én pároztam-e el valamit, de most mögnéztem a gyerek gépén és ott is jó.
Na, sz'al a Fuxa tisztavérű nóri, a származási lapján is ez van írva (norik). A csődör lapját nem láttam és nem emléxem a sütésre. A másik két kanca a Mica és a Szikra bal combon van sütve, ők "chladnokrvnik" ahogy az eccerű' tótok mondják a hidegvérűt.
...és akkor itt van Szikra, vacak idő volt fútt a szél mint állat és csak bent tudtam fényképezni.
user posted image
Muraközi
QUOTE(Unicorn @ 2006.03.30, 14:42)
imrét is megvetted? .......ebben a ménben ez alapján a kép alapján csak a szeme tetszik :-/
*

Lassan mindenre válaszolok: ja kék a bal szeme, most nem tudom, hogy mi legyen vele, mert nagypénteken ki kellene vágatni. Ugyanakkor még fiatalnak tartom a heréléshez, talán jobban fejlődne, ha nem paripa lenne belőle, egyenlőre. Sz'al van gondom, nem mondom....
Unicorn
fuxa és mica tetszenek. a csikó milyen méntől van? imrétől? ha norikertől, akkor ő itthon milyen sütést fog kapni? egyáltalán, milyen sütést kap egy import csikó?
Muraközi
Én "készen" hozom el a lovakat, elvileg sütve, persze a csikóval nem tom mi lesz. A származási lapját eccerűen honosítják a Remény utcában. Saját útlevele lesz, de többet én sem tudok. Jó kérdések....
Csütörtökön megyek újra, a herélés, meg más okok miatt is, majd érdeklődök.
Nem az Imrétől, az még csak két éves és még nem fedez. A csütörtöki túra alkalmával nézzük meg az apát is. Egy hete voltam kint, de zűrös volt az út, nagyon le volt fagyva a Tátrában, nekem meg a lengyel határhoz kellett mennem.
Most korábban indulok. Van vásár is lengyeleknél és nézek kumet-hámot.
Méz
Már egy ideje kint vannak a karámban a csikók: egy póni és egy hidegvérű. Most jutottam oda, hogy lefotóztam őket. Volt, aki a pónit sodrott csikónak nézte. biggrin.gif Franci nem olyan extra küllemű, mint a bátyja volt, de ő se csúnya.

Döme póni
Döme

Fáni és Franci
Franci

Az egyik hidegvérű kanca - Csillag - pedig egyik nap rosszul lett. Ki kellett hozzá hívnom a dokit. gyomorhurutot kapott a ló. Sétáltattuk, aztán visszavezettük az istállóba. Ott úgy elfeküdt, hogy nem tudtuk felkelteni. Az egyik lovász már teljesen lemondott róla. Hoztam egy vödör vizet, bevizeztem a ló száját, arra már felemelte a fejét, aztán egy fél vödör vízzel nyakon loccsintottam. Ettől végre felkelt és megint kivittük sétáltatni, míg a doki megérkezett. Adott neki görcsoldót és diétát rendelt el: csak mindig kis adag szénát kaphatott a ló és kézmeleg vizet. Így helyre jött.
De Csillagnál nem az első eset, hogy ilyen rosszul legyen. frown.gif Talán hajlam nála.
Muki
nem tudom hogy illik e megkerdezni,de biza mennyiert vesztegetik szlovakiaban az ilyen lovakat?
Muraközi
Szia Muki!
A három lovacska, két tisztavérű nóri (egy kanca a kéthónapos csikójával és egy csődör) és egy "sima" hidegvérű. 165 ezer korona volt.
francialaci
Ő tetszett
És ő is!
Őket az elmúlt évi lóvásáron láttam, fájt a szívem utánnuk! Idén nem tudtam elmenni! mad.gif
Muki
kosz az infot murakozi! nem talalom draganak oket,foleg hogy ketto kozuluk besutot nori.mondjuk nalunk,egy attlagos hidegveru 600- 800 euro,de besutotet csak az allami tenyeszetekben lehet kapni,tripla aron.mifelenk az ar nagyban fugg a lo kepesegeitol,mert ha nem huzasbiztos,az mar csak vagoar ,ami errefele tenyleg apropenz.viszont egy egy jo lo,neha egy traktor araval egyenlo penzert kell el ,ha megkerul a bolondja.a loban is a lelek a lenyeg.sok sikert a lovakhoz!
Muraközi
A lovacskák, húzóképességével nem hiszem hogy gond lenne, a Lomnici csúcs alól hozom őket és sajnos a vihar óta és még vagy 8 évig ezen a vidéken nem probléma a lovak munkába fogása. Persze az én 9 és 10 éves lovaim nem most kezdték a munkát. A csődör még csak két éves és nem hiszem, hogy a fedezésen kívül lesz más komolyabb munkája, csak a kondi megtartásához szükséges "egyszemélyes" munka.
Az árak Mo-on változóak, de igazad van próbálnak eladni 6-800 ezerért is, azt nem t'om, hogy sikerül-e. Lehet kapni nyh. sütött hidegvérűt 250-től is. Szerencse is kell hozzá.
Balázs
Szia Muraközi!
Bár mi már beszéltünk pár dologról a muraközivel kapcsolatban, azt még nem kérdeztem meg, hogy mik a terveid a lovakkal? Szeretnél még több muraközi típusú lovat venni, és egy kisebb tenyészetet kialakítani, vagy megelégszel a most vásárolt egyedekkel?
Satin Speed
én nem ismerem a hidegvérűeket, de ismertem párat.
Portré
Oldalról
Sréhen
Ő ugyanott egy másik hv
Csikó
Csikó és mamija (ha jól tudom apai ágon hv. a csikó)
Guliver Magyar Hidegvérű és Percheron keverék csikó
Guliver
Muraközi
QUOTE(Balázs @ 2006.05.01, 19:25)
Szia Muraközi!
Bár mi már beszéltünk pár dologról a muraközivel kapcsolatban, azt még nem kérdeztem meg, hogy mik a terveid a lovakkal? Szeretnél még több muraközi típusú lovat venni, és egy kisebb tenyészetet kialakítani, vagy megelégszel a most vásárolt egyedekkel?
*

A muraközi lovakat szeretném tenyészteni, ha kell úgy is, hogy újra ki kell alakítani a fajtát. Ezért a nóri kancák és csődör, meg azért itthon is vásárolok ezt-azt.
Muraközi
QUOTE(Satin Speed @ 2006.05.01, 20:13)
én nem ismerem a hidegvérűeket, de ismertem párat.

Szépek, a csikó nem semmi kis stram lovacska!
lilith
Szia!
Ha még vennél lovakat, tudok Fejér megyében, nyhs hidegvérű kancákat, egyben vétel esetén van kedvezmény is, majd keress meg magánban ha érdekel.
Balázs
A muraközi lovakat szeretném tenyészteni, ha kell úgy is, hogy újra ki kell alakítani a fajtát. Ezért a nóri kancák és csődör, meg azért itthon is vásárolok ezt-azt.
*

Örülök neki, hogy ilyen terveid vannak a muraközivel kapcsolatban, és annak is örülök, hogy meg van a lehetőséged ezen tervek megvalósításához. Sajnos nekem az utóbbi hiányzik, de ha egyszer majd jobban megy, lehet hogy meglátogatnálak egy lóvétel apropójából. Remélem sikerül egy szép tenyészetet kialakítanod, ha esetleg látok én is olyan lovat ami szóba jöhet, akkor értesítelek!
Muki
aszem egy kiss felrertes kerult a dologba,mert en nem 600-800 ezerol beszelte hanem 600-800 eurorol,ami annak elenre hogy nem nagyon ismerem a forint euro paritast,nem hiszem hogy annyi lenne.ezek az arakat en erdelyre ertetem,en ugyanis marosvasarhelyi vagyok.250000 ezer forintert itt nagyon betyar lovat lehet venni,igaz hogy sutes nelkul.betlehembe(BECLEAN) ahol fekete lipicait,meg roman felnehezet tenyesztenek az arak atszamitva ugy 200000 forintol kezdodnek,ami itt eleg nagy ar,de ezek legalabb torzskonyves lovak.erdekes hogy nalunk a vastagabb lovakra rogton azt mondjuk hogy muras,murakozi.bar ezeknek szerintem nem sok kozuk van a murakozihez,de igy maradt meg a szohasznalatban.egy regi faj feltamasztasa nem kis munka,amihez sok sikert kivanok neked,biztos beletelik majd egy kis idobe de biztos majd megeri.
Muraközi
QUOTE(Muki @ 2006.05.05, 20:13)
aszem egy kiss felrertes kerult a dologba,mert en nem 600-800 ezerol beszelte hanem 600-800 eurorol,
*

Igazad van, nem olvastam el rendesen amit írtál, így érthettem forintot! Azért euróban ez már valóban más és bár jókat lendül az euró-forint árfolyam, az árak így is hasonlóak. A 6-800€, az 160-220 eFt körül mozog.
Meghoztam az első tisztavérű nóri-kancát Szlovákiából. Én 183 cm magas vagyok, a lovacska bottal 175 cm, és 850 kg. Van rajta egy mázsa fölösleg. Ő Szikra:
user posted image
Muki
hat ezt lehet lonak nevezni,ahogy itt nalunk szoktak mondani.nekem nagyon tetszik,megegyszer gratulalok hozza.
Balázs
Tényleg gyönyörű lovat sikerült venned Muraközi! Minden küllemi jegyével megegyezik a hajdani muraközivel. Mi a véleményed arról (nem kukacoskodni akarok), hogy a Szikra marmagassága bottal 175 cm, a dr. Ócsagék által regenerált muraközinek viszont csak 148-156 cm volt a bottal mért magassága, továbbá arról, hogy azok 550-650 kg között mozogtak, a Szikra meg 850? Szeretnéd majd a későbbiekben csökkenteni az általad tenyésztett lovak testméreteit, és közelebb hozni azokat a klasszikus muraközihez, vagy neked megfelelnek a jelen méretek is? Bár lehet, hogy ezt nem lehet csak a nóri lovakkal való keresztezéssel megoldani, hiszen az elmúlt 50 év alatt a hasznosítási irány (lovaglásra is használják őket) módosulásával nyurgábbak lettek.
Muraközi
Eeegen, két lehetőség közül kell választanom. Vagy újra indítom a muraközi fajta "előállítását", vagy a meglévő néhány egyedből, amit Markos Laci bácsi is csak 90%-osnak tart, próbálok elindulni. Mindkét esetben szükség lehet tisztavérű nóri lovakra! Valóban nagy a lovacska Dr. Ócsag prof leírásai szerint, illetve a legutolsó próbálkozásaihoz mérve, de azok már nem muraköziek voltak. Szerintem és mások szerint is az tévút volt. El is tüntek valahova Spanyolhonba azok a lovak.
Sz'al, ha lesz újra muraközi, akkor az 165-175 magas lehet. Persze nem lesz 850 kg, Szikrának is le kell adnia egy laza 100-ast! Azt gondolom, hogy 650-750 kg között lehet majd a súlyát meghatározni....
Ami a lovaglást illeti, a muraközi nem lovagolni való. hanem gazdasági ló volt és lehet. Gondolom az osztrákok nóri újítására utalsz, nekem nem tetszenek ezek a "sportos" nórik.
...és nem veszem kukacoskodásnak. Örülök, hogy másokat is érdekel a téma.
Ez fórumunk egyszerűsített külsővel rendelkező minimalista változata. A teljes, képeket és több információt tartalamazó verzió megtekintéséhez kérjükkattints ide.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.